Siirry uusimpaan kommenttiin

HD kanavien näkyvyys antennitaloudessa

Mikähän mahtaisi olla syynä kun esim. ylen hd kanavat eivät näy vaikka nelonen hd näkyy? Tästä oletan että laitteisto on kunnossa kun sentään joku hd kanava näkyy mutta ihmettelen noiden muiden kanavien puuttumista varsinkin kun antenni on osoitettu dna mastoon eikä digitalle. Digita tosin vieressä. Vaatisiko vahvistinta mastoon? Katolla nyt kombo antenni.

Kommentit

 • Nelonen HD on Digitan verkossa. Muut HD-kanavat ovat DNA:n VHF-verkossa.
  Oletko varma, että antenni on suunnattu DNA:n lähettimelle Ja että tuo kombo antenni on VHF-yhteensopiva eikä DNA:n lähetysasemalle ole kovin pitkä matka yms.
  Tuossa tilanteessa voisi erilliset antennit olla parempi ratkaisu, jos olet DNA:n näkyvyysalueella.
 • DNA lähettimelle suunnattu varmasti. Tosin näkyvyysalueen rajoilla, ehkä jopa kartan mukaan hieman ulkopuolella. Digitan verkko niin lähellä etten usko suuntauksella olevan merkitystä. Muita kanavanippuja näkyy kyllä DNA:n kautta koska digita ei kaikkia nippuja täällä tarjoa. Antennin pitäisi myyntiesitteen mukaan olla VHF sekä UHF sopiva ja jopa joku tehokas malli.. Olisiko sitten tarve vahvistaa tuota entisestään.
 • Eli DNA:n lähetteistä vain YLE:n nippu ei näy? DNA:n maksukanavat siis löytyvät kanavaluettelosta?
  Onko DNA:n lähettimen ja asuntosi välillä paljon mäkistä maastoa, lehtipuita tai vesistöjä?
  Onko tuossa antennissa monta VHF-elementtiä peräkkäin, vai onko ne V-muotoisena "heijastimena"?
  Tuossa tilanteessa yhdistelmäantenni ei varmaan ole paras mahdollinen. DNA:n ja Digitan lähettimien kentänvoimakkuuksissa on niin suuret erot, että erillisillä antenneilla (monielementtinen VHF-antenni) saisi paremman tuloksen ja niiden jälkeisillä vahvistimilla voisi säätää tasot jakoverkkoon sopiviksi.
  Jos tuohon antenniin laittaa vahvistimen, sen pitäisi vahvistaa vain VHF-aluetta ja sillä  pitäisi saada kanavien tasot likimain samoiksi.
 • Harvassa paikassa nuo lähetysasemat ovat kuitenkaan samassa suunnassa. Pyykkitelineeksikin melko kallis ratkaisu 😀
  Suosittelen suorastaan tuota DNA:n antennipakettia, jossa 13dB:n antennin lisäksi pienikohinainen vahvistin, jos paikka on DNA:n lähettimen suhteen edes n. keltaisella alueella. Omassa asentamassa etäisyys lähettimeen yli 50 km.
  https://kauppa4.dna.fi/DNA-Open/TV/Televisiot-ja-oheislaitteet/DNA-Antennipakkaus/p/VMISC00001

 • Niin siis kaikki peruskanavat ja Nelosen HD näkyvät. Muut HD kanavat kateissa vaikka luettelossa näkyisikin.Täytynee pohtia tätä syvemmin jokin sateinen päivä. Ehkä erillinen antenni vahvistimella voisi toimiakin. Saisivat laittaa nippuja tuohon paikalliseen digitan keppiin niin voisi näkyä jopa ilman sähläämistäkin. Onhan netin välitykselläkin näitä mahdollista saada näkymään. Kiitokset edellisistä tässä vaiheessa.
 • Sama juttu. Ylen HD kanavat kadonneet, muut löytyvät ja toimivat. Suora lähtö antennista veden yli Teiskon mastoon sekä DNA:n Kangasalan mastoon. Ja molemmat antennit erillisinä, ei mitää comboja. Ei olla kuuluvuusalueen rajoilla ja melko tuore antenniliikkeen asennus vuoden alkupäivinä.
  Himan ropaamalla ja kuus kanavaskannausta myöhemmin kanavat löytyi mutta MTV3 HD ei suostu yhteistyöhön. Sanoo että salattu signaali ja Ei pääsyä(6) UUdet DNA:n kanavakortit on ja maksukanavat toimii.
 • Vesistöt on aina ongelmia ja ne saattavat aiheuttaa häivymiä (radiokeleistä riippuen), etenkin jos antenni on matalalla.
  Onko Kangasalan lähetin myös vesistön takana? Pitkäkö matka sinne on?
  Millä vastaanottimella DNA:n VHF ohjelmat eivät löydy? Mitä sanoo vastaanottimen signaalinvoimakkuus löytyvistä VHF-kanavista?
  Osa maksukanavista lähetetään Digitan verkossa.
 • Kova tuuli saattaa huojuttaa antennia, jos se ei ole hyvin harustettu, kuten myös huojuvat lehtipuut.
  Toivottavasti saat liitten auki.
 • DNA:n A-nippu: 21,22,23,25,27 ja 120
  DNA:N B-nippu: 41,92,96,98 ja 122
  DNA:n C-nippu: 95,119,121,123,124 ja 127
 • Kyllä menee paketti poistoon. Formulat kulkee sadan metrin hypyllä. Ja ääni pätkii taukoamattaJa viel joutuu tästä maksamaan.
 • Sama juttu Eurassa. Erilliset antennit katolla antenniasentajan asentamana. DNA:n lähettämät HD kanavat yksi kaunis päivä putosivat kanavalistalta eivätkä sinne palaneet. Euran ja Eurajoen maston välillä ei vesistöjä... Digitan lähettämä Nelonen HD toimii hyvin. Lautanen taitaa tulla seuraavaksi katolle.
 • Täällä Lahden itäosissa sama juttu ja antennit suunnattu Kouvolaan. Tähän asti toiminut moitteettomasti, mutta kesällä loppui DNA:n HD kanavat kun seinään. Nelonen HD näkyy.
 • Asutko DNA:n VHF-verkon näkyvyysalueen alueella? Onko VHF-antenni suunnattu oikeaa asemaa kohti?
  Nastolassa kannattaisi suunnata VHF antenni Lahteen ja Iitissä Kouvolaan.
 • Kyllä asun peittoalueella. Ihan ok ohje, mutta Lahdesta ei tuu mitään, kun naapurin kuuset edessä (testattu). Lisävahvistin on myös siksi. Kumma, että on neljä vuotta toiminut hyvin ja nyt lakkasi vhf-kanavat näkymästä laakista. Oiskohan kuitenkin teillä mastossa muutettu suuntauksia tai lähetystehoja tms.?
 • Onkohan vahvistin hajonnut VHF puolelta.
 • Sama vika täällä Muuramessa. Kauan ihmettelin, että mihin kesällä hävisivät muut HD-kanavat kuin Nelonen HD.

  Täältähän se syy löytyy, eli DNA pistänyt hommat kuntoon...

  Yleensä muutoksilla yritetään päästä parempaan lopputulokseen, mutta tässä tapauksessa Digita on kyllä askeleen edellä.
 • Kesällä näkyi hienosti Ylen HD:t ja 4, sekä toisinaan TV5. Myös itse tv näytti kanavalla 99 tai 100 olevansa valmis HD lähetyksiin. Antenni ja vahvistimet tuli uusittua pari kolme vuotta sitten. Hd kuvan laatu oli hyvä. Ensin hävisivät ylen hoodeet ja viimeisenä tuo nelonen. Kanavaluettolossa kanavat vielä olivat vaikkeivat näkyneetkään. Nyt otin koekäyttöön Dna:n uuden Premium 4G+ Wlan B715 reitittimen vanhan mokkulan tilalle. Miksi näin? Koska Dna oli sitä mieltä, että vika Hd kanavien poistumiseen on mokkulassa, tehot ei riitä. Auttoiko vaihto, no ei. Laitan palautukseen. Miten sitten, kun vain hd kanavat tulevat näkyviin. Rekkakaupalla kaatikselle vanhoja antenneja ja telkkareita...
 • Mitä voisi modeemi vaikuttaa antenni ongelmiin??
 • Kuulostaisi että antennivahvistin ei toimisi kunnolla
 • Modeemi juttu ihan käsittämätöntä 😀

  Nyt on vielä digitan että DNA:n HD lähetyksissä molemmissa ongelmaa Jussilla...
 • Dna:n mielestä voi. Mulla oli Dna:n Tv kortti vuosi sitten kokeilussa ja alkuun kanavatajuudet olivat totaalisesti hukassa tv:stä korttia varten. Parin puhelinsoiton jälkeen alkoi yhtäkkiä tajuuksia löytyä ja hd-kanavat tulivat näkyviin. Dna:n puolelta käytiin vääntämässä jotain tehopotikkaa... 😀 Antennivahvistin voi olla myös syynä. Pitänee kutsua antenniammattilainen paikalle.
 • Molempiin, Digitaan ja varsinkin Dna:lle olen soittanut mutta ammattitaitoista henkilökuntaa ei tunnu sieltä löytyvän joka suoraan ilmottaisi, että mitä kannattaa tehdä. Nyt laitoin antenniammattilaiselle spostia. Katotaan sen jälkeen tilanne uudestaan...
 • Esimerkiksi Yle1 HD ja Yle2 HD kanavapaikay 21 ja 22 eivät vaadi korttia ja tulevat DNA VHF taajuudelta. Taas nelonen HD tulee Digitan UHF taajuudelta ja ei myöskään vaadi korttia. MTV3 HD taas tulee DNA VHF taajuudelta ja vaatii kortin.
 • Eniten tässä ihmetyttää tuo totaalinen kanavapaikkojen häviäminen. No, ehkä se antenni + vahvistin voi muuttaa asian.
 • Oletko tehnyt tehdasasetusten palautuksen ja kanavahaun uudelleen
 • Juu, monta kertaa.
 • Jotkin laitteet poistavat  kanavapaikat automaattisesti, jos ei ole signaalia kanavalla
 • Mihin ihmeeseen se signaali vaan voi yhtäkkiä kadota? Vai onko lähetystehoa heikennetty, että saadaan antennia ja vahvistimia lisää kaupaksi...?
 • Näkyykö sulla muut kanavat siinä nipussa, jossa on Nelonen HD, jos näkyy, niin sitten on kyllä erikoista touhua?
 • Onko tähän ongelmaan tullut mitään päivitystä? Huomattiin sama ongelma Nokialla, kun vihdoin ja viimein saatiin telkkarit päivitettyä DVB-T2 -malleihin. Nelosen HD -kanava ok, mutta YLEn HD:t loistaa poissaolollaan samoin kuin TV5 HD. Naurettavinta tietysti, että kanava 100 (DNA-infokanava 2) näkyy hienosti: "Kun näet tämän tiedotteen, laitteesti ovat kunnossa ja valmiina vastaanottamaan uutta lähetystekniikka". :-(


 • Niin nelonen HD tulee UHF verkosta ja muut HD tulevat VHF verkosta(jonka toimivuus on niin ja näin, vaatii myös VHF antennin suuntauksen DNAn VHF mastoon.). Tuo tiedote tarkoittaa 17.5.2017 tehtyä muutosta.
 • Ja tosiaan tuo DNA-infokanava(t), lähetetään kanssa Digitan UHF verkossa.
 • Ja vielä väärässä nipussa. Digita ei lähetä siinä nipussa, missä F-nippu lähetään, jota tuo tiedolle koski.
 • Juu, nimenomaan "väärässä" nipussa. 😀 Toisaalta infohan kertoo, että laite on T2 -kunnossa. 😀

  Pattiin ottaa erityisesti se, että porukoilla Turun seudulla on vuosikymmeniä vanha logperiodinen antenni, jolla näkyy kaikki mahdolliset kanavat, mutta uutiset katsotaan sa"#¤na T2 digiboxilla 32 tuumasella Asalla.

 • Hellou,
  mulla ratkesi nämä ongelmat, kun otin yhteyttä oikeaan asentajaan joka tsekkasi kaikki telkkareiden antennipaikat meillä, antennin suunnat UHF ja VHF ja tarkasti kaikki johdotukset. Suurin osa antennijohdoista kulkee talon sisällä, joten aina on mahdollista, että aika (orava, hiiri...)on 50- luvun talossa ne hiertänyt puhki.
  Syynä digikanavien näkymättömyyteen oli telkkarissa kiinni oleva tehdastekoinen antennijohto joka ei toiminut. 45 min tarkistus matkoinen kustansi 108 euroa. Asentaja ihmetteli, että miten on mahdollista, että nuo muut kanavat ylipäätään ovat voineet näkyä...
 • Koillis-Helsingissä DNAn antenniverkon HD-kanavat (21 ja 22 etupäässä) on alkanut pikselöidä. Antenni suunnattu Oulunkylän (?) antenniin ja ovat tähän mennessä toimineet hyvin. Viime viikkojen aikana on esiintynyt pikselöintiä normaalia enemmän.

  Telkkarissa T2 viritin.

  Mistä voin kysellä neuvoa tai tietoa verkon
  Micke Tapaninvainiossa
 • Hei Micke,

  Mielellämme selvitämme ongelmaa tarkemmin - pirautathan sitä varten asiakaspalveluumme 044 144 044 niin tekninen tuki pääsee tutkimaan tilannetta ja tekemään tarvittaessa vikailmoituksen.
  DNA Hanna-Mari palveluneuvoja
 • Onkohan liian hieno kevät keli DNA:n VHF verkolle?, kaksiviikkoa sitten ei mitään ongelmaa kokoviikonloppuna MAX HD:n näkyvyydessä ja tänää ei tule yhtään mitään Formulaharjoitusten katsomisesta. Laatu heittelee 0 ja 100 välillä, eli sama paska jatkuu vaan vuodesta toiseen tässä nipussa.

  Voisitte vittu vääntää sinne verkkoon potkua lisää tai lakkauttaa koko paskan, koettelee hermoja taas pikkasen tämä touhu (näyttää keskisormea hymiö tähän)
  JJJN
 • Hmmmm...

  Tuskin on C More Maxin näkyminen DNA:n VHF-verkosta kiinni , koska ko. kanava lähetetään Digitan UHF-verkossa kanavanipussa F.

  https://www.dna.fi/documents/753910/853492/Antenni-TV-kanavakartta.pdf​​​
  Veikko
 • No hupsista.

  En huomannut , että kyse olikin HD-versiosta. No se kyllä tulee VHF-verkosta.
  Veikko
 • No tota SD kanavaa tässä joutui katsomaan ekojen harjotusten aikana, kun HD pätki, kauheaa kuraa vaan 65" telkalla. Toiset harjotukset koitan katsoa toisella talolla Cmoren suoratoistopalvelussa ja Chromecastilla, saa nähdä miten se menee...
  JJJN
 • *Asiakastiedot piilotettu ylläpidon toimesta


  Asia:
  Maanataina kaikki ohjelmat katosivat. Ruutuun jäi vaan kaikkien kohdalla, Ei signaalia. Myöskään ohjelmaopasta ei tullut ruutuun.

  Otan kanavat vastaan antennin kautta ja minulla on telkkarin ja antennitöpselin välissä digiboxi. Molemmat ovat noin 4 v-vanhoja. Molemmat starttaavat ihan normaalisti mutta sitten ei kanavia löydy, ei ainoataan.

  Digiboxiin nauhoitetut ohjelmat näkyvät. Näyttää siis siltä kun vain antennin signaali puuttuu.

  Signaalia ei tule i digiboxin kautta eikä myös sen ohi suoraan antennistä telkkariin.

  Olen asentanut kanavat uudestaan mutta eipä toimi.

  Totesin muuten laskusta että mulla näyttää olevan C-more sporttikanava!!! Sitä en ole huomannut enkä edes hakenut kuukausiin.


  Missä mahtaa olla vika??

  Jään odottamaan vastausta
  yst.terv.
  Krister Sandström


  Krister Sandström
 • Hei Krister!

  Tukisivusto on julkinen keskustelupalsta joten ethän jaa asiakas- tai yhteystietojasi tänne, kiitos.

  Ongelma saattaa olla myös antennin johdossa, joten kannattaa kokeilla irrottaa tämä hetkeksi aikaa seinästä ja laitteesta, kun kaapeli on taas paikoillaan niin hae kanavat kertaalleen uudelleen. Jos mahdollista niin toimivuus kannattaa testata kokonaan eri johdolla ja/tai eri antennirasiasta.
  DNA Hanna palveluneuvoja
 • Taitaa olla antennivahvistin hajonnut, jos kerran kaikki kanavat ovat pimeänä. Dnalta tulee vain VHF kanavat.
  Sami S
 • Prkl. TV4 ei näy kaapelitaloudessa, vain ääni kuuluu. Kaikki muut kanavat ok. Näin Oulussa ti 16.7.19 klo 21.30. Kyllä taitaa vaihtua DNA pois...
  Pertti Ylikontiola
 • Hei Pertti!

  Ainakaan mitään yleistä vikaa ei tällä hetkellä ole tiedossa. Onko asunnossa mahdollisesti muita laitteita jolla voisit kokeilla toistuuko ongelma?
  DNA Ilkka palveluneuvoja
 • Onko kyseessä Suomen nelonen vai Ruotsin tv4 maksukanava. Onko kanava näkynyt normaalisti tähän saakka? Ensimmäiseksi voi kokeilla ottaa virrat pois oikein seinäpistokkeesta. Jos telkkari haluaa resetoinnin.
  Sami S
 • Eipä taida Ruotsin TV4 olla tarjolla Suomen antenniverkossa. Suomen Nelonen on ilmainen kanava Digitan verkossa, joten sen näkyvyys ei ole DNA:n vallassa.
  PW
 • Kysyjä on kaapeliverkossa.
  Sami S
 • Joo näin on ja tämä ketju on antennikanavia varten avattu , ei kaapelia.
  Veikko
 • UHF, Wif, Vaf ja Puff .... smurf. Eihän tavallinen tallaaaja tiedä näistä juuri mitään. Töpseli seinään ja sitten koneet nollaksi ja uudestaan asennukseen. Osa löytyy, osa ei. Minulla toimi kaikki hyvin jonnekin toukokuun puoliväliin, sitten koko kotiviihdemausoleumi pimeni. Tsekkasin kaikki läpi ja ohjelmoin uudestaan ja totesin että vian tytyy olla seinässä. Konsultoin DNA,n asiakapalvelua ja sieltä päästä ladattiin kaiken uudestaaan. Se mikä toimi oli aivan erinäköistä kun aikaisemmin. Jotkut kanavat näkyivät ja jotkut eivät. Muun muassa se C Max ei. Telkku on aika uusi, samoin muut vempaimet. Eipä vaan toiminut. Kysyin isännöitsijältä jos linjasaneerauksen yhteydesssä oltiin tehty jotain mistä ei asukkaille oltu kerrottu. Joo totesi isännöitsijä. Siellähän on nyt kaapeli eikä antenni. Ohjelmoi uudestaan kaapelisäädöillä. No sitten näkyi osa. Sain DNA,lta ns Hubin jonka piti ohittaa kaiken. Hankala laite ja näinhän ei saisi olla että pitää olla jonkinlainen digi-inssi-super-duper-sekonoomi jotta saa katella telkkaria. Linjassa on Smarttv, Hubi, Digiboxi, Bluetooth DVD, kopioiva DVD ja kotiteatteri (stereot). En ole saanut kaikkea toimimaan joten luovuin koko pas..... ja nyt mausoleumin takana on lähinnä hämäkinseitti johtoja. Enkä ole jaksannut tapella tuon härvelin kanssa. Pitää kai asentaa kaiken ihan töpseleistä lähtien uuudestaan? Eikä nyt hirveesti lohduta että niin monella muulla näyttää olevan vastaavat ongelmat laitteiden kanssa.
  Krister S
 • mie
 • onhan tuo mahtava uutinen!
  nyt ei tarvii luultavasti tehä sitä pyykkitelinettä antennista. itsellä näkyy dna:n kautta kanavaniput muttei hd:nä. kanavaluettelossa tosin on. digitan kautta näkyy myös sieltä lähetettävä hd kanava. vaikea uskoa että omassa uudessa järjestelmässä ongelmaa. toivossa elän että digitan kautta tulevaisuudessa näkyisi kaikki. uskoisin että dna:n hd singaali on vain liian heikko. muutoksia omiin systeemeihin en aio tehdä.
  teen kohta antennista pyykkitelineen
 • JJJ
 • @Pertti

  Telian sivuilla puhuttiin myös nelosen ongelmista kaapeliverkoissa.

  Hei! Nelosen kanavalla on tiedossa häiriötä kuvassa jokaisella lähetystavalla, häiriö korjataan mahdollisimman pian.
  Sami S
 • Miksi DNA jarruttaa HDkanavien käyttöönottoa.Laittasitte vhf puolelle MTV3 näkymään.
  J.Johima
 • Näkyy mtv3hd VHF verkosta, mutta vaatii maksullisen katselukortin DNAlta
  Sami S
 • Kaikki muut HD kanavat näkyy ihan ilmaseks maaliskuussa olis kaikki HD kanavat tullut käyttöön mut DNA jarruttaa Digitan jakelua.
  J.Johima
 • DNA möi antenniverkkonsa ja antenniasiakaansa Digitalle.
  Sami S
 • Häh,sii maaliskuussa kaikki HD kanavat näkyy Digitan alkuperäisen suunnitelman mukaan,vai.
  J.Johima
 • Kun tietää näitten aikataulujen paikkansapitävyyden, niin epäilen että ei maaliskuussa vielä onnistu muutos. Alunperin piti olla vasta 2026
  Sami S
 • Ei ole vielä mitään tietoa milloin YLE:n HD-kanavat näkyvät Digitan verkossa , koska asia on markkinaoikeudessa.

  Korjataan aiempia viestejä sen verran , että DNA myi maksukanavien liiketoimintansa Digitalle , mutta VHF-verkon osalta ei ole tietoa jatkaako DNA vai ei vai mitä tapahtuu tulevaisuudessa.
  Veikko
 • Mtv3hd kanava ei näy ilman maksukorttia antenniverkossa, niin tavallaan se kuuluu maksukanaviin.
  Sami S
 • Kun YLE mokaa, niin on helppo syyttää sopimuskumppania, kun eihän YLE voi olla väärässä.
  PW
 • Mtv 3 EI laskuta HD kanavan käytöstä vaan dna ahneus.
  J.Johima
 • Tästä on miljoona kertaa puhuttu, mutta jos MTV ei maksa (tarpeeksi) MTV3HD jakelusta, niin miksi DNA sitä omalla kustannuksellaan jakaisi kaikille. Yle luultavasti maksaa (tarpeeksi), jotta ne näkyy kaikille VHF-verkossa.

  Kun ei tiedä tarkemmin kummassa on vika MTV:ssä vai DNA:ssa, niin yleensä laitetaan DNA:n syyksi tämä ahneus aina täällä. Voi ollakkin näin, mutta molemmat on kaupallisia yhtiöitä ja kukaan meistä ei tiedä mitä ovat sopineet.

  veikkaan kyllä ettei ensi Huhtikuussa tapahdu mitään HD siirtymän osalta, mutta odotellaan mitä tekevät...
  JJ
 • Kun ei tiedä, millä edellytyksillä Viestintävirasto on luvan antanut DNA:lle MTV3HD:n lähettämiseen antenniverkossa, on paha mennä syyttämään DNA:ta.
  YLE voisi ottaa lusikan kauniiseen käteen ja muuttaa UHF-kanavansa pakkaustapaa niin, että siirtymä voisi tapahtua.
  PW
 • Hmmmm....

  Viestintävirasto antaa luvan kanavan lähetykseen , mutta ei määrittele sen hintaa. Hinnasta sopivat verkkoyhtiö ja tv-yhtiö keskenään.
  Veikko
 • Digita tiedotteet:
  ”DVB-T-lähetystekniikan mukaisia lähetyksiä voi seurata antenniverkossa 31.3.2020 saakka. Sen jälkeen siirrytään täysin DVB-T2-tekniikkaan, ja antennitaloudet tarvitsevat DVB-T2-virittimellä varustetun television tai digiboksin. Antenna Ready HD -merkintä laitteessa kertoo, että sen toimivuus suomalaisissa tv-lähetysverkoissa on testattu”
  J.Johima
 • DNA voi nyt nopeasti vetää jakelulähetys kiistan markkinaoikeudesta kun Digita sen ostaa tai taas ahneus voittaa HD lähetykset pysyy VHF puolella.
  J.Johima
 • Digitan sivuilla tuo tieto on jo muutettu.
  Nyt siellä lukee:
  Milloin siirtymä tapahtuu?
  T2-siirtymä tapahtuu lähitulevaisuudessa. Tarkkaa päivämäärää T2-siirtymälle ei tällä hetkellä ole tiedossa.
  Sami S
 • Tässä viestiketjussa on pohdiskeltu paljon sitä kenen vastuulla mtv3hd -kanava ja sen jakelu on. Näin ajattelen itse asiaa:

  - kanavan sisällön omistaa mtv3 ja sen omistajat. Kaikki sisältöön liittyvä vastuu on siis selvää - ainakin minulle.

  - kanavan sisältöä jaetaan eri sopimuksilla ja korvauksilla eri jakeluyhtiöille, jotka puolestaan vastaavat jaettavan ohjelman saatavuudesta kuluttajille. Tässä puhutaan antenniverkosta, kaapeliverkosta, satelliittiverkosta ja IPTV-verkosta. Kussakin on omat toimijansa. Itse kukin meistä olemme valinneet sopimuskumppanimme joiden kanssa meillä on erilaisia ja -mittaisia sopimuksia siitä, että voimme vastaanottaa kanavan ohjelmaa ja tästä maksamme heille kuukausittain sopivaksi katsomamme summan.

  - kanavan jakelutekniikka ja siitä maksettavat korvaukset on sovittu jakeluyhtiön ja kanavan omistajan kesken. Meillä esimerkiksi on DNA jakelijana antenniverkon ohjelmille. Ilmeiseisesti ns Yle-vero on jollain tavalla mukana tässä yhtälössä, sillä DNA jakaa Ylen ohjelmia vapaasti kanavapaikoilla 2x. DNA ei ilmeisesti (näin päättelen) saa korvausta mtv3hd -ohjelmien välittämisestä antenniverkossaan ja on puolestaan siksi tuotteistanut mtv3hd -sisällön jakelun antenniverkossaan siten, että sen katselu vaatii ohjelmakortin käyttämistä (ja sopimusta jonka kautta kuluttajat maksavat siitä pienen kuukausimaksun). Samanaikaisesti mtv3 on sopinut Elisan kanssa mtv3hd -ohjelmakanavan jakelusta Elisan (ja muiden vastaavien) IPTV-kanavan kautta. Elisa sisällyttää katseluoikeuden omaan Viihde-pakettiinsa ja saa rahansa sitä kautta.

  Oma katselutottumukseni mtv3hd -ohjelmille on, että käytän Elisan Viihdettä jonka avulla yleensä talletan ne harvat ohjelmat joita maikkarin ohjelmistosta viitsimme katsella. Katseluhetkellä sitten kelaamme mainosten yli kaukarilla. Tällöin mainostaja on maksanut maikkarille mainosten esittämisestä mutta meikkapoika tekee mainostajille oharin.

  Voisin tietenkin käyttää maikkarin tekemää ohjelmapalvelua enkä itse tallentaa, mutta tällöin antautuisin maikkarin mielivallalle tyrkätä mainoksiaan minne tahtoo sekä sille kauanko jaksot/ohjelmat on katsottavissa.

  Mutta - back to basics - syy miksi tätä kirjoittelen ylipäätään on, että DNAn välittämässä hd-antenni signaalissa esiintyy häiriöitä, jotka ilmenevät meillä pikselöintinä ja äänen katoamisena lähinnä Ylen kanavia katseltaessa livenä. Tätä tapahtuu useimmiten pääutisissa ja urheiluruudussa. En osaa kohdistaa ongelmaa Ylen lähetystekniikkaan, DNAn jakelutekniikkaan tai omaan taloantenniin tai lähinaapureiden mahdollisesti aiheuttamiin häiriöihin saatikka telkun puoleiselle elektroniikkaan. Jossain se kuitenkin ajoittain pätkii. Ei se pätkiminen koko maailmaa ole, mutta aina kun se tapahtuu niin se harmittaa, mutta asian selvittäminen edellyttäisi minulta sen, että alkaisin kaivamaan kukkarosta rahaa ja tilaisin ammattilaisen paikalle mittailemaan ja korjailemaan sen minkä omassa vaikutuspiirissämme voi korjata. Näen tämän potentiaalisesti kalliina ratkaisuna ja tyydyn harmittelemaan tilannetta.

  Vapaasti lainatakseni historiallista henkilöä totean "Tässä katselen enkä muuta voi".
  Micke
 • Micke päätelaitteesta näkee singnaalin tason ja laadun manuaali virityksellä säädät antennin kohdalleen.
  J.Johima
 • @J.Johima

  Jos tuleva signaali on jo alun alkaen surkea johtuen eri syistä ( katve , häiriöt jne.) , niin ei se päätelaitteesta säätämällä tai antennia pyörittelemällä yleensä muutu miksikään.

  DNA:n VHF-verkossa on ihan liikaa katveita jopa pääkaupunkiseudulla , kun lähettimet on asennettu kännykkämastoihin , jotka ovat liian matalia verrattuna Digitan mastoihin. DNA:n tolppa 70m , Digitan tolppa 300m.
  Veikko
 • Jostain on lähdettävä ongelmaa hakemaan voi kokeilla esim.vahvistinta jos singnaalin huono.
  J.Johima
 • Kiitos vihjeistä. Kävin keväällä läpi kaikki omat säädöt niin telkussa kuin antennivahvistimessa eikä niistä ollut avuksi. Signaalin taso ja voimakkuus on telkun antamien tietojen mukaan pääsääntöisesti mainio. Hieman on virhebittejä koko ajan, mutta niihin ei pääse käsiksi, sillä pikselöintihetki kesää muutamia sekunteja eikä siinä ajassa ehdi kääntää telkun diagnostiikkaa päälle.

  Niinkuin totesin, olen nostanut kädet ylös antautumisen merkiksi ja elän tilanteen kanssa ne muutamat kerrat kuin niitä tapahtuu - vaikkakin täydellisyys olisi tavoitteena niin sen saavuttamisen hinta ei houkuta.
  Micke
 • Heh,sama vika Digitaa odotellessa.
  J.Johima
 • Joo, tuossa nyt tämän kesän korvilla katosi kaikki muut HD kanavat paitsi Nelonen. Ei näy Yle, eikä Cmoren HD kanavat ollenkaan. Näin tässä Oulun kupeessa.

  Tiedä sitten voiko nuo lähellä olevat korkeat koivut vaikuttaa muka niin paljon, tosin vuosi sitten kesällä kyllä näkyi kaikki ihan OK...

  Pitää varmaan käyttää antenniasentaja paikalla mittaamassa ja suuntaamassa antenni uudelleen, vaikka ei se kyllä alkuperäisestä suuntauksesta ole liikkunut mihinkään, reilu 2 vuotta sitten uusittiin kaikki tuonne katolle ja antennivahvistin sisälle. Melko pelleilyä koko homma alkaa olla jos joutuu parin vuoden välein uusimaan joko vahvistinta tai antenneja...
  MT
 • Joo, on tää kivaa kun nykyelektroniikka pesukonetta ja kahvinkeitintä myöten kestää parisen vuotta ja sitten pitää vähintäin "updatetata" joku softa ja sitten vanhat kahvisuodattimetkin pitää uusia. Näistä telkku- ja digivempaimista olen tullut siihen tulokseen että ainoa ratkaisu on kai että pitää tilata Nasalta ihan oma satelliitti. Mutta kai siinäkin olisi sitten joku vika ja joka toinen vuosi pitäisi vispata uusi versio taivaisiin. Perrr......
  Einstein
 • Huonoissa katseluolosuhteissa antennipaikan ja antennimaston korkeuden etsiminen on oma juttunsa.
  PW
 • On oma juttunsa (antenninsuuntaus), mutta samallailla itseltä hävisi vuoden hyvin näkymisen jälkeen yksi nippu DNA:n VHF verkosta, joten tuntuuhan se älyttömältä. väillä näkyi ja välillä ei.

  Eikä siitä kohtaa, (jossa antenni oli sen vuoden) saanut enää näkyviin kaikkia nippuja, vaan antennin paikkaa piti siirtää. Siltikin aina yksi nippu on huonommalla signaalilla, vaikka mihin kääntäisi tai korkeutta muuttaisi, mutta voi suuntauksella kuitenkin valita mikä nippu ei aina ole saavutettavissa (Omallakohdallani olen valinnut tietysti epäoleellisimman itselleni.)

  Joten paska mikä paska tuo VHF-verkko tollasenaan.
  JJ
 • @JJ
  "Eikä siitä kohtaa, (jossa antenni oli sen vuoden) saanut enää näkyviin kaikkia nippuja, vaan antennin paikkaa piti siirtää. Siltikin aina yksi nippu on huonommalla signaalilla, vaikka mihin kääntäisi tai korkeutta muuttaisi, mutta voi suuntauksella kuitenkin valita mikä nippu ei aina ole saavutettavissa"

  Niinpä.

  Viittaa mielestäni siihen , että sinulla ei ole suoraa yhteyttä mastoon , vaan signaali heistunee lähialueen talojen katoista toi muista pinnoista. Heijastuneisiin signaaleihin olosuhteet vaikuttavat aika reippaasti.

  Eipä DNA:n VHF-verkolta muuta voi odottaakaan , kun se on rakennettu mataliin kännykkämastoihin.

  Keskimäärin DNA:n tolppa 70m , Digitan tolppa 300m.
  Veikko
 • +VHF lähetysteho surkea.
  J.Johima
 • Lähetysteho on varmaan se, minkä Viestintävirasto on luvassaan määritellyt. Joskus myös lähetysaseman ja vastaanottopaikan välille rakennetaan rakennuksia, jotka häiritsevät vastaanottoa, etenkin matalissa rakennuksissa.
  Monille katvealueille on rakennettu SYJ-verkko.
  PW
 • En tunne mitä DNA:n verkkoluvassa on sanottu , mutta sen tiedän , että DNA:n verkossa on luvattoman paljon katveita jopa niillä alueilla , missä kuuluvuuskartan mukaan pitäisi olla erinomainen peitto.
  Veikko
 • Matalat lähetysmastot tuovat ongelmia TV-taajuuksilla Suomessa, kun pinnanmuodostus ja vesistöt tuovat ongelmia.
  Ymmärtääkseni DNA:n verkko tehtiin koeverkoksi.
  PW
 • Niinpä ja niistä matalista tolpista ja alhaisista lähetystehoista minä olen täällä puhunut useammassa ketjussa moneen kertaan.

  Tätä DNA:n kokeilu on jo nähty eikä siitä kunnollista tullut. Kokeilu pitäisi lopettaa pikimmiten ja antaa tehtävä sellaiselle taholle , joka suhtautuu asiaan vakavasti ja ammattitaidolla.
  Veikko
 • Onhan tästä tosiaan ollut keskustelua useasti. Onkohan tuolle lähetys korkeudelle joku muu rajoitus (säädös?), kun asennuspaikka. Itselläni kun tulee lähetys Lahden radiomastosta ja siinä on kyllä korkeutta. (En tiedä mihin korkeuteen lähetin on asennettu.)

  Asun mäen päällä reilun 30km päässä tuosta mastosta ja edessä on naapurin metsää (puolet mäestä). Saa nähdä auttaako kun metsä kaatunee talvella, oli ainakin UPM:n "viirit" tulleet rajalle. Taloja ym tuolla suunnassa ei ole esteenä, jävikin on juuri toisessa suunnassa. Vain tuo kuusimetsä on edessä ja suurinpiirtein samaan suuntaan se UHF-on suunnattu sen metsän läpi, ja toimii hyvin. UHF on vaan Tiirismaalla 50kW ja nämä DNA:n VHF 2-3kW (nipusta riippuen) radiomastossa.

  Se ei vaan oikeen mene järkeen että vuoden näkyi ja sitten joskus keväällä (ennen lehtiä, joskin kuusimetsässä niitä on vähän.) rupesi signaalin laatu heittelee. Mitään muutosta ei kuulemma verkossa oltu tehty kun soittelin asiakaspalveluun tuolloin. Tosin siellä asiakaspalvelussa taajuudet ja linkinpaikan kerrottuani akka kertoo aluksi että eikö kyse ole Digitan verkosta, niin ei oikein huumori riitä tuollaiseen.
  JJ
 • Digitan Lahden lähetinmasto on Tiirismaalla ja on 327m korkea sekä korkean mäen päällä.

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Tiirismaa

  DNA:n Lahden lähetin (Keski-Lahti) on keskellä Lahden kaupunkia ja lähetintietojen mukaan antenni on 150m korkeudella maasta.

  https://www.dna.fi/tuki-lahetinasematiedot

  http://kartat.dna.fi/Peittokartta/
  Veikko
 • Toi DNA:n Lahden lähetinkin on korkealla mäellä, merenpinnasta n. 300m (itse masto tuon 150m) ja itse asun mäellä n.100m merenpinnasta (ympäristön vesistö on 75m merenpinnasta), eli korkeus eroa on parisataa metriä mastoon, mutta sitä ei selviä että kuinka korkealle tuo lähetin on asennettu.
  JJ
 • Joo ei selviä antennin paikka , mutta voisin olettaa , että kyllä se aika lähellä maston huippua on. Lähettimen tehot kyllä on vain A ja B niput 3 kW ja C nippu 2 kW.

  Digitan lähetimen teho on 50 kW (Hollola/Tiirismaa).
  Veikko
 • No selvisi se DNA:n antennin paikka Google Mapsin 3D-versiolla. Ihan maston latvassa ne antennit näyttäisi olevan.  :-)
  Veikko
 • JoutomiehenApumies
 • Lisätietoa tilanteesta löytyy lehdistötiedotteestamme

  Jatkamme tv-palvelujen tarjoamista antennikoteihin laajakaistan välityksellä. VHF-verkossa nyt jaettavat maksukanavat siirtyvät UHF-verkkoon vuoden vaihteessa, kun DNA:n ja Digitan välinen antenniverkon maksu-tv-toimintaa koskeva liiketoimintakauppa astuu voimaan. Tilaajat voivat jatkaa maksu-tv-palveluidensa käyttöä ja kanavien vastaanottamista keskeytyksettä kiinteistön UHF-antennilla. Ylen HD-kanavien jakelu DNA:n VHF-verkossa jatkuu toistaiseksi. Jakelun jatkosta kerrotaan erikseen. Vapaasti vastaanotettavien MTV3 HD- ja TV5 HD -kanavien jakelu VHF-verkossa päättyy tämän vuoden lopussa.


  DNA Ida S palveluneuvoja
 • Eihän MTV3 HD ole ollut vapaasti vastaanotettava kanava antenniverkossa, vaan on edellyttänyt maksullista TV-korttia.
  Tämä muutos tarkoittanee sitä, että antenniverkon kanavaniput muuttuvat HD-kelpoisiksi 1.4.2020.
  PW
 • Että silleen. Tämä olisi pitänyt tehdä jo paljon aikaisemmin. Olisi vältytty raastuvalta ja ylimääräiseltä antennirumbalta , kun kaikki kanavat olisi suosiolla siirretty UHF-verkkoon.

  1.4.2020 ei välttämättä tapahdu vielä mitään , koska tiedotteen mukaan VHF-verkko sammutetaan heinäkuussa 2020.

  No aika näyttää mitä tapahtuu ja YLE:n kanavien kohtalo on varmasti YLE:n ja Digitan käsissä , kun DNA laittaa pillit pussiin.
  Veikko
 • Seinähullua seikkailua kaapeliasiakkaiden rahoilla.
  pablo
 • @pablo
  "Seinähullua seikkailua kaapeliasiakkaiden rahoilla."

  Juuri näin , mutta tehty mikä tehty.

  Koko DNA:n konsepti rakentaa maanlaajuinen antennitv-verkko käyttäen matalia puhelinmastoja oli jo alun alkaen tuhoon tuomittu ja ei edennyt edes peitoltaan maanlaajuiseksi , mikä on ainakin YLE:n ehdoton vaatimus. Kaiken lisäksi antenniasiakkaiden piti hankkia kahdet antennit ja muut vermeet.

  Kun kerran DNA luopuu antenniverkostaan ja VHF-alueen verkkotoimiluvasta , niin on mielenkiintoista nähdä mitä niille jatkossa tapahtuu. Voi olla , että VHF-alue otetaan johonkin uusiokäyttöön.
  Veikko
 • Hyvä hyvä!. Tosin muistelen DNA:n kertoneen parikuukautta sitten että ei vaikuta VHF-verkkoon kauppa millään lailla, kun arvottiin toisessa keskustelussa mitä sille tapahtuu antennilähetystenosalta.

  Pientä kettuilua tuo että jotain ylen kanavia lähetetään vielä, joten ne ei voi siirtyä ilmeisesti heti. Eikö anna pokka periksi vetää haastetta pois käräjiltä?

  Eniten jää mietityttämään, mitä tämä vaikuttaa maksukanavien hintaan, tuskin on enää jatkossa saatavilla keskittämisalennusta DNA:n kautta, esim itsellä DNA TV tallennuksella, Cmore total + mix4 = 36,46/kk. Toisaalta jos ne kanavat HD:na näkyy jatkossa ilman ketutusta, niin voi siitä muutaman euron maksaakkin.
  JJJ
 • Maksukanavien hinnoittelusta antenniverkossa päättää jatkossa Digita.

  https://www.is.fi/digitoday/art-2000006288074.html​​​
  Veikko
 • Kertookohan DNA viihdepuolen ongelmat juuri P. Väisäsen (in)kompetenssista?
  pablo
 • Tuossahan on sanottu selvästi että maksukanavat jaetaan UHF-verkossa, joten sen osalta tämä DNA:n uutinen oli odotettu, tuon MTV3HD:n Ja TV5HD (sekä tietty Ylen), kohdalta tämä oli uutta tietoa ja toivottavasti siirtyy heti HD:na UHF-verkkoon, kuten ilmeisesti maksukanavat "siirtyvät" HD:na (tai HD:ksi UHF verkossa, jossa ne nyt on SD:na vaikkakin T2 lähetyksinä.)

  Digita jakaa maksu-tv-kanavat UHF-verkossaan. ”Tulemme laajentamaan maksu-tv-palveluiden väestöpeittoa nykyisestä 85 %:n väestöpeitosta 90 %:iin”, sanoo Ala-Hautala. Nykyisille maksu-tv asiakkaille muutokset pyritään minimoimaan, minkä vuoksi Digitan maksu-tv-palveluja myydään toistaiseksi myös DNA:n myyntiverkostossa.
  https://www.digita.fi/medialle/tiedotteet/digitasta_maksu-tv-operaattori_1.1.2020.5759.news
  JJJ
 • Mahtuvatkohan nykyisin VHF-taajuuksilla olevat maksukanavat HD:nä antenniverkkoon ensivuoden alusta vai vaatiiko se DVB-T2 nippujen lisäämistä. En ole katsonut, löytyvätkö samat kanavat UHF-verkosta SD-tasoisina.
  YLE:ä sinne ei taideta toistaiseksi siirtää.
  PW
 • Ei tainnut olla DNA:n VHF-verkossa yhtään kanavaa jota ei digitalta löytyisi SD versiona, siksi maksukanava asiakkaiden puute verkonlopetuksen syynä on erikoinen, kun niitä on voinut katsoa molemmissa verkoissa kokoajan ja samalla rahalla. Siitä tosin johtuu että ilmeisesti DNA ei tiennyt paljonko VHF verkonkautta niitä katsotaan.

  Digita mainostaa nyt olevansa suurin maksutv operaattori ja DNA:n mukaan asiakkaita oli joitain kymmeniä tuhansia, joten mitä?

  Antennin B (T2) nipussa on 11 kanavaa joten siellä lienee tilaa, kun:
  F (T2) nipussa on 24 kanavaa jo nyt
  JJJ
 • Nähtäväksi jää , mitä Digita tekee ensi vuonna. Luulenpa , että uusia nippuja ilmestyy ja kanavia järjestellään uudelleen nippuihin. Jossakin vaiheessa myös YLE:n SD-kanavat poistuvat , kun YLE:llä ei ole vähäisintäkään halua lähettää rinnakkaisia kanavia ja ymmärtääkseni TV-yhtiöt ovat jo aikoja sitten sopineet siirtymisestä kokonaan DVB-T2-tekniikkaan. UHF-verkossa kyllä on kapasiteettia ja myös verkkopeittoa hoitaa kaikki kanavat. VHF:n kohtalosta ei oikein osaa vielä sanoa.

  Olisi toivottavaa , että DNA:n ja YLE:n riita markkinaoikeudessa saataisiin pian päätökseen , niin sen jälkeen asiat varmasti lähtevät rullaamaan eteenpäin.
  Veikko
 • Ihmisten haluttomuus maksaa, suhteettoman suuret hinnat / sisältö, urheilun jakautuminen liian monelle toimijalle ja pieni markkina muuten. Siinä syyt johtopäätökseen. Pienellä gallupilla etukäteen asia olis selvinnyt.
  pablo
 • F nipussa on suuri määrä kanavia, joissa vain yhdellä kanavalla on lähetystä samanaikaisesti (Viasat Extra), joten siksi sinne on niin paljon kanavia mahtunut.

  Ilmaista haluavia on suuri joukko VHF-nipun katsojista. Täälläkin moni on valittanut, kun MTV3 HD on ollut saalattu kanava. Tuskin nykyisillä maksutelevision katsojien maksuilla katetaan rakentamisen ja ylläpidon kustannuksia.

  Jääköhän netin kautta katsottavat IP-kanavat antenniverkkolaisille DNA:n liiketoiminnaksi, vai toimikoo DNA maksunvälittäjänä niiden osalta Digitalle?
  PW
 • Eikös antenniverkkolaisille ip-kanava valikoima ole vieläkin ihan yhtä turha kuin kaapeliverkkoon ip-kanavat ollenkaan....,
  pablo
 • @pablo
  "Eikös antenniverkkolaisille ip-kanava valikoima ole vieläkin ihan yhtä turha kuin kaapeliverkkoon ip-kanavat ollenkaan...., "

  Niinpä.

  IP-kanavat toimivat , jos on riittävän nopea ja vakaa netti saatavilla. No ei aina silloinkaan , koska netti on jakelutienä epävarmempi ja ei kaikilla ole sitä riittävän vakaata ja nopeaa nettiäkään.
  Veikko
 • F-nippu ei näy meillä, vaikka kartan mukaan pitäisi. Ilmeisesti antenni ei ole VHF. Töllöä en katso niin aktiivisesti, että jaksaisin nähdä vaivaa uuden antennin takia. En varsinkaan maksullisten kanavien takia. YLE veroa kun nyt joutuu maksamaan joka tapauksessa, niin soisin kuitenkin YLE HD -kanavienkin näkyvän. Nuo kun saisi UHF:lle, mutta ilmeisesti tätä on turha toivoa ainakaan vuoden sisään tapahtuvaksi.
  Yletön
 • F-nippu lähetettään kyllä UHF-verkossa , mutta sen peittoalue ei ole koko Suomi eli näkyvyys riippuu asuinpaikasta.

  https://www.digita.fi/kuluttajille/tv/nakyvyysalueet​​​
  Veikko
 • Pimenevätkö televisiot antennitalouksissa?
  Asiakas 1M
 • Antenniverkon lähetykset kyllä jatkuvat , mutta ilmeisesti jatkossa vain UHF-verkossa ja jossakin kohtaa tekniikka vaihtuu DVB-T:stä DVB-T2:ksi. Jos vanha vastaanotin ei tue uutta formaattia , niin sitten on mentävä telkkarikauppaan.

  Alkuperäinen siirtymä T2:een piti tapahtua 1.4.2020 alkaen , mutta on vielä epäselvää milloin muutos ihan oikeasti tapahtuu , kun asia on markkinaoikeudessa.
  Veikko
 • Eiköhän tuo kiista vedetä pois markkinaoikeudesta, koska DNA lopettaa oman verko ja sillä ei enää ole väliä, kun ei ole kuin yksi verkko, jossa YLE kanavat enää näkyy
  mie
 • Eli näkyykö nyt sitten käytännössä ilmaiset YleHD-kanavat vuoden alusta jos on UHF/DVB-T2-rensselit? Vai sitäkö siellä markkinaoikeudessa vielä puidaan? Ei ihan mennyt perille uutista lukemalla

  Ari
 • @Ari

  DNA on ilmoittanut , että YLE:n HD-kanavien lähetys VHF-verkossa jatkuu toistaiseksi. Ilmeisesti ne eivät ole ihan vielä vuodenvaihteessa siirtymässä UHF-verkkoon , mutta ennemmin tai myöhemmin se tapahtuu ja viimeistään ensi heinäkuuhun mennessä , kun VHF-verkko sammuu.

  Jos sinulla on DVB-T2. vastaanotin ja UHF-antenni , niin ei pitäisi olla mitään tarvetta hankinnoille.
  Veikko
 • Veikko> F-nippu lähetettään kyllä UHF-verkossa , mutta sen peittoalue ei ole koko Suomi eli näkyvyys riippuu asuinpaikasta.

  No näköjään Nokialla ei F-nipussa edes ole Yle HD -kanavia. Eli F nippu meillä näkyykin. Yle HD (ja MTV+TV5 HD) onkin DNA VHF A nipussa. Sekaannus siis. No edelleen sen VHF -haravan siis tarvitsen ja siihen en kyllä lähde.
  Yletön
 • @Yletön

  Juu tällä hetkellä YLE:n HD-kanavia lähetetään vain DNA:n VHF-verkossa. DNA on tänään ilmoittanut sulkevansa ensi heinäkuuhun mennessä VHF-verkkonsa , joten ei ole mitään järkeä hankkia enää VHF-antennia.

  Nyt kannattaa vain kaikessa rauhassa odotella , mitä YLE:n HD-kanaville tapahtuu jatkossa. Veikkaan , että ne siirtyvät UHF-verkkoon , kun riita markkinaoikeudessa ratkeaa. Aika olematon on mahdollisuus , että joku ostaa DNA:n VHF-verkon ja jatkaa sen toimintaa.
  Veikko
 • Tällä hetkellä ainoa HD kanava UHF-verkossa on Nelonen HD. Nyt vain 2 antenniverkon nippua tarjoaa HD-mahdollisuuden ja niissä on SD-kanavia niin paljon, että veikkaisin, että vuodenvaihteen jälkeen niitä maksullisia 12 VHF-verkon HD-kanavaa joutuu katsomaan SD laadulla, kunnes kaikki niput ovat HD-kelpoisia.
  Ei ne noihin 2 nippuun mahdu HD-tasoisina, ellei vastaavia SD-kanaavia poisteta ja bittratea pudoteta (urheilu ei siitä tykkää).
  PW
 • @PW

  DNA on myynyt maksukanavatoimintonsa Digitalle 1.1 2020 alkaen , mutta VHF-verkko on ilmoitettu suljettavan vasta heinäkuussa 2020. Tuskinpa nykyisiä VHF-verkon HD-maksukanviakaan heti vuodenvaihteessa torpataan , vaan kevään kuluessa tehdään järjestelyjä , joissa rinnakkaisia kanavia puretaan ja UHF-verkon nykyisiä DVB-T nippuja muutetaan DVB-T2:ksi.

  Ei sekään ihan mahdotonta ole , että perustetaan uusia nippuja , mutta se on hidas prosessi ja silloin tarvitaan jokaiselle uudelle nipulle myös verkkotoimilupa.

  Siis paljon on vielä epäselvää ja järjestelyjä tulee jatkossakin.
  Veikko
 • Hyvä uutinenhan joka tapauksessa tämä DNA anteeniverkkoluopuminen on HD:n kannalta. DNA ei ole kyllä olut viemässä HD asiaa mitenkään eteenpäin enään vuosiin vaan lähinnä ollut jarru siinnä. YLE-kanavien osalta tietysti ollut plussaa mutta muuten pelkkää negaa saanut DNA siinnä aikaseksi. Odotan suurella mielenkiinnolla tulevia HD uutisia...vihdoinkin.
  Jack
 • Digita varmaan jatkaa käräjöintiä?HD kanavat maksukortin taakse?
  jarppa
 • Ai ylen kanssa käräjöintiä, no ei jatka tietenkään, kun sitten loppuu toimijat suomesta 😀 Perus HD-kanavat eivät jatkossa varmaankaan mene maksukortin taakse, sellasta pelleilyä tämä on ollut. Eiköhän se MTV3 tule hetikohta saataville HD:na UHF-verkkoon.
  JJJ
 • Paljon jää vielä arvailujen varaan.
  Uusien nippujen perustaminen ei ole kovin yksinkertainen toimenpide taajuusongelmista johtuen. Olihan aikoinaan tosin H-nippu, mutta näkyvyysalue taisi olla kovin rajallinen.
  F-nippukaan ei näy kaikkialla, missä sen pitäisi näkyä.
  Mitenkähän käy IP-kanavien (Digita vai DNA), jotka lienevät nykyisin ainoa mahdollisuus katsoa antenniverkossa F-nipun kanavia, kun liian lähellä olevat lähetysasemat häiritsevät toisiaan.
  YLE:n HD-jakelun toteuttaminenkaan ei ole aivan yksinkertainen toimenpide ja se vaikuttanee jonkin verran myös kaapeliverkkoon (paikallisuutiset).
  PW
 • @jarppa
  "Digita varmaan jatkaa käräjöintiä?HD kanavat maksukortin taakse? "

  Tämä ei ole Digitan päätettävissä. YLE:n kanavat ovat laissa määritelty jaettavaksi kaikille ilman muuta maksua kuin YLE-vero. YLE on jo vuosia kertonut siirtyvänsä samalla kertaa DVB-T2-tekniikan kanssa HD-tarkkuuteen , joten luulenpa , että ennen ensi heinäkuuta YLE:n SD-kanavat kuopataan ja HD-kanavat siirtyvät UHF-verkkoon. Ei oikein vaikuta todennäköiseltä , että joku ostaisi DNA:lta VHF-verkon ja sen verkkotoimiluvan.
  Veikko
 • Kyllä minä toivon ja uskon, että maksukanavat siirtyy heti vuodenvaihteessa HD:na UHF verkkoon, kun kerta on sanottu uutisissa että maksukanavat "siirtyy" vuodenvaihteessa UHF puoelle ja SD-kanavat siellä jo on, joten ainoa "siirtyminen" täytyy tarkoittaa HD-kanavia? Tai sitten on uutisoitu taas puuta heinää.

  Mikään ei tietysti estä poistamasta maksullisia SD kanavia ja korvaamalla ne HD versioilla, kun ovat nyt jo DVB-T2 kanavia molemmat ja näkyvät samoilla laitteilla, vai keksiikö joku jonkun syyn miksi näin ei tehtäisi?

  Muuten, UHF B-nipussa on Estradi 2020HD kanava nelosen lisäksi. Myös kaksi DNA:n infokanavaa siellä pyörii, jotka varmasti poistuu.

  Eikös Digitalla ole lisäksi Kanavanippu D käyttämättä tällähetkellä siellähän tilaa on lisää tarvittaessa?
  JJJ
 • Mummielestä olis nyt hyvä erottaa iptv (vaatii päätelaitteen) ja suoraan vaikka DNA TVllä suoraan selaimesta katottavat. Just saying.
  Nämä ovat jo lähtökohtaisesti hubilla sekä internetitse eri kanavia tarjoavat vaihtoehdot.
  Molemmat korkeintaan kohtuullisia palveluita atm jos sitäkään antennissa.
  pablo
 • Meillä oli posahtanu vahvistin tolpasta, sen takia ei näkyny HD puoli ollenkaan. Nyt pelaa, ilmeisesti takuuseen meni kun ei ole laskua kuulunu, vajaat 2 kuukautta sitte kävi vaihtamassa. Joten tällä erää kaikki OK.
  MT
 • Luopuukohan DNA samalla DVB-T lähetteistä kaapeliverkossa?
  PW
 • Digita voi nyt tehdä tiliä 1.1 alkaen HD kanavilla ja varmaan sen tekee kun on saanut näpeille.
  jarppa
 • Jotain uutta (suurimmaksiosaksi vanhaa):

  Digita tarjoaa antenni-tv-verkon maksu-tv-palveluja HD-tasoisena vuoden 2020 alusta UHF-verkossaan. Digitan tarkoituksena on tarjota antenni-tv-verkon katsojille vähintään yhtä monipuolisia sisältöjä ja laadukkaammin kuin tähän mennessä. Digita myös laajentaa maksu-tv-palveluiden näkyvyysaluetta nykyisestä 85 %:n väestöpeitosta 90 %:iin.

  Digitan maksu-tv-palveluja myydään toistaiseksi myös DNA:n myyntiverkostossa. Digita informoi tarkemmin antenniverkon maksu-tv-asiakkaita palveluista, verkon laajennuksesta ja tulevista uudistuksista myöhemmin marraskuussa.

  https://www.digita.fi/medialle/tiedotteet/hd-maksu-tv-kanavia_digitan_antenni-tv-verkkoon_vuoden_2020_alusta.5817.news
  JJJ
 • Meillä lakkasi yks-kaks viikonloppuna näkymästä YLE HD-kanavat sekä MTV3, Nelonen, TV5 yms HD-kanavat. SD kanavat näkyy hyvin. Käytössä on DNA TV Hubi antennitaloudessa. Antennista en ole varma mikä on, mutta se on vuodelta 2005.

  Ei ole auttanut kanavien uudelleen haku tai virtanapista pitkään painaminen ja sammutus (en ole kokeillut kokonaan virtoja pois vielä). Mitään vikatiedotteita en ole löytänyt, paitsi ilmoituksen että DNA lopettaa kanavien lähettämisen jossain kohtaa.

  Mikähän tuollaisen yhtäkkisen HD kanavien häviämisen olisi voinut aiheuttaa? Ja miten tätä pitäisi nyt ajatella tuon DNA-TV palvelun/hubin kannalta, kun sen kanssa pitäisi olla 2021 asti "naimisissa".
  Makro
 • Oletko varma ettei nelonenkaan HD näy? Muut selittäisi vaikka VHF-puolen hajoaminen vahvistimestä, mutta  nelonen ei sovi kuvioon, kun tulee digitalta UHF-puolelta.

  Noi DNA:n VHF kanavat voi kyllä häipyä mistä vaan syystä, mutta harvemmin kokonaan katoavat ilman rikkoitumisia.
  JJJ
 • Mysteeri syvenee, hävisi entistä enemmän kanavia kun kokeilin hakea uudestaan.

  Enää näkyy Sub, Liv, Jim ja Hero + aivan hirveä lista maksukanavia, kuten C-More ja Viasat(?). Miten näitä kanavia voi näkyä, mutta ei esimerkiksi perus Yle kanavat?
  Makro
 • juu niinku JJJ epäilee vaikuttaa ettei vahvistin ei saa virtaa.
  jarppa
 • Kannattaa soittaa asiakaspalveluun ja varmistaa, että siellä on kaikki tiedot OK. Jossain täällä on kerrottu samasta ongelmasta, jonka syy on DNA:n päässä. Vikiapalvelu on aina auki.
  PW
 • En nyt ole kumpaakaan noista ehtinyt tekemään, eli katsomaan vahvistinta tai soittamaan asiakaspalveluun. Sen kuitenkin tein, että pistin antennikaapelin televisioon suoraan kiinni. Siellä näyttää nyt olevan kaikki puuttuvat SD-kanavat katsottavissa (HD-kanavat ei näy).

  Tuolla DNA TV hubilla ei vieläkään näy, eikä myöskään erillisellä digiboksilla (se näyttää ne muutamat kanavat kuten tuo hubi, suoritin kanavahaun kun ei aluksi näyttänyt mitään kanavia).

  Jos vahvistin olisi "sökö", niin miksi nuo SD-kanavat näkyy suoraan televisiossa? Jos se olisi "ehjä", niin miksi kanavat ei näy muissa laitteissa? Tämä on hyvin hämmentävää!
  Makro
 • niin sulla ei VHF antennia.
  jarppa
 • Viritin voi olla TV:ssä herkempi, hubissa ja esim DNA Wboxissa se on huonompi. Eli vahvistin jos ei toimi, voi ilmankin sitä riittää TV:lle signaali ja digiboxeille ei kaikkiin nippuihin.

  Onko siinä telkassa HD-viritintä?

  Yleensä kyllä ylen nippu näkyy ekana ja hajonnut vahvistin ei välttämättä päästä mitään läpi, mutta voi kait se hajota erilaillakin. Itsellä näkyy pelkällä VHF antennillakin jotkut niput UHF verkosta, eli vahvistinpäästää ne läpi, vaikkei kait pitäisi.Toista antennijohtoa kannattaa kanssa kokeilla boxin ja seinän väliin ekaksi.

  DNA:n päässä (hubin kanssa) tuskin on vikaa, jos ei näy digiboxillakaan, joten seuraavaksi varmaan kuitenkin johdon kokeilun jälkeen, sen antennivahvistimen kimppuun.
  JJJ
 • Jossain sanottiin, että jos antenniverkossa tapahtuu muutoksia (on kuulemma tapahtunut jossain), niin hubi saattaa kanavat hukata. Osoitetieto ei kuulemma mene perille. Sen saa korjattua vain asiakaspalveluun soittamalla.
  Digiboxin suhteen saattaa olla sama syy ja se pitäisi asettaa tehdasasetuksille ja hakea kanavat uudestaan.
  Telkkari saattaa toimia tällaisessa tapauksessa automaattisesti.
  Nelonen HD on digitan vekossa, joten se ei tarvitse VHF-antennia. Muut HD-kanavat sen tarvitsee.
  PW
 • Nyt ollaan antennissa ja Toi PW:n kertoma tilanne, tarkoitti kaapelikanavia ja muussa kuin DNA:n verkossa olevia. Hubi ei osaa hakea niitä ellei niitä ole asetettu DNA:N puolelta "haettaviksi".
  JJJ
 • Maksukanaviin antenniverkossa liittyen:

  Tänään soitti DNA:lta myyjä ja kertoi että heillä on "maksukanava-asiakkaille uusia etuja", keskeytin jantterin ja sanoin että ne kanavathan on kohta siirtymässä Digitalle, joten miksi soittelee tähän aikaan tälläisellä asialla.

  Tämä myyjä kertoi, että "ne kanavat on jo siirtynyt itseasiassa digitalle, mutta ei vaikuta mihinkään vaan samallailla mennään jatkossakin."

  Sen nyt tietää kaikki, että ne ei ole vielä siirtynee mihinkään ja Joulukuun laskukin on vielä Welholle. Lisäksi on tiedossa että alkuun myyjänä toimii myös DNA, mutta on myös ilmoitettu että digita vastaa hinnoittelusta.

  Jos DNA:lla on tietoa asiasta ja tämä myyjä ei puhunut omiaan, niin miten jatkossa menee antennimaksutv asiakkaiden yhteys DNA:han, säilyykö DNA TV jotenkin yhteydessä jatkossakin ja miten käy asiakasetujen (kanavapaketti alennusten)?

  Ja jos taas ei ole tietoa ylläoleviin asioihin, niin mitä hemmettiä tälläsenä aikana joku myyjä yrittää selittää jotain puuta heinää?
  JJJ
 • Suurin osa porukasta ei asiasta tiedä ja myyjän tehtävä on vain myydä ja asiakastyytyväisyydestä viis.
  PW
 • Yllä ollut kysymys uudelleen DNA:lle:
  Säilyykö DNA TV uudistuksen/vaihdon jälkeen netissä Digitan asiakkaille ilmaiseksi vai ei? Yksinkertaiseen kysymykseen yksinkertainen vastaus, kiitos!
  Jos ei säily maksuttomana, mitähän DNA TV tulee netissä maksamaan?
  Pitääkö asiakkaan irtisanoa DNA TV, jos ei halua maksaa siitä ko. vaihdon jalkeen, vai loppuuko asiakkuus automaattisesti, jos asiakas ei sitä itse uudista?
  Saas nähdä, miten kauan tähän vastauksen saaminen kestää!

  Kummastelija
 • Kaikki DNA:n antenniverkon asiakkaat tulla tiedottamaan tarkemmin marras-joulukuun vaihteessa, hyvissä ajoin ennen muutosta. Tässä tiedotteessa tullaan kertomaan aiheesta tarkemmin.

  DNA Ida T palveluneuvoja
 • Dna VHF antennin voi siis poistaa katolta 2020
  jarppa
 • DNA-TV Hubi sai luotettavuuspäivityksen ja kaikki HD-kanavat tulivat takaisin. Nyt kanavanumerot oli 80+ kun aikaisemmin ne taisivat olla 21+ numeroissa.

  Satuin ottamaan IP-pohjaisen sporttipaketin, mutta sillä tuskin on asian kanssa mitään tekemistä.
  Makro
 • Kokeilin virittää digiboksin, siihen ei tullut lisää kanavia. DNA-TV Hubin ja antennin välissä on ollut koko ajanpieni vahvistinboksi, että en tiedä antaako se nyt enemmän tehoa vai mikäköhän on muuttunut?

  Sen verran katsoin lähetinkarttoja, että meihin katsoessa tulisi lähempää toisesta kaupungista lähetystä, mutta melkein päinvastaisesta suunnasta kuin mihin antenni on nyt suunnattu.

  Antenni on kyllä muuten suunnattu oikein toista lähetintä kohden, etäisyyttä on vain paljon enemmän. Se pitäisi melkein kääntää ympäri, että osoittaisi kohti lähempää lähetintä.
  Makro
 • Makro: 21+ kanavat ovat antenniverkossa tulleet VHF-verkon kautta. Niiden kanavapaikkanumerot tuskin ovat muuttuneet. Näkyykö myös YLE HD:t?
  IP-kanvien numerot alkanevat 63-jälkeen.
  PW
 • Mulla näkyy nyt Yle/MTV/Nelonen/Vitonen HD + monta muuta kanavaa mitkä olivat hävinneet. Kanavanumerot DNA-TV Hubissa oli näille uudelleen löytyneille 81+
  Makro
 • Marko: Oletko laittanut hubin tehdasasetuksille päivityksen jälkeen?
  Nelonen HD on ainoa HD-kanava UHF-verkossa.
  Ehkä sinne hubiin on jäänyt jotain roippeita, jotka estävät normaalit kanavapaikkanumerot.
  Olen kuvitellut, että hubissa IP-kanavat ovat 630 jälkeen (painovirhe).
  PW
 • Niinhän tässä ilmeisesti käy, että päällekkäiset SD kanavat korvautuu HD kanavilla, mutta kaikki ei muutu HD:ksi tässä vaiheessa.

  Katsoin myös lähettimen tietoja ja D ja F muxeissa nuo ilmeisesti lähetetään. Ainakin Lahden lähettimessä on kyllä tällähetkellä tuolla ilmoitetulla D-nipun taajuudella B-nippu (602 MHz), että joko virhe tai muutosta tulossa.

  Myös DNA TV netti ja appi katselu ja tallennusoikeus jää jatkossakin maksukanaville ja muilla. Hinta pitäisi olla sama ja asiakasedut säilyy.

  Antenniverkon kanavapaketteihin sisältyvät antenniverkon kanavat 1.1.2020 alkaen:

  • C More Max HD
  • C More Sport 1 HD
  • C More Sport 2 HD
  • C More First HD
  • C More Hits
  • C More Series
  • C More Juniori
  • Viasat Urheilu HD
  • Viasat Jalkapallo HD
  • Viasat Jääkiekko HD
  • Viasat Hockey HD
  • Viasat Golf HD
  • Viasat Film Premiere HD
  • Viasat Film Action HD
  • Eurosport 1 HD
  • Eurosport 2
  • Animal Planet
  • Discovery Channel
  • Investigation Discovery
  • Disney Channel
  • Disney Junior
  • Disney XD
  • Paramount Network
  • Nat Geo Wild
  • AdultTV.fi (kanava korvaa kanavapaketeissa Hustler/Blue Hustler -kanavan)
  • Nick Jr.

  https://www.dna.fi/antennimuutos

  https://www.digita.fi/kuluttajille/tv/maksu-tv

  Tähän karttaan on tullut kohta "Maksu-TV 2020:"
  https://www.digita.fi/kuluttajille/karttapalvelu
  JJJ
 • Vähän tietoa myös VHF-verkon tulevaisuudesta tai ainakin DNA:n näkemyksestä asiaan:

  DNA:n näkemyksen mukaan VHF-antenni tulee vielä uudelleen olemaan tarpeellinen. Antennitelevisiopalvelut ovat lähes aina käyttäneet eri taajuusalueita (VHF, UHF). Koska mobiililaajakaistan kapasiteetin tarve kasvaa voimakkaasti, UHF-alueelta on jo nyt siirretty taajuuksia mobiilidatakäytön tarpeisiin. Tämä kehitys jatkuu, ja on todennäköistä, että jopa koko UHF-alue siirtyy mobiilipalveluiden käyttöön. Perinteiset tv-palvelut tulevat tuolloin käyttämään VHF-taajuuksia ja VHF-antennit ovat silloin jälleen ehdottoman tarpeellisia.
  JJJ
 • Jos UHF-alue poistuu TV-käytöstä, niin antenniverossa VHFIII-alue ei pysty kaikkia nykyisiä UHF-kanavia välittämään. Nyt VHFIII:ssä taitaa olla 17 kpl HD-kanavia ja se lienee maksimi nykyisillä 3:lla nipulla.
  Toki sinne voisi laittaa pari nippua lisää, mutta ne saattavat häiritä nykyisissä nipuissa olevia kanavia. Toki lähetystekniikka ja vastaanottimnet voivat parantua niin, että tuo olisi mahdollista.
  Voihan nuo 17 kanavaakin riittää, jos porukka siirtyy suoratoistopalveluihin, jolloin antenniverkko surkastuu.
  PW
 • Vaikea uskoa että tulisi takaisin TV käyttöön VHF taajuus ikinä. Taitaa olla vaan DNA:n selitys, kun porukkaa vituttaa kun on hankkinut turhia antenneja katoille ja pahimmillaan maksanut asennuksesta ja säädöstä maltaita.

  Muuten tuohon digita/Dna asiaan. Niin nyt joutuu sitten jatkossakin olemaan DNA:n asiakas pilvipalveluissa, ei hyvä...
  JJJ
 • MTV3HD ja TV5HD ei ole vielä mitään mainintaa missään, mutta luulisi näkyvän jatkossa ilmaiseksi...Yle tulee sitten varmaan joskus kesään mennessä HD:na.

  Hybritv:n kautta tulee muutama uusi kanava "antenniin":
  • FIGHT SPORTS HD
  • Discovery Science
  • SF Kanalen
  • MTV
  Hybridi-tv-kanavien katseluun tarvitaan hybridi-tv ja laajakaistayhteys. Lue lisää: www.digita.fi/paatelaitteet.

  Hubin tilaajilta tosiaan loppuu IPTV-kanavat.
  JJJ
 • Mitäpä 1.1.2020 näkyy Wbox HD3 laitteella, siitä ei mainita mitään DNA:n Antennimuutos -sivulla?
  Kummastelija
 • Wboxilla näkyy kaikki kanavat, jotka antennissa lähetetään. Hybritv ominaisuutta siinä ei ole. Vai tarkotitko pilvitallenteita ja ohjelmakirjastoja?, ohjelmakirjastot siltä taisi jo lakata...
  JJJ
 • Millä digipoksilla näkee myös hybridikanavat? DNA:n hubia en hanki, onko muita "hyväksyttyjä" bokseja, joihin saa ulkoisen USB levyn kiinni ja toimimaan tallennusta varten, jo tiedossa? Lisäksi tallennusten toisto nopeutettuna (taukojen yli "kelaaminen") pitäisi olla boksin hyve, ei niin kuin Wbox HD3:lla, joka siihen on täysi susi.
  Kummastelija
 • Ei taida toimia millään digiboxilla tuo hybriditv ominaisuus?, älytelkan vaatii ja sillon taas joutuu tinkimään yleensä tallennus ominaisuuksista.
  JJJ
 • Jossain DNA:n tiedotteessa mainittiin MTV3HD:n ja TV5HD:n poistuvan VHF-verkosta 1.1.20.
  Hybriidin käyttöön pitänee olla sitä tukeva TV ja käyttää sen kanavanvalitsinta.
  PW
 • Joo niinhän ne poistuu vuoden vaihteessa, mutta mitään tietoa ei ole jatkosta julkistettu tai siitä tuleeko muita ilmaiskanavia mahdollisesti HD:na UHF-verkkoon... Täytynee odotella.
  JJJ
 • JJJ: "Ei taida toimia millään digiboxilla tuo hybriditv ominaisuus?, älytelkan vaatii ja sillon taas joutuu tinkimään yleensä tallennus ominaisuuksista."
  Siinäpä markkinarako boksien tekijöille (jos tekijänoikeustahot sallivat ko. ominaisuuden? Miksi ei sallittaisi, kun nytkin eri maksukanavia voi katsoa ja tallentaa samanaikaisesti.)

  Älytv:ssä on USB-liitin tallennusta varten, maksutv-kortti pitäisi ilmeisesti linkittää siihen telkkariin. Sitten ei voi katsoa/tallentaa kuin yhtä kanavaa kerrallaan.
  Samaa korttia ei voine käyttää vuorotellen sekä boksissa että älytvssä? Pitäisi hankkia toinen kortti boksia varten, jos haluaa katsoa eri kanavaa kun tallentaa toista? On tää hienoo....!!!
  Kummastelija
 • @Kummastelija
  "Samaa korttia ei voine käyttää vuorotellen sekä boksissa että älytvssä? Pitäisi hankkia toinen kortti boksia varten, jos haluaa katsoa eri kanavaa kun tallentaa toista? "

  Kyllä maksukortin voi linkittää useampaan laitteeseen , mutta eipä sitä voi kahdessa laitteessa samanaikaisesti käyttää. :-)
  Veikko
 • Kiitos Veikko,
  löysinkin saman vastauksen https://www.testatutlaitteet.fi/antenniverkko
  • Ohjelmakortti avaa HD-palvelut vain niissä laitteissa, joihin se on linkitetty.
  • Ohjelmakortti voidaan linkittää useampaan Antenna Ready HD -laitteeseen samassa taloudessa.
  Tämä on hyvä, koska esim. yöllä tulee Viasatin XTRA -kanavilta kiekkopelejä, joita ei toisteta päivisin. Ja mm. nämä kanavat menevät HybriTV -kanaviksi vuodenvaihteessa. Hybritelkkariin kortinlukija, linkitys myös lukijaan ja kortti yöksi siihen ja tallennus USB-liitännän kautta. Vai?
  Kummastelija
 • Toiminto on nimeltään hybridi.

  Tällä hetkellähän antenniverkossa on vapaasti katsottava hybridikanava Inez. Sillä voi kokeilla muuna kuin normaalin lähetysajan klo 15-17 aikana, että miten tallentaminen onnistuu vai onnistuuko mitenkään. Tallentuuko vain kanavalla muina aikoina mahdollisesti näkyvä testikuva vai saako punaisen napin takaa aukeavat netistä tulevat sisällöt jotenkin talteen. Nehän pitää yleensä itse jotenkin käynnistää kanavan tarjoamasta valikosta tai käyttöliittymästä, itsestään ei tapahdu mitään.

  Eli jos jollakin on jo sopivat laitteet niin voi kokeilla Inez-kanavalta
  a) onnistuuko nettilähetyksen tallennus
  b) onnistuuko nettilähetyksen tallennus ajastettuna
  ja jos onnistuu niin millaisella kokoonpanolla.
  .
 • Ei kai tässä vaan mene käsitteet sekaisin?

  (hybridi, hd, iptv, jne...)

  https://www.digita.fi/yrityksille/tv_ja_video/hybriditv
  ,
 • Jos hybridikanava alkaa toistaa täysin automaattisesti netistä tulevaa kuvaa ja ääntä ilman että käyttäjän tarvitsee tehdä mitään, niin sitten sen voisi saada tallennettuakin. Eli onko hybridikanavalla joku oletustoiminto määriteltynä (näytä punainen nappi / käynnistä lähetys tms.), jonka vastaanotin sitten suorittaa. Jonkun pitäisi vaan testata että toimiiko tuo esimerkiksi Inez-kanavalla nyt automaattisesti. Jos ei niin sitten jää nähtäväksi toimiiko se jollain tulevalla maksukanavalla automaattisesti, jos se edes on mahdollista. Vai vaatiiko aina jotain käyttäjän toimia ennen kuin lähetys alkaa näkyä.
  .
 • Toi HbbTV suoranlähetyksen tallennus onkin mielenkiintoinen juttu. Joku voisi kokeilla tuota tallentamista Ineziltä, se on ainoa kanava vissiin, missä tämä on käytössä.

  Saattaa olla että ohjelma käynnistyy automaattisti, koska punaisen napin takana on vain ohjelmaopas ja jonkinmoinen ohjelmakirjasto. Mulla se suoralähetys ei näy, kun ilmoittaa TV, että "Tämä Televisio ei tue kanavan nettilähetystä", ilmeisesti liian vanha versio HbbTV:stä tässä Telkassa, ohjelmakirjastonkautta voi ineziltä katsoa ohjelmia kyllä.

  Kokeilin tuota suoraalähetystä tallentaa TV:llä (vaikke se näykkään) ja rupeaa ohjelmaoppaasta kyllä tallentamaan, mutta tallenne ei lähde päälle ollenkaan, eli ei toista tuota tekstiä mustalla ruudulla, joka kanavalla näkyy. No tästä ei paljon voi varmaksi päätellä, kun se kanava ei näy, mutta ohjelmat näkyy ohjelmaoppaassa ja sallii siksi tallennuksen laittamisen.

  esim. ruutu ohjelmakirjasto toimii kyllä HbbTV:n kautta nelosen kanavilla, mutta niitä ei voi tietenkään tallentaa ja tuo suoralähetys onkin uusitoiminto näihin muihin punaisen napin takana oleviin toimintoihin nähden.
  JJJ
 • Inez näkyy ja Tallennus lähtee epg stä normaalisti käyntiin kuten muiltakin kanavilta mutta tallenteeseen tulee vain mustaa ja teksti "tallennus on käytettävissä vain digitaalisista lähetyksistä"
  Sony Bravia 55" ja usb levytallennin käytössä.
  Ari
 • Hyvä että kokeilit, epäilinkin vähän ettei toimisi. "digitaalinen lähetys" tarkoittaa ilmeisesti lineaarista lähetystä antennisignaalin kautta.

  Mutta ei sille tallennukselle ole juurikaan käyttöä jos kanavat vaan HbbTV kanavakohtaiseen ohjelmakirjastoon laittavat ohjelmat, niin sieltähän ne löytyy kanavan alta. (tosin vaan tietyn aikaa, kuten muistakin ohjelmakirjastoista.) Tuo ohjelmakirjasto on ehkä fiksuin toiminto tuolle koko HbbTV:lle.

  Esim. nelonen ilmoittaa aina, kun jotain katsoo, että haluatko katsoa ohjelman alusta, eli voi vaan klikata siitä ja lähetys alkaa netinkautta alusta parhaillaan menevällä ohjelmalla, jos vaikka alusta myöhästyy, niin ei haittaa.
  JJJ
 • Jos oikein katsoin, niin nämä kaikki tulee saataville vain HbbTV:n kautta:
  • C More Stars
  • Viasat Fotboll HD
  • Viasat Sport HD
  • Viasat Sport Premium HD
  • Viasat NHL Xtra 1 – 5
  • Viasat History HD
  • Viasat Explore HD
  • Viasat Nature HD
  • Viasat Film Family HD
  • Viasat Film Hits HD
  • FIGHT SPORTS HD
  • Discovery Science
  • SF Kanalen
  • MTV
  Missään ei ole vielä kerrottu millä laitteilla nuo HbbTV:n suorat lähetykset toimii, mutta esim mtv ohjelmakirjasto toimii vain näillä TV:illä:
  • LG: WEBOS-mallit (2015 alkaen)
  • Sony: Android TV (2016 alkaen), ei-Android -mallit 2017 alkaen
  • Panasonic: kaikki mallit 2016 alkaen
  • Samsung: alkaen 2018 -mallit

  JJJ
 • JJJ (26.11.2019 20:32)
  "Toi HbbTV suoranlähetyksen tallennus onkin mielenkiintoinen juttu. Joku voisi kokeilla tuota tallentamista Ineziltä, se on ainoa kanava vissiin, missä tämä on käytössä."

  Tuleeko kyseinen kanava antennissa striiminä netin yli (hybridikanava). Onko muuten SD vai HD? Kaapelin puolella näyttäisi olevan ihan tavallinen DVB 1080i -kanava mitä olen muutaman kerran vilkaissut. Sisältö ei vain oikein osu...  Hande
 • Inez tulee antennin kautta klo: 15-17 ja muuten netin yli. Kai se SD on. En ole koskaan katsonut kanavaa (eli tuolloin 2 tunnin aikana). Testannut vaan tuota uudentyyppistä suoraa nettilähetystä, mutta kun ei se toimi, millään omista 5 telkasta...
  JJJ
 • Digitan nettisivuilla:
  "Vuoden alusta UHF-antenniverkon jakeluun tuodaan uusia HD-kanavia, joiden katseluun ei tarvita uusia päätelaitteita eikä antenneihin tarvitse tehdä muutoksia."

  Jippiiiii! Mun vanhan Sonyn Hbbtv 1.0 siis riittää hybridikanavien katseluun, kun pistän Sonyyn maksukortin lukijan ja paritan DNA:n kortin siihenkin (WBOX3 HD jo käytössä, joka ei ymmärrä Hbbtv:stä hölynpöläystä) ja liitän telkun nettiin.
  EPÄILEN, ETTÄ EI TOIMI, jos Hbbtv versio 1.5 vaaditaan! Joku kirjoittaa potaskaa...

  Vai mitä sanoo DNA??
  Kummastelija
 • Ei takaa toimivuutta tuo 1.5 versiokaan, sillä kyllä näkyy nytkin itselläni esim ruutu, ja ohjelmakirjastot paitsi ei mtv ja inez. mtv:n tarvii jonkun noista ylläolevista telkoista ja veikkaan että saman tai uudemman tarvii nämä suorat lähetykset.
  JJJ
 • Eikös nämä HD kanavat/lähetykset näy tulevaisuudessakin, kuten nykyäänkin Antenna t. Caple ready testauilla laitteilla? (jos niitä lähetyksiä vain joku taho lähettää)
  Hddtv lähetykset tarvinnee toimiakseen tarkoitetusti, vielä erikseen niille lähetyksille sopivan laitteen.
  Lienenkö oikeassa?
  Pertti
 • Juu antenni HD lähetykset toimii samoilla laitteilla, kun nytkin, eli T2-virittimellä.

  HybridiTV sitten vaatii jotain vielä kertomatonta TV:tä toimiakseen...
  JJJ
 • Minulla on menossa TV uusiksi, pitäskö vielä odotella ainakin alkuvuoteen?

  Vai onko tähän luottaminen:

  https://www.digita.fi/kuluttajille/tv/hybridi-tv/hybridi-tv-vastaanottimet
  Pertti
 • Tuonne linkkiin ei ole päivittynyt vielä sekään millä näkyy Inez ja voisi veikata, että sellainen telkka millä se nyt näkyy toimii myös uusien kanavien kanssa, mutta tämä vain veikkaus.

  Jos haluaa nyt ostaa TV:n, niin uusi LG, Sony, Panasonic tai Samsung on ehkä varmimmat ostokset, kun niillä toimii tuo mtv palvelukin, ehkä odottaisin kuitenkin vähän aikaa juuri nyt hankinnan kanssa.
  JJJ
 • Joo, ei pidä nyt hoppuilla hankinnoissa.

  (Nykyinen Sony 2011 malli toimii näyttölaitteena vielä ”hyvin”, yhdessä Hubin kanssa, myös kovalevy sekä CEC ohjaus jomman kumman laitteen kakella

  Täytyy käydä shoppailemassa kaikessa rauhassa ja testailla myyjien tietämystä ko. asioista 😎
  Pertti
 • Tämmösen vastauksen sain Digitalta:
  Yleisesti ottaen, verkkoyhteyden yli välitettävät, hybridi-tv-kanavat mukautuvat käytössä olevan kaistan mukaan eli jos käytössä on yli 10 megan yhteys tarjoillaan sisältö yleebsä HD:na, muussa tapauksessa alemmalla resoluutiolla.
  Markkinoilla ei ole valmiita digiboxeja joissa Hbbtv valmius on.
  Joistakin paikoista boxeihin saa tilaamalla erikseen Hbbtv ominaisuuden.
  Hbbtv version täytyy olla vähintään 1.5 että useimmat lisäominaisuudet toimii.
  ___

  Siis vanhemman telkun omistavat, kuten minä, saavat ruveta metsästämään joihinkin boxeihin jostakin Hbbtv ominaisuutta...


  Kummastelija

Kommentoi tai kirjoita uusi viesti

Nimesi ja viestisi näytetään julkisesti.Sähköpostiosoitettasi ei koskaan näytetä julkisesti.