DOCSIS 3.1 ei ole käytössä (missään?)

Soitin aspaan selvittääkseni onko DOCSIS 3.1 käytössä. Vastaus oli että DOCSIS 3.1 on käytössä DNA:lla kaikkialla. Ostin siksi F-3890v3 motukan. Motukka tulille ja kävi ilmi että 3.0:lla selkeästi juttelee, jokaisella kanavalla on modulaationa Qam256 ja esim. speedtestin laukaisu nostaa latenssia ja latenssi vaikuttaisi muutenkin olevan hieman huonompi kuin aikaisemmin.
Näkyykö kenelläkään muuta modulaatiota kun Qam256 (internet connectivity - DOCSIS - Connections)? Voisiko DNA kommentoida tätä ettei tarvitse taas roikkua puhelimessa tuntia, kiitos.

Kommentit

• Hei!

Pahoittelut, olet nyt saanut virheellistä tietoa asiakaspalvelustamme! DOCSIS 3.1 -standardi ei ole tällä hetkellä vielä käytössä DNA:n kaapeliverkossa.
    DNA Ilkka palveluneuvoja
  • Onko aikataulua milloin on?
    Pingia
  • Siitä ei varmaan käyttäjälle ole suurta iloa, vaikka DNA ottaisi DOCSIS 3.1  liittymiä myyntiin. Latusnopeus ei nousisi, kuin LAN-portit heidän modeemissan on vai 1 Gbit/s portteja. Lähetysnopeuteen tulisi lisää nopeutta, jos jakoverkko sen sallii.
    PW
  • Valitettavasti aikataulua käyttöönotolle ei ole antaa.
    DNA Ida T palveluneuvoja
  • @PW Latausnopeus on nyt ihan ok enkä siihen hae parannusta. Ongelma on latenssi joka nyt heiluu 10 - 13 ms kantturoissa. Kun ulosmenevä tai sisääntuleva kaista on lähes täysin saturoitunut, pomppaa latenssi 100 ms korville (QoSilla palomuurissa saa toki estettyä isoimmat pomput, mutta se tapahtuu nopeuden kustannuksella). Korkea latenssi johtuu bufferbloatista (suomenkielinen termi voisi olla puskuriähky).

DOCSIS 3.1 auttaa latenssin pysymiseen n. 10 ms:ssa myös kuormitettuna (AQM:llä) koska se estää bufferbloatia. DOCSIS 3.1 voidaan ohjelmallisesti päivittää käyttää LLD:tä (Low Latency DOCSIS), jolloin latenssi laskee n. 1 ms:iin.
    Nk. normaalikäytössä tällä ei ole käytännössä merkitystä, mutta talossa on Fortnite -pelaaja. Aikakriittisissä verkkopeleissä alhainen latenssi on etu ja korkea latenssi tietenkin iso haitta.

Latenssin merkitys yleiseen käyttökokemukseen on paljon suurempi kuin latausnopeuden. Latausnopeudesta on hyötyä käytännössä vain niinä hetkinä kun jotain isoa pakettia pitää ladata nopeasti, latenssin ollessa pieni toimii kaikki ärhäkästi.

Pingia