5G nettiyhteys reistailee

Ostin 9.1.2023 DNA:n myymälästä tuotteen DNA Kotimokkula 5G WiFi MC8020. Normaalisti kytken mokkulan tietokoneeseen Ethranet-kaapelilla. Jos mokkulan virtajohdon kytkee suoraan seinäpistorasiaan, nettiyhteys muodostuu ja pysyy hyvänä; mutta jos johdon kytkee jatkojohtoon jossa on galvaaninen kytkentä, yhteys on heikko tai sitä ei muodostu lainkaan. Jatkojohto toimii muuten normaalisti.
Useita kertoja on otettu yhteyttä sekä asiakaspalveluun että vikapalveluun, molemmista sanottiin ettei mokkulassa ole vikaa eikä sillä ole väliä kytkeekö mokkulan pistorasiaan vai jatkojohtoon. Tehdasasetusten palautusta on jo kokeiltu, samoin myös puhelinneuvonnan ohjeiden mukaisesti Cat6-tyypin nettikaapelia (mokkulan pakkauksen mukana tulleen kaapelin tyyppi on Cat5E). Asun kerrostalossa, jossa on 5G verkko.
Jatkojohdon tiedot: Max. 3500 W, 230 V.
Rampe

Kommentit

• Onko se modeemi samassa kohdassa fyysisesti, kun on jatkojohdossa tai suoraan pistorasiassa?
    3.5 Ghz verkon kantavuus voi mennä laidasta laitaan kun siellä sisällä vaihtaa vähänkin modeemin paikkaa. Kerrostalossa yleensä sitä estettä signaalille riittää ja paras olisi suora näköyhteys mastoon.

CAT5e riittää kyllä gigabitin yhteyteen asti.
    Jack
  • On samassa kohdassa, pienellä pöydällä lähellä ikkunaa. Pistorasia, johon modeemi kytketään suoraan tai jatkojohdon välityksellä, sijaitsee myös ikkunan lähellä. Kun modeemi on kytketty suoraan pistorasiaan, yhteys toimii, mutta jatkojohtoon liitettäessä ei.
    Rampe
  • Kerrotko lisää siitä jatkojohdosta, onko siinä siis joku ylijännitesuoja toiminto vai mitkä siitä on eroteltu toisistaan. Coax-kaapeleihin noita galvaanisia erottimia on ollut ja niitä voi sotkea, jos on vanha talo ja "nollattu"pistorasia syöttöpuolella.

En kyllä keksi miten tämä vaikuttaisi tuohon modeemiin, mutta selvästikkään se jatkojohto ei ole yhteensopiva tämän modeemin kanssa. Onko sillä väliä jos kääntää modeemin virtalähteen toisinpäin (Nolla ja vaihe vaihtuu päinvastoin), ei sillä kyllä pitäisi olla.
    Jack
  • Veikkaisin, että jatkojohto on viallinen.
    PW
  • Juuri tuota viallisuutta epäilen, mutta kun sitä testattiin kokeilemalla sähkölaitetta, niin kyllä virta tuli laitteeseen. Kyse on siis siitä, että jatkojohdosta modeemiin tulee kyllä virtaa, mutta jatkojohtoon liitettyä modeemia ei voi kytkeä nettiin.
    Rampe
  • Voihan se olla niin, että jatkojohdon jokin pistoke on viallinen, tai modeemin virtajohdon kosketuspinnat on jotenkin odossa paikassa.
    Miten olet todennut, että virta tulee jatkojohdosta modeemille. Oletko mitannut kuinka suuren jännitteen jatkojohto antaa kyseisestä virtaliittimestä?
    Onko modeemille suora sähköjohto vai onko se verkkolaite?
    PW
  • Modeemissa on kolme merkkivaloa; virta, WiFi ja verkon tila. Lisäksi takaosassa on kaksi LAN/WAN-porttia valoineen. Sekä pistorasiaan että jatkojohtoon kytkettäessä näkyy virran merkkivalo, mutta jatkojohtoon kytkettäessä vain virran merkkivalo.
    Rampe
  • Oletko kokeillut toista jatkojohdon liitäntää? Voihan vika olla verkkolaitteessakin. Vaikuttaa siltä, että verkkolaite ei saisi riittävää jännitettä jatkojohdon päässä.
    Oletko painanut verkkolaitteen kunnolla jatkojohdon pistokkeeseen? Jos olet, koita vetää sitä hieman ulospäin, jos on kontaktiongelma.
    PW
  • Painoin kunnolla, ja nyt kytkin ethranet-kaapelin modeemin ja tietokoneen välille ennen jatkojohdon on-asentoon kytkemistä ja koneen käynnistämistä. Ensin LAN/WAN-portin valo syttyi (verkkoyhteyttä muodostettiin), sammui ja heti 1-2 sekunnin kuluttua syttyi uudelleen, ja nyt on nettiyhteys. Juuri näin olin tehnyt aiemmin työpöydälläni jääkaapin vieressä kaukana ikkunasta, mutta silloin valo ei syttynyt uudelleen, eikä yhteys muodostunut. Tällä kertaa laitteet ovat pikku pöydällä lähempänä ikkunaa.
    Joten vaikuttaisi siltä, että mokkulan netin toimivuus riippuu sijainnista, oli sitten käytössä Wifi tai langallinen nettiyhteys. Joka tapauksessa jatkojohdossa on minusta jotain outoa toimintaa, ja isäni, joka lainasi sitä minulle, sanoikin sen olevan hyvin vanha. Hänen mukaansa kytkennälliset jatkojohdot kuluvat käytöstä, mutta hän ei usko vian olevan jatkojohdosssa.
    Rampe
  • Edellisen kommenttini jälkeen tein kokeen seuraavin vaihein:
    1) Tietokoneen sammutus
    2) Jatkojohto off-asentoon
    3) Laitteiden johdon ja ethranet kaapeli irti
    4) Hetken kuluttua laitteiden uudelleenkytkentä
    5) Jatkojohto on-asentoon
    6) Tietokoneen käynnistys ja sisäänkirjautuminen
    7) Ethranet-kaapelin liittäminen
    8) Odotus, ja nettiyhteys tuli

Koe onnistui, mikä antaa ymmärtää, että asiakaspalvelun väite siitä ettei ole väliä kytkeekö verkkokaapelin (ethranet) ennen vai jälkeen käynnistyksen pitää paikkansa.
    Rampe
  • Jatkojohdon virtakytkin voi olla entinen ja toimii huonosti. Jatkojohdon liitännät kannattaa puhdistaa pölystä, jotta ei tule tilipalovaaraa pölyn takia.

PW
  • Kuinka ne liitännät puhdistetaan turvallisesti?
    Rampe
  • Jääkaappi ja esim vatkain aiheuttavat häiriöitä ellei modeemia ole kunnolla häiriösuojattu.
    Tuomas Raatikainen
  • Irroita jatkojohto verkosta!
    PW
  • Ostin kokeilun vuoksi uuden jatkojohdon, ja hyvin se toimii.
    Rampe