DNA Valokuitu Plus - pätkivä/epävakaa yhteys

Olen nyt viikon ajan huomannut että netti pätkii normaalissa käytössä runsaasti. Pätkiminen näkyy mm. työpuheluiden laadun vaihteluna tai videokuvan hetkittäisenä katkeamisena, suoratoistopalveluiden laadun ja latausnopeudet (jatkuva bufferointi) hyppimisenä sekä pelatessa online-pelejä. Pelatessa varsinkin pätkimisen huomaa heti, sillä packet loss on jatkuvaa ja muut pelaajat hyppivät paikasta toiseen sekunnin murto-osissa.

Olen ollut asiakaspalveluun yhteydessä aikaisemmin ja siellä suositeltiin resetoimaan reitittimen asetukset (käytössä TPLINK Archer C7 V5) sekä tarkistamaan piuhat. Ostin itselleni uudet ethernet-kaapelit, resetoin reitittimen asetukset ja kokeilin myös laittaa piuhan suoraan seinästä pöytätietokoneen perään, mutta kaikki tämä tuloksetta: netti pätkii silti. Hetkellisesti eilen, eli tiistaina, riemuitsin kun olin ollut asiakaspalveluun yhteydessä ja netti pelitti moitteettomasti koko illan puhelun jälkeen. Nyt töistä kotiin päästyäni, tilanne on taas samanlainen. Onko vika DNA:n päässä vai voinko tehdä asialle jotain?

Tässä vielä havainnollistava kuva mitä käy kun yritän ottaa cmd:n kautta yhteyttä googlen palvelimeen (jos tämä auttaisi selvittämään missä vika piilee):

Samuli S. Ilmoita asiaton sisältö

Kommentit

• Olethan kytkenyt seinästä ethernet-kaapelin reitittimen WAN-porttiin?
    Oletko katsonut sähkökaapista hyppykaapelin kunnon?
    Signaalitaso huoneistossa saattaa myös olla heikko.
    Päivitä reititin ja jos ei auta, pyydä huoltokäynti.
    PW
  • Kyllä, kaapelit ovat oikein kytketty.

Asun tällä hetkellä vielä HOAS:n asunnossa, joten valitettavasti en itse pääse sähkökaappiin käsiksi ja näin ollen en kykene tarkistamaan kaapeleiden kuntoa. Signaalitasosta en osaa sanoa, mutta jos oikein ymmärrän niin sen ei pitäisi vaikuttaa jos piuha menee rasiasta suoraan koneen perään? Tässäkin tapauksessa netti siis pätkii.

Reititin on ns. tuliterä (ostettu maaliskuussa kotitoimistoa varten ja toimi moitteettomasti Telian liittymän kanssa lähes samoilla nopeuksilla. DNA ollut nyt taloyhtiössä parin viikon ajan) joten on vaikea uskoa että kyse olisi siitä. Tietenkin vaihto voi auttaa.
    Samuli S.
  • Joissakin huoneistoissa on kaappi, johon ethernet-nousu tulee (sitä kutsutaan sähkökaapiksi) ja siitä on kytketty yhteys hyppykaapelilla käyttöpaikan rasialle. Ilmeisesti asunnossasi ei ole sähkökaapppia.
    Yleensä uusissa laitteissaei ole uusinta ohjelmistoversiota, joten se kannattaa tarkistaa ja päivittää, jos päivitys on saatavissa.
    Ethernet-verkkoin voi olla viallinen. Sen mahdollinen viallisuus selviäisi huoltokäynnillä.
    Onko tuossa reitittimessä mahdollisuus selvittää signaalitaso?

Toimiiko tuossa kiinteistössä Internet varmasti Ethernetilllä eikä modeemilla ?
    PW
  • Taloyhtiön ohjeissa lukee: "Ethernet-kohteessa et tarvitse kaapelimodeemia. Saat internet-yhteyden toimimaan liittämällä tietokoneesi suoraan ATK-rasiaan ethernet-kaapelilla".

Signaalitasoa ei reitittimestä näe, mutta olen yhdistänyt reitittimen kaapelilla suoraan pöytätietokoneeseen (reititin ja kone ovat aseteltu lähes vierekkäin), joten netti ei tule ns. "wifin ylitse". Silloin signaalintason ei pitäisi vaikuttaa?

Reititin on päivitetty uusimpaan firmware versioon:

Samuli S.
  • Etherbet verkon pituus talojakamosta käyttöpaikalle vaikuttaa signaalitasoon.
    100 m pitkä ethernet-verkko mahdollistaa n. 100 Mbit/s yhteysnopeuden.
    Ethernet-kaapeli on "helppo" kytkeä väärin.
    PW
  • Ethernet-sovittimista ei yleensä saa mitään signaalitasotietoja ulos. Vaimennusten, heijastusten ja ylikuulumisen selvittämiseen tarvitaan erillinen kaapelitutka vastakappaleineen yhteyden toiseen päähän.

Tavanomainen verkkokortti voi näyttää kyllä virhelaskureiden lukemat, esimerkiksi näin:
    RX packets 26354464  bytes 34335238951 (34.3 GB)
    RX errors 0 dropped 8 overruns 0 frame 0
    TX packets 14501395 bytes 1795780040 (1.7 GB)
    TX errors 0 dropped 0 overruns 0 carrier 0 collisions 0
    Mikäli yhteyden virhelaskurit eivät pysy liki nollassa, pudota Ethernet-liitännän linkkinopeutta alemmaksi, esimerkiksi 100 Mbit/s full duplex tai 10 Mbit/s full duplex.

Huomoi, että osassa reitittimiä Ethernet-liitäntöjä ei voi säätää, niiden asetukset ovat aina täysin automaattiset.

Ilmeisesti Dna käyttää häiriöherkkiä kytkimiä. Eräässä talossa jouduin Dna:n liittymää varten pakottamaan verkkokortin 10 Mbit/s nopeudelle pakettihukan takia.

Myöhemmin, kun taloyhtiö vaihtoi operaattoria, yllätyksekseni huomasin, että täsmälleen samoilla asiakkaan laitteilla ja kaapeleilla yhteys alkoi toimimaan häiriöttä automaattiasetuksilla 1000 Mbit/s linkkiyhteydellä.
    irritus
  • Löysin tuon duplex-säädön omasta reitittimistäni, mutta päivän kokeilujen jälkeen voin todeta, että tässä tapauksessa mikään ei muuttunut.

Kun etsin tuota duplex-säätöä, löysin samalla diagnostiikkatyökalut reitittimen asetuksista. Diagnostiikasta voi kokeilla pingia ja traceroutea. Pingauksen tuloksia en liitä tähän, sillä ne näyttivät samalta kuin tämän viestiketjun alussa, mutta traceroute kokeilu näyttää tältä:

traceroute to google.com (172.217.21.142), 20 hops max, 38 byte packets
    1 0.549ms 0.509ms 0.539ms 159-255-240-2.bb.dnainternet.fi(159.255.240.2)
    2 0.789ms 0.701ms 0.659ms hel7-sr22.dnaip.fi(62.78.100.91)
    3 10.765ms 9.391ms 9.220ms hel5-tr1.dnaip.fi(62.78.117.22)
    4 9.232ms 9.491ms 9.228ms tur4-tr1.dnaip.fi(62.78.110.216)
    5 11.566ms 9.475ms 9.039ms tuk2-sr1.dnaip.fi(62.78.107.168)
    6 * * * Request timed out
    7 10.981ms 10.937ms 10.749ms 209.85.243.213(209.85.243.213)
    8 9.979ms 9.994ms 9.938ms 72.14.236.5(72.14.236.5)
    9 9.914ms 9.879ms 10.060ms fra07s63-in-f142.1e100.net(172.217.21.142)
    Trace Complete.

Voiko tämä kertoa ongelmasta DNA:n päässä?
    Samuli S.
  • Moikka! Jos ongelma ei tunnu korjautuvan kotikonstein ja yhteyden pätkiminen jatkuu testatessa suoraan seinästä ilman reititintä, tarvitsee paikalle tilata huoltokäynti asiakaspalvelun p.044 144 044 kautta