Tämä viesti on vanha ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa.

4G nopeuden alaraja

Mikä on DNA 4G Tehonetin (50Mbps) alaraja?
Ja 4G Supernetin (150 Mbps) alaraja?

Kommentit

 • Hei Timo!

  Kaikkien DNA:n 4G -liittymien nopeuden normaali vaihteluväli alkaa 5 Mbit/s, tämä on siis mainituilla liittymillä 5-50 Mbit/s ja 5-150 Mbit/s. Liittymän nopeuden kasvattaminen nostaa vain maksiminopeutta, tällä ei ole vaikutusta miniminopeuteen
  DNA Iiro palveluasiantuntija
 • Miten DNA Tv voi toimia 5 Mbit/s, jos alueellani on usealla henkilöllä teidän palvelut ja tulee ruuhkaa..
 • Ei se toimikaan. Tv-palvelut tukkivat mobiilikaistat, kapasiteetti ei vain yksinkertaisesti riitä niiden jakeluun.
 • Hei IIro, onko DNA Supernetin alaraja 5 Mbit/s. DNA:n mainoksessa sanotaan seuraavaa:"Aidosti rajattomalla liittymällä surffaat, lataat tiedostoja ja katsot liikkuvaa kuvaa vaivatta kotona ja sen ulkopuolella, ilman käyttökattoa. Supernetti on valintasi kun haluat nopean netin useampaan laitteeseen.". Millä nopeudella tämän mainostekstin ilmaisema netin käyttö on mahdollista ja millä nopeudella se toteutuu käytännössä? Riittäkö siihen tuo 5 Mbit/s? Vai tarvitaanko enemmän?
 • Kuten aiemmin on mainittu, niin alaraja on tuo 5 Mbit/s. Liittymän nopeuteen vaikuttaa paljon käyttöosoite sekä verkon muiden käyttäjien määrä, joten mitään kiinteää nopeutta ei ole mahdollista kertoa vaan nopeus voi vaihdella 5-150 Mbit/s välillä.
  DNA Ilkka palveluasiantuntija
 • Kiitos. Minulla onkin tuo Supernetti ja nopeimmillaan saavutan n. 35 Mbit/s, useimmiten 19-27 Mbit/s. Muita käyttäjiä ei ole, asun pienessä taajamassa, reititin on laadukas ja kaapelilla liitetty, kone on laadukas. Ilmeisesti minun kohdallani tuo mainoksen ilmoittama usean käyttäjän vaivaton liikkuvan kuvan katseleminen ei liene mahdollista, kun yhden käyttäjän surfaaminen on suhteellisen vaivalloista?
 • Kiitos. Minulla onkin tuo Supernetti ja nopeimmillaan saavutan n. 35 Mbit/s, useimmiten 19-27 Mbit/s. Muita käyttäjiä ei ole, asun pienessä taajamassa, reititin on laadukas ja kaapelilla liitetty, kone on laadukas. Ilmeisesti minun kohdallani tuo mainoksen ilmoittama usean käyttäjän vaivaton liikkuvan kuvan katseleminen ei liene mahdollista, kun yhden käyttäjän surfaaminen on suhteellisen vaivalloista?

  Uskollinen asiakas
 • Vinkkejä yhteysnopeuksien parantamiseen löytyy sivuiltamme: https://www.dna.fi/tuki-netti. Mikäli tilannetta haluaa selvittää tarkemmin niin kannattaa olla yhteydessä suoraan asiakaspalveluumme.
  DNA Hanna palveluasiantuntija
 • Kaikki yli 50 Mbps nopeudet mobiililaajakaistassa ovat turhia rahamenoja.


  Jos vaihdat 50 megan liittymään. Pienempi laskutus ja sama nopeus 33 megaa.
 • Kiitos. Tämähän oli loistava tieto, ihme etteivät DNA:n kaupassa liittymää myydessä, tätä minulle heti kertoneet?
 • No ihmekö tuo, kun 100 megaisesta liittymästä saavat enemmän rahaa. "Missä myyntimies on lähellä, ei petos ole kaukana" 😃
 • tässä ei vielä ole mainittu lähetyksen alarajaa, mikähän se on ?
 • Asiakas 50M riippuu ihan mistä sen netin ottaa ehkäpä dna ei pysty kun noihin alle 50mekasiin mutta onneksi on muitakin tarjolla...
  http://elisa.speedtest.net/result/7138681486.png


 • Liittymien lähetys- ja latausnopeudet löytyvät erityisehdoista sivun 2 taulukosta: https://www.dna.fi/documents/753910/853465/DNA_Liikkuva_laajakaista_erityisehdot.pdf/f619d8b0-6275-1d5b-7b70-774f4fb0bda1 

  Esim. 4G liittymällä jossa maksiminopeus on 100 Mbit/s, latausnopeuden vaihteluväli on 5-100 Mbit/s ja lähetysnopeus 4-50 Mbit/s.
  DNA Iiro palveluasiantuntija
 • Mulla on 4G maksiminopeudella 50  Mbps ja lähetysnopeus tippui dramaattisesti viime viikolla ollen about 0.2 - 1,5 Mbps jolloin etätöiden tekeminen menee melko mahdottomaksi.
  Puhelinneuvonnasta neuvottiin hankkimaan paneeliantennit ...maksavat enemmän kuin liittymä vuodessa ...ja jos hitaus johtuu DNA n kapasiteettivajeesta niistä ei ole mitään hyötyä.
  Mietiskelen saisinko sopimuksen purettua näillä perusteilla.
 • Sopimuksen purku ei liene mahdotonta. Suosittelen riitauttamaan asian Kuluttaja-asiamiehen kanssa. Verkko-operaattorithan pyrkivät kiistämään asian loppuun saakka ja ovat oppineet tämän kanssa pelaamaan.
 • Hei Harri,

  Mikäli haluat purkaa määräaikaisen sopimuksen liittymän toimivuuteen liittyvistä syistä, tekee päätöksen tekninen tukemme.
  Olethan asiasta siis yhteydessä asiakaspalveluumme niin katsotaan tilannetta tarkemmin. Kiitos!
  DNA Hanna-Mari palveluasiantuntija
 • Tekninen tukihan ei oikein millään sopimuksia pura, tekevät nopeustestin ja toteavat, että netin nopeus on sallitun vaihtelun rajoissa. Se, että liittymä myytiin sinulle 4G Supernettinä 150 Mbps ja vähintään aina 100 Mbps toimivana liittymänä, jonka voimakkuus tarkastetaan kartasta myyntihetkellä, ei vaikuta asiaan millään tavalla. Se ei ole asiakkaan harhaan johtamista, vaan tehokasta markkinointia.
 • Mulle tuki jo vastasi twitterissä,että ko. Ongelmat ovat riittävä peruste ...kiitokset
 • Onnitelut, olipas reipasta palvelua DNA:lta! En ole ennen kuullut!
 • AsiakasYLI150M

  Minä en maksa turhasta, minulle riittää 50 Mb/s -nopeus profiili. En ole sellainen, että kun saisin 150 megaa mobiilinetistä, laittaisin kuvan nettiin.

  Olen tietokoneen peruskäyttäjä. Asun yksin ja jaan nettiä puhelimesta koneelle, toimii YouTube 4K, FHD ja kuuntelen musiikkia suoratoistona 320K tuntikaupalla. Kaikki toimii ja 21,90 € kk. Kiitos dna hyvästä netistä vaikka sen alaraja onkin 5M, niin toimii 40M ja usein 50M+ - mutta jää rajoittimeen joka on n. 55M.
 • Hei,

  Onko Rovaniemellä 4g verkossa jokin ongelma kun viime päivinä netti ei toimi juuri ollenkaan? Latausnopeudet on koko ajan alle 1Mbps.
 • Hei Mika, mikäli puhelimen uudelleenkäynnistämisestä ei ole apua ongelmaa, soittaisitko maksuttomaan Vikapalveluumme 0800 300 500 niin pääsemme selvittämään ongelmaa tarkemmin, kiitos!
  DNA Ida T palveluasiantuntija
 • Tein uuden kahdenvuoden sopimuksen DNA kanssa. Se on toiminut aika hyvin, mutta uuden sopimuksen jälkeen ei ole toiminut kunnolla. Pätkii pahasti. Maksan 150 mbps nopeudesta mutta saan vain puolet tai vähemmänki. Täytyy miettiä toimenpiteitä! Tämä on minusta petosta.
 • Hei Eeva,

  Vikatilanteessa kannattaa ehdottomasti olla suoraan puhelimitse yhteydessä vikapalveluumme, jotta pääsemme selvittämään liittymäsi toimimattomuutta.

  Vikapalvelumme palvelee numerossa 0800 300 500 (maksuton).
  DNA Hanna-Mari palveluasiantuntija
 • Rakas Eeva Liisa.

  Maksat 5-150M 4G-liittymästä. Tämän myös allekirjoitun sopimuksessa. Miksi sitten valitat siitä, että tulee vain puolet eikä aina sitäkään? Saat mihin olen sitoutunut allekirjoituksella. Allekirjoitus on todella tehokas tapa.

  Sillä voi hyväksyä tai hylätä sopimus.

  Vain kuitu ja kaapelimodeemi ja varauksin VDSL2 (keskuksen lähellä) voivat toimittaa sen mistä maksatkin. Laskussa voi tokia 4G:ssä näkyä hienoja numeroita, mutta alaraja on tästä huolimatta 5 Mbps.

  Seuraavan kerran kun solmit sopimuksia, ota selvää mitä allekirjoitat!
 • Niinhän se on, ei kannate uskoa mitä ne puhuu. Palturiahan se on. Ei sopimuksessa ole muuta, kuin maksiminopeus. Eikä puhuta että se olisi joskus jopa niin alhainen nopeus ettei filmiä voi katsoa.
 • Kiitos vastaajille, olen tuskastunut samoista ongelmista Elisa lupasi 100 megaa super laajakaistalla mutta latausnopeus kesimäärin 7 megaa harkitsin operaattorin vaihtoa mutta eipä tarvitse vaihtaa samat ongelmat. Minusta kuluttajavirasto pitäisi puuttua tähän kusetukseen.
 • Kyse on liikkuvaan käyttöön tarkoitetusta liittymätyypistä. Jossakin päin verkkoa, johonkin aikaan varmasti saadaan maksimit (ja mainostetut) nopeudet. Kyllä sopimusehdoissa kerrotaan miniminopeudet jotka ovat 5 Mbit/s tai 10 Mbit/s operaattorista riippuen. Kiinteän verkon liittymät ovat sitten erikseen, mutta niissäkin on Viestintäviraston linjauksen mukaan ilmoitettava minimitaso ja vaihteluväli.
 • Minulla on DNA Jämpti 1M 4G, 9,90 € kk, Wifi-puhelut, VoLTE, puhe ja viestit alle euron kuukaudessa. Maksan 10-12 euroa kuukaudessa.

  Nettini on aina 1.1 Mbps eli saan mistä maksan.

  Älkää maksako maksimi nopeuksia, niitä ei saa mobiilista.

  Jaan myös koneelle hyvin toimii.
 • Mitä autuutta ja vapautta,jaan puhelimellani muutaman yhteyden ja kattelen supreruhd leffoja samanaikaisesti,tämähän on kuin kannettavaa käyttäisi!
  Kokoajan piuhan päässä kiinni,ääliöt.
  Mut kiits dna,mulla on tarpeeks liittymiä jotta voin,liikkua ja käyttää puhelinta ja verkkoa yhtäaikaa. 😀
 • Joo toi dna huijaa tosi pahasti kun ne väittä et 100mbps netti. Itelläkin on tää superhyvä (100-300mbps) netti ja voi vittu ku hyvällä tuurilla saa sen 5mbps. Eikä sopparia voi purkaa. DNA kusettaa minkä kerkiää älkää olko tyhmiä ja ostako 4g liikkuvaa laajakaistaa
 • Tilasin
  Testasin
  Palautin

  Ei pääse lähellekkään sitä mitä luvataan. Eli siihen nähden 4-5 kertaisesti ylihinnoiteltu.
  Täytyy mennä kaapelilla. Ainakin saa sen mistä maksaa vaikka hinta on korkea, kun ei valitettavasti ole kilpailua täälläpäin kaapeli tarjonnassa.
  Muista mokkula tarjoajista ei ole kokemusta.
  Pääsin parempiin nopeuksiin kun jaoin netin puhelimen kautta dna liittymällä.

 • dna:n 150mb/s netti... ei mulla muuta
 • Operaattoreiden pitäisi mainostaa MINIMInopeuksia MAKSIMInopeuksien sijasta liittymissä 4G-verkossa. Olisi totuudenmukaisempaa, moni ei lue mitä sopii, kun ajatellaan että 4G 100 tulee olla 4G 85. Siellä pikkupräntissä kyllä sanotaan, että MINIMINOPEUS on sitten 5 Mbps ja te otatte määräajalla!
 • Niinpä.

  Tämä sama käytäntö on jokaisella operaattorilla ja ei siihen tule muutosta ellei kuluttajaviranomaiset puutu asiaan.

  Sinne vain valitusta harhaanjohtavasta mainonnasta.
 • DNA pöljät vielä mainostaa todella harhaanjohtavasti asiaa (tai ainakin mainosti), lukee että jos käyttää tiettyä määrää laitteita tai katsoo HD-kuvaa pitää olla ainavaan nopeampi ja "nopeampi" 4G netti. Totuudenkanssa sillä ei ole mitään tekemistä, teoreettinen max. nopeus ei lähiverkon laitemäärään esim vaikuta mitään.

  Ja DNA:n "HD kuva" kyllä toimii sillä 5 megallakin mikä on olevinaan minimi (paitsi ruuhka-aikana voi olla 0.5 megaa.)

  Mikään ei takaa nopeampaa priorisointia 300 megasen liittymän omistajalle kun 50 megasen, jotta mainonnalla olisi edes jotain pohjaa. Nyt tosin taitaa olla minimi tuo 150 meganen, joten sen halvempaa ei ole tarjolla, en silti tykkää tuosta mainonnasta yhtään, kuten täälläkin näkyy moni tulee petetyksi, mutta se on vissiin ihan OK operaattoreille...
 • Nopeuden minimi pitäisi olla sidoksissa suurimpaan nopeuteen liittymässä, jolloin operaatorin olisi pakko lisätä kapasiteettiä, kun raja ylittyy.
 • @PW

  "Nopeuden minimi pitäisi olla sidoksissa suurimpaan nopeuteen liittymässä, jolloin operaatorin olisi pakko lisätä kapasiteettiä, kun raja ylittyy."

  Kannatan.

  Tosiasia kuitenkin on , että nämä nykyiset vaihteluvälien rajat ovat kutakuinkin kaikilla operaattoreilla käytössä ja eivät kyllä siitä muutu ilman , että Traficom puuttuu asiaan.

  PS. Naurettavin esimerkki vaihteluväleistä on Elisan nopeimman (600M) liittymän vaihteluvälit. "Maksiminopeus 600 Mbit/s (arvioitu nopeus 5G-verkossa 10-600 Mbit/s, 4G-verkossa 5-600 Mbit/s, 3G-verkossa 0,4-35 Mbit/s) ". Mitenkähän siinä oikein on kuluttajansuojan kanssa??? Asiakas maksaa yli kolmekymppiä kuukaudessa liittymästä ja takuunopeus on 5 Mbit/s ja 5G-verkossakin vain 10 Mbit/s. Saman saisi vähän halvemmallakin liittymällä.
 • dna ei noudata vaihteluväliä määräaikaisissa sopimuksissa (24kk).
  Heillä on oma valehteluväli tuohon tarkoitukseen.
  Joten esim. 2 Mbs kattaa heidän mukaansa sopimuksen rajat, eikä asialle tehdä mitään sopimuskautena.
 • Täällä on yhteys todella surkea. Vaihtelu on valtavaa, alimmillaan vain 2Mbs. Netti in hidas ja takertelee. Samassa paikassa mitattuna Telialla on 23Mbs, Elisalla 20Mbs. Menin vielä suostumaan määräaikaiseen, kun sain jonkun reitittimen maksutta, mutta mitä hyötyä, kun yhteys on noin luokaton.

 • Vaihtelu 4G liittymässä tänään 0Kbit/s-5Mbit/s välillä. Hyvin menee.... Parhaimillaan muutenkin saanut 19Mbit/s ulos. Torneja kuulema lähellä, mutta yksikään ei ole suunnattu etelään, minkä suuntaan minun asuntoni on Kaarinassa. Tänään ei ole taaskaan edes pystynyt videoita netistä katsomaan huonon yhteyden takia. Alkaa mennä hermo.


 • Tällä siis menty tämä ilta.
 • Irkku, 4G päätelaite kotona tulee sijoittaa ikkunaan sopivan tukiaseman suuntaan. Erillinen LTE-antenni (aliexpressistä) on helppo sijoittaa uloimpaan ikkunaan ja sen paras paikka selviää maksimoimalla signaali:

  Tukiasemien sijannit selviää cellmapper.net:illä. Kuusiston saarella on pohjoiseen suuntavia tukiasemia 2 kpl.
  Voit valita haluamasi tukiaseman solun, jos sen kenttä osuu asuntoosi. Huawei 3372 tikulla mennään osoitteeseen 192.168.8.1 ja verkkoasetuksista valitaan halutut LTE-kaistat, esim:

 • Aivan, SIM puhelimeen ja Network signal info ohjelmalla katsoa tolpan tiedot.
  Koska olen dna useiden tolppien alueella, tarvittaisiin modeemi jossa voisi valita oikean tolpan parhaaseen yhteyteen, mutta lienee mahdoton sellainen.
  Onneksi kohdallani löytyi helppo ratkaisu, Elisan liittymä takaa paremmat yhteydet testattuna heidän SIM kortilla nykyisellä laitteistolla.
  Joten CellMapper voi näyttää tolppien sijannin ja cellidn ja jos kartta näyttää paljon limittäisiä alueita, katsokaa jokin toinen operaattorin tilanne.
  Minulla on jopa näköetäisyys noihin tolppiin, mutta yhteydet menee aina ruuhkaisimpaan tolppaaan, joten dna:n systeemi ei vain toimi.
  Minulla ei ole sitä enää ongelma, sillä Elisa tarjosi paremman sopimuksen tälle alueelle 😀

  Kiitän ja kumarran dna:lle hyvien vuosien johdosta, paras nopeus oli jopa yli 80 Mbits/s.

  PS:
  Minun kohdalla sanontani on dna:lle mukaillen TV mainosta:
  On SE vaan huono, on SE.

 • Oletuksena moni 4G laite käyttää 2600Mhz kaistaa oletuksena ja se ruuhkautuu helposti. Nettitikkujen hallintaohjelmalla voi valita alemman taajuden, jolloin solu vaihtuu ja kaistaa on enemmän vapaana. Cellmapperista näkee, että verkot sunnitellaan siten, ettei naapuuritolppien pitäisi häiritä. Elisan 30pv dataprepaid on max 50Mbit/s, samaan hintaan DNA on max 300Mbit/s ja Telian LTE verkko ei toimi vanhoilla laitteilla IOT päivityksen takia ja  kuluttaja-asiamiestä tarvitaan kun Telian kanssa asioi. Telian asiakastuki ei palauta ennakkoon maksettuja rahoja kun verkko ei enää toimi. Maanpäälliset serverit jumittavat kaikilla samalla lailla kun käyttäjiä on paljon.

 • Aliexpressistä saa 30 usd:llä Huawei E3372h-607 tikun.
 • Itselläni on 150mb liittymä ja ei ole mitenkään tavatonta että netti kyykähtää alle 4Mb/s nopeuteen kuten esim nyt ja vielä ulkoantennilla. Yleensä nopeus tippuu aina enemmän mitä myöhemmäksi vuorokausi etenee
 • Juha. ihan normaalia linjan tukkeutumista, siihen ei auta oikein mikään. Paitsi jos modeemilla saa useimman taajuuden käyttöön (CA) voi itselle varastaa vähän lisää kaistaa muilta 😀

  Todalla luokatonta jossain tuo nopeus ja tukkeutuminen, mutta ei nää tee mitään mikään operaattori asialle. Kannattaa kokeilla kaikki operaattorin läpi, jos jolloin toimii paremmin.
 • JJJ. Täytyy harkita siirtymistä takaisin Elisaan jos hankalaksi menee. Cellmapin mukaan Elisalla ja Dna:lla on tukiasema samassa paikkaa josta Dna:n 4G signaali ei yllä kunnolla meille kun taas Elisan signaali näyttäisi kartan mukaan yltävän helposti. Eri asia tietenkin miten se käytännössä toimii. Itseasiassa Dna:n yhdestäkään tukiasemasta ei näyttäisi 4G signaali yltävän kunnolla peittoaluuen mukaan. Kuinkahan luotettava tuo cellmap kartta on?.
 • Se on vaan mittaajien tulos kantamasta. Eli jos mittaat sieltä teiltä ja lähetät sen datan sinne, se keila muuttuu kartassa sen mukaan.

  Prepaid liittymillä olen kokeillut itselle sopivat ja Elisalta on tällä hetkellä liittymä.
 • Ensi keväällä tämä talous liitetään kuituverkoon. Toivon mukaan ainakin päänettiliittymän laatu paranee nykyiseen mobiliiliittymään verrattuna.
 • Vaihdoin tällä viikolla 100 Mbps-mokkulani 150 Mbps-liittymään tarkoituksena lopettaa striimauskatkot, joita jatkuvasti on esiintynyt. Nyt kävi niin että katkot lisääntyivät, läppäreissä apit eivät käynnistyneet(erityisesti hs), ja näytti siltä että uusi wifi-verkko(5G)ei läpäise muurattuja tiilisiä väliseiniä, kuten aiempi teki.
  Lisäksi nopeusmittaus osoitti että uusi mokkula tuottaa max 42-43 Mps, kun entinen saavutti lähes saman nopeuden. Näyttää siis, että nopeuden nosto toimi huonommin kuin entinen. Voiko tälle tehdä jotain, muuta kuin irtisanoa sopimus ja palata entiseen?
 • Kun ihmiset ovat nykyään paljon netissä niin nopeuksia ei pysty nostamaan pelkästään liittymän mainostettua nopeutta vaihtamalla. Melkein parempi on vaihtaa liittymään jossa on pienempi nopeus joka pystyy paremmin tuottamaan sen nopeuden joka on oikeasti käytettävissä. Itselläni on 150 Mbps liittymä ja tuosta on ainoastaan silloin hyötyä jos aikoo käyttää nettiä silloin kun ihmiset yleensä nukkuu. Itse teen töissä jakuvaa 3-vuorotyötä jolloin yövuorossa pystyn tuota hyödyntämään jos työ antaa myöden mutta muuten yhtä tyhjän kanssa.
 • Onkohan kenelläkkään kokemusta ulkomokkulasta jota dna:kin mainostaa, siinä sim kortti on ulkonaolevassa antennissa tai miksi sitä kutsuttaneekin, sisällä oleva reititin ja antenni yhdistetään sitten ethern kaapelilla. Parantaakohan tuollainen systeemi nopeuksia.
 • Ulkomokkula on tarkotettu lähinnä taajama-alueille, missä matka mastolle on lyhyt mutta käytetyt taajuudet ovat korkeita. Tälläinen kokoonpano poistaa talon rakenteiden luoman katveen (signaalin häviön).

  Jos mastollesi on matkaa alle kilometri, käytössä on vähintään 1800+2100 LTE niin laitetta voisi testimielessä harkita. Asiaa voit kokeilla esimerkiksi seisomalla puhelimen kanssa paikalla mihin voisit mokkulan asentaa ja tehdä nopeustestiä/tarkistaa signaalin voimakkuuden.
 • Uusissa taloissa se saattaa myös olla tarpeen, joissa ikkunamateriaali ei läpäise signaalia kovinkaan hyvin.
 • Kiitoksia Ebinwrz vastauksestasi, tästä on mastolle 1.5 km matkaa ja siinä on 1800 taajuus,nykyiselläkin mokkulalla kyllä pärjäilee joka on Huawei b715 tämä antaa ulospäin jatkuvasti hyvät nopeudet ajattelinkin että auttaisiko sisääntulonopeuteen ja vasteaikaan ulkoantenni mitään ja onko siitä sitten mitään iloa ns.ruuhka-aikoina kun on paljon käyttäjiä, täytyy laittaa harkintaan.
 • Ikkunaremonttikin saattaa tulla lähiaikoina eteen joten sitten viimeistään jonkinlainen ulkoantenni lienee pakko hommata, hyvä huomio PW.
 • Auttaako ulkoantenni nopeuteen minkä verran vai onko se vain signaalin vahvistimena jos on pitkä matka mastolle, olisi ihan mukava kuulla kokemuksia.
 • Meille asennettiin Syys- Lokakuun vaihteessa Finnsatin 4G-antenni ja ei se mikään ihmeidentekijä ole ollut. Varsinkin ruuhka-aikana nopeus on edelleen alhainen. Signaali pysyy kyllä vahvana. Sanoisin että ulkoantennin hyöty on aika marginaalinen, voi olla että riippuu paikasta. Jos saa kokeiltavaksi niin toki kannattaa testata.


 • Siinä vähän mallia Kotimokkula 4G+ nopeuksista. Tätä se rajoittamaton yhteysnopeus tarkoittaa...
  Oma elisan kännykkäliittymä on noin 20x nopeampi. Odotan innolla, että 24kk sopimus loppuu, että pääsen tästä eroon...
 • Jari, eipä ole tosiaankaan kovinkaan hääpöiset lukemat sinulla, onko ne aina noin huonot ja onko miten pitkä matka mastolle?
 • Kyllä tuosta sopimuksesta pääsee eroon varmaan, jos useinkin on noin heikkoa nopeutta.

  Mutta käyttääkö toi modeemi oikeasti kahtataajuutta, eli näkyykö 4G+ milloinkaan? Harvoin noin hidasta nopeutta on muutakuin yhdellä taajuudella, onko laite taajuuslukittu kenties johonkin taajuuteen? Uppi kaistakaan ei kovin nopea ole joten signaalinvoimakkuus tai häiriöt on varmaan suuria, uppi kaista kun ei juuri koskaan ruuhkaudu ja vaikka se käyttääkin vain yhtä taajuutta.

  Ulkoisilla antenneilla itsellä on jotain 44/22 normaalisti CA käytössä, ruuhkaaikana voi olla 1/20, mutta uppi siis on melkein aina se maximi mitä sieltä nyt tuleekin.
 • Jari, jos nopeutesi on alle 5mbps niin saat purkaa sopimuksen!
 • Ruuhka-ajan ulkopuolella voi saada 10M/13M, mutta iltaisin tuommoinen 5M / 7M on aika normaali.
  Kokeilin lisä-antenneilla,ilmanparannusta.
  Moodi on 4G + 3G auto.

  Sehän tuossa kismittää, että jos alaraja on 5M, niin kyllä siihen ns. virka-aikaan usein pääsee. Illalla sit tahmaillaan vielä vähän enempi.
 • Jos toi on B715, niin ota se 3G pois siitä ettei tiputa sinne missään oloissa.

  Ehkä siellä sitten on niin tukossa masto, mutta eikö koskaan tule edes 30-40, siis joskus yöllä jos mittaat, kun vaikuttaa että joku muukin tuossa kusee kuin vaan tukkeisuus..

  Ei ne DNA:lla rupea tutkimaan, kun vihaisena soitat että pitäkää tunkkinne tämä on jatkuvasti hidas kun 56k motukka jan nyt riittää 😀 Silloin sen netin pitää toimia kun sitä käytetään.

  Tuolla ylhäällä on hyvä mittaus 150 megaa saatu ja lukee että nopeampi kuin 98%FI (mittauksista), kertoo jotain monellako on oikeasti tarve 300 megaselle liittymälle...
 • Tiedät mitä taajuuksia DNA:lla on siellä tolpassa. Mulla kotona esim lähimastossa on DNA:lla vaan 800 MHz taajuus ja Elisalla sen lisäksi 1800MHz, ei ollut vaikea valita kumman otan. Täällä ei olekkaan ruuhkaongelmia, mutta toisessa paikassani on ja pahasti, tosin Elisa sinne lisäsi juuri 2100 MHz taajuuden Joulukuun puolivälissä, joten näyttäisi että ongelmat on ohi hyvinpitkälti...


 • Olen aikoinaan ollut töissä erään operaattorin teknisessä tuessa. Tiedän, että riehuen aspaan soitto, on karhunpalvelus itselle...

 • Just, no sitten ei auta kun maksaa kiltisti paskasta netistä...
 • Mistä sen tietää mitä taajuuksia lähimmässä mastossa on, pitääkö se modeemin asennuksista kokeilla, vai kertovatko ne asiakaspalvelussa jos sieltä kysyy ja niinhän se on että mitä korkeampi taajuus niin sitä suurempi nopeus ainakin teoriassa?
 • Tuolta näkee aikahyvin ja viimeiset lisäykset operaattorilta, ainakin elisalla näin.
  https://www.cellmapper.net/map

  Sitte valitset mitä operaattoreita haluat nähdä kartalla.

  Puhelimeen/tablettiin voi ladata myös sovelluksena tuon cellmapperin.
 • Katso CellMapperin avulla.
  https://www.cellmapper.net

 • JJJ,joo kiitti pitääkin katella.
 • JJJ, tarkoitan, että turha sille asiakaspalvelijalle on alkaa riehumaan. Asiallisesti oli kyllä takoitus koittaa asiaa selvittää, eikä nämä nopeudet ole hyväksyttäviä.
 • Näyttäisi, että asun parin sadan metrin päässä tukarilta ja on "bands 3". Mitä lie tarkoittaa?
 • Se band 3 on 1800 MHz taajuus.

  En tarkistanut nebokö nämä oikein ekasta linkistä kopioin:
  B1=2100 MHz,
  b3 1800
  b7 2600
  b20 800
  b28 700
 • @JJJ kyllä meni oikein noi taajuudet.

  Monet sanovat että on turha maksaa "nopeammasta" liittymästä kun sitä maksiminopeutta ei saa. Mutta todellisuudessa esimerkiksi DNA priorisoi nopeampia liittymiä. Esimerkiksi 300M liittymä saa 6 kertaa enemmän resursseja kuin 50M liittymä. Täälä on hyvä testi toisen operaattorin verkossa: https://mt-tech.fi/operaattorit-priorisoivat-4g-liittymien-nopeuksia-ruuhkatilanteessa/
 • Tuo priorisointi onkin mielenkiintoinen juttu, muistelin ettei se ole sallittua ja ainakin tälläinen löytyi googlettamalla 2017 Marraskuulta:

  Telialla on myynnissä liikenteen priorisointia tekevä 4g-liittymä. Sellaiset ovat olleet kiellettyjä koko EU:n alueella viime syksystä lähtien. Yhtiö kuitenkin kiistää, että liittymää olisi markkinoitu priorisoituna.
  https://www.tivi.fi/uutiset/telia-myy-kiellettya-4g-liittymaa-rikkoo-internetin-tarkeaa-periaatetta/565f1ff0-df76-3ff6-a8c9-961db02a8e6d

 • Kyllä priorisointi on sallittua, siihen Viestintävirasto otti kantaa: https://www.traficom.fi/sites/default/files/media/regulation/Verkkoneutraliteettikannanotto-mobiililaajakaistaliitymista.pdf

  Nopeutta saa priorisoida radioresurssien avulla nopeusluokkakohtaisesti.
 • On melko karseaa maksaa muutama kymppi 150M 4G-netistä, jos todellinen nopeus on alle 10% nimellisnopeudesta. Tiedän kyllä, että olen sopparin tehnyt pari kuukautta sitten. Aluksi toimi todella hyvin, nopeudet luokkaa 35M - 70M, näihin olin tyytyväinen, mutta nyt on nopeudet pudonneet radikaalisti. Äsken juuri mittasin latausnopeudeksi 7,1M. Enkä todellakaan usko, että kysymys olisi käyttäjämäärästä, jotain muuta häikkää pitää olla.
 • Hei Pekka,

  Pirautathan asiakaspalvelumme maksuttomaan vikapalveluun 0800 300 500 niin tutkitaan asiaa tarkemmin, kiitos.
  DNA Hanna-Mari palveluasiantuntija

 • Siinä 4G nopeus tällä hetkellä. Joulukuussa ilmoitin ekan kerran että ei oikein toimi iltaisin. Ei ole muutosta tapahtunut.
 • Eiköhän sama alaraja koske myös uutta 5G:tä! Operaattori ei vitsi päivittää tukiasemiensa kapasiteettiä.
  Pitäisi olla jokin vaatimus, että nopeus ei saisi poiketa maksiminopeudesta esim. 60 % enempää, eikä vaan, että myydään maksiminopeudella minimaalista nopeutta.
 • 5G-verkon vaihteluväli alkaa 10Mbit/s:stä tällä hetkellä sopimusehtojen mukaisesti: https://www.dna.fi/documents/753910/853465/DNA_Puhepalveluiden_erityisehdot.pdf/54a6c7ae-c02a-b415-744d-979714a5777c

  En näe tuossa vaihteluvälissä paljon merkitystä kuin määräaikaisissa liittymissä. Mikäli nopeus ei täyty palautetaan vaikka kuluvan kauden maksut takaisin ja irtisanotaan liittymä. Tämä on usein halvempi kuin rakentaa verkkoa muutaman takia.
 • Siis dna:n 5G:llä saa 10 Mbit nopeuden, kun taas 4G+;lla saa vain 5 Mbit nopeuden.
  Onhan siinä 100 % parannus, kannattaa maksaa ?


 • Niin se on vaihteluvälin alaraja... Tosin sillä ei paljon merkitystä kun ei ole määräaikainen liittymä - jos ei tyydytä nopeus irtisano pois.
 • Eilen lueskelin jostain, että Huawein ensimmäisessä reitittimessä ei olisi taajuuslukkoa, joten se toimii ennenminkin 4G verkossa kun 5G, jos signaali on 4G voimakkaampi.
 • 5G:lle ei voi lukita koska Non-Standalonessa 4G on vaadittu alle. Eli vähintään yksi 4G-taajuus vaadittu alle. Lisäksi laite voi käyttää 4G+5G yhdistelmänä (EN_DC).
 • Minun liittymässä 1 Mb/s on minimiraha 0.4 Mbps, mutta liittymäni toimii aina 1 Mbps ilman liikennettä. Saan mistä maksan ja maksan €6,90 kk norm. 12,90 kk.

  Suosittelen että ette maksa makiminopeuksista.

  DNA:lle tuli 10Mb rajaton viime viikolla, jolla tekee kaiken puhelimella.

  Varmaan siitäkin on tarjouksia liikkeellä.
 • https://dna.speedtestcustom.com/result/549c2e60-80e1-11ea-99fd-af3d77c0764a
  This is my "DNA Netti 4G Max " internet speed. I think it's optimal for 240p YouTube videos. Nice!
 • Toiseen ketjuun laitoinkin, että Nopeuden alaraja on 4G:ssä laskenut 4 Mbit/s:
  (Ainakin niin täällä taulukossa on)

  https://www.dna.fi/documents/753910/853465/DNA_Puhepalveluiden_erityisehdot.pdf/54a6c7ae-c02a-b415-744d-979714a5777c
 • Nyt kun on tämä korona aika ja ihmisiä on etätöissä ja katsotaan paljon netflixiä sun muuta elisa viihdettä niin nämä nopeudet ei tahdo riittää mobiiliverkossa mihinkään.
 • Tässä kun vuoden on tahinut DNA:n kanssa ja kuunnellut useaan otteeseen ne "Oletko koittanut käynnistää laitetta uudestaan" ja "Oletko koittanut puhaltaa siihen" niin alkaa toivo loppumaan että ei taida heitä kyllä kiinnostaa. Myönnän että asun sellaisella alueella missä ei päättäjien mukaan ihmisiä pitäisi olla. Eli siis en asu siellä missä kaikki muutkin. Silti ihmettelen miksi reilu vuosi sitten olin vielä ihan tyytyväinen netin nopeuteen ja enää en ole. Ja tuossa vuoden aikana olen kuitenkin suostunut jopa päivittämään nettiliittymän 150M -->300M. Sillä tuloksella että kk hinta tais pikkasen nousta ja nopeudet alkoivat laskemaan. Katolta löytyy 200 euron antennit ja on tässä tullut opeteltua signaaliarvoja (SINR, RSRQ,RSRP, yms) että tietää mistä puhutaan. Omasta puolesta signaaliarvot ovat "kirkkaita" ja niiden valossa yhteys pitäisi olla oikeinkin maittava. Kuitenkin nykyään netin huiput alkaa olemaan semmoista makoisaa 3Mbps alas ja 12 ylös. Ja nuo on siis "huiput" Vuosi sitten tähän aikaan oli lähempänä 30/30. Yksikään henkilö ei DNA:n puolesta ole sanonut minulle mistä tämä johtuu. Ennemminkin haluavat että se vika on täällä eikä heidän päässä. Ymmärrään että tällä hetkellä netin käyttö on ruuhkautunut mutta ongelmani on alkaneet jo ennen tätä kulkutautia. Liekö DNA:lla se toimintaperiaate että ei oikein jaksa kiinnostaa yhden metikössä asuvan ihmisen rahat ja panostetaan sinne missä muutkin ovat, missä raha liikkuu.
 • Paljonkos ne RSRP,RSRQ ja SINR arvot sitten ovat ilman kuormitusta? Oletko kokeillut muita operaattoreita prepaideilla?
 • RSRP on vuoden aikana mennyt siinä -78dBm - 90 dBm. RSRQ -5dBm - -8dBm. SINR on ollut koko ajan 10 tai alle. Muita operaattoreita en vielä oikein ole testaillut. Meillä on toinen nettiliittymä elisalta mutta sitä ei saa toimimaan DNA:n modeemissa jostain syystä. Ajattelin tällä viikolla käydä hakemassa Elisalta "vastaavan" liittymän testiin, mutta käsittääkseni heillä ei tuo 4g kattavuus ole vielä samalla tasolla meillä. Ennen tosiaan oli paneeliantenni jonka vaihdoin harava-antenneihin. Sillä siirtymällä sai signaaleja pikkasen paremmaksi. Mastoon on linnuntietä tosiaan noin 5 kilometriä. Ja jotenkin mulla on semmonen mutu että nämä ominaisuudet alkoivat sen jälkeen kun siihen kyseiseen mastoon tuli joku häiriö. Ja puhelimen Elisan liittymällä pääsen nykyään netin kanssa samoihin lukuihin ilman antenneja kun tuon dnan netin kanssa antenneilla. Olisi mukava tietää tosiaan jos itse pystyn vielä parantamaan tai korjaamaan jotain mutta on neuvot omasta päästä jo loppu. Ja jo ennen kuin tästä tulee suomi24 keskustelu niin saa toki sanoa ohjeita mutta jos ei mitään onnetonta.
 • Todella loistavia 4G nopeuksia taas käytettävissä.
 • Jep, 4G on laillista kusetusta. Ei ole toiminut moneen kuukauteen ja tilanne eiku pahenee, vähän väliä koko netti nurin.
 • Nykyään saa katsella youtube videoita ihan 480p..
 • Mulla katkennu jo pariin otteeseen parin tunnin sisään netti kokonaan. USKOMATONTA PASKAA
 • Huawei b715,
  2 antene Iskra p56, al ok.
 • Täälläkin netti mene ajoittain jumii . Speedtest antaa arvoja jotka alittavat 5Mbit/sek. latauksessa ja alle 2Mbit/s  lähetyksessä. DNAn kilpailijat ilmoittavat vaihteluväliksi 150 Mb littymälle 10 - 80 Mbit. Näyttää vahvasti siltä että linkkimaston antamaa singnaalin tehoa on rajoitettu ettei se  ylitä missään tilanteessa 10 Mb. Asiahan on helppo tarkistaa signaalitaajuusmittarilla. Tässä on siten peruste vaatia korvausta myydyn ja toimitetun tuotteen välisestä ristiriidasta. Marķinatuomioistuin saattaisi olla kiinnostunut jos todisteet toimitetaan kuluttajaasiamiehelle ja haetaan joukkokannetta toimittajaa vastaan. Kysymyksessähän on silloin petos, törkeysaste määräytyy vahingon suuruudesta.
 • Kenellä on 10 megan miniminopeus muutakuin 5G-liittymissä?

  Toisekseen, voit saada poikki määräaikaisen sopimuksen jos nopeus on alle 4 megaa, pitää varmaan olla tyyliin jatkuvasti, että onnistuu sen puoleen. Jos ei ole määräaikaista voit aina vaihtaa operaattoria ja se siitä...

  Voi tuolle nopeudelle itsekin tehdä mahdollisesti paljonkin, kun ei ole kerrottu mitä ja millä on mitattu, niin ei siitä sen enempää tässä vaiheessa...
 • Alkaa kaduttamaan, että menin uusimaan ensinnäkin liittymätyypin ja vanhan modeemin uuteen Huawein B818 malliin.

  Tämä on suoraan sanottuna helvetistä. Huonoimmillaankin vanha ZTE työnsi sitä noin 10 megaa sisään, tällä romulla 1-2 megaa ihan normaalia. Parhaimmillaan päässyt jopa 20 megaan, joka on kyllä totaalinen ihme. ZTE paukutti parhaimmillaan lähemmäs 70 megaa ja tätä Huaweita ovat vielä kehuneet että pitäisi olla kovan luokan laite. Kovan luokan tämä onkin, kun paskimmasta päästä lähdetään katsomaan. Palikka samassa paikassa kuin entinen modeemi, lähemmäs ulkoilmaa jos tätä tarvii siirtää niin vedän takaovesta tonne varaston seinään niin että kajahtaa.

 • Tarttis niiden alarajojen olla vaikka puolet rahastetusta maksiminopeudesta, niin olisi hinta-laatu suhde edes sinne päin.
 • Suomi on kehitysmaa, jossa saa myydä kaikkea epäkuranttia tavaraa. Ryhmäkannetta ei voi tehdä kuin kuluttajavirasto ja sehän on paperitiikeri, joka ei hommaan lähde!
 • Voi kuvitella mikä olisi liittymän hinta, jos miniminopeus olisi puolet maximista. Vaatisi järjettömiä panostuksia verkkoon tai liittymiä pitäisi myydä sen 100 kertaa vähemmän.

  Halpaahan tämä rajoittamatoton data suomessa on, kun vertaa muualle maailmaan.

  Markkinointikilpailussa tämä markkinointi ja sen termit on vinksahtaneet se on se ongelma. Hinnassa on ennemminkin nousu kun laskupaineita, joten hinta olisi luultavasti sama rajoittamattomalla datalla olevalla liittymällä vaikka liittymän nimi olisi toinen.

  Toi teoreettinen nopeus liittymän nimessä on kyllä ala-arvoista kaikilta operaattoreilta. Liittymät voisi olla vaikka Data-S, Data-M,... Data-XXL tyylisesti ja sitten lukisi yksinkertaissti, esim. 4-150Mbits tuon liittymän nopeus.

  Kaikkihan tietenkin nytkin selviää, jos lukee mitä on ostamassa, mutta se on liikaa vaadittu, se on huomattu...

 • Nopeus nousi 400M...
  Varsinkin nyt kun porukka kotosalla, niin ihan tukkeessa tuo yksinäinen tukiasema.
 • Minulle sanottiin ihan suoraan aspasta että nopeudet on huonot ja huonontuneet ajan saatossa eikä korjaus kautta parannuspäivityksiä ole mastoon tulossa. Itse kehottivat irtisanomaan liittymän ja kokeilemaan muilla operaattoreilla. Nykyään on väärin asua haja-asutusalueella ja kaikki palvelut tehdään mahdollisimman huonoiksi tai mahdottomaksi että ihmiset muuttaisivat sinne missä kaikki muutkin on.
 • Kieltämättä aika huonoa mainosta operaattorilta jos ei ole parannuksia tulossa ja kehottavat siirtymään kilpaileviin operaattoreihin. Eipä tuossa vaihtoehtojakaan toki ole.
 • Ja vielä kuitenkin näkivät sen että nopeudet on tullut koko ajan alaspäin tasaisesti mutta vikaa ei ole missään kuulemma.
 • Ruuhka ei ole vika , se on ominaisuus.  :-)
 • Olen todella pettynyt lupauksiin ja nopeuksiin. Maksan lapseni opiskelupaikkakunnan nettiyhteyden ja yhteyden myös kotona. Kuvassa oleva 90Mbps nopeus on mitattu 25.10.2020 lapseni opiskelupaikkanunnalla ja muut kuvassa olevat kotoani. Pitää muistaa, että sama summan maksan molemmista yhteyksistä. Kuukaudessa maksan käyttämättömän hubini kanssa näistä vaatimattomat 73,90. Nopeus kotona on lähinnä naurettava, tosin vaimo kertoo ihan toista. Odotan hartaasti, että tämä kotisopimuksen määräaika menee umpeen. Ei kannata 4K videoita paljoa katsella.

 • @MikkoKoo

  Eikö löydy kiinteä yhteyttä asuntoihin?
 • @jm82
  Valokuidun saisi, mutta kuidun aloitusmaksu/asennus on vähintään 1205€+nopeuden mukainen kuukausittainen käyttömaksu. Kyseessä on siis omakotitalo.Odottelen innolla kun kilpailija virittelee kovaa vauhtia omaa 5G verkkoaan.DNA:n 5G näyttää olevan hiukan myöhässä.
 • Onko Ilmajoella ( 60800 ) tehty 4 G verkon parannuksia ? Eilisestä lähtien 13.11 nopeudet 150 mbps  . Keväästä lähtien nopeudet olleet 5 - 20 mbps . Hädin tuskin saanut Yle Areenan toimimaan . Harkita Netflixin tilaamista uudelleen jos nopeuteen tullut parannuksia ONKO ?
 • @Jusu

  Todennäköisesti tukiasema on päivitetty ja sen takia nopeudet nousseet. Ilmajoki myös mainittu DNAn huoltotiedotteissa.
 • Tähän voi varmaan laittaa toisesta ketjusta tämän DNA:n kertomuksen Priorisoinnista:

  Hei! Valitettavasti edellisessä viestissämme oli virheellistä, jo vanhentunutta tietoa, pahoittelut!

  Nopeammalla liittymällä saadaan aina parempi tiedonsiirron nopeus, eli käytännössä tiedonsiirtonopeus nousee aina, kun liittymätyyppi vaihdetaan suuremman enimmäisnopeuden liittymään.

  Kapasiteetinjaon ansiosta suuremman enimmäisnopeuden liittymät voivat verkon ruuhkatilanteessa saavuttaa entistä korkeamman tiedonsiirtonopeuden.

  Kapasiteetinjako ei ole kenenkään asiakkaan kannalta palvelun heikennys. DNA toteuttaa kapasiteetinjaon niin, että vaikutus alhaisemman enimmäisnopeuden liittymille on suurimmillaankin erittäin vähäinen, arkikäytössä käytännössä huomaamaton.

  Kaikkien liittymien sopimuksien mukaiset palveluntasot pysyvät ennallaan. Matkaviestinverkon tiedonsiirtokapasiteettia myös kasvatetaan jatkuvasti niin, että pystymme ylläpitämään korkean palvelutason kaikille asiakkaille.


  DNA Ida T palveluneuvoja
  5 Mar Ilmoita asiaton sisältö


 • Siinä mallia nopeuksista Enossa
 • Moi MK!

  Nyt ei selvästikään yhteys toimi kuten pitäisi. Oliko kyse vain hetkellisestä hidastelusta vai ovatko nopeudet aina yhtä vaatimattomia? Parhaiten yhteysongelmia päästään selvittämään meillä asiakaspalvelun vikapäivystyksessä numerossa 0800 300 500.
  DNA Ida S palveluasiantuntija
 • Joka ilta 4G hyytyy. Kohta on ensimmäisen häiriöilmoituksen vuosipäivä, ei ole tapahtunut muutosta parempaan. 3G toimii paremmin.
 • Tilannepäivitys

 • @MK

  Miksi et vaihda Elisaan? Enossa heillä on tukiasemassa 4 eri taajuutta (70 MHz) ja varmasti on nopeampi kuin DNA. Oletko tehnyt DNA:lle vikailmoituksen?

  Eno kuuluu yhteisverkon alueeseen, jossa DNAn ja Telian asiakkaat jakavat tukiaseman kaistan. Tukiasemassa 40 MHz B3 eli LTE1800.

  Myös käytetty 4G-modeemin kyvykkyys vaikuttaa nopeuksiin. Minkä merkkinen ja mallinen 4G-modeemi on käytössäsi?
 • 300mbit liittymällä saa tällä hetkellä kaarinassa noin 20mbit lataus nopeuksia. Liittymä kun oli koe käytössä niin sai jopa 200mbit ja heti kun liittymä otettiin käyttöön virallisesti niin nopudet tippuivat tuohon 20mbit seutuville. Jollainhan tuota nyt sitten rajoitetaan ja töitäkin pitäisi tehdä...
  Joka kerta kun tästä kysellään niin aina on verkon parannus käynnissä mutta valitettavasti ei tällä alueella ainakaan. Cellmapperia seuranneena on nyt lähimpien mastojen suuntaa muutettu ja täysin väärään suuntaan entisestään. Mitäpä tälle on enään tehtävissä kun vika numerostakaan ei kukaan vastaa. Laitteet ja asetukset kunnossa mutta nopeus tiputettiin noin 10% luvatusta.
 • Vielä kun ihmiset tajuaisi mitä ostaa, sullekkin^ on luvattu 4 (tai 5) Meganen yhteys, joten kaikki höpötykset 10% "luvatusta" on ihan höpöä, sellasta ei kukaan ole luvannut.

  Kyllähän se päähän varmaan ottaa, muttei DNA mitään tee, kun 20 megaa on ihan tarpeeksi niille ja "omat laitteet", kun on kunnossa, niin niillekkään ei voi varmaan mitään tehdä, joten ei auta varmaan kuin vaihtaa liittymää... (Tosin et saa tuolla nopeudelle määräaikaista poikki, jos sellaiseen olet haksahtanut).

  Jotain päivitystä jos tulee mastoon (jos kyse tukkoisuudesta), niin sitä vaan odottamaan sitten tai ottaa toinen operaattori (jos sattuu toimimaan yhtään paremmin.)...
 • Etkö sä osaa lukea? Jos muutama viikko sitten lataus nopeus oli 200mbit ja nyt 20mbit niin eikös silloin joku ole muuttunut? Tätä tässä nyt selvitellään, ei siihen tarvi huudella mitään operaattorin vaihdosta 😂
 • Melko ääliömäistä lässyttää jostain luvatusta max nopeudesta tänä päivänä. Kiehuttaa joka kerta tuo typerääkin typerä fraasi. Vaikka markkinointi sillä onkin typerää...

  Et maininnut mitään että onko mitattu nopeus samaan aikaan vrk ym ja mitkä on yhteyden arvot tai muuta, mistä voisi jotain päätellä. ja paljon sille pystyy itsekkin mahdollisesti tekemään, jos kertoo jotain muutakin kun että vituttaa.

  Tekstistäsi jäi vaan kuva että kaikki linkit on käännetty toiseen suuntaan (En ole moista koskaan kyllä kuullut), jos niin on, niin ehkä toisella operaattorilla toimisi paremmin, mutta jos se ei käy, niin soittele sinne vikapalveluun vaan, ei täältä mitään apua saa (tuskin saa sieltäkään, ellei mastossa ole suoranaista vikaa...)
 • Kyllä on testattu muutkin operaattori, eivät toimi senkään vertaa. Näistä asioista nyt vaan satun tietämään jonkin verran 😊
  Juu, ei varmasti olekkaan tästä foorumista hyötyä kenellekään, taso selvisikin harvinaisen nopeasti 😂
  Tiedän että tämäkin asia selviää aikanaan.
  Eipä muuta kuin jatkakaa turhia hopinöitä.
 • Ilmeisesti oletit että joku tulee kääntämään niitä linkkejä sulle, kun tänne kirjoitat. No hyvä sulle kun tiedät kaiken, silloinhan ei ongelmaakaan ole tai anakin se on tiedossa... Kannattaa kuitenkinkin miettiä millaista vastausta olettaa annetuilla tiedoilla. Kristallipallosta kun on vaikea nähdä mitä halutaan.
 • Niin tosissaan se mainostettu 300 nopeuksinen on aina "teoreettinen" maksimi mikä ei toteudu kuin ehkä prosentissa. Tietääkseni operaattorilla on kuitenkin lupaus että sen pitää minimissään olla x-määrä aina.


 • Täälä Lapuan suunnalla DNAn touhu on ollu tämmöstä jo pitkään, ilmeisesti koronan takia. Illat ja viikonloput on täyttä p*****. Yö aikaan ja aamuisin nopeudet OK.
  Nettini on 50M 4G, eniten ärsyttää se että DNAlta yritettiin myydä 200M 4G yhteyttä vaikka myyjälle yritin sanoa, että siitä ei oo mitään hyötyä tässä tilanteessa, sen verran pisti ärsyttämään että DNAn myyjä sai punasen luurin kesken mainospuheiden...
  Jos operaattori ei pysty tarjoamaan edes sitä minimi 5 megaa niin mielestäni hinnan alennus olis paikallaan, tai joku hyvitys.
  Vai mitä mieltä on DNAn palveluneuvojat? 😀
 • Moi Juha!

  Oliko netin hidastelua jo ehditty selvittää tarkemmin meillä asiakaspalvelussa? Satunnainen hidastelu on vielä aivan normaalia, mutta jos yhteysnopeudet ovat jatkuvasti alle 4 M tasolla, ei netti selvästikään toimi kuten pitäisi. Osoitteesta dna.fi/tuki-netti löydät vinkkejä yhteyden parantamiseen ja asiakaspalvelussa numerossa 044 144 044 pääsemme tutkimaan tarkemmin alueen verkkoa sekä liittymän toimintaa ja tämän perustella ratkomaan nopeusongelmaa.
  DNA Ida S palveluasiantuntija
 • Hei. Ei tämä satunnaista ole, vaan joka ilta ja viikonloppu yhteys hidastuu noihin lukemiin ja on käytännössä käyttökelvoton, silloin kun käyttäjiä on paljon. Yöllä ja aamulla nopeudet OK, iltapäivällä alkaa taas hyytymään, ja illalla paikat on ihan tukos. DNAn vinkit on käyty läpi kauan aikaa sitten... Mun vinkki teille, pystyttäkää lisää tukiasemia. 😀
 • @Juha

  Lapualla on nähtävästi tehty Simpsiön tukiasemaan päivitys syksyllä ja siinä on myös 5G. Nähtävästi myös Siirilän/Koskikylän aluetta palveleva tukiasema on nyt päivitetty ihan viime päivinä. Näiden osalta siis nopeudet paranevat merkittävästi. 

  Eli alueella on kyllä tapahtumassa parannuksia parhaillaan, mutta toki riippuu myös käyttöpaikastasi ja käyttämästäsi 4G-modeemista. Jos modeemisi on jo muutaman vuoden vanha niin suosittelen päivittäämään Huawei B818 laitetteeseen, joka tukee 4 eri taajuutta. 5G kuuluvuus tulee myös laajenemaan Lapualla. 5G käytettäessä on syytä käyttää ulos asennettavaa 5G-päätelaitetta, koska signaali heikkenee paljon rakenteista ja esteistä.
 • Hei, modeemi on vanha, MF286 B16 päivitys viimeisin... Saakohan uuden modeemin vaihdettua DNAn liikkessä jopa ilmaseksi? Taidan varmaan haaveilla nyt aika pahasti 😀
 • @Juha

  Suosittelen kyllä siinä tapauksessa modeemin päivittämistä uudempaan. Kannattaa kysyä DNA:lta tarjousta B818 laitteesta esim. liittymän yhteydessä. Normihinta on 180e sille ja saa toki ostettua ilman korkoa+kuluja.
 • Täällä nopeus/kuuluvuus ongelma ratkaistu, syyllinen oli viallinen B818, taas mennään hyvillä nopeuksilla. Aikaisemmin syyteteltiin täällä lässyttämisestä että tuki asemien suuntauksia olisi muutettu, valitettavasti juuri näin oli, sekin tarkentui tämän ongelman yhteydessä, sen näki myös tuota varten tehdyillä ohjelmistoilla. Seuraavalla kerralla ei kannata ensimmäiseksi olla huutelemassa operaattorin vaihtoa ja nopeudet mitä liittymälle on luvattu nyt myös totetuvat. Tämä oli omalta osaltani tässä.
 • Sun ei jatkossa kannata kirjottaa mitään, jos et mitään vastauksia halua tai kaikki vastaukset on vääriä.

  Hyvä että sait DNA:n apinat kiipeämään torniin ja kääntämään asemat sulle päin. Ja miten se viallinen modeemi siihen sitten liittyi. Sekopäistä kirjoittelua.
 • Ja nopeutta on luvattu 5 mbps, sehän on hienoa että se toteutui.
 • Ei 5mb vaan yli 200mb 😂
 • No sellasia nopeuksia ei kukaan lupaa mihinkään mobiililiittymään, mutta hyvä jos toimii taas.
 • Ei lupaa ?

 • Kommentti tuohon nopeuskeskusteluun....
  Elisan 100 MB liittymä antaa nopeustestissä 50-60 MB, kun samaan aikaan DNA:n 300 MB liittymä antaa 5-10 MB.
  Molemmat testattu samassa paikassa tukiasemien läheisyydessä useaan eri vuorokauden aikaan.
  Asiakaspalvelu / tekn.tuki väistelevät vastuuta ja ainoastaan pahoittelevat tilannetta saamatta asiaan korjausta?
 • Jos Elisa toimii paremmin käyttöpaikassasi niin käytä sitä. DNA uusii mobiiliverkkoaan kovalla vauhdilla, mutta parannukset kestävät kauan ennen kuin joka niemen notkoon on Suomessa päivitykset tehty. Sen takia meillä on kolme operaattoria, joista voi valita parhaiten itselle toimivan.
 • Se on juuri noinkun jm82 kirjoitteli.

  Eikä siinä ole edes mitään korjattavaa (sopimusmielessä), kun toimii kuitenkin 5-10 megasena. Siksi vain pahoittelevat asiaa...

  Oma esimerkkini tuosta on, kun muutin parivuotta sitten, niin Elisalla oli lähitolpassa 800+1800 ja samassa mastossa DNA:lla vain 800MHz. Valitsin Elisan.

  Viime syksynä DNA laittoi uutta rautaa tuohon tolppaan (700+800+1800+2100), ja Elisalla on edelleen vain 800+1800. Nyt voisi vaihtaa DNA:han ellei tuo Elisa olisi käytännössä itselleni ilmainen liittymä.
  ("50 meganen" liittymä, joka toimii down:40-50 / up:20-25 nopeudella yleensä aina, B715+ 2xIskra P56 antennit)

  Määräaikaisiasopimuksia tehdessä kannattaa pariin kertaan miettiä kannattaako se, ennenkuin laittaa tilaukseen....
 • @JJJ
  "Määräaikaisiasopimuksia tehdessä kannattaa pariin kertaan miettiä kannattaako se, ennenkuin laittaa tilaukseen.... "

  Niinhän se on. Tosin taitaa kaikkien operaattoreiden mobiililaajakaistat olla jo määräajattomia eli on irtisanottavissa milloin tahansa. Hinnoissa tosin usein on "määräaikainen" alennus , mutta se ei sido mihinkään.
 • On kyllä mennyt todella sekavaksi, kun katsoin liittymiä DNA:lta niin kai niistä joutuu tekemään 24kk sopimuksen tai sitten maksaa alusta asti 5€/kk enemmän.
  moni varmaan valitsee "halvemman" hinnan:  DNA Etudiili
  Edut edellyttävät 24 kk määräaikaista sopimusta, määräajan jälkeen palvelu jatkuu toistaiseksi voimassa olevana hinnaston mukaisilla hinnoilla. Mikäli sopimus tai sopimukset päätetään kesken sopimuskauden, DNA:lla on oikeus veloittaa asiakkaalta määräaikaisen kauden jäljellä olevat kuukausimaksut. Hinnoittelu ei koske suljettuja ja samaan talouteen uudelleen avattuja liittymiä. Hintoja ei voi yhdistää muihin tarjouksiin. Tilaaminen edellyttää markkinointiluvan antamista. Tilaukseen sovelletaan DNA:n yleisiä toimitus- ja erityisehtoja.

 • Ei tuo itseasiassa anna valita mistään tuota nettiä ilman 24kk sopimusta. Tähänkö on taas menty.
 • Hei JJJ,

  Määräajattomia tarjouksia voit tiedustella myös maksuttomasta myyntipalvelustamme numerosta 0800 550044 tai asiakaspalvelustamme.
  DNA Hanna-Mari palveluasiantuntija
 • @JJJ
  "Ei tuo itseasiassa anna valita mistään tuota nettiä ilman 24kk sopimusta. Tähänkö on taas menty. "

  Mitäs nämä ovat? Ei niissä näyttäisi mitään määräaikaa olevan.

  https://www.dna.fi/nettimukaan

 • @Veikko , no jopas löytykin näköjään määräajattomia. Pitää näköjään mennä sitten kohtaan "netti mukaan", eikä "netti kotiin". Loogista 😀

  Ei noissa hinnoissa vaan ole mitään järkeä, kun 50Mbps  tai 100Mbps saa 5 tai 10e/kk, puhelinliittymän kylkiäisenä...
 • Joo hinnat on sitten toinen tarina. Tosin aika samoissa kaikki operaattorit liikkuu.
 • Jos laskutus suoritettaisiin toteutuneen nopeuden mukaan niin alkaisi nopeudet nousemaan tai hinnat laskemaan.

  On kyllä todella raivostuttavaa käyttää "nopeaa" 200M nettiä ja siinä pitäisi hoitaa etäopiskelut/palaverit jne mutta nopein tulos jonka on saanut nopeustestistä on 30mbps, useimmiten ~10mbps (joka tietty on vaihteluvälillä).

  Olisiko ok että maksaisin 5-10% laskusta? Se olisi minun vaihteluvälin alaraja.

  Tukeen kun laittaa viestiä niin käsketään resetoimaan boksi ja mittaamaan piuhalla. Tehty alusta asti niin. Viimeisinpänä kehoitettiin uusimaan 5g modeemi koska nykyinen ei tue 5g:tä, LIITTYMÄ ON 200M4G!

  Puhelinliittymä lähti jo vaihtoon kun 300m liittymällä ei tullut kuin ~3mbps sisäänpäin.

  Olisi ainoastaan reilua että jos jää alle vaihteluvälin tai aivan alarajalle niin olisi pätevä syy irtisanoa sopimus.
 • Tämmöset vauhdit täältä läntiseltä uudeltamaalta. Helsinkiin on matkaa kaikki 35 minuuttia että ei tässä ihan metsässä olla. On käynnistetty vehkeet uusiks, laitettu tehdasasetuksiin, vielä laitoin koko purkin siltavaan tilaan ja oman reitittimen perään josko se dna:n muoviloota menisi tukkeeseen liiasta määrästä laitteita. No eipä se ollut sekään.

  Huomenna soitellaan mielenkiintoisia puheluita.

  Töitäkin pitäisi tehdä. Noilla vauhdeilla lähinnä kerkiää ojaa kaivamaan spotifyn 14kbps laadulla.

  Jos töitä tekis joskus klo 3 aamuyöstä niin sitten toimisi, tosin silloinkin vaan sen 10% siitä 300 megasesta mistä maksetaan.

  On tää kyllä ihan outoa ämpyilyä. Ihmiset valittaa mutta mitään ei tapahdu.

  Into pinkeenä odotan millasta sähköä nää rupee myymään?
  Maksetaan 235 Voltista mutta seinästä tulee vaan 23V.

  "On vaihteluvälissä, ime lekaa, olet väärässä, me määrätään kuka on oikeassa"


  Eipähän näissä irtisanomisissa ole koskaan mitään ollut ongelmaa, vaikka miten olisi ollut määräaikainen. Jos se ei toimi niin se ei toimi. Niidenhän se pitää näyttää että toimii.Niille sä maksat, niillä on velvollisuus näyttää että tuote on toimitettu.

  Ihan yhdellä screenshotilla näkyy että "ei toimi".


  Nimimerkillä "mitä kulta haluisit katsoo netflixistä tänään, netflixin logoa ja sitä pyörivää juttua vai olkkarin ikkunasta ulos?"

 • Juvalla alkoi nopeuksien romahtaminen reilu vuosi sitten. Ennen sai helposti 100+ megaa minä kellonaikana hyvänsä. Tätä hyvää aikaa kesti monta vuotta, ja olin todella tyytyväinen 4G:hen laajakaistan korvaajana. Sitten luultavasti etätöiden takia alkoi ongelmat reilu vuosi sitten, ja koronan edetessä nopeudet putosi 10-30 megaan viime vuonna. Nyt kesällä 2021 saa 150 megan liittymällä ehkä hyvällä tuurilla 5 megaa ilta-aikana, ja aamuisinkin vain noin 15 megaa. On huvittavaa, että kun menee tuon maston toiselle puolelle, eli kirkonkylän puolelle missä on paljon enemmän asukkaita, niin nopeudet hyppää takaisin 150+ megaan. Mutta täällä taajaman ulkopuolella nopeus sakkaa. Ja mikään laitevika tämä ei ole, kun myöskin huipputason puhelimilla nopeudet on samaa roskaa 3-10 megaa ruuhkassa. Jotenkin tämä asia v***ttaa aivan äärettömän paljon, vaikka normaalisti en hermostu teknologian kanssa.
 • Hei!

  Olethan tilanteesta yhteydessä asiakaspalvelumme maksuttomaan vikanumeroon jotta pääsemme tutkimaan alueesi verkon tilannetta tarkemmin ja kirjaamaan tarvittaessa katveilmoituksen, kiitos.
  DNA Hanna-Mari palveluasiantuntija
 • On oltu yhteydessä jo alkuvuodesta noin 50 minuutin puhelun verran, en ole enää soittamassa. Eikö teillä riitä Herran vuonna 2021 diagnostiikat siihen että näette ihan automaattisesti verkon sakkaavan tietyllä alueella? "Ahaa, tuolla noin parisataa käyttäjää rimpuilee 5-10% nopeudella mainostetusta? Noh, odotellaan että tarpeeksi moni soittaa vikanumeroon". Ei herranen aika sentään. Ihan kohta lähtee Moi-mobiili tilaukseen. Tuskin sillä nopeus paranee, mutta halvempi se on. Huom. ei ole mitään teitä asiakaspalvelujoita vastaan, teette vain työtänne.
 • Juu
  Juvalla nyt ei toimi mikään pätkii ja hidas netti ongelmat alkoivat tuon ukkosmyräkän jälkeen
  20 vuotta sitten oli nopeempi netti kuin nyt ja toimikin varmemmin hyvin toimittu rahat vaan pois asiakkailta
 • Pikkasen on tunteet pinnassa kun yrittää katsoa pesisfinaalia. Sisään tulee 2m ja peli seisoo pysähtyneessä kuvassa. DNAn selitys olis tilanteessa olis hetkellinen piikki  kaistan käytössä.. "voi voi..."   Jos mul ois hetkellinen piikki kuluissa enkä pystyis maksaa laskusta kun 5€, ei varmaan ois yhtä ok...
 • Viime ilta oli taas aivan suolesta 😀 Nopeudet semmosta 2 megaa, noin kello 12 aikoihin yöllä alkoi helpottamaan.

  Kysynkin tässä nyt että saako määräaikasen DNAn nettiliittymän peruttua jos iltaisin ruuhka-aikaan nopeudet on alle sen 4 megaa?
 • Moi Juha,

  Asiaa voidaan tutkia tarkemmin asiakaspalvelussamme asiakkuudeltasi, olethan meihin yhteydessä.
  DNA Hanna-Mari palveluasiantuntija
 • Itsellä on myös ongelmia 300mb 4g puhelinliittymän kanssa. Sehän ei ole kertaakaan käynyt tuolla luvatulla tasolla. Kotioloissa nopeudet ovat paljon alle.  Lataus nopeus kotipihalla on 4.9. Ja lähetys  6.9.  Kun lähden pihalta kauemmas, niin yhteys paranee.  Asiakaspalvelu kertoi,että määräaikaisella sopimuksella mennään loppuun asti, koska nopeudet ovat kuitenkin sallituissa rajoissa.  No, maaliskuun jälkeen voin virallisesti hyvästellä DNA liittymän.
  Ari ,
 • Joo varsinainen "tehonetti". Maksa 20e 100M netistä ja latausnopeus vetää aika kauas siitä mitä luvataan. 

  Aapo Peltokoski
 • Hei Aapo!

  Mikäli laitteiden uudelleen käynnistämisestä ei ole apua, niin olethan yhteydessä asiakaspalvelumme vikapäivystykseen maksuttomassa numerossa 0800 300 500 jonka kautta yhteyden tilaa päästään tutkimaan tarkemmin. Kiitos!
  DNA Ilkka palveluasiantuntija
 • DNA ihan paska firma toimii netti täällä 0.3-1mb/s nopeudella. Piti tulla 5g verkko tånne jokunen aikaa sitten. Sanottiin ettei kata koko kylää missä asun. Eipä ole vittu 5g nettiä näkynyt lähimaillakaan. Vittu mitä kuluttajien kusetusta!
  Absiapina
 • DNA:n 4G 200M mobiililiittymä antaa todelliseksi nopeudeksi vain reilut 10M, kuten liitetystä kuvasta voi nähdä. Olen testaillut nopeutta useampana päivä ja eri aikoihin, mutta tulos on aina ollut saman suuntainen, välillä nopeus on jopa jäänyt alle 10M. Onneksi yhtettä ei tarvitse jakaa muille laitteille Elisan ilmaisen 100M kotinetin ansiosta. Olen kyllä todella pettynyt DNA:han. Taitaa liittymä mennä uudestaan vaihtoon, vaikka on vasta muutaman päivän vanha.
  Kari
 • Juu kyllä DNA on ihan täyttä kuraa ei ole 4g liittymän nopeus lähelläkään sitä luvattua minimiä edes.
  Absiapina
 • Kiitos DNA! Tästä 300M yhteydestä minulta ryöstetään kuukaudessa 34,90€. Aivan vitun paska!
  MKZ99
 • Menee muuten huomenna vaihtoon. Elisan 4G:n nopeus.

  MKZ99

Kommentoi tai kirjoita uusi viesti

Nimesi ja viestisi näytetään julkisesti. Sähköpostiosoitettasi ei koskaan näytetä julkisesti.