Tämä viesti on vanha ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa.

DNA KTV DVB-T kanavat

Ei taida DNA enää ylläpitää kaapeliverkossa olevia DVB-T kanavia, kun Aito Iskelmä siellä keikkuu edelleen, vaikka se on eetterilähetyksestä poistunut.
Turhahan tuo DVD-T lähete nykyisin on, joten sen voisi sieltä poistaa - tuskin sitä kukaan huomaisi.

Kommentit

 • Hei PW!

  FM-radiokanavat ja DVB-T-signaali poistetaan kaapeliverkosta vaiheittain ja alueittain. Poistamalla FM-radiokanavat ja DVB-T-signaali saadaan näiden käyttämät taajuudet myöhemmin laajakaistan käyttöön ja mahdollistetaan tätä kautta nopeammat laajakaistayhteydet.

  DNA Hanna palveluasiantuntija
 • Siis mitä tarkoittaa että poistatte FM-radiokanavat kaapeliverkostanne? Siis pitääkö taloyhtiöiden hankkia FM-radioantenni talon katolle jotta radiota voi kuunnella?
 • EI FM-radiokanavia saa poistaa!

  Nykyiset DVB-T kanavat on yli 800 MHz:n tajuudella ja nuo taajuudet on nyt mobiilikäytössä. Taitaa harvassa taloyhtiössä toimia nuo taajuudet, joten tuskimpa siitä olisi iloa laajakaistakäytössäkään monelle.
  Siitä se soppa syntyy, kun DNA alkaa markkinoimaan nopeampia yhteyksiä omaan verkkoon räärälöidyllä modeemiohjelmistolla. Jäljet pelottaa!
 • Huhuu Dna, voitteko vastata kysymyksiini FM-radiokanavista?
 • PW, poistihan Dna myös hyödyllisen tekstarien toimitusraportin mobiiliverkostaan:
  https://tuki.dna.fi/org/dna-fi/d/tekstarien-toimitusraportit-k-/

  Joten miksipä ei Dna voisi poistaa myös radiokanavat.
 • Jos Dna poistaa FM-radiokanavat kaapeliverkostaan niin silloin Dna on velvollinen ilmoittamaan siitä kaikille Dnan kaapeliverkkoon kuuluville taloyhtiöille! Jotta taloyhtiö tietää hankkia sen FM-antennin, tosin eihän se antenni paljoa maksa mutta kustannus mikä kustannus.
 • Alueen kiinteistöille ja asukkaille lähetetään toki erillinen ilmoitus kun muutos on ajankohtainen. Samalla annetaan lisätietoa aiheesta. Muutokset tehdään siis alue kerrallaan vaihteittan, tämän tarkempaa aikataulua tai tietoja ei ole tässä vaiheessa julkistettu.
  DNA Hanna palveluasiantuntija
 • Ei ole mitään järkeä poistaa FM radiota, koska sen taajuusalue on alhainen 87,5–108,0 MHz. Jos FM poistuu, pitää ottaa DAB+ käyttöön, johon moni muu maa on mennyt/menossa, mutta suomen "ihanat" päättäjät aikoinaan päätivät, ettei digiradiota käytetä ja testit lopetettiin.
 • FM-radion taajuuskaista on virallisesti VHF II eli se on VHF I ja VHF III kaistojen välissä, nykyisin VHF I-kaistaa käytettäneen kaapelimodeemin paluukaistoina jos oikein olen ymmärtänyt??, sitä ennen sitä käytettiin kaapeliverkoissa parin tv-kanavan välittämiseen (joskus 80-luvulla). VHF III-kaistaa taas käytetään tv-kanavien välittämiseen. Mutta ei ole oikein järkevää että FM-radio "tapetaan" tuolla tavalla, jotenkin ne radiokanavat on saatava kuuluviin ihan tavallisella radiolla, nettiradio ei niitä korvaa. Joten on sitten ilmeisesti asennettava FM-antennit talojen katoille. Tosin samaa kaistaahan se sitten vie kun ne kanavat on syötetty talojen jakoverkkoihin.

  Hyvä puoli asiassa on se että siten saadaan kuuluviin alueiden kaikki paikalliset radiot eikä olla enää kaapelioperaattorin tekemien sopimusten varassa, jos olen ymmärtänyt oikein niin Teliallahan taitaa olla juuri näin että Telia itse välittää vain tv-kanavat ja taloyhtiöt ottaa radion vastaan omilla antenneillaan.
 • Poistihan DNA aikoinaan myös nyyssiserverin :-(

  Nykyiset paluukanavat ovat VHF III alueella, joten kyllä Suomen ULA-alueen käyttöönotto kaapeliverkossa toisi lisää paluukanavien lähetysnopeutta.

  Ei se taloyhtiön ULA-antennilisäys mikään halpa homma ole! Itse antenni ei paljoa maksa, mutta uuden antenniverkon rakentaminen kiinteistöön maksaisi, kun ei niitä radiokanavia voi olevaan verkkoon liittää.
  Toivottavasti ULA-alue jää edelleen radiokäyttöön!
  Sisäantenni taitaisi jäädä ainoaksi järkeväksi ratkaisuksi.
 • Miksi niitä FM-antennin signaaleja ei voisi olevaan verkkoon liittää??

  Sisäantenni ei ainakaan uusissa taloissa ole mikään hyvä ratkaisu, ainakaan meidän talossa ei radio kuulu jos käyttää sisäantennia, ja koska Dna ei välitä kaikkia paikalliskanavia niin viritin oman FM-antennin parvekkeelle.
 • PW kirjoitti:
  " Poistihan DNA aikoinaan myös nyyssiserverin :-("

  Niinpä, palveluja poistellaan ja sen jälkeen poistui sähköpostit uusilta asiakkailta.
  Mutta tässä korvike Dnan edesmenneelle news-serverille:
  http://www.eternal-september.org/
  Vaikkakin tämä keskustelu menee pahasti offtopiciksi.
 • Jari: FM-antennin signaalit olisivat samalla alueella DNA:n lähetyssignalin kanssa, joten ne häiritsisivät toisiaan, joten siihen ei DNA suostu.
 • DNA voisi käyttää tuohon (62 - 87 + 109-130) MHz alueita, jolloin ei tarvitsisi käyttää FM-aluetta. En tiedä tulisiko tuossa ongelmia laitevalmistajien kanssa.
 • PW, tarkoitatko siis että taloyhtiöiden on rakennutettava rinnakkainen verkko jossa jaetaan antenniverkon FM-radio? Eli ylimääräiset piuhat ja antennirasiat joka huoneistoon? SE vasta kalliiksi tulisi, halvempaa olisi vaihtaa kaapelioperaattoria.
 • Ei samaa taajuusaluetta voi käyttää sekä DNA lähetyssuunnan kanaville että taloyhtiön vastaanottamia FM-radion taajuuksia. Se on taloyhtiön asia, miten se asian ratkaisee.
  Jotkut ehkä haluavat suurempia nopeuksia ja joissakin kiinteistöissä on mahdollista vaihtaa kaapelioperaattoria, mutta ei kaikissa.
  Ainahan voi irtisanoutua kaapeliverkosta ja siirtyä TV-kanavien suhteen satelliittivastaanottoon ja paikalliset kanavat haravalla.
 • Dna kun kuuluu Telenor-konserniin niin voisi yhdessä Canal Digitalin, joka sekin osa Telenoria, kanssa tehdä sellaisen tarjouksen jossa kaikki Thor-satelliitin kautta Suomeen myytävät kanavat myydään ja jaetaan taloyhtiöissä QAM-systeemin kautta, silloin voisi kaapelitv:n irtisanoa eikä digibokseja ja telkkareitakaan tarvitsisi uusia ja katselukortti vaihtuisi Canal Digitalin kortteihin.
  Eli se satelliittilautanen, harava-antenni ja FM-antenni taloyhtiöiden katoille, ja siitä edelleen taloyhtiön omilla headendeillä jaetaan QAM-moduloituina huoneistoihin.
  Näin saadaan kuuluviin kaikki radiokanavat joita alueella on, sekä näkyviin mittava määrä maksukanavia. Canal Digitalihan nykyään välittää ja myy myös Viasatin urheilu- ja leffakanavia.

  Voiskos Dna kommentoida tätä jotenkin?
 • DNA tuskin puuttuu konsernin muiden toimintojen asioihin, joten vastausta saanet jari odottaa mailman sivun.
 • Taloyhtiön yhteisantenniverkossa jakelemissa satelliittikanavissa pitää muistaa maksaa tekijänoikeusmaksut, jos niitä jaetaan useampaan kuin 25 kotitalouteen. Maksua per kanava per kämppä per kuukausi. Aina pitää maksaa kopiostolle vähintään 30 + alv euroa kuukaudessa.

  Kaikki taloyhtiöt eivät välttämättä pysty asentamaan lautasantennia niin, ettei lautasen ja satelliitin välille tulisi puita tai rakennuksia.

  Jos satelliittikanavia halutaan pienessä taloyhtiössä jakaa DVB-C tai DVB-T muodossa tarvitaan laitteet satelliitin DVB-S/S2 muodon muuntamiseen DVB-C/T muotoon ellei käytetä satelliittivastaanottimia niiden katseluun.

  https://www.kopiosto.fi/kopiosto/teosten-kayttajille/tv-kanavien-edelleen-lahettaminen/tv-kanavien-edelleen-lahettaminen-yhteisantenniverkoissa/
 • Tuota noin, eikös se riitä että katsoja maksaa suoraan Canal Digitalille noista tilaamistaan kanavista, minkä ihmeen takia vielä taloyhtiön pitää maksaa niistä Kopiostolle ja Teostolle? Siis ideahan olisi se että kanavat jaetaan huoneistoihin salattuna ja QAM-moduloituna (siis ts. DVB-S2->DVB-C muunnoksena) ja katsoja tilaa Canal Digitalilta kortin ja tekee tilauksen kanavista suoraan Canal Digitalin kanssa.

  Ymmärtäisin sen, että jos ne kanavat avataan jokaiselle ja jaetaan ns. "vapaina kanavina". Silloin toki pitää maksaa Kopiostolle ja Teostolle.
 • Jari: Eiköhän tuossa ole kyse Teoston ja kKopioston ahneudesta, josta kaapelioperaattoritkin ovat niiden kanssaa kättä vääntäneet.
 • Mutta ei kuitenkaan taloyhtiö tee sitä sopimusta vaan katsoja tekee sopimuksen suoraan. Outoa nuo välistävetäjät, kumma ettei sitten harava-antennijakelusta peritä samanlaisia maksuja...
 • PW, sinä kun oot tekniikasta perillä niin onko mitään muuta vaihtoehtoa kuin joko 1. pitää Dna ja rakentaa ylimääräinen antenniverkko radiota varten (mikä ainakin meillä olisi hiton hankalaa), 2. vaihtaa kaapelioperaattoria, 3. vaihtaa antennijärjestelmään ja maksukanavat joko satelliitista tai IPTV:n kautta (hubia en kyllä ite ainakaan hanki), 4. lisätä parvekkeille radioantennit kuten meidän huoneistossa on tehty ?
 • 3: Satelliitti ei tuo mielestäni mitään järkevää etua järjestelmään. Maksukanavat saa antennista tai IPTV:n kautta niin että ne riittää 99% ihmisiä.

  Itselläni oli omakotitalossa Satelliitti antenninlisänä, kun signaali kulkee samoja johtoja pitkin. Nyt tein uuteen taloon saman, mutta en ole lautasta vielä laittanut ja 2 vuotta jo asunut tässä, ei ole vaan kaivannut sitä ollenkaan.

  Satelliitti ei edes näy joka kelillä vaikka hyvä asennuspaikkakin löytyy...
 • JJJ, kyllä se satelliittiantenni tuo etua, maksukanavat antenniverkossa on, miten sanoisi, naurettavaa pelleilyä ja osa niistäkin toimii vaan hybriditv:ssä eikä kaikilla ole hybriditv:tä.

  Meillä oli okt-talossa lautasantenni ja hyvin toimi, se mitoitettiin alunperinkin säävaralla elikkä isompi kuin mitä Canal Digital itse myy, muistaakseni oli kokoa jotain 80-90 cm halkaisijaltaan. Hyvin se toimi tuulessa ja tuiskussa.
  Sitten tuli muutto kerrostaloon jossa Dnan kaapeli. Ja kohta loppuu radiokanavat.

  Ennemmin itse otan sitten Elisa Viihteen ja Maxivisionin kuin alan antenniverkon vähäisten maksukanavien sekä hybriditv:n (jota mulla ei siis ole) kanssa leikkimään. Siis jos ei sateliittiantennia tänne laiteta.
 • Jari: Enpä keksi muita, kuin ehdottamasi ratkaisut.
  2. Kaapelioperaattorin vaihto ei ole kaissa paikoissa mahdollinen.
  3. IPTV vaatii netin, ja ainakin DNA:n netti loppuu, jos kaapeliverkon irtisanoo. DNA TV:tä ei aida tuohon saada, joten joutuu tyytymään muihin suoratoistopalveluihin.
  4. Tuo lienee helpopin vaihtoehto.
  On hyvä muistaa, että kun kolhoosissa asuu, niin päätös pitää tehdä yhtiökokouksessa, jossa kaikki eivät välttämättä ole asiasta samaa mieltä.
 • "IPTV vaatii netin, ja ainakin DNA:n netti loppuu, jos kaapeliverkon irtisanoo."

  Ei lopu Dnan netti, meillä se on toteutettu ethernet-tekniikalla joten ei meillä koskaan kamoa (kaapelimodeemia) ollut.

  Kaapelioperaattorin vaihto olisi meillä eräs vaihtoehto, koska tänne Malmille saa myös Elisan ja Telian, on ainakin ennen saanut.
 • Ai niin ja tänne meille saa myös Elisan VDSL2-netin, onneksi noissa rasioissa on sekä puh. että data pistokkeet, rj45-liitännöillä.
 • Eikö helpointa olisi kuunnella radiota netin kautta jos ei saa antennia tai kaapeliverkosta. Varmaankin kaikki paikallisradiot on netissä. Vaikkapa vanha kännykkä kuulokeliitännästä stereoihin. Aikamerkit sitten tulee netin kautta myöhässä.

  Antennikaapelin voi laittaa lättänällä ikkunakaapelilla, jos muu ei onnistu. Vaatii kaapeli/liitin askartelua F-IEC radioantennin kanssa tai liitinsovintinta F-IEC.
  https://www.satshop.fi/antennikaapeli-latta-32cm.html
 • Yhteisantenniverkossa jos jakaa satelliitissa salaamattomana näkyviä kanavia, niin niistä pitää maksaa myös tekijänoikeusmaksuja. Jos katselet omat lautasella niin ei tarvitse. Ymmärtäisin, että jos maksukanavat puretaan keskitetysti ja sitten jaetaan salaamattomina niin pitäisi maksaa hinnaston mukaisia maksuja. Toisaalta pidän täysin mahdollisena kopioston ahneutta, että salattujen kanavien salattuna jakamisestakin pitäisi maksaa. Ei ole omakohtaista kokemusta.

  Lautasen koolla on merkitystä. Joskus näkee viasatin tai canalin puolen metrin antenneja, jotka ovat rankalla sateella liian pieniä.
 • "Eikö helpointa olisi kuunnella radiota netin kautta jos ei saa antennia tai kaapeliverkosta. Varmaankin kaikki paikallisradiot on netissä. Vaikkapa vanha kännykkä kuulokeliitännästä stereoihin. Aikamerkit sitten tulee netin kautta myöhässä."

  Ei nettiradio ole mikään ratkaisu, varsinkaan vanhoille ihmisille jotka haluaa kuunnella ihan perinteisen radion kautta. Mun juuri hiljan edesmennyt tätini ei uskaltanut edes sähköpostia käyttää kun pelkäsi sotkevan jotain, miten tuollaiset vanhukset sitten osaisi nettiradiota käyttää? Lisäksi pitäisi pitää joko tietokone auki sitä varten tai luuri kiinni laturissa koko ajan, luurin netti kun kuluttaa aikamoisesti akkua!
 • "Yhteisantenniverkossa jos jakaa satelliitissa salaamattomana näkyviä kanavia, niin niistä pitää maksaa myös tekijänoikeusmaksuja. Jos katselet omat lautasella niin ei tarvitse. Ymmärtäisin, että jos maksukanavat puretaan keskitetysti ja sitten jaetaan salaamattomina niin pitäisi maksaa hinnaston mukaisia maksuja. Toisaalta pidän täysin mahdollisena kopioston ahneutta, että salattujen kanavien salattuna jakamisestakin pitäisi maksaa. Ei ole omakohtaista kokemusta."

  Niin mutta minä kokoajan tarkoitin juuri sitä että sat.kanavat jaettaisiin huoneistoihin QAM-moduloituina (siis kaapeliboksille sopivina) ja salattuina jonka sitten katsojan oma Canal Digitalilta vuokrattu katselukortti sitten purkaisi eli katsojan pitää itse tehdä tilaus ja maksu suoraan Canal Digitalille.

  "Lautasen koolla on merkitystä. Joskus näkee viasatin tai canalin puolen metrin antenneja, jotka ovat rankalla sateella liian pieniä. "

  Niinhän ne CD:lläkin myi 64 senttistä lautasta mutta meidän asuessa vielä okt-talossa oli meillä 85 cm lautanen jos en ihan väärin kokoa muista mutta oli kuitenkin isompi kuin normi lautanen.
 • "Antennikaapelin voi laittaa lättänällä ikkunakaapelilla, jos muu ei onnistu. Vaatii kaapeli/liitin askartelua F-IEC radioantennin kanssa tai liitinsovintinta F-IEC.
  https://www.satshop.fi/antennikaapeli-latta-32cm.html"

  Mulla on juuri tuollainen lattakaapeli ikkunan kautta parvekkeelle jossa on "lapamatoantenni'".
 • Satelliittivastaanotolla on aina onhelmansa. Lautasen koko ei ratkaisie mitään, jos satelliitin ja asunnon väliin joskus rakennetta jokin este (esim. rakennus).
 • Erilaiset antennit myös satelliittilautasantennit olisi paras sijoittaa mahdollisimman korkealle esimerkiksi talon katolle. Yhdessä kohteessa on jopa sellainen pieni mastokatolla johon antennit oli kiinnitetty. Taloyhtiössä ne antennit on kiinteästi suunnattuja tiettyihin satelliitteihin. Alussa pitäisikin selvittää minkäkokoinen lautanen minkäkin satelliitin vastaanottoon olisi paras signaalin vastaanotto paikassa. Myös radiokanavien vastaanottoon saattaa olla useampi kuin yksi antenni.
 • Lohjalla Lahokallionkadulla lakkasi tänään kuulumasta Radio Rock DNA:n kuituverkossa, on pätkinyt  joskus aiemminkin mutta ne on ollut lyhyitä katkoksia.
  Reijo Salo

Kommentoi tai kirjoita uusi viesti

Nimesi ja viestisi näytetään julkisesti. Sähköpostiosoitettasi ei koskaan näytetä julkisesti.