4G yhteyden parantaminen suuntaavalla antennilla

MInulla on kotona käytössä Huawein B715-kotimokkula. Yhteudet päivisin 4G-yhteydellä on aika huonot. Keskinmäärin päivisin kaistaa tulee 2-3 megaa ja iltaisin tätäkin huonommin. Öisin nopeudet nousee vajaaseen 10 megaan. Olen toisinaan pakottanut yhteyden 3G-yhteyteen ja se nostaakin kaistan nopeutta n. 6-8 megan tienoille hyvällä tuurilla. Pääsääntöisesti tuo 3G-yhteyskin on kovin tukkoinen. Tuossa huawein mokkulassa vain on semmoinen ilkeä vika, että se katkaisee yhteyden satunnaisesti tuossa 3G-yhteydessä. Siihen auttaa hetkellisesti mokkulan uudelleenkäynnistys. Eli pääsääntöisesti olen sinnitellyt tuolla 4G-yhteydellä sen miten nyt voi. Itse kysymys on tämä: Olen aikeissa hankkia suuntaavat lisäantennit talon katolle. Onkohan siitä mitään hyötyä? 4G-yhteyden ollessa käytössä, on palkit täydet. Data ei vain kulje. Eli onko tämä kapasiteettiongelma johon suuntaavat antennitkaan ei tuo ratkaisua? n. 5 km päässä on yksi Dna:n tukiasema ja siinä välissäkään ei pitäisi kauhean paljon olla esteitä yms.

Kommentit

• Hei Ossi! Suuntavasta ulkoantennista on enemmän hyötyä jos mokkula ei saa täysiä palkkeja, mutta tuosta on hieman apua myös paremman kuuluvuuden alueella. Kaikkein hitaimmat miniminopeudet eivät välttämättä nouse huomattavasti jos hidastelu johtuu tukiaseman ruuhkautumisesta
    DNA Iiro palveluasiantuntija
  • Paitsi jos siellä 5km päässä on useampia taajuuksia tarjolla, voisi isoilla suunta-antenneilla saada toisen taajuuden rinnalle napattua. Matka on kyllä pitkä onkohan liikaa 1800 Mhz, että saisi toimivia lukemia?

Nyt se modeemi käyttää melko varmaan vaan 800MHz taajuutta ja sille näyttää "täysiä palkkeja" Toisaalta ne muut arvot on ratkaisempia nopeuden kannalta, toi valomittari purkissa on käytännössä yhtätyhjän kanssa.
    JJJ
  • Jos jollain toisella operaattorilla on masto lähempänä ota sen liittymä testiin (miksei muutenkin) ja katso cellmapperista mitä taajuuksia on kenelläkin sielläpäin tarjota.

Iskran suunta-antenneilla otin joskus mökille 14 km päästä 800MHz taajuuden, sillä tuli tollanen max 12 meganen nopeus, ennenkuin masto meni tukkoon ja nopeudet oli tuota samaa kuin kysyjällä. Pari vuotta sitten lähemmäs tuli parempi tolppa tarjolle onneksi.
    JJJ
  • Auttaa jos sillä mastolla joku toinen taajuus joka vähempi ruuhkanen. Ellei sitten maasto ole semmosta, että se aiheuttaa joitain ongelmia, jotka vois antennilla korjata.

Itsellä kyllä suurin osa usb 4g mokkuloista nappaa jopa 12km päästä 1800MHz pakotuksella 40/2 nopeuksia. Myös 2100MHz verkkoon pääsee 12km päästä, toimi sillon 3G:lläkin sama taajuus aikanaan. Lähin 800MHz tukiasema ruuhkanen. Yhteisverkko kenties tuo helpotusta. Suosittelen 3G pakotustaja laita julkinen ip käyttöön jos se auttaisi katkeamiseen. Cellmapperista näkee jollainlailla taajuuksia jota löytyy.

Jos en pääsis tuohon nopeaan verkkoon, laittaisin esim. 2-3 sim korttia ja kuormantasauksen.

Sami