DNA kaapelimodeemien tuki aliverkoille

Hei,

DNA:lla on /on ollut asiakkaille käytössä kaapelimodeemit 3686v2 ja F-3890v3. Tukeeko kumpikaan näistä verkon jakamista aliverkkoihin (vlan)? Rajallisista kättöoppaista ei lödy tästä tietoa.

Kommentit

• Hei Mikael, modeemeista löytyy ainoastaan Guest verkko esim. WLAN yhteydelle (Wireless > Guest network)
    DNA Iiro palveluasiantuntija
  • @DNA Iiro, tuo Mikaelin kysymä vlan on aivan eri juttu kuin wlan, huomaa tuo yhden kirjaimen ero mutta suuri ero itse lyhenteen tarkoituksessa:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Virtuaalil%C3%A4hiverkko

Jari
  • Eiköhän se vlan ja wlan ero ollut tässä selvä ilman Jarin selityksiäkin.

Ei näissä kuluttajalaitteissa taida oikein koskaan olla vlan:ia. Tuo vierasverkko jostain operaattoreidenkin myymistä löytyy, mutta se ei toimi langallisesti, siksi puhe wlanista. Ja sillä ei kahta erillista lähiverkkoa saa luotua, kun asetukset rajalliset.

Vierasverkkoon voi kuitenkin laittaa vähemmän turvallisia wlan laitteita (pistorasioita, imureita, uuneja, mikroja ym) jos niihin ei tarvi yhteyttä saada lähiverkosta. Joten ihan hyvä ratkaisu monelle tämäkin.

Siltaavaan tilaan modeemi ja erillinen (kunnon)reititin taitaa olla paras ja ainoa ratkaisu.
    Pena67
  • Hyvä selvennys Jari.
    Tulkitsin, että Iiro taitaa ainakin osittain vastata kysymykseeni. Eli tulkitsen, että modeemi kykenee erottelemaan 2 aliverkkoa, joita todennäköisesti lähettää kahdella eri SSID:llä wlanin kautta. Epäselväksi jää, toimiiko aliverkot kun laite on kiinni ethernetin kautta (oletan, että ei). Näitä kahta verkkoa ei varmaan pysty myöskään konffaamaan sen kummemmin.

Eli modeemit voivat riittää jos joku tarvitsee 2 verkkoa, eikä niitä tarvitse säätää, muuten pitää hommata erillinen reititin/kytkin.
    Mikael
  • Kiitos myös Penalle! tuohon tulkintaan itsekin päädyin, mutta pena toi sen nopemmin ilmi.
    Mikael
  • www.telewell.fi Loytyy Laite, jolla saa 4 Vieras werkkoa wlaniin, ja piuhalla saa oman verkon. Laite vaan kiinni Wan porttiin
    Tuomas Raatikainen
  • Niin, vierasverkko on ainoastaan Wlanissa tuossa Telewellin tapauksessakin. Samaan tyyliin tuntuu kaikki kuluttajalaitteet toimivan.

Itsellä Asuksessa sama juttu, että 4 vierasverkkoa voi luoda, mutta vierasverkkoon ei pääse kuin langattomasti. Eikä voi valita "päälähiverkon" ja vierasverkon välillä kuin pääsyn "molemmista molempiin" tai ei "kummasta kumpaakaan". Vierasverkosta jos sallii pääsyn lähiverkkoon se menettää ideansa samantien koko vierasverkko.

Lähiverkosta taas olisi päästävä välillä vierasverkonlaitteisiin, mutta tähän tarvii jonkun oikean vlan kykenevän reitittimen, jossa voi myös lan-portteja säätää eriverkkoihin sopiviksi. Itse katellut Ubiquitin valmistamia (Ubiquiti EdgeRouter X = 60€), mutta en ole vielä varma täyttääkö vaatimukset, vai pitääkö valita kalliimpaa (Ubiquiti EdgeRouter ER-4 = 200€).
    Pena67
  • Minulla kyllä ollut eri vlaneja jossain telewellissä, mutta eipä niille ole ollut tarvetta pitempään aikaa. Yhdessä semmonen käytössä, että vpn verkon saa eri portista ja toisesta normaalin lähiverkon.
    Ubiquite tai mikrotik tai tietokone raudalla reititin ohjelmiston pyöritys. Tai helpoin konsti, toinen reititin vaan perään toiselle verkolle.
    Sami