Siirry uusimpaan kommenttiin

DOCSIS 3.1 ei ole käytössä (missään?)

Soitin aspaan selvittääkseni onko DOCSIS 3.1 käytössä. Vastaus oli että DOCSIS 3.1 on käytössä DNA:lla kaikkialla. Ostin siksi F-3890v3 motukan. Motukka tulille ja kävi ilmi että 3.0:lla selkeästi juttelee, jokaisella kanavalla on modulaationa Qam256 ja esim. speedtestin laukaisu nostaa latenssia ja latenssi vaikuttaisi muutenkin olevan hieman huonompi kuin aikaisemmin.
Näkyykö kenelläkään muuta modulaatiota kun Qam256 (internet connectivity - DOCSIS - Connections)? Voisiko DNA kommentoida tätä ettei tarvitse taas roikkua puhelimessa tuntia, kiitos.

Kommentit

 • Hei!

  Pahoittelut, olet nyt saanut virheellistä tietoa asiakaspalvelustamme! DOCSIS 3.1 -standardi ei ole tällä hetkellä vielä käytössä DNA:n kaapeliverkossa.
  DNA Ilkka palveluasiantuntija
 • Onko aikataulua milloin on?
 • Siitä ei varmaan käyttäjälle ole suurta iloa, vaikka DNA ottaisi DOCSIS 3.1  liittymiä myyntiin. Latusnopeus ei nousisi, kuin LAN-portit heidän modeemissan on vai 1 Gbit/s portteja. Lähetysnopeuteen tulisi lisää nopeutta, jos jakoverkko sen sallii.
 • Valitettavasti aikataulua käyttöönotolle ei ole antaa.
  DNA Ida T palveluasiantuntija
 • @PW Latausnopeus on nyt ihan ok enkä siihen hae parannusta. Ongelma on latenssi joka nyt heiluu 10 - 13 ms kantturoissa. Kun ulosmenevä tai sisääntuleva kaista on lähes täysin saturoitunut, pomppaa latenssi 100 ms korville (QoSilla palomuurissa saa toki estettyä isoimmat pomput, mutta se tapahtuu nopeuden kustannuksella). Korkea latenssi johtuu bufferbloatista (suomenkielinen termi voisi olla puskuriähky).

  DOCSIS 3.1 auttaa latenssin pysymiseen n. 10 ms:ssa myös kuormitettuna (AQM:llä) koska se estää bufferbloatia. DOCSIS 3.1 voidaan ohjelmallisesti päivittää käyttää LLD:tä (Low Latency DOCSIS), jolloin latenssi laskee n. 1 ms:iin.
  Nk. normaalikäytössä tällä ei ole käytännössä merkitystä, mutta talossa on Fortnite -pelaaja. Aikakriittisissä verkkopeleissä alhainen latenssi on etu ja korkea latenssi tietenkin iso haitta.

  Latenssin merkitys yleiseen käyttökokemukseen on paljon suurempi kuin latausnopeuden. Latausnopeudesta on hyötyä käytännössä vain niinä hetkinä kun jotain isoa pakettia pitää ladata nopeasti, latenssin ollessa pieni toimii kaikki ärhäkästi.

 • Erityisehtoihin oli joulukuussa 2020 päivitetty nopeudet docsis 3.1 tekniikkaan perustuville liittymille..
  .. toivottavasti uudet rakenteilla olevat verkot on 3.1 ..
 • Hei!
  Minulle vastattiin tänään asiakaspalvelussa että Eurodocsis 3.1 on nyt käytössä, saako tähän vielä vahvistuksen vai onko asiakaspalvelulla vieläkin virheellistä tietoa?
 • DOCSIS 3.1 ei ole yleisesti käytössä DNA:n verkossa. Tekniikka on vielä testivaiheessa.

  Osa uusista modeemeista tukevat tätä tulevaisuuden tekniikkaa joka sallii jopa yli 1 Gigan nopeudet.
  DNA Iiro palveluasiantuntija
 • "Tulevaisuuden tekniikka" on julkastu vuonna 2013 😃

  Mutta siis, onko taloyhtiöni alueella siis mahdollisesti DOCSIS 3.1 käytössä kuten asiakaspalvelusta ilmoitettiin? Olisi hyvä tietää onko modeemin vaihdolla mitään vaikutusta yhteyteen.
 • Hei, olisi mielenkiintoista tietää että onko Turun seudulla tämä docsis 3.1 tekniikka testissä?

  Äsken kuin että Salon alueella lounea tuo kuitu koteihin jouluun mennessä 10g yhteydet myyntiin.
 • Jyri: Jos asiakaspalvelusta on kerrottu pilotin olevan käynnissä taloyhtiössäsi, pitää tämä tieto todennäköisesti paikkansa. 

  Heikki: Turun seudulla ei ole tämän osalta ole pilottia käynnissä.
  DNA Ida S palveluasiantuntija
 • Mikä on tämän hetken tilanne Vantaan alueella?  Onko hyötyä ostaa Docsis 3.1 modeemia parempien pingien toivossa?
  Jere

Kommentoi tai kirjoita uusi viesti

Nimesi ja viestisi näytetään julkisesti. Sähköpostiosoitettasi ei koskaan näytetä julkisesti.