Siirry uusimpaan kommenttiin
Tämä viesti on vanha ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa.

DNA myy antenniverkon maksu-tv-liiketoimintansa Digitalle

https://corporate.dna.fi/lehdistotiedotteet?type=stt2&id=69861980 

DNA on sopinut myyvänsä antennitelevisioverkon maksu-tv-liiketoimintansa Digita Oy:lle. DNA jatkaa edelleen toimintaansa johtavana maksu-tv-toimijana kaapeli- ja laajakaistaverkoissa.

Antennitelevisioverkon maksu-tv-liiketoiminta, ja sen mukana DNA:n antenniverkon maksutelevisioasiakkaat, siirtyvät sopimuksen mukaisesti Digitalle 1.1.2020.

Kommentit

 • Mitähän tuo käytännössä tarkoittaa DNA luopuu siis VHF-verkosta? Hämäävästi puhutaan maksu tv asiakkaista, mutta onhan tuolla ilmaisiakin kanavia?

  Kuitenkin jatkossa puhutaan vaan kaapeli ja laajakaista toiminnoista eli kait se käytönnössä noin menee...
 • @JJJ

  "Mitähän tuo käytännössä tarkoittaa DNA luopuu siis VHF-verkosta? "

  Hmmmm...

  Hyvä kysymys. Eihän siellä VHF-verkon puolella tähänastikaan ole ollut kuin pieni osa maksukanavista. Siis suurin osa DNA:n myymistä maksukanavista on lähetty Digitan UHF-verkossa eli DNA on ostanut lähetyspalvelut Digitalta.

  Kanavakartasta asia selviää.

  https://www.dna.fi/documents/753910/853492/Antenni-TV-kanavakartta.pdf

  Meillä ei ole DNA:n VHF-verkko ikinä toiminut kunnolla , vaikka taloyhtiö sisäverkot ja antennit kunnostanut. Tervehdin ilolla , jos DNA kuoppaa VHF-verkon ja YLE:n HD-kanavat siirtyvät Digitan UHF-verkkoon. Se näkyy meillä erinomaisesti.

  Jos sittenhän se DNA:n ja YLE:n riitakin korkeimmassa hallnto-oikeudessa antenniverkon kilpailutuksista nähtävästi purkautuu , jos DNA:lla ei sitä VHF-verkkoa ole.
 • No perskule eihän tuo em. linkki näytä toimivan. Kokeillaanpa uudestaan

  https://www.dna.fi/documents/753910/853492/Antenni-TV-kanavakartta.pdf​​​
 • Liittynee myös tähän https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006175156.html DNA:kauppaan.
 • Niinpä.

  Voi olla että liittyy tai sitten ei , kun ei uutisessa siitä mitään mainita.

  Toisaalta DNA on saanut kuraa silmillensä sekä asiakkailta että esim. YLE:ltä juurikin VHF-verkkonsa osalta. Olisiko niin , että ajattelevat laittaa sen pakettiin tai myyvät pois???
 • DNA:n oman toimintaan jäänee vain hubin kautta tarjottavat netin kautta toimivat IPTV-kanavat ja kaapeliverkko.
  Tarjoavatkohan enää jatkossa IPTV-palveluita antenniverkon asiakkaille omana toimintanaan? Tuo selvinnee 2020 alkuun mennessä.
  Muilta osin DNA toiminee Digitan myyntiverkkona.
 • Uutinenhan koski koko maksutv puolen myyntiä antenninosalta, mutta tuo VHF-verkko siihen liittyy vahvasti. No täytyy varmaan odottaa sen jatkosta uutisia.

  Täytyy hubiakin miettiä uudeltapohjalta antenniasiakkaan, varmaan tekee digitan kanssa sopparin että sillä voi maksukanavia katsoa jatkossakin tai sitten ei.
 • Joo hubilla ja Wboxeilla varmaan maksukanavien katseluun tulee muutosta , mutta noilla em. purkeilla voi katsella antenniverkosta ja kaapelista ainakin ilmaisia kanavia. Siltä osin ei nähtävästi muutu mikään.
 • Wboxiin käy sentään kortti, sillä salaus varmaan jatkossakin tehdään, kun miettii laitekantaa markkinoilla/kodeissa.
 • Dna jatkaa maksutv operaattorina, joten muutoksia ei hubiin ja muualle todennäköisesti tule. Koko juttu taitaa vain olla siitä, että DNA ei halunnut /kyennyt laittamaan koko suomeen toimivaa VHF verkkoa. Koko HD siirtymä piti vielä lykkääntyä sen takia.
  https://yle.fi/uutiset/3-10655926​​​
 • @Sami S

  "Koko juttu taitaa vain olla siitä, että DNA ei halunnut /kyennyt laittamaan koko suomeen toimivaa VHF verkkoa. "

  Tuo on yksi mahdollinen selitys operaatiolle. Tuota samaa jo itsekin vähän sivusin/arvuuttelin pikkuisen aiemmin tässä ketjussa.

  Minä en jää VHF-verkkoa kaipaamaan , kun sen toiminta on täällä päin surkeaa.
 • Ei kai jatka Antenissa? Ainakin ymmärsin niin että myy vaan tulevaa digitan palvelua verkostonsa kautta.
 • Olisi varmaan saanut VHF-verkon toiminaan jos olisi panostanut siihen, tämä taitaa olla helpompi ratkaisu. Surkeahan tuo on, mutta onkohan sille tarvetta jatkossa ollenkaan, kun panostamista (rahaa) vaatii toimiakseen. Toisaalta digitalla voi olla laajentamiseen erilainen näkökulma kun DNA:lla. Jännä nähä mitä tapahtuu, mutta toivottavasti positiivista.
 • @JJJ

  "Ei kai jatka Antenissa? Ainakin ymmärsin niin että myy vaan tulevaa digitan palvelua verkostonsa kautta. "

  Niinpä.

  Uutisessa ei kyllä ollut mitään mainintaa siitä mitä tapahtuu itse VHF-verkolle. Puretaanko vai myydäänkö vai mitä sille tehdään. Uutisessa ymmärtääkseni puhutaan vain kanavien lähetystoiminnan myynnistä.

 • DNA voisi tietty tarjota hubille kanavat iptv:n kautta pelkästään, niille kenellä ei ole kaapelia, tuo DNA TV:n säilyttäminen ja asiakaspaljouden kehuminen voisi siihen viitata.
 • @JJJ

  "Toisaalta digitalla voi olla laajentamiseen erilainen näkökulma kun DNA:lla. Jännä nähä mitä tapahtuu, mutta toivottavasti positiivista. "

  Nähtäväksi jää. Toisaalta Digitalla on jo koko maan kattava UHF-verkko ja siinä kapasiteettia myös VHF-verkossa toimiville kanaville ja jos kanavian HD-siirtymä nitkahtaa eteenpäin , niin verkosta poistuu ainakin rinakkaiset SD-kanavat.

  Epäilen , että Digitalla ei VHF:lle ole tarvetta TV-käytössä , mutta voihan sitä käyttää esim. mobiiliverkkona tulevaisuudessa. Toki kai sellainen käyttö kiinnostaa myös DNA/Telenoriakin.
 • Juu eipä tuosta VHF-verkosta sen enempää vielä kerrottu, voihan se olla että jää DNA:llekkin, mutta silloin sieltä ei kyllä TV lähetyksiä tule ainakaan jatkossa. Aika näyttää.

  Digitan kapasiteetista en osaa sanoa, eipä sieltä juurikaan tule päällekkäisiä lähetyksiä nyt kun nelonen ja joku höpökanava jotka on HD ja SD laadulla.T2 siirtymä ja kanavien määrä varmaan ratkaisee riittääkö niillä nykyisellä kapasiteetti. Ihan kaikkia kanavia ei varmaan kannata lähettää antennissa ja jotenkin veikkaan kanavien vähenevän jopa antennissa. IPTV:n kautta saa kuitenkin eri operaattoroilta kanavia kohtuu helposti halukkaat. (joskaa ei se ainoana jakelureittinä toimi koko suomessa millään.)
 • Hyvä uutinen. Kaapeliverkon asiakkaat pääsevät maksamasta antenniverkon asiakkaiden palvelua.
 • Nii meinaat että palvelut on sulle jatkossa halvempia. Hah!
 • On siellä antenniverkossa ainakin rinnakkaisia kanavia aika monta.

  YLE TV1 HD ja SD
  YLE TV2 HD ja SD
  YLE Teema/Fem HD ja SD
  MTV3 HD ja SD
  Nelonen HD ja SD
  Viitonen HD ja SD

  Nuo nyt ainakin pikaisesti muistin ja voi siellä olla joku muukin. Minusta nuo Viitosta lukuunottamatta ovat suomalaisia pääkanavia eikä mitään höpö höpöä. Noiden rinnakkaiset SD.versiot taatusti poistuvat jonkin ajan päästä.

  Jos HD-siirtymä nyt toteutuu , niin silloin kaikki antennikanavat siirtyvät käyttämään DVB-T2:ta ja silloin kaistantarve suurinpiirtein puolittuu nykyiseen verrattuna. Siis ei mitään ongelmaa UHF:n kapasiteetin kanssa , jos sinne ei lisätä runsaasti uusia kanavia.
 • Tarkoitinkin että Digitalla ei ole tällähetkellä päällekkäisiä 😀 Noista esitetyistä vain nelonen on sillä päällekkäisinä.
 • En tarkottanu hintojen laskevan, luultavasti tulevaisuuden nostopaine vähenee.
 • Joo ei Digitalla.

  Itse aprikoin sitä , että jos nuo em. kanavat siirtyvät pelkästään HD-formaattiin ja siirretään Digitan verkkoon , niin ei siinä kaistan tarve kasva. Käy juurikin päinvastoin , jos loputkin UHF-verkon DVB-T kanavat ( nykyiset kanavaniput A , C ja E) siirtyvät DVB-T2:een kuten alkuperäinen suunnitelma oli ennen kuin DNA vei asian markkinaoikeuteen.Maksukanvien osaltahan homma on tehty.
 • Digita on liikeyritys, jonka tarkoitus on tuottaa voittoa omistajilleen, joten tuskin mitään kovin positiivista muutosta on odotettavissa siltä taholta.
  Vain ruuhkasuomessa on Digitalla kapasiteettiä enemmän, mutta muualla nippuja on vähänlaisesti.
  Minä veikkaan, että antenniverkossa kanavien määrä tulee vähenemään ja kanavayhtiöt siirtyvät enenemässä määrin tarjoamaan palvelupakettejaan netin kautta.
 • @PW

  "Minä veikkaan, että antenniverkossa kanavien määrä tulee vähenemään ja kanavayhtiöt siirtyvät enenemässä määrin tarjoamaan palvelupakettejaan netin kautta. "

  Se on hyvinkin todennäköinen kehityskulku. Antenni on YLE:n julkisen palvelun jakeluun se halvin ja toimintavarmin vaihtoehto ja ne kanavat tulevat sinne jäämään vielä pitkäsi aikaa. Kaupallisten yhtiöiden tilanne on erilainen.

  Operaattoreiden IP-verkot eivät kata kaikkia eikä niissä ole kapasiteettia jaella kaikille niitä lakisääteisiä palveluja. Siis ehkä joskus kaukana tulevaisuudessa , kun ensin on vedetty tuhansia ja tuhansia kilometrejä valokuitua. Mobiiliverkkojen luotettavuuteen ei ole luottamista kriisitilanteissa eli niitä ei voi mukaan laskea.
 • 2017 kun oli viimeksi muutoksia antenniverkossa, niin digita tappoi suurimman osan DNA:n maksukanavissa Porvoossa. Laittoivat eri niput, mutta samalla taajuudelle Espoosta ja Anjalankoskelta, joten ne nollasivat toisensa Porvoon kohdalla. Eli nyt sitten varmaan häviää liputkin kanavat. VHF on toiminut Porvoossa ihan ok, mutta sekin varmaan päättyy, ei Digita sitä rupea ylläpitämään. Sekin on nykyään yhdysvaltalaisen sijoitusyhtiön omistuksessa (Digital Colony on yhdysvaltalainensijoitusyhtiö, jonka omistavat Digital Bridge ja Colony NorthStar.)
 • Ite aattelin tota just niinpäin että kun päällekkäisiä kanavia ei juuri digitalla ole, niin sinne ei paljon lisää tule tilaa niiden poistolla.

  Mutta jos Mpeg4 pakattu kuva vie vähemmän kaistaa HD-laadullakin, kun nykyinen SD lähetys, niin silloinhan kapasiteetti riittää helposti jatkossakin. Ainoastaa digitan lähettimet tosiaan ei monessa paikassa lähetä maksukanavia, eli ilmeisesti T2 lähetykset jokapaikkaan vaatii siihenkin panostusta (jos nyt suoraan ovat syy miksi maksukanavia ei joka paikassa ole saatavilla.)

  No ei auta kun arvailla, ennenkuin lisää tiedotetaan varmaan syksyllä vasta...
 • Pääsääntönä on ollut se, että päämastot lähettävät T2 signaaleja ja muut vain peruskamaa. Joissain paikoissa on ollut pakko lisätä täytemastoihin myös T2, mutta ne ovat aika harvassa.
 • @JJJ

  "Mutta jos Mpeg4 pakattu kuva vie vähemmän kaistaa HD-laadullakin, kun nykyinen SD lähetys, niin silloinhan kapasiteetti riittää helposti jatkossakin. Ainoastaa digitan lähettimet tosiaan ei monessa paikassa lähetä maksukanavia, eli ilmeisesti T2 lähetykset jokapaikkaan vaatii siihenkin panostusta (jos nyt suoraan ovat syy miksi maksukanavia ei joka paikassa ole saatavilla.) "

  DVB-T2 käyttää tehokkaampaa modulaatiota , josta tulee noin 30% hyöty ja lisäksi pakkaus on MPEG-4 , josta tulee vielä suurempi hyöty verrattuna MPEG-2:een. Ilman sen suurempia laskutoimituksia voi arvioida , että DVB-T SD-kanavan bittivirta ja DVB-T2 HD-kavavan (1080i) bittivirta ovat suurinpiirtein samaa luokkaa. Voi olla , että jälkimmäisen on jopa vähän pienempi. No en tiedä varmaksi , kun pitäisi ensi laskeskella asioita vähän tarkemmin.

  Miksi kaikkia maksukanavia ei lähetetä Digitan UHF-verkossa koko maassa on enemmänkin kaupallinen kysymys. Maksukanavayhtiöt eivät ole siitä halunneet maksaa ja toki antenniverkon toimijoilla tulee olla toimilupa ja sekin maksaa.

  Luultavasti kustannussyistä maksukanavayhtiöt suosivat kaapeliverkkoja ja nyttemmin myös IP-verkkoja , koska ei tarvita toimilupia.

 • @Sami S

  "Sekin on nykyään yhdysvaltalaisen sijoitusyhtiön omistuksessa (Digital Colony on yhdysvaltalainensijoitusyhtiö, jonka omistavat Digital Bridge ja Colony NorthStar.)"

  Juu näin on , mutta Digita tarvitsee toimintaansa verkkotoimiluvan valtiovallalta. Yksityisyrityskään ei voi omistuspahjastaan riippumatta tehdä mitä tahansa ilman valtiovallan hyväksyntää.

  PS. Siis antenniverkossa toimivilla pitää olla toimilupa , kanavayhtiöillä ohjelmistotoimilupa ja verkkoyhtiöillä verkkotoimilupalupa.
 • Digita ei lähetä Ylen vapaita HD -kanavia kun eivät päässeet aikoinaan sopimukseen hinnasta. DNA jatkoi niiden lähettämistä 2x kanavapaikoilla.

  Jos uutinen kaupasta tarkoittaa, että myös 2x kanavat siirtyvät Digitalle niin se saa määräävän markkina-aseman ja ellei hinnoittelusta Ylen kanssa päästä sopimukseen niin se tietää huonoa HD -lähetyksille antenniverkossa
 • @ Micke Tapaninvainiossa

  "Digita ei lähetä Ylen vapaita HD -kanavia kun eivät päässeet aikoinaan sopimukseen hinnasta. DNA jatkoi niiden lähettämistä 2x kanavapaikoilla."

  Näinhän se meni taannoin , mutta YLE:llä on kova hinku päästä takaisin Digitan verkkoon ja siitähän YLE ja DNA parasta aikaa käräjöivät markkinaoikeudessa.

  Tiedä sitten miten asia ratkaistaan , mutta jos DNA kuoppaa koko VHF-verkon , niin eipä ole juurikaan vaihtoehtoja. Ylen on pakko kuitenkin hoitaa lakisääteiset tehtävänsä ja halu siirtyä kokonaan HD-formaattiin on ilmeisen kova. Eiköhän se sopu ennemmin tai myöhemmin löydy.
 • Lähetysverkkomme on myyty ulkomaisille sijoitusyhtiöille ja he päättävät millä hinnalla kanavat lähetetään. Ylen kanavat kuuluvat näkyä kaikille joten Ylen on pakko maksaa pyydetty summa. Yle ei hyväksynyt Digitan hintaa ja meni HD lähetyksissä DNAn kanssa sopimukseen. Joten nyt sitten Yle joutuu maksamaan suurempaa summaa, suomen valtio avittaa sitä ja viimeisenä yle veroa korotetaan.
 • Jäin vielä miettimään uutisen "lisäksi meillä on 250 000 DNA TV asiakasta" lauseen tarkoitusta. Eikö kaikki antenniasiakkaat (maksutv) ole myös DNA TV asiakkaita.

  Itse olen ollut DNA:n TV asiakas juurikin antenni varmistuksen takia, vaikka viimeaikoina VHF on taas tökkinyt ja formulat katsottu sen takia C moren appin ja chromecastin kautta. Mulla ainakin asiakkuus DNA:n kanssa loppuu tämän kaupan myötä ja DNA:lta otettu yksi puhelinliittymäkin on vain sen takia ollut että saa kanavapaketeista alennusta, joten sekin siirtyy Elisalle muiden liittymien ja nettien jatkoksi.

  Jos haluavat pitää "DNA TV asiakkaat" (muut kuin kaapelilla) niin pitäisi tosiaan tulla joku hubi2 ja iptv:n kautta maksukanavat. Toisaalta nykyiset antenniasiakkaat siirtyy digitalle uutisen mukaan, joten ilmeisesti DNA TV lakkaa (samaan rahaan) toimimasta.
 • Luulisi tuon Ylen nykyisen ratkaisun olevan järkyttävän kallis. Lähettää kanavat molemmissa verkoissa ja jatkossa kun tarvi lähettää kuin HD:na niin pitäisi kaiken järjen mukaan tulla halvemmaksi.
 • Ilmeisesti HD hinta digitalla olisi ollut niin kallis, että on tullut halvemmaksi antaa SD kanavat digitalle ja HD kanavat DNA. Eli hinnat voivat nousta kun kaikki Digitalle siirretään. Monopolihinnoittelu. Samaa meininkiä kuin Carunan kanssa.
 • Olettaisin, että kaikilla, joilla on maksukanavia, on myös DNA TV ja Hubiinhan se myös sisältyy.
  Saa nähdä, miten erottelevat hubeissa kaapeli- ja antenniverkkoasiakkaat, kun siihen sisältyy kiinteä DNA:n TV-kortti.
  Ymmärtääkseni eivät voi antenniverkkoasiakkaille enää tarjota IP-kanavia (mm. IP-verkon kautta kuukaudenkanavaa).
 • Jotain muutostahan se vaatii kun ilman DNA TV hubille tilausta ei näy antennikanavat nytkään, joten väkisinkin joku muuttuu. Ellei sitten ole niin törkeitä että voi voi, käytä androidia hubilla vaan... tai muuta kaapelikotiin.

  Keväällä etsin VHF antennia + vahvistinta yhteen paikkaan ja DNA:lla sitä ei ollut enää myynnissä... Ostin kyllä Welho merkeillä olevan setin muualta, mutta taitaa jäädä asentamatta, kun ei ole vielä paikoilleen mennyt.
 • Tämä siirtymä tulee niin nopeesti, että jotenkin kokoajan ajattelin, ettei SD kanavat tule enää jakoon sitten samaan aikaan, mutta eipä taida sitä HD-siirtymää keretä tässä tulemaan näin nopeella aikataululla...

  Tai siis mahdolliset SD-kanavat muulla kuin T2 virittimellä näkyvät.
 • Eipä taida kaapeliverkkolainen enään voida samalla TV-kortilla katsoa salattuja kanavia mökin antenniverkon kautta.
 • Ai IPTV lakkaa myös toimimasta?
 • No niin saatiinhan aiheesta aikaiseksi vilkas keskustelu.

  Kun kerran spekuloimaan on ruvettu , niin lyödäänpä hiukan lisää löylyä kiukaalle.

  Jos antenniverkon kanssa käy niin , että Digita jää sinne ainoaksi toimijaksi , niin kuinka Kilpailuvirasto suhtautuu sellaiseen hallitsevaan markkina-asemaan?

  Kuinka valtiovalta ylipäätään suhtautuu asiaan vai onko TV:n lähetysverkko sellainen strateginen palvelu , joka on pidettävä yhteiskunnan kontrollissa?

  Minulla on vähän sellainen hytinä , että valtiovalta on ehkä vähän vetämässä takaisin suurinta yksityistämisintoa karvaiden Fortum => Caruna kauppojen vuoksi ja muutenkin valtio on jälleen satsaamassa enemmän yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisiin toimintoihin.

  Jos en ihan väärin muista , niin taisi olla Lipposen hallitus , joka aikoinaan myi YLEN:n verkkotoiminnan ranskalaisille. Sitten perustettiin DIgita ja sen omistus on siirtynyt erilaisilla kaupoilla nykyisille omistajille.

  Henkilökohtaisena mielipiteenäni voisin sanoa , että noilla Lipposen kaupoilla on ollut samanlainen vaikutus kuin , jos pakkasella kusee housuihinsa. Hetken se lämmittää ja sitten jäätyy perse.

  Ainakin YLE on saanut karvaasti kokea , mitä tarkoittaa yhtiön osien ulosmyynti. Se tulee pitkän päälle kalliiksi ja oli virhe. Kaupallisten tv-yhtiöiden kanta asiaan ei välttämättä ole sama , mutta niillä ei olekaan samanlaisia lakisääteisiä velvoitteita kuin YLE:llä.

  No eiköhän tähän asiaan saada aika pian lisävalaistusta ja voi olla , että palikat pannaan vielä uuteen järjestykseen.
 • Täältä näkyy vähän seikkaperäisemmin Digitan vaiheet.

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Digita​​​
 • Onko DNA,lla kohta kaamee kapula.
  Elämä on..

 • Niinpä.

  Puhelinliiketoiminta myydään Telenorille ja TV-toiminta Digitalle ainakin osittain.

  Vaikuttaa siltä , että DNA:n johto on itsekin huomannut minkä paskakasan päällä istuvat ja kaikki pannaan paniikissa myyntiin.
 • Syksyllä asiaan saataneen lisäselvitystä, miten kauppa vaikuttaa asiakkaissiin - kunhan kilpailuvirasto on hyväksynyt kaupat.
  Ei tuossa tule muutosta määräävään markina-asemaan. Tähän asti DNA on ollut antenniverkossa ainoa toimija, jolla on siellä maksutelevisaiopalveluita ja jatkossa se on Digita.
  Yleisradion siirtoverkko myytiin aikoinaan sen takia, että kaupalliset TV-yhtiöt valittivat siitä kun joutuivat kilpailijalle (YLE) maksamaan mielestään ylisuuria siirtomaksuja. Nyt ei ole valituksia kuulunut, mutta mitenkähän kävi siirtomaksujen?
 • @PW

  "Ei tuossa tule muutosta määräävään markina-asemaan. Tähän asti DNA on ollut antenniverkossa ainoa toimija, jolla on siellä maksutelevisaiopalveluita ja jatkossa se on Digita. "

  Onhan se vähän noinkin , mutta ei se Kilpailuvirasto tuijota vain maksukanavia. Edellä spekuloin sellaista tilannetta , että DNA lopettaa koko verkkotoiminnan ja jäljelle jää vain Digita , niin silloin ei katsota vain maksukanavia , vaan koko paletti ilmaiset mukaan lukien.

  No kaikki selviää aikanaan.
 • "Puhelinliiketoiminta myydään Telenorille ja TV-toiminta Digitalle ainakin osittain."

  Siis nythän on niin että koko Dna menee Telenorille poislukien antenniverkon maksu-tv joka menee Digitalle, sensijaan kaapeli-tv, iptv, laajakaistat (niin kiinteä kuin mobiili), puhelintoiminnot (niin kiinteän lankaverkon kuin mobiilin) siirtyy Telenorille ja kaapeli-tv, iptv sekä kiinteä laajakaista luultavasti muuttuu Canal Digitaliksi jollain aikajänteellä.

  "Vaikuttaa siltä , että DNA:n johto on itsekin huomannut minkä paskakasan päällä istuvat ja kaikki pannaan paniikissa myyntiin. "

  Miten niin paskakasan? Dna on ollut menestys, ainakin jos uskomme OP:n analyytikkoa Kimmo Stenvallia ja miksi emme uskoisi! Sitäpaitsi eihän Dnan johto voi vaikuttaa myyntiin, omistajathan ne tuon myy. Enkä usko että Finda ja PHP Holding ovat paniikissa Dnata myymässä.
 • Jos se DNA on omistajilleen niin suuri ja tuottoisa menestys , niin eikö ole sitten aika tyhmää myydä omistustaan.

  Silloin kun omistajat myyvät siitä saadaan kertakorvaus ja tuotot loppuvat siihen. Toki jos myynnistä saa reippaasti ylihintaa ja sen sijoittaa uudelleen , niin voihan sekin olla kannattavaa. Matkapuhelin ja tv-toiminta on aika kilpailtua ja tuskin sen tuotot järin suuria ovat. Yleensä yhtiöitä myydään , kun tuottonäkymiä ei enää ole ja edessä olisi suuria investointeja , joihin ei oikein olisi varaa.

  Yritysfuusio on sitten eri asia , koska silloin vanhojenkin omistajien omistus säilyy ( osuuden enkä pienentyessä) ja tuottoa tulee toiminnasta.

 • Telenor haluaa laajentua. Pistävät rahaa tiskiin. Simple as that.
  Kaikki teleyritykset taitaa olla jo vähintään kertaalleen myytyjä, joten "yleensä myydään" ei päde tässäkään tapauksessa.
 • Joo jos sitä nappulaa tulee reippaasti yli käyvän hinnan , niin onhan se myynti kannattavaa kuten itsekin edellä totesin.
 • Kyllä PHP:n ajatus on ollut vuosia viedä Findan kanssa DNA pörssiin ja listautumishinta oli 10,10e nyt myi 20,90e/osake, joten menestys on ollut omistajalle. Tästä kasvu on kyllä väkisimpin hitaampaa ja myynti hyvävaihtoehto... Ostaja saa sitten erilaista arvoa ja tasaista tuottoa itselleen.
 • Joo ja myyjä saa kertakorvauksen , mutta voihan sijoittaa paremmintuottavvan.
 • Dna:n vastaus kysymykseeni. Kysyin antenniverkosta, maksukanavista ja dna hubista.

  Moi Sami,

  Palvelut toimivat kuten tähänkin saakka ja palvelemme asiakkaita yhteistyösopimuksemme mukaisesti edelleen omissa palvelukanavissamme. Muutos näkyy lähinnä laskuttajan nimen muutoksena DNA:sta Digitaksi vuodenvaihteesta lähtien.

 • Että silleen.

  Tuo koskee varmaankin DNA:n maksullisia palveluja , mutta ei kerro mitään VHF-verkon kohtalosta ja miten sen kanssa menetellään. Kaikilla ei ole DNA:n maksullisia palveluja , mutta käyttävät sen kautta ilmaisia palveluja.
 • Taitaa VHF verkko poistua aika nopeasti käytöstä.
 • Veikko, minä uskon mielummin rahoitusalan ammattilaista:
  https://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2000006064222.html

  Eli niinkuin sanoin, ei se Dna mikään paskakasa ole.
 • "Kaikki teleyritykset taitaa olla jo vähintään kertaalleen myytyjä, joten "yleensä myydään" ei päde tässäkään tapauksessa.     "

  Niin no, Sonera päätyi Ruotsiin ja Dna Norjaan, Elisa/Saunalahti käväisi Islannissa mutta onneksi päätyi takaisin suomalaisiin käsiin. Globetel Oy ja PerusTele Oy ovat ainoat joita ei ole myyty minnekään vaan kokoajan olleet suomalaisomistuksessa.
 • Kuinka moni muuten muistaa takavuosina kun Digitalla oli oma TV Viihde-niminen maksutv-palvelu antenniverkossa ja sitä mainostettiin kovastikin HD-mummolla ym.? Eli nyt Digita kokeilee uudestaan samaa ja aika näyttää miten tuossa käy.
 • @Jari

  Kuten jo edellä pariinkin kertaan olen todennut , niin ymmärrän myynnin , jos hinta on tuplat käypään arvoon nähden kuten täällä on vilauteltu.
 • Voidakseen jatkaa uskottavana tv-verkko-operaattorina mm. VHF-verkossaan DNA:n olisi pitänyt investoida verkkoonsa aika paljon pitääkseen YLE:n asiakkaanansa.

  No eivät viitsineet ja menivät helpon kautta , kun Telenor tarjosi tukun rahaa.

  Kukin voi tykönänsä miettiä millä nimellä sellaista firmaa pitäisi kutsua , joka on omistajilleen tuottoisampi myymällä.
 • Moi

  Tälläinen vastauksen sain tänään Digi:taltat.

  Moikka! Nämä maksu-tv-palvelut tulevat Digitan UHF-verkkoon, joten katseluun tarvitset UHF-antennin. Terveisin, Maiju Digitan viestinnästä

  Sitten tänään Dna:n asiakaspalvelusta taas sanottiin että VHF-verkko pysyy ja kaikki pysyy ennallaan eli olisi kaksi palvelutarjoijaa samoilla kanavilla.
 • Voisiko Dna:n aspalaiset täällä vähän valaista missä mennään 1.1.20
 • Markku: Samoja nuo kanavat eivät ole. VHF-verkossa ne ovat HD-versioita ja Digitan verkossa SD-versioita.
  Tuon mukaan DNA:n ja YLE:n välinen erimielisyys siis jatkuisi edelleen, jos DNA ei myynnyt myös VHF-verkkoaan.
  Mikäli olen aikaisemmista viesteistä oikein ymmärtänyt, niin DNA edelleen salaa kaikki antenniverkon maksukanavat ja toimii niiden myyntikanavana ja että ne toimivat edelleen DNA:n laitteilla ja TV-kortilla. Tuosta ei kuitenkaan selviä VHF-verkon omistajuus.
 • DNA siis möi vain  maksutv liiketoiminnan Digitalle, eli ilmaiset pitäisi jatkua normaalisti DNA:n omassa verkossa. Uutisessa ei puhuttu mitään ilmaiskanavista.
 • Täällä on jotain tietoa, mutta sitä ei pääse lukemaan, kun ei ole jäsen​http://www.sant.fi/uutiset.php?aid=15609&k=14947​​​
 • @mie
  Eipä ole montaa ilmaiskanavaa DNA:n verkossa ja kun mainitaan:
  " Jatkamme edelleen Suomen johtavana tv-toimijana kaapeliverkossa ja tarjoamme valtakunnallisesti palveluja sekä kaapeli- että laajakaistaverkoissa yli 600 000 asiakkaallemme. "

  Niin luultavasti ilmaiskanaviakaan, eli mitään ei välitetä antenninkautta DNA:n puolesta.

  VHF-verkon kohtalosta ei ilmeisesti ole mistään tullut lisätietoa? Tosin melko aikaista tietää tarkemmin ja siksi asiakaspalvelukaan ei oikein varmasti tiedä missä mennään.

  Epäilisin jokatapauksessa ettei digita kauaa jakele kaupan toteuduttua päällekkäisiä kanavia...
 • Hei!

  Ohessa kysymyksiä ja vastauksia aihetta koskien.

  Miksi DNA myy antenniverkon maksu-tv-liiketoiminnan Digitalle? 

  Antennitelevisioverkon maksu-tv-asiakkaiden määrä on ollut jo pitkään laskussa. DNA haluaa keskittyä tulevaisuudessa televisioliiketoiminnan valtakunnalliseen kehittämiseen erityisesti kaapeli- ja laajakaistaverkoissa.

  Paljonko DNA:lla on ollut asiakkaita antenniverkon maksu-tv-liiketoiminnassa? 

  Antenniverkon maksu-tv-liiketoiminta on ollut pieni osa DNA:n televisiopalvelujen kokonaisuutta ja kaupan myötä Digitalle siirtyy kymmeniä tuhansia asiakkaita.

  Olemmeko edelleen Suomen johtava tv-toimija, kuten olemme sanoneet? 

  Kyllä, DNA jatkaa edelleen Suomen johtavana tv-toimijana ja tarjoaa valtakunnallisesti palveluja sekä kaapeli- että laajakaistaverkoissa yli 600 000 asiakkaalle. Lisäksi DNA:lla on noin 250 000 DNA TV -asiakasta. Olemme myös sopineet Digitan kanssa yhteistyöstä antenniverkon maksu-tv-palveluiden myynnissä, markkinoinnissa ja asiakaspalvelussa.

  Mitä vaikutuksia liiketoimintakaupalla on näille asiakkaille? 

  Palvelut toimivat kuten tähänkin saakka ja palvelemme näitä asiakkaita yhteistyösopimuksemme mukaisesti edelleen omissa palvelukanavissamme. Muutos näkyy lähinnä laskuttajan nimen muutoksena DNA:sta Digitaksi vuodenvaihteesta lähtien.

  Milloin kauppa astuu voimaan? 

  Kauppa astuu voimaan 1.1.2020 alkaen. Kauppa edellyttää vielä kilpailuviranomaisten hyväksyntää, joka saadaan arviolta syksyllä 2019. Liiketoiminta siirtyy ostajalle vuoden 2020 alusta.

  Onko meillä edelleen antenni-tv-verkko, vai siirtyykö tämäkin Digitalle? 

  Ei, tässä myydään vain maksu-tv-liiketoiminta, meillä on edelleen antenni-tv-verkko, missä välitämme tässä liiketoimintakaupassa Digitalle siirtyviä palveluita.

  Olen käyttänyt aiemmin DNA:n VHF Pro -verkoston antenniurakoitsijaa antenniasennuksessa apuna - kenen puoleen käännyn jatkossa?
  Kaupalla ei ole vaikutusta VHF Pro -verkostoon eli samat antenniasentajat palvelevat jatkossakin asiakkaita.

  Vaikuttaako kauppa DVB-T2 siirtymän aikatauluun?
  DNA ei päätä DVB-T2 siirtymän aikataulusta, vaan mediayhtiöt.

  DNA Hanna palveluasiantuntija
 • Aamen.

  @ DNA Hanna

  "Onko meillä edelleen antenni-tv-verkko, vai siirtyykö tämäkin Digitalle? 

  Ei, tässä myydään vain maksu-tv-liiketoiminta, meillä on edelleen antenni-tv-verkko, missä välitämme tässä liiketoimintakaupassa Digitalle siirtyviä palveluita.

  Vaikuttaako kauppa DVB-T2 siirtymän aikatauluun?
  DNA ei päätä DVB-T2 siirtymän aikataulusta, vaan mediayhtiöt."

  Tuohon on kyllä sanottava , että YLE:llä saattaa olla asiasta hieman eriävä käsitys. Kunhan YLE:n ja DNA:n riita kilpailutuksesta on saanut lopullisen päätöksen oikeudessa , niin tiedämme YLE:n kanavien osalta enemmän.

  Joka tapauksessa , jos DNA haluaa pitää YLE:n edelleen VHF-verkossaan asiakkaana , niin se verkko pitäisi kiireen vilkkaa laajentaa kattamaan koko maa. Meillä päin Digitan UHF-verkko toimii paljon paremmin kuin DNA:n VHF-verkko ja en yhtään panisi pahakseni , jos YLE:n kanavat siirtyisivät Digitalle kokonaan.

 • Eikös Yle ja Digita riitatuneet hinnasta ja Yle hylkäsi Digitan HD-lähetysten välittämisen?
 • @Micke

  "Eikös Yle ja Digita riitatuneet hinnasta ja Yle hylkäsi Digitan HD-lähetysten välittämisen? "

  Kyllä vaan , mutta silloin oli lähinnä kyse väliaikaisten HD-testilähetysten välittämisestä ja YLE ei halunnut maksaa niistä oikein mitään. No DNA:n kanssa diili syntyi.

  Sittemmin YLE on halunnut päästä eroon rinnakkaisista SD- ja HD-kanavista ja siirtyä pelkästään HD:hen. Sen vuoksi YLE yritti kilpailuttaa verkko-operaattoreita , mutta DNA valitti oikeuteen ja siksi HD-siirtymä on toistaiseksi jäissä. YLE:llä on lakisäääteinen velvoite jaella kanavansa koko maassa ja DNA:n verkko ei kata koko maata. Siis jotakin on pakko tehdä ja pikaisesti , että YLE voi lakisääteiset tehtävänsä hoitaa.

  Siis joko DNA:n on pakko laajentaa VHF-verkkonsa kattamaan koko maa tai YLE:n kanavat siirtyvät Digitalle , jonka verkko jo nyt kattaa koko maan. Ei YLE:llä ole varaa iankaiken lähettää kanaviaan sekä SD:nä että HD:na.
 • Vaikuttaako kauppa DVB-T2 siirtymän aikatauluun?
  DNA ei päätä DVB-T2 siirtymän aikataulusta, vaan mediayhtiöt."

  Tuohan ei pidä paikaansa. Viestintävirasto päättää DVB-T2 siirtymän aikataulun, eikä mediayhtiö voi siirtyä MPEG4 pakkaukseen ennen kuin kanavanippu sen mahdollistaa. Mediayhtiöt siirtynevät MÅEG4 pakkaukseen vasta kun se on pakko.

  Hinnoittelu siirtynee Digitalle, joten hinnat voivat antenniverkossa nousta.

  YLE:n ja DNA:n riitaa tämä myynti ei ratkaise.

  Mitenkähän käy MTV3 HD kanvan korttimaksullisuuden kanssa antenniverkossa. Kyllä kai sekin lasketaan kaupaan sisältyväksi maksukanavaksi.
 • @PW

  Viestintävirasto vain koordinoi siirtymän viestintää , mutta päätökset siirtymästä tekevät Valtioneuvoston selonteon pohjalta lähinnä Mediayhtiöt yhdessä.

  Tässä ote Viestintäviraston tiedotteesta:

  "Viestintävirasto on koordinoinut DVB-T2-siirtymän viestintää ja toteuttanut sitä yhteistyössä tv-toimialan kanssa. Olemme jakaneet myös painettuja esitteitä, joissa on kerrottu siirtymän tapahtuvan 31.3.2020.  Päivitämme nyt kaikki sähköiset materiaalimme tv-toimijoiden uuden päätöksen mukaisesti, mutta valitettavasti jakamaamme painettua materiaalia emme pysty keräämään takaisin", Viestintäviraston projektipäällikkö Tiina Aaltonen kertoo.

  DVB-T2-lähetystekniikkaan siirtyminen perustuu Valtioneuvoston vuonna 2012 eduskunnalle selontekona antamaan sähköisen median viestintäpoliittiseen ohjelmaan sekä kansainvälisiin päätöksiin. Televisioyhtiöt (Yleisradio Oy, MTV Oy, Sanoma Media Finland Oy, Discovery Networks Finland Oy ja Fox International Channels Oy) tekivät maaliskuussa 2016 yhteisen päätöksen vapaasti vastaanotettavien tv-kanavien siirtymisestä 31.3.2020 mennessä käyttämään pelkästään DVB-T2-tekniikkaa.


 • @Veikko

  "Kyllä vaan , mutta silloin oli lähinnä kyse väliaikaisten HD-testilähetysten välittämisestä ja YLE ei halunnut maksaa niistä oikein mitään. No DNA:n kanssa diili syntyi."

  Vaikka kuinka yritän en löydä antenniverkon kanavista viitteitä Digitan lähettämistä Yle HD-kanavista. Ennen ne olivat paikoilla 31+ mutta nyt ei niitä ole... ainakaan Koillis-Helsingissä olevalla antennilla, ellei lasketa mukaan paikalla 39 olevaa testikuvaa. Aiemmin ne näkyi enkä antenniin ole sen jälkeen koskenut.
 • YLE:n HD testikanavat olivat nipussa H. Onkohan tuota nippua enää olemassakaan?
 • Veikko kirjoitti: "YLE:llä on lakisäääteinen velvoite jaella kanavansa koko maassa ja DNA:n verkko ei kata koko maata. Siis jotakin on pakko tehdä ja pikaisesti , että YLE voi lakisääteiset tehtävänsä hoitaa. "

  Kyllähän YLE nytkin on toteuttanut lakisääteisen velvollisuutensa. Se että YLE haluaisi luopua SD-kanavistaan ja jaella ne HD-tasoisina on eri asia.

  On puhuttu DBV-T2:n siirtymisen viivästyvän YLE/DNA erimielisyyden takia. Saa nähdä toteutuuko tuo siirtymä tekstisi mukaisesti 31.3.2020.
 • Ensin oli Digitan  D verkossa ja sitten H verkossa, kunnes lopetettiin lähetykset 2015.
  Riita rahasta: Ylen HD-lähetykset loppuvat monilta kahden viikon kuluttua https://www.is.fi/digitoday/art-2000001898853.html​​​
 • H-kanavanippua ei enää Digitan verkossa ole.

  https://www.digita.fi/kuluttajille/tv

  Jos vähän muistellaan menneitä , niin siinä vaiheessa , kun YLE aloitti HD-kanavien testilähetykset , niin niitä lähetettiin sekä Digitan verkossa (kanavapaikat 31, 32 ja 35) että DNA:n verkossa (kanavapaikat 21 , 22 ja 25).

  No kun YLE ja Digita eivät päässeet hinnoista yksimielisyyteen , niin vain DNA:n verossa lähetettävät jäivät jäljelle.

  YLE:n kannalta tilanne HD-kanavien osalta on edelleenkin jonkinlainen "testivaihe" , koska niillä ei ole sitä lakimääräistä peittovaatimusta. Vasta siinä vaiheessa , kun YLE lopettaa SD-kanaviensa lähetykset ja jäljelle jää vain HD-kanavat , niin silloin niiden peiton pitää olla se , mikä laissa vaaditaan.

  Sehän se juurikin on se YLE:n päänsärky , kun DNA-verkkopeitto ei riitä ja Digitan kanssa hinnoista ei ainakaan vielä ole päästy sopuun. Lisäksi koko HD-siirtymä on jäissä DNA:n oikeuteen tekemän valituksen vuoksi.
 • Kyllä YLE pystyy lakiin perustuvan velvollisuutensa hoitamaan DVB-T2 muutoksenkin jälkeen, muuttamala SD-kanaviensa pakkauksen MPEG4:ksi.
 • @PW

  99% todennäköisyydellä HD-siirtymä viivästyy tuosta 30.2.2020. Kuinka paljon , niin se on kiinni oikeusistuimista.

  Itse asiassa , kun aiemmin kerroin tuosta Viestintäviraston tiedotteesta , niin tarkoitus ole vai selventää sitä , ketkä siitä aikataulusta viime kädessä päättävät. No oikeusprosessi vie aikansa , mutta sen jälkeen mediayhtiöt voita sopia asioista.
 • No jopas nyt jotakin. Kyllä PW nyt vetelee hiukan mutkia suoraksi.

  YLE on investoinut isoja summia studio- ja tuotantotekniikkaan , että kaikki olisi HD-tasoa ja ne ovat jo. Ihan tosissasiko sinä PW kuvittelet , että YLE:lle riittää vain siityminen DVB-T2:een. En usko mihinkään puolittaiseen ratkaisuun , sillä silloinhan koko YLE:n investointi menisi hukkaan.

  YLE siirtyy DVB-T2:een ja MPEG4:ään vasta kun myös HD-tarkkuus on mahdollista koko maassa.

  On tämä surkea foorumi , kun täällä ei voi korjailla kirjoitusvirheitään. Siis alkuperäinen aikamäärä HD-siirtymälle on 31.3.2020. No eipä se toteudu.
 • PW:llekin tiedoksi , että YLE on viestinyt jo 5.4.2016 siirtyvänsä HD-tarkkuuteen lähetyksissään 31.3.2020 ja vahvistanut sen myöhemminkin. Mistään pelkästä lähetystekniikan muutoksesta DVB-T => DVB-T2 ei YLE ole koskaan puhunut mitään. Kyllä kyseessä on koko paketti eli resoluution parannus ja lähetysformaatti samalla kertaa.

  https://yle.fi/uutiset/3-8788681

  Lähetystekniikan ja sen peiton kanssa YLE:llä on ongelma , jota setvitään oikeusistuimia myöten. No aikanaan se ratkeaa , mutten usko , että YLE enää jatkossa DNA:n lupauksiin luottaa.

  Mielestäni se YLE:n verkko-osaston myynti aikoinaan oli virhe ja nyt se tulee YLE:lle kalliiksi.
 • On tämä paska foorumi , kun edes linkit ei toimi. No yritetäänpä uudestaan.

  https://yle.fi/uutiset/3-8788681​​​
 • "Mielestäni se YLE:n verkko-osaston myynti aikoinaan oli virhe ja nyt se tulee YLE:lle kalliiksi.  "

  Juu totta mutta eikös tuo ollut piiloporvari Paavo Lipposen hallituksen aikaansaannos että Ylen verkkotoiminta myytiin?
 • Juu Lipposen tekosia on. Hänen hallituksensahan antoi YLE:lle valtuudet myydä verkko-osasto , kun ei muka muuten löytynyt rahaa digi-siirtymään , joka alkoi syksyllä 2007.

  No niitä hedelmiä korjaillaan nyt , valitettavasti. Tässä kohtaa lainaan vanhaa kansan viisautta: "Kun pakkasella kusee housuihinsa , niin se lämmittää hetken , mutta pian jäätyy perse."
 • Siis DNA:n vain joitan kymmeniä tuhansia asiakkaita vastaanottaa antennin kautta maksukanavia. Jos pitää paikkansa, niin loppuu varmaan kohta kokopalvelu?
  Kuitenkin viimevuodelta traficomin sivuilta poimittu:

  TV-talouksia, joissa ei ole antenniverkon lisäksi muuta vastaanottomahdollisuutta (esim. IPTV), on arviolta noin 900 000.
 • "Siis DNA:n vain joitan kymmeniä tuhansia asiakkaita vastaanottaa antennin kautta maksukanavia. Jos pitää paikkansa, niin loppuu varmaan kohta kokopalvelu?"

  Se voi hyvin olla noin että maksukanavat loppuu antenniverkossa.
  Eihän Digitan ylläpitämä TV Viihde-maksukanavapalvelukaan kannattanut. Vaikka HD-mummoilla sitä koitettiin myydä.

  IPTV, sehän toimii nykyään myös mobiileilla laajakaistoilla.
  Tai voi olla ettei ihmiset vaan halua maksaa mitään mistään.

 • IPTV on kaikista siirtomuodoista se häiriöherkin ja kallein kokonaisuutena. Se toimii kohtuudella vain valokuituverkon alueella. Mobiiliverkossakin sen toiminta on riittävän luotettavaa vain harvoilla alueilla taajamissa. Haja-asutusalueella , missä LTE:kin pätkii ja on ruuhkainen , on ihan turha puhua luotettavasta siirtotiestä.

  Kaapeli-tv on varmempi , mutta ei kata koko Suomea.

  Antenni-tv kattaa käytännössä koko Suomen ja on halvin.
 • Ei ehkä halvin mutta myös satelliittijakelu kattaa käytännössä koko Suomen.
 • Ja mitä niihin maksuihin tulee , niin YLE-veronhan me maksamme kaikki ja pitää sillekin jotakin saada vastineeksi.
 • "Ja mitä niihin maksuihin tulee , niin YLE-veronhan me maksamme kaikki ja pitää sillekin jotakin saada vastineeksi.     "

  Mä tarkoitinkin maksukanavia. Ja moni purnaa Yle-verostakin.
 • Joo satelliitti on mahdollinen , mutta ei tosiaankaan halpa , jos kaikki kustannukset otetaan huomioon. Jos ne em. 900000 taloutta joutuvat hankkimaan lautasantennit ja satelliittivirittimet , niin kyllä sille hintaa tulee.

  Toisekseen YLE TV1 on lainsäädännössä määritelty kriisiaikojen tiedotuskanavaksi viranomaisille ja en usko , että kriisiviestintää voi siirtää turvallisuussyistä ulkomaisen satelliittiyhtiön varaan. No onhan se Digitakin ulkomaisessa omistuksessa , mutta sen verkko on kokonaisuudessaan Suoman alueella ja sopimuksissa on pykälät , joilla se kriisiviestintä on turvattu.
 • Toi 900 000 on varmasti ilmoitettu ihan oikein, eli 4G:tä ei katsota tarpeeksi soveltuvaksi ainoaksi IPTV välitysmuodoksi. Eikä se sitä olekkaan, ei näy joka aikana ja jokapaikassa sillä TV. Useimmin toimii ainakin susipaskalla kuvanlaadulla, jos ei muuten, mutta joskus ei edes sitä 0.5 megaa tule tasaisesti ja tök tök etenee kuva ja ääni.

  Toisaalta joitain kymmeniä tuhansia voi olla vaikka 90 000, jolloin Digita voisi mainostaa saaneensa melkein 100 000 asiakasta 😀 riippuu aina kumpi on kenellekkin suosiollisempi ilmaisu. 
 • "Joo satelliitti on mahdollinen , mutta ei tosiaankaan halpa , jos kaikki kustannukset otetaan huomioon. Jos ne em. 900000 taloutta joutuvat hankkimaan lautasantennit ja satelliittivirittimet , niin kyllä sille hintaa tulee."

  Ei se satelliittikatselu ole nykyään niin kallista, esim. sat.digiboksin saa jopa alle satasella ja siihen kortinlukija 40 euroa, lautanen irtoaa mikropäineen ja kaapeleineen alle 60 e jne.
  https://www.satshop.fi/satelliittipaketti-90cm-perus.html

  Canal Digitalilla on sitten omat tarjouksensa joissa joskus voi saada asennuksen ja boksin muutamalla kympillä.
 • YLE/DNA kiistassa DNA voitti ensimmäisen erän ja voittanee toisenkin erän. Jos DVB-T2:n siirtyminen on YLE:stä kiinni, niin se tapahtunee vasta vuonna 2026.
 • Siis kyllähän se DNA on mikä tuossa Ylen kiistassa pitkittää siirtymistä. En ymmärrä hetkeäkään, miten sen voi Ylen syyksi laittaa? DNA valehtelee silmät päästään, eikä halua Ylen rahoista luopua...
 • Jos oikeus päättää kahteen kertaan asian DNA:n hyväksi, niin miten siitä voisi vielä kääntää asian niin, että se olisi DNA:n vika? Silloinhan olisi kahteen kertaan todettu, että Yle olisi toiminut lainvastaisesti, eikä DNA olisi tehnyt muuta kuin puolustanut oikeuksiaan.
 • Hmmmm...

  Tuossa YLE / DNA oikeusjutussa on kyse ennen kaikkea siitä , mitä kustannuksia YLE:n verkko-operaattoreille järjestämässä kilpailutuksessa saa ottaa huomioon ja mitä ei. DNA vaatii , että esim. VHF-antennien hankinta-ja asennuskuluja asiakkaille ei saa huomioida ja YLE on eri mieltä.

  No kävipä tässä oikeusjutussa lopulta ihan miten tahansa , niin se ei ole YLE:n kannalta se pääpointti.

  Kuten tässäkin ketjussa on jo moneen kertaan todettu , niin YLE:n suunnitelma on sulkea SD-kanavansa ja siirtyä HD-tekniikkaan samanaikaisesti lähetysformaatin muutoksen kanssa (DVB-T => DVB-T2).

  Jotta YLE voi sulkea SD-kanavansa , niin sen käyttämällä verkko-operaattorilla tulee olla koko maan kattava lähetinverkko. Toistaiseksi DNA:lla ei ole. DNA on kyllä ilmoittanut , että heillä on valmius laajentaa verkkoaan , mutta käytännössä se ei ole rakentanut yhtään uutta lähetintä sitten vuoden 2012 kevään , mikäli DNA:n antenniverkon peittokarttaan on uskomista. Aika reikäinen se on joka tapauksessa eikä vain Pohjois-Suomessa , vaan myös pääkaupunkiseudulla on pahoja katveita , sanoipa kartta mitä hyvänsä.

  Se alkuperäinen päivämäärä HD-siirtymälle on 31.3.2020 , joten mielestäni , jos DNA on ihan tosissaan pyrkimässä YLE:n verkko-operaattoriksi jatkossakin , verkon laajennustöiden pitäisi olla jo ihan loppusuoralla. No DNA vain lupailee , mutta ei käytännössä tee mitään muuta kuin riitelee oikeudessa ja pelaa aikaa.

  En kummastele yhtään , että YLE ei luota DNA:n lupauksiin ja haluaa kilpailuttaa verkko-operaattoreita.
 • Parempi olisi, jos DNA lopettaisi kokonaan antenniverkkonsa ja hoitaisi vain IPTV palveluja sinne, mihin ei mitään kaapeliverkkoa ole saatavilla, oman kaapeliverkon lisäksi siis.
 • Antennivekossa tuskin on kovinkaan montaa kanavaa v. 2026, kun DNA/YLE sopimus loppuu. Ihmiset ovat siirtyneet palveluntuottajien suoratoistopalveluihin.
  Vaikka YLE onkin valtio valtiossa, niin se joutuu noudattamaan tekemiään sopimuksia ja tekemään kiplailutuksen vasta, kun sopimuskausi päättyy.
 • No heh heh.

  Tietääkseni PW:llä on kaapelitv , joten asia ei häntä itseään koske.

  No Suomessa on ne 900000 taloutta , joissa mitään muuta jakelua ei ole. IPTV ei ole kaikenkattava vaihtoehto vielä moneen vuoteen ja toisekseen niiden YLE:n lakisääteisten tehtävien siirtäminen IP-verkkoon vaatii lakimuutoksia ja ei sellaisia ole näköpiirissä. Parhaimmillaankin siihen menee vuosia ja ensin pitää rakentaa tuhansia kilometrejä valokaapeliverkkoa. Mobiiliverkko ei kelpaa epäluotettavuutensa vuoksi.
 • No katsellaan mihin se oikeusprosessi johtaa , mutta minun silmääni näyttää vahvasti siltä , että juurikin DNA haluaa siirtää YLE:n HD-siirtymän ensi vuodesta vuoteen 2026.

  Kukahan tässä se kehityksen jarru oikein on???
 • Jokainen tietenkin puolustaa omaa näkemystään omien intressiensä perusteella.
  DNA puolustaa oikeuksiaan tekemänsä sopimuksen perusteella, koska YLE:n HD taitaa olla sen VHF-verkon syömähammas ja toivovat ihmisten sen lisäksi ottavan maksullisia TV-palveluita. Tuskinpa Digita kauppa tähän vaikuttaa.
  Aika näyttää miten tässä käy.
 • Niinpä.

  Luulenpa kuitenkin , että YLE:n budjetissa ei ole varaa pitää pystyssä sekä SD- että HD-kanavia vuoteen 2026 saakka.

  Veikkaan , että näemme vielä erilaisia lehmänkäännöksiä ennen em. vuotta. Saattaapa käydä jopa niin , että YLE laittaa HD-lähetykset kokonaan jäihin VHF-verkossa ja purkaa sopimukset DNA:n kanssa. Kyllä niinssä sopimuksissa on ehdot sopimuksem purulle ja ko. kanavien lähetyksen lopettaminen kokonaan lienee sellainen.

  Silloin DNA:n VHF-verkko on lähinnä pelkkä turhake.
 • YLE:n budjetissa on kyllä varaa vaikka mihinkä. Heillä on toimittajat joka puolella mailmaa ja urheilussa on asiantuntijoita joka lähtöön. Muutenkin näyttää tuota pöhötautia olevan. 1 kanava riittäisi toteuttamaan YLE:n palveluvelvoitteen.
  Uutisissakin raapaistaan vain pintaa ja kehoitetaan menemään nettiin lukemaan tarkemmin. Uutistoimituskin tuntuu kuuluvan viihdetoimitukseen 😀
  Areenaa taitavat suositella käytettäväksi TV-kanavien asemasta.
  YLE ei tietääkseni lähetä HD-kanavia, vaan operaattorit hakevat signaalit Pasilasta ja siksi kaapeliverkossa ei ole paikallisia uutisia HD-kanavilla.
 • Olisi mielenkiintoista tietää mitä "taustoissa" on sovittu, kun tuosta HD-siirtymästä on sovittu alustavasti 4/2020. Ylellä kuitenkin typeräsopimus ollut kokoajan DNA:n kanssa, joten joku ei ole ollut neuvotteluissa alunperinkään mukana tai sitten joku on vaihtanut mieltään. Vai miten hemmetissä tollasen sopimuksen voi kusta yht.äkkiä ja ollaankin oikeudessa taistelemassa.
 • Olisi myös kiva tietää kuinka moni tuosta ilmoitetusta 900.000 Antenniasiakkaasta saa näkyviin DNA:n VHF kanavat. Sillä miten DNA vääristyneesti ilmoittaa että: "DNA:N ANTENNIVERKON KANAVATARJONTA KATTAA 85% SUOMALAISISTA"

  Ei ole mitään tekemistä minkään kanssa. Jos vaikka on nimellisesti pääkaupunkiseudulle rakentanut verkon (jota harva käyttää, kun on parempiakin tapoja saada kanavat) saadaan väestöpeittoa kivasti mutta "väärille"henkilöille.

  Tämän Ylekin on varmaan tajunnut ja vielä kun huomioidaan verkon reikäisyys, niin 85% on valetta jo lähtökohtaisesti.
 • @PW

  "Heillä on toimittajat joka puolella mailmaa ja urheilussa on asiantuntijoita joka lähtöön. "

  Ja se on pelkästään hyvä asia. Julkisensananneuvosto on palkinnut YLE:n uutiset Suomen laadukkaimpina jo useaan kertaan.

  Olen pelkästään iloinen , että YLE lähettää urheilua , kun muuten se olisi kokonaan maksukanavilla. Pitäähän meidän antenniverkon asiakkaidenkin saada jotakin vastineeksi YLE verolle. Maksukanavien urheilusta joutuu maksamaan sen YLE veron lisäksi vielä maksukanavista. Ei hyvä.

  "Uutisissakin raapaistaan vain pintaa ja kehoitetaan menemään nettiin lukemaan tarkemmin "

  Maikkarilla ei raapaista sitäkään vähää mitä YLE:llä ja Nelonen pani pillit pussiin , että se siitä kotimaisesta uutistarjonnasta. Millään kanavalla ei uutislähetyksessä ole kuin tärkeimmät pääkohdat ja syventävät jutut löytyvät netistä. Ulkomaisiin uutisiinko koko tarjonta pitäisi jättää??
 • @JJJ

  "DNA:N ANTENNIVERKON KANAVATARJONTA KATTAA 85% SUOMALAISISTA."

  DNA laskee verkkopeittoon kaikki asiakkaat , jotka ovat sen lähettimen alueella , vaikka suurimmalla osalla esim. pääkaupunkiseutua asiakkailla on kaapelitv.

  Se peittoprosentti pitäisi laskea niiltä alueilta missä ei kaapelia ole ja missä kääpeli on , niin kaapeliasiakkaat pitåisi vähentää pois ja silloin tulos olisi ihan eri näköinen. Siis olen samaa mieltä , että DNA huijaa ja rankasti.
 • Juuri näin @Veikko.
 • Niinpä.

  Perinteisestihän se peittoprosentti on aina laskettu vertaamalla lähettimien alueella asuvien määrää koko väestöön ja se olikin suhteellisen luotettaavaa siihen asti , kun ole vain se antennitv.

  Sittemmin tilanne on muuttunut , kun on tullut antennitv:n rinnalle kaapelitv ja IPTV.

  DNA ei kuitenkaan ole vaivautunut laskentakaavaansa muuttamaan. Siis jotta saataisiin edes suurin piirtein luotettavia lukuja , niin antennitv:n prosenttiin pitää laskea vain ne asiakkaat , joilla ei muuta ole verrattuna koko väestöön. Asiasta tekee tärkeän se seikka , että sitä peittoprosenttia käytetään monessa yhteydessä ja julkiselle palvelulle on määritelty jopa minimit , mitkä verkko-operaattorin tulee täyttää.
 • Olen kyllä eri mieltä kuin PW, eli 1 kanava ei todellakaan riitä Ylen monipuoliseen ohjelmistoon mitä kaikkea Ylellä on. Esim. konsertit ja leffat, minne ne laitetaan jos käytössä olisi vain 1 kanava? Niin ja myös urheilu vie oman osansa.
 • En tiedä mitä kanavia PW katselee , kommentit ovat pelkkää trollausta.😄
 • Digita kauppa taitaa jo vaikuttaa

  Dna S, M ja L-pakettien rinnakkaistilaukset päättyvät 31.8.2019
  Sain tänään kirjeen jossa kerrotaan että kanavapaketteja uudistetaan ja Dna S, M ja L-pakettien rinnakkaistilaukset päättyvät 31.8.2019.

 • @Sami S, ei Digita-kauppa vaan Telenor-kauppa vaikuttaa tuohon. Minullakin loppuu DNA L-paketin rinnakkaistilaus.
 • Onko kaapeliin saanut rinnakkaiskortin S,M tai L-paketteihin?
  Mix paketteihin ei saa kuin antenniin...
 • "Onko kaapeliin saanut rinnakkaiskortin S,M tai L-paketteihin?"

  Kyllä näin on, mutta kohta sekin lysti loppuu.
 • Joo, se on varmaan syynä tuolle, halutaan eroon "halvoista rinnakkaistuotteista" kaapelissa, kun alunperinkään ei ole mix pakettiin sitä saanut ja sitä on vaan uusmyynnissä ollut jo pitkään (vissiin?) Menee sitten samalla Antennikatsojilta.

  Sitä en tiedä miksi antenni ja kaapelikatsojat on näin erilailla kohdeltuja...

Kommentoi tai kirjoita uusi viesti

Nimesi ja viestisi näytetään julkisesti. Sähköpostiosoitettasi ei koskaan näytetä julkisesti.