Siirry uusimpaan kommenttiin

DNA koti 5G nopeus romahtanut Lahti-Villähde

Meillä on giganen linja ostettuna ja nykyään sieltä ei saa nopeudeksi edes kolmannesta tilatusta. Alussa tuo sentään toimi 700-800Mbs vauhdeilla, mutta ei enää joulu- ja tammikuulla. Kyllä, asetukset ovat kunnossa, olen ollut IT-alalla 25 vuotta ja osaan kyllä nämä hommat kun itse jouduin tuon purkinkin asentamaan ja tekemään kaapeloinnit. Kuvassa näkyy jokunen mittaus joulu-tammikuulta.

Kommentit

 • DNA Koti 5G tiedonsiirtonopeus on 100-1000 Mbit/s latausnopeuden ja 5-100 Mbit/s lähetysnopeuden osalta: https://www.dna.fi/documents/753910/4584521/DNA_Kiintean_5G-yhteyden_erityisehdot/7e136350-fb35-67c8-9076-b108a4b219f3
  DNA Iiro palveluasiantuntija
 • Iiro, kyllä minä tiedän nuo erityisehdot.
  Tuntuu vaan kusetukselta jos myydään gigasta liittymää ja ulos saadaan mitattua 20-30% kapasiteetistä. Vähän sama asia kuin ostaisit urheiluauton jossa on tehoja 500 kaakkia ja V-8 kone. Todellisuudessa saat 4-sylinterisen 100 heppaisen Nissanin, jolla jäät mummon rollaattorinkin jalkoihin.

  Taidan vaihtaa tuon 400 megaseen liittymään, turha maksaa sellaisesta mitä ei saa.

  Ensin myydään liittymä ja testaillaan nopeudet että "kylläpä on nopea", mutta kakka iskee tuulettimeen hetken päästä kun nopeudet on kuristettu 30 prosenttiin.
 • 400M nopeus on hädintuskin 100M ja yli 100Mbps/s nopeuksia ei  vaan saa yritti mitä tahansa.Mitään 5G yhteyttä ei suostunut cpe pro eikä cpe pro 2 ottamaan(yhden kerran otti cpe pro ja tipautti heti 4G:n) eli 4G:llä mennään 5G yhteydellä ja 5G laitteella.Toi nopeus ei muuten riitä sopimuksen purkuun eli pitäisi olla vieläkin alhaisempi.Tänne ei saa kinteää nettiä joten tota on pakko käyttää.Ei uskalla edes yrittää vaihtaa sitä 200m yhteyttä koska sillä nopeus tipahtaa vieläkin enemmän.En itse odottanut tolta tota 400M yhteyttä mutta odotin kyllä enemmän kuin 100M,yhteyskin tuntuu olevan rajoitettu eli vaikka yhteys sen sallisi niin ton 100M yli ei mennä.
 • Meillä oli aiemmin 2kpl 4G yhteyksiä, toinen 50 meganen juniorin käyttöön ja toinen 100 meganen muun porukan käyttöön. Systeemit toimi ilman pätkimisiä ja nopeudet oli noi mitä tuossa lukee.
 • Kyllä tämä giganen liittymä alkaa olla vitsi. Nyt on puolipäivä ja ainakaan mitään ruuhkia ei pitäisi olla, niin alla testitulos DNA:n omaan serveriin.

 • Minulla täysin sama tilanne. Hankin DNA Liikkuva 5G 1000M yhteyden marraskuussa, ja nopeus oli jatkuva 800mbs joulukuuhun asti, nyt se ei enää nouse yli 200mbs. Olen mitannut nopeutta säännöllisesti jo parin viikon ajan. Selvää kusetusta.
 • Tässä tilanne 22.1.2021 klo 10:07 EI PITÄISI OLLA RUUHKAA!

 • Aika ylimielinen vastaus DNA Iirolta, kun ei edes yritä tarjota seliystä sille, miten kiinteän yhteyden nopeus voi yhtäkkiä hidastua 75 prosentilla PYSYVÄSTI.  Ja vika ei selvästikään ole aluekohtainen, kun identtinen tilanne sekä Lahdessa että Turussa.
 • Mistä Taisto sinä tuon mittaat?
  Hyvin toimii meillä tässä Villähteellä.

 • Ihan omalta koneelta mittaan.
 • Langallisesti vai langattomasti yhdistetty?
  Minulla nuo GooglenWifit ja päätelaitteet ovat pullonkauloja. Ns. pääwifipurkin vieressä saan 500-700 tuloksia.
  Vähänkään kauempana jään noille sinun lukemille.
  Piuhalla en ole testannut, mutta tuo kuva ed. viestissä on käytännössä piuhan päästä.
  Paljon sulla on matkaa mastolle?
 • Mulla on noi kaikki komponentit kotiverkossa gigasia ja kone on kaapelilla kiinni.
  Masto on n. 700 metrin päässä.
  Alkuun antoi jopa yli 800 megan vauhteja, mutta ei enää.
  243 Mbs näyttää tälläkin hetkellä.
 • Noi nopeudet riippuu aika paljon myös purkista mitä käyttää.Dna on tainnut tahallisesti rajoittaa netin nopeutta ilman että kertoneet siitä kulutajille että se on rajoitettu etkä saa niitä nopeuksia vaikka laitteet siihen pystyisi.Itsellä toi 5G 400M ei vaan mene 4G:llä yli 100M ja ainakaan oma laite(kokeiltu toisella 5G motulla) ei täällä ota yhteyttä 5G:lla koska niiden mielestä liian huono yhteys->tipauttaa 4G:lle.Tossa ei sitten uskalla vaihtaa tota 4G 200M ettei nopeus tipahda vieläkin pahemmin.
 • Minulla matkaa n. 500m.
  Nelisen kuukautta ollut nyt tuo ja en ole huomannut mitään nopeuden laskua. On kyllä kummallista...
  792/46 oli juuri nyt nopeus.
 • Tässä huimat nopeudet klo 15:01 tänään.

 • Taisto, mikä mokkula sinulla on?

 • Se seinään asennettava Huawei N5368X

 • fgr, käsittääkseni tätä DNA Koti 5G ratkaisua ei muulla mokkulalla saa.
 • DNA:n 1000M 5G -liittymä, ulkoreititin 5G CPE Win kuuden metrin korkeudessa talon seinällä, esteetön näköyhteys 536 metrin päässä olevaan mastoon, kaikki firmwaret up to date, kone langallisesti kiinni:

 • Onko tuo Koti 5G liittymä?
 • Ei. DNA:n 1000 megan 5g-liittymä, ei varmaan poikkea Koti 5G -liittymän maksimista?
 • Tarkoitan että tuskinpa liittymillä on muuta eroa kuin nimi ja se että toinen tulee mokkulan kanssa, toinen ei.
 • Palaako 5G valo laatikossa jos tossa ulkoisessa sellainen on?.Resetoi boxi/tehdasasetukset ja käynnistä uudestaan.Itse epäilisin ettei dna:n kapasiteetti riitä joten rajoittavat yhteyksien nopeuksia mutta eivät myönnä sitä ja ovat olleet asiasta tietoisia koko ajan.
 • fgr, kyllä on eroa.
  Koti 5G:ssä on varattu sinulle kaista, ruuhkat eivät vaikuta nopeuteen.
  Siis toki siinä vaihteluvälissä, minkä ne lupaavat. Minimissään 100Mb tuosta pitää saada.
  Itse en ole alle 600Mb "joutunut" koskaan.
 • Kyllä tämä aika kusetukselta tuntuu kun nopeudet paukuttaa 200 megaa koko ajan.
  28.1.20121 klo 11:10

 • No itsellä toi 100M min ei pidä paikkaansa 5G 400M yhteydellä.aika harvoin tohon pääsee,yli 100M ei mene ikinä 4G:llä.Jos käyttää 5G:tä niin silloin saa yli 100M mutta modeemi tipauttaa aina 5G:n 4G:n koska yhteys on sen mielestä liian huono.Käytännössä 5G ei toimi ollenkaan(2krt toi 5G valo on palanut :D).Toi ehkä toimii oikein jos 5G masto näkyy ja olet alueella jossa olet ainoita käyttäjiä.
 • "vanha asiakas" on tuota ongelmaansa nyt jauhanut kymmeniä viestejä eri ketjuissa, sulla ei ole Koti 5G:tä, joten ei ole myöskään 100 megan takuukaistaa (tämän olen kirjoittanut jo joskus syksyllä sinulle). Myöskin joskus ilmoittamasi 4G (jonkun taajuuden) arvot oli niin huonot, että jos samassa mastossa on 5G se tuskin kantaakaan sinulle kunnolla.
 • Toiseen ketjuun kirjoittamani vastaus:

  Kannattaa tässäkin mobiiliyhteydessä jo ennen tilausta painottaa itselleen, että vaikka nyt toimisi kuinka nopeasti, niin jossain vaiheessa voi nopeus tippua, vaikka "vain" 100 megaan, se täyttää sopimuksen ja sen perusteella ei pääse eroon määräaikaisesta sopimuksesta.

  Hetkellisesti tuon allekin varmasti sallitaan, joten ihan helppoa ei ole nopeuden takia varmaankaan päästä eroon sopimuksesta (jos vaikka kilpailijalla tulisi viereen huomattavasti paremmin toimiva linkki sopimuskauden aikana, niin ei ole helppo vaihtaa.)
 • Ei sulla Taisto ole reitittimessä mitään QoS-säätöjä tai sisällönsuodatuksia päällä? Sellaiset voivat tehokkaasti hidastaa verkon nopeutta varsinkin jos reititin on halvempaa mallia ja sen CPU:ssa ei riitä vääntö.

  5G-liittymien eroista: Koti 5G -liittymissä käytetään ymmärtääkseni verkon viipalointitekniikkaa, jolla voidaan esim. priorisoida liikennettä yli tavallisten 5G-liittymien. Olisi mielenkiintoista kuulla DNA:lta, minkälaisilla parametreilla verkon viipalointi on tehty, sillä nythän Koti 5G:n tuotesivulla "taattu kaista" on kuvattu varsin ympäripyöreästi. Jos kiinnostaa googletella aiheesta, niin 5G FWA network slicing ovat oikeita hakusanoja.
 • Pekka, ei ole mitään ruleja päällä, ainoastaan 1 kpl DMZ osoite sisäverkkoon on extraa. Mitkään komponentit meidän verkossa ei ole muuttuneet ja kaikki välissä olevat purkit on gigasilla porteilla ja LAN-modessa.
  Kyllä tämä nopeuden tippuminen on DNA:sta kiinni, joko heidän purkistaan tai sitten mastossa olevista laitteista.
 • Vaikkei mulla tähän ketjuun olekkaan annettavaa mitään, niin seuraan, kun kiinnostaa löytyykö jotain vikaa ja tuoko esim modeemin uudempi softa nopeudet takaisin.

  DNA lähetteli kesällä noita "asut 5G verkon alueella" lappuja ja että varaa nyt pikaisesti oma kaista, kun niitä on rajallisesti myynnissä. Viime kesänä siis 5G tuli alueelle ja vieläkin tuota "omaa kaistaa" on myynnissä. Joten joko kauppa ei ole käynyt tai sitten niitä myydään todella paljon yhteen tukiasemaan, mikä varmasti näkyy nopeuden tippumisena jossain vaiheessa. Mielenkiinnolla seuraan onko Villähteellä näin käynyt jo.

  Tuo "taattu kaista" voi kyllä aiheuttaa jossain vaiheessa ihmetystä enemmänkin, sen verran epämääräinen lupaus.

  Tuosta purkista ei taida dataa saada ulos, että paljonko liikenteestä menee 4G:n ja paljon 5G:n yli nopeusmittausta tehdessä?
 • Tekisi mieli tilata toinen identtinen liittymä ja tsekata onko uunituoreen ja vanhan liittymän nopeudessa eroa... Sitten voisi ainakin laittaa pisteen mieltä riivaaville foliohattuteorioille 😃
 • JJJ, mulla on 5G lukittuna, ei käytä 4G:tä ollenkaan.
 • Taisto, kuinka tuon lukituksen teit?
  Minä en ainakaan pääse täälläkin mainituilla tunnuksilla purkin hallintaan...
  Onko lukitus ollut alusta asti?
 • En ole tutustunut modeemiin, mutta mitähän tuo lukitus tuossa käytönnössä tekee, kun Vielä ei ole käytössä SA (Standalone) 5G-verkkoa ja uppi kaista menee yleensä isolta osalta 4G:n yli.

  Kokeile ottaa se lukitus pois käytöstä, kun ei ole muutenkaan mitään järkeä jättää käyttämättä 4G taajuuksia yhteydestä.

  Noissa mittauksissa voi olla usein esim. "vain" 300-400Mbps NR (5G) ja 400-500Mbps Tulee 4G:n taajuuksilta, jolloin yhteistopeus on se 800-900Mbps.
 • Mikko, jos et pääse asetuksiin käsiksi, niin sun pitää resetoida se purkki. Sen jälkeen pääset ohjekirjan oletustunnuksella ja salasanalla sisään.
  Siellä on lukitukselle vain 2 vaihtoehtoa 4G tai 5G.
  Signalointi menee 4G:llä vaikka sulla on 5G lukitus päällä ja sehän se on se oleellisin asia. Meillä ei ollut nopeuteen mitään vaikutusta kumpi oli päällä.

 • Vaihdoin just lukituksen 4G:lle ja kuten kuvasta näkyy mitää vaikutusta ei ollut:

 • OK, eli ei nuo sulje toisiaan pois.

  Tossa kuvassa ei ainakaan ole lukitus päällä. Oikeanpuolen valikko varmaan muuttuu sen mukaan, että onko vasemmalta valittu 4G vai 5G. Sitten ruksi tuohon "Lock Action" kohtaan, niin lukitus menee päälle ja valitsemaan taajuus "band" kohdasta. Täällä nyt ei olekkaan kun 3.5GHz taajuus joten sen puoleen 5G-taajuuden lukitus on turha.

  Tuolla 4G kohdassa voi varmaan lukita taajuuksia kanssa, mutta toimii samaan aikaan 5G ja 4G jokatapauksessa luultavasti aina...

  Näkeekö tuolta hallinnasta jotain arvoja yhteydestä, niistäkin voisi jotain mahdollisesti päätellä? Siinä modeemissakin varmaan palaa jotkut 4G ja 5G valot, mutta ne taitaa olla siinä ulkoyksikössä?
 • Tässähän noi infot:

Kommentoi tai kirjoita uusi viesti

Nimesi ja viestisi näytetään julkisesti. Sähköpostiosoitettasi ei koskaan näytetä julkisesti.