Tämä viesti on vanha ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa.

Dna kotinettiyhteyden valinta

Hei,

Saatavuushaku näyttää alueelleni 3 eri nettiyhteys vaihtoehtoa kodinnetiksi : 4g 200m, 5g 400m, 5g 1000m. Hinta tietysti nousee nopeuden mukaan.

Mikäli 200m nettiyhteys on todettu olevan keskimään 30-100mbps, onko järkevää päivittää nopeampaan?Saako enemmän maksamalla siis enemmän?Modeemina toimii huwein ulkomokkula.

Kommentit

 • Jos maksimi on mitattuna 100 megaa, niin väittäisin, että et hyödy mitään "nopeimmista" liittymistä. 5G tietty, jos alueella on 5G-verkko ja modeemi siihen kykenee, tuo oman kuvionsa, kun hitaimmalla liittymällä ei pääse verkkoon käsiksi, mutta ilman sitä.

  "Nopeamman"-liittymän mukana mahdollisesti tuleva priorisointi voi alapäässä nopeuksia kait kasvattaa, mutta en osaa sanoa kuinka paljon käytönnössä vaikuttaa ja onko se käytössäkään jokamastossa...

  Joku voisi selostaa tuosta priorisoinnista kuinka käytönnössä toimii!
 • Itsellä juuri samanlainen tapaus tällä hetkellä eli 5G 400M ja oikea nopeus on 4G <100M huawein h112 motulla.Noi kuulemma päivittää noita tukiasemia tällä viikolla joten nyt ei oikein pysty sanomaan että mikä ton nopeudeksi tulee,tossa on kyllä joku 30pv tyytyväisyystakuu ja jos nopeus ei nouse niin sen käsittääkseni pystyy muuttamaan 4G 200M nopeudeksi joka on alin mitä dna tarjoaa.Max nopeus tällä hetkellä joku 75Mbps 5G 400M yhteydellä.Eroa 200M on joku 5€ joten ei paha,tosin jos vertaa aikaisempaan kaapelimotuun 10€/kk 100M (joka oli 100M oikeasti) toi on todella kallis ja huono.Toi priorisointi voi mennä vielä käsittääkseni niin että jos tipautan 400M->200M niin toi downi tippuu vieläkin alemmaksi.:D
 • Näissähän on käsittääkseni se että vaikka periaattessa yhteys on niin hyvä tukiasemaan että se pystyisi pistämään sen 400M niin toi priorisointi pitää sen alle 100M.Tohon vielä se että yhteys pomppii eri mastojen välillä jolloin se sahaa edes takaisin se nopeus ja jos käyttää vielä kahta taajutta ja/tai 4G+/5G niin ei sitä yhteyttä voi sanoa kauhean luotettavaksi.
 • Moro,

  Hyviä vastauksia. Onko tuota pririsointia edes olemassa vai onko kyse aina yhteyden max. nopeuden rajoituksista? Saisiko jonkun palveluneuvojista vastailemaan kysymyksiin.
 • eli toi 5G 400M on vain n75Mpbs?.Täällä on käytännössä koko ajan on rajoitin päällä,ikinä ei ole vielä mennyt 100M yli vaikka minimi nopeus mitä myydään on 200M.
 • Hei,

  Kiitos vastauksesta. Eli toisin sanoen, nyt kun olen pitänyt 300m nettiyhteyttä yli vuoden ja nopeus on ollut tuota aiemmin mainittua vaihteluväliä, olen siis maksanut turhaan korkeampaa maksua, kun täysin samat nopeudet olisi saanut tuolla halvemmallakin yhteydellä?
 • Jotain tollaista kai vielä parisen vuotta kunnes ne saa 5G verkot kuntoon.Nämä >200M 4G/5G ei taida antaa ikinä noita maksimeja vaan se aina toi <100M,alin nopeus vaan nousee sitä mukaan miten verkon kapasiteettia on vapaana.Ei toi nyt ihan rehelliseltä vaikuta että myydään 400M nettiä jos sitä nopeutta ei ole ikinä edes aikomuskaa tarjota asiakkaalle vaan rajoitukset pamahtaa päälle jossain 100M kohdalla.
 • Alinnopeushan näille liittymille on 4 megaa nykyään (4G-verkossa). Markkinointinimet näille liittymille on kuluttajan harhaanjohtamista (max.nopeus hienosti esillä.). Ei siellä mitää rajoitinta ole päällä, kyllä sillä liittymällä hyvässä signaalissa saa sen täyden nopeuden. Käytönnössä jotain muuta ja Ruuhkautuminen sitten vielä erikseen.

  DNA:n priorisointi juttu on erikoinen, mutta ehkä heillä ei ole siten sitä käytössä:
  https://mt-tech.fi/operaattorit-priorisoivat-4g-liittymien-nopeuksia-ruuhkatilanteessa/
 • JJJ,

  Mielenkiintoista.Eiköhän tuo priorisointi ole edelleen käytössä, tuo on kuitenkin tämän vuoden puolelta tuo testi...? Eli tuon mukaan kuitenkin olisi hyötyä 300m max nopeudesta vs 200m. Ihmeellistä, että sitä ei operaattorin puolelta voi myöntää vai onko palveluneuvojalla väärää tietoa? Tietysti seki on vaihtoehto että priorisoinnit on otettu pois käytöstä.

  Mielestäni priorisointia pitää tehdä, koska jos sitä ei ole, niin käytännössä operaattoreilla on todella paljon asiakkaita joiden netti käytännössä on esim tuota samaa nopeusluokkaa kuin minulla 30-100mbps, jolloin nopeusluokat tuon max 200m yläpuolella on käytännössä sama yhteys, mutta kalliimpi hinta.Kuinkahan monta suomalaista tässä tapauksessa maksaa tällä hetkellä tyhjästä? Harvassa on ne alueet, jossa 4g-yhteys kykenee yli 200mbps edes 50% ajasta. Nyt puhutaan siis kodinnetiksi markkinoitavasta yhteydestä, ei liikkuvaan käyttöön markkinoitavasta. Mielestäni maksamalla enemmän, tulisi myös saada enemmän.

  Mitäs muut ovat mieltä, pitäisikö priorisointia olla?

 • Noh,toi välillä menee tohon 10,4Mb/s nopeuteen jos lataa jotain mutta ton yli ei ikinä eli siellä on melko varmasti rajoitettu nopeutta vaikka dna:n mukaa siellä ei ole ( 😃 ).Noiden tukareiden pitäisi pystyä >100M yhteyksiin.
 • Tiesin ton ettei noi anna noita nopeuksia ja olisin pysynyt kiinteässä enkä koskenut näihin pitkällä tikullakaan mutta kun tänne ei saa piuhaa niin noi on ainoita vaihtoehtoja.Käytännössä siis älä koske noihin 4G/5G "koti" liittymiin ja käytä noita 4G/5G vain jossain kännykässä/läppärissä (johon ne on käsittääkseni alunperin tarkoitettukkin eli nopea yhteys verkkovierailun ajaksi).
 • Onko kaikilla liittymillä joku 100Mbps rajoitin koska tämä 5G 400M ei _ikinä_ ole mennyt ton yli vaan jos tulee 100Mbps niin se tipauttaa nopeuden heti.Muutenkin h112-370 firmwaren voisi päivittää siitä 10.0.1.1 versiosta jos ne uudemmat on kerta jo käytössä elisalla?.Täällä käsittääkseni noi tukarit pystyy >100Mbps yhteyksiin mutta ne on kai rajoitettu tohon 100Mbps olit ostanut minkä liittymän tahansa.
 • Millä laitteella @vanha asiakas sitä nettiä käyttää, jos siinä on vaan 100 meganen verkkokortti?, koska ihan DNA:n prepaidillä testattuna sain 170 megaa parhaillaan (3CA asemasta), vaikka SINR pyörii juuri ja juuri plussan puolella ja tukiasemalle on matkaa 3,2km.

  5G lukituksesta ei oikein ole hyötyä, se tulee mukaan, jos vaan on käyttökelpoinen yhteys, samassa modeemissa 4G alueita olisi tosin hyvä saada tarvittaessa lukittua, paitsi että onko se sitten ollenkaan yhdistyneenä siinä 5G tukarissa, jos muualta kantaa paremmin 4G.
 • Noin se toimii jossain landella,kaupungeissa taas ei kun on vähän ikäviä katvealueita.5G tuli uusimmalla firmiksillä >170Mbps mutta tipautti yhteyden 4G:n ja taas tossa n100Mbps mennään taas.:/
 • No ei se sitten verkkokortti rajoita nopeutta, Wlankin sen voi tehdä, kun et kertonut millä laitteella mittaat. 5G ja 4G on samaa aikaan käytössä ja sillä yhdistelmällä ne nopeimmat nopeudet tulee (samasta mastosta).

  Landella pystyy juurikin sen tukiaseman itse paremmin "määräämään", kun ei ole joka puolella toisiaan sotkevia signaaleja ilmassa niin paljon. Vaikkei se välttämättä ole helppoa täälläkään.

  Käytettävissä olevat taajuudet ja häiriöt tuohon nopeuteen enemmän vaikuttaa, kun se yksinkertainen RSRP signaali. SINR ilmeisesti pitäisi saada jonnekkin +15 päälle että QAM 64 aktivoituu. Jos tossa motukassa on 256QAM se taas vaatinee jo +20 SINR, silloin pääsee noihin isompiin nopeuksiin vasta. Näistä on nettitäynnä juttua, en niin tarkkaan ole tutustunut asiaan, kun itsellä on vain 50 Mbits-liittymiä.
 • Hei,

  Itsellä näyttäs modeemin lte status seuraavia lukemia signaalin osalta:
  Signal strength : -(42-49)dbm
  RSRP: -(65-70)dbm
  SINR: +(18-26)dbm
  RSRQ: -(2-9)dbm

  En osaa itse tulkita näitä. ovatko hyvät? Osaisiko joku asiantuntija suomentaa nämä lukemat 😀

 • No omaan silmään noi vaikuttaa erittäin hyviltä, joskin jonkun verran paljon vaihtelee SINR ja RSRQ onkohan miltä taajuudelta nuo ilmoitetut?

  Tuolla selityksiä:
  https://www.taisto.org/Mobiiliverkkotekniikka
 • Hei,

  Taajuuslukittu kanavalle "1", vastaako kysymykseesi? olisi saatavilla myös kanavat 3,7 ja 20, mutta muilla taajuuksilla signaalinvoimakkuus heikkenee.
 • 1 = 2100 MHz ja yleensä alemmilla taajuuksilla parempi kuuluvuus vielä. Signaalin voimakkuus ei ole niin merkittävä, jos se pysyy hyvänä kuitenkin.
  3 = 1800
  7 = 2600
  20 = 800

  Yhteen taajuuteen ei kannata lukita, kun uudehkot modeemit osaa käyttää useaa taajuutta samaanaikaan, katso vaikka tuolta linkin taulukosta teoreettisia nopeuksia eri yhdstelmille.

  Täällä on paljon paremminkin näistä asioista tietäviä joten en ihan kauheasti viitsi kirjoittaa, ettei mene asiat pahasti väärin...

  Olikos tässä mikä modeemi käytössä?
 • Hei,

  Olen päätäni vaivannut tuolla useamman taajuuden yhtäaikaisella käytöllä. Monta testiä ajoin usealla eri taajuuslukitusvaihtoehdolla: auto, 1 ja 3, 1 ja 7, 3 ja 20 jne jne, mutta aina paras mahdollinen tulos oli tällä pelkästään kanavan 1 lukituksella. Nuo edellä mainitut signaaliarvot pysyivät parhaina ja modeemin lte status valikossa Ca Activation Status on arvo "activated", eikös tämä viittaisi että 2 tajuuutta yhdistetään? Mutta mites se on mahdollista jos lukitus on vain yhdelle taajuudelle? 😃 vai meinaako että 2 solua yhdistetään? Ja yhteyden "RANK" arvo on myös 2(?).

  Huawein ulkomokkula kyseeessä B2368-66. mastoon on matkaa noin 100m, tuskin sitäkään.


 • Nyt menee jo itseltä vaikeaksi, mutta ilmeisesti tuo käyttää silloin 1C, eli tämä tarkoittanee 2100+2100 taajuutta. Tuossa motukassa on kaikki 4X4 Mimot ym. hienoudet mistä en tiedä mitään, mastossa jos on tuki tuolle niin kait sieltä pitäisi tulla vaikka mitä nopeutta noilla yhdistelmillä.

  Tuossa on yhdistelmät mihin modeemi kykenee:
  https://cacombos.com/device/B2368-66

  Tossa jotain selityksiä kanssa:
  https://mt-tech.fi/elisa-ja-dna-parantavat-4g-verkon-nopeuksia-kayttaen-4x4-mimoa/

  Tuolla aikaisemmassa linkissä oleet nopeudet kasvaa ilmeisesti n.30%, kun SINR on tarpeeksi hyvä ja 256 QAM aktivoituu...
 • Hei,

  Otetaan pikatestaus. Tässä ensin taajuslukitus 1 lte statusarvot ja nopeustesti:
  • Device Status
   Software Version
   B2368_V100R001C00SPC033
   Module Software Version
   11.620.19.20.00
   SIM Card IMSI
   24412121200****
   LTE Status
   Status
   LTE
   Connection Up Time
   26 Day(s), 1 Hour(s),57 Minute(s),15 Second(s)
   Service Provider
   24412
   Signal Strength
   -45 dBm
   SINR
   20 dB
   RSRP
   -70 dBm
   RSRQ
   -7 dB
   Frequency Band
   band 1
   DL EARFCN
   497
   Duplexing Mode
   FDD
   APN
   Auto
   RANK
   2
   BandWidth
   20MHz
   Physical Cell ID
   352
   CA Configuration Status
   UL&DL
   CA Activation Status
   Deactivated
   UL Packet Rate
   0 kbps
   DL Packet Rate
   0 kbps
   CQI
   14 11
   Data Roaming Status
   Home Networking

  • Nopeustesti: 100mbps
  Ja tässä ilman taajuuslukitusta 'Disabled' eli oletan tämän olevan ns. automode, jolloin modeemi hakee parhaimmat saatavilla olevat taajuudet ja yhdistelee niitä(?):
  • Device Status
   Software Version
   B2368_V100R001C00SPC033
   Module Software Version
   11.620.19.20.00
   SIM Card IMSI
   24412121200****
   LTE Status
   Status
   LTE
   Connection Up Time
   0 Day(s), 0 Hour(s), 2 Minute(s),38 Second(s)
   Service Provider
   24412
   Signal Strength
   -35 dBm
   SINR
   12 dB
   RSRP
   -67 dBm
   RSRQ
   -8 dB
   Frequency Band
   band 3
   DL EARFCN
   1351
   Duplexing Mode
   FDD
   APN
   Auto
   RANK
   2
   BandWidth
   20MHz
   Physical Cell ID
   352
   CA Configuration Status
   DL
   CA Activation Status
   Deactivated
   UL Packet Rate
   0 kbps
   DL Packet Rate
   0 kbps
   CQI
   15 15
   Data Roaming Status
   Home Networking
   ECI [HEX / DEC]
   07B8117 / 8093975
  • Nopeustesti: 79mbps (huom ping nousi 40ms--> 70ms)

  Joten tämän modeemin osalta tämä ns automode ei kyllä tuota parasta mahdollista lopputulosta. Osaisikohan joku sanoa mistä johtuu?

  Kuitenkin modeemi taitaa olla tällä hetkelle paras mahdollinen mitä dna-kaupasta saa(?), mastoon todella lyhyt matka, haja-asutusalue, 300m max nopeuden yhteys ja paras mihin päästään on 100mbps eli 30% max nopeudesta. Olisikohan vielä jotain tehtävissä?

 • Voisko tuo selittää jotain:
  "tuossa laitteessa ei ole CA oletuksena päällä."

  Noissa testeissähän yllä lukee että se on
  CA Activation Status
  Deactivated

  Tuolta varmaan löytyy jotain lisääkin asiasta:
  https://bbs.io-tech.fi/threads/huawei-b2368-66.124479/
 • Olin äsken jostain lukevinani myös että tuossa ei ole 256 QAM tukea, mutta voisi nopeudet kuvitella helposti olevan 2-3 x ilman sitäkin, mitattuihin nähden.
 • Hyvä huomio.

  Se tosiaan aktivoituu automaattisesti aina kun nettiyhtettä alkaa kuormittamaan esim. nopeustestillä. Ei ole koko ajan päällä.
 • Nii just, eli se on sitten se sama mikä näissä muissa modeemeissa on usein 4G+ symbolilla merkattu, eli tuo CA on päällä vaan kun lataus on päällä (ja ylittää jonkun arvon). Silleen se toimii normaalistikin.

  Toisessa kohdassahan tuossa band 1 oli päällä jopa myös uppikaistassa CA.

  No jospa joku osaisi auttaa, itselle vieras laitekkin.
 • https://r-spectrum.com.au/equipment/active-antennas/huawei-b2368-4g-wttx-odu-584-mbps-lte

  Hieman googlaamalla löytyi tällaiset speksit, tuossa näyttäis mainittavan down loading osalta tuo 256qam.
 • Näiden "auto" asetukset ei vaan toimi tällä hetkellä oikein kuluttajan kannalta,ne tukarit yrittänee tasoittaa kuormaa joka johtaa sitten siihen ettei ne yksinkertaisesti anna defaulttina sulle se max nopeutta.Täällä tulee 5G:nä yli 100mbps mutta 4G:nä ei mitään v*tun mahdollisuutta eli siellä on ihan varmasti tehty jotkut määrittelyt jotka rajoittaa sen nopeuden 4g:ssä 100Mbps oli sulla minkälainen liittymä tahansa.Ekaksi itselle tuli mieleen että jos sulla on 5G 400M liittymä niin se antaa sen 400M jos mahdollista vain 5G:llä mutta 4G:llä se on joko vahingossa tai tahallisesti rajoitettu 100M.Tietenkin toi 4G toimii >100M jossain landella jossa on 1-2 "asiakasta" per tukari mutta jos/kun "asiakkaita" tulee enemmän niin se rajoitetaan 100M per tyyppi oli sitä kaistaa vapaana tai ei.
 • Hei,

  Tuo voisi olla yksi selitys.Luultavasti jotain tämän suuntaista.Kyllähän tuosta netistä voisi vielä enemmänkin maksaa, jos kaistaa saisi oikeasti enemmän käyttöön. Ehkä operaattoreiden pitää kehitellä omat kaistat pelkästään "premium asiakkaille", jotka ovat valmiita maksamaan enemmän.

  Nähtävästi yhteyden tiputus 200m ei kannata, koska ruuhkatilanteessa kaistaa saa hieman vähemmän käyttöön kuin tällä 300m. Seuraavat hyppäykset nopeudessa ylös päin ovat taas priorisoinnin osalta samassa luokassa tuon 300m, joten siinä tapauksessa ainoa muutos nettiyhteydessä olisi vain hinnan nousu. Näistä priorisoinneista on muuten tarkemmin mainittu dnan erityisehdoissa.

  BTW. Mietin vain miten näin on päässyt käymään tässä sääntöjen ja sääntelyjen Suomen maassa, että operaattorit voivat näin härskisti markkinoida(maksimi nopeuksilla) kodin nettiyhteyksiä. Voisiko Dna:lta myyjä soitella ja päivittää tämän nykyisen max 300m nettiyhteyden tuohon 5g max 400m? Kaistaa en vie yhtään enemää ja hintakin on sama, mutta voisi edes kavereille ja sukulaisille leuhottaa, että minullapa on 5G? :).
 • No sen tiedän että siellä mastoissa ei ole ihan varmasti mitää kaistaa rajattu 100Mbps / asiakas. Tälläistä ei priorisointia ei yksinkertaisesti vaan ole käytössä/olemassa 4G verkossa.

  5G:ssä on taattu kaista niille "kotiliittymä asiakkaille", jos niitä liittymiä jo myyvät. Se on juurikin tuo 100Mbps.

  Isommat nopeudet saadaan muualla kuin "landella" ja kun mennään kunnolla landelle tukiasemissa on usein vain 800 MHz taajuus ja sieltä teoreettinenkin maximi on 75Mbps (256 QAMilla 97.5Mbps)

  Itse otan 4G (800+´1800) signaalit kaupungin teollisuusalueelta, koska siellä ei ole paljon käyttäjiä iltaisin ja ruuhkautumista ei tule sen takia.

  Maalla yleensä per tolppa on paljon käyttäjiä, kun muuta liittymää ei ole tarjolla ja tolpat harvassa. Taajamissa ehkä vaikeinta, kun käyttäjiä on paljon, mutta nämä on aluekohtaisia ongelmia. Itselläkin taajamassa toinen talo ja ennenkuin tolppaan tuli lisää taajuuksia/kapasiteettia oli se iltaisin ihan tukossa, kun DNA veti kuparitkin pois siestä taloista, niin tuo 4G ainoa mahdollisuus. Tosin nyt siellä on Elisalla jo 5G, mutta en ole testannut vielä.

  Otappa "vanha asiakas" ylös arvoja, koska jos sulla tulee max. 70Mbps 4G ja 170Mbps 5G:nä, niin noi jakautunee oikeasti 4G 70Mbps / 100Mbps 5G.

  5G ei siis todellakaan kanna kunnolla silloin ei yleensä oikein isommat taajuudet 4G:ssäkään kanna perille siitä 5G mastosta. Tai sitten linkit on suunnattu kannaltasi huonosti. Ja jos ei 5G pysy päällä, sekin huonosta signaalista kielii ja voi olettaa samaa myös 2100 ja 2600 4G taajuuksille, jolloin ei isoihin nopeuksiin päästä. Vaikkakin noissa 5G tukiasemissa ja modeemeissa on ollut järkyttävästi ongelmia.

  Tuolta kannattaa lueskella 5G:stä ja kokemuksista:
  https://bbs.io-tech.fi/threads/5g-juttelua.92998/

  Sieltä löytyy myös nopeusmittauksia esim.
  5G tukarista 793.5Mbps jakautuu oikeasti
  - 493.8Mbps 4G:lle
  - 299.8Mbps 5G:lle.
  Eli kyllä se 4G:kin on kuntoon saatava, ei 5G yksinään ole mikään ihmeidentekijä vielä vuosiin.

  Tarkemmin vielä jaettuna 4G nopeus taajuuksiin tuossa mittauksissa:
  1 / 2100MHz: 134.6Mbps
  3 / 1800MHz: 162.3Mbps
  7 / 2600MHz: 167.6Mbps
  20 / 800MHz:   29.3Mbps

  Jaken ongelmaan en vielä ainakaan keksinyt oikein mitään järkevää uutta.
 • Ensinnäkin toi ei käytä 5G:tä ollenkaan vaan saa ilmeisesti sen mielestä huonon yhteyden->tipauttaa 4G/4G+:n.Jotain vikaa tossa(tai se rajoittaa kaistaa) on koska nopeus ei nouse 4G:llä >100M mutta 5G:llä tuli heti >170M.Periaattessa 5€ ero 4G 200M vs 5G 400M ei ole paha(jos oikein muistan) joten ei tota kannata tipauttaa vaan pitänee ostaa suuntaava joku ulkoinen 4G antenni.Kellään suosituksia tollaisesta sisäantennista?.
 • No ilman arvoja täysin mahdotonta sanoa onko jossain vikaa.
  Jotain pystyy päättelemään esim SINR suoraan
  Näille taajuuksille mitkä on 20MHZ leveydellä (1 / 2100MHz, 3 / 1800MHz, 7 / 2600MHz)
  Nopeus per taajuus voi olla teoriassa per taajuus:
  SINR       
  15-20dB  50-70Mbps
  10-15dB  30-50Mbps
  > 10dBm >30Mbps

  Eli jos SINR pyörii tuossa vaikka tuossa 15dB  tuntumassa, ei kahdelta taajuudelta voikkaan saada, kun sen noi 100Mbps.
 • Hei,

  Tämmöistä tänään ja nopeus tippunut 50-60mbps. Ruuhka-aika. Alla automodella lukemat. Vaihdoin takaisin kanavalle 1. SINR arvo parempi (18-22), mutta nopeudet samoissa. Cellmapperin mukaan läheiselle tukiasemalle päivitetty vasta lisää 'soluja'(onko oikea termi?), myös kaistalle 7 mitä ei tässä aiemmin ollut, mutta nähtävästi suunnattu pois päin. Vielä voisi rutkasti kapasiteettia lisätä, niin saa ihmiset rahoilleen vastinetta 😀

  Software Version
  B2368_V100R001C00SPC033
  Module Software Version
  11.620.19.20.00
  SIM Card IMSI
  24412121200****
  LTE Status
  Status
  LTE
  Connection Up Time
  0 Day(s),22 Hour(s),26 Minute(s),49 Second(s)
  Service Provider
  24412
  Signal Strength
  -37 dBm
  SINR
  14 dB
  RSRP
  -66 dBm
  RSRQ
  -8 dB
  Frequency Band
  band 3
  DL EARFCN
  1351
  Duplexing Mode
  FDD
  APN
  Auto
  RANK
  2
  BandWidth
  20MHz
  Global Cell ID
  24412910207B8117
  Physical Cell ID
  352
  CA Configuration Status
  DL
  CA Activation Status
  Deactivated
  UL Packet Rate
  0 kbps
  DL Packet Rate
  0 kbps
  CQI
  15 15
  Data Roaming Status
  Home Networking

 • Nyt tarvisi jonkun paremmin tietävän selvittämään noita taajuusyhdistelmiä, mutta jos oikein ymmärsin, niin tuo modeemi ei osaa käyttää samaanaikaan 1C ja 3 bandia. Eli ei ole yhdistelmää 2100+2100+1800. Silloin tuo nopeus jonka saat noilla taajuuksilla on joko 2100+2100 tai 1800+1800 ja näistä tuo eka on nopeampi yhdistelmä mittauksissasi. Se miksi auto asetuksella tulee toi toinen ei oikein aukea.

  Joskin molempien 1C tai 3C perässä on Mimo 4+4(stream8) en tiedä mitä se käytönnössä tarkoittaa nopeudelle ja mitä vaatii vaikka tukiasemalta. Myöskään sitä 7 bandia ei voi yhdistää noihin aikaisempiin samaan aikaan.


  Itelläni on tuo paljon halvempi B715 huawei ja siinä on tuo 1C-3 eli saan samaan aikaan tuon yhdistelmän käyttöön (2100+2100+1800). Tosin tässä on perässä MIMO 2+2+2 (stream6).

  Jos meni pahasti tulkinta pieleen toivottavasti joku korjaa... Ja ainakin tuon Streamin merkityksen näissä (yht 6 tai 8) voisi joku viisaampi avata.
 • Lisätään vielä että noissa mittauksissa näkyy, että RANK on 2 Eli 2 radiotietä on käytössä max on 4. Voisiko läheinen tolpan sijainti niihin vaikuttaa, kun jostain riittävästä hajaantumisesta puhutaan:

  https://mt-tech.fi/dna-on-tuonut-4g-verkossa-kaytettavan-4x4-mimo-tekniikan-lahteen/?amp
 • Cp prossa ei pysty vaihtamaan mitä verkkoa käyttää eikä valitsemaan taajualueita kuten noissa halvemmissa malleissa.Tänne olisi pitänyt ostaa halvempi boxi ja liittymä että pääsisi yli 100M nopeuksiin,nyt siis toi 5G 400M ja 5G CP pro(h112-370).:D
 • Eli jos aiot hankkia 5G 400M yhteyden varmista ensiksi että alueella on 5G tukiasemia ja/tai 4G tukareita joihin saa hyvän yhteyden.Sillä 5G boxillakaan ei tee mitään koska ei suostu edes käyttämään 5G:tä jos yhteys on sen mielestä "huono" jolloin se käyttää vain 4G:tä.
 • Hei! Valitettavasti edellisessä viestissämme oli virheellistä, jo vanhentunutta tietoa, pahoittelut!

  Nopeammalla liittymällä saadaan aina parempi tiedonsiirron nopeus, eli käytännössä tiedonsiirtonopeus nousee aina, kun liittymätyyppi vaihdetaan suuremman enimmäisnopeuden liittymään.

  Kapasiteetinjaon ansiosta suuremman enimmäisnopeuden liittymät voivat verkon ruuhkatilanteessa saavuttaa entistä korkeamman tiedonsiirtonopeuden.

  Kapasiteetinjako ei ole kenenkään asiakkaan kannalta palvelun heikennys. DNA toteuttaa kapasiteetinjaon niin, että vaikutus alhaisemman enimmäisnopeuden liittymille on suurimmillaankin erittäin vähäinen, arkikäytössä käytännössä huomaamaton.

  Kaikkien liittymien sopimuksien mukaiset palveluntasot pysyvät ennallaan. Matkaviestinverkon tiedonsiirtokapasiteettia myös kasvatetaan jatkuvasti niin, että pystymme ylläpitämään korkean palvelutason kaikille asiakkaille.


  DNA Ida T palveluasiantuntija
 • Hei,


  JJJ, mikähän mahtaisi olla paras kanavayhdistelmä tälle modeemille? Nyt käytössä lukitukse kanavalle 1 ja 7. Hyviä nopeuksia tulee välillä, mutta epävakaampi yhteys. Tuo pelkkä kanava 1 ollut kokemuksen mukaan kaikista paras tähän mennessä.

  Hienoa, että saatiin Iidalta operaattorin puolesta selvennykset näihin nopeuksiin. Tämä tarkottaisi siis sitä, että minulla olisi järkeä päivittää nopeampaan 400m liittymään. Pitääpäs huomenna soitella DNA:lle ja pävittää liittymä ja josko voisivat antaa vinkkejä noista taajuuksista/kanavista, mitkä kannataa lukita

  Laitan raporttia kun liittymä päivitetty 😀
 • Hei,

  Nyt on liittymä päivitetty 400m. Muutamien nopeustestien jälkeen, nopeudessa en ole ainakaan vielä huomannut muutosta. Nopeus ollut noin 50-70mbps. Toki ruuhka-aika ja otanta on vielä melko pieni. Jatketaan testailua.

  "Nopeammalla liittymällä saadaan aina parempi tiedonsiirron nopeus, eli käytännössä tiedonsiirtonopeus nousee aina, kun liittymätyyppi vaihdetaan suuremman enimmäisnopeuden liittymään.

  Kapasiteetinjaon ansiosta suuremman enimmäisnopeuden liittymät voivat verkon ruuhkatilanteessa saavuttaa entistä korkeamman tiedonsiirtonopeuden."

  Jatkokysymys tähän nopeuden nostoon liittyen. Minkälaista keskinopeuden nostoa on odotettavissa liittymänpäivityksellä 300m --> 400m? Onko keskinopeuden nosto/kapasiteetin lisäys samassa suhteessa max nopeuden noston kanssa eli 1/4 ?
 • Moi,

  Saisiko vastausta tuohon yllä olevaan kysymykseen. Tämä varmasti kiinnostaa muitakin asiakkaita, jotka pohtivat valintaa eri yhteysnopeuksien välillä.
 • Moi,

  Meniköhän tämä viestiketju täyteen tai muuten jumiin, kun ei saa vastauksia enään. :/
 • Moi Jake!

  Mitään suoraa kaavaa tuohon yheysnopeuden paranemiseen pystytä sanoman, sillä yhteyden käyttöolosuhteet vaikuttavat toimintaan monin tavoin. Käytännössä nopeudet kuitenkin paranevat aina jonkin juuri tämän kapasiteetinjaon ansiosta.
  DNA Ida S palveluasiantuntija
 • Moro,

  Ok. Minkä verran suurempi on kapasiteetinjako kun nostetaan max. nopeus 300m --> 400m?
 • Ei nämä DNA:lta yleensä vastaa mitään näihin ketjuihin. Tässä on jo 2 vastausta ja se on paljon. Ihan naurettava koko asiakaspalvelu tätä kautta.

  Itse veikkaan että tuo priorisointi tulee käyttöön tyyliin jossain 5 megan nopeudessa. Siitä kun voi tulla sanomista, jos paljon on alle ja pitemmän aikaan.

  Tuo kanavayhdislmä mikä sulla on käytössä lienee se paras, enkä edes tiedä auttaisiko lisätaajuudet nopeuteen miten, jos tolppa on tukossa. Noilla arvoilla voisi kuvitella tulevan esim 70-100 megaa/ taajuus ja sulla 2 käytössä, niin jotenkin vaan tuntuu hitaalta. Ei perustu mihinkään tämä arvio, omaa mutuiluani vaan 😀

  Jos linkkitolpalle tulee kuitu, niin siihen tarvisi saada lisää nopeutta, se ainakin auttaisi luultavasti, jos siellä on joku radiolinkki yhteys, niin en tiedä onko odotettavissa parannusta ihan heti. Noi nopeudet on kuitenkin niin paljon yli miniminopeuden ettei paljon taida DNA:ta kiinnostavan.
 • "Ok. Minkä verran suurempi on kapasiteetinjako kun nostetaan max. nopeus 300m --> 400m?" 

  Tuon linkin mukaan nuo kuuluisi ainakin samaan luokkaan: 300, 400, 600, 1000

  Eli ei muutosta 300 on jo nopeimmassa, ellei ole muutosta tullut tai tieto ei pidä paikkaansa.
 • JJJ,

  "Tuon linkin mukaan nuo kuuluisi ainakin samaan luokkaan: 300, 400, 600, 1000"

  No jos tämä pitää paikkansa, niin turhaan kyllä päivitin nettiliittymän ja uusin määräaikaisuuden. No odotellaanpas vielä virallista vastausta 😀
 • Hei,

  Olisi hienoa jos saisit vastauksen tähän kysymykseen ennen kuin 14vrk:n peruutusoikeus menee umpeen.
 • 300M ja 400M liittymällä ei ole muuta eroa kuin maksiminopeus (ja 400M tukee 5G:tä). Kyseisten liittymien prioriteetti ruuhkatilanteessa on sama.

  Lisätietoa asiasta löytyy:
  https://mt-tech.fi/operaattorit-priorisoivat-4g-liittymien-nopeuksia-ruuhkatilanteessa/
 • Hei,

  Vähän on kyllä ristiriitaista tietoa. tuossa kun Ida s DNA:lta kerkesi jo pariinkin kertaan mainostamaan, että yhteys paranee aina kun max nopeutta nostetaan. Oliko Idalla vanhentunutta/väärää tietoa vai muilla? Hieman huvittavaa, että viestiketju on jo melkoisen pitkä, eikä vieläkää olla saatu vastausta alkuperäiseen kysymykseen. Eikö operaattorilla oikeasti kukaan tiedä vastausta tähän kysymykseen?
 • Moro,

  Tilanne päivitys. No nyt saatiin aspasta vahvistus, että kapasiteettiä jaetaan saman arvoisesti 300m ja 400m- yhteyksille, joten yhteyden päivityksestä ei olisi tässä tapauksesa ollut mitään hyötyä. Sanoi aspan tyyppi hänkin alkuun, että nopeuden nostosta on aina hyötyä, mutta kun kerroin pariin kertaa mitä ehdoissa lukee, niin alkoi hänkin epäilemaan asiaa. Vikapuolelle sitten yhdistettiin ja saatiin sieltä viimein varmistus asialle. Tosin sielläkin virkailija joutui laittamaan hissimusiikkia minulle toviksi soimaan, ennen kuin sai asian varmistettua.

  Ilmeisesti myyjille/virkailijoille koulutetaan, että max. nopeuden nostosta on aina hyötyä.?

  Kiitokset operaattorille asian selvittämisestä. Ystävällistä palvelua oli aspassa.

Kommentoi tai kirjoita uusi viesti

Nimesi ja viestisi näytetään julkisesti. Sähköpostiosoitettasi ei koskaan näytetä julkisesti.