DNA TV hubi kokemuksia 11/2020

Otin DNA TV hubin käyttöön lokakuun lopulla. DNA tarjoaa 30 päivän palautusoikeuden (hyvä niin) ja valitettavasti jouduin käyttämään tämän hyväksi.

Android TV -pohjainen laite on todennäköisesti helpoin alusta lähteä rakentamaan operaattorikohtaista TV-palvelua ja ranskalainen Sagecom on valmistajana ilmeisesti kohtuullisen suosittu -- käyttäähän jopa yksi alan suurista toimijoista, Vodafone ko. valmistajan laitteita.

Laite on kuitenkin hieman liian alimitoitettu ominaisuuksiltaan nykypäivään. 2 gigatavun muisti on ilmeisen rajallinen ja aiheuttaa ongelmia käytössä. Muistin "loppuminen" ilmeisesti saa laitteen hikottelemaan, eli DNA TV:n kautta katsellessa normaalia tv-lähetystä, saa välillä nauttia ruudun pimenemisestä (kuva tulee ja menee aivan kuin lähetys pätkisi). Toinen kärsivä ominaisuus on äänet joissa huulisynkka kuvan kanssa menee välillä miten sattuu (voi myös johtua HDMI-kättelystä josta lisää alla). Muistin vähyys paljastuu etenkin, jos erehtyy lataamaan suoratoistopalveluita (YLE Areena, Ruutu, MTV3, jne.) jotka tietenkin pyörivät taustalla hidastaen koko laitteen toimintaa.

Laite sallii HDMI-CEC -toiminnon käytön (ohjata muita laitteita kuten TV ja vahvistin). Asetuksista ei voi kuitenkaan säätää näitä yksityiskohtaisemmin ja vaikka laittamalla Bluray-soittimen päälle saa usein vaihtaa käsin katsottavaa HDMI-lähdettä takaisin koska DNA TV hubi tuppaa "kaappaamaan" TV:n takaisin omalle lähteelleen. Kannattaa tutustua esimerkiksi Nvidia Shield:n toteutukseen miten asetukset kannattaisi toteuttaa. Paras tapa tässäkin on pitää hubin CEC-toiminto pois päältä jos haluaa välttää ongelmia.

HDMI-kättelyn kanssa on myös ongelmia joista saa nauttia mm. äänentoiston kanssa. YLE lähettää HD-kanavansa surround-äänellä joka tulee ja menee sillä DNA hubi "hukkaa" tiedon kumpaa käyttäisi. Surround äänet tulevat aivan eri äänenvoimakkuudella kuin muiden kanavien äänet ja kun laite päättää "unohtaa" välittää ne ja tuuppaakin ulos stereona (PCM), äänet pamahtavat taas kovemmalle. Kun laite on "hukannut" moniäänet, ne saa takaisin vain käynnistämällä laitteen uudelleen (asetukset->tietoja -valikosta tai vetämällä virtajohdon irti).

Sain muuten televisioni HDMI-liitännät pysyvästi täysin sekaisin kun kokeilin muuttaa hubin lähettämää kuvaresoluutiota. Hubi ja tv eivät tämän jälkeen sitten ymmärtäneet toisiaan lainkaan. Ajattelin ensin, että vika on hubissa ja asensin/nollasin hubin monta kertaa. Ongelma ratkesikin lopulta television alustuksella (uudelleen asennus) joka palautti tilanteen (HDMI-liitännät) normaaliksi.

DNA TV -palvelun tallenteet ovat muuten vain 720p ja stereoäänillä. Mielestäni tänä päivänä HD-laatuisten kanavien tallenteet pitäisi olla full HD ja moniäänillä.

Summa summarum, mielestäni laite on teknisesti ehkä liian rajallinen tähän päivään. Itse ehkä olisin pystynyt elämään sen kanssa -- hinta ei ole paha verrattuna kilpailijoihin -- mutta muu, ei niin teknisesti valveutunut perhe, ei tämän kanssa pärjää.

En tiedä minkälaiset resurssit DNA:lla ovat käytössään verrattuna kilpailijoihin, mutta aika lailla pitäisi laittaa paukkuja tälle sektorille jos haluaa ottaa muut kiinni. Sen verran on takamatkaa kirittävänä. Voi myös olla, että Sagecom'in alustan kehitys on jo aikaa sitten lakkautettu tai pidetään yllä pienellä liekillä. Lienee ehkä vaikeata, mutta joskus pitäisi ehkä todeta, että tämä tie ei johda minnekään ja niellä tappiot ja kokeilla jotain toista reittiä -- kallista, mutta virheiden kanssa eläminen tulee vielä kalliimmaksi pidemmän päälle.

Toivottavasti DNA:lta löytyy tahtoa kilpailla ja kehittää palvelua jolle on vielä kysyntää ja kilpailuahan tarvitaan! Tsemppiä siis sinne tuotekehitykseen ja oikein hyvää tulevaa vuotta 2021!

Kommentit

• Täällä foorumilla oli kirjoittaja kaivanut, että tuo laite on 2015 vuodelta. Sinänsä se ei olisi ongelma, kun ei ole appit muuttuneet niin paljon että tuo sen ongelman tekisi. Vanhahan se silti on elektroniikaksi.

Osaa ongelmista olen törmännyt osaan en. Esim. virittimen kautta Ylen DD-äänet on aina toiminut oikein (huomaa, että osassa on vain 2.0), appien kanssa tuota ongelmaa vain välillä toimivista onkin sitten ollut 3 vuoden aikana (mitä olen kokeillut laitteita) aika usein.

DD-äänet on itsellä ollut joka laitteella eri voimakkuudella, kun PCM.

Mistä saa signaalin FullHD laadulla (1080p) että voi tallenteen tehdä myös siitä? ja monikanava äänillä ilmaiskanavissa Ylen taitaa olla ainoita jossa ne on. Saisihan ne silti toimia tallenteissa, mutta kyllä TV-lähetykset ei vaan oikein ole tätäpäivää pohjimmiltaankaan.
  • Yhdistin boxin bluetoothilla vahvistimeen ja yllätyin miten huonosti tämäkin osa-alue toimii. Äänet siirtyy bluetoothilla vain appeja katsoessa ja TV kanavat pitää olla iptv moodissa, jos haluaa äänet ulkoisen audion kautta. No jostain syystä kaikkia kanavia ei saa iptv lähetykseen...
    Tämän lisäksi bluetooth yhteys katkeilee vähän väliä. Äänet katkeaa pahimmillaan minuutiksi ennen kuin bluetooth uudelleen yhdistää.

Aivan käsittämätöntä miten tälläinen laite pääsee edes markkinoille. Täydellinen munaus tuotehallinnolta alkaa myymään, tuotetta joka on täysin keskeneräinen tai vanhentunut. Eivät ilmeisesti viitsi testata laitteita edes omilla työntekijöillä saati ammattimaisesti. Ainoa kilpailuvaltti DNA:lla on meidän alueella TV kaapelin kautta tuleva kiinteä netti, jonka hinta on kilpailukykyinen.
  • DNA hubin ongelma on sysipaska firmware ja aikanaan mahdollisimman halvaksi speksattu laite. Tämähän on jo aiheuttanut ongelmia esim. tallennustilan loppuessa päivityksen yhteydessä. Tästä on DNA:n edustajan kanssa keskusteltu, mutta kun halvalla pitää kuluttajalle laite saada eikä omissa valinnoissa myönnetä olevan mitään vikaa. Oikeasti vuonna 2015 olisi ollut ihan toisenlaiset speksit "normia", mutta kun millään muulla kuin hinnalla ei ole väliä...

Olen mm. pyytänyt tukea ihan Androidin standardi api kutsuille (näyttötila), mutta ei. DNA:n toimesta/pyynnöstä ei saada yhtään minkäänlaista muutosta paskaan firmikseen. Sama saamattomuus tuli hyvin esiin playready bugin kanssa, ei saatu ikinä kuntoon. Toivottavasti jatkossa DNA:lla on hankinnoissa mukana joku, jolla on edes auttavaa ymmärrystä käyttöjärjestelmästä, sen standardeista ja ihan yleisesti edes ymmärrys, että minimispeksit eivät takaa miellyttävää käyttäjäkokemusta. Jos olisin DNA:lla päättävässä asemassa, koko hubin parissa näperrellyt ja puuhastellut tiimi olisi saanut monoa ajat sitten - niin uskomattoman surkeaa ja olematonta on kehitystyö.
  • Kieltämättä toi DNA hubi on täysi vitsi.

Eilen ajattelin pitkästä aikaa katsoa ruudusta DNA hubin kautta AC Milanin pelin, Zlatan ja kaikki kentällä, vedot lyötynä, vähän evästä ruudun ääressä, hyvä fiilis.
    Laitoin boksin päälle hyvissä ajoin n. 5 minuuttia ennen peliä, koska ajattelin että jotain päivityksiä täytynee boksiin kuitenkin tehdä, kun en ole muutamaan viikkoon sitä käyttänyt, koska se on niin ärsyttävän hidas.
    Aluksi tietysti tuli, että päivitetäänkö hubi? Noh, ajattelin että päivitetään nyt sitten, n. 10 min siihen. Sitten vaan Ruutu+ auki ja futista katsomaan ...ei kun... ruutu sovellus on pakko päivittää ... n. 5 min. ja uusi kirjatuminen palveluun 1-2 min... Mainittakoon nyt vielä että navigointi DNA hubissa on hermoja raastavan hidasta.
    Ja  yes vihdoin Zlatan ja kumppanit ruudussa, vasta 15 minuuttia peliä pelattu, 0-0 edelleen.. mutta se pätkintä, välillä ruutu menee mustaksi ja välillä joutuu käynnistämään ruutu sovelluksen uudelleen ... hyvästä fiiliksestä on enää muisto vain.
  • Jos sinulla ei ole Dna hubia, niin ÄLÄ OTA! Ihan paska laite. Hitaampi  ja kankeampi toiminnoissaan kuin 1990-luvun modeemit.
  • Vajaan vuoden ollut käytössä. Päivittäin nämä pyörivät oranssit neliöt tulleet tutuksi, hidastelee ja välillä lopettaa kokonaan kaukosäätimeen vastaamisen...Netflix välillä kaatuu ja heittää yhtäkkiä TV kanavien puolelle...Kaikkea oon yrittänyt, töpselin irroittelua yms, mikään ei muutu. Välillä toimii ja välillä ei...Kaikenkaikkiaan surkea kapistus..
  • Mitä tilalle jos taloyhtiössä welhon verkko? Onko sidottu DNA surkimus hubiin vai mikä olisi korvaava laite?
    Mira
  • Laite on kirjaimellisesti jumissa joka ikinen kerta kun sitä käyttää. Samaan aikaa kun kirjotan nyt kokemuksia tästä roska laitteesta, oon koittanut jo yli 15min päästä netflixiin dna hubilla. Täyttä skeidaa koko laite. Takasin tappelemaa ton laitteen kanssa, hei hei - - - >
    V***u mitä p***aa
  • Kelvotontakin kelvottomampi hubi. Ruutu pimenee joka ikinen päivä ja useamman kerran päivässä. Tästä eroon eikä enää ikinä dna: ta . . kele!
    Raija Rautavirta
  • Vittu, toi saatanan hubi on ihan paska.
    Vittuuntunut hämis
  • Hubin voi korvata TV-kortilla - toimii kuin junan vessa!
    PW
  • Paljonko TV-kortilla on tallennustilaa?
    Vittuuntunut hämis
  • Kortin voi laittaa tallentavaan boxiin tai TV:n kortinlukijaan ja TV:n liittää ulkoisen kiintolevyn. Ei siinä pelkässä hubissakaan ole tallennustilaa.
    DNA TV kuuluu myös korttimaksuun.
    PW
  • Minun hubilla voi tallentaa peruskanavia mielin määrin, vaikka useampia samaan aikaan, ilman mitään boxeja tai kovalevyjä. Tallennus kyllä toimii moitteettomasti, tallenteiden katsominen on sitten eri juttu, kun pykiminen alkaa, olisi kirveellä töitä.
    Vittuuntunut hämis
  • Hämis et sä siihen hubiis mitään tallenna. Tallennat DNA Tv:n tallennustilaan ja tuon saman voi tehdä esim. Televisiolla selaimella dna tv auki ja toimii samat toiminnot kun hubissa, mutta paljon paremmin.
    Tomppa
  • En tiedä minne tallentuu, mutta mun 15 vuotta vanha hd ready Toshiballa ei tallenneta mitään minnekään, eikä se tiedä mistään selaimesta hevon vittua.
    Vittuuntunut hämis