Tämä viesti on vanha ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa.

F-3686AC - antenni johdossa vikaa?

Terve!

Olen tässä joutunut siirtelemään modeemia välillä paikasta toiseen ja hyvin useinkin käy niin, että kun kytken modeemin, se ei saa yhteyttä verkkoon. Usein kun otan virtajohtoa pois ja laittan takaisin, niin pian se taas yhdistää. Tai vaihdan modeemin paikkaa.

Tulee mieleen, että olisiko vika tuossa antennijakajassa tai antennijohdossa. Jospa ne yhdistävät vain tietyssä asennossa? Kerran kun soittelin tukeen niin kertoivat, että signaali on huono. Mutta kun sitten taas sain yhteden, toimii modeemi ihan ripeästi testiohjelmalla pääsi 200M/20M nopeuteen.

Mistä saisin uuden johdon, jotta voin kokeilla?
Minulle kelpaisi parhaiten johto, joka ei tarvitse tuota antennijakajaan väliin, koska en laita samaan pistokkeeseen telkkaria.

Kommentit

 • Selostukesi perusteella voisi oletaa useita vikamahdollisuuksia: verkkolaite, kahtiajako, datakaapeli tai jopa jakoverkko. Mielestäni paras vaihtoehto on, että otat modeemin kaikkine kapistuksineen mukaasi myyjäliikkeeseen ja vaihdat sen toiseen.
  Kaapeleita myyvät elektroniikkaliikkeet.
  Toivomaasi kaapelia tuskin löytyy kodinkoneliikkeistä tai DNA-Kaupasta.
  Saaamasi yhteysnopeus ei kuvaa kaikkea. Mitä kertoo Power arvot modeemin laitehallinnan Connection välilehdellä?
 • Olin reissussa, mutta nyt pääsin taas räpeltämään tänkin kanssa ja sain sen hetkeksi yhdistämään.

  Tältä näytti Connection välilehden tiedot, kun yhteys onnistu ja oli päällä:
  Mutta pian sitten yhteys katkesikin. Tässä logi-välilehdeltä tiedot, tuossa on kaikki merkinnät siitä kun yhteys ensin syntyy, pysyy jonkun aikaa päällä ja sitten katkeaa. Taisin samaan aikaan räpeltää jotain WLAN asetuksia, joten niistäkin on logissa merkintä.
  (sensuroin turhat numerot pois)

 • Noita arvoja on oikea määrä (20/5). DS:n Power arvot eivät ole rajoissa po. ± 8 dBmV välillä. Sinulla kaikki on sen ulkopuolella. US Power arvot ova sallituissa rajoissa po alle 50 dBmV. Arvosi ovat kuitenkin aika lähellä sitä.
  Oletko koittanut vaihtaa DNA:n kahtiajakoa DNA-Kaupassa? Se saattaa autttaa, jos kahtiajako on vialinen.
  Elektroniikka kaupasta voisi myös ostaa 75 ohmin datakaapelin, jossa on EEC naaras ja toisessa päässä F-uros.
  Sinuna soittaisin DNA:n vikapäivystysnumeroon 0800300500 ja tilaisin huoltokäynnin. Siinä samalla selviää, olisiko vika jakoverkossa.
 • Kiitos nopeasta analyysistä. En tiedä heittelehtivätkö arvot tuosta ja tämä on se paras tilanne 🙁

  Rakennus on jo vanha: antenniverkko on rakennettu siten, että useampi asunto on kytketty sarjaan ja minun asuntoni on siellä piuhan päässä. Eli jos naapuri lyö 100m jatkojohdon kiinni pistokkeeseensa niin ilmeisesti signaali heikkenee minulla.

  Joo... tilasin DNA:n käymään mittareineen. Vähän siitä taitaa laskua tulla, mutta selviää toivottavasti syy yhdellä käynnillä.
 • PV: Huoltokäynti ei maksa mitään, jos ongelma ei ole sinun laitteissasi (kahtiajako ei ole sinun laitteesi, eikä antennirasia).
  Ketjuverkossa ei ketjunaapurin verkon käyttö vaikuta muiden asukkaiden verkon käyttämiseen, jos verkko on asennettu asianmukaisin 14 dB:n rasioilla ja ne on kytketty oikein päin kytkentäsuunnan mukaan.
  Sinä voit olla ääriolosuhteissa, jossa EEC-F kaapeli parantaisi tilannetta n. 4 dB:n verran (vastaa n. 10 m kaapelia). Jos antennirasia on ketjun viimeinen, rasiasta on voinut  75 ohmin päätevastus viottua - tämäå tosin vaikuttaisi muidenkin ketjussa olevien signaalin laatua huonontavasti.
 • No niin, sinulta tulee koko ajan lisää hyvää tietoa. Osaatko sanoa vielä
  - paljonko tuollainen läpimenevä antennirasia vaimentaa?
  - paljonko desibelejä on lähtiessä (yleensä)?
  - ja paljonko olisi tarvis saada perille asti?
  - vaimentaako ketjun lopussa olevat palikat myös ketjun päässä olevan signaalia? (muutkin kuin tuo terminointi vastus)?

  Kai noilla naapurien kytkennöillä on kuitenkin jotain merkitystä vaikka palikat koerasian sisällä olisivatkin oikeat? Jos esim. naapuri laittaa sen 100m jatkojohdon, niin eikö hän silloin periaatteessa haaroita antenniverkon? 

 • Jos naapuri laittaa 100 m:n jatkojohdon ja kytkee sen antennirasian liittimeen, se vaikuttaa vain hänen yhteytensä laatuun - ei muiden. Jos hän avaa antennirasian ja tekee sen takana omia kytkentöjään, niin se on sitten toinen asia.

  Ketjuverkon 14dB:n rasia vaimentaa huoneistoon 14 dB.
  Rasian läpimenovaimennus seuraavaan huoneistoon on taajuudesta riippuen n. 1 - 1,5 dB.
  Hyvälaatuinen kaapeli vaimentaa 400 MHz:llä n. 26 dB/100 m.
  Talovahvistimen lähtö asetetaan n. 95 dBµV:n (tuosta en näin digiaikana ole aivan varma).
  Huneistoon on pyritty analogisena aikana saamaan 54-80 dBµV:n taso.  
  Jotkut vastaanottimet yliohjautuvat helposti yli 80 dBµV:n tasosta. Digiaika on taidetty hyväksyä n. 44 dBµV:n taso miniminä.
 • Väärinpäin kytketty rasia aiheuttaa n. 20 dB:n läpimenovaimennuksen seuraavaan huoneistoon.
 • No niin, ratkesi tämäkin sitten. Kiitos DNA:n huoltomiehelle.

  Pikkasen oli vikaa siellä ja täällä, mutta suurin syy oli tosiaan kaapelimodeemin johdossa JA haaroittimessa. Ne eivät yhdistäneet aina. Kuulemma on ollut tällaista vikaa enemmänkin viime aikoina toimitetuissa johdoissa. Ja niinhän siinä kävi sitten, että kaverilla oli uusi johto mukana, mutta siinä oli sama vika. Lopulta hän kasasi mulle uuden johdon tossa paikan päällä ja nyt pelaa hyvin, JOS laitan kiinni oikeaan rasiaan.

  Eli vikaa oli myös verkon signaalissa. Kuulemma 60dB tasot on tavoitteena ja tämä näkyy sitten 0-tasona siellä modeemin Connection välilehdellä. Pitää ottaa huomioon - että kuten PW:kin mainitsi - se haaroittaja ja modeemin johto vaimentavat vielä lisää. Eli jos mittarilla antennirasiasta saa 60dB, näkyy se modeemille sitten noin 4dB vaimeampana (se jäi hieman epäselväksi, että pitäiskö sittenkin tavoitella 64dB tasoa?).

  Noh, itsellä oli sellainen tilanne, että asuntoon oli asennettu 2 antennirasiaa lisää samaan sarjaan. Varsinaista kaapelli tuli sellainen 3,5M - 4M lisää kahden aikasemman rasian väliin. Asentaja oli ihan ammattimies, mutta hänellä ei ollut mittaria ja oli laittanut perus 14dB (ulos tulevaa signaalia vaimentavat) rasiat sitten tohon. Nyt oli kuitenkin niin, että noi rasiat olisi pitänyt valita signaali tason mukaan ja ne vaimentavat liikaa ulos antamaansa signaalia. Olisi pitänyt laittaa jotain 5-7dB vaimentavia. Ketjun päässä oleva antenni rasia taas toimii edelleen suht ok. Sieltä tuli ennen ulos varmaan jotain 62dB ja nyt kun tohon väliin tuli pari rasiaa lisää putosi sen tason 58dB:iin (yhden 14dB rasian vaimennus läpi menevään signaaliin on 1,5-2dB).

  (pari päivää sitten en tiennyt tästäkään asiasta yhtään mitään ja nyt tekee jo mieli neuvoa muita)
 • Ketjuverkossa ei saisi käyttää 6 dB:n rasioita, koska niiden häiriöetäisyys seuraavaan rasiaan (huoneistoon) on liian pieni. Riittävät tasot huoneistoon pitää sada verkon oikealla suunnittelulla.
  Eri asia on, jos antennirasian TV-ulostulosta kytketään kaapeli eteepäin, jolloin se ei enää ole ketjuverkkoa.
  6 dB:n rasiat on tarkoitettu tähtiverkkoon.

  Oletko nuo lisärasiat teettänyt jälkikäteen urakoitsijalla?
 • Joo, kyllä siellä ihan ammattimies kävi isohkosta firmasta noi uudet rasiat asentamassa. Hänellä ei vaan ollut mittaria kun ton teki.

  Nyt kun vähän katselin noita rasioita ja googlettelin sarja numeroita, niin näyttäis, että ne ovatkin 20dB rasioita. Sen perusteella oikeat olisi sitten 13dB ja 11dB rasiat. 13 taitaa pyöristyä 14:n ja 11dB:kin taitaa olla ihan standardi kamaa tohon tarkoitukseen?
 • PW, mainitsit tuollaisen asian kun häiriöetäisyys.

  Eli rasiat siis häiritsevät toisiaan, jos ovat liian lähellä tai liian pienellä vaimennuksella?
  Ja jopa niin, että tuo rasiasta ulos lähtevän vaimennuksen ollessa pieni on häiriö ketjussa (ennen/jälkeen?) olevaan rasiaan suurempi.

  Noh, mullahan on nyt tuolla sellainen kytkentä, että on se asunnon eka rasia, sitten yli 10m kaapelia ja toinen rasia, sitten 1,5m kaapelia ja  kolmas rasia, lopuksi taas yli 10m kaapelia ja koko ketjun terminoiva rasia.

  Voiko tässä nyt olettaa, että nuo 1,5m päässä toisistaan olevat rasiat tulevat häiritsemään toisiaan vaikka niissä olisi 14dB ja 11dB rasiat?
 • Fyysisellä etäisyydellä ei ole merkitystä häiriöetäisyyteen, vaan pelkästään rasiavaimennuksilla ja niiden läpimenovaimennuksella.
  14 db:n rasiasa se on samaan rasiaan kytketyille laitteille 28 dB, joka on täysin riittävä.
  6 dB:n rasiassa samaan rasiaan kutketyille laitteille se on 12 dB, joka ei kaikissa tapauksisa oler riittävä (laitteiden häiriöherkkyydestä riippuen).
  Muihin rasioihin noihin tulee lisäksi rasioiden läpimenovaimennukset ja kaapeleiden aiheuttama vaimennus.

  Sinulla näyttää tuota verkkoa olevan huoneistossa varsin paljon.
  Onko kiinteistössä tähti- vai ketjuverkko?
  Jos asuntosi on kohtuullisen lähellä talovahvistinta, niin ongelmaa ei ole. Muutoin tasot eivät välttämättä riitä kaikkiin rasioihisi.
 • Eli 11dB ja 14dB rasioiden kanssa ei tarvitse olla huolissaan häiriöistä vaikka olisivatkin aika lähellä toisiaan? Tämä on hyvä kuulla.

  Rakennuksessa on siis sarjaan kytketty tv-antenniverkko ja huoneisto on ketjun viimeinen.
  Tuossa pari viestiä sitten kuvasin miten se on tehty.

  Nyt mittaukset kertoivat, että signaali tasot ovat seuraavat:
  rasia 1: 66db
  rasia 2: 53dB
  rasia 3: 51dB
  rasia 4: 58dB (päättyvä rasia)

  Nyt on epäilys, että rasia 2 ja 3 ovat 20dB rasioita ja jos ne vaihdetaan 14dB ja 11dB pitäisi olla aika kohdallaan tasot sen jälkeen?

 • Missä rasiassa sinulla on modeemi? Jos 2 tai 3 rasioissa, niin niihin kannattaisi samalla vaihtaa 14 dB:n multimediarasiat, joloin pääsee eroon DNA:n kahtiajaosta ja voi data-kaapelin kytkeä niihin suoraan.
  Kannattaa sitten muistaa, että rasiat ovat suuntakytkettyjä ja tuleva- ja lähtevä kaapeli on kytkettävä oikeisiin liitäntöihin eikä ulkojohtimen sukan mikään osa saa muodostaa sisäjohtimen kanssa oikosulkua.
 • Modeemi tulee tohon kakkos rasiaan.
  Multimedia rasia? En ole kuullutkaan. (tosin 3 päivää sitten en tiennyt tästä aiheesta oikein mitään). Onko sulla antaa esimerkiksi jonkun tällaisen rasian sähkönumeroa?

  Nyt kun olen tiedon lähteillä niin osaatko vielä kertoa kaapeli TV-rasian ja sateliitti TV-rasian olennaisen eron? Olen huomannut, että noi vaimennukset ovat rasioissa hieman erillaiset riippuen taajuuksista. Esim 14dB sateliitti rasia voi vaimentaa 13dB "kaapeli TV" taajuuksilla.
  Nuo "Kaapeli TV" rasiat on kuvattu 5-1000Mhz (tai 5-862Mhz) rasioksi ja sateliitti TV rasiat sitten 5-2150MHz rasioiksi. Toimiiko Sateliitti TV-rasia hyvin myös kaapeli-TV verkossa?

 • jaa...löysin tuolta sähkönumeroista esim. Laatuantennin multimedia rasioita

  7541722 Antennirasia Multimediarasia ketj. 11dB
  7541723 Antennirasia Multimediarasia ketj. 15dB

  Mutta näissä on sellainen ongelma, että läpimeno vastus on todella suuri.
  En voi käyttää.
 • Nuo ovat haaroittinia, eivät rasioita. Tuossa on http://kauppa.laatuantenni.fi/product/290/lars-314-antennirasia Laatuantennin multimediarasia. Multimediarasiassa on 3 ulosstuloa - TV, Radio ja Data F-liittimellä.

  Nähdäkseni kaapeli- ja satelliittirasioissa ei muuta eroa ole kuin taajuusalue. Kaapeliverkkoon ei yli 700 MHz taajuutta tarvita.
 • Huomioi myös, että multimediarasia tarvisee siihen soveltuvan peitelevyn.
 • Toi linkkaamasi rasia on tuollainen missä on satelliitti liitin kolmantena. Eli siihen voi vetää modeemista suoraan sen johdon mikä siinä tulee mukana. Eli se on F-liitin?

  Onko tämä laadultaan jotenkin parempi kuin jos käyttää kaapelia, jossa IEC naaras ja F uros rasian ja modeemin välillä?

  Ja vielä tuosta satelliitti taajuus rasiasta vs kaapeli taajuus rasia? Onko näillä käytännössä mitään eroa? Eli toimiiko laajemmalle taajuus alueelle suunniteltu satelliitti rasia yhtä hyvin kuin kaapeli TV taajuuksille suunniteltu rasia, kun niitä käytetään kaapeli verkossa?
 • F-liitin ei ole mikään yksistään satelliittiliitin, eikä sillä ole mitään sidosta taajuusalueeseen. Sitä käytetään yleisesti jakoverkon kompponenteissa. Sen rakenne on parempi kuin IEC-liittimessä, eikä se irtoa naarasliittimestä, kun se kiristetään siihen.
  Laatuantennin sivuilta löytyy varmasti speksit - katso niitä.
  Minun kiinnostukseni tähän loppui tähän!

 • No niin, kiitos vaan valtavasti kaikesta tiedosta ja vinkeistä PW.
  Pyysin sähkäriä käymään uudestaan ja laittamaan oikein mitoitetut rasiat. Tohon yhteen sellaisen missä myös F-liittin ja ottamaan tällä kertaa myös mittarin mukaan. Eiköhän tästä tule ihan täydellinen.
 • Kirjoittelen tähän ketjuun nyt vielä miten koko homma lopulta päättyi, jos on jollekulle saman ongelman kanssa painivalle hyödyksi.

  Lopulta en laittanut multimedia rasioita siitä syystä, että niiden läpivaimennus on todella suuri. Eli "tavallinen" rasia vaimentaa sitä ulos tulevaa signaalia sen rasian määritykseen mukaisesti (esim. 14dB) ja läpi menevää signaalia sitten desibelin tai pari. Mutta multimedia rasioiden tietojen mukaan ne vaimentavat myös läpi menevää signaalia paljon, joten kaikki ketjussa seuraavana olevat rasiat vaimenevat.

  Väärät rasiat vaihdettiin minulla vain vähemmän vaimentaviin "tavallisiin", siten että rasiasta tuli sellaineen 65-68 desibeliä ulos. (siihen kun laittaa sen 4dB vaimentavan haaroittimen, niin Sagemcomin modeemi kertoo signaali tasoksi +1db - +4dB).

  Kävi niin, että myös DNA:n huoltomiehen mulle antama uusi haaroitinkin lakkasi toimimasta. Eli näissä tuntuu todella olevan usein vikaa. Otin sen kokonaan pois ja laitoin modeemin ja TV-pistokkeen välille pelkän adapterin (F-liitin <-> IEC-liitin). Näin sain suoraan yhden piuhan signaalille ja signaalin voimakkuuskin kasvoi. (tämä ratkaisu ei tietysti toimi, jos samaan rasiaan pitää laittaa myös TV)

  => nyt bitti liikkuu liukkaasti ja luotettavasti

 • LARS-314 rasian läpimenovastus on 860 MHz:llä 2 dB.
  DNA:n kaapeliverkon taajuudet 146-394 MHz ja antenniverkon signaalit hieman yli 800 MHz.
  http://www.sahkonumerot.fi/7541680/
  http://www.laatuantenni.fi/wp-content/uploads/LARS-antennirasiat.pdf
  Eli ei ole oleelliseti tavallista rasiaa suurempi.
  Mistä tuollaista tieto multimediarasian läpimenovaimennuksesta olet saanut?

Kommentoi tai kirjoita uusi viesti

Nimesi ja viestisi näytetään julkisesti. Sähköpostiosoitettasi ei koskaan näytetä julkisesti.