Cisco EPC3825

Hei!

Vaihdoin juuri welho 350 kaapelikaistaan. Ihmetykseksini en löydä modeemin asetuksista siltaavaa asetusta (tiedän kyllä mistä sen pitäisi löytyä). Eikä modeemia taida saada wlan 5ghz tilaan? 802.11ac tuesta ei kannata edes haaveilla?

Kysymys lähinnä kuuluukin että onko dna:lta mahdollista saada kunnollista modeemia jolla saisi liittymästä kaiken irti vai olenko heittänyt rahani hukkaan?

Kommentit

• Tuo modeemi toimii vain 2.4 GHz WLAN-taajuudella. Thompsonin modeemista löytyy 5.0 GHz, mutta ei molempia yhtäaikaa.
    Siellä missä lukee Routing (oliko adminstrative tjs.), voi asettaa modeemin siltaavaan (Bridged) tilaan (en pääse nyt katsomaan, kun modeemi on siltaavassa tilassa). Tuossa tilassa modeemin WLAN ei toimi. Siksi minulla on erillinen reititin käytössä.

Mitä kaikkea haluat saada modeemista irti?
    Hanki samalla ac-nopeuteen pystyvä reititin.

• Eli reititin tulisi ostaa jos haluaa toimia sillattuna ja samalla saada toimimaan 2.4/5GHz verkot? Se menee jotenkin yli hilseen että myydään 350 internetliittymiä ja sitten annetaan mukaan kamat joilla ei saa kaikkea irti netistä.

Mitä reititintä suosittelisit?

• Mikään modeemi ei sillattuna tarjoa WLAN-yhteyksiä.
    Minulla on myös 350M yhteys ja modeemi on vuokraton vuokraliittymä. Toivottavasti et siitä joutunut maksamaan.
    Minulla on Netgear WNDR 3700v3 ja se on toiminut hyvin. Siinä ei ole 802.11/ac nopeutta tarjolla, mutta sekä 2.4 GHz ja 5.0 GHz nopeuksia pystyy käyttämään samanaikaisesti.
    En ole ATK-ammattilainen, enkä tunne laitteita niin hyvin, että voisin mitään varsinaisesti suositella.
    Sen tiedän, että TW-EAv510 AC laitteessa on myös ac-nopeus, mutta sen ADSL- ja VDSL-modeemit ovat turhia kaapeliyhteydellä. Tietääkseni Asus:n reitittimetkin ovat laadukkaita (liekö muissa ac-nopeutta).

• Ei toi ac-nopeus niin välttämätön ole. Jos reititin kytketään modeemiin niin eikö se silloin tue vain 2.4Ghz yhteyttä?

• Itselläni on Cisco EPC3825 sillattuna ja sen takana Asus RT-AC66U, jonka hankin juurikin tuon AC langattoman takia. http://www.jimms.fi/tuote/RT-AC66U

Tuo on hieman hintava, mutta käytössä se on mielestäni ollut kyllä sen arvoinen. Tuolla AC verkolla saa koko 350 Mbit/s kaapelin tehot käytettyä hyväksi ja vielä jää varaakin. Myöskin kotikoneiden välillä tiedostojen siirtely on tuolla nopeudella mielekästä ja isojenkaan tiedostojen kanssa ei tule aika pitkäksi. Tässä on myös molempien taajuusalueiden yhteiskäyttö mahdollista, joko niin että niille antaa oman SSID:n tai sitten niin että niillä on sama nimi ja yhteyttä ottava laite päättää kumman kanssa juttelee. Vastaavia tuotteita on varmasti paljon, mutta omakohtaista kokemusta ei ole muista. Tässä esimerkiksi jotakuinkin vastaava Netgearilta AC nopeudella: http://www.jimms.fi/tuote/R6300-100PES

Mielestäni tuo on ihan ymmärrettävää, että operaattori ei tarjoa kuin perus laitteen jolla heidän tarjoamaan yhteyttä voi käyttää. Sitten on jokaisen oma asia millaisilla laitteilla jatkaa siitä eteenpäin. Itse olen pitänyt hyvänä ratkaisuna sitä, että operaattorilta saatua laitetta pitää ainoastaan "tyhmänä" siltaavana modeemina ja sitten on omat laitteet sen takana. Näin ei tule muutoksia omaan verkkoon vaikka operaattorilta saisikin erilaisen laitteen vaikkapa hajonneen tilalle tai muuten tekniikan kehittyessä tai uuden sopimuksen mukana.

Tokihan nuo ovat aina lisä kustannuksia, mutta niin ne olisivat operaattorillekin ja se sitten näkyisin muuten hinnoissa. Myöskään operaattori tuskin kuitenkaan tarjoaisi kaikille sopivaa tai mielekästä ratkaisua ja nekin joille se ei sopisi joutuisivat siitä maksamaan. Näin mennään sillä minimillä, että jokaisella on mahdollista saada ainakin perusominaisuudet käyttöön.

• Kiitos vinkeistä ja hyviä pointteja 😀 Esimerkiksi soneralla tosin voi käyttää vain heidän tarjoamaa reititintä.

• Vaikuttaako muuten reititin esimerkiksi positiivisesti ihan kaapelilla vedettäviin nopeuksiin? Reitittemestä tietokoneeseen jne, verrattaen dna omaan cisco modeemiin.

• Kun on 350 Mbit/s nopeus, kannattaa valita reititin, jonka LAN-nopeus on gigaluokkaa, ettei LAN-portista tule pullonaulaa.
    Olen käyttänyt Cisco 3825:ttä sekä reitittävänä että siltaavana. Saamissani yhteysnopeuksissa ei ole ollut eroja (vaihtelee molemmissa melko laajoissa rajoissa enkä tuota 350 Mbit/s nopeutta saa koskaan).
    Jostain syystä 2.4 GHz:llä saan läppäriin vain 144 Mbit/s (tai 72 Mbit/s) kytkeytymisnopeuden, mutta 5.0 GHz:llä saan 300 Mbit/s kytkeytymisnopeuden.
    Läppäri tosin on vuodelta 2009, joten sen WLAN-portti vaikuttanee asiaan oleellisesti.

Hieman katsoin tämän päivän tarjontaa ja tuohon itse päätyisin http://www.verkkokauppa.com/fi/product/38670/dq...

• Ok, kiitos vinkistä 😀

http://www.tietofriikki.fi/product_details.php?...

Miltä tuo vaikuttaisi?

• Vaikuttaa ihan hyvältä vaihtoehdolta myös tuo linkkaamasi D-Linkin AC reititin. Itselläni ei juuri tuosta ole kokemusta, mutta muuten D-Linkin laitteet on ollut mielestäni ihan hyviä ja nytkin on D-Linkin kytkimiä kotona käytössä.

Tuosta en osaa sanoa, vaikuttaako erillinen reititin postitiivisesti verrattuna Ciscoon. Itse en ole tuon Ciscon kanssa juurikaan touhunnut, kun se on ollut aina vaan se silta internettiin. Kuitenkin tuon hintainen erillinen reititin todennäköisesti toimii paremmin / nopeammin kuin tuo Cisco, jonka päätarkoituksena on toimia kaapelimodeemina. Joskus ainakin törmännyt nimellisesti 1 Gbit/s nopeuksisiin reitittimiin, mutta todellinen nopeus kuitenkin jää likemmäs 100 Mbit/s nopeutta jos on useampi kone samaan aikaan kytkettynä ja tietoa siirtämässä.

Pointtina tässä kuitenkin on se, että kaapelimodeemi kannattaa pitää modeemina ja rakentaa sen taakse omaa infraa sitten erikseen jos mahdollista. Tietysti se aiheuttaa lisää kustannuksia ja vaatii jonkun verran osaamista, mutta lopputulos on sitten sellainen kuin sen itse haluaa ja ei ole mitenkään riippuvainen käytetystä operaattorista tai edes yhteystekniikasta kuten ADSL, Kaapeli, Kuitu jne. Kunhan vaan modeemi on oikeanlainen.

• Yksi loistava ja edullinen AC-reititin on Zyxel NBG6716 AC1750.
    Kakkosasunnolla käytössä ja erinomainen reititin :).

http://www.jimms.fi/tuote/NBG6716-EU0101F

• Mitä tulisi ottaa huomioon kun liittää tuon reitittemen modeemiin? Modeemi varmaankin tulee olla sillattuna? Mitä asetuksia tulisi laittaa reitittemeen?

• Modeemin ei tarvitse olla reitittävänä. Tuolloin modeemin turvallisuusasetuksetkin toimivat.
    Lue reitittimen käyttöohjeet.
    Kytke reititin modeemin LAN-porttiin. Reitittimen mukana tulee CD. Laita se tietokoneeseen ja toimi ohjeiden mukaisesti.
    Ota WLAN käyttöön WPS:llä jos langaton laitteesi sitä tukee.

• Unohtui mainita, mene modeemin Wireless asetuksiin ja disabloi modeemin WLAN.
    Siltaavassa tilassa WLAN on disabloituna, mutta modeemissa ei tuolloin ole mitään suojausta etkä pääse modeemin asetuksiin, ellet resetoimalla palauta modeemia tehdasasetuksille.

• Modeemi kannattaa tosiaan vaihtaa siltaavaksi, niin ei tule turhaan NAT ominaisuutta kahteen kertaan. Tämä estää esim. tehokkaasti Online pelien kunnollisen toiminnan ja teoreettisesti jopa hidastaa yhteyttä hieman. Samaten jo käytät esim. jotain VPN:ää, niin asetukset saattaa joutua tekemään molempiin laitteisiin tai sitten sitä ei saa toimimaan ollenkaan. Jos taas haluat ottaa internetistä käsin yhteyden vaikkapa omalle koneellesi, niin tarvittavat porttiohjaukset pitää tehdä molempiin laitteisiin. Ihan perus surffailu toki toimii vaikka modeemi olisikin reitittävänä. Tarvittavat asetukset siis riippuvat myös käyttötarkoituksesta.

Modeemista kannattaa sammuttaa myös WLAN ominaisuus, koska tarkoitus on käyttää ainoastaan tämän uuden reitittimen langatonta. Jos molemmissa on WLAN päällä, niin ne saattavat häiritä toisiaan jos kanava sattuu (lähes) samaksi. Tähän toki vaikuttaa ympäristössä olevat muutkin WLANit. Jos ei käytä, niin ei kannata olla päälläkään 😀

Modeemi pitää kytkeä ehdottomasti reitittimen WAN porttiin. Jos sen kytkee LAN porttiin, niin silloinkin se todennäköisesti toimii, mutta koneet eivät ole reitittimen mahdollisen palomuurin tai NATin takana, vaan näkyvät suoraan internettiin jos modeemi on siltaavana. DNA:n liittymässä on jaossa 5 kpl julkista vaihtuvaa osoitetta, joten tuossa väärässä konfiguraatiossa voi olla yhteydessä maksimissaan 5 konetta/laitetta yhtä aikaa. Joten modeemi siis WAN porttiin reitittimessä, niin ei ongelmaa noiden suhteen.

Todennäköisesti reititin ei myöskään päivitä automaattisesti itseään ja koska se toimii oman verkkosi palomuurina ja on suorassa yhteydessä internettiin, niin se kannattaa ehdottomasti päivittää viimeisimpään versioon ja pitää se myös jatkossa ajan tasalla. Täältä löytyy esim. tuon linkkaamasi D-Linkin reitittimen ohjelmisto (firmware) päivitys: http://www.dlink.com/fi/fi/support/product/dir-... joten jos laitteessasi on vanhempi versio, niin ensimmäiseksi se kannattaa päivittää.

Laitteen oletus salasana ja mahdollisesti oletus käyttäjätunnus kannattaa vaihtaa. Salasanaksi kannattaa määritellä kunnollinen, vaikeasti arvattava salasana, jotta eivät kaikki pääse säätämään palomuurisi asetuksia yms. Salasana toki kannattaa laittaa myös talteen, ettei hetken kuluttua joudu laitetta resetoimaan oletustilaan ja menetä kaikkia kovalla työllä tehtyjä asetuksia 😀

Kyseistä laitetta en tunne, mutta nyrkkisääntönä voi pitää, että laitteen hallintaa ei ole syytä mahdollistaa ollenkaan internetistä käsin. Saattaa olla, että se on jo automaattisesti estetty tai että ko. laitteessa ei ole tälle edes mitään säätömahdollisuutta. Myöskin hallinta WLANin kautta on arveluttavaa, koska se avaa mahdollisuuden jonkun toisen hallita laitettasi esim. naapurista tai parkkipaikalta yms. käsin. Teoriassa siis sieltä mihin WLAN verkko kuuluu.

WLANiin kannattaa määrittää myös esim. WPA2/AES salaus päälle, jollei se ole jo oletuksena. Jos on käytössä joku vanha laite, mikä ei tuota salausta mahdollista, eikä ko. laitteen päivittäminen ole mahdollista, niin sitten paras salaus mikä ko. laitteella on tuettuna. Jos WLAN yhteydelle on määritettynä joku oletus salasana, niin se myös pitää vaihtaa omaksi.

Vaikka laite tekeekin oletuksena NAT osoitteenmuutoksen ja sisäverkon laitteisiin ei ole suoraa yhteyttä internetistä, niin se ei kuitenkaan ole varsinainen palomuuri. Jos laitteessa on erillinen palomuuri ominaisuus, niin se kannattaa laittaa päälle. Itse yleensä estän kaiken internetistä sisäverkkoonpäin suuntautuvan liikenteen. Ja taas kaiken internetiin menevän liikenteen sallin. Tässä on myös mahdollisuus estää ulospäin esim. 137-139 ja 445 portit jotta omat koneet ei turhaan huhuile noilla ulospäin. Nämä on toki blokattu myös DNA:n toimesta, mutta ei sitten mene turhaa liikennettä sinnekään asti. Jos internetistä päin haluaa esim. kotoa poissa ollessa testata onko kotona yhteydet kunnossa, niin silloin voi sallia Pingin, eli ICMP protokollan käytön ulkoverkosta.

Muut asiat onkin sitten jo paljon mieltymyksistä kiinni, mutta noilla nyt pitäisi ainakin perusturva olla kunnossa.

• Itsellä pääsee ainakin modeemin asetuksiin, vaikka kaikki laitteet on kytketty reitittimeen, joka on siltaavassa ciscossa kiinni.

Reitittävän tilan IP: http://192.168.0.1
    Sillatun tilan IP: http://192.168.100.1

Kannattaa tosiaan sillata tuo Cisco, yhdistää reititin siihen, joka jakaa langallsiesti ja Wlanissa yhteydet laitteille. Ciscossa ei ole tehoa reitittää yhteyksiä yli 30mb nopeuksia varten.

• Vielä yleinen ohje. Modeemien ja reitittimien asetukset tulisi tehdä langallisella yhteydellä, joten kytke tietokoneesi reitittimen LAN porttiin ja modeemi reitittimen WAN-porttiin. Nämä asiat on varmasti mainittu käyttöohjeessa.
    Jos Suomesta tai suomenkielisiltä sivuilta ostit, olet saanut mukaan myös suomenkieliset käyttöohjeet.

• Jos modeemi on siltaavana, niin siihen pääsee silti kiinni selaimella, kun kytkee koneen suoraan kaapelilla modeemiin ja menee osoitteeseen http://192.168.100.1

• Kiitos tiedosta - tuota siltavana hallintaan pääsyä en tiennyt.
    En sallinut siltaavassa asetuksessa Remote Managmenttiä enkä sitä toista.
    Pääsin pöytäkoneella siltaavan modeemin asetuksiin, vaikka kytkentä on verkko - modeemi - reititin - pöytäkone.

• Ohhoh tulipas nopeesti hyvää tietoa, kiitos 😀

Vaikka nyt meneekin off-topic osastolle niin oisko kellään tietoa että miksi i-Padin wlan saa download nopeudeksi vain noin 35mbs kun muut laitteet saavan noin 100mbs?

• Veikkaisin, että tehot loppuu tai sitten on muuten rajoitettu. Sama juttu iPhonen 5:n, Galaxy Note 2:n ja Lumia 925:n kanssakin.

• PW: Sinulla on ilmeisesti sisäverkossa jotkut muut osoitteet käytössä kuin 192.168.100.* niin silloin toi reititin ohjaa tuohon osoitteeseen suuntautuvan liikenteen internettiin ja modeemi nappaa sen kiinni, kun se kuuntelee tuota osoitetta.

Varmin tapa päästä tuohon hallintaan kiinni on kuitenkin laittaa kone suoraan piuhalla modeemin. Näin se ainakin toimii aina ja oman verkon määritykset eivät silloin vaikuta.

• Netgear WNDR3700v3 käyttää osoitetta 192.198.1.1.
    Sinne pääsee tuolla osoitteella edelleen.
    Päätin kuitenkin vaihtaa reitittimen ja se on nyt Matkahuollon toimituksessa.
    Tiedä sitten mitä porttia Asus RT-AC68U Gigabit Dualband AC1900 WLAN-reititin käyttää.

• Nimen omaan. Silloin tuolle Netgearille on sisäverkkoa 192.168.1.* osoitteet ja kaikki muut on sen mielestä ulkoverkkoa/internettiä. Eli muuhun kuin tuohon 192.168.1.* verkkoon suuntautuva liikenne ohjataan WAN porttiin.

En muista mikä tuossa Asusissa oli oletuksena... saatto olla toi sama.

Täällä noi privaatti verkot on listattuna: http://en.wikipedia.org/wiki/Private_network

• Minun Technicolorissani (versiot: hw 1.0, sw STCF.01.16) kohdassa "Network / Portbase Passthrough" ei ole rasteja Ethernet-porteille lainkaan. Siellä lukee vain:

Network
    Port-base Passthrough : This page allows the configuration of each Ethernet Port. Per default, each Ethernet port is routed. If you enable the Passthrough, the Ethernet Port will have a direct connection to the Network. Note that access to this web access can be denied by your Cable operator.

Kuinka vaihdan laitteen siltaavaksi?

• Laitat täpän niiden porttien kohdalle, jotka haluat siltaaviksi ja hyväksyt muutoksen painamalla Apply:ä. Käynnistä sen jälkeen modeemi uudestaan. Jos ei heti vaihdu, niin todennäköisesti on aamulla IP-osoite vapautunut ja modeemi on vaihtunut siltaavaan tilaan - haluamiesi porttien osalta.

• Antti: Jos tuolla ei ole paikkaa mihin laittaa rastin tai vastaavaa, niin kannattaa koittaa toisella selaimella.

• Suomenkielisestä käyttöohjeesta:
    9.4 Technicolor TC7200 -modemin asettaminen
    siltaavaksi
    Oletuksena Technicolor TC7200 etherner-portit ovat
    reititettyjä, jolloin niihin liitetyt tietokoneet ja muut verkko-
    laitteet saavat paikalliset IP-asetukset modeemin omalta DHCP-palvelimelta. Voit kuitenkin muuttaa yksittäisten porttien tilaa sillatuksi asetussivujen Network valikosta,
    Portbase Passthrough kohdasta valitsemalla (enab-
    le) halutut portit. Valitsemalla valinnan jälkeen Apply
    muuttuvat valitut portit sillatuiksi ja IP-asetukset tulevat niihin liitetyille laitteille tämän jälkeen DNA:n DHCP-pal-
    velimelta. Tällöin on myös hyvä tiedostaa, että modeemin
    palomuuri (Firewall) ei enää suojaa kyseisissä porteissa
    olevia laitteita.

• Kiitos kaikille vinkeistä! Ei näy rastin ruutuja Firefoxilla eikä Chromella, ainoastaan tuo PW:n ylle kopioima teksti.

Kokeilen resetointia seuraavaksi.

• Mikä käyttöjärjestelmä?

• Eikö asetusikkuna näytä tältä?
    Enable sanan edessä on ruutu, johon rasti laitetaan.

Liitetty tiedosto

• Modeemin resetointi ja uudelleenkäynnistys auttoivat!

• Hyvä, että ratkaisu löytyi ja että kerroit sen myös täällä.