DNA TV Hubin toimintaperiaatteet

Minua kiinnostaa miten TV-Hubi toimiin. Sellainen on jo käytössäni ja toimii.
1. TV-hubi kytketään sekä kaapeli-TV-verkkoon että reittimeen. Miksi molempiin?
2. Näkyisivätkö TV:n peruskanavat ja teräväpiirtoperuskanavat jos televisio olisi liitetty Hubin kautta pelkkään kaapeli-TV verkkoon ilman nettiä kuitenkin ohjelmisto hubissa ladattuna?
3. Onko nettiyhteys vain maksukanavia ja hubin ohjelmistopäivityksiä varten välttämätön?
4. Mihin perustuu se ominaisuus, että vaikka vanha TV ei ole HD, niin sen kuvanlaatu parani selvästi kun se liitettiin TV-Hubiin?
5. Onko TV:n näytön tarkkuus Hubilla aito HD-tarkkuus 1920x 10xx?
6. Onko hubi välttämätön HD-ready-TV.lle, jotta teräväpiirtokanavat näkyvät. Ajaisiko teräväpiirtolukija + TV-kortti saman asian?
7. Mikä on miniminopeus reitittimelle, jotta kuva on hyvä?

Kysymykseni ovat osin tyhmäntuntuisia, mutta en löydä mistään selitystä mm. paremmalle TV-kuvalle.

Kommentit

• Hei Matti!

DNA TV Hubi vaatii toimiakseen netin joten ilman sitä ei laitetta voi käyttää. Myös päivitykset tapahtuvat netin kautta.

Kuvanlaatuun vaikuttaa television lisäksi myös se millä laadulla katsottava materiaali on ja mistä palvelusta sitä katsotaan. Tässä tapauksessa Hubin kautta tuleva kuva on luultavastikin laadukkaampaa kun aiemmin.

DNA TV Hubi tukee 4K-kuvaa joten myös alhaisempi Full HD tarkkuus eli 1920x1080 on tuettu. Tarkkuuteen tosin vaikuttaa myös paljon mitä kautta lähetyksiä katsoo. Esim.monien suoratoistopalvelujen kautta voi katsoa parempaa 4K-materiaalia.

Pelkkien HD-kanavien katseluun kaapeliverkosta ei välttämättä tarvise Hubia, se onnistuu myös pelkän kortinlukijan kautta. DNA TV Hubi on tosin muuten monipuolisempi ratkaisu kuin pelkkä kortinlukija TV:ssä.

Suositeltu miniminopeus netille on 8 Mbps, mutta tämäkin riippuu paljon minkälaista kuvaa ja mistä palvelusta sitä katsoo. 4K-kuva vaatii nettiyhteydeltäkin jo enemmän ja esim. Netflix suosittelee 4K-kuvalle vähintään 25 Mbps yhteyttä.
    DNA Ilkka palveluneuvoja
  • DNA:n Ilkan vastauksen ja jo korjatun ohjelmatietovian innoittamana kokeilin hubin toimintaa ilman nettiyhtettä. Kyseessä on kovalevytön hubi, vanhalla DNA-TV:llä ja antenniverkkoon kytkettynä, asennnettu, viritetty ja toimiva.

Ilman nettiyhteyttäkin kaikki antenniverkon kanavat toimivat, niin HD- kuin SD-, niin vapaat kuin Digitan kautta maksukortille tilaamani maksukanavatkin. Myöskin ohjelmatiedot toimivat. Hubi osaa siis, ainakin tällaisessa virhetilanteessa, näyttää Digitan keräämät ja kanavanippuihin multipleksaamat ohjelmatiedot.

Hämmästyttävää! Oranssi valo vain vilkkuu hubissa, mutta kanavat näkyvät.
    Papparainen
  • Ei ne näy kauaa kanavat ilman nettiä, siitä oli joskus puhetta, ehkä 1vrk max oli aika(en muista enää tarkemmin). Koska DNA TV:n kautta on kanavavirittimet ja niiden käyttö vaatii tilauksen, jonka voimassaolon tarkistaa jollain väliajoilla netitse.

Jos OP:lla on HD-ready-TV, se on toki HD televisio, kykenee siis 720p kuvaan, jolla suurinosa lähetyksistäkin on, joten siksi ne näkyy parempana.

Televisiossa pitää olla HD-viritin, että sillä näkee HD-kanavat,
    - jos se puuttuu, näyttää Hubin kanavat tietysti paremmalta, mutta
    - jos se löytyy, ei eroa ole HD-kanavissa hubin eduksi kyllä mitenkään.
    JJJ
  • Kyllä Hubi toimii ilman jatkuvaa nettiyhteyttä. Kaikki kanavat näkyy, kuten myös kovalevylle tallennus toimii.
    Kyseessä vanha versio.

Pertti O
  • DNA siis kontrolloi myös vapaiden antenni-tv-kanavien katselua hubin kautta. Toisin sanoen, DNA perii maksua esim. YLE:n antennikanavien katselusta. Mielenkiintoista! Mitenkähän tämä juridisesti menee? Lupa tai sopimus varmaan on?
    Papparainen
  • Kokeilkaapa kauan toimii ilman nettiyhteyttä? Tosiaan Ilman että maksaa DNA:lle tuolla ei näy (Ei ainakaan ennen näkynyt), edes peruskanavat. Toisaalta maksaahan kaapeliasiakaskin perusmaksua, että näkee kanavat, mutta antennivirittimen laittaminen maksun taakse kuulostaa kyllä erikoiselta...
    JJJ
  • Lukisin mielummin DNA:n asiantuntijan selostuksen DNA:n ja hubin toiminnasta, perusteluineen.
    Papparainen
  • Asiantuntijan vastausta kysymykseeni ei taida tulla, joten vastaan itse itselleni, ja JJJ:lle ja muillekin muistin virkistämiseksi. Luettuani hubin tilausvahvistuksen (v:lta 2019) ymmärrän, että hubin käyttö virittimineen päivineen todellakin on maksullista. Tilausvahvistuksen mukaan toiminta edellyttää laajakaistayhteyttä ja voimassa olevaa DNA-TV-tilausta.

Mainintaa hubin 24 kk:n erämaksusopimuksen jälkeen jatkuvasta, toistaiseksi voimassaolevasta sopimuksesta, ei löydy. Onkohan sille joku peruste jossakin, vai onko se maksuton?
    Papparainen