DNA myy antenniverkon maksu-tv-liiketoimintansa Digitalle
https://corporate.dna.fi/lehdistotiedotteet?type=stt2&id=69861980
DNA on sopinut myyvänsä antennitelevisioverkon maksu-tv-liiketoimintansa Digita Oy:lle. DNA jatkaa edelleen toimintaansa johtavana maksu-tv-toimijana kaapeli- ja laajakaistaverkoissa.
Antennitelevisioverkon maksu-tv-liiketoiminta, ja sen mukana DNA:n antenniverkon maksutelevisioasiakkaat, siirtyvät sopimuksen mukaisesti Digitalle 1.1.2020.
DNA on sopinut myyvänsä antennitelevisioverkon maksu-tv-liiketoimintansa Digita Oy:lle. DNA jatkaa edelleen toimintaansa johtavana maksu-tv-toimijana kaapeli- ja laajakaistaverkoissa.
Antennitelevisioverkon maksu-tv-liiketoiminta, ja sen mukana DNA:n antenniverkon maksutelevisioasiakkaat, siirtyvät sopimuksen mukaisesti Digitalle 1.1.2020.
Seuraa viestiä
0
seuraajaa
Kuitenkin jatkossa puhutaan vaan kaapeli ja laajakaista toiminnoista eli kait se käytönnössä noin menee...
"Mitähän tuo käytännössä tarkoittaa DNA luopuu siis VHF-verkosta? "
Hmmmm...
Hyvä kysymys. Eihän siellä VHF-verkon puolella tähänastikaan ole ollut kuin pieni osa maksukanavista. Siis suurin osa DNA:n myymistä maksukanavista on lähetty Digitan UHF-verkossa eli DNA on ostanut lähetyspalvelut Digitalta.
Kanavakartasta asia selviää.
https://www.dna.fi/documents/753910/853492/Antenni-TV-kanavakartta.pdf
Meillä ei ole DNA:n VHF-verkko ikinä toiminut kunnolla , vaikka taloyhtiö sisäverkot ja antennit kunnostanut. Tervehdin ilolla , jos DNA kuoppaa VHF-verkon ja YLE:n HD-kanavat siirtyvät Digitan UHF-verkkoon. Se näkyy meillä erinomaisesti.
Jos sittenhän se DNA:n ja YLE:n riitakin korkeimmassa hallnto-oikeudessa antenniverkon kilpailutuksista nähtävästi purkautuu , jos DNA:lla ei sitä VHF-verkkoa ole.
https://www.dna.fi/documents/753910/853492/Antenni-TV-kanavakartta.pdf
Voi olla että liittyy tai sitten ei , kun ei uutisessa siitä mitään mainita.
Toisaalta DNA on saanut kuraa silmillensä sekä asiakkailta että esim. YLE:ltä juurikin VHF-verkkonsa osalta. Olisiko niin , että ajattelevat laittaa sen pakettiin tai myyvät pois???
Tarjoavatkohan enää jatkossa IPTV-palveluita antenniverkon asiakkaille omana toimintanaan? Tuo selvinnee 2020 alkuun mennessä.
Muilta osin DNA toiminee Digitan myyntiverkkona.
Täytyy hubiakin miettiä uudeltapohjalta antenniasiakkaan, varmaan tekee digitan kanssa sopparin että sillä voi maksukanavia katsoa jatkossakin tai sitten ei.
https://yle.fi/uutiset/3-10655926
"Koko juttu taitaa vain olla siitä, että DNA ei halunnut /kyennyt laittamaan koko suomeen toimivaa VHF verkkoa. "
Tuo on yksi mahdollinen selitys operaatiolle. Tuota samaa jo itsekin vähän sivusin/arvuuttelin pikkuisen aiemmin tässä ketjussa.
Minä en jää VHF-verkkoa kaipaamaan , kun sen toiminta on täällä päin surkeaa.
"Ei kai jatka Antenissa? Ainakin ymmärsin niin että myy vaan tulevaa digitan palvelua verkostonsa kautta. "
Niinpä.
Uutisessa ei kyllä ollut mitään mainintaa siitä mitä tapahtuu itse VHF-verkolle. Puretaanko vai myydäänkö vai mitä sille tehdään. Uutisessa ymmärtääkseni puhutaan vain kanavien lähetystoiminnan myynnistä.
"Toisaalta digitalla voi olla laajentamiseen erilainen näkökulma kun DNA:lla. Jännä nähä mitä tapahtuu, mutta toivottavasti positiivista. "
Nähtäväksi jää. Toisaalta Digitalla on jo koko maan kattava UHF-verkko ja siinä kapasiteettia myös VHF-verkossa toimiville kanaville ja jos kanavian HD-siirtymä nitkahtaa eteenpäin , niin verkosta poistuu ainakin rinakkaiset SD-kanavat.
Epäilen , että Digitalla ei VHF:lle ole tarvetta TV-käytössä , mutta voihan sitä käyttää esim. mobiiliverkkona tulevaisuudessa. Toki kai sellainen käyttö kiinnostaa myös DNA/Telenoriakin.
Digitan kapasiteetista en osaa sanoa, eipä sieltä juurikaan tule päällekkäisiä lähetyksiä nyt kun nelonen ja joku höpökanava jotka on HD ja SD laadulla.T2 siirtymä ja kanavien määrä varmaan ratkaisee riittääkö niillä nykyisellä kapasiteetti. Ihan kaikkia kanavia ei varmaan kannata lähettää antennissa ja jotenkin veikkaan kanavien vähenevän jopa antennissa. IPTV:n kautta saa kuitenkin eri operaattoroilta kanavia kohtuu helposti halukkaat. (joskaa ei se ainoana jakelureittinä toimi koko suomessa millään.)
YLE TV1 HD ja SD
YLE TV2 HD ja SD
YLE Teema/Fem HD ja SD
MTV3 HD ja SD
Nelonen HD ja SD
Viitonen HD ja SD
Nuo nyt ainakin pikaisesti muistin ja voi siellä olla joku muukin. Minusta nuo Viitosta lukuunottamatta ovat suomalaisia pääkanavia eikä mitään höpö höpöä. Noiden rinnakkaiset SD.versiot taatusti poistuvat jonkin ajan päästä.
Jos HD-siirtymä nyt toteutuu , niin silloin kaikki antennikanavat siirtyvät käyttämään DVB-T2:ta ja silloin kaistantarve suurinpiirtein puolittuu nykyiseen verrattuna. Siis ei mitään ongelmaa UHF:n kapasiteetin kanssa , jos sinne ei lisätä runsaasti uusia kanavia.
Itse aprikoin sitä , että jos nuo em. kanavat siirtyvät pelkästään HD-formaattiin ja siirretään Digitan verkkoon , niin ei siinä kaistan tarve kasva. Käy juurikin päinvastoin , jos loputkin UHF-verkon DVB-T kanavat ( nykyiset kanavaniput A , C ja E) siirtyvät DVB-T2:een kuten alkuperäinen suunnitelma oli ennen kuin DNA vei asian markkinaoikeuteen.Maksukanvien osaltahan homma on tehty.
Vain ruuhkasuomessa on Digitalla kapasiteettiä enemmän, mutta muualla nippuja on vähänlaisesti.
Minä veikkaan, että antenniverkossa kanavien määrä tulee vähenemään ja kanavayhtiöt siirtyvät enenemässä määrin tarjoamaan palvelupakettejaan netin kautta.
"Minä veikkaan, että antenniverkossa kanavien määrä tulee vähenemään ja kanavayhtiöt siirtyvät enenemässä määrin tarjoamaan palvelupakettejaan netin kautta. "
Se on hyvinkin todennäköinen kehityskulku. Antenni on YLE:n julkisen palvelun jakeluun se halvin ja toimintavarmin vaihtoehto ja ne kanavat tulevat sinne jäämään vielä pitkäsi aikaa. Kaupallisten yhtiöiden tilanne on erilainen.
Operaattoreiden IP-verkot eivät kata kaikkia eikä niissä ole kapasiteettia jaella kaikille niitä lakisääteisiä palveluja. Siis ehkä joskus kaukana tulevaisuudessa , kun ensin on vedetty tuhansia ja tuhansia kilometrejä valokuitua. Mobiiliverkkojen luotettavuuteen ei ole luottamista kriisitilanteissa eli niitä ei voi mukaan laskea.
Mutta jos Mpeg4 pakattu kuva vie vähemmän kaistaa HD-laadullakin, kun nykyinen SD lähetys, niin silloinhan kapasiteetti riittää helposti jatkossakin. Ainoastaa digitan lähettimet tosiaan ei monessa paikassa lähetä maksukanavia, eli ilmeisesti T2 lähetykset jokapaikkaan vaatii siihenkin panostusta (jos nyt suoraan ovat syy miksi maksukanavia ei joka paikassa ole saatavilla.)
No ei auta kun arvailla, ennenkuin lisää tiedotetaan varmaan syksyllä vasta...
"Mutta jos Mpeg4 pakattu kuva vie vähemmän kaistaa HD-laadullakin, kun nykyinen SD lähetys, niin silloinhan kapasiteetti riittää helposti jatkossakin. Ainoastaa digitan lähettimet tosiaan ei monessa paikassa lähetä maksukanavia, eli ilmeisesti T2 lähetykset jokapaikkaan vaatii siihenkin panostusta (jos nyt suoraan ovat syy miksi maksukanavia ei joka paikassa ole saatavilla.) "
DVB-T2 käyttää tehokkaampaa modulaatiota , josta tulee noin 30% hyöty ja lisäksi pakkaus on MPEG-4 , josta tulee vielä suurempi hyöty verrattuna MPEG-2:een. Ilman sen suurempia laskutoimituksia voi arvioida , että DVB-T SD-kanavan bittivirta ja DVB-T2 HD-kavavan (1080i) bittivirta ovat suurinpiirtein samaa luokkaa. Voi olla , että jälkimmäisen on jopa vähän pienempi. No en tiedä varmaksi , kun pitäisi ensi laskeskella asioita vähän tarkemmin.
Miksi kaikkia maksukanavia ei lähetetä Digitan UHF-verkossa koko maassa on enemmänkin kaupallinen kysymys. Maksukanavayhtiöt eivät ole siitä halunneet maksaa ja toki antenniverkon toimijoilla tulee olla toimilupa ja sekin maksaa.
Luultavasti kustannussyistä maksukanavayhtiöt suosivat kaapeliverkkoja ja nyttemmin myös IP-verkkoja , koska ei tarvita toimilupia.
"Sekin on nykyään yhdysvaltalaisen sijoitusyhtiön omistuksessa (Digital Colony on yhdysvaltalainensijoitusyhtiö, jonka omistavat Digital Bridge ja Colony NorthStar.)"
Juu näin on , mutta Digita tarvitsee toimintaansa verkkotoimiluvan valtiovallalta. Yksityisyrityskään ei voi omistuspahjastaan riippumatta tehdä mitä tahansa ilman valtiovallan hyväksyntää.
PS. Siis antenniverkossa toimivilla pitää olla toimilupa , kanavayhtiöillä ohjelmistotoimilupa ja verkkoyhtiöillä verkkotoimilupalupa.
Jos uutinen kaupasta tarkoittaa, että myös 2x kanavat siirtyvät Digitalle niin se saa määräävän markkina-aseman ja ellei hinnoittelusta Ylen kanssa päästä sopimukseen niin se tietää huonoa HD -lähetyksille antenniverkossa
"Digita ei lähetä Ylen vapaita HD -kanavia kun eivät päässeet aikoinaan sopimukseen hinnasta. DNA jatkoi niiden lähettämistä 2x kanavapaikoilla."
Näinhän se meni taannoin , mutta YLE:llä on kova hinku päästä takaisin Digitan verkkoon ja siitähän YLE ja DNA parasta aikaa käräjöivät markkinaoikeudessa.
Tiedä sitten miten asia ratkaistaan , mutta jos DNA kuoppaa koko VHF-verkon , niin eipä ole juurikaan vaihtoehtoja. Ylen on pakko kuitenkin hoitaa lakisääteiset tehtävänsä ja halu siirtyä kokonaan HD-formaattiin on ilmeisen kova. Eiköhän se sopu ennemmin tai myöhemmin löydy.
Itse olen ollut DNA:n TV asiakas juurikin antenni varmistuksen takia, vaikka viimeaikoina VHF on taas tökkinyt ja formulat katsottu sen takia C moren appin ja chromecastin kautta. Mulla ainakin asiakkuus DNA:n kanssa loppuu tämän kaupan myötä ja DNA:lta otettu yksi puhelinliittymäkin on vain sen takia ollut että saa kanavapaketeista alennusta, joten sekin siirtyy Elisalle muiden liittymien ja nettien jatkoksi.
Jos haluavat pitää "DNA TV asiakkaat" (muut kuin kaapelilla) niin pitäisi tosiaan tulla joku hubi2 ja iptv:n kautta maksukanavat. Toisaalta nykyiset antenniasiakkaat siirtyy digitalle uutisen mukaan, joten ilmeisesti DNA TV lakkaa (samaan rahaan) toimimasta.
Saa nähdä, miten erottelevat hubeissa kaapeli- ja antenniverkkoasiakkaat, kun siihen sisältyy kiinteä DNA:n TV-kortti.
Ymmärtääkseni eivät voi antenniverkkoasiakkaille enää tarjota IP-kanavia (mm. IP-verkon kautta kuukaudenkanavaa).
Keväällä etsin VHF antennia + vahvistinta yhteen paikkaan ja DNA:lla sitä ei ollut enää myynnissä... Ostin kyllä Welho merkeillä olevan setin muualta, mutta taitaa jäädä asentamatta, kun ei ole vielä paikoilleen mennyt.
Tai siis mahdolliset SD-kanavat muulla kuin T2 virittimellä näkyvät.
Kun kerran spekuloimaan on ruvettu , niin lyödäänpä hiukan lisää löylyä kiukaalle.
Jos antenniverkon kanssa käy niin , että Digita jää sinne ainoaksi toimijaksi , niin kuinka Kilpailuvirasto suhtautuu sellaiseen hallitsevaan markkina-asemaan?
Kuinka valtiovalta ylipäätään suhtautuu asiaan vai onko TV:n lähetysverkko sellainen strateginen palvelu , joka on pidettävä yhteiskunnan kontrollissa?
Minulla on vähän sellainen hytinä , että valtiovalta on ehkä vähän vetämässä takaisin suurinta yksityistämisintoa karvaiden Fortum => Caruna kauppojen vuoksi ja muutenkin valtio on jälleen satsaamassa enemmän yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisiin toimintoihin.
Jos en ihan väärin muista , niin taisi olla Lipposen hallitus , joka aikoinaan myi YLEN:n verkkotoiminnan ranskalaisille. Sitten perustettiin DIgita ja sen omistus on siirtynyt erilaisilla kaupoilla nykyisille omistajille.
Henkilökohtaisena mielipiteenäni voisin sanoa , että noilla Lipposen kaupoilla on ollut samanlainen vaikutus kuin , jos pakkasella kusee housuihinsa. Hetken se lämmittää ja sitten jäätyy perse.
Ainakin YLE on saanut karvaasti kokea , mitä tarkoittaa yhtiön osien ulosmyynti. Se tulee pitkän päälle kalliiksi ja oli virhe. Kaupallisten tv-yhtiöiden kanta asiaan ei välttämättä ole sama , mutta niillä ei olekaan samanlaisia lakisääteisiä velvoitteita kuin YLE:llä.
No eiköhän tähän asiaan saada aika pian lisävalaistusta ja voi olla , että palikat pannaan vielä uuteen järjestykseen.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Digita
Elämä on..
Puhelinliiketoiminta myydään Telenorille ja TV-toiminta Digitalle ainakin osittain.
Vaikuttaa siltä , että DNA:n johto on itsekin huomannut minkä paskakasan päällä istuvat ja kaikki pannaan paniikissa myyntiin.
Ei tuossa tule muutosta määräävään markina-asemaan. Tähän asti DNA on ollut antenniverkossa ainoa toimija, jolla on siellä maksutelevisaiopalveluita ja jatkossa se on Digita.
Yleisradion siirtoverkko myytiin aikoinaan sen takia, että kaupalliset TV-yhtiöt valittivat siitä kun joutuivat kilpailijalle (YLE) maksamaan mielestään ylisuuria siirtomaksuja. Nyt ei ole valituksia kuulunut, mutta mitenkähän kävi siirtomaksujen?
"Ei tuossa tule muutosta määräävään markina-asemaan. Tähän asti DNA on ollut antenniverkossa ainoa toimija, jolla on siellä maksutelevisaiopalveluita ja jatkossa se on Digita. "
Onhan se vähän noinkin , mutta ei se Kilpailuvirasto tuijota vain maksukanavia. Edellä spekuloin sellaista tilannetta , että DNA lopettaa koko verkkotoiminnan ja jäljelle jää vain Digita , niin silloin ei katsota vain maksukanavia , vaan koko paletti ilmaiset mukaan lukien.
No kaikki selviää aikanaan.
Siis nythän on niin että koko Dna menee Telenorille poislukien antenniverkon maksu-tv joka menee Digitalle, sensijaan kaapeli-tv, iptv, laajakaistat (niin kiinteä kuin mobiili), puhelintoiminnot (niin kiinteän lankaverkon kuin mobiilin) siirtyy Telenorille ja kaapeli-tv, iptv sekä kiinteä laajakaista luultavasti muuttuu Canal Digitaliksi jollain aikajänteellä.
"Vaikuttaa siltä , että DNA:n johto on itsekin huomannut minkä paskakasan päällä istuvat ja kaikki pannaan paniikissa myyntiin. "
Miten niin paskakasan? Dna on ollut menestys, ainakin jos uskomme OP:n analyytikkoa Kimmo Stenvallia ja miksi emme uskoisi! Sitäpaitsi eihän Dnan johto voi vaikuttaa myyntiin, omistajathan ne tuon myy. Enkä usko että Finda ja PHP Holding ovat paniikissa Dnata myymässä.
Silloin kun omistajat myyvät siitä saadaan kertakorvaus ja tuotot loppuvat siihen. Toki jos myynnistä saa reippaasti ylihintaa ja sen sijoittaa uudelleen , niin voihan sekin olla kannattavaa. Matkapuhelin ja tv-toiminta on aika kilpailtua ja tuskin sen tuotot järin suuria ovat. Yleensä yhtiöitä myydään , kun tuottonäkymiä ei enää ole ja edessä olisi suuria investointeja , joihin ei oikein olisi varaa.
Yritysfuusio on sitten eri asia , koska silloin vanhojenkin omistajien omistus säilyy ( osuuden enkä pienentyessä) ja tuottoa tulee toiminnasta.
Kaikki teleyritykset taitaa olla jo vähintään kertaalleen myytyjä, joten "yleensä myydään" ei päde tässäkään tapauksessa.
Moi Sami,
Palvelut toimivat kuten tähänkin saakka ja palvelemme asiakkaita yhteistyösopimuksemme mukaisesti edelleen omissa palvelukanavissamme. Muutos näkyy lähinnä laskuttajan nimen muutoksena DNA:sta Digitaksi vuodenvaihteesta lähtien.
Tuo koskee varmaankin DNA:n maksullisia palveluja , mutta ei kerro mitään VHF-verkon kohtalosta ja miten sen kanssa menetellään. Kaikilla ei ole DNA:n maksullisia palveluja , mutta käyttävät sen kautta ilmaisia palveluja.
https://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2000006064222.html
Eli niinkuin sanoin, ei se Dna mikään paskakasa ole.
Niin no, Sonera päätyi Ruotsiin ja Dna Norjaan, Elisa/Saunalahti käväisi Islannissa mutta onneksi päätyi takaisin suomalaisiin käsiin. Globetel Oy ja PerusTele Oy ovat ainoat joita ei ole myyty minnekään vaan kokoajan olleet suomalaisomistuksessa.
Kuten jo edellä pariinkin kertaan olen todennut , niin ymmärrän myynnin , jos hinta on tuplat käypään arvoon nähden kuten täällä on vilauteltu.
No eivät viitsineet ja menivät helpon kautta , kun Telenor tarjosi tukun rahaa.
Kukin voi tykönänsä miettiä millä nimellä sellaista firmaa pitäisi kutsua , joka on omistajilleen tuottoisampi myymällä.
Tälläinen vastauksen sain tänään Digi:taltat.
Moikka! Nämä maksu-tv-palvelut tulevat Digitan UHF-verkkoon, joten katseluun tarvitset UHF-antennin. Terveisin, Maiju Digitan viestinnästä
Sitten tänään Dna:n asiakaspalvelusta taas sanottiin että VHF-verkko pysyy ja kaikki pysyy ennallaan eli olisi kaksi palvelutarjoijaa samoilla kanavilla.
Tuon mukaan DNA:n ja YLE:n välinen erimielisyys siis jatkuisi edelleen, jos DNA ei myynnyt myös VHF-verkkoaan.
Mikäli olen aikaisemmista viesteistä oikein ymmärtänyt, niin DNA edelleen salaa kaikki antenniverkon maksukanavat ja toimii niiden myyntikanavana ja että ne toimivat edelleen DNA:n laitteilla ja TV-kortilla. Tuosta ei kuitenkaan selviä VHF-verkon omistajuus.
Eipä ole montaa ilmaiskanavaa DNA:n verkossa ja kun mainitaan:
" Jatkamme edelleen Suomen johtavana tv-toimijana kaapeliverkossa ja tarjoamme valtakunnallisesti palveluja sekä kaapeli- että laajakaistaverkoissa yli 600 000 asiakkaallemme. "
Niin luultavasti ilmaiskanaviakaan, eli mitään ei välitetä antenninkautta DNA:n puolesta.
VHF-verkon kohtalosta ei ilmeisesti ole mistään tullut lisätietoa? Tosin melko aikaista tietää tarkemmin ja siksi asiakaspalvelukaan ei oikein varmasti tiedä missä mennään.
Epäilisin jokatapauksessa ettei digita kauaa jakele kaupan toteuduttua päällekkäisiä kanavia...
Ohessa kysymyksiä ja vastauksia aihetta koskien.
Miksi DNA myy antenniverkon maksu-tv-liiketoiminnan Digitalle?
Antennitelevisioverkon maksu-tv-asiakkaiden määrä on ollut jo pitkään laskussa. DNA haluaa keskittyä tulevaisuudessa televisioliiketoiminnan valtakunnalliseen kehittämiseen erityisesti kaapeli- ja laajakaistaverkoissa.
Paljonko DNA:lla on ollut asiakkaita antenniverkon maksu-tv-liiketoiminnassa?
Antenniverkon maksu-tv-liiketoiminta on ollut pieni osa DNA:n televisiopalvelujen kokonaisuutta ja kaupan myötä Digitalle siirtyy kymmeniä tuhansia asiakkaita.
Olemmeko edelleen Suomen johtava tv-toimija, kuten olemme sanoneet?
Kyllä, DNA jatkaa edelleen Suomen johtavana tv-toimijana ja tarjoaa valtakunnallisesti palveluja sekä kaapeli- että laajakaistaverkoissa yli 600 000 asiakkaalle. Lisäksi DNA:lla on noin 250 000 DNA TV -asiakasta. Olemme myös sopineet Digitan kanssa yhteistyöstä antenniverkon maksu-tv-palveluiden myynnissä, markkinoinnissa ja asiakaspalvelussa.
Mitä vaikutuksia liiketoimintakaupalla on näille asiakkaille?
Palvelut toimivat kuten tähänkin saakka ja palvelemme näitä asiakkaita yhteistyösopimuksemme mukaisesti edelleen omissa palvelukanavissamme. Muutos näkyy lähinnä laskuttajan nimen muutoksena DNA:sta Digitaksi vuodenvaihteesta lähtien.
Milloin kauppa astuu voimaan?
Kauppa astuu voimaan 1.1.2020 alkaen. Kauppa edellyttää vielä kilpailuviranomaisten hyväksyntää, joka saadaan arviolta syksyllä 2019. Liiketoiminta siirtyy ostajalle vuoden 2020 alusta.
Onko meillä edelleen antenni-tv-verkko, vai siirtyykö tämäkin Digitalle?
Ei, tässä myydään vain maksu-tv-liiketoiminta, meillä on edelleen antenni-tv-verkko, missä välitämme tässä liiketoimintakaupassa Digitalle siirtyviä palveluita.
Olen käyttänyt aiemmin DNA:n VHF Pro -verkoston antenniurakoitsijaa antenniasennuksessa apuna - kenen puoleen käännyn jatkossa?
Kaupalla ei ole vaikutusta VHF Pro -verkostoon eli samat antenniasentajat palvelevat jatkossakin asiakkaita.
Vaikuttaako kauppa DVB-T2 siirtymän aikatauluun?
DNA ei päätä DVB-T2 siirtymän aikataulusta, vaan mediayhtiöt.
@ DNA Hanna
"Onko meillä edelleen antenni-tv-verkko, vai siirtyykö tämäkin Digitalle?
Ei, tässä myydään vain maksu-tv-liiketoiminta, meillä on edelleen antenni-tv-verkko, missä välitämme tässä liiketoimintakaupassa Digitalle siirtyviä palveluita.
Vaikuttaako kauppa DVB-T2 siirtymän aikatauluun?
DNA ei päätä DVB-T2 siirtymän aikataulusta, vaan mediayhtiöt."
Tuohon on kyllä sanottava , että YLE:llä saattaa olla asiasta hieman eriävä käsitys. Kunhan YLE:n ja DNA:n riita kilpailutuksesta on saanut lopullisen päätöksen oikeudessa , niin tiedämme YLE:n kanavien osalta enemmän.
Joka tapauksessa , jos DNA haluaa pitää YLE:n edelleen VHF-verkossaan asiakkaana , niin se verkko pitäisi kiireen vilkkaa laajentaa kattamaan koko maa. Meillä päin Digitan UHF-verkko toimii paljon paremmin kuin DNA:n VHF-verkko ja en yhtään panisi pahakseni , jos YLE:n kanavat siirtyisivät Digitalle kokonaan.
"Eikös Yle ja Digita riitatuneet hinnasta ja Yle hylkäsi Digitan HD-lähetysten välittämisen? "
Kyllä vaan , mutta silloin oli lähinnä kyse väliaikaisten HD-testilähetysten välittämisestä ja YLE ei halunnut maksaa niistä oikein mitään. No DNA:n kanssa diili syntyi.
Sittemmin YLE on halunnut päästä eroon rinnakkaisista SD- ja HD-kanavista ja siirtyä pelkästään HD:hen. Sen vuoksi YLE yritti kilpailuttaa verkko-operaattoreita , mutta DNA valitti oikeuteen ja siksi HD-siirtymä on toistaiseksi jäissä. YLE:llä on lakisäääteinen velvoite jaella kanavansa koko maassa ja DNA:n verkko ei kata koko maata. Siis jotakin on pakko tehdä ja pikaisesti , että YLE voi lakisääteiset tehtävänsä hoitaa.
Siis joko DNA:n on pakko laajentaa VHF-verkkonsa kattamaan koko maa tai YLE:n kanavat siirtyvät Digitalle , jonka verkko jo nyt kattaa koko maan. Ei YLE:llä ole varaa iankaiken lähettää kanaviaan sekä SD:nä että HD:na.
DNA ei päätä DVB-T2 siirtymän aikataulusta, vaan mediayhtiöt."
Tuohan ei pidä paikaansa. Viestintävirasto päättää DVB-T2 siirtymän aikataulun, eikä mediayhtiö voi siirtyä MPEG4 pakkaukseen ennen kuin kanavanippu sen mahdollistaa. Mediayhtiöt siirtynevät MÅEG4 pakkaukseen vasta kun se on pakko.
Hinnoittelu siirtynee Digitalle, joten hinnat voivat antenniverkossa nousta.
YLE:n ja DNA:n riitaa tämä myynti ei ratkaise.
Mitenkähän käy MTV3 HD kanvan korttimaksullisuuden kanssa antenniverkossa. Kyllä kai sekin lasketaan kaupaan sisältyväksi maksukanavaksi.
Viestintävirasto vain koordinoi siirtymän viestintää , mutta päätökset siirtymästä tekevät Valtioneuvoston selonteon pohjalta lähinnä Mediayhtiöt yhdessä.
Tässä ote Viestintäviraston tiedotteesta:
"Viestintävirasto on koordinoinut DVB-T2-siirtymän viestintää ja toteuttanut sitä yhteistyössä tv-toimialan kanssa. Olemme jakaneet myös painettuja esitteitä, joissa on kerrottu siirtymän tapahtuvan 31.3.2020. Päivitämme nyt kaikki sähköiset materiaalimme tv-toimijoiden uuden päätöksen mukaisesti, mutta valitettavasti jakamaamme painettua materiaalia emme pysty keräämään takaisin", Viestintäviraston projektipäällikkö Tiina Aaltonen kertoo.
DVB-T2-lähetystekniikkaan siirtyminen perustuu Valtioneuvoston vuonna 2012 eduskunnalle selontekona antamaan sähköisen median viestintäpoliittiseen ohjelmaan sekä kansainvälisiin päätöksiin. Televisioyhtiöt (Yleisradio Oy, MTV Oy, Sanoma Media Finland Oy, Discovery Networks Finland Oy ja Fox International Channels Oy) tekivät maaliskuussa 2016 yhteisen päätöksen vapaasti vastaanotettavien tv-kanavien siirtymisestä 31.3.2020 mennessä käyttämään pelkästään DVB-T2-tekniikkaa.
"Kyllä vaan , mutta silloin oli lähinnä kyse väliaikaisten HD-testilähetysten välittämisestä ja YLE ei halunnut maksaa niistä oikein mitään. No DNA:n kanssa diili syntyi."
Vaikka kuinka yritän en löydä antenniverkon kanavista viitteitä Digitan lähettämistä Yle HD-kanavista. Ennen ne olivat paikoilla 31+ mutta nyt ei niitä ole... ainakaan Koillis-Helsingissä olevalla antennilla, ellei lasketa mukaan paikalla 39 olevaa testikuvaa. Aiemmin ne näkyi enkä antenniin ole sen jälkeen koskenut.
Kyllähän YLE nytkin on toteuttanut lakisääteisen velvollisuutensa. Se että YLE haluaisi luopua SD-kanavistaan ja jaella ne HD-tasoisina on eri asia.
On puhuttu DBV-T2:n siirtymisen viivästyvän YLE/DNA erimielisyyden takia. Saa nähdä toteutuuko tuo siirtymä tekstisi mukaisesti 31.3.2020.
Riita rahasta: Ylen HD-lähetykset loppuvat monilta kahden viikon kuluttua https://www.is.fi/digitoday/art-2000001898853.html
https://www.digita.fi/kuluttajille/tv
Jos vähän muistellaan menneitä , niin siinä vaiheessa , kun YLE aloitti HD-kanavien testilähetykset , niin niitä lähetettiin sekä Digitan verkossa (kanavapaikat 31, 32 ja 35) että DNA:n verkossa (kanavapaikat 21 , 22 ja 25).
No kun YLE ja Digita eivät päässeet hinnoista yksimielisyyteen , niin vain DNA:n verossa lähetettävät jäivät jäljelle.
YLE:n kannalta tilanne HD-kanavien osalta on edelleenkin jonkinlainen "testivaihe" , koska niillä ei ole sitä lakimääräistä peittovaatimusta. Vasta siinä vaiheessa , kun YLE lopettaa SD-kanaviensa lähetykset ja jäljelle jää vain HD-kanavat , niin silloin niiden peiton pitää olla se , mikä laissa vaaditaan.
Sehän se juurikin on se YLE:n päänsärky , kun DNA-verkkopeitto ei riitä ja Digitan kanssa hinnoista ei ainakaan vielä ole päästy sopuun. Lisäksi koko HD-siirtymä on jäissä DNA:n oikeuteen tekemän valituksen vuoksi.
99% todennäköisyydellä HD-siirtymä viivästyy tuosta 30.2.2020. Kuinka paljon , niin se on kiinni oikeusistuimista.
Itse asiassa , kun aiemmin kerroin tuosta Viestintäviraston tiedotteesta , niin tarkoitus ole vai selventää sitä , ketkä siitä aikataulusta viime kädessä päättävät. No oikeusprosessi vie aikansa , mutta sen jälkeen mediayhtiöt voita sopia asioista.
YLE on investoinut isoja summia studio- ja tuotantotekniikkaan , että kaikki olisi HD-tasoa ja ne ovat jo. Ihan tosissasiko sinä PW kuvittelet , että YLE:lle riittää vain siityminen DVB-T2:een. En usko mihinkään puolittaiseen ratkaisuun , sillä silloinhan koko YLE:n investointi menisi hukkaan.
YLE siirtyy DVB-T2:een ja MPEG4:ään vasta kun myös HD-tarkkuus on mahdollista koko maassa.
On tämä surkea foorumi , kun täällä ei voi korjailla kirjoitusvirheitään. Siis alkuperäinen aikamäärä HD-siirtymälle on 31.3.2020. No eipä se toteudu.
https://yle.fi/uutiset/3-8788681
Lähetystekniikan ja sen peiton kanssa YLE:llä on ongelma , jota setvitään oikeusistuimia myöten. No aikanaan se ratkeaa , mutten usko , että YLE enää jatkossa DNA:n lupauksiin luottaa.
Mielestäni se YLE:n verkko-osaston myynti aikoinaan oli virhe ja nyt se tulee YLE:lle kalliiksi.
https://yle.fi/uutiset/3-8788681
Juu totta mutta eikös tuo ollut piiloporvari Paavo Lipposen hallituksen aikaansaannos että Ylen verkkotoiminta myytiin?
No niitä hedelmiä korjaillaan nyt , valitettavasti. Tässä kohtaa lainaan vanhaa kansan viisautta: "Kun pakkasella kusee housuihinsa , niin se lämmittää hetken , mutta pian jäätyy perse."
Kuitenkin viimevuodelta traficomin sivuilta poimittu:
TV-talouksia, joissa ei ole antenniverkon lisäksi muuta vastaanottomahdollisuutta (esim. IPTV), on arviolta noin 900 000.
Se voi hyvin olla noin että maksukanavat loppuu antenniverkossa.
Eihän Digitan ylläpitämä TV Viihde-maksukanavapalvelukaan kannattanut. Vaikka HD-mummoilla sitä koitettiin myydä.
IPTV, sehän toimii nykyään myös mobiileilla laajakaistoilla.
Tai voi olla ettei ihmiset vaan halua maksaa mitään mistään.
Kaapeli-tv on varmempi , mutta ei kata koko Suomea.
Antenni-tv kattaa käytännössä koko Suomen ja on halvin.
Mä tarkoitinkin maksukanavia. Ja moni purnaa Yle-verostakin.
Toisekseen YLE TV1 on lainsäädännössä määritelty kriisiaikojen tiedotuskanavaksi viranomaisille ja en usko , että kriisiviestintää voi siirtää turvallisuussyistä ulkomaisen satelliittiyhtiön varaan. No onhan se Digitakin ulkomaisessa omistuksessa , mutta sen verkko on kokonaisuudessaan Suoman alueella ja sopimuksissa on pykälät , joilla se kriisiviestintä on turvattu.
Toisaalta joitain kymmeniä tuhansia voi olla vaikka 90 000, jolloin Digita voisi mainostaa saaneensa melkein 100 000 asiakasta 😀 riippuu aina kumpi on kenellekkin suosiollisempi ilmaisu.
Ei se satelliittikatselu ole nykyään niin kallista, esim. sat.digiboksin saa jopa alle satasella ja siihen kortinlukija 40 euroa, lautanen irtoaa mikropäineen ja kaapeleineen alle 60 e jne.
https://www.satshop.fi/satelliittipaketti-90cm-perus.html
Canal Digitalilla on sitten omat tarjouksensa joissa joskus voi saada asennuksen ja boksin muutamalla kympillä.
Tuossa YLE / DNA oikeusjutussa on kyse ennen kaikkea siitä , mitä kustannuksia YLE:n verkko-operaattoreille järjestämässä kilpailutuksessa saa ottaa huomioon ja mitä ei. DNA vaatii , että esim. VHF-antennien hankinta-ja asennuskuluja asiakkaille ei saa huomioida ja YLE on eri mieltä.
No kävipä tässä oikeusjutussa lopulta ihan miten tahansa , niin se ei ole YLE:n kannalta se pääpointti.
Kuten tässäkin ketjussa on jo moneen kertaan todettu , niin YLE:n suunnitelma on sulkea SD-kanavansa ja siirtyä HD-tekniikkaan samanaikaisesti lähetysformaatin muutoksen kanssa (DVB-T => DVB-T2).
Jotta YLE voi sulkea SD-kanavansa , niin sen käyttämällä verkko-operaattorilla tulee olla koko maan kattava lähetinverkko. Toistaiseksi DNA:lla ei ole. DNA on kyllä ilmoittanut , että heillä on valmius laajentaa verkkoaan , mutta käytännössä se ei ole rakentanut yhtään uutta lähetintä sitten vuoden 2012 kevään , mikäli DNA:n antenniverkon peittokarttaan on uskomista. Aika reikäinen se on joka tapauksessa eikä vain Pohjois-Suomessa , vaan myös pääkaupunkiseudulla on pahoja katveita , sanoipa kartta mitä hyvänsä.
Se alkuperäinen päivämäärä HD-siirtymälle on 31.3.2020 , joten mielestäni , jos DNA on ihan tosissaan pyrkimässä YLE:n verkko-operaattoriksi jatkossakin , verkon laajennustöiden pitäisi olla jo ihan loppusuoralla. No DNA vain lupailee , mutta ei käytännössä tee mitään muuta kuin riitelee oikeudessa ja pelaa aikaa.
En kummastele yhtään , että YLE ei luota DNA:n lupauksiin ja haluaa kilpailuttaa verkko-operaattoreita.
Vaikka YLE onkin valtio valtiossa, niin se joutuu noudattamaan tekemiään sopimuksia ja tekemään kiplailutuksen vasta, kun sopimuskausi päättyy.
Tietääkseni PW:llä on kaapelitv , joten asia ei häntä itseään koske.
No Suomessa on ne 900000 taloutta , joissa mitään muuta jakelua ei ole. IPTV ei ole kaikenkattava vaihtoehto vielä moneen vuoteen ja toisekseen niiden YLE:n lakisääteisten tehtävien siirtäminen IP-verkkoon vaatii lakimuutoksia ja ei sellaisia ole näköpiirissä. Parhaimmillaankin siihen menee vuosia ja ensin pitää rakentaa tuhansia kilometrejä valokaapeliverkkoa. Mobiiliverkko ei kelpaa epäluotettavuutensa vuoksi.
Kukahan tässä se kehityksen jarru oikein on???
DNA puolustaa oikeuksiaan tekemänsä sopimuksen perusteella, koska YLE:n HD taitaa olla sen VHF-verkon syömähammas ja toivovat ihmisten sen lisäksi ottavan maksullisia TV-palveluita. Tuskinpa Digita kauppa tähän vaikuttaa.
Aika näyttää miten tässä käy.
Luulenpa kuitenkin , että YLE:n budjetissa ei ole varaa pitää pystyssä sekä SD- että HD-kanavia vuoteen 2026 saakka.
Veikkaan , että näemme vielä erilaisia lehmänkäännöksiä ennen em. vuotta. Saattaapa käydä jopa niin , että YLE laittaa HD-lähetykset kokonaan jäihin VHF-verkossa ja purkaa sopimukset DNA:n kanssa. Kyllä niinssä sopimuksissa on ehdot sopimuksem purulle ja ko. kanavien lähetyksen lopettaminen kokonaan lienee sellainen.
Silloin DNA:n VHF-verkko on lähinnä pelkkä turhake.
Uutisissakin raapaistaan vain pintaa ja kehoitetaan menemään nettiin lukemaan tarkemmin. Uutistoimituskin tuntuu kuuluvan viihdetoimitukseen 😀
Areenaa taitavat suositella käytettäväksi TV-kanavien asemasta.
YLE ei tietääkseni lähetä HD-kanavia, vaan operaattorit hakevat signaalit Pasilasta ja siksi kaapeliverkossa ei ole paikallisia uutisia HD-kanavilla.
Ei ole mitään tekemistä minkään kanssa. Jos vaikka on nimellisesti pääkaupunkiseudulle rakentanut verkon (jota harva käyttää, kun on parempiakin tapoja saada kanavat) saadaan väestöpeittoa kivasti mutta "väärille"henkilöille.
Tämän Ylekin on varmaan tajunnut ja vielä kun huomioidaan verkon reikäisyys, niin 85% on valetta jo lähtökohtaisesti.
"Heillä on toimittajat joka puolella mailmaa ja urheilussa on asiantuntijoita joka lähtöön. "
Ja se on pelkästään hyvä asia. Julkisensananneuvosto on palkinnut YLE:n uutiset Suomen laadukkaimpina jo useaan kertaan.
Olen pelkästään iloinen , että YLE lähettää urheilua , kun muuten se olisi kokonaan maksukanavilla. Pitäähän meidän antenniverkon asiakkaidenkin saada jotakin vastineeksi YLE verolle. Maksukanavien urheilusta joutuu maksamaan sen YLE veron lisäksi vielä maksukanavista. Ei hyvä.
"Uutisissakin raapaistaan vain pintaa ja kehoitetaan menemään nettiin lukemaan tarkemmin "
Maikkarilla ei raapaista sitäkään vähää mitä YLE:llä ja Nelonen pani pillit pussiin , että se siitä kotimaisesta uutistarjonnasta. Millään kanavalla ei uutislähetyksessä ole kuin tärkeimmät pääkohdat ja syventävät jutut löytyvät netistä. Ulkomaisiin uutisiinko koko tarjonta pitäisi jättää??
"DNA:N ANTENNIVERKON KANAVATARJONTA KATTAA 85% SUOMALAISISTA."
DNA laskee verkkopeittoon kaikki asiakkaat , jotka ovat sen lähettimen alueella , vaikka suurimmalla osalla esim. pääkaupunkiseutua asiakkailla on kaapelitv.
Se peittoprosentti pitäisi laskea niiltä alueilta missä ei kaapelia ole ja missä kääpeli on , niin kaapeliasiakkaat pitåisi vähentää pois ja silloin tulos olisi ihan eri näköinen. Siis olen samaa mieltä , että DNA huijaa ja rankasti.
Perinteisestihän se peittoprosentti on aina laskettu vertaamalla lähettimien alueella asuvien määrää koko väestöön ja se olikin suhteellisen luotettaavaa siihen asti , kun ole vain se antennitv.
Sittemmin tilanne on muuttunut , kun on tullut antennitv:n rinnalle kaapelitv ja IPTV.
DNA ei kuitenkaan ole vaivautunut laskentakaavaansa muuttamaan. Siis jotta saataisiin edes suurin piirtein luotettavia lukuja , niin antennitv:n prosenttiin pitää laskea vain ne asiakkaat , joilla ei muuta ole verrattuna koko väestöön. Asiasta tekee tärkeän se seikka , että sitä peittoprosenttia käytetään monessa yhteydessä ja julkiselle palvelulle on määritelty jopa minimit , mitkä verkko-operaattorin tulee täyttää.
Dna S, M ja L-pakettien rinnakkaistilaukset päättyvät 31.8.2019
Sain tänään kirjeen jossa kerrotaan että kanavapaketteja uudistetaan ja Dna S, M ja L-pakettien rinnakkaistilaukset päättyvät 31.8.2019.
Mix paketteihin ei saa kuin antenniin...
Kyllä näin on, mutta kohta sekin lysti loppuu.
Sitä en tiedä miksi antenni ja kaapelikatsojat on näin erilailla kohdeltuja...