4G hidas päivisin, yöllä ok

Ongelmana on että 4G on hidas päivisin, ja iltaisin nopeus saattaa tippua alle 2 megaan. Päivisin se on melkein aina vähän alle 5Mbit/s. Cellmapperilla katsottuna puhelimen kautta saa yhdistettyä alueen kolmeen tukiasemaan joista saa 4/5 palkkia yleensä. Nopeus ei juurikaan muutu vaikka olisi ihan lähellä tukiasemaa.

Yöllä sen sijan saattaa päästä 22mbit down / 9 mbit upload nopeuksiin joka riittäisi hyvin. Eli selvästi kaikki alueen tukiasemat ovat kovasti ruuhkautuneita. Ne ovat kaikki 800Mhz ja ilmeisesti pelkkiä toistimia, eli niihin ei taida tulla kuitua eikä kupariakaan kun nopeus noin kyykkää. Lähemmäs kaupunkia löytyy 1800MHz tukiasema josta saa liittymän maksimin 50Mbit download myös keskellä päivää.

Käytössä on siis puhelin, sekä ZTE MF286 joilla tulee aika samat nopeudet. Molemmissa DNA:n 50M liittymä. ZTE:lle minulla on myös Verkkokauppa.comin antenni (https://www.verkkokauppa.com/fi/product/34660/hctrd/Fuj-tech-2G-3G-4G-2-x-5-m-kaksoisantenni). Sillä saa pakottamalla yhteyden tuohon 1800MHz tukisasemaan mutta signaali on todella heikko, yksi palkki ja noin -125 - -129dBi ja data ei juurikaan liiku. Muutenkin tuntuu että tuo antenni ei ole kovinkaan tehokas.

Millaisella antennilla saisi yhteyden tuohon 1800MHz tukiasemaan? Se on noin 9km päässä ja välissä on osittain vettä (30% matkasta) mutta myös metsää ja korkeita puita. Onkohan se liian kaukana? Tai auttaisiko pari tällaista antennia: https://www.konigelectronic.com/television/antennas/3g4g-antenna-11-db-550562785
Tai 2kpl 1800MHz yagia?

Mitä kautta DNA:lle kannattaisi laittaa palautetta noista ylikuormitetuista tukiasemista? Tilanne on ollut sama vuosia.
kaistalaajailia Ilmoita asiaton sisältö

Kommentit

 • 800 Mhz asemat on niin ruuhkaisia, että huono on tilanne. Ne vielä kantaa sen 10km ympäriinsä joten montaa käyttäjää ei tarvi olla ,että on tukossa.

  Mökillä mulla oli tuollainen konigin antenni aluksi ja 10km 800MHz mastolle, sieltä saa sen 1-10 mbps, riippuen ajasta sillä. Nyt siellä on tuollaiset samanlaiset kun alla, mutta kun ei sieltä tolpasta tule mitään kun mökkejä on varmasti sata parin maston alueella.:

  9km on kyllä ehkä liikaa 1800MHz kantavuudelle. Itselläni on kotona näitä antenneja tälläinen 2kpl setti:
  https://www.satshop.fi/p-56-unicom-mimo.html

  4km päässä oleva 1800MHz tukiasema noilla löytyy ja toimii ihan hyvin. Nyt yhdisti 2100MHz tolppaan 5km päähän ja sieltä tuli valtava 1 Mbps. Tosin antennit ei ollut suunnattu sinne vaan melkein 90astetta väärin.
  JJJ
 • Iskran suuntaavat antennit ovat varmin valinta. Mikäli DNA ei ole valituksista huolimatta (olethan valittanut säännöllisesti nopeuksista aspaan) saanut parannettua tukiasemia alueella niin kannattaa testata prepaideilla myös kilpailevat operaattorit.

  800 MHz kaista on kapea ja tukkeutuu helposti, jos se on ainoa taajuus tukiasemassa (pl. Suomen yhteisverkon alue, jossa se on tuplalevyinen) ja käyttäjiä on yhtään enemmän.

  ZTE MF286A ei ole paras valinta käytettäessä ulkoisia antenneja, joten modeemin vaihtokin voisi auttaa. Keskusteluja tuon modeemin ongelmista ulkoisten antennien kanssa löytyy netistä paljon jo vuosien takaa.
  jm82

Kommentoi tai kirjoita uusi viesti

Nimesi ja viestisi näytetään julkisesti.Sähköpostiosoitettasi ei koskaan näytetä julkisesti.