DNA TV IPTV kuvanlaatu / bitrate surkea

Vaihdoin pari päivää sitten DNA TV:hen Elisa Viihteestä, koska taloyhtiöön pakotettiin DNA:n kuitu. No ei siinä mitään, nettiyhteys toimii 5/5 ja vauhtia piisaa vaikka 1000Mbit/s, mutta miksi DNA nettiTV kaistanleveys on niin surkea? Tai sitä ei ainakaan saa mistään asetuksista itse parantaa. On valittavissa vain se KaapeliHD-laatu jos on kaapelissa, ja sitten IPTV-laatu jonka teknisistä spekseistä ei mitään tietoa edes asiakaspalvelussa. Sen nyt ainakin itse näkee että jos on vähänkin kuvassa liikettä, tarkkuus muuttuu surkeaksi. Klassinen esimerkki liian pienestä bitratesta.

Seurailin tuota esim. Chrome selaimelle sisään kun katsoo suorana DNAtv:stä kanavaa, maksimit on luokkaa 3Mbit/s joka on auttamatta liian vähän FullHD kuvalle. Haloo DNA, valittavissa pitäisi olla vähintään 8Mb/s kun sentään joka kodissa alkaa olla aikuisten netit.

Olisiko luvassa jotain parannusta tuohon näköpiirissä, vai palautanko nämä vehkeet samantien.

Hieno Kaveri Ilmoita asiaton sisältö

Kommentit

• Siis voitko selittää tarkemmin miten sait selville selaimella tuon tv-kuvan bitraten kun sitä ei ole missään mainittu? Voisiko kenties olla niinkin että kuva on MPEG4-pakattu ja siksi vie esim. FullHD-kuvalla vähemmän kaistaa? Käsittääkseni noi IPTV:ssä jaettavat kanavat uudelleenpakataan MPEG4:llä ja siksi vievät vähemmän nettikaistaa.
    Jari
  • Tottakai MPEG4, sehän on ollut käytössä kaikessa teräväpiirtolähetyksissä jo vuosikaudet. Ja se nimenomaan viekin vähemmän kaistaa kuin perinteinen DVD MPEG2 laatu, niin pitääkin.

Windows11 resource monitor näyttää verkkoliikenteen prosessitasolla. Näkyy tietyn prosessin, tässä tapauksessa Chrome.exe lähetetyt ja vastaanotetut tavut per sekunti, keskiarvona viimeisen minuutin ajalta. Tuo pitää kertoa kahdeksalla sekä 1024:lla jotta saadaan Megabittiä/sekunti.

Esim. 1080p Blu-ray levyssä bitrate on luokkaa 40Mbit/s MPEG4. Ja loistava kuva, sitä ei saa kuralle liikkeessäkään. En tietenkään IPTV käyttöön moista vaadi, mutta jotain vähän lisää laatua saisi kuvaan laittaa, siksi tuommoinen 4-8Mbit/s edes näyttäisi jo paljon paremmalta.

Täytyy muistaa myös että tallenteet näkyvät IPTV kautta. Menee kuralle tallenteet tässä samalla.

Hieno Kaveri
  • 720p 5megaa on ilmoitettu foorumilla, silloin kun tuli parivuotta sitten tämä uusi DNA TV. Tuo siis maximi bittivirta, keskimäärin pienempi. Urheilu lähetyksissä jossain kanavilla pitäisi olla 50fps.

Nuo siis IPTV kanavilla hubissa, mobiili/nettiselaimella DNA TV:ssä voi olla pienempi.
    Pena
  • Tässä vielä kuvakaappaus malliksi. Kyseessä Eurosport 1 livenä, tulee pyöräilyä. Kuvanlaatu on todella ankeaa vaikka tuosssa kohdassa 3.9Mb/s.

Korjaus tuohon laskukaavaani yllä, pitää JAKAA 1024:llä jotta saadaan kilot ja megat tietysti. Eli Bytes * 8 on bitit, sitten jaettuna 1024 ja uudestaan 1024 niin on megabitit.

Hieno Kaveri
  • Huomasin tarkemmin katsottuani saman, ainakin Eurosporteilla kuva on pelkkää suttupiirtoa vaikka pitäisi olla HD:ta, joillain muillakin kanavilla on suttua. Ei johdu itse boksista eli Hubista, vaan siitä että lähetyspäässä on laitettu liian tiukka pakkaus.
    Meillä on 100 Mbps ethernet-tekniikalla toteutettu talolaajakaista ja nousee 200 Mbps joten nopeudesta tuo kuvan heikko laatu ei ole kiinni.
    Sinänsä IPTV on loistava ajatuksena, mutta bitratea voisi kyllä nostaa. Mielellään kaikilla kanavilla.
    Jari
  • Hei Jari,

Olisithan ongelmasta yhteydessä vikanumeroomme 0800 300 500, niin pääsemme tuohon asiaan kiinni tarkemmilla lisätiedoilla ja pääsemme kirjaamaan tarvittaessa vikatiketin, kiitos!
    DNA Hanna-Mari palveluasiantuntija
  • DNA Hanna-Mari, taisin olla liian hätäinen koska eilen taas kuva oli ihan kelvollista Hubissa, myös Eurosporteissa.
    Jari