Dna sulkee 3G-verkkonsa 2023 loppuun mennessä

https://corporate.dna.fi/lehdistotiedotteet?type=stt2&id=69916236&scrollTo=8Pgo5L0JIrwv&returnUrl=https%3A%2F%2Fcorporate.dna.fi%2Fuutishuone%3FscrollTo%3D8Pgo5L0JIrwv

Eli siis myös Dna, kuten muutkin operaattorit, sulkee 3G-verkon vuoden 2023 loppuun mennessä. 2G, 4G ja 5G verkot jäävät toimimaan normaalisti.

Kommentit

• Huono tiedote, kun siinä ei kerrota selkeästi, että puhelut siirtyvät 2G-verkkoon.

Dna siis korvaa 20 vuotta vanhaa teknologiaa 30 vuotta vanhalla. Täytyykö Dna:lle antaa tässä asiassa tasoitus siitä, että he tulivat markkinoille vasta 20 vuotta sitten?

Muistattehan, että 2G-verkossa ei voi samaan aikaan puhua puhelimeen ja siirtää tietoa. Älkää siis hämmästykö, jos jatkossa puhelun aikana navigointi lakkaa toimimasta, sähköposti ei aukea, mökin valvontakameraa ei näe eivätkä Signal, WhatsApp, Telegram jne. viestit kulje.

Hyvää 1990-luvun retroilua kaikille!
    irritus
  • Niinpä.

Alkaa nämä operaattoreiden toimet olla jo aika epätoivoisia eli tavalliset puhelimen käyttäjät yritetään väkisin pakottaa 4G/5G-laitteiden ostoksille. Yleensähän palvelujen purku aloitetaan siitä vanhimmasta päästä , joka ei enää toimi kunnolla eikä toimivasta uudemmasta. Operaattorit suuressa viisaudessaan paasaavat vain dataliikenteestä ja tarkoituksella unohtavat puheliikenteen.

No katsellaan minkälainen 5G-verkon peitto on 2023 ja mikä on 5G-puhelinten osuus silloin käyttäjäkunnassa. 4G VoLTE voidaan jo tässä vaiheessa unohtaa , sillä sitä ei saa vanhempiin 4G-puhelimiin eikä se toimi aina edes uusissakaan 4G-pulimissa.

WhatsAppit ja muut vastaavat eivät kelpaa normaalin puheliikenteen korvaajiksi eikä varsinkaan kriisiviestintään monestakin syystä.
    Veikko
  • Kaksi mökkiä, molemmissa 4G-data suunta-antenneista huolimatta kuraa. 3G sen sijaan toimii, paljon paljon vakaammin kuin 4G. Puhelin hyppii tukiasemasta toiseen, puhelut on puhuttava vesisateesta nauttien laiturilla. Eikä puhuta mistään Lapin erämaista, vaan 200km Arkadianmäeltä ja 5km (yksinumeroiselta) valtatieltä.

Puhelut pelastaisi suunta-antennit + mobiilireititin + VoWifi, mutta kolme vuotta myöhemmin odotellaan edelleen DNA:n iPhone-yhteensopivaa VoWifiä. "Lähiaikoina, lähiaikoina" eli samanlainen farssi kuin Osuuspankki ja Apple Pay - "tehdään ite parempi" ja neljä vuotta myöhemmin vihdoin lopetetaan oma kellaripuuhastelu ja otetaan valmis tekniikka käyttöön. Niin, tuosta antennit + 4G/3G + VoWifi-yhtälöstä puuttuu se VoWifi. 4G ei toimi. Nyt lähtee myös 3G. Jäljelle jää antennit ja märkä laituri. Sydämellinen kiitos.

Käytännössä tää päätös tarkoittaa isossa osaa Suomea mobiilidatan luotettavuuden potkimista 15 vuotta menneisyyteen. Tässä ei ole kysymys siitä etteikö haluta päivittää laitteita, vaan siitä, että 4G-verkko on repaleinen, tukossa ja signaalin laatu heittelee niin, että höyrykonekauden 3G työntää paremmalla ja tasaisemmalla nopeudella.

4G:tä ei ole vuosikymmenessä saatu sellaiselle tasolle, etteikö pitäisi säännöllisesti pakottaa 3G:n puolelle – lakkautetaan vaan 3G. Kun nykyiset 3G-käyttäjät siirtyy 4G:hen, niin sehän se helpottaa verkon ruuhkautumista. Veikkaan, että ulkomailta alkaa valumaan aktiiviboostereita, laillisia hankkia mutta laittomia käyttää ja voi aiheuttaa ongelmia muille verkon käyttäjille. Aina paranee.

Suomessa on
    900km moottoritietä
    7700km reikäistä ja uraista valtatietä
    4700km kantateitä.

Tehdään kilometri moottoritietä (5G) joka kylään, lopetetaan 4G-valtateiden kehittäminen ja kynnetään 3G-kantatiet mullikolle. Loistava idea.

Ajatellaan positiivisesti: Teillä tulee paranemaan asiakaskuuluvuus rajusti - tulette varmasti kuulemaan verkon laadusta ja yhteysnopeuksista, koska se on varmaankin se ainoa hatara toivo saada 4G-verkko 3G:n veroiseksi joka paikassa ennen lakkautusta.

Tähän asti olen ymmärtänyt realiteetit - taajamasta sivussa ei ole realistista odottaa nopeaa 4G-verkkoa, pärjäilen kyllä 3G:llä. Nyt viette sen ainoan vakaasti toimivan pois, joten kannattaa laittaa mastomiesten räikät laulamaan koska huuto alkaa NYT.
    Antti