Tämä viesti on vanha ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa.

1000Mbps yhteys antaa 250Mbps

Olen nyt +-3kk koittanut saada DNA:lta syytä siihen että miksei speedtestit (ei ooklan eikä dna:n oma) anna kuin 250mbps(max), vaikka väittävät puhelintuessa että heidän päässään näkyy että yhteys on 1000mbps. Seuraavia toimenpiteitä on yritetty:

-Speedtestin eri serverejä on testattu

-Modeemi on resetattu kolme kertaa tuloksetta

-Modeemia on testattu kaapelilla neljässä eri tietokoneessa (yhdessä jossa on täysin uusi windows), ettei palomuuri asetukset yms vaikuta nopeuteen

-Modeemin jokaista porttia on testattu monella eri ethernet kaapelilla

-Asentaja on käynyt paikan päällä ja kokeillut omalla läppärillään ja sai myös samat lukemat jonka jälkeen meni taloyhtiön kellariin tarkistamaan yhteyksiä jonka jälkeen ei enään palannut asuntoon. Käynti ei parantanut yhteyttä lainkaan ja soitin asiakaspalveluun uudestaan ja sanoivat että asentaja korjasi asian ja netin pitäisi toimia

-Jostain syytä Firefox antaa paljon enmmän kuin chrome, edge tai mikään muu selain. Tästä syystä aloin epäilemään että oman tietokoneeni tai chromen asetuksissa on jotain häikkää ja testasin monella eri tietokoneella, kaikissa sama juttu

-Tietokonepelien lataus saattaa pikaisesti käydä 400Mbps (steam, origin, battlenet ja uplay), mutta palautuu nopeasti 250Mbps paikkeille. Viime vuoden puolella pelit latautuivat lähes aina +-800Mbps

Miniminopeus 1000Mbps netillä on 400Mbps. Eli saan noin 20% luvatusta nopeudesta joka on myös alle miniminopeuden. Onkohan kuluneet kuukaudet mahdollista reklamoida jotenkin ja onko kenelläkään mitään neuvoja tai vinkkejä?

Kommentit

 • Kun asentaja sai samat tulokset läppärillään, niin epäilen antennirasiaa tai jotain muuta jakoverkon komponenttia.
  Modeemi vai ethernet-yhteys?
  Tilaa huoltokäynti uudestaan.
 • F-3686AC->Cat6->PC
  Huoltokäynti on varattu perjantaille ja puhelimessa uhkailivat että käynti saattaa maksaa. Mielestäni hieman kohtuutonta.
 • Kätteleekö PC:n verkkokortti 1 Gbit/s nopeuden? Entäpä jos testaat nopeutta lataamalla vaikkapa Funetista jonkin Linuxin DVD iso-asennusmedian?
 • Asus STRIX Z270H 
  • Gaming networking — Best-in-class Intel® Gigabit Ethernet, LANGuard, and GameFirst technology  
  Näyttäisi jotain 50Mbps lataavan kun taskmanagerista katson
 • Huoltokäynti on maksullinen vain, jos vika on omissa laitteissasi. Antennirasia ei ole sinun laitteitasi. Mahdollisesti viallinen DNA:n kahtiajako on vaihdettava DNA:n piikkiin.
  Onhan kahtiajako antennirasian TV-pistokkeessa ja kunnolla paikallaan?
  Oletko päivittänyt Win7:n?
  DNA:n kahtiajaoissa on ollut usein vikoja.
  Katso nyt kuitenkin Win7:n IPv4:n ominaisuuksista se kytkeytymisnopeus modeemiin, vaikka ei siinä luulisi olevan ongelmaa, kun huoltomies ei saanut perempia nopeuksia läppärillään.
  Katso myös modeemin laitehallinnasta Power-arvot Connection välilehdellä. Ensimmäisten pitäisi olla ± 8 dBm ja jälkimmäisen alle 50DBm.
 • -Kahtiajako on TV-pistokkeessa kunnolla paikallaan ja irroitettu muutamaan otteeseen
  -W10 pro, 1803
  -Speed: 1.0Gbps?
  -1 Locked QAM256 7 450000000 Hz 15.3 dBmV 41.0 dB?
  22 Locked QAM256 22 570000000 Hz 16.8 dBmV 42.5 dB?


 • Kerroit että ongelmasi on alkanut yllättäen, ilman mitään ilmeistä muutosta sinun päässäsi liittymän toimittua pitkään moitteetta.

  Kerroit myös että asentaja on käynyt ihmettelemässä signaalitasoja. Kertomasi SNR 41.0 dB kuulostaa erittäin hyvältä signaalitasolta. On tietysti tärkeää että kaikki tarvittavat kanavat toimivat yhtä hyvin.

  Voisitko kokeilla ladata jonkin suuren torrentin, vaikka jonkin Linuxin levykuvan. Vaikka uusimman Debianin täältä: https://cdimage.debian.org/debian-cd/current/amd64/bt-dvd/debian-9.4.0-amd64-DVD-1.iso.torrent ja raportoida sen nopeudesta?

  Minulla nimittäin on vähän samanlaista ongelmaa, mutta 200mbit liittymällä; moni speedtest antaa vain 100mbit tuloksia, mutta torrentit toimivat liittymän täydellä nopeudella.

  Modeemini on F3686-AC(v1) siltaavassa tilassa.

  Jos et saa liittymästäsi täyttä noputta on varmaan mahdollista vaihtaa se hitaampaan "Minun Palveluni" sivulla.
 • Latasin kyseisen torrentin ja avg. Download speed oli 18.7MB/s ja maksimi mitä näin oli 32.8MB/s eli about 260mbps

  Olen harkinnut nopeuden pudottamista siihen 200megaan jossei tällä tulevalla huoltokäynnillä ongelma ratkea, mutta se hieman kirpaisee sillä tuo giganen yhteys toimi varmaankin yli vuoden moiteetta.

  Mystisintä on kuitenkin mielestäni se että Firefox antaa huomattavasti enemmän speedtestissä, mutta ei kuitenkaa lataa mitään kyseisellä nopeudella.
 • Voitko vielä ottaa ruutukaappauksen reitittimen signaalitasonäkymästä, siten että siinä näkyvät kaikki UL/DL kanavat ja kertyneiden virheiden määrä, ihan vaan että saadaan se coaxiyhteys suljettua pois.

  Koska olet jo kertonut kokeilleesi nopeutta useilla eri tietokoneilla piuhan ylitse, alkaa homma tosiaan menemään aika vaikeaksi. Jos signaalitasoissa ei ole ongelmaa, voi olla syytä nollata modeemin asetukset, vaihtaa modeemi toiseen samanlaiseen tai kokeilla jotain muuta valohoitokeinoa.
 • Yksi tärkeä huomio on se, että (ainakin itsellä) F3686-AC tarjoaa heikentynyttä IPv4 reititystä, kun Router Mode (IPv4 + IPv6) tila on kytketty. Tämä ongelma ratkeaa valitsemalla reitittimen tilaksi siltaavan tai Router Mode (IPv4).
 • Jake: Sinulla on näköjään modeemista versio 2.
  Kerrot: -1 Locked QAM256 7 450000000 Hz 15.3 dBmV 41.0 dB?
  22 Locked QAM256 22 570000000 Hz 16.8 dBmV 42.5 dB?"
  Yhteydessäsi on vikaa, mikäli ymmärrän kertomasi oikein.
  Upload suunnassa pitäisi olla 5 kpl lukittua kanavaa. En ymmärrä, mistä tuon 15,3 dBmV arvon olet saanut ja mikä tuo 41.0 dB on Siellä kun ei ainakaan minun 1 version modeemissa ole kuin 1 arvo ja se on dBmV-arvo.
  Download suunnassa Power-arvo 16,8 dBmV on pielessä, Sen pitäisi olla ±8 dBm välissä. SNR-arvo on OK

 • AP: Käskivät asiakaspalvelusta nollaamaan reitittimen eilen niin tuskin näkyy mitään, mutta jos pistäs reitin mistä kyseiset tiedot löytyvät niin voin laittaa screenshotin

  PW: Tuossa vielä kaikki power arvot etten antanut väärää infoa
 • AP: Kokeilin molempia tiloja, ei vaikuttanut nopeuteen
 • Jake: Power-arvot ovat pahasti pielessä. Downstremin Power-arvot ovat kaikki pielessä. Lukuarvon pitäisi olla pienempiä kuin 8 dBmV. Upstremin puolella on näköjään 5 kpl lukittua kanavaa, mutta niiden Power-arvot ovat siinä rajoilla. Eivät ole alle 30 dBmV, mutta melkein.
  Voi olla, että asuntosi on jakoverkon huonoimman haaran päässä, ja/tai kiinteistössä on jälkikäteen rakennettu tähtiverkko.
 • PW: Ongelmalle ei siis pysty tekemään mitään?
 • Kyllä ongelma on mielestäni korjattavissa. En tiedä, millainen jakoverkko teillä on.
  Toisaalta sain sen käsityksen, että yhteys on aikaisemmin toiminut hyvin, joten vian voisi olettaa syntyneen joko johonkin jakoverkon komponenttiin tai jos alueella on ollut kuituverkossa vikaa, niin sitä ei ole ehkä saatu kokonaan korjattua.
  Jos DNA lupaa, että huoneistoon saa 1 Gbit/s liittymän, niin korjatkoon viat.

 • Juuri tuollaista kuvaa kaipasin Jake! Virheet näkyy "Correctables" ja "Uncorrectables" sarakkeissa.

  Tosiaan Power arvot on pielessä, asentaja auttaa varmasti asiassa parhaiten.
 • Jake: Osaatko kertoa, millainen jakoverkko teillä on kiinteistössä ja onko huoneistossa jokin kytkentäpiste, josta voi hyppykaapelilla kytkeä yhteyden haluttuun antennipisteeseen?
  Myös sillä on merkitystä, kuinka pitkä kaapelimatka on antennirasialta talovahvistimelle.
 • PW: En osaa yhtään sanoa. Omassa huoneistossa ei ole kytkentäpistettä. En ole itse käynyt koskaan kellarissa jossa sähkökaappi on koska en omista avainta sinne. Asentaja kävi viimeksi kysymässä avainta meidän talomme alakerrassa olevasta liikkestä jossa taloyhtön hallituksen puheenjohtaja on töissä, ja ilmeisesti saikin sen sieltä kun ei koskaan palannut asuntoon.
 • OK!
  Yleensä huoltomiehellä on yleisavain sähkökaappiin, jossa on kaksoispesälukko (ainakin meidän kiinteistössä). Hänen pitää vain päästä tilaan, jossa sähkökaapin ovi on.
  Huoltokäyntiä tilattaessa kysytään yleensä huoltoyhtiön tms. yhteystietoja, jotta huoltomies varmasti pääsisi tilaan, jossa talovahvistin on.
  Ketjutettu verkko on ongelmallisempi, koska vika saattaa olla toisessa huoneistossa, jonka kautta ketjutus kulkee. Ketjutetussa verkossa voi rasian tilalle vaihtaa multimediarasian, jolloin päästään eroon kahtiajaon aiheuttamasta lisävaimennuksesta.

 • Minulla on ehkä yksi ratkaisu ongelmaasi.

  Katso että koneeseesi menee Cat 6 tai Cat 7 verkkopiuha reitittimestä ja reitittimen paketin mukana tullut verkkopiuha menee reittittimen WAN portista seinäpistokkkeeseen (tai siihen mistä netti tulee.)

  Seuraavaksi tarkista, että verkkokorttisi on asetettu 1Gbs full duplex tilaan jonka näet katsomalla verkkoadapterin tietoja  Jos on jokin muu, niin mene laitehallintaan (windows 8 ja uudemmassa pidä windows näppäin pohjassa ja paina "X" kirjainta, tai oikealla hiirenpainikkeella klikkaa käynnista palkkia eli window lippua ruudun vasemmassa alakulmassa)


  ja laitehallinnasta valitse verkkosovittimet, verkkokorttisi nimen ja oikealla hiirellä klikkaat ja valitset ominaisuudet jonka jälkeen lisäasetukset palkissa valitse Speed & duplex ja vaihdat automaattisesta 1.0Gbs full duplexiin.  Välillä kun käytetään Cat 5 verkkojohtoa, koneet automaattisesti valitsevat half duplexin (tai muun tilan, sillä Cat 5 on 100Mbs ja 1.0Gbs  verkkostandardin yhteensopiva jolla nopeuksilla ei ole muuta vaikutusta, kuin rajoittaa nopeudet standardin mukaisiksi, eli vähän samanlainen, kuin auton nopeusrajoitin)

 • Ymmärsin, että Jake:n yhteys on antenniverkon kautta toimiva ja että hänellä on Cat6 kaapeli tietokoneesta modeemin ethernet-portiin. Tuossa modeemissa ei taida olla WAN-liitäntää.
  Verkkokortin asetukset on syytä tarkistaa, vaikka en sen usko mitään vaikuttavan, kun vika on modeemin Power-arvoissa.
 • Mittaustuloksen perusteella huoltomiehen pitäisi pystyä arvioimaan, onko jakoverkossa vikaa haaraan kytkettyjen komponenttien ja kaapelipituuksien aiheuttaman vaimennuksen perusteella.
  Esim. ketjuverkossa väärin kytketty antennirasia aiheuttaa seuraaville rasioille n. 20 dB:n läpimenovaimennuksen.
 • Joskus vika voi olla noinkin pienestä kiinni, itse olen saanut asiakaspalvelijana aina ehdottaa juurikin simppeleitä "tarkista ovatko kaikki johdot kiinni oikeissa paikoissa" ja olisin jo hyvinkin rikas mies jos joka kerta mulle oltaisiin maksettu 1€ mikäli jokin johto on ollut väärin tai muusta hyvin yksinkertaisesta asiasta.

  Ota myös huomioon, että latausnopeus ei koskaan ole mitään 1Gt/s luokkaa, vaihtelu kuuluu olla 200 ja 900Mt/s välillä noissa 1Gt/s yhteyksissä. Sitä voi testata osoitteessa www.dna.fi/nopeuslupaus ja speedtest.net valkkaamalla eri palvelimia ympäri maailmaa. (ainoastaan suomessa olevat palvelimet antavat jotain helvetin suuria tuloksia, kun taas Englannissa oleva palvelin voipi näyttää puolta pienempää. Mitä kauempana sijaitsevasta palvelimesta verkon välityksellä ladataan tietoa, sitä hitaampi yhteys on).
 • Vilhonaattori: Laitoin verkkokortin 1.0Gbps tilaan, vaikka nopeus näkyikin jo valmiiksi 1.0Gbps tuolla yhteyden tilassa. Ei auttanut.

  Olen tietoinen ettei yhteyden kuulu olla 1Gbps, mutta DNA:n lupaama miniminopeus on 400Mbps ja saan itse alle 300Mbps. Alkuperäisessä tektissäni kerroin jo testaani useita eri servereitä speedtest.netissä.

  PW: Taisin aikaisemmin sanoa että on Cat6, mutta on Cat5 kaapeli. Cat5 tietääkseni kuitenkin tulee gigan nopeutta ja samalla kaapelilla kone on ennenkin ollut ja antanut sen 800-900mbps.

  Setuppi on siis seuraava F-3686AC V1->LAN1(on testattu muitakin portteja)->CAT5->PC
  Ja sama setuppi menee myös 'striimi' tietokoneeseeni joka näyttää speedtestistä samoja nopeuksia.
 • Todettakoon, että Palveluntarjoajien nopeuslupaukset pätevät vain asiakkaalta heidän vastaanottopisteeseensä. Tässä tapauksessa siis http://nopeus.dna.fi/ . Loppu on sitten kiinni muista asioista. Modeemi kättelee kullekin yhteydelle nopeuden erikseen.
  Jake: Tuon "F-3686AC V1" täytyy olla väärin. F-3686AC on musta ja löytää vain 20 kpl DL-kanavia. F-3686ACv2 on valkoinen ja se löytää 22 kpl DL-kanavia (kuten postaamassasi viestissä on).
 • Down:211 Up:96 tolla DNA:n omalla testillä eli ihan samoissa lukemissa. Minulla on siis tuo F-3686AC.
 • Outo juttu, että se löytää 22 kpl DL-kanavia. Minulla se löytää 20 kpl DL-kanavia kupariverkon kautta käytettynä (kiinteistöön tulee koaksiaalikaapeli).
  Tuli vielä mieleen, että nopeuteen voi vaikuttaa, jos ethernet-kaapeli on viallinen tai kovin pitkä. Tosin tuonkaan ei pitäisi vaikuttaa modeemin saamiin Power-arvoihin.

  Koska modeemisi on aiemmin antanut kelvollisia nopeuksia, niin joko DNA:n verkossa tai jakoverkossa on tapahtunut joku muutos, joka ongelman aiheuttaa.
 • Jake: Käyttikö huoltomies omaa testimodeemiaan vai sinun modemiasi nopeutta löppärillään mitatessaaan? Jos käytti testimodeemia, niin silloin mahdollinen viottunut modeemi on pois laskuista.
 • Molempiin tietokoneisiin menee eri kaapeli ja 0,5m kaapelilla on kokeiltu ihan modeemin vierestä läppärillä. Huoltomies käytti minun modeemia.
 • Minulla näytti kerran nopeudet alle 100 Mbit/s. Syylliseksi paljastui Asus-emolevyn yhdysrakenteinen verkkokortti. Muistaakseni silloin kytkeytymisnopeuskin oli vain 100 Mbit/s.
  Kun ostin uuden verkkokortin ja disabloin yhdysrakenteisen, niin nopeudet palasivat normaaleiksi.
 • Verkkokortti ei voi olla ongelma tässä tapauksessa, koska huoltomies sai saman tuloksen omalla läppärillään.
 • Tänään onkin huoltomies tulossa 9-12. Ilmoitan mitä kävi.
 • Asentaja tossa kävi ja laitto signaalinvaimentimen modeemin niin kuulemma korjaantui nuo power arvot. Ei kuulemma voi tehdä asialle mitään koska nopeus tulee modeemiin ja näkyy firefoxilla täytenä tehona (testasi itse linuxilla läppärillään) ja ei sen perusteella ole modeemista kiinni. On kuulemma chromessa vika, vaikka kerroin ettei mitkään pelit, teidän neuvomat torrentit yms myöskään lataudu läheskään gigan nopeudella. Sen jälkeen hän lähti ja meikäläisellä on edelleen tämä 250megaa.
 • Tuossahan on vain nuo downstreamin Power-arvot nousseet. Ikinä en ole noin korkeita nähnyt, todella hyvin modeemisi kuitenkin jaksaa lisätä lähetystehoa. Tässä vaiheessa olisi hyvä tietää mikä on oikeasti sopiva arvo standardin mukaan, entä tässä ympäristössä?

  Itselläni 12dBmV toimii täydellisesti, monella lähetyksen 'teho' on kuitenkin siinä alle 8dBmV.

  Jostain syystä SNR ei ole muuttunut vaikka lisätty vaimennus on Power-arvojen mukaan suuri. Ehkä signaali saturoi jomman kumman pään laitteen frontendin, suomeksi siis signaali on vaimemnuksen jälkenkin aivan liian voimakas. Tämä olisi ehkä mahdollista jos asut aivan laitetilan vieressä ja CMTS on asetettu kilometrien lähetysteholle? Myös jollain voimakkaalla paikallisella häiriöllä voi olla vaikutusta, oletko kokeillut irrottaa vanhaa digiboksia antennikaapeloinnista?

  Kokemukseni DNA:n asentajien kanssa ovat olleet oikein hyviä, kannattaa ehkä vielä kuitenkin elätellä sitä mahdollisuutta että vika on omissa laitteissa. Itse tekisin nyt aiemmin pyytämäni torrent-testin jonkin linuxjakelun live ympäristössä, sen pitäisi olla aika pomminvarma menetelmä.
 • Edellisen viestin ensimmäisessä kappaleessa tarkoitan upstreamin Power arvoja.

  Siitä huolimatta että ne ovat korkeita, en tunne DOCSIS tekniikkaa niin hyvin että voisin sanoa ovatko ne oikeasti pielessä, kuulostavat kyllä oudoilta.
 • Asentaja sanoin että 13dBmV on aikalailla maksimi ja vaikka on tuo vaimennin niin arvoja voisi vieläkin tiputtaa mutta hän ei sitä tässä pysty tekemään.

  En omista digiboksia

  Omakin kokemus oli tälläkertaa hyvä. Asiallinen kaveri oli ja tiesi mitä teki. Kuten olen sanonut, itselläkin Firefox antaa sen 800megaa, muttei mikään lataa sillä nopeudella. Modeemissa on ollut 4 eri tietokonetta kiinni jolla on kaikilla ollut sama case.
 • US Power on parantunut ns. hyviksi arvoiksi.
  DS Power numeroarvot ovat edelleenkin pielessä. Yksikään ei mielellään saisi olla yli 8 dBmV.
  Antennirasiasta saat näköjään liian korkeita tasoja, jotka yliohjaavat joitakin selaimia.
  Eri selaimet tuntuvat olevan eri herkkyisiä ylikorkealle signaalitasolle.
  Ihmeellistä, että huoltomies sanoi, ettei voi tehdä muuta.
  Asutko kerros- vai omakotitalossa?
  Kerrostaloissa homma hoidetaan asettamalla talovahvistimen lähtötaso oikeaksi, jolloin lähimmässäkään rasiassa ei taso ole liian suuri.
  En tiedä, minkälaisen lisävaimennuksen huoltomies laittoi, mutta vaimennusta voi lisätä esim. vaihtamalla rasia suurempivaimennuksiseen antennirasiaan.
 • Asun tälläisessa pienkerrostalossa, eli siis tässä on 6 huoneistoa. Huoltomies ei tehnyt rasialle mitään, laittoi vain signaalivaimentimen.
 • Vaikea sana, kun en kiinteistön antenniverkon rakennetta tunne. Onko samassa kiinteistöyhtössä useampia rakennuksia? Pienkerrostalossakin on yleensä talovahvistin ja sen lähtötaso on säädettävissä oikeaksi.
  Singnaalivaimennin on siis erillinen purkki antennirasiassa ennen kahtiajakoa vai kahtiajaon F-liitinulostulon ja kaapelin välissä?
  Ehkä kannattaisi käydä DNA-Kaupassa vaihtamassa se kahtiajako, jos se olisi viallinen Niissä on usein ollut vikoja.
  Vaimentimiakin on eri suuruisia. 10 dB:n vaimennin olisi tuohon ollut paikallaan (ehkä jopa 20 dB). Ilmeisesti hän on laittanut siihen 6 dB:n vaimentimen.
 • En tiedä onko kiinsteistöyhtiössä useampia rakennuksia. Vaimennin tulee coaxialin ja modeemin väliin ja on 6dB.
 • Kiinteistön jakoverkko ei ole standardin mukainen tai talovahvistimen lähtötaso on säädetty liian sureksi, jos modeemi yliohjautuu ja vaatii vaimentimen.
  Mikä ohjelmisto modeemissa on - uusin DNA_3.436.0-T1.
  Ehkä tuosta kannattaisi vielä keskustella DNA:N asikaspalvelun kanssa ja selvittää, mistä oikein on kysymys.
  Ihmetyttää vain, miksi modeemi on aikaisemmin toiminut hyvin, mutta ei nyt.

 • Hurja veikkaus on, että tontilla on useampia rakennuksia ja taloyhtiö yrittää selvitä yhdellä talovahvistimella ja etäisimpiä asiakkaita varten on talovahvistimen lähtötasoa nostettu, jolloin sen lähellä olevat saavat liian suuren tason.
  Tämä modeemi näytttää yliohjautuvan helposti.
  Onko sinulla TV ja onko sen kuva OK. Myös jotkut TV:t yliohjautuvat liian suuresta tasosta.
  Jos tällaisen selvityksen saat DNA:lta, asiasta kannattaa keskustella taloyhtiön kanssa.

Kommentoi tai kirjoita uusi viesti

Nimesi ja viestisi näytetään julkisesti. Sähköpostiosoitettasi ei koskaan näytetä julkisesti.