Siirry uusimpaan kommenttiin

Dna taloyhtiö laajakaista docsis 3.1

Hei,

Aikaisemmin jo tiedustelisin virallista linjaa noiden kaapelimodeemi yhteyksien nopeuksista. Erityisesti uoload nopeudet kiinnostaa. Itselläni on taloyhtiössä kaapelimodeemi yhteys 350/20. Nyt modeemina on docsis 3.0 modeemi nyt, ei taloyhtiö soppareiden erityisehdoissa on erikseen mainittu nyt docsis 3.1. Näiden rivien kohdalla upload on noussut. Siis kannattaako minun siis hankkia uusi docsis 3.1 modeemi ja jos hankin niin nouseeko uoload nopeudet? Ps. Taloyhtiöön tulee kuitu ja huoneistoihin kaapeli.

Kommentit

 • Milloin Suomeen tulee käyttöön vihdoin EuroDocsis 3.1 ? Naapurissa 10Gbit yhteydet jo tarjolla... Suurimalla osalla on eurodocsis 3.1 päätelaite, milloin saadaan hyödyntää niitä ?
 • DOCSIS 3.1 -standardi ei ole tällä hetkellä vielä käytössä DNA:n kaapeliverkossa. Valitettavasti aikataulua käyttöönotolle ei ole antaa.
  DNA Ida T palveluasiantuntija
 • Heikki: Sinulla on vanhan tekniikan taloyhtiölaajakaista, koska DL nopeus on 350 Mbit/s. Valokaapel Plus liittymissä se on 400 Mbit/s.
  Aikanaan kun DOCSIS 3.1 yhteydet tulevat mahdollisiksi, taloyhtön tulisi uusia sopimus se mukaiseksi, joten DOCSIS 3.1 modeemin hankinta tässä vaiheessa ei hyödytä mitään.
  DNA:n DOCSIS 3.1 modeemi ei tarjoa kuin 1 Mbit/s DL yhteysmahdollisuuden.
  https://www.verkkokauppa.com/fi/product/42317/njkcn/AVM-FRITZ-Box-6660-Cable-langaton-Dual-Band-WiFi-6-kaapelimo?list=OZCYkRNEVNNqcXenhkHRn577Ta5xfOwVROSFqcQH2iam2JCZdokMxiTnb mahdmahdollisuus 2,5 Mbit/s DL nopeuteen.
 • Hei, pakko myöntää ihmetyttää tämä dnan meno docsis 3.1 on julkaistu vuonna 2013 eli noin 8 vuotta sitten, nykyisin markkinoille tuleva standardi on 4.0 joka nostaa nopeudet uudelle tasolle. Ei käyttäjille ole mitään hyötyä ostaa uusia modeemeja jos operaattori pitää vanhaa standardia käytössä.
 • Docsis 3.1 on jota odotellaan. Onko mitään tietoa milloin tulisi käyttöön?
 • Docsis 3.1 olisi taas uusi liittymä, joka vaatisi 24 kk:n sitoutumisajan :-) DNA kun ei vanhollekaan asiakkaille liittymän vaihtoa tarjoa ilman sitoutumisaikaa.
 • Viestintä tämän asian suhteen on lievästi sanottuna ristiriitaista. Itse päivitin 200M kaapeliliittymän 400M liittymään kytkyineen päivineen, pääasiassa siksi, että vikapalvelun asiasta hyvin perillä olevan ja vilpittömästi mukavan tuntuinen asiakaspalvelija sai vakuutettua vaihtamisen hyödyistä pari kuukautta sitten.

  Mainitsin, että 200M latausnopeus on minulle riittävä, mutta parempi lähetysnopeus olisi tarpeen. Hän kertoi, että 400M liittymän maksimilähetysnopeudeksi ilmoitetaan 40M, koska se on asiakkaikkailla käytössä olevissa modeemeissa alin yhteinen nimittäjä. ja että DOCSIS 3.1 modeemilla maksiminopeus olisi 100M. Liittymän vaihto tuntui sen myötä houkuttelevalta, koska tämän tiedon pohjalta saisin heti 20M->40M nopeutuksen ja myöhemmin modeemin päivittämällä nopeutta saisi reilusti ylöspäin.

  Eilen hain uuden modeemin, kytkin seinään ja siltaavan tilan päälle kytkemisen jälkeen kaikki pelasi, mutta nopeuteen ei tullut muutosta. Nopeustestin tulokset ovat lähes identtiset 388M lataus, 37M lähetysnopeus. Tästä turhautuneena menikin sitten koko iltapäivä ja ilta pilalle yrittäessä selvittää syytä. Heti ensimmäisenä tarkistin liittymän vaihdossa lähetetyt sopimuspaperit. Laajakaistapalvelujen erityisehdoissa mainitaan varsin selkeästi 400M liittymän lähetysnopeuden vaihteluväin olevan 70M-100M.  Nopeustestin ~37M tulos sekä 3.0, että 3.1 modeemilla indikoi kuitenkin asian olevan toisin. Tänään soitin asiakaspalveluun ja asiakaspalvelija otti yhteyttä tekniselle puolelle kun oli myös sitä mieltä, että jokin on nyt pielessä. Reilusti yli tunnin kestäneen puhelun jälkeen sain kuulla, että vaikka modeemi kyllä tukee 3.1, se edellyttäisi tukea myös toisessa päässä mitä ei löydy.

  Minkä takia sekä asiakaspalvelussa, että sivuilla nostetaan esille 3.1 hyötyjä ellei sitä edes vielä tueta? Tästä asiasta ei mitään mainintaa tunnu löytyvän muuten kuin soittamalla asiakaspalveluun.  Suurimman osan eilisen vapaapäivän hukkaanmenosta ja tänään kesken työpäivän käydystä tunnin aspapuhelusta sain hyvitystä kokonaista 20€ seuraavasta laskusta. Hyödyttömän modeemin toki voin ja aionkin palauttaa kun edellinen oli jo maksettu.

  Itselläni on pelkästään hyviä kokemuksia Welho-kaapeliliittymistä jo ennen DNA:n yritysostoa, mutta sen jälkeenkin. Joko DNA:n markkinointi-, asiakaspalvelu- ja tekninen tiimi toimivat täysin irrallaan toisistaan tai sitten kyseessä on tietoinen jonkun tahon tietoinen päätös johtaa tarkoituksella asiassa harhaan harhaan, myös rivitason asiakaspalvelijoita.

 • Markkinamiehet asialla ja kun missään ei ole mainuttu että tekniikka on docsis 3.0 tai että ei ole 3.1 niin välttävät vastuunsa asiasta. Modeemien ja muiden wifi härpäkkeiden teoreettisilla nopeuksilla voidaan sitten tehdä asiakkaalle mielikuvia ja myydä kalliilla tyhjää ilmaa. Normaali kuluttaja ei kuitenkaan huomaa muuta käytännön eroa kun että toimiiko google vai ei.
 • Omassa tapauksessani uskon, että tämä asiakaspalveluhenkilö uskoi ihan vilpittömästi tekniikan jo olevan käytössä. Soitin alunperin, ettei kaapelilaajalaistan yhteys elpynyt taloyhtiössä olleen sähkökatkon jälkeen. Minulle vastannut asiakaspalvelija heti ensimmäisenä järjesti asentajan selvittämään asiaa tilannettani, jan jälkeen vietti tunnin langan päässä.

  Kävimme tunnin aikana mm. läpi 4G ja 5G yhteyksien teoreettiset kantamat ja lähimmän maston suhteessa kesäasuntoomme. Tämä keskustelu vahvisti käsitystäni ettei 5G päivitys sinne ole järkeen. Keskustelu DOCSIS standardeista lähti kun mainitsin että minua kiinnostaisi liittymää vaihtaessa enemmän saada nopeutista lähtevään dataan kuin toisinpäin.

  Puhelun loppumisen jälkeen meni 10min ennenkuin huoltomies soitteli summeria ja pyysi pääsyä taloyhtiön ullakolla. 10min myöhemmin netti alkoi peittää.

  On toki mahdollista, että kyseessä yli vain erittäin pätevä myyjä joka ei kiirehtinyt, mutta koen silti saaneeni esimerkillistä asiakaspalvelua täeeä tilanteessa, siitäkin huolimatta että modeemi lähteekin tänään palautulaeen.
 • Eilen kyselin asiakaspalvelusta että onko yhteys tekniikka osoitteessani docsis 3.0 vai 3.1.
  Asikaspalvelun vastaus oli että molemmat modeemit toimivat DNA verkossa...
  Piti moneen kertaa inttäen kysyä että onko yhteys toteutettu kummalla tekniikalla ja lopulta tuli vastaus ettei Docsis 3.1 ole missään käytössä.
  Mikähän mahtaa olla ongelma ettei uutta tekniikkaa saada otettua käyttöön?
  Jones
 • Onko vieläkään tullut tarkempaa tietoa, että milloin Docsis 3.1 tulee käyttöön?
  Samuel
 • Ei ainakaan minulle ole kantautunut, mutta en kyllä ole yrittänyt selvitelläkään tuon jälkeen.
  Ristomatti
 • Paljon näyttää olevan huoltotöitä kaapeliverkossa, josko valmistellaan uutta tekniikkaa? https://www.dna.fi/huoltotiedotteet
  RS
 • Nyt kun DNA poistaa FM- ja DVB-T sibnaalit verkostaan (pääsiäisviikolla 3 postialuetta ja syksyllä 2021 Pohjois-Espoo), niin se ennakoineen docsis 3.1
  käyttöönottoa.
  Mitenkähän DNA meinaa siitä selvitä pelkillä olkoverkon muutoksilla?
  Antennirasian TV-pistokkeesta on suodatettu FM-alue pois, joten Ilman antennirasian muutosta tuskin saadaan docsis 3.1 yheydet toimimaan luotettavasti.

  PW

Kommentoi tai kirjoita uusi viesti

Nimesi ja viestisi näytetään julkisesti. Sähköpostiosoitettasi ei koskaan näytetä julkisesti.