Dna kotinettiyhteyden valinta
Hei,
Saatavuushaku näyttää alueelleni 3 eri nettiyhteys vaihtoehtoa kodinnetiksi : 4g 200m, 5g 400m, 5g 1000m. Hinta tietysti nousee nopeuden mukaan.
Mikäli 200m nettiyhteys on todettu olevan keskimään 30-100mbps, onko järkevää päivittää nopeampaan?Saako enemmän maksamalla siis enemmän?Modeemina toimii huwein ulkomokkula.
Saatavuushaku näyttää alueelleni 3 eri nettiyhteys vaihtoehtoa kodinnetiksi : 4g 200m, 5g 400m, 5g 1000m. Hinta tietysti nousee nopeuden mukaan.
Mikäli 200m nettiyhteys on todettu olevan keskimään 30-100mbps, onko järkevää päivittää nopeampaan?Saako enemmän maksamalla siis enemmän?Modeemina toimii huwein ulkomokkula.
Seuraa viestiä
0
seuraajaa
"Nopeamman"-liittymän mukana mahdollisesti tuleva priorisointi voi alapäässä nopeuksia kait kasvattaa, mutta en osaa sanoa kuinka paljon käytönnössä vaikuttaa ja onko se käytössäkään jokamastossa...
Joku voisi selostaa tuosta priorisoinnista kuinka käytönnössä toimii!
Hyviä vastauksia. Onko tuota pririsointia edes olemassa vai onko kyse aina yhteyden max. nopeuden rajoituksista? Saisiko jonkun palveluneuvojista vastailemaan kysymyksiin.
Kiitos vastauksesta. Eli toisin sanoen, nyt kun olen pitänyt 300m nettiyhteyttä yli vuoden ja nopeus on ollut tuota aiemmin mainittua vaihteluväliä, olen siis maksanut turhaan korkeampaa maksua, kun täysin samat nopeudet olisi saanut tuolla halvemmallakin yhteydellä?
DNA:n priorisointi juttu on erikoinen, mutta ehkä heillä ei ole siten sitä käytössä:
https://mt-tech.fi/operaattorit-priorisoivat-4g-liittymien-nopeuksia-ruuhkatilanteessa/
Mielenkiintoista.Eiköhän tuo priorisointi ole edelleen käytössä, tuo on kuitenkin tämän vuoden puolelta tuo testi...? Eli tuon mukaan kuitenkin olisi hyötyä 300m max nopeudesta vs 200m. Ihmeellistä, että sitä ei operaattorin puolelta voi myöntää vai onko palveluneuvojalla väärää tietoa? Tietysti seki on vaihtoehto että priorisoinnit on otettu pois käytöstä.
Mielestäni priorisointia pitää tehdä, koska jos sitä ei ole, niin käytännössä operaattoreilla on todella paljon asiakkaita joiden netti käytännössä on esim tuota samaa nopeusluokkaa kuin minulla 30-100mbps, jolloin nopeusluokat tuon max 200m yläpuolella on käytännössä sama yhteys, mutta kalliimpi hinta.Kuinkahan monta suomalaista tässä tapauksessa maksaa tällä hetkellä tyhjästä? Harvassa on ne alueet, jossa 4g-yhteys kykenee yli 200mbps edes 50% ajasta. Nyt puhutaan siis kodinnetiksi markkinoitavasta yhteydestä, ei liikkuvaan käyttöön markkinoitavasta. Mielestäni maksamalla enemmän, tulisi myös saada enemmän.
Mitäs muut ovat mieltä, pitäisikö priorisointia olla?
5G lukituksesta ei oikein ole hyötyä, se tulee mukaan, jos vaan on käyttökelpoinen yhteys, samassa modeemissa 4G alueita olisi tosin hyvä saada tarvittaessa lukittua, paitsi että onko se sitten ollenkaan yhdistyneenä siinä 5G tukarissa, jos muualta kantaa paremmin 4G.
Landella pystyy juurikin sen tukiaseman itse paremmin "määräämään", kun ei ole joka puolella toisiaan sotkevia signaaleja ilmassa niin paljon. Vaikkei se välttämättä ole helppoa täälläkään.
Käytettävissä olevat taajuudet ja häiriöt tuohon nopeuteen enemmän vaikuttaa, kun se yksinkertainen RSRP signaali. SINR ilmeisesti pitäisi saada jonnekkin +15 päälle että QAM 64 aktivoituu. Jos tossa motukassa on 256QAM se taas vaatinee jo +20 SINR, silloin pääsee noihin isompiin nopeuksiin vasta. Näistä on nettitäynnä juttua, en niin tarkkaan ole tutustunut asiaan, kun itsellä on vain 50 Mbits-liittymiä.
Itsellä näyttäs modeemin lte status seuraavia lukemia signaalin osalta:
Signal strength : -(42-49)dbm
RSRP: -(65-70)dbm
SINR: +(18-26)dbm
RSRQ: -(2-9)dbm
En osaa itse tulkita näitä. ovatko hyvät? Osaisiko joku asiantuntija suomentaa nämä lukemat 😀
Tuolla selityksiä:
https://www.taisto.org/Mobiiliverkkotekniikka
Taajuuslukittu kanavalle "1", vastaako kysymykseesi? olisi saatavilla myös kanavat 3,7 ja 20, mutta muilla taajuuksilla signaalinvoimakkuus heikkenee.
3 = 1800
7 = 2600
20 = 800
Yhteen taajuuteen ei kannata lukita, kun uudehkot modeemit osaa käyttää useaa taajuutta samaanaikaan, katso vaikka tuolta linkin taulukosta teoreettisia nopeuksia eri yhdstelmille.
Täällä on paljon paremminkin näistä asioista tietäviä joten en ihan kauheasti viitsi kirjoittaa, ettei mene asiat pahasti väärin...
Olikos tässä mikä modeemi käytössä?
Olen päätäni vaivannut tuolla useamman taajuuden yhtäaikaisella käytöllä. Monta testiä ajoin usealla eri taajuuslukitusvaihtoehdolla: auto, 1 ja 3, 1 ja 7, 3 ja 20 jne jne, mutta aina paras mahdollinen tulos oli tällä pelkästään kanavan 1 lukituksella. Nuo edellä mainitut signaaliarvot pysyivät parhaina ja modeemin lte status valikossa Ca Activation Status on arvo "activated", eikös tämä viittaisi että 2 tajuuutta yhdistetään? Mutta mites se on mahdollista jos lukitus on vain yhdelle taajuudelle? 😃 vai meinaako että 2 solua yhdistetään? Ja yhteyden "RANK" arvo on myös 2(?).
Huawein ulkomokkula kyseeessä B2368-66. mastoon on matkaa noin 100m, tuskin sitäkään.
Tuossa on yhdistelmät mihin modeemi kykenee:
https://cacombos.com/device/B2368-66
Tossa jotain selityksiä kanssa:
https://mt-tech.fi/elisa-ja-dna-parantavat-4g-verkon-nopeuksia-kayttaen-4x4-mimoa/
Tuolla aikaisemmassa linkissä oleet nopeudet kasvaa ilmeisesti n.30%, kun SINR on tarpeeksi hyvä ja 256 QAM aktivoituu...
Otetaan pikatestaus. Tässä ensin taajuslukitus 1 lte statusarvot ja nopeustesti:
- Device Status

- Nopeustesti: 100mbps
Ja tässä ilman taajuuslukitusta 'Disabled' eli oletan tämän olevan ns. automode, jolloin modeemi hakee parhaimmat saatavilla olevat taajuudet ja yhdistelee niitä(?):Software Version
B2368_V100R001C00SPC033
Module Software Version
11.620.19.20.00
SIM Card IMSI
24412121200****
LTE Status
Status
LTE
Connection Up Time
26 Day(s), 1 Hour(s),57 Minute(s),15 Second(s)
Service Provider
24412
Signal Strength
-45 dBm
SINR
20 dB
RSRP
-70 dBm
RSRQ
-7 dB
Frequency Band
band 1
DL EARFCN
497
Duplexing Mode
FDD
APN
Auto
RANK
2
BandWidth
20MHz
Physical Cell ID
352
CA Configuration Status
UL&DL
CA Activation Status
Deactivated
UL Packet Rate
0 kbps
DL Packet Rate
0 kbps
CQI
14 11
Data Roaming Status
Home Networking
Software Version
B2368_V100R001C00SPC033
Module Software Version
11.620.19.20.00
SIM Card IMSI
24412121200****
LTE Status
Status
LTE
Connection Up Time
0 Day(s), 0 Hour(s), 2 Minute(s),38 Second(s)
Service Provider
24412
Signal Strength
-35 dBm
SINR
12 dB
RSRP
-67 dBm
RSRQ
-8 dB
Frequency Band
band 3
DL EARFCN
1351
Duplexing Mode
FDD
APN
Auto
RANK
2
BandWidth
20MHz
Physical Cell ID
352
CA Configuration Status
DL
CA Activation Status
Deactivated
UL Packet Rate
0 kbps
DL Packet Rate
0 kbps
CQI
15 15
Data Roaming Status
Home Networking
ECI [HEX / DEC]
07B8117 / 8093975
Joten tämän modeemin osalta tämä ns automode ei kyllä tuota parasta mahdollista lopputulosta. Osaisikohan joku sanoa mistä johtuu?
Kuitenkin modeemi taitaa olla tällä hetkelle paras mahdollinen mitä dna-kaupasta saa(?), mastoon todella lyhyt matka, haja-asutusalue, 300m max nopeuden yhteys ja paras mihin päästään on 100mbps eli 30% max nopeudesta. Olisikohan vielä jotain tehtävissä?
"tuossa laitteessa ei ole CA oletuksena päällä."
Noissa testeissähän yllä lukee että se on
CA Activation Status
Deactivated
Tuolta varmaan löytyy jotain lisääkin asiasta:
https://bbs.io-tech.fi/threads/huawei-b2368-66.124479/
Se tosiaan aktivoituu automaattisesti aina kun nettiyhtettä alkaa kuormittamaan esim. nopeustestillä. Ei ole koko ajan päällä.
Toisessa kohdassahan tuossa band 1 oli päällä jopa myös uppikaistassa CA.
No jospa joku osaisi auttaa, itselle vieras laitekkin.
Hieman googlaamalla löytyi tällaiset speksit, tuossa näyttäis mainittavan down loading osalta tuo 256qam.
Tuo voisi olla yksi selitys.Luultavasti jotain tämän suuntaista.Kyllähän tuosta netistä voisi vielä enemmänkin maksaa, jos kaistaa saisi oikeasti enemmän käyttöön. Ehkä operaattoreiden pitää kehitellä omat kaistat pelkästään "premium asiakkaille", jotka ovat valmiita maksamaan enemmän.
Nähtävästi yhteyden tiputus 200m ei kannata, koska ruuhkatilanteessa kaistaa saa hieman vähemmän käyttöön kuin tällä 300m. Seuraavat hyppäykset nopeudessa ylös päin ovat taas priorisoinnin osalta samassa luokassa tuon 300m, joten siinä tapauksessa ainoa muutos nettiyhteydessä olisi vain hinnan nousu. Näistä priorisoinneista on muuten tarkemmin mainittu dnan erityisehdoissa.
BTW. Mietin vain miten näin on päässyt käymään tässä sääntöjen ja sääntelyjen Suomen maassa, että operaattorit voivat näin härskisti markkinoida(maksimi nopeuksilla) kodin nettiyhteyksiä. Voisiko Dna:lta myyjä soitella ja päivittää tämän nykyisen max 300m nettiyhteyden tuohon 5g max 400m? Kaistaa en vie yhtään enemää ja hintakin on sama, mutta voisi edes kavereille ja sukulaisille leuhottaa, että minullapa on 5G? :).
5G:ssä on taattu kaista niille "kotiliittymä asiakkaille", jos niitä liittymiä jo myyvät. Se on juurikin tuo 100Mbps.
Isommat nopeudet saadaan muualla kuin "landella" ja kun mennään kunnolla landelle tukiasemissa on usein vain 800 MHz taajuus ja sieltä teoreettinenkin maximi on 75Mbps (256 QAMilla 97.5Mbps)
Itse otan 4G (800+´1800) signaalit kaupungin teollisuusalueelta, koska siellä ei ole paljon käyttäjiä iltaisin ja ruuhkautumista ei tule sen takia.
Maalla yleensä per tolppa on paljon käyttäjiä, kun muuta liittymää ei ole tarjolla ja tolpat harvassa. Taajamissa ehkä vaikeinta, kun käyttäjiä on paljon, mutta nämä on aluekohtaisia ongelmia. Itselläkin taajamassa toinen talo ja ennenkuin tolppaan tuli lisää taajuuksia/kapasiteettia oli se iltaisin ihan tukossa, kun DNA veti kuparitkin pois siestä taloista, niin tuo 4G ainoa mahdollisuus. Tosin nyt siellä on Elisalla jo 5G, mutta en ole testannut vielä.
Otappa "vanha asiakas" ylös arvoja, koska jos sulla tulee max. 70Mbps 4G ja 170Mbps 5G:nä, niin noi jakautunee oikeasti 4G 70Mbps / 100Mbps 5G.
5G ei siis todellakaan kanna kunnolla silloin ei yleensä oikein isommat taajuudet 4G:ssäkään kanna perille siitä 5G mastosta. Tai sitten linkit on suunnattu kannaltasi huonosti. Ja jos ei 5G pysy päällä, sekin huonosta signaalista kielii ja voi olettaa samaa myös 2100 ja 2600 4G taajuuksille, jolloin ei isoihin nopeuksiin päästä. Vaikkakin noissa 5G tukiasemissa ja modeemeissa on ollut järkyttävästi ongelmia.
Tuolta kannattaa lueskella 5G:stä ja kokemuksista:
https://bbs.io-tech.fi/threads/5g-juttelua.92998/
Sieltä löytyy myös nopeusmittauksia esim.
5G tukarista 793.5Mbps jakautuu oikeasti
- 493.8Mbps 4G:lle
- 299.8Mbps 5G:lle.
Eli kyllä se 4G:kin on kuntoon saatava, ei 5G yksinään ole mikään ihmeidentekijä vielä vuosiin.
Tarkemmin vielä jaettuna 4G nopeus taajuuksiin tuossa mittauksissa:
1 / 2100MHz: 134.6Mbps
3 / 1800MHz: 162.3Mbps
7 / 2600MHz: 167.6Mbps
20 / 800MHz: 29.3Mbps
Jaken ongelmaan en vielä ainakaan keksinyt oikein mitään järkevää uutta.
Jotain pystyy päättelemään esim SINR suoraan
Näille taajuuksille mitkä on 20MHZ leveydellä (1 / 2100MHz, 3 / 1800MHz, 7 / 2600MHz)
Nopeus per taajuus voi olla teoriassa per taajuus:
SINR
15-20dB 50-70Mbps
10-15dB 30-50Mbps
> 10dBm >30Mbps
Eli jos SINR pyörii tuossa vaikka tuossa 15dB tuntumassa, ei kahdelta taajuudelta voikkaan saada, kun sen noi 100Mbps.
Tämmöistä tänään ja nopeus tippunut 50-60mbps. Ruuhka-aika. Alla automodella lukemat. Vaihdoin takaisin kanavalle 1. SINR arvo parempi (18-22), mutta nopeudet samoissa. Cellmapperin mukaan läheiselle tukiasemalle päivitetty vasta lisää 'soluja'(onko oikea termi?), myös kaistalle 7 mitä ei tässä aiemmin ollut, mutta nähtävästi suunnattu pois päin. Vielä voisi rutkasti kapasiteettia lisätä, niin saa ihmiset rahoilleen vastinetta 😀
Software Version
B2368_V100R001C00SPC033
Module Software Version
11.620.19.20.00
SIM Card IMSI
24412121200****
LTE Status
Status
LTE
Connection Up Time
0 Day(s),22 Hour(s),26 Minute(s),49 Second(s)
Service Provider
24412
Signal Strength
-37 dBm
SINR
14 dB
RSRP
-66 dBm
RSRQ
-8 dB
Frequency Band
band 3
DL EARFCN
1351
Duplexing Mode
FDD
APN
Auto
RANK
2
BandWidth
20MHz
Global Cell ID
24412910207B8117
Physical Cell ID
352
CA Configuration Status
DL
CA Activation Status
Deactivated
UL Packet Rate
0 kbps
DL Packet Rate
0 kbps
CQI
15 15
Data Roaming Status
Home Networking
Joskin molempien 1C tai 3C perässä on Mimo 4+4(stream8) en tiedä mitä se käytönnössä tarkoittaa nopeudelle ja mitä vaatii vaikka tukiasemalta. Myöskään sitä 7 bandia ei voi yhdistää noihin aikaisempiin samaan aikaan.
Itelläni on tuo paljon halvempi B715 huawei ja siinä on tuo 1C-3 eli saan samaan aikaan tuon yhdistelmän käyttöön (2100+2100+1800). Tosin tässä on perässä MIMO 2+2+2 (stream6).
Jos meni pahasti tulkinta pieleen toivottavasti joku korjaa... Ja ainakin tuon Streamin merkityksen näissä (yht 6 tai 8) voisi joku viisaampi avata.
https://mt-tech.fi/dna-on-tuonut-4g-verkossa-kaytettavan-4x4-mimo-tekniikan-lahteen/?amp
Nopeammalla liittymällä saadaan aina parempi tiedonsiirron nopeus, eli käytännössä tiedonsiirtonopeus nousee aina, kun liittymätyyppi vaihdetaan suuremman enimmäisnopeuden liittymään.
Kapasiteetinjaon ansiosta suuremman enimmäisnopeuden liittymät voivat verkon ruuhkatilanteessa saavuttaa entistä korkeamman tiedonsiirtonopeuden.
Kapasiteetinjako ei ole kenenkään asiakkaan kannalta palvelun heikennys. DNA toteuttaa kapasiteetinjaon niin, että vaikutus alhaisemman enimmäisnopeuden liittymille on suurimmillaankin erittäin vähäinen, arkikäytössä käytännössä huomaamaton.
Kaikkien liittymien sopimuksien mukaiset palveluntasot pysyvät ennallaan. Matkaviestinverkon tiedonsiirtokapasiteettia myös kasvatetaan jatkuvasti niin, että pystymme ylläpitämään korkean palvelutason kaikille asiakkaille.
JJJ, mikähän mahtaisi olla paras kanavayhdistelmä tälle modeemille? Nyt käytössä lukitukse kanavalle 1 ja 7. Hyviä nopeuksia tulee välillä, mutta epävakaampi yhteys. Tuo pelkkä kanava 1 ollut kokemuksen mukaan kaikista paras tähän mennessä.
Hienoa, että saatiin Iidalta operaattorin puolesta selvennykset näihin nopeuksiin. Tämä tarkottaisi siis sitä, että minulla olisi järkeä päivittää nopeampaan 400m liittymään. Pitääpäs huomenna soitella DNA:lle ja pävittää liittymä ja josko voisivat antaa vinkkejä noista taajuuksista/kanavista, mitkä kannataa lukita
Laitan raporttia kun liittymä päivitetty 😀
Nyt on liittymä päivitetty 400m. Muutamien nopeustestien jälkeen, nopeudessa en ole ainakaan vielä huomannut muutosta. Nopeus ollut noin 50-70mbps. Toki ruuhka-aika ja otanta on vielä melko pieni. Jatketaan testailua.
"Nopeammalla liittymällä saadaan aina parempi tiedonsiirron nopeus, eli käytännössä tiedonsiirtonopeus nousee aina, kun liittymätyyppi vaihdetaan suuremman enimmäisnopeuden liittymään.
Kapasiteetinjaon ansiosta suuremman enimmäisnopeuden liittymät voivat verkon ruuhkatilanteessa saavuttaa entistä korkeamman tiedonsiirtonopeuden."
Jatkokysymys tähän nopeuden nostoon liittyen. Minkälaista keskinopeuden nostoa on odotettavissa liittymänpäivityksellä 300m --> 400m? Onko keskinopeuden nosto/kapasiteetin lisäys samassa suhteessa max nopeuden noston kanssa eli 1/4 ?
Saisiko vastausta tuohon yllä olevaan kysymykseen. Tämä varmasti kiinnostaa muitakin asiakkaita, jotka pohtivat valintaa eri yhteysnopeuksien välillä.
Meniköhän tämä viestiketju täyteen tai muuten jumiin, kun ei saa vastauksia enään. :/
Mitään suoraa kaavaa tuohon yheysnopeuden paranemiseen pystytä sanoman, sillä yhteyden käyttöolosuhteet vaikuttavat toimintaan monin tavoin. Käytännössä nopeudet kuitenkin paranevat aina jonkin juuri tämän kapasiteetinjaon ansiosta.
Ok. Minkä verran suurempi on kapasiteetinjako kun nostetaan max. nopeus 300m --> 400m?
Itse veikkaan että tuo priorisointi tulee käyttöön tyyliin jossain 5 megan nopeudessa. Siitä kun voi tulla sanomista, jos paljon on alle ja pitemmän aikaan.
Tuo kanavayhdislmä mikä sulla on käytössä lienee se paras, enkä edes tiedä auttaisiko lisätaajuudet nopeuteen miten, jos tolppa on tukossa. Noilla arvoilla voisi kuvitella tulevan esim 70-100 megaa/ taajuus ja sulla 2 käytössä, niin jotenkin vaan tuntuu hitaalta. Ei perustu mihinkään tämä arvio, omaa mutuiluani vaan 😀
Jos linkkitolpalle tulee kuitu, niin siihen tarvisi saada lisää nopeutta, se ainakin auttaisi luultavasti, jos siellä on joku radiolinkki yhteys, niin en tiedä onko odotettavissa parannusta ihan heti. Noi nopeudet on kuitenkin niin paljon yli miniminopeuden ettei paljon taida DNA:ta kiinnostavan.
Tuon linkin mukaan nuo kuuluisi ainakin samaan luokkaan: 300, 400, 600, 1000
Eli ei muutosta 300 on jo nopeimmassa, ellei ole muutosta tullut tai tieto ei pidä paikkaansa.
"Tuon linkin mukaan nuo kuuluisi ainakin samaan luokkaan: 300, 400, 600, 1000"
No jos tämä pitää paikkansa, niin turhaan kyllä päivitin nettiliittymän ja uusin määräaikaisuuden. No odotellaanpas vielä virallista vastausta 😀
Olisi hienoa jos saisit vastauksen tähän kysymykseen ennen kuin 14vrk:n peruutusoikeus menee umpeen.
Lisätietoa asiasta löytyy:
https://mt-tech.fi/operaattorit-priorisoivat-4g-liittymien-nopeuksia-ruuhkatilanteessa/
Vähän on kyllä ristiriitaista tietoa. tuossa kun Ida s DNA:lta kerkesi jo pariinkin kertaan mainostamaan, että yhteys paranee aina kun max nopeutta nostetaan. Oliko Idalla vanhentunutta/väärää tietoa vai muilla? Hieman huvittavaa, että viestiketju on jo melkoisen pitkä, eikä vieläkää olla saatu vastausta alkuperäiseen kysymykseen. Eikö operaattorilla oikeasti kukaan tiedä vastausta tähän kysymykseen?
Tilanne päivitys. No nyt saatiin aspasta vahvistus, että kapasiteettiä jaetaan saman arvoisesti 300m ja 400m- yhteyksille, joten yhteyden päivityksestä ei olisi tässä tapauksesa ollut mitään hyötyä. Sanoi aspan tyyppi hänkin alkuun, että nopeuden nostosta on aina hyötyä, mutta kun kerroin pariin kertaa mitä ehdoissa lukee, niin alkoi hänkin epäilemaan asiaa. Vikapuolelle sitten yhdistettiin ja saatiin sieltä viimein varmistus asialle. Tosin sielläkin virkailija joutui laittamaan hissimusiikkia minulle toviksi soimaan, ennen kuin sai asian varmistettua.
Ilmeisesti myyjille/virkailijoille koulutetaan, että max. nopeuden nostosta on aina hyötyä.?
Kiitokset operaattorille asian selvittämisestä. Ystävällistä palvelua oli aspassa.