DNA tv-hubi ja Areenan tekstitykset

Hubin kautta katsottavissa YLE Areenan ohjelmissa tekstiyksen fontti näyttäisi muuttuneen ja itse tekstitys on siirtynyt kuvan alareunaan siten, että alin rivi rajautuu hieman kuvaruudun ulkopuolelle. Vielä toissa päivänä (16.11.) tekstitys toimi nätisti, mutta eilen oli jo em. kuvattu ongelma. Esimerkiksi Ruutu- ja MTV3-palveluissa tekstitys näyttää edelleen normaalille. Mitään television tai hubin asetuksia ei ole muutettu (ei ainakaan tarkoituksella) ja hubissa on uusin päivitys.

Kommentit

• Kyse on luultavasti tv-vastaanottimesi kuvasäädöistä. Minulla Hubi on kytketty Sonyn AndroidTV-vastaanottimeen. Sonyn kuvan kokoa voi hieman säätää, portain "täyskuva", "normaali" ja "-1". Kaikilla asetuksilla Areenan tekstitys asettui aivan kuvan alareunaan, mutta kokonaan näkyviin. Asiaan ei vaikuttanut edes Areenan tekstifontin koon säätäminen. Kokeilin asiaa sekä Sonyn että Hubin Areena-sovelluksella. Sama tulos molemmilla.
    Papparainen
  • Mietin vain sitä, että voiko kuitenkaan olla kysymys tv:n säädöistä, jos kaikilla muilla hubin kautta katsotuilla kanavilla ja palveluilla tekstitys on normaali - myös YLEn suorissa lähetyksissä. Ainoastaan Areenaan tallennetuissa lähetyksissä on tämä ongelma. Myöskin ilman hubia tapahtuvassa tv:n katselussa kaikki on ok. Samoin on katsottaessa Areenan lähetyksiä tietokoneen tai mobiililaitteen kautta. TV:n kuvakokoa koskevien asetusten muuttaminen on puolestaan sen verran monen painalluksen takana, ettei sellaista taida onnistua huomaamatta tekemään.
    Pekka
  • Suorien lähetysten DVB-tekstitys ja Areenan striimien tekstitys ovat eri asioita, mutta erillisiä bittivirtoja kumpikin. Tekstitys summataan kuvaan vasta vastaanottimessa. Kuvailustasi päättelen, että kyse on siitä, miten telkkarisi käsittelee HDMI-liittimestä tulevaa signaalia. Areena-sovellukseen tuli juuri päivitys, joten saattaa olla, että tekstitysasetukset siinä muuttuivat entiseen nähden. Kuitenkin, kuten oma esimerkkini kertoo, Areena ei tekstitystä pilaa, vaan se on hoidettavissa myös oikein.
    Hubin asetuksissa on HDMI-liitännälle joukko resoluutioasetuksia. Niiden mahdollista vaikutusta tekstin sijaintiin kuvassa en kokeillut.
    Papparainen
  • Kyllä se varmaan on TV:n asetuksista kiinni.

Mulla oli Vanha versio Areenasta hubissa ja kun päivitin sen äsken, niin samassa elokuvassa teksti hyppäsi paljon alemmas, kun ennen päivitystä oli. On kuitenkin kokonaan näkyvissä, mutta ei ole varmaan noin alhaalla missään muussa sovelluksessa tai lähetyksessä, siksi niissä ei ole tuo luultavasti väärä overscan asetus haitannut.
    JJJ
  • @JJJ
    Kompaan. Overscan pilaa kuvan ja sen tekstityksen.
    Varisinkin vanhemmissa LCD-televisiossa overscan oletuksena päällä, vähän niinkuin kuvaputkitelkkujen perintönä.
    A-P
  • Varmistuksen vahvistukseksi vielä! Kokeilin kakkostelkkarillani, joka on uusi mutta vähä-älyinen Panasonic. Siinä on ikioma Pana-Areena, joka on selvästi JJJ:n mainitsemaa vanhempaa versiota. Teksti oli kuvassa huomattavan korkealla, eikä fontin koko ollut säädettävissä. Panan älynä on vanha miBox3 (AndroidTV 9/Pie), jossa taas on uusin versio Areenasta. MiBox käyttäytyi aivan samoin kuin Sony, Hubi ja JJJ:n laitteet.
    Papparainen
  • Harmi kun näistä ei ymmärrä enempää, kunhan vain olen käyttänyt. Joka tapauksessa tuolla hubin hdmi-liitännän resoluutioasetuksilla ei ollut vaikutusta asiassa. Sen sijaan valitsemalla vastaanottimesta (n. 7 vuotta vanha Samsung) kuvakooksi 'mukautettu ruutu', homma alkoi toimia. Tekstitys näkyy nyt kokonaan. - Kiitokset kaikille kommentoijille.
    Pekka
  • Kappas! Keskellä yötä YLE Areena päivittyi ja tekstitys pomppasikin ainakin rivin verran ylemmäs kuvassa. Tekstin siirto alas olikin siis bugi päivityksessä.
    Papparainen
  • Eipä siinä kyllä mitään järkeä ollutkaan, miksi noin alas oli teksti siirtynyt.

Mulla makkarissa 2014 Samsung ja juuri tuo "mukautettu ruutu" on se asetus millä näkyy koko kuva kuten kuuluu. Jos valitsee 16:9 niin osa kuvasta scaalautuu näkymättömiin. Ei tosiaan mikään loogisin asetustenpuolesta nämä vanhat Samsungit.