Siirry uusimpaan kommenttiin
Tämä viesti on vanha ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa.

DNA HD-Kanavat ei näy sadekelillä PK-seutu

Hei, minulla Wbox HD2 käytössä antenniverkossa. Antennin on käynyt asentamassa virallinen DNA Antenniverkon tekijä. Nyt kuitenkin kun sadekeli niin en näe HD lähetyksiä -> Ei signaalia. Heti kun kuiva keli niin HD kanavat näkyvät ...Missä vika?

Kommentit

 • Hei! Oletko tarkistanut että kaikki kytkennät ovat varmasti kunnossa? Virheilmoitus "Ei signaalia" tarkoittaa, että laitteeseen ei jostain syystä tule tv-signaalia. Ratkaisu tähän löytyy aina lähettimen ja vastaanottavan laitteen välistä. Käythän siis läpi, että kaikki johdot ovat kuten pitääkin, käytät ne irti kummastakin päästä, palautat laitteeseesi tehdasasetukset ja suoritat täydellisen kanavahaun. Näillä toimenpiteillä varmistat, että laitteesi ovat vastaanottavassa tilassa ja eivät ole hetkellisen häiriön kourissa. Jos signaali on edelleen heikko tai sitä ei tule vastaanottimeesi laisinkaan, otathan yhteyden asiakaspalveluumme.
  DNA Ida T palveluneuvoja
 • Hei!,

  nämähän on ammttilaiset kytkeneet ja mittareilla mitanneet joten itse en niitä kyllä mene katolle ropeloimaan...

  Onkohan muilla vastaavaa ongelmaa?
 • Antennijohto on helppo itse ottaa hetkeksi telkkarista sekä seinästä irti, ne voit aivan huoletta uudelleenkytkeä itse. Joten tarkistatko tämän, palautat laitteeseesi tehdasasetukset ja teet kanavahaun. Jos nämä toimenpiteet eivät auta, olethan ohjeen mukaan yhteydessä asiakaspalveluumme jotta ongelmaa päästään selvittämään, kiitos.
  DNA Ida T palveluneuvoja
 • Vika on todennäköisesti antennissasi tai siihen liittyvissä ulkotilassa olevissa laitteissa.
  Jostain pääsee pölyä laitteiden kytkentöihin ja sadekelin kostuden kanssa se aiheuttaa huonon eristysvastuksen (melkein oikosulun).
  Ole yhteydessä antennin asentaneeseen ammattilaiseen.
 • Hei PW,

  näin juuri ajattelinkin ja yritän saada sadekelillä Antenniasentajan katsomaan.

  Seppo
 • Tuo kyllä voi selvitä poutapäivänäkin. Koteloinnissa voi olla näkyvää vikaa. Pölyjen pyyhkiminen kytkentäpinnoista auttaa myös. Puhdas vesi ei juuri sähköä johda, mutta likainen kylläkin. Voihan se mastovahvistinkin olla viallinen.
 • Torstaina tulee antennimiehet katsomaan.
 • Tuo on ihan normaalia ainakin tälleen näkyvyysalueen reunassa asuvalle (Asuinalue vielä pahasti notkossa). En sitten tiedä onko PK-seudulla mahdollista asua reunalla, mutta jotain häiritseviä maastonmuotoja/rakennuksia voinee ainakin löytyä?

  Eli itsellä signaali juuri ja juuri löytyy ilman vahvistinta, vahvistin joutuu olemaan täysillä että toimii ja hyvin toimiikin, kun keli on hyvä. Rankalla sateella tulee ilmeisesti signaaliin heikkenemään/häiriöitä, jotka vahvistin sitten kertaa, Jolloin kuva pätkii tai katoaa kokonaan. Pienemmällä sateella saattaa pätkästä ehkä kerran tunnissa. Ruudussa käy juurikin teksti "Ei signaalia" hetkellisesti.

  WBOX HD3 itselläni, muita HD virittimiä ei ole, joten en pysty vertaamaan kuinka herkkä tai epäherkkä laite tuo on.

  No kerro sitten mitä antennimies löysi..
 • @ JJJN

  "Tuo on ihan normaalia ainakin tälleen näkyvyysalueen reunassa asuvalle (Asuinalue vielä pahasti notkossa). En sitten tiedä onko PK-seudulla mahdollista asua reunalla, mutta jotain häiritseviä maastonmuotoja/rakennuksia voinee ainakin löytyä?"

  Pääkaupuksi seudulla on vaikka kuinka paljon katveita DNA:n VHF-verkossa ja syykin on ilmiselvä. DNA on puhelin operaattori ja ei nuukuuksissaan ole viitsinyt investoida talevisiomastoihin , vaan on sijoittanut tv-lähettimien antennit samoihin tolppiin puhelimen tukiasemien kanssa.

  No ne puhelimen mastot ovat keskimäärin noin 60..70 m korkeita , kun esim. vertailun vuoksi Digitan Kivenlahden tv-masto on yli 300 m korkea. Kun antennit ovat matalalla , niin silloin aika vähäisetkin mäen nyppylät aikaansaavat katveita ihan muutaman kilometrin päässä lähettimestä.

  Toisekseen DNA:n VHF-lähettimien tehot ovat vain noin 2..3 kW kun taas Digitan UHF-lähettimien tehot ovat 5..10 kertaisia.

  Myös Wboxin virittimet ovat aika epäherkkiä ja vaativat voimakkaan ja hyvälaatuisen signaalin.

  Näistä se HD-kanavien huono näkyvyys ja pätkintä johtuu. DNA on puhelinoperaattori eikä siellä ole tv-osamista juuri nimeksikään. No toivotaan , että kun maaliskuussa 2020 Suomessa siirrytään antenniverkossa kokonaan DVB-T2-tekniikkaan , että silloin kaikkien kanavien lähetystoimina siirretään Digitalle. DNA on ollut täysi fiasko.
 • No voi rähmä , että tuli taas paljon kirjoitusvirheitä ja täällähän niitä ei voi korjata. No kaipa se viesti tuli selväksi.
 • Hei,

  Vika löytyikin sisätiloista eli kiinalainen "laatumerkki" kulma-antennipalikka johdossa joka vaimensi signaalia todella paljon mutta vain sadekelillä. Elikkä palikka pois ja nyt pelittää hienosti.

  Veikko ei ainakaan tunnu tietävän tekniikasta mitään, harmi että tuollaiset kirjoittelevat palstalle.

  Terveisin Seppo
 • @ Seppo

  "Veikko ei ainakaan tunnu tietävän tekniikasta mitään, harmi että tuollaiset kirjoittelevat palstalle."

  Suomi on vapaa maa , jossa kukin voi mielipiteensä esittää. Minä en tosin sortuisi sanomaan kenestäkään , että henkilö ei tiedä tekniikasta mitään , tuntematta ja tietämättä henkilön koulutusta ja työkokemusta.

  Se , että sinulla vika korjaantui yhden "palikan" vaihdolla ei kerro koko pääkaupunkiseudusta yhtään mitään. Se kertoo vain , että et asu missään katveessa.

  Minulla on tiedossa kyllä alueita , joissa kymmenet ihmiset valittavat huonosta DNA:n signaalista ja tilanne ei ole korjaantunut antennilaitoksia korjaamalla.

  Siis niitä katveita pääkaupunkiseudulla on ja syyt olen selittänyt jo edellä.
 • Kerrankin vika oli siinä missä DNA aina ehdottaakin (antennijohdossa/haaroittimessa/siihen liittyvissä ylimääräisissä komponenteissa).

  Tekniikasta mitään tietämätömänä ihmettelen ettei tuollaista voi olla. Eli että:
  "kulma-antennipalikka johdossa joka vaimensi signaalia todella paljon mutta vain sadekelillä."

  Kyllä sen sitä signaalia täytyy vaimentaa joka kelillä, sade kelillä vain muutenkin vaimenee, niin silloin tuli ilmi tämä?

  Täällä reunalla asuvalle, muuten vaikuttaa kanavakin, eli vaikka tulee Lahden korkeasta radiomastosta tuo signaali, niin tietyt kanavat häipyy helpommin, esim. Yle 1,2 ja MTV3 näkyy yleensä kelistä riippumatta, mutta eritaajuudella tuleva C-More First HD ei näy yhtään, jos ulkona sattuu sumua olemaan.

  Ja itsellä on/ollut kolme taloa tässä samassa asuinalueella ja kaikissa sama homma, yhdessä (uusi talo) kävi antenniasentaja laittamassa kaikki vehkeet, mutta ei se auta kun montussa ja reunalla ollaan (Heinolassa). Mökki on 8 km kauempana vielä lähettimestä, mutta mäen päällä ja siellä näkyy hyvin HD-kanavat kelillä kun kelillä.
 • @ JJJN

  "Täällä reunalla asuvalle, muuten vaikuttaa kanavakin, eli vaikka tulee Lahden korkeasta radiomastosta tuo signaali, niin tietyt kanavat häipyy helpommin, esim. Yle 1,2 ja MTV3 näkyy yleensä kelistä riippumatta, mutta eritaajuudella tuleva C-More First HD ei näy yhtään, jos ulkona sattuu sumua olemaan."

  Juu se yksittäisten kanavien näkyminen reuna-alueilla on paljolti kiinni siitä , että miten eri muxit heijastuvat esim. rakennuksista (lähinnä peltikatoista) , kun suora signaali on heikko.

  DNA:n Lahden lähettimen teho on vain 3 kW (Mux-A ja Mux-B) ja 2 kW (Mux-C) sekä peittoalueen säde noin 40 km. Vastaavasti Digitan lähettimen (Hollola) peittoalueen säde on vähintäänkin kaksinkertainen ja lähetysteho on 50 kW.

  http://kartat.dna.fi/Peittokartta/

  https://www.dna.fi/tuki-lahetinasematiedot

  https://www.digita.fi/kuluttajille/karttapalvelu

  https://www.viestintavirasto.fi/taajuudet/radiotaajuuksienkaytto/tv-asematsuomessa.html
 • Taisipa yksi linkki mennä copy-pastessa jotenkin vituralleen. No toimisiko tämä paremmin?

  https://www.dna.fi/tuki-lahetinasematiedot​​​
 • Hei,

  voimme varmaan sinällään sulkea tämän keskustelun!

  Huomioitavaa myös että puhumme kokonaisuudessaan eri tekniikoista/ratkaisuista kun vertaamme DNA ja Digitan verkkoja.

  Seppo
 • @ Seppo

  "Huomioitavaa myös että puhumme kokonaisuudessaan eri tekniikoista/ratkaisuista kun vertaamme DNA ja Digitan verkkoja."

  Juuri näin. DNA:lla on sellainen köyhän miehen säästöversio ja Digitalla enemmän ammattilaisten ratkaisu. Se sitten näkyy myös verkkopeitossa ja toiminnassa ylipäätään.
 • Itse asun Imatralla  ja tänne muuttaneena halusin katsoa myös ylen tv-kanavia HD-laadulla, ainoa mahdollisuus talossa on antennin kautta, joten tilasin dna:lta antennin ja asentaja kävi sen asentamassa. Kanavat löytyivät mutta hetken päästä sitten tulee EI SIGNAALIA ja pikselimössöä, Dna:n lähetinhän on Lappeenrannassa, kuitenkin mittarilla mitattuna tehot ovat ihan riittävät, joten asentajan mukaan lähellä oleva VR:n asema häiritsee lähetystä ajoittain jollain signaaleilla eli aika outo juttu että tätä ei ole kerrottu asiakkaalle että signaalia voi häiritä tuollaiset ulkopuoliset asiat. Asentaja sanoi että toivoa kuitenkin on , koska Imatralle on luvattu oma masto vuodelle 2018. Onkohan asia näin, asentaja sanoi että ainakin on luvattu mutta tarkempaa ajankohtaa ei ollut tiedossa.
 • Enpä usko, että DNA laajentaisi VHF-verkkonsa näkyvyysaluetta. Taitaa DNA TV hubi olla ainoa ratkaisu asiaan.
  Talon maadoitukset kannattaa laittaa kuntoon ja käyttää sähöverkkossa TV-laitteille jotain häiriösuodatinta, jotta VR:n sähkörata ei aiheuta häiriötä.
  1. Miksihän dna:n sivuilla kuitenkin kerrotaan kun syötin osoitteeni että hd lähetykset onnistuu voi kuitenkin tarvita vahvistimen joka siis tuli antennin mukana. Miten joku ulkopuolinen signaali voi häiritä lähetystä varsinkin jos on aikomus että hd lähetykset tulee voimaan koko maassa 2018 ja vielä nyt lähetystä voidaan häiritä tällä tavallla. Ja kenellä on vastuu viime kädessä siitä että huolimatta ammattiasentajan tekemästä asennuksesta ja dna lupaamasta lähetyksen toimivuudesta kuvan laatu on huono? Ja voisiko Dna kommentoida tätä vai onko tämä vaan yksityisten ihmisten kommentointia varten?
 • HD lähetykset eivät tule voimaan 2018 eikä edes v. 2020, kun antenniverkko muuttuu DVD-T2 tekniikalle. Pääosa lähetteistä on edelleen silloinkin SD-lähetteitä, vaikka pakkaustapa onkin MPEG4.
  Jos antenniasentaja on tehnyt asennuksen asiallisesti, hän on silloin myös maadottanut VHF-antennin asianmukaisesti. Jos maadotusta ei aikaisemmin ole tehty olevaan antenniin, ei antenniasetaja sitä varmaan nytkään ole tehnyt.
  Digitan verkossa on ainoa HD-lähete kanavanipussa B (Nelonen HD). Muut HD-lähetteet ovat Digitan VHF-verkossa.
  VR:n aiheuttama häiriö ei varmaankaan tule eetteristä, vaan sähköverkon kautta (sähköratojen tyristoriohjaus). Paras tapa suojautua siltä on, että kiinteistön omistaja laittaa kiinteistönsä maadoituksen kuntoon. Joillakin alueilla tämä voi olla haasteellista.
  Jos kiinteistöön tulee puhelinverkko, joka kulkee pitkän matkan sähköradan suuntaisesti, siitä voi myös tulla häiriöitä.
 • Kyse ei ole HD:stä, vaan siitä kantoaaltotaajuudesta, jolla kanavaa lähetetään.
 • Voisiko tuohon sitten auttaa että yrittää ottaa sen DNA:n signaalin ilman tuota antennivahvistinta, joka siis on kytketty tuohon maadoittamattomaan pistorasiaan?
 • Yleensä nuo sähkörasiaan kytkettävät antennivahvistimet eivät juuri paranna kuvan laatua, joten tuota kannattaa yrittää. Ainakin minulla halpa vastaava vahvistin aiheutti aikoinaan kuvaan vinojuovaisuutta - sen kun poisti, vinojuovaisuus hävisi.
  Antennissa olisi hyvä olla mastovavistin.
  Useampielementtinen VHF-antenni voisi myös olla paikallaan, jos eetteristä tulee häiritsevää lähetettä esim. Venäjän puolelta.
 • ilman vahvistinta ei tullut signaalia ollenkaan, joten se siitä vai pitäisikö vahvistinkomponentti ohittaa myös antennin puolelta, nyt ohitin vaan sähköverkkoon liitetyn sisävahvistimen ja vedin antennipiuhan suoraan welhon boxiin. Joku puhui tuossa maadoittamattoman pistorasian aiheuttamasta häiriöstä signaaliin. Vaikuttaisiko se sitten ainoastaan ylen HD-kanaviin, koska muut kanavat sub, mtv3, hero, ava yms.ja Nelonen HD näkyvät häiriöttä Digitan lähettimestä..
 • "Sisävahvistimesi" taitaa olla teholähde.

  Mikäli antennin vieressä on mastovahvistin ja sen sähkönsyöttö katkaistaan, ei signaali pääse läpi.

  Jos antennin vieressä on passiivinen yhdyssuodin, siinä tapauksessa antennilta tulee signaali alas ilman, että suotimen ja digiboksin väliin tarvitsee kytkeä teholähdettä.

  Päältä päin katsoen mastovahvistin ja yhdyssuodatin näyttävät samanlaisille purnukoille, joten niiden erottaminen toisistaan vaatii, että pääsee lukemaan laitteen mallimerkinnät.
 • DNA:n kanavat ovat VHF-verkossa ja nuo mainitsemasi muut kanavat ovat Digitan UHF-verkossa ja ne toimivat eri taajuudella ja sastaanotto tapahtuu eri antennilla.
  Ei liity HD:n, vaan lähetysverkkojen käyttämiin eri TV-alueisiin.
  Vaikea veikata, kun ei tunne jakoverkkoasi.
 • Mastovahvistinhan tuossa on eli sähköllä toimii. En kyllä koskaan olisi uskonut että vuonna 2017 on antenniverkon kautta katsottavat ylen HD-kanavat työn ja tuskan takana. Kuka viimekädessä vastaa palvelun toimivuudesta, tässä tapauksessa DNA väittää kuuluvuuden olevan riittävä ja antenniasentaja tehneensä työnsä niinkuin pitää. On siinä kuluttajalla ihmettelemistä...kun kaikesta huolimatta ja maksetuista palveluista (digiboxi ja antennin asennuskulut) saa vain surkeaa kuvaa...
 • Ongelma on tuttu.
  jos esim antenni asennetaan talvella ns hyvissä olosuhteissa niin kun tulee esim puihin lehdet tai tulee reilua sadetta niin tälläinen tilanne vaimentaa myös VHF alueella signaalia niin paljon että näin voi tapahtua.
  VHF antennit ovat aika vähän vahvistavia ja mastovahvistimia ei ole saatavilla.
  Miksiköhän?
  Itse poikkesin asentamassa noin 25 km näkyvyysalueen ulkopuolelle vastaanotto järjestelmä ja hyvin toimii.
  Piti vain katsoa muita antenneja kuin DNA valikoimassa olevia tuotteita ja erikseen asentaa mastovahvistin (joita ei ole myynnissä piti tehdä itse) niin saimme kanavat näkyviin.
  DNA voisi panostaa antenni ja vahvistin tarjontaan enemmän kun kerran mielii näitä VHF jakeluteita käyttää.
  Se olisi hyvää palvelua.
  Yli 15 db vahvistavia antenneja sekä VHF alueen mastovahvistimia tarjontaan niin kyllä nämä ongelmat poistuvat.

  Tälläiseen paikkaan heittämällä hyvät kuvat
  http://www.viheraho.info/index.php/topic,11321.msg102093.html#msg102093
 • Mitäpä herra Viheraho tarkoittaa ettei ole vahvistimia saatavilla, kyllä tuossa DNA:n myymässä paketissakin on mastovahvistin, jossa säädettävä VHF alue:
  https://kauppa4.dna.fi/DNA-Open/TV/Televisiot-ja-oheislaitteet/DNA-Antennipakkaus/p/VMISC00001 

  Itsellä on myös toisessa paikassa tälläinen vahvistin:
  https://www.elektrolinna.fi/kauppa/index.php?ryhma=L0200J110&infosivukoodi=AMP-KIT7415L 

  Tuo korkeus on varmasti totta, mutta ei DNA voi olettaa että asiakkaat ruuvaa jonnekin 50m torniin antenninsa että toimii...
 • Niin ja kun olen kantaman sisällä en ole valmis laittamaan mitään 500e ammattilaisvahvistinta. Muutaman satasen kuluista on puhuttu ammattilaisenasentamana näissä, missä DNA puolustelee omaa verkkoaan ja kun se nyt vaan näkyy milloin sattuu niin ei jatkoon.

  Puut lehdetkään ei voi olla esteenä, jos vuoden näkyy hyvin ja alkaa sen jälkeen vittuilemaan. Se on varma että jos saisi tonne puiden (ei lehtipuita) yläpuolelle antennin, niin näkyisi, mutta kuinka monella sellaiseen on mahdollisuus tai edes viitseliäisyyttä kun digitan kautta näkyy vaikka sähköjohdonpätkällä kanavat täällä.
 • Itse valitin kuluttajavalituslautakuntaan kun dna:n antennilla ei ammattilaisen asennuksen jälkeenkään kanavat näkynyt kuin ajoittain ja yhteydenotot dnalle eivät tuottaneet tulosta. Kuluttajavalituslautakunta suositteli että dna maksaisi puolet kuluista eli n.200€ jonka dna sitten maksoi mutta ilman mitään yhteydenottoa tai pahoittelua. Rahat vaan ilmestyi tilille.
 • Sintä sitten vain asentelemaan noita DNA vahvareita.
  Eipä ne joka paikassa toimi.
  Esim noissa halvoissa UHF alueen kanavat tulee siinä vahvistimessa hieman läpi joka aiheuttaa monitieetenemistä ja sitten kun signaalit on vastavaiheessa ihmetellään taas sitä sun muuta mukavaa.
  Ja juuri tuollaista koiteltiin tuossa aikaisemmin mainitsemassani paikassa.ei riittänyt vahvistus ja tuli kohinaa aivan liikaa.
  Piti itse siis säätää.
  Lisäksi tuo dna markkinoima antenni ei kovinkaan paljoa itse vahvista joten minusta nää kilkkeet toimii vain taajamassa ns karman vihreällä alueella.
  Katveillä näillä laitoksilla ei tee yhtään mitään.
  Pakko kommaa myös puihin.ne puut kun tuppaavat kasvamaan ja aiheuttamaan vaimennusta.
  sitten toinen hauskuus näissä kuluttaja vahvistimissa on että kun siinä on vieressä esim virve tukari tai 4G tukari niin menevät siitäkin huolimatta tukkoon että on LTE suodatus olevinaan.
  Halvalla kun ei vain saa hyvää.
  Uskoisitte jo
  tämä sensijaan alkaa olevaan jo sellainen että monessa paikassa voisi apua tällä tulla
  Vahvistukset
  - FM 12 dB
  - VHF 10-28 dB
  - UHF 20-35 dB
  - LTE800 suodin

  Varmasti siksi DNA on saanut VHF alueen jossa signaalin vaimentuminen ja eteneminen on parempaa kuin UHF alueella kun mastot ei ole 300 metrin mastoja.
  Tehoa toki saisi olla enemmän.
  Esim 10 Kw olisi kohtuullinen ERP
  Jos muistellaan mitä TV1 Kuvakantoaallon ERP oli joskus Lahdessa niin se oli vaatimattomat 80 Kw.
  Nämä DNA 4 Kw on pieniä tehoja näihin verrattuna.
  Joskin digitaalisena se ei tarvitse tietenkään tälläisiä tehoja mutta noin vertailun vuoksi tulkoon tämä todettua.

  Ja aina voi pistää 10 metriä putkea pystyyn ja antenni sinne.
  Näin se homma menee jos ei halua panostaa niin katsokoot sitten netin kautta tai mualta.
 • Kiinnostaisi tietää se paikka minne DNA asentaja ei saanut 400 eurolla kuvia näkyviin.
  Voit laittaa mulle sähköpostina studio@pasiradio.com tietoa niin ihmettelen kartasta miksi voi olla ongelma.
  Mäki puusto jokin muu ulkoinen tekijä vai mikä.
  Minua kiinnostaisi harrastuksellisessa mielessä tämäkin seikka.
  Olen radioamatööri ja harrastelen elekrtoniikkaa ULA lähettimiä yms yms
 • Ongelmia täälläkin DNA:n HD lähetysten kanssa. Uusi VHF antennipaketti asennettu mastovahvistimineen, kaikki kaapeloinnit uusittu ja liitokset moneen tarkistettu ja jopa siihen viimeiseen 1.5m pätkään antennirasiasta telkkuun laitettu laadukas Haman 90dB spekseillä varustettu piuha. Silti YLE:n HD kanavissa satunnaisia häiriöitä, ei kovin usein mutta tyypillisesti muutaman kerran tunnissa kuva pikselöityy. Signaalin voimakkuus ja laatu LG:n älytelkkarin mukaan jatkuvasti 100% paitsi häiriön aikana, jolloin laatu saattaa hetkellisesti mennä jopa nollaan. Kokeilin myös VHF antennin vahvistuksen pudottamista aavistuksen verran alaspäin kun jostain luin että liian voimakas signaali saattaisi aiheuttaa vahvistimen yliohjautumisen, mutta silläkään ei ollut mitään vaikutusta. Täytyy kai sitten kaikkien näiden toimenpiteiden jälkeen vaan tyytyä pikselöityvään kuvaan ainakin siihen asti kunnes kaikki HD kanavat on siirretty Digitan verkkoon. Sijainti on Pohjois-Espoossa, mutta DNA:n kartan mukaan kuitenkin selvästi peittoalueen sisällä.
 • Virve tukari tai jotain ulkopuolista ajoittaista häiriötä.
  Loukuta ne häiriöt sieltä sisäänmenosta loukulla vaan pois.
  Tai sitten se värähtelee se vahvistin mittaa sekin.

 • No korjaantuihan se asia vihdoinkin. Erinäisten säätöjen jälkeen päätin kokeilla josko antennin suuntaaminen Oulunkylään Järvikylän sijaan toisi parannusta ja tosiaan tuon muutoksen jälkeen ei ole enää näkynyt häiriöitä kuvassa. Kartasta kun katsoo niin linnuntietä etäisyys on melko tarkkaan sama 15km molempiin lähetysasemiin, joten aika jännä juttu miten iso vaikutus tuolla suuntauksen muutoksella oli. VHF kanavatkin ovat näillä molemmilla asemilla samat, joten edes telkkarin uudelleenviritystä ei tarvinnut tehdä.
 • Tämänkin asian olisi tiennyt minuutissa kun olisi pitänyt spektrianalysaattorin kii ja katsonut.

Kommentoi tai kirjoita uusi viesti

Nimesi ja viestisi näytetään julkisesti.Sähköpostiosoitettasi ei koskaan näytetä julkisesti.