Tämä viesti on vanha ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa.

DNA Kiinteistökaapeli omakotitaloon

Moi,

Rakenteilla olevalle omakotitalollemme on DNAn myynnin mukaan saatavissa DNA Valokuitu Plus, nopeimmillaan 1G-nopeudella. Toteutustapa alueen mukaisesti on kuitenkin kupari.

Mitenköhän käy jos alueelle tulevaisuudessa rakennetaankin valokuitu? Jos nyt ostan tuon kuparilla toteutettavan DNA Valokuitu Plussan, joudunko sitten maksamaan täyden kytkentähinnan myös valokuidusta, jos sellainen vaikka alueelle esimerkiksi vuoden päästä rakennettaisiin?

Ja oikeastaan aiheeseen liittyen olisi hyvä tietää tulevista valokuidun rakennushankkeista. Onkohan jotain roadmappia olemassa?

Terveisin,
Teijo

Kommentit

 • Veikkaanpa, että niillä alueilla, joissa nyt on kaapeliverkko toteutettu kuparilla, ei tulla niitä muuttamaan kuitutoteutukselle.
 • Todennäköisesti valokuitua ei tarjota, ellei sitten kilpaileva operaattori tarjoa omaa verkkoaan alueelle, jolloin sen kuitutarjouksen nähtävästi saa jo siltä "omaltakin" operaattorilta melko pian. Ja kytkentähän maksaa ihan riippumatta siitä onko valmiiksi kupari ja keneltä. Voi olla myös erikseen mahdollisuus kaapeli-tv ja ns. docsis (koaksiaalikaapelilla) liittymään vanhoilla alueilla. Eli selvittäisin kyllä ensin tarjoaako kilpailija mahdollisesti kuitua alueelle lähitulevaisuudessa. Alueesta riippuen on tietysti ihan sattumankauppaa napsahtaako mahdollisuus kohdalle.
 • Meillä on DNA:n kaapeliverkko kuparilla ja kiinteistössä on myös Elisan ja Telian kuidut, jota kautta kaapeliverkko olisi tarjolla.
  Kuitu on vain siirtotie siinä kun kuparikin. Niin kauan, kun kuparilla pystytään palvelunopudet yms. tarjoamaan, ei operaattorilla ole mitään tarvetta lähteä koko aluetta kuiduttamaan.
  Kun kyse on omakotitalosta, työn tilaaja joutuu kaivattaman ojan tontiltaan tien varteen kustannuksellaan, johon operaattori asentaa kaapelisa - tuskin sekä kuitua että kuparia.
 • PW, eihän se välttämättä koko aluetta kuidutakaan, mutta käytännössä ainakin tarjouksen laittavat, jos kilpailija jotain kuiturakentamista tarjoaa. Tässäkin tapauksessa hinta olisi ollut 100-200 eur halvempi, kuin kilpailijan vastaava.
  Ja kuidustahan se kupari liitetään joka alueella, jolloin sen vetäminen se muutama sata metriä maks on olemassa olevalle oper paljon halvempaa.

 • Uusille omakotialueille on yleensä rakennettu kaapelitelevisioverkko valmiusrakentamisena tontin rajalle asti. Aiemmin se rakennettiin kuparilla ja nykyisin kuidulla. Tällaisilla alueilla liittyminen on helppoa.
  Muilla alueilla kuidun rakentamismatkat ovat pitkiä ja siksi niistä joutuu maksamaan melkoisia summia.
 • Kiitos vastauksista.

  Sinänsä kuparilla toteutettu yhteys riittää, jos nopeudet ovat lähimainkaan luvatunlaiset, mutta luonnollisesti valokuitu olisi parempi satsaus tulevaisuuteen. Alue on kohtalaisen uusi ja vielä keskeneräinen omakotitaloalue ja olinkin yllättynyt, että tuota valokuitua ei ole saatavilla. Siksi tuntuisi typerältä maksaa nyt kuparin kytkennästä ja uudestaan valokuidusta, jos sellainen sattuisi alueelle tulemaan. Putkitus meillä menee tontin rajalle, joten sikäli uuden kaapelin veto tontin osalta ei ole ongelma.

  Mutta vastauksien perusteella todennäköisesti on siis niin, että operaattorilla ei ole intressiä alkaa valokuitua kuparin tilalle vetämään, ainakaan ihan lähiaikoina.

  Kilpailijoita on kartoitettu sen verran, että sekä Elisa että Telia ilmoittivat että valokuitua ei ole saatavilla. Tulevaisuudensuunnitelmistahan ei taida mitään julkista tietoa olla olemassa ja DNAn myyntikin sanoi vain, että kyllä heille sitten tieto tulee, jos/kun valokuitu on saatavilla.

 • Asia riippuu oleellisesti siitä, millaisilla kaapeleilla paikkakunnalla on kaapeliverkkoa alettu rakentamaan. Jos verkko on rakennettu kuparilla, niin uuden alueen lisääminen siihen kuparilla on huomattavasti halvempi vaihtoehto, kun alkaa kuitua rakentamaan DNA:n liitäntäpisteestä alueelle (kaivuukustannukset).
  Alueen sisäinen kaapelointi saadaan tehtyä halvalla, kun se tehdään kunnallistekniikan rakentamisen yhteydessä.
  Onko putkitus tehty läpivienteineen liinteistön sisälle asti ja tiivistetty asianmukaisesti?
 • Suojaputki 50 mm nousee valun läpi tekniseen tilaan ja sisällä on vetonaru. Talon sisällä ethernet-kaapelointi. Asianmukaisesta tiivistyksestä en osaa sanoa, tällä hetkellä putken pää on vain teipattu umpeen, lähinnä narunkin pysymisen kannalta.
 • Toivottavasti putki ei ole vesijohtoputkea ja pukituksen ulkopää ja jatkokohdat on niin tiivistetty, ettei se ole mutaa täynnä, kun siihen yritetään kaapelia vetää.
  50 mm putkeen voi myöhemmin olla haasteellista asentaa kuitukaapelia.
  Toivottavasti myös antenniverkko lähtee teknisestä tilasta.
 • Moi,

  saako vanhaan omakotitaloon kaapeli tv:tä?
 • Hei Rauli!

  Osoitteesta https://www.dna.fi/pientaloasukkaat löydät lisätietoa kiinteistöjen kytkemisestä DNA:n verkkoon ja sivun kautta voit jättää meille myös tarjouspyynnön.
  DNA Ida S palveluasiantuntija
 • Meidän omakotitalon ulkoseinällä on jo kaapeli tv:n kaapeli, tuotu joskus 80-90-luvulla.
  Kenenkähän se mahtaa olla ?
 • Kiinteistön tiedoista pitäisi löytyä tieto siitä kenen kaapeli tontille on vedetty.

  DNA Ida T palveluasiantuntija
 • Palaan alkuperäiseen kysymykseen, kun siihen ei yksikään DNAn edustaja viimeksi mitään vastannut:

  Mitenköhän käy jos alueelle tulevaisuudessa rakennetaankin valokuitu? Jos nyt ostan tuon kuparilla toteutettavan DNA Valokuitu Plussan, joudunko sitten maksamaan täyden kytkentähinnan myös valokuidusta, jos sellainen vaikka alueelle esimerkiksi vuoden päästä rakennettaisiin?
 • Mistähän löydä kiinteitö tiedot ?
 • Rauli: Kiinteistön omistajalla pitäisi olla tieto siitä, minkä yhtiön kaapeli tontille on vedetty.
  Todennäköisesti kaapeli on sen operaattorin kaapeli, jolla on paikallispuhelinvekon rakentamisvelvoite alueella. Muut tuskin aluella valmiusrakentamista harrastavat.

  Teijo: Soita asiakaspalveluun ja kysy sieltä. Täällä yleisellä keskustelupalstalla tuskin saat DNA:n vastausta. Tuollaista muutosta tuskin tulee alueella koskaan tapahtumaan, joten kysymyksesi on HYVIN teoreettinen.
 • Moi Teijo, pahoittelut ettet ole saanut vastausta aiemmin.

  DNA:n verkossa tehdään ajoittain kiinteiden yhteyksien korvaamisia.
  Saneerauksista johtuen tekniikka voi vaihtua ja tästä syystä asiakkaan kiinteä laajakaista vaihtuu samalla parempaan, eli kupari korvataan kuidulla. Mikäli muutoksia on tulossa, asiakas kontaktoidaan ja asiakkaalle lähetetään myös kirje muutoksesta.
  DNA Ida T palveluasiantuntija
 • Asiakaspalveluun on kyllä jo soitettu ja vastaus on, että "ei ole tiedossa olevia" hankkeita rakentaa valokuitua.

  Kysymys ei välttämättä ole kovinkaan teoreettinen, sillä paikallisella aluekehitysviranomaisella on meneillään laajakaistahanke, joka on käsittääkseni tarjouspyyntövaiheessa.

  Kysymys on mielestäni relevantti ja siihen voisi kyllä DNAn edustajakin vastata. Ennakkotapauksia kun varmasti varmasti on.
 • Sain tiedon : se on DNA:n kaapeli.

Kommentoi tai kirjoita uusi viesti

Nimesi ja viestisi näytetään julkisesti. Sähköpostiosoitettasi ei koskaan näytetä julkisesti.