DNA Koti-5g

Koti 5g 1 gigan nopeudella, ollut reilut kaksi viikkoa. Verkon nopeuden testaus google wifi-sovelluksella antaa säännöllisesti nopeudeksi n. 750 mb, mikä on suht. ok.  Käytössä kaksi purkkia.  Sen sijaan päätelaitteilla emme pääse lähellekään noita nopeuksia.  Parhaimmillaan MacBook Prol:lla pääsee n. 350-400 gb/s, tämäkin hyvin harvoin.  Useimmiten nopeus pyörii 100 megan molemmin puolin.  IPadilla ja IPhonella nopeudet jäävät alle 100 megaa.  Hieman uudemmalla Iphonella pääsee joskus lähelle 200 megaa, tosin harvoin.  Tyypillistä on, että kun latausnopeus on alhainen nopeustestissä, lähetysnopeus on latausta nopeampi. Aiempi liittymä oli MoiMobiilin 4g 300mb/s-nopeudella ZTE-286-reitittimellä, jolla päästiin parempiin nopeuksiin kuin nykyisella 5g 1giga-liittymällä.

Pitäisiköhän peruuttaa kaupat ja palata vanhaan liittymään?  Missä vika??
Timo Ylipihlaja Ilmoita asiaton sisältö

Kommentit

• Hei Timo!

Langattomille yhteyksille ei voida luvata mitään tiettyjä yhteysnopeuksia, mutta toki nopeuden parantamiseksi on olemassa eri keinoja. Kannattaa ensin katsoa ohjeet sivuiltamme https://www.dna.fi/tuki-netti. Tarvittaessa olethan yhteydessä suoraan asiakaspalveluumme niin pääsemme selvittämään tilannetta tarkemmin asiakastietojen kanssa, kiitos.

Asiakaspalvelu 044 144 044
    ma-pe klo 8-18
    la klo 9-16.30
    DNA Hanna palveluasiantuntija
  • Hei!

Kokeilin lan-yhteydellä, eli laitoin piuhan toisen google mesh wifi-purkin ja MacBook Pron väliin ja katkaisin wifi-yhteyden macistä. Mittailin nopeutta useaan kertaan. Nopeudet vaihtelivat 175 mb/s ja 350 mb/s välillä. Kokeilun jälkeen mittaus google wifi-sovelluksella antoi latausnopeudeksi 734 mb/s ja lähetysnopeudeksi 83 mb/s. Mihin katoaa nopeus päätelaitteesta??

Timo Ylipihlaja
  • Eikös tuolle koti 5G:lle nimenomaan luvata takuunopeus 100megaa, vai mihin tämä lupaus on kadonnut:

"DNA:n kodin laajakaistapalvelujen johtaja Katri Perälä lupaa, ettei kodin 5g-netin nopeus laske alle 100 megabitin."

Toisaalta taas nopeusmittaukset ei ole järkeviä kysyjällä, netin nopeus mitataan verkkokaapelilla ja laitteella jossa giganen kortti. Siellä lähiverkossa langattomasti olevat laitteet ei sitä gigaa yleensä pysty vastaanottamaan, vaikka netti sen nopeuksinen olisikin. Eikä kyllä rehellisesti ole oikein mitään tarvetta vaikka puhelimella tuollaiselle nopeudellekkaan...
    JJJ
  • Nopeus riippuu siitä mikä modeemi ja mitä tukiasemia on lähettyvillä sekä käyttääkö 5G:tä vai 4G:tä.5G hyvällä modeemilla ja hyvä yhteys 5G tukiasemaan antanee sen >170Mbps nopeuden.5€ eroa 4G 200M ja 5G 400M niin dna on tainnut laskeskella ettei porukka vaihda 5G:tä pois vaikka nopeus jää alle 100M reilusti.Dna ei myy kuin 4G 200M yhteyksiä alimmillaan.Vähän sama juttu taitaa olla muillakin eli >20€/kk ja >200M yhteydellä(mitä ei kinä saa).Tosta pitäisi tehdä joku valitus jonnekkin koska tuntuu täydeltä kusetukselta.
    vanha asiakas
  • Koin itse parhaaksi ratkaisuksi vetää piuha molempiin google wifi purkkeihin.
    Wifillä antaa nyt testattuna 500mb ja piuhalla 650mb.

Eli wifi tiputtaa joka tapauksessa hiukan nopeutta ja jos hyppyjä meshistä toiseen niin tippuu vielä enemmän. (jokainen mesh hyppy puolittaa kaistan ja tiputtaa näin nopeutta)
    JH
  • Koti 5G on eri tuote kuin "mikävaan mobiililiittymä", jolla pääsee 5G verkkoon. Tuollaiseen vanhan asiakkaan paikkaan, johon ilmeisesti 5G ei kuulu kunnolla, sitä ei varmasti edes asenneta. 5G modeemi käyttää tänäpäivänä myös aina 4G:tä samaan aikaan..

En jaksa kaivaa onko se nopeuslupaus sen 100megaa Koti 5G:ssä mistä on puhuttu, mobiililiittymässä se taitaa olla 5G verkossa 10 megaa ja kun tippuu 4G verkkoon se on 4 megaa.

https://www.dna.fi/koti5g
    JJJ
  • JJJ
  • Nämä kiinteän 5G-yhteyden erityisehdot olisi kyllä kannattanut lukea jo ennen tilausta ja yhteyden asennusta.  Luvattu miniminopeus ei todellakaan päätä huimaa.
     Erityisehdoissa kuvataan hyvin myös 5G-yhteyden asennusta:  asennusporukka ei todellakaan lähde itse perusteellisesti selvittämään ja hakemaan parasta mahdollista paikkaa ulkoantennille, vaan tekevät sen vähäisimmän vaivan kautta.  Yhteyden tilaajalla pitäisi olla selkeä näkemys niistä paikoista, mistä yhteysnopeutta pitäisi testata, ja patistaa asennusporukkaa tekemään se.  Esim. itselläni jäi testaamatta vaihtoehto, missä ulkoantenni kiinnitettäisiin katolla olevaan tv-antenniin, ja ethernet-kaapeli vedettäisiin yläpohjan kautta n. 15 metriä sisätiloihin.  Vaivalloista olisi ollut, mutta yhteysnopeus todennäköisesti paras.  Mutta tietämättömyydestä (=tyhmyydestä) sakotetaan.
    Timo Ylipihlaja
  • Tossa on sellainen hauska juttu ettei dna:n tarvitse kuin antaa 100/5M esim 1G 5G liitymällä vaikka niillä olisi sitä kaistaa vapaana.Itsellä 400M eikä mene downi ollenkaan yli 100M vaikka mitä yrittäisi ja mitään rajoituksia ei muka ole.:)
    vanha asiakas
  • Kovin on hidasta DNA:n 5G verkon rakentaminen.  Viiden vuoden päästä voi olla jo vähän valmiimpaa. Odotellaan ja siirrytään kilpailijalle heti kun määräaikainen 150M (todellisuudessa -10M) sopimus päättyy.
    Maikko
  • Timo Ylipihlajalle kommenttina että kyllä ne asentajat tekivät tosissaan töitä että löysivät kohdan missä on paras yhteys. Joutuivat vetämään aika paljon kaapeliakin sen takia ja yhdistivät ihan sähkökaapin databoksiin asti. Ei voi kuin hattua nostaa miten hienosti hoitivat asennuksen. 400 yhteyden hankin ja antaa sisällä lähes koko ajan 400/60 kun mittaa piuhalla.
    Annie
  • Viime kuussa saivat tänne ton 5G:n laitettua ja nyt toimii suhteellisen hyvin huawei 5g cpe pro 2:lla.Downi on 400M paikkeilla mutta uppi ei taida olla ihan max.Käyttää sekä 5G:tä että 4G:tä,ilmeisesti uppi menee 4G:n kautta.
    vanha asiakas