B715-kotimokkulan ethernet ei kytkeydy heti

Minulla on upouusi Huawei B715 -kotimokkula ja siinä vähän ärsyttää se kun siihen liitetyn läppärin herättää levosta niin kestää n. 5 sekuntia ennen kuin ethernet kytkeytyy päälle. Eihän se pitkä aika ole, mutta onko mahdollista tehdä jotain, jotta ethernet yhdistyisi (lähes) välittömästi? Entisen mokkulan kanssa ongelmaa ei ollut.

Kommentit

• Oletko varma, että kyse on ethernetistä? Uusimman Firefoxin käynnistyminen kestää n. 5-6 sekunttia. Operassa ja Chromessa ei vastaavaa hitautta ole.
    PW
  • En puhu selaimesta vaan ethernetistä, jonka kuvake on alaoikealla. WLAN yhdistyy välittömästi.
    Eija
  • Hmmm...

Luulisin , että kyse on verkkokortin asetuksista. Ensimmäiseksi tarkistaisin , että verkkokortin tehonhallinnassa ei sallita tehonhallinnan sammuttaa korttia.

No kyse voi olla muustakin , mutta kannattanee kokeilla ne verkkokortin asetukset ensimmäiseksi.
    Veikko
  • Olen ottanut verkkokortin virranhallinnassa ruksin pois kohdasta "Salli tietokoneen säästää virtaa sammuttamalla tämä laite". Ei auttanut.
    Eija
  • Jaahas.

Itse en ole moista ilmiötä havainnut , koska sammutan läppärin aina kokonaan enkä laita horrokseen.

Jos aiemmin homma toimi , mutta ei enää tällä B715:llä , niin todennäköisesti on sen modeemin ominaisuus. Siis kun modeemi ja tietokone yhdistetään toisiinsa LAN:lla , niin aluksi laitteet neuvottelevat keskenään nopeuden ja muut parametrit ja tuon modeemin ominaisuusvalikoimasta voi hyvinkin puuttua jotakin , mitä aiemmassa oli. Voi toki olla kyse DHCP:stäkin. Itselläni on määriteltynä modeemiin kiinteä IP läppäriä varten erikseen sekä LAN:lle että WLAN:lle , joten modeemin DHCP-palvelimen ei tarvitse arpoa sitä aina uudestaan.

No en tiedä varmaksi , kun en ko. modeemin LAN:ia käytä.
    Veikko
  • Käytätkö sekä LAN:a että WLAN:a samalla modeemilla samassa laitteessa?
    Verkkokortin lisäasetuksissa voinee laittaa LAN:n ensisijaiseksi, jolloin se ei etsi käytettävää verkkoyhteyttä.
    PW
  • En käytä LANia ja WLANia yhtä aikaa.
    Eija
  • Käytätkö kuitenkin kolempia samassa tietokonessa?
    Jos käytät jossain tietokoneessa vain LAN:a, laita se ensisijaiseksi.
    PW
  • Sanooko Windows tämän katkon aikana 'Network cable unplugged' sovitinasetuksissa? (1) Jos sovitinasetuksissa sen sijaan lukee 'Enabled' katkon aikana, johtuu katko todennäköisesti siitä, että koneella ei ole vielä IP-osoitetta, mikä voi johtua siitä, että koneen edellinen DHCP-laina on vanhentunut ja uuden odottamiseen menee aikaa. (2) ('Enabled' viestin aikana Windows odottaa myös muita asioita, kuin DHCP:tä, mutta niiden selvittäminen on liian monimutkaista.)

(1)

Periaattessa on mahdollista että ongelma tosiaan johtuu uudesta modeemista, esimerkiksi jonkin minulle tuntemattoman ethernetin virransäästöominaisuuden vuoksi. Jokatapauksessa linkin ylläpito on kuitenkin läppärin adapterin vastuulla. Ensimmäiseksi voisit kokeilla muuttaa verkkokortin virransäästöasetuksia Windowsista, ja ottaa wake on lan:in käyttöön UEFI:sta. Voisit kokeilla myös sitä että kytket esim. tavallisen 8-porttisen kytkimen koneen ja modeemin väliin.

(2)

Jos DHCP-lainan voimassaoloaika on lyhyt ja uuden lainan saamiseen kuluu aikaa, voit kokeilla asettaa staattisen IP:n laitteelle, jos modeemin laina-aika on konfiguroitavissa, voit kokeilla sen nostamista vaikka muutamaan päivään.
    AP
  • Katkon aikana kuvake sanoo "Yhteyttä ei muodostettu - yhteyksiä ei ole käytettävissä". Samalla tavalla se sanoo, jos verkkokaapeli ei oo kiinni.

Yritän laittaa staattisen IP:n mutta mokkulan asetukset ei hyväksy oletusyhdyskäytäväksi 192.168.1.1
    Sanoo "undefined".

Laitan tähän ruutukaappauskuvan:

Eija
  • Mokkulan omaa osoitetta ei kannata laittaa staattiseksi.

En tiedä mikä järjestelmän osa tuottaa kuvaamasi viestin. Windows 10:ssä sovitinasetukset löytyvät kohdasta Asetukset > Verkko ja Internet > Muuta sovitinasetuksia. Sieltä voit myös asettaa koneesi IP:n staattiseksi, jotta se ei tarvitse DHCP:tä.
    AP
  • @Eija

"Katkon aikana kuvake sanoo "Yhteyttä ei muodostettu - yhteyksiä ei ole käytettävissä". Samalla tavalla se sanoo, jos verkkokaapeli ei oo kiinni.

Yritän laittaa staattisen IP:n mutta mokkulan asetukset ei hyväksy oletusyhdyskäytäväksi 192.168.1.1
    Sanoo "undefined".

Laitan tähän ruutukaappauskuvan:

Hmmmm....

Tuo kuva näytää WAN-llitännän IP-asetuksilta ja ne pitää olla dynaamiset eli tulevat operaattorilta.

Kun puhuin aiemmin modeemin läppärille jakaman ip-osoitteen laittamisesta kiinteäksi , niin tarkoitin modeemin oman DHCP-palvelimen jakamia osoitteita. En muista tarkalleen asetuksen nimeä mutta se löytynee modeemin DHCP-asetiksista ja saattaa olla esim "Static lease" tai jotakin vastaavaa ja siinä annetaan läppärille IP-osoite ja toisena tietona läppärin verkkokortin MAC-osoite eli ne sidotaan toisiinsa. Silloin modeemin DHCP antaa läppärille aina saman ip-osoitteen eikä palvelinen tarvitse arpoa sitä aina uudestaan.

Arvelen sen lyhentävän läppärin ip:n odotusaikaa.

Veikko
  • Täydennetääpä em. mainittua IP/MAC-sidontaa esimerkillä.

Se staattinen modeemin jakama IP-osoite tulee olla modeemin omasta osoitealueesta , mutta DHCP:n jakoalueen ulkopuolelta , ettei tule osoiteristiriitoja.

Jos modeemin jakama alue on esim 192.168.1.2....192.168.1.100 , niin osoitteet 192.168.1.101 eteenpäin kelpaavat.

No tio on vain esimerkki , kun en muista , mikä sen modeemin DHCP:n jakoalue on. Tosin sekin muutettavissa.
    Veikko
  • Elisan vastaavassa laitteessa se ko. asetusvalikko näyttää tältä.

Veikko
  • Kiitos neuvoista, sain annettua läppärille IP:n ja sidottua sen MAC-osoitteeseen. Mutta ei auta. Odotusaika on ehkä jopa pidentynytkin. (Tosin voi johtua siitä kun olen kokeillut monenlaista.) Mut ens viikolla viimestään pääsen kokeilemaan mokkulaa toisten tietokoneiden kanssa niin näkee sitten että johtuuko ongelma mokkulasta vai tietokoneesta.
    Eija
  • Niinpä.

Itselläni ei mokomaa viivettä esiinny , joten epäselväksi jää , mistä johtuu. No kun aikansa kokeilee erilaisia juttuja , niin eiköhän se asia selviä. :-)

Jos laitteessa ei ole valmiiksi jo viimeisin softa , niin päivitystä voisi kokeilla.

https://www.dna.fi/dna-kotimokkula-premium-b715#paivitykset​​​
    Veikko
  • Ensimmäiseksi voisi korjata liittämässäsi tiedostossa olevan DNS-viheen tietokoneessa vai tuleeko tuo modeemista. Korjaus kuitenkin siellä, missä virhe on.
    Tässä Googlen DNS-palvelimet:
    The Google Public DNS IP addresses (IPv4) are as follows:

8.8.8.8
    8.8.4.4

The Google Public DNS IPv6 addresses are as follows:

2001:4860:4860::8888
    2001:4860:4860::8844
    PW
  • Huomasin tämän saman asian vaihdettuani Asuksen -> Huawei B715 motukkaan, joka hoitaa nyt myös NAT ja DHCP viran. Pöytäkone ilmoittaa lepotilasta palatessaan hetkellisesti ettei internetyhteyttä, Wlania tässä ei ole. Mielestäni tämä tuli modeeminvaihdon yhteydessä, mutta saattoi tulla myös windowsin päivityksen yhteydessä.

Väillä on vielä Asuksen Wlan purkki jossa kone kiinni mutta IP tulee siis tuolta Huaweistä.

En kyllä tiedä onko netti toiminassa oikeasti heti ja vain Windowsin alapalkinkuvake tulee perässä, kun jos heti painan selaimen päivitä nappia (jos siis selain on auki jo kun lepotilasta palataan.), niin miettii ehkä 2 sekunttia ennenkuin avaa/päivittää ensimmäisen sivun. Tämä voi johtua kyllä lepotilanpaluustakin, kun kaikki ei ole vielä valmiina.

Tosin vaikka hyvinkin hätäinen persoona olen ei tämä häiritse yhtään, viive on korkeintaa 2-3 sekunttia lepotilasta palattaessa siitä kun näytöt on herännyt.

Ei tuota varmaan edes huomaisi ellei kuvakkeesta huomaa asiaa ja jos vie heti hiiren päälle näkyy ylläoleva teksti^

Aika vähän on virranhallitaasetuksia ym langalliselle verkkokortille (joka integroitu emolevylle.) Biosista voisi säätää jotain, kun olen kaikki mahdolliset itsekseen herätykset ym ottanut pois päältä, kone kun on aina lepotilassa ja nytkään en voi testiksi sammuttaa ja mennä biosisiin katsomaan asiaa.

Wlaninhan voi säätää olemaan kokoajan päällä myös lepotilassa, mutta langalliselle verkkokortille ei tälläistä asetusta löytynyt.

JJJ
  • Laitoin väliin kytkimen, niin nyt yhdistyy heti!

Muuten, oletteko huomanneet että kaikkein paras mobiililaajakaista on DNA:n Dataprepaid. Kuukauden nettipaketti sille maksaa 19,90 e ja toimii verkon maksiminopeudella (eli max. 300 megaa). Kokeilin sitä tämän kotimokkulan kanssa niin tämä yhdistelmä antoi parhaimmillaan 200 megan nopeuksia. Mulla on Elisan 100 megan mobiililaajakaista (jossa hyvä tarjous) niin sen kanssa nopeudet on parhaimmillaan 80 megaa tämän kotimokkulan kanssa.
    Eija
  • Huomasitko Eija oikeasti jotain muutosta tuossa kytkimen laiton jälkeen, siis muutakuin kuvake on yhdistetty tilassa heti?, Olen sitä mieltä että ilmankin netti kyllä yhdistyy heti, mutta kuvake päivittyy aina kun palataan lepotilasta.

Mulla on tuossa välissä kanssa "kytkin", eli Wlan purkki, muttei se itsellä muuta kuvakkeen toimintaa. (tosin en ole ilman sitä purkkia kokeillutkaan...)

DNA:lta sai pitkään 99 eurolla 6kk datapaketin (16,50e/kk), mutta sitä ei enää myydä. Elisalla oli vähänaikaa sitten tarjous 14.90E/kk, nyt näyttää olevan 16,90e/kk (saatavilla vain "omaelisasta".)
    JJJ
  • Mulla netti yhdistyi vasta sitten kun kuvakekin muuttui. Nyt siis sekä kuvake muuttuu että netti toimii heti.
    Eija