DNA Kotimokkula B715 vaihtaa huonommalle taajuudelle yöaikaan
Omistan DNA-brändätyn Huawei B715 kotimokkulan. Itse liittymä on MOI:lta se parempi versio. Laitteeseen on kytketty 2 kpl Iskran suunta-antenneja jotka on suunnatu lähimpään noin 500 m päässä sijaitsevaan mastoon jossa Cellmapperin mukaan on B1+B3+B7 taajuudet. Näköyhteyttä mastoon ei ole, hieman on metsää välissä. B7 eli 2600 Mhz antaa parhaat signaaliarvot ja nopeudet. B1 ja B3 toimivat myös kohtuullisesti mutta nopeudet jäävät yleensä 50..100 Mb/s luokkaan. Huomasin kuitenkin että kannattaa silti käyttää B1+B3+B7 -taajuuslukitusta jolloin laite näyttää 4G+ statusta ja on mahdollista päästä 130...140 Mb/sec latausnopeuksiin. Tässä kombinaatiossa on vaan se ongelma että laite heittää yöaikaan tuon parhaan 2600 Mhz "prime" taajuuden pois päältä. Eli aamulla jos avaa mokkulan hallintasivut niin siellä on päällä 2100 Mhz taajuus. Ja nopeudet ovat sen mukaiset eli eivät parasta mahdollista. Voiko tälle asialle jotain tehdä, vai pitääkö siirtyä käyttämään pelkästään tuota B7 eli 2600 Mhz taajuutta?
Seuraa viestiä
5
seuraajaa
Suosittelen kuitenkin käyttämään sitä mainittua B1+B3+B7 kombinaatiota , koska sillä saa joka tapauksessa suurempia nopeuksia kuin lukitsemalla vain yhteen taajuuteen , sillä silloin ei LTE-A aktivoidu ollenkaan.
Taatuuslukituksia ei ole käytössä itsellä. Kysyjä haluaa ilmeisesti tuon pelkän 800MHz kaistan sulkea pois, kun muuthan siellä onkin jo käytössä tuolla lukolla.
RSRQ
-6dB
RSRP
-85dBm
SINR
27dB
PLMN
24412
Kaista
LTE FDD 2600MHz
En oikein näe järkeä laitetta yhdelle taajuudelle lukita, kun useita on saatavilla. Mitäs se antaa täysin automaattisella valinnalla tai jos 2100 Mhz tuottaa tuskaa, jätä se pois ja kokeile B3+B7 (1800+2600) lukkoa, mitäs silloin tapahtuu?
Aika näyttää miten jatkossa toimii. Kuten jo edellä olen todennut , niin asian tekee vaikeaksi se , että modeemin asetuksissa LTE-A:n osalta ei ole kyse oikeista taajuuslukituksista , vaan toivomuksista tukiasemalle. Viime kädessä tukiasema kuitenkin päättää mitä taajuuksia käytetään modeemin asetuksista piittaamatta.
En ole asiaan tarkemmin perehtynyt , mutta epäilen , että tukiasemaa ei edes voi pakottaa käyttämään tiettyä taajuutta "kantataajuutena" , vaan koko LTE-A on dynaaminen prosessi , joka käynnistyy tukiaseman ohjaamana tarvittaessa käyttäen milloin mitäkin taajuutta "kantataajuutena".
Enpä myöskään ole kovin vakuuttunut kiinalaisten kyvystä tehdä laadukkaita päätelaitteita , joten lienee viisasta jättää asetukset enimmältään oletustilaan ja automaatille.
En tiedä miten on laitteessa jossa ei ole DNA:n ronkkimaa ohjelmaa...
Veikko on ihan oikeassa siinä, että päätelaite ei voi valita kantataajuutta eli PCC:tä kun CA käytössä. Eli B3+B20 lukituksella voi tulla tukiasemasta kombot B3+B20 tai B20+B3. Upload menee PCC:llä eli ensimmäisellä kantoaallolla, mikäli tukiasema ja päätelaite ei tue UL-CA:ta, jossa käytetään molempia taajuuksia samaan aikaan uploadiin. Eli B3+B20 CA-kombolla upload menee 1800MHz taajuudella ja B20+B3 kombolla upload menee 800MHz taajuudella (ilman UL-CA:ta)
B3 on 20MHz ja B20 10MHz leveä, joten monesti B20 upload on huonompi kuin B3. Mutta mikäli B3 kuuluu hyvin huonosti ja B20 vahva niin tilanne voi olla toki toinen.
DNA ei käytännössä tue UL-CA:ta muualla paitsi yhteisverkon alueella Itä- ja Pohjois-Suomessa. Siellä onkin sitten B20 800MHz-taajuus 20MHz levyinen. B715 ei tosin edes tue UL-CA:ta vaan siihen pitäisi olla kehittyneempi päätelaite.
Auto-asetus modeemissa johtaa yleensä parhaimpaan lopputulokseen, mikäli ei ole tiettyjä spesifisiä ongelmia, joiden perusteella taajuusvalintoja pitäisi tehdä.
Juu noinhan se suurinpiirtein menee kuten edellä kerroit. Toki lisätään tähän vielä , että vaikka tukiasemassa olisikin kaikki modeemin "toivomat" taajuudet , niin välttämättä päätelaite ei niitä aina saa käyttöönsä tietyissä tilanteissa tuosta tukiasemien tehonsäästöstä esim. johtuen ja muitakin syitä on.
"Tämä "taajuuslukkohan" oli tässä joku DNA:n tekele, alunperin se taisi puuttua ja tuli jossain päivityksessä? ei tosiaan lukitse oikeasti edes taajuutta, vaan siinä oli joku, että "käyttää taajuuttaa siihen sallittuun asti", foorumilta siitä joskus luin, missään ohjeissa sitä ei taideta mainita.
En tiedä miten on laitteessa jossa ei ole DNA:n ronkkimaa ohjelmaa... "
Ei DNA itse mitään modeemisoftia tee , vaan teetättää ne laitevalmistajilla tai sitten laitevalmistajan valtuuttamilla softafirmoilla.
Suurin piirtein samalla lailla toimii myös Huawein alkuperäinen softa. Siis yhtä huonosti.
Hei jpuh,
kyseessä ei ole varsinainen "CA-lukko", koska tämä ei ole teknisesti mahdollista käyttölaitteen puolelta. Kyseisellä asetuksella elimoidaan ne taajuudet mitä ei laitteen haluta käyttävän eli priorisoidaan/lukitaan halutut taajuudet.
Esim. B3+B20 mahdollistaa myös B3+B3 tai B20+B20 tai B3+B3+B20/B20+B20+B3.
Olli Kehityspäällikkö
25 Kes 2018 Ilmoita asiaton sisältö
https://tuki.dna.fi/org/dna-fi/d/dna-kotimokkula-premium-4g-wlan-b715/
https://cacombos.com/device?model=B715-23C
Kyllä siellä minusta on seassa myös ns. Intra-band comboja , mitä laite tukee , mutta verkon puolella niitä ei liene DNA:lla kuin Yhteisverkossa Itä- ja Pohjois-Suomessa.
Vähän vaikea on sijoittaa B20 (10 MHz) kaistalle useampaa streamia , kun se ei oikein riitä yhteenkään.
RSRQ
-5dB
RSRP
-63dBm
SINR
10dB
PLMN
24412
Kaista
LTE 1800MHz
Tässä vähän tulkintaohjeita.
https://www.taisto.org/Mobiiliverkkotekniikka
B1 ja B3 antavat molemmat paremman RSRP:n kuin B7, mutta selvästi huonomman SINR:n kuin B7.
B7 SINR on aina selvästi yli 20. B1 ja B3 SINR vaihtelee kenties enemmän ja on tyypillisesti jossain 10...15 tuntumassa.
Voiko näistä päätellä jotain, ja/tai tehdä esim. jotain muutoksia lukituksiin tms?
"Minusta on mielenkiintoista että samassa tolpassa on 3 eri taajuutta eli B1+B3+B7, mutta RSRP ja SINR -arvoissa suuret erot.
B1 ja B3 antavat molemmat paremman RSRP:n kuin B7, mutta selvästi huonomman SINR:n kuin B7.
B7 SINR on aina selvästi yli 20. B1 ja B3 SINR vaihtelee kenties enemmän ja on tyypillisesti jossain 10...15 tuntumassa.
Voiko näistä päätellä jotain, ja/tai tehdä esim. jotain muutoksia lukituksiin tms? "
On aivan normaalia , että eri taajuuksien RSRP:t ovat erilaisia. Mitä suurempi taajuus , sitä nopeammin se vaimentuu etäisyyden kasvaessa. Toki voi eri solujen lähetystehoissakin olla eroja.
SINR heikkenee nopeasti solun kuormituksen kasvaessa ja voi olla mahdollista , että B7 on tolpassa vähimmällä kuormalla. Myös solujen suuntauksella on merkitystä.
Eli käyttääkö tuo sitten nykyään 2x800 MHz taajuutta (Tuossa yllä oli ettei siinä ole mitään järkeä), vaikka olisi mahdollisuus tolpassa entiseen tyyliin 1800+800, vai mitähän tässä on tapahtunut? Elisan liittymä.
Tuskinpa vaan on muuttunut mikään. Elisalla ei ole LTE-A:ta 800+800 eikä käsittääkseni muillakaan lukuunottamatta Yhteisverkkoa , missä kapasiteettia 800 MHz kaistalla on riittävästi.
B715:ssä voi lukita LTE-A:ta varten taajuusparin 1800 + 800 , mutta sitä ei voi valita kumpaa niistä käytetään ns.kantataajuutena. Siis tukiasema päättää em. valinnallla onko konsepti 1800 + 800 vai 800 + 1800 ja modeemi näyttää vain sen kantataajuuden.
No ainahan voi buuttailla modeemia josko se saisi sen 1800 MHz kantataajuudeksi , koska uppikaista käyttää vain kantataajuutta.
Käytännön nopeudet on sitten eri juttu ja ne jäävä yleensä alle puoleen teoreettisesta maksimista tai jopa sen alle reilustikin liikenteen määrästä riippuen. Semmoinen 10...30 Mbit/s on aika tavanomainen.
ww.speedtest.net/my-result/a/6089866975
Tänne tuli DNA:lla lähimastoon vihdoin uusia taajuuksi 800MHz lisäksi, eli sinne tälläviikolla ilmeistyi 1800 ja 2100 Mhz taajuudet. Nyt kyllä olisi kiva tietää mitä taajuuksia modeemi käyttää, kun se ei selviä mistään. 1800 MHz taajuutta näyttää asetuksissa.


Illalla 23.30 tuli tuo 170Mbps ja 01.00 aikoihin sammui jotkut taajuudet, en saanut selvää mitkä, silloin tuli 77 mbps.
Tämä sitten päivällä klo:16.00. Eli samantein ruuhkautunut nuo uudetkin taajuudet.
Kokeilin prepaidillä tuota DNA:ta, normaalisti käytössä on Elisan (50mbit) yhteys.
B715:sta ei näe käytettyä aktiivista CA-taajuusyhdistelmää hallinnasta eli näet vain käytetyn päätaajuuden (PCC). 4G+ ikoni hallinnassa sitten indikoi, että CA on aktiivisena kun kuormitat nettiä.
Jos taajuutena näkyy esim. 1800MHz niin tällöin kombo on todennäköisimmin B3+B1+B20. Varmista, että sulla on taajuuslukot joko B1+B3+B20 tai auto-moodissa, jotta saat varmasti 3CA:n käyttöön DNA:lla.
DNA ei yleensä sammuta taajuuksia yöaikaan, mutta tiputtaa antennistriimeistä puolet pois, jolloin nopeudet laskevat merkittävästi per taajuus. Jos epäilet että taajuuksia jopa sammuisi voit sen helposti testata lukitsemalla yksittäisille taajuuksille taajuuslukolla ja katsomalla toimiiko se.
1800 ja 800 kantaa varmasti, mutta tosiaan jos olisin lukinnut sen pelkästään 2100 olisin nähnyt että toimiiko sekin. Tämäpä ei tullut mieleen. Tuota yhdistelmää mikä on käytössä ei taida saada edes kikkailemalla näkyviin, mutta olisiko oletus että jos
kaikki taajuudet on saavutettavissa modeemi niitä kaikkia käyttää..? Vai onko DNA:lla mastoissa rajoituksia tässäsuhteessa kenties.
Yöllä jos olisin lukinnut yhteen taajuuteen, olisin nähnyt tietty samallailla onko kaikki käytössä. No empä jaksa puljata korttia takaisin modeemiin, mutta tulipahan kokeiltua.
"Tuota yhdistelmää mikä on käytössä ei taida saada edes kikkailemalla näkyviin, mutta olisiko oletus että jos
kaikki taajuudet on saavutettavissa modeemi niitä kaikkia käyttää..? "
Kun modeemin asetuksissa laittaa verkkotilaksi "4G only" , niin silloin avautuu myös pudotusvalikko , josta sinun tapauksessasi kannattaa valita yhdistelmä B1 + B3 + B20 , kun ne ilmeisesti ovat saatavilla. Silloin modeemi ei muita mahdollisia taajuuksia käytä.
No viime kädessä tukiasema päättää , mitä taajuuksia noista pyydetyistä käytetään ja modeemi näyttää järjestelmätiedoissa vain sen ns. päätaajuuden kuten edellä on jo kerrottu.
Voisikohan tuohon softaan saada näkyville mikä kombo on kyseessä milloinkin, vai onkohan se teknisesti mahdotonta?
Normaalisti Elisan liittymä käytössä ja silloin on 800+1800 saatavilla, en ole tätäkään lukinnut, kun muita sieltä mastosta ei tule ja molemmat on käytössä 4G+ aikana.
"No mutta, mikä hyöty tuosta lukitsemisesta on, kun eihän siellä ole muita tarjollakaan? Eli lukitaan kaikkiin saatavilla oleviin. Siis kun on 4G only tilassa, jolloin ei 3G tule sotkemaan."
Ymmärsin , että sinulla on auto-mode päällä. Jos ensisijainen verkkotila on "vain 4G" , niin silloin lopputuloksen kannalta ei liene eroa onko LTE-taajuusalue auto vai B1 + B3 + B20 , jos muita CA:han kuulumattomia taajuuksia ei ole häiritsemässä.
Kyllä tuosta viestistäni asian voi noinkin ymmärtää, en muistanut että siellä samassapaikassa oli molemmat asetukset. Näin ne siis on:

Kyllä tuosta lukituksesta sellainen hyöty tietty olisi ettei mene viereisiin mastoihin.
Kun vaihdoin Elisan kortin takaisin laitteeseen, se yhdisti tuonne 5km päähän 2100Mhz taajuuteen, joka on vielä melkein 90 astetta vinossa antenniensuuntauksesta. Tätä ei ole aikaisemmin vielä koskaan tehnyt, nopeus tosin oli alle 1 Mbps, joka toisaalta paljasti että joku ei nyt ole kunnossa.
En tiedä olisiko kohta vaihtanut parempaan taajuuteen, kun hätäpäissäni jo käynnistin motukan uudestaan, jolloin meni tuttuun mastoon.
Lähimasto on 3.2km päässä ja siellä ei ole Elisalla tuota 2100 taajuutta, joten sen voisi lukita ulkopuolelle, jos tuota ongelmaa olisi useimmin...
Olisiko tuolla huaweilla taipumus valita korkeintaajuus, vaikkei se olisikaan voimakkain/todellakaan paras ratkaisu. Aikaisemmin kirjoittelin ,että yöllä sammu tuo Elisan 1800 Mhz linkki lähimastosta ja laite yhdisti toiseen mastoon väärään suuntaan jossa on 1800 MHz taajuus pelkästään, eikä jäänyt lähimastoon jossa on voimakas 800MHz yöllä.
Lähinnä kirjotusten tarkoitus oli, että kiva jos tuonne saisi näkyville softaan yhdistelmät jotka käytössä ja toisaalta, ei tarvi vaihtaa DNA:han jos liittymä päivällä ja illalla on vain tuota 50-60Mbps, ei sillä että keskiyöllä tulee kovaa, mitään käyttöä ole itselle...
"Lähinnä kirjotusten tarkoitus oli, että kiva jos tuonne saisi näkyville softaan yhdistelmät jotka käytössä ja toisaalta."
Tuos edellisen kuvan kohdasta LTE-taajuusalue pitäisi löytyä niintä taajuusyhdistelmiä , mitä modeemi käyttää. Järjestelmä tiedoissa näkyy vain ns. päätaajuus.
Omalla kohdalla on menossa "viimeisen kilometrin" saattaminen siihen kuntoon, ettei lehdet puissa tai lumisade pudota nettiä. Nykyisellä laitteistolla yhteyden keskimääräinen laatu on "Alentunut" / "Heikko" - ulkoantenni on menossa vaihtoon paneelimallisesta ihan kunnollisiin haravoihin.
Operaattorit ovat todella nihkeitä ohjeistamaan kuluttajaa suuntaamisen kanssa, onneksi Cellmapperista on valtaisa apu,sen kautta tiedän nyt myös missä solussa (Cell Identifier) motu milloinkin jumittaa ja mikä on ko. solun suuntaus. Jostain syystä kun käyttökohteessa motu loikkaa joskus sellaiseen tukiaseman soluun, jonka suuntaus on ihan eri kuin missä käyttöpaikka sijaitsee.