DNA netti ja DNS-asetukset

Hei! Minulla on DNA taloyhtiönetti (kuitu taloon ja Ethernetinä huoneistoon netti). Olen Wifi-reitittimeen määritellyt DNS-palveluiksi 1.1.1.1 ja 1.0.0.1 eli Cloudflaren DNS-palvelut.

Minulla on verkkolevytallennin https://www.xetnet.fi/ operaattorin tarjoamassa palvelinhuoneessa ja haluan mahdollisimman nopean yhteyden ja poistaa kaikki viiveet tältä väliltä. Vaikuttaako Cloudflare DNS tähän ollenkaan ja onko se nopeampi tai hitaampi Suomessa kuin DNA:n omat DNS-palvelimet?
Joni Mustakallio Ilmoita asiaton sisältö

Kommentit

• Suosittelemme toki käyttämään oletuksena DNA:n omia DNS-palvelimia. Näiden vaihtaminen onnistuu riittävällä teknisellä osaamisella ja testaamallahan tuo selviää kumpi näistä on nopeampi käyttötarkoituksellesi. Suomen sisällä eroa ei luultavasti ole juurikaan.
    DNA Iiro palveluasiantuntija
  • Onkohan tässä ymmärretty dns- eli nimipalvelinten toiminta väärin?

Nimipalvelimet ovat internetin ”puhelinluettelo”. Kun avaat yhteyden johonkin verkkotunnukseen, aluksi nimipalveluista käydään katsomassa tälle verkkotunnukselle ip-osoite, johon yhteys muodostetaan.

Aivan kuten puhelimellakin soitettaessa, valittuasi numeron voit laittaa puhelinluettelon pois. Nimipalvelua ei enää tässä vaiheessa tarvita. Varsinainen tieto verkkolevypalveluun kulkee samalla tavalla, käytit mitä nimipalvelua hyvänsä.

Cloudflare on kytkeytynyt hyvin Suomalaisiin verkkoihin, joten nopeusero operaattorin nimipalvelimiin on minimaalinen.

Käyttämällä pienen australialaisen operaattorin nimipalvelimia voisit hidastaa yhteyksien aukemista. Mutta edelleenkin itse tiedostojen kopiointi verkkolevypalveluusi tapahtuisi käynnistymisen jälkeen yhtä nopeasti kuin Dna:nkin nimipalvelimia käytettäessä.

Nimipalveluiden nopeutta voi vertailla Gibson Research Corporationin DNS Benchmark ohjelmalla. Tämä Windows ohjelma on yhteensopiva Wine:n kanssa.

https://www.grc.com/dns/benchmark.htm
    irritus
  • Puhelinverkossa yhteys muodostuu suorinta tietä perille, koska on käytössä suuntanumerot.
    Netissä IP numerot eivät kerro palvelimen sijaintia. Siksi yhteys voi huonoimmillaan kiertää pitkän matkan ja huonon verkon kauttaa. Uusintayritys voi korjata tilanteen, jos yhteys on huono.
    PW
  • En tiedä onko kukaan huomannut, Että kun käyttää vpn palvelua, niin dns muuttuu aina, tästä voi johtua se ettei tiettyihin palveluihin pääse.
    Tuomas Raatikainen
  • PW, reitiys internetissä on monimuotoisempaa kuin puhelinverkossa, mutta tämä ei liity nimipalvelimiin. Sen jälkeen kun puhelinnumero tai ip-osoite on katsottu puhelinluettelosta/nimipalvelimelta, puhelinluettelo ja nimipalvelin eivät enää ota kantaa reititykseen. Siitä päättävät reitittimet, eivät nimipalvelimet.

VPN-yhteys sen sijaan muuttaa reitityksiä, kun yhteys alkaa kiertämään VPN-palvelimen kautta kohteeseensa. Jos palvelussa, johon otetaan yhteys, on maantieteellinen esto, alkaa se käyttätyä VPN-yhteyden kanssa aivan kuten olisit ottanut yhteyden siitä paikasta, missä VPN-palvelin sijaitsee.
    irritus