Siirry uusimpaan kommenttiin
Etsimäsi kommentti on joko siirretty toiseen keskusteluun tai poistettu kokonaan.

HD kanavien näkyvyys antennitaloudessa

Mikähän mahtaisi olla syynä kun esim. ylen hd kanavat eivät näy vaikka nelonen hd näkyy? Tästä oletan että laitteisto on kunnossa kun sentään joku hd kanava näkyy mutta ihmettelen noiden muiden kanavien puuttumista varsinkin kun antenni on osoitettu dna mastoon eikä digitalle. Digita tosin vieressä. Vaatisiko vahvistinta mastoon? Katolla nyt kombo antenni.

Kommentit

 • Nelonen HD on Digitan verkossa. Muut HD-kanavat ovat DNA:n VHF-verkossa.
  Oletko varma, että antenni on suunnattu DNA:n lähettimelle Ja että tuo kombo antenni on VHF-yhteensopiva eikä DNA:n lähetysasemalle ole kovin pitkä matka yms.
  Tuossa tilanteessa voisi erilliset antennit olla parempi ratkaisu, jos olet DNA:n näkyvyysalueella.
 • DNA lähettimelle suunnattu varmasti. Tosin näkyvyysalueen rajoilla, ehkä jopa kartan mukaan hieman ulkopuolella. Digitan verkko niin lähellä etten usko suuntauksella olevan merkitystä. Muita kanavanippuja näkyy kyllä DNA:n kautta koska digita ei kaikkia nippuja täällä tarjoa. Antennin pitäisi myyntiesitteen mukaan olla VHF sekä UHF sopiva ja jopa joku tehokas malli.. Olisiko sitten tarve vahvistaa tuota entisestään.
 • Eli DNA:n lähetteistä vain YLE:n nippu ei näy? DNA:n maksukanavat siis löytyvät kanavaluettelosta?
  Onko DNA:n lähettimen ja asuntosi välillä paljon mäkistä maastoa, lehtipuita tai vesistöjä?
  Onko tuossa antennissa monta VHF-elementtiä peräkkäin, vai onko ne V-muotoisena "heijastimena"?
  Tuossa tilanteessa yhdistelmäantenni ei varmaan ole paras mahdollinen. DNA:n ja Digitan lähettimien kentänvoimakkuuksissa on niin suuret erot, että erillisillä antenneilla (monielementtinen VHF-antenni) saisi paremman tuloksen ja niiden jälkeisillä vahvistimilla voisi säätää tasot jakoverkkoon sopiviksi.
  Jos tuohon antenniin laittaa vahvistimen, sen pitäisi vahvistaa vain VHF-aluetta ja sillä  pitäisi saada kanavien tasot likimain samoiksi.
 • Harvassa paikassa nuo lähetysasemat ovat kuitenkaan samassa suunnassa. Pyykkitelineeksikin melko kallis ratkaisu 😀
  Suosittelen suorastaan tuota DNA:n antennipakettia, jossa 13dB:n antennin lisäksi pienikohinainen vahvistin, jos paikka on DNA:n lähettimen suhteen edes n. keltaisella alueella. Omassa asentamassa etäisyys lähettimeen yli 50 km.
  https://kauppa4.dna.fi/DNA-Open/TV/Televisiot-ja-oheislaitteet/DNA-Antennipakkaus/p/VMISC00001

 • Niin siis kaikki peruskanavat ja Nelosen HD näkyvät. Muut HD kanavat kateissa vaikka luettelossa näkyisikin.Täytynee pohtia tätä syvemmin jokin sateinen päivä. Ehkä erillinen antenni vahvistimella voisi toimiakin. Saisivat laittaa nippuja tuohon paikalliseen digitan keppiin niin voisi näkyä jopa ilman sähläämistäkin. Onhan netin välitykselläkin näitä mahdollista saada näkymään. Kiitokset edellisistä tässä vaiheessa.
 • Sama juttu. Ylen HD kanavat kadonneet, muut löytyvät ja toimivat. Suora lähtö antennista veden yli Teiskon mastoon sekä DNA:n Kangasalan mastoon. Ja molemmat antennit erillisinä, ei mitää comboja. Ei olla kuuluvuusalueen rajoilla ja melko tuore antenniliikkeen asennus vuoden alkupäivinä.
  Himan ropaamalla ja kuus kanavaskannausta myöhemmin kanavat löytyi mutta MTV3 HD ei suostu yhteistyöhön. Sanoo että salattu signaali ja Ei pääsyä(6) UUdet DNA:n kanavakortit on ja maksukanavat toimii.
 • Vesistöt on aina ongelmia ja ne saattavat aiheuttaa häivymiä (radiokeleistä riippuen), etenkin jos antenni on matalalla.
  Onko Kangasalan lähetin myös vesistön takana? Pitkäkö matka sinne on?
  Millä vastaanottimella DNA:n VHF ohjelmat eivät löydy? Mitä sanoo vastaanottimen signaalinvoimakkuus löytyvistä VHF-kanavista?
  Osa maksukanavista lähetetään Digitan verkossa.
 • Kova tuuli saattaa huojuttaa antennia, jos se ei ole hyvin harustettu, kuten myös huojuvat lehtipuut.
  Toivottavasti saat liitten auki.
 • DNA:n A-nippu: 21,22,23,25,27 ja 120
  DNA:N B-nippu: 41,92,96,98 ja 122
  DNA:n C-nippu: 95,119,121,123,124 ja 127
 • Kyllä menee paketti poistoon. Formulat kulkee sadan metrin hypyllä. Ja ääni pätkii taukoamattaJa viel joutuu tästä maksamaan.
 • Sama juttu Eurassa. Erilliset antennit katolla antenniasentajan asentamana. DNA:n lähettämät HD kanavat yksi kaunis päivä putosivat kanavalistalta eivätkä sinne palaneet. Euran ja Eurajoen maston välillä ei vesistöjä... Digitan lähettämä Nelonen HD toimii hyvin. Lautanen taitaa tulla seuraavaksi katolle.
 • Täällä Lahden itäosissa sama juttu ja antennit suunnattu Kouvolaan. Tähän asti toiminut moitteettomasti, mutta kesällä loppui DNA:n HD kanavat kun seinään. Nelonen HD näkyy.
 • Asutko DNA:n VHF-verkon näkyvyysalueen alueella? Onko VHF-antenni suunnattu oikeaa asemaa kohti?
  Nastolassa kannattaisi suunnata VHF antenni Lahteen ja Iitissä Kouvolaan.
 • Kyllä asun peittoalueella. Ihan ok ohje, mutta Lahdesta ei tuu mitään, kun naapurin kuuset edessä (testattu). Lisävahvistin on myös siksi. Kumma, että on neljä vuotta toiminut hyvin ja nyt lakkasi vhf-kanavat näkymästä laakista. Oiskohan kuitenkin teillä mastossa muutettu suuntauksia tai lähetystehoja tms.?
 • Onkohan vahvistin hajonnut VHF puolelta.
 • Sama vika täällä Muuramessa. Kauan ihmettelin, että mihin kesällä hävisivät muut HD-kanavat kuin Nelonen HD.

  Täältähän se syy löytyy, eli DNA pistänyt hommat kuntoon...

  Yleensä muutoksilla yritetään päästä parempaan lopputulokseen, mutta tässä tapauksessa Digita on kyllä askeleen edellä.
 • Kesällä näkyi hienosti Ylen HD:t ja 4, sekä toisinaan TV5. Myös itse tv näytti kanavalla 99 tai 100 olevansa valmis HD lähetyksiin. Antenni ja vahvistimet tuli uusittua pari kolme vuotta sitten. Hd kuvan laatu oli hyvä. Ensin hävisivät ylen hoodeet ja viimeisenä tuo nelonen. Kanavaluettolossa kanavat vielä olivat vaikkeivat näkyneetkään. Nyt otin koekäyttöön Dna:n uuden Premium 4G+ Wlan B715 reitittimen vanhan mokkulan tilalle. Miksi näin? Koska Dna oli sitä mieltä, että vika Hd kanavien poistumiseen on mokkulassa, tehot ei riitä. Auttoiko vaihto, no ei. Laitan palautukseen. Miten sitten, kun vain hd kanavat tulevat näkyviin. Rekkakaupalla kaatikselle vanhoja antenneja ja telkkareita...
  Jussi Maskusta
 • Mitä voisi modeemi vaikuttaa antenni ongelmiin??
  Sami S
 • Kuulostaisi että antennivahvistin ei toimisi kunnolla
  Sami S
 • Modeemi juttu ihan käsittämätöntä 😀

  Nyt on vielä digitan että DNA:n HD lähetyksissä molemmissa ongelmaa Jussilla...
  JJJN
 • Dna:n mielestä voi. Mulla oli Dna:n Tv kortti vuosi sitten kokeilussa ja alkuun kanavatajuudet olivat totaalisesti hukassa tv:stä korttia varten. Parin puhelinsoiton jälkeen alkoi yhtäkkiä tajuuksia löytyä ja hd-kanavat tulivat näkyviin. Dna:n puolelta käytiin vääntämässä jotain tehopotikkaa... 😀 Antennivahvistin voi olla myös syynä. Pitänee kutsua antenniammattilainen paikalle.
  Jussi Maskusta
 • Molempiin, Digitaan ja varsinkin Dna:lle olen soittanut mutta ammattitaitoista henkilökuntaa ei tunnu sieltä löytyvän joka suoraan ilmottaisi, että mitä kannattaa tehdä. Nyt laitoin antenniammattilaiselle spostia. Katotaan sen jälkeen tilanne uudestaan...
  Jussi Maskusta
 • Esimerkiksi Yle1 HD ja Yle2 HD kanavapaikay 21 ja 22 eivät vaadi korttia ja tulevat DNA VHF taajuudelta. Taas nelonen HD tulee Digitan UHF taajuudelta ja ei myöskään vaadi korttia. MTV3 HD taas tulee DNA VHF taajuudelta ja vaatii kortin.
  Sami S
 • Eniten tässä ihmetyttää tuo totaalinen kanavapaikkojen häviäminen. No, ehkä se antenni + vahvistin voi muuttaa asian.
  Jussi Maskusta
 • Oletko tehnyt tehdasasetusten palautuksen ja kanavahaun uudelleen
  Sami S
 • Juu, monta kertaa.
  Jussi Maskusta
 • Jotkin laitteet poistavat  kanavapaikat automaattisesti, jos ei ole signaalia kanavalla
  Sami S
 • Mihin ihmeeseen se signaali vaan voi yhtäkkiä kadota? Vai onko lähetystehoa heikennetty, että saadaan antennia ja vahvistimia lisää kaupaksi...?
  Jussi Maskusta
 • Näkyykö sulla muut kanavat siinä nipussa, jossa on Nelonen HD, jos näkyy, niin sitten on kyllä erikoista touhua?
  JJJN
 • Onko tähän ongelmaan tullut mitään päivitystä? Huomattiin sama ongelma Nokialla, kun vihdoin ja viimein saatiin telkkarit päivitettyä DVB-T2 -malleihin. Nelosen HD -kanava ok, mutta YLEn HD:t loistaa poissaolollaan samoin kuin TV5 HD. Naurettavinta tietysti, että kanava 100 (DNA-infokanava 2) näkyy hienosti: "Kun näet tämän tiedotteen, laitteesti ovat kunnossa ja valmiina vastaanottamaan uutta lähetystekniikka". :-(


  Pasi
 • Niin nelonen HD tulee UHF verkosta ja muut HD tulevat VHF verkosta(jonka toimivuus on niin ja näin, vaatii myös VHF antennin suuntauksen DNAn VHF mastoon.). Tuo tiedote tarkoittaa 17.5.2017 tehtyä muutosta.
  Sami S
 • Ja tosiaan tuo DNA-infokanava(t), lähetetään kanssa Digitan UHF verkossa.
  JJJN
 • Ja vielä väärässä nipussa. Digita ei lähetä siinä nipussa, missä F-nippu lähetään, jota tuo tiedolle koski.
  Sami S
 • Juu, nimenomaan "väärässä" nipussa. 😀 Toisaalta infohan kertoo, että laite on T2 -kunnossa. 😀

  Pattiin ottaa erityisesti se, että porukoilla Turun seudulla on vuosikymmeniä vanha logperiodinen antenni, jolla näkyy kaikki mahdolliset kanavat, mutta uutiset katsotaan sa"#¤na T2 digiboxilla 32 tuumasella Asalla.

  Pasi
 • Hellou,
  mulla ratkesi nämä ongelmat, kun otin yhteyttä oikeaan asentajaan joka tsekkasi kaikki telkkareiden antennipaikat meillä, antennin suunnat UHF ja VHF ja tarkasti kaikki johdotukset. Suurin osa antennijohdoista kulkee talon sisällä, joten aina on mahdollista, että aika (orava, hiiri...)on 50- luvun talossa ne hiertänyt puhki.
  Syynä digikanavien näkymättömyyteen oli telkkarissa kiinni oleva tehdastekoinen antennijohto joka ei toiminut. 45 min tarkistus matkoinen kustansi 108 euroa. Asentaja ihmetteli, että miten on mahdollista, että nuo muut kanavat ylipäätään ovat voineet näkyä...
  Jussi Maskusta
 • Koillis-Helsingissä DNAn antenniverkon HD-kanavat (21 ja 22 etupäässä) on alkanut pikselöidä. Antenni suunnattu Oulunkylän (?) antenniin ja ovat tähän mennessä toimineet hyvin. Viime viikkojen aikana on esiintynyt pikselöintiä normaalia enemmän.

  Telkkarissa T2 viritin.

  Mistä voin kysellä neuvoa tai tietoa verkon
  Micke Tapaninvainiossa
 • Hei Micke,

  Mielellämme selvitämme ongelmaa tarkemmin - pirautathan sitä varten asiakaspalveluumme 044 144 044 niin tekninen tuki pääsee tutkimaan tilannetta ja tekemään tarvittaessa vikailmoituksen.
  DNA Hanna-Mari palveluneuvoja
 • Onkohan liian hieno kevät keli DNA:n VHF verkolle?, kaksiviikkoa sitten ei mitään ongelmaa kokoviikonloppuna MAX HD:n näkyvyydessä ja tänää ei tule yhtään mitään Formulaharjoitusten katsomisesta. Laatu heittelee 0 ja 100 välillä, eli sama paska jatkuu vaan vuodesta toiseen tässä nipussa.

  Voisitte vittu vääntää sinne verkkoon potkua lisää tai lakkauttaa koko paskan, koettelee hermoja taas pikkasen tämä touhu (näyttää keskisormea hymiö tähän)
  JJJN
 • Hmmmm...

  Tuskin on C More Maxin näkyminen DNA:n VHF-verkosta kiinni , koska ko. kanava lähetetään Digitan UHF-verkossa kanavanipussa F.

  https://www.dna.fi/documents/753910/853492/Antenni-TV-kanavakartta.pdf​​​
  Veikko
 • No hupsista.

  En huomannut , että kyse olikin HD-versiosta. No se kyllä tulee VHF-verkosta.
  Veikko
 • No tota SD kanavaa tässä joutui katsomaan ekojen harjotusten aikana, kun HD pätki, kauheaa kuraa vaan 65" telkalla. Toiset harjotukset koitan katsoa toisella talolla Cmoren suoratoistopalvelussa ja Chromecastilla, saa nähdä miten se menee...
  JJJN
 • *Asiakastiedot piilotettu ylläpidon toimesta


  Asia:
  Maanataina kaikki ohjelmat katosivat. Ruutuun jäi vaan kaikkien kohdalla, Ei signaalia. Myöskään ohjelmaopasta ei tullut ruutuun.

  Otan kanavat vastaan antennin kautta ja minulla on telkkarin ja antennitöpselin välissä digiboxi. Molemmat ovat noin 4 v-vanhoja. Molemmat starttaavat ihan normaalisti mutta sitten ei kanavia löydy, ei ainoataan.

  Digiboxiin nauhoitetut ohjelmat näkyvät. Näyttää siis siltä kun vain antennin signaali puuttuu.

  Signaalia ei tule i digiboxin kautta eikä myös sen ohi suoraan antennistä telkkariin.

  Olen asentanut kanavat uudestaan mutta eipä toimi.

  Totesin muuten laskusta että mulla näyttää olevan C-more sporttikanava!!! Sitä en ole huomannut enkä edes hakenut kuukausiin.


  Missä mahtaa olla vika??

  Jään odottamaan vastausta
  yst.terv.
  Krister Sandström


  Krister Sandström
 • Hei Krister!

  Tukisivusto on julkinen keskustelupalsta joten ethän jaa asiakas- tai yhteystietojasi tänne, kiitos.

  Ongelma saattaa olla myös antennin johdossa, joten kannattaa kokeilla irrottaa tämä hetkeksi aikaa seinästä ja laitteesta, kun kaapeli on taas paikoillaan niin hae kanavat kertaalleen uudelleen. Jos mahdollista niin toimivuus kannattaa testata kokonaan eri johdolla ja/tai eri antennirasiasta.
  DNA Hanna palveluneuvoja
 • Taitaa olla antennivahvistin hajonnut, jos kerran kaikki kanavat ovat pimeänä. Dnalta tulee vain VHF kanavat.
  Sami S
 • Prkl. TV4 ei näy kaapelitaloudessa, vain ääni kuuluu. Kaikki muut kanavat ok. Näin Oulussa ti 16.7.19 klo 21.30. Kyllä taitaa vaihtua DNA pois...
  Pertti Ylikontiola
 • Hei Pertti!

  Ainakaan mitään yleistä vikaa ei tällä hetkellä ole tiedossa. Onko asunnossa mahdollisesti muita laitteita jolla voisit kokeilla toistuuko ongelma?
  DNA Ilkka palveluneuvoja
 • Onko kyseessä Suomen nelonen vai Ruotsin tv4 maksukanava. Onko kanava näkynyt normaalisti tähän saakka? Ensimmäiseksi voi kokeilla ottaa virrat pois oikein seinäpistokkeesta. Jos telkkari haluaa resetoinnin.
  Sami S
 • Eipä taida Ruotsin TV4 olla tarjolla Suomen antenniverkossa. Suomen Nelonen on ilmainen kanava Digitan verkossa, joten sen näkyvyys ei ole DNA:n vallassa.
  PW
 • Kysyjä on kaapeliverkossa.
  Sami S
 • Joo näin on ja tämä ketju on antennikanavia varten avattu , ei kaapelia.
  Veikko
 • UHF, Wif, Vaf ja Puff .... smurf. Eihän tavallinen tallaaaja tiedä näistä juuri mitään. Töpseli seinään ja sitten koneet nollaksi ja uudestaan asennukseen. Osa löytyy, osa ei. Minulla toimi kaikki hyvin jonnekin toukokuun puoliväliin, sitten koko kotiviihdemausoleumi pimeni. Tsekkasin kaikki läpi ja ohjelmoin uudestaan ja totesin että vian tytyy olla seinässä. Konsultoin DNA,n asiakapalvelua ja sieltä päästä ladattiin kaiken uudestaaan. Se mikä toimi oli aivan erinäköistä kun aikaisemmin. Jotkut kanavat näkyivät ja jotkut eivät. Muun muassa se C Max ei. Telkku on aika uusi, samoin muut vempaimet. Eipä vaan toiminut. Kysyin isännöitsijältä jos linjasaneerauksen yhteydesssä oltiin tehty jotain mistä ei asukkaille oltu kerrottu. Joo totesi isännöitsijä. Siellähän on nyt kaapeli eikä antenni. Ohjelmoi uudestaan kaapelisäädöillä. No sitten näkyi osa. Sain DNA,lta ns Hubin jonka piti ohittaa kaiken. Hankala laite ja näinhän ei saisi olla että pitää olla jonkinlainen digi-inssi-super-duper-sekonoomi jotta saa katella telkkaria. Linjassa on Smarttv, Hubi, Digiboxi, Bluetooth DVD, kopioiva DVD ja kotiteatteri (stereot). En ole saanut kaikkea toimimaan joten luovuin koko pas..... ja nyt mausoleumin takana on lähinnä hämäkinseitti johtoja. Enkä ole jaksannut tapella tuon härvelin kanssa. Pitää kai asentaa kaiken ihan töpseleistä lähtien uuudestaan? Eikä nyt hirveesti lohduta että niin monella muulla näyttää olevan vastaavat ongelmat laitteiden kanssa.
  Krister S
 • mie
 • onhan tuo mahtava uutinen!
  nyt ei tarvii luultavasti tehä sitä pyykkitelinettä antennista. itsellä näkyy dna:n kautta kanavaniput muttei hd:nä. kanavaluettelossa tosin on. digitan kautta näkyy myös sieltä lähetettävä hd kanava. vaikea uskoa että omassa uudessa järjestelmässä ongelmaa. toivossa elän että digitan kautta tulevaisuudessa näkyisi kaikki. uskoisin että dna:n hd singaali on vain liian heikko. muutoksia omiin systeemeihin en aio tehdä.
  teen kohta antennista pyykkitelineen
 • JJJ
 • @Pertti

  Telian sivuilla puhuttiin myös nelosen ongelmista kaapeliverkoissa.

  Hei! Nelosen kanavalla on tiedossa häiriötä kuvassa jokaisella lähetystavalla, häiriö korjataan mahdollisimman pian.
  Sami S
 • Miksi DNA jarruttaa HDkanavien käyttöönottoa.Laittasitte vhf puolelle MTV3 näkymään.
  J.Johima
 • Näkyy mtv3hd VHF verkosta, mutta vaatii maksullisen katselukortin DNAlta
  Sami S
 • Kaikki muut HD kanavat näkyy ihan ilmaseks maaliskuussa olis kaikki HD kanavat tullut käyttöön mut DNA jarruttaa Digitan jakelua.
  J.Johima
 • DNA möi antenniverkkonsa ja antenniasiakaansa Digitalle.
  Sami S
 • Häh,sii maaliskuussa kaikki HD kanavat näkyy Digitan alkuperäisen suunnitelman mukaan,vai.
  J.Johima
 • Kun tietää näitten aikataulujen paikkansapitävyyden, niin epäilen että ei maaliskuussa vielä onnistu muutos. Alunperin piti olla vasta 2026
  Sami S
 • Ei ole vielä mitään tietoa milloin YLE:n HD-kanavat näkyvät Digitan verkossa , koska asia on markkinaoikeudessa.

  Korjataan aiempia viestejä sen verran , että DNA myi maksukanavien liiketoimintansa Digitalle , mutta VHF-verkon osalta ei ole tietoa jatkaako DNA vai ei vai mitä tapahtuu tulevaisuudessa.
  Veikko
 • Mtv3hd kanava ei näy ilman maksukorttia antenniverkossa, niin tavallaan se kuuluu maksukanaviin.
  Sami S
 • Kun YLE mokaa, niin on helppo syyttää sopimuskumppania, kun eihän YLE voi olla väärässä.
  PW
 • Mtv 3 EI laskuta HD kanavan käytöstä vaan dna ahneus.
  J.Johima
 • Tästä on miljoona kertaa puhuttu, mutta jos MTV ei maksa (tarpeeksi) MTV3HD jakelusta, niin miksi DNA sitä omalla kustannuksellaan jakaisi kaikille. Yle luultavasti maksaa (tarpeeksi), jotta ne näkyy kaikille VHF-verkossa.

  Kun ei tiedä tarkemmin kummassa on vika MTV:ssä vai DNA:ssa, niin yleensä laitetaan DNA:n syyksi tämä ahneus aina täällä. Voi ollakkin näin, mutta molemmat on kaupallisia yhtiöitä ja kukaan meistä ei tiedä mitä ovat sopineet.

  veikkaan kyllä ettei ensi Huhtikuussa tapahdu mitään HD siirtymän osalta, mutta odotellaan mitä tekevät...
  JJ
 • Kun ei tiedä, millä edellytyksillä Viestintävirasto on luvan antanut DNA:lle MTV3HD:n lähettämiseen antenniverkossa, on paha mennä syyttämään DNA:ta.
  YLE voisi ottaa lusikan kauniiseen käteen ja muuttaa UHF-kanavansa pakkaustapaa niin, että siirtymä voisi tapahtua.
  PW
 • Hmmmm....

  Viestintävirasto antaa luvan kanavan lähetykseen , mutta ei määrittele sen hintaa. Hinnasta sopivat verkkoyhtiö ja tv-yhtiö keskenään.
  Veikko
 • Digita tiedotteet:
  ”DVB-T-lähetystekniikan mukaisia lähetyksiä voi seurata antenniverkossa 31.3.2020 saakka. Sen jälkeen siirrytään täysin DVB-T2-tekniikkaan, ja antennitaloudet tarvitsevat DVB-T2-virittimellä varustetun television tai digiboksin. Antenna Ready HD -merkintä laitteessa kertoo, että sen toimivuus suomalaisissa tv-lähetysverkoissa on testattu”
  J.Johima
 • DNA voi nyt nopeasti vetää jakelulähetys kiistan markkinaoikeudesta kun Digita sen ostaa tai taas ahneus voittaa HD lähetykset pysyy VHF puolella.
  J.Johima
 • Digitan sivuilla tuo tieto on jo muutettu.
  Nyt siellä lukee:
  Milloin siirtymä tapahtuu?
  T2-siirtymä tapahtuu lähitulevaisuudessa. Tarkkaa päivämäärää T2-siirtymälle ei tällä hetkellä ole tiedossa.
  Sami S
 • Tässä viestiketjussa on pohdiskeltu paljon sitä kenen vastuulla mtv3hd -kanava ja sen jakelu on. Näin ajattelen itse asiaa:

  - kanavan sisällön omistaa mtv3 ja sen omistajat. Kaikki sisältöön liittyvä vastuu on siis selvää - ainakin minulle.

  - kanavan sisältöä jaetaan eri sopimuksilla ja korvauksilla eri jakeluyhtiöille, jotka puolestaan vastaavat jaettavan ohjelman saatavuudesta kuluttajille. Tässä puhutaan antenniverkosta, kaapeliverkosta, satelliittiverkosta ja IPTV-verkosta. Kussakin on omat toimijansa. Itse kukin meistä olemme valinneet sopimuskumppanimme joiden kanssa meillä on erilaisia ja -mittaisia sopimuksia siitä, että voimme vastaanottaa kanavan ohjelmaa ja tästä maksamme heille kuukausittain sopivaksi katsomamme summan.

  - kanavan jakelutekniikka ja siitä maksettavat korvaukset on sovittu jakeluyhtiön ja kanavan omistajan kesken. Meillä esimerkiksi on DNA jakelijana antenniverkon ohjelmille. Ilmeiseisesti ns Yle-vero on jollain tavalla mukana tässä yhtälössä, sillä DNA jakaa Ylen ohjelmia vapaasti kanavapaikoilla 2x. DNA ei ilmeisesti (näin päättelen) saa korvausta mtv3hd -ohjelmien välittämisestä antenniverkossaan ja on puolestaan siksi tuotteistanut mtv3hd -sisällön jakelun antenniverkossaan siten, että sen katselu vaatii ohjelmakortin käyttämistä (ja sopimusta jonka kautta kuluttajat maksavat siitä pienen kuukausimaksun). Samanaikaisesti mtv3 on sopinut Elisan kanssa mtv3hd -ohjelmakanavan jakelusta Elisan (ja muiden vastaavien) IPTV-kanavan kautta. Elisa sisällyttää katseluoikeuden omaan Viihde-pakettiinsa ja saa rahansa sitä kautta.

  Oma katselutottumukseni mtv3hd -ohjelmille on, että käytän Elisan Viihdettä jonka avulla yleensä talletan ne harvat ohjelmat joita maikkarin ohjelmistosta viitsimme katsella. Katseluhetkellä sitten kelaamme mainosten yli kaukarilla. Tällöin mainostaja on maksanut maikkarille mainosten esittämisestä mutta meikkapoika tekee mainostajille oharin.

  Voisin tietenkin käyttää maikkarin tekemää ohjelmapalvelua enkä itse tallentaa, mutta tällöin antautuisin maikkarin mielivallalle tyrkätä mainoksiaan minne tahtoo sekä sille kauanko jaksot/ohjelmat on katsottavissa.

  Mutta - back to basics - syy miksi tätä kirjoittelen ylipäätään on, että DNAn välittämässä hd-antenni signaalissa esiintyy häiriöitä, jotka ilmenevät meillä pikselöintinä ja äänen katoamisena lähinnä Ylen kanavia katseltaessa livenä. Tätä tapahtuu useimmiten pääutisissa ja urheiluruudussa. En osaa kohdistaa ongelmaa Ylen lähetystekniikkaan, DNAn jakelutekniikkaan tai omaan taloantenniin tai lähinaapureiden mahdollisesti aiheuttamiin häiriöihin saatikka telkun puoleiselle elektroniikkaan. Jossain se kuitenkin ajoittain pätkii. Ei se pätkiminen koko maailmaa ole, mutta aina kun se tapahtuu niin se harmittaa, mutta asian selvittäminen edellyttäisi minulta sen, että alkaisin kaivamaan kukkarosta rahaa ja tilaisin ammattilaisen paikalle mittailemaan ja korjailemaan sen minkä omassa vaikutuspiirissämme voi korjata. Näen tämän potentiaalisesti kalliina ratkaisuna ja tyydyn harmittelemaan tilannetta.

  Vapaasti lainatakseni historiallista henkilöä totean "Tässä katselen enkä muuta voi".
  Micke
 • Micke päätelaitteesta näkee singnaalin tason ja laadun manuaali virityksellä säädät antennin kohdalleen.
  J.Johima
 • @J.Johima

  Jos tuleva signaali on jo alun alkaen surkea johtuen eri syistä ( katve , häiriöt jne.) , niin ei se päätelaitteesta säätämällä tai antennia pyörittelemällä yleensä muutu miksikään.

  DNA:n VHF-verkossa on ihan liikaa katveita jopa pääkaupunkiseudulla , kun lähettimet on asennettu kännykkämastoihin , jotka ovat liian matalia verrattuna Digitan mastoihin. DNA:n tolppa 70m , Digitan tolppa 300m.
  Veikko
 • Jostain on lähdettävä ongelmaa hakemaan voi kokeilla esim.vahvistinta jos singnaalin huono.
  J.Johima
 • Kiitos vihjeistä. Kävin keväällä läpi kaikki omat säädöt niin telkussa kuin antennivahvistimessa eikä niistä ollut avuksi. Signaalin taso ja voimakkuus on telkun antamien tietojen mukaan pääsääntöisesti mainio. Hieman on virhebittejä koko ajan, mutta niihin ei pääse käsiksi, sillä pikselöintihetki kesää muutamia sekunteja eikä siinä ajassa ehdi kääntää telkun diagnostiikkaa päälle.

  Niinkuin totesin, olen nostanut kädet ylös antautumisen merkiksi ja elän tilanteen kanssa ne muutamat kerrat kuin niitä tapahtuu - vaikkakin täydellisyys olisi tavoitteena niin sen saavuttamisen hinta ei houkuta.
  Micke
 • Heh,sama vika Digitaa odotellessa.
  J.Johima
 • Joo, tuossa nyt tämän kesän korvilla katosi kaikki muut HD kanavat paitsi Nelonen. Ei näy Yle, eikä Cmoren HD kanavat ollenkaan. Näin tässä Oulun kupeessa.

  Tiedä sitten voiko nuo lähellä olevat korkeat koivut vaikuttaa muka niin paljon, tosin vuosi sitten kesällä kyllä näkyi kaikki ihan OK...

  Pitää varmaan käyttää antenniasentaja paikalla mittaamassa ja suuntaamassa antenni uudelleen, vaikka ei se kyllä alkuperäisestä suuntauksesta ole liikkunut mihinkään, reilu 2 vuotta sitten uusittiin kaikki tuonne katolle ja antennivahvistin sisälle. Melko pelleilyä koko homma alkaa olla jos joutuu parin vuoden välein uusimaan joko vahvistinta tai antenneja...
  MT
 • Joo, on tää kivaa kun nykyelektroniikka pesukonetta ja kahvinkeitintä myöten kestää parisen vuotta ja sitten pitää vähintäin "updatetata" joku softa ja sitten vanhat kahvisuodattimetkin pitää uusia. Näistä telkku- ja digivempaimista olen tullut siihen tulokseen että ainoa ratkaisu on kai että pitää tilata Nasalta ihan oma satelliitti. Mutta kai siinäkin olisi sitten joku vika ja joka toinen vuosi pitäisi vispata uusi versio taivaisiin. Perrr......
  Einstein
 • Huonoissa katseluolosuhteissa antennipaikan ja antennimaston korkeuden etsiminen on oma juttunsa.
  PW
 • On oma juttunsa (antenninsuuntaus), mutta samallailla itseltä hävisi vuoden hyvin näkymisen jälkeen yksi nippu DNA:n VHF verkosta, joten tuntuuhan se älyttömältä. väillä näkyi ja välillä ei.

  Eikä siitä kohtaa, (jossa antenni oli sen vuoden) saanut enää näkyviin kaikkia nippuja, vaan antennin paikkaa piti siirtää. Siltikin aina yksi nippu on huonommalla signaalilla, vaikka mihin kääntäisi tai korkeutta muuttaisi, mutta voi suuntauksella kuitenkin valita mikä nippu ei aina ole saavutettavissa (Omallakohdallani olen valinnut tietysti epäoleellisimman itselleni.)

  Joten paska mikä paska tuo VHF-verkko tollasenaan.
  JJ
 • @JJ
  "Eikä siitä kohtaa, (jossa antenni oli sen vuoden) saanut enää näkyviin kaikkia nippuja, vaan antennin paikkaa piti siirtää. Siltikin aina yksi nippu on huonommalla signaalilla, vaikka mihin kääntäisi tai korkeutta muuttaisi, mutta voi suuntauksella kuitenkin valita mikä nippu ei aina ole saavutettavissa"

  Niinpä.

  Viittaa mielestäni siihen , että sinulla ei ole suoraa yhteyttä mastoon , vaan signaali heistunee lähialueen talojen katoista toi muista pinnoista. Heijastuneisiin signaaleihin olosuhteet vaikuttavat aika reippaasti.

  Eipä DNA:n VHF-verkolta muuta voi odottaakaan , kun se on rakennettu mataliin kännykkämastoihin.

  Keskimäärin DNA:n tolppa 70m , Digitan tolppa 300m.
  Veikko
 • +VHF lähetysteho surkea.
  J.Johima
 • Lähetysteho on varmaan se, minkä Viestintävirasto on luvassaan määritellyt. Joskus myös lähetysaseman ja vastaanottopaikan välille rakennetaan rakennuksia, jotka häiritsevät vastaanottoa, etenkin matalissa rakennuksissa.
  Monille katvealueille on rakennettu SYJ-verkko.
  PW
 • En tunne mitä DNA:n verkkoluvassa on sanottu , mutta sen tiedän , että DNA:n verkossa on luvattoman paljon katveita jopa niillä alueilla , missä kuuluvuuskartan mukaan pitäisi olla erinomainen peitto.
  Veikko
 • Matalat lähetysmastot tuovat ongelmia TV-taajuuksilla Suomessa, kun pinnanmuodostus ja vesistöt tuovat ongelmia.
  Ymmärtääkseni DNA:n verkko tehtiin koeverkoksi.
  PW
 • Niinpä ja niistä matalista tolpista ja alhaisista lähetystehoista minä olen täällä puhunut useammassa ketjussa moneen kertaan.

  Tätä DNA:n kokeilu on jo nähty eikä siitä kunnollista tullut. Kokeilu pitäisi lopettaa pikimmiten ja antaa tehtävä sellaiselle taholle , joka suhtautuu asiaan vakavasti ja ammattitaidolla.
  Veikko
 • Onhan tästä tosiaan ollut keskustelua useasti. Onkohan tuolle lähetys korkeudelle joku muu rajoitus (säädös?), kun asennuspaikka. Itselläni kun tulee lähetys Lahden radiomastosta ja siinä on kyllä korkeutta. (En tiedä mihin korkeuteen lähetin on asennettu.)

  Asun mäen päällä reilun 30km päässä tuosta mastosta ja edessä on naapurin metsää (puolet mäestä). Saa nähdä auttaako kun metsä kaatunee talvella, oli ainakin UPM:n "viirit" tulleet rajalle. Taloja ym tuolla suunnassa ei ole esteenä, jävikin on juuri toisessa suunnassa. Vain tuo kuusimetsä on edessä ja suurinpiirtein samaan suuntaan se UHF-on suunnattu sen metsän läpi, ja toimii hyvin. UHF on vaan Tiirismaalla 50kW ja nämä DNA:n VHF 2-3kW (nipusta riippuen) radiomastossa.

  Se ei vaan oikeen mene järkeen että vuoden näkyi ja sitten joskus keväällä (ennen lehtiä, joskin kuusimetsässä niitä on vähän.) rupesi signaalin laatu heittelee. Mitään muutosta ei kuulemma verkossa oltu tehty kun soittelin asiakaspalveluun tuolloin. Tosin siellä asiakaspalvelussa taajuudet ja linkinpaikan kerrottuani akka kertoo aluksi että eikö kyse ole Digitan verkosta, niin ei oikein huumori riitä tuollaiseen.
  JJ
 • Digitan Lahden lähetinmasto on Tiirismaalla ja on 327m korkea sekä korkean mäen päällä.

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Tiirismaa

  DNA:n Lahden lähetin (Keski-Lahti) on keskellä Lahden kaupunkia ja lähetintietojen mukaan antenni on 150m korkeudella maasta.

  https://www.dna.fi/tuki-lahetinasematiedot

  http://kartat.dna.fi/Peittokartta/
  Veikko
 • Toi DNA:n Lahden lähetinkin on korkealla mäellä, merenpinnasta n. 300m (itse masto tuon 150m) ja itse asun mäellä n.100m merenpinnasta (ympäristön vesistö on 75m merenpinnasta), eli korkeus eroa on parisataa metriä mastoon, mutta sitä ei selviä että kuinka korkealle tuo lähetin on asennettu.
  JJ
 • Joo ei selviä antennin paikka , mutta voisin olettaa , että kyllä se aika lähellä maston huippua on. Lähettimen tehot kyllä on vain A ja B niput 3 kW ja C nippu 2 kW.

  Digitan lähetimen teho on 50 kW (Hollola/Tiirismaa).
  Veikko
 • No selvisi se DNA:n antennin paikka Google Mapsin 3D-versiolla. Ihan maston latvassa ne antennit näyttäisi olevan.  :-)
  Veikko

Kommentoi tai kirjoita uusi viesti

Nimesi ja viestisi näytetään julkisesti.Sähköpostiosoitettasi ei koskaan näytetä julkisesti.