Tämä viesti on vanha ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa.

hd uudistus

ei näy digiboxissa kanava 22 eikä 32. Näkyykö mtv Max normaalisti. Uudistuksen jälkeen? Kuinka kauan? Mtv faktaa en tarvitse, sieltä ei tule mitään katsomisen arvoista.

Kommentit

 • Boxisi ei ole Antenna Ready HD boxi. SD-kanavat sillä pitäisi UHF-verkossa näkyä. VHF-verkko edellyttää Antenna Ready HD hyväksytyn vastaanottimen.

 • Siis näkyykö Fakta ja Max uudistksen jälkeenkin SD:nä vai ei ?

 • SD:nä, mutta tarvitsee T2 laitteen.

 • Tuo taitanee koskea DNA:n VHF-verkkoa. Digitan verkossa olevat SD-kanavat näkynevät vielä ilman T2-virintäkin.

 • Kaikkihan maksukanavat siirtyvät T2:een 2017 mennessä ja ilmaiset 2026 mennessä.

 • Kuten Arzy kertoi, kaikki maksukanavat siirtyvät eduskunnan päätöksellä VHF verkkoon vuoteen 2017 mennessä.

  Muutosta aletaan DNA:lla valmistella jo pikkuhiljaa ja nyt ensimmäisenä 1.9.2014 alkaen MTV Fakta ja MTV Sport2 kanavat siirtyvät UHF verkosta VHF verkkoon. Kun muutos 2017 mennessä on toteutettu kokonaan, maksukanavia seuratakseen asiakkaat tarvitsevat aina VHF antennin ja Antenna Ready HD T2 digisovittimen.

  allan skogsterin kysymykseen viitaten, MTV Max näkyy vielä toistaiseksi normaalisti UHF verkossa. Kanavan siirtymisestä VHF verkkoon ei ole vielä tietoa, mutta kun se tulee ajankohtaiseksi, kanavan tilanneita asiakkaita tiedotetaan muutoksesta erikseen. Kuitenkin 2017 mennessä myös MTV Max on siirretty VHF verkkoon ja edellyttää VHF antennia ja Antenna Ready HD T2 digisovittimen .

 • Jemina: On olemassa päätös, että kaikki maksukanavat siirtyvät käyttämään DVB-T2:sta vuonna 2017. Sen sijaan maksukanavien siirtämisestä VHF-taajuuksille ei eduskunta ole päättänyt mitään. Ei lienee ole päätöstä edes siitä, että VHF-taajuudet vuoden 2017 jälkeen olisivat ylipäätään DNA:lla.

  Tänä väliaikana DNA:lla on toki oma intressi siirtää mahdollisimman monta maksukanavaa omaan verkkoonsa, mutta älkää sotkeko tätä DNA:n omaa intressiä eduskunnan päätöksiin.

  https://www.viestintavirasto.fi/attachments/esi...

 • Varmasti on vain, että DNA haluaa kanavansa pois Digitan verkosta ja näin säästyy rahaa, kun ei tarvitse maksaa Digitalle verkkovuokraa (tai jottaan sinneppäin).

 • Kaikki eivät pysty katsomaan DNA:n VHF-verkon kanavia ja muutoinkin taitaa DNA:n VHF-verkko olla tupaten täynnä kanavia, joten jos jotain sinne laitetaan, pitää jotain ottaa pois.
  Aika näyttää, että jatkuuko DNA:n toimilupa antenniverkossa ja jos jatkuu, niin millaisena.

 • Mistä näitä pahvipäitä oikein sikiää tänne jakamaan kommentteja muille asiakkaille?

 • Tämä on yleinen keskustelupalsta ja kuka vaan voi tänne kirjoittaa, ei pelkästään DNA:n henkilökunta.

 • Laitoin kyselyä eteen päin, mitkä ovat taustat siihen, että maksukanavien osalta halutaan hyödyntää T2 tekniikkaa juuri VHF verkossa.

  Tarkoituksena on ainakin vapauttaa uusia taajuuksia kovaa vauhtia yleistyvän mobiililaajakaistan käyttöön, mutta selvitän vielä onko muutoksessa takana myös muuta.

 • Allan Skogster: Ketä nimittelet pahvipääksi?

  Jos seuraat palstaa muuten, huomaat, että yleisesti ottaen pahvipäät löytyvät muualta kuin DNA:n asiakaskunnasta.

 • Oheisesta LVM:n dokumentista voi jokainen lukea itse ministeriön suunnitelmat DVB-T2-siirtymälle ja sen vaiheille:

  http://www.lvm.fi/c/document_library/get_file?f...

 • Lupasin kuukausi sitten selvitellä taustoja sille, miksi T2 tekniikkaa halutaan hyödyntää maksukanavien osalta juurio DNA:n VHF verkossa. Asiakastiedotteessa https://www.dna.fi/dna-oy/tiedotteet?relativeUr... (28.8.2014 Muutoksia antenniverkossa 1.9. - näin varmistat MTV Sport 2:n ja MTV Faktan vastaanoton) ja lehdistötiedotteessa https://www.dna.fi/dna-oy/tiedotteet?relativeUr... (28.8.2014 TV-kanavia siirretään uuteen valtakunnalliseen antenniverkkoon) on koostettuna hyvin siirtymän taustat.

 • Onkos nyt niin, että nuo MTV Fakta ja MTV Sport2 ovat nyt sitten myös CI+ salattuja, eli vaativat korttilinkityksen?

 • Kyllä. DNA:n VHF verkko tukee T2-tekniikkaa, joten kaikki kanavat, nyt 1.9. alkaen myös VHF verkkoon siirtyneet MTV Fakta ja MTV Sport2, vaativat korttilinkityksen.

  Korttilinkitys on mahdollista, kun digiTV:llä on Antenna ready HD sertifikaatti ja CI+ kortinlukija tai kun käytössä on Antenna Ready HD sertifikaatin saanut digiboksi.

 • Lähteekin sitten kortin irtisanominen samantien. Onea vaan CI+ pelleilyllenne.

 • T2 tekniikkaan siirrytään maksukanavien osalta eduskunnan päätöksellä 2017 vuoteen mennessä kokonaan. Riippumatta siitä, onko kyseessä DNA:n VHF verkko tai Digitan UHF verkko, T2 tekniikka edellyttää maksukanavilta aina korttilinkityksen. Myös maksuttomat kanavat tulevat siirtymään T2 tekniikkaan vuoteen 2026 mennessä, joskin korttilinkitys ei koske niitä, koska ne eivät TV korttia tarvitse.

  DNA alkaa pikkuhiljaa siirtää maksukanavia T2 tekniikkaan, jotta asiakkaatkin saavat aikaa sopeutua muutokseen. Muutos alkoi nyt 1.9. MTV fakta ja MTV Sport kanavista.

 • Vielä senverran tuosta T2 tekniikasta ja CI+ salauksesta korttilinkityksineen. Ne eivät ole sama asia. T2 virittimiä minun taloudestani löytyy 12 kappaletta neljästä eri laitteesta. Hyvin näkyvät nuo salaamattumat YLE:n HD lähetykset noilla. Se että sotkette maksullisiin SD-lähetyksiin CI+ salauksen korttilinkityksineen on syvältä. Pitänee siirtyä satelliittivastaanottoon.

 • Niinpä.

  Tuo siirtymä juontaan kuitenkin juurensa Viestintäministeriöön. UHF-alueella olevia kanavia siirretään pois ja seuraavaksi 700MHz kaista otetaan mobiilidatakäyttöön.

  Myös YLE siirtyy jatkossa vuoden 2017 jälkeen T2-tekniikkaan ja perinteiset kanavat kuopataan viimeistään 2026.

  Eli operaattorit tekevät vain sitä mitä viranomaiset määräävät.

 • Salauksen purkulaitteita on kaksi, vanhempi CIv1, jota ei voi ostaa kaupasta, vaan vain vuokrata DNA:lta ja CI+, jota vois ostaa mistä vaan. Molemmat tarvitsevat linkityksen, joka on CI+ mallissa Chip ID ja CIv1:ssä se no laitteen (esim TV:n) sarjanumero ja malli.

 • Äläpäs nyt Veikko sotke Viestintävirastoa CI+ salaukseen. Kyllä se on ihan eri juttu kuin T2.

 • Juu eri juttu on enkä edellä salauksesta puhunutkaan mitään , vaan tarkoitin kanavien siirtymistä verkosta/taajuusalueelta toiseen.

  Ohjelmien oikeuksien omistajilla sen sijaan on halua siirtyä vahvempaan salaukseen ja sen mukanaan tuomiin kopioinestoihin. Siis siltäkään osalta operaattorit eivät voi toimia sopimuksiensa vastaisesti.

 • Jotenkin ymmärrän tuon oikeuksien omistajien halun. Mutta kun nuo MTV Fakta ja MTV Sport2 ovat SD-kanavia.

 • Kaikki maksukanavat siirtyvät T2 tekniikkaan 2017 mennessä ja maksukanavien osalta T2 tekniikka edellyttää korttilinkitystä. Maksuttomat kanavat toki näkyvät myös T2 laitteissa ilman linkitystä, koska ne eivät tarvitse TV korttia. Myöskään tällä hetkellä UHF verkossa olevat maksukanavat eivät hyödynnä T2 tekniikkaa. UHF verkossa T2 tekniikkaa tällä hetkellä hyödyntävät vain Ylen HD kanavat, eivätkä ne tarvitse linkitystä, koska ovat maksuttomia.

  DNA:n verkko kokonaisuudessaan hyödyntää T2 tekniikkaa. Yle Tv 1 ja 2 HD ja MTV3 eivät VHF verkossakaan tarvitse korttilinkitystä, mutta kaikki maksulliset, niin HD kuin SD kanavatkin vaativat.

 • Mitäpä jos et kertoisi minulle itsestäänselvyyksiä, vaan todellisen syyn haluunne käyttää CI+ salausta.

 • Tappari:

  "Jotenkin ymmärrän tuon oikeuksien omistajien halun. Mutta kun nuo MTV Fakta ja MTV Sport2 ovat SD-kanavia."

  Niinpä.
  Mutta taitaa se oikeuksien omistajien halu koskea ihan kaikkia maksukanavia ei vain HD:ta.

  En oikein usko , että tämä salauksen muutos olisi operaattorin aivoitus , sillä eiväthän he siitä mitään hyödy.

 • Korttilinkitys ei tosiaan ole operaattorien markkinoille tuoma idea, vaan laitevalmistajien ja kanavayhtiöiden.

  T2 tekniikkaan antenniverkossa siirrytään mm. siksi, että näin saadaan vapautettua taajuuksia jatkuvasti lisääntyvälle mobiililaajakaista liikenteelle.

  UHF verkon kapasiteetti yksin ei myöskään riitä, jos ja kun maksukanavia antenniverkon puolelle halutaan tuoda lisää. VHF verkossa on vielä runsaasti tilaa laajentua ja siksi maksukanavia nyt viedään sinne.

  DNA:n VHF verkko on uusi ja se on rakennus vaiheessa päätetty toteuttaa T2 tekniikalla HD kanavien tarjonnan takia. Verkossa on myös aikaisemmin, ennen MTV Faktaa ja MTV Sport2 kanavaa, ollut SD kanavia, jotka vaativat korttilinkityksen, kuten kaikki T2 tekniikan maksukanavat.

 • Ylipäätään siirtymisen DVB-T:stä DVB-T2:een taustalla on tarve käyttää olemassa olevaa ja itse asiassa kaventuvaa taajuuskaistaa tehokkaammin. T2:n ansiosta on mahdollista tarjota lisää kanavia ja varsinkin HD-kanavia , koska T2:n kehittyneemmän modulaatiot säästävät kaistaa noin 30%.

  http://en.wikipedia.org/wiki/DVB-T2

 • Miksi ei sport 2 kanava näy vaikka fakta näkyy .Ja myös eurosport 2 kanava ei näy vaikka on tilattu . Kaikki näkyi vielä eilen ennen hianoa kanava uudistusta, ja enneku oli kk kanavana. Antenniverkko vhf/uhf antennit kunnossa,ja jopa uusi tv-kortti haettu viimeviikolla. JA VIELÄ KAIKKI OLI VIELÄ EILEN KUNNOSSA,JA NYT EI EUROSPORT 2 JA SPORT2 EI NÄY. Nyt oikeesti mikä siellä mättää??

 • kanavamuutokset pyritään tekemään aina niin, että niistä aiheutuu käyttäjille mahdollisimman vähän haittaa. Jotkin laitteet tunnistavat kanavamuutokset automaattisesti ja harmillisesti toiset vaativat tehdasasetusten palautusta toimiakseen kunnolla.

  Pyydän siis kokeilemaan tehdasasetusten palautusta puuttuvien kanavien palauttamiseksi. Eurosport 2 kanavapaikka VHF verkossa on 83 ja MTV Sport2 kanavan 97.

 • Nyt sain sport 2 näkymään,mutta europort 2 ei edelleenkään näy ilmoittaa vaan että pääsy evätty (5) boxina hdthunder.Kävin muuttelemassa muutamia kanavia oma palvelussa ja muutetut kanavat tulit käyttöön mutta eurosport 2 ei alkanyt näkymään.Heinä-elokuussa ei ollut mitää ongelmaa kyseisen kanavan kanssa.

 • Teitkö digiboksille tehdasasetusten palautuksen, että sait Sport 2 kanavan näkymään? Jos tehdasasetusten palautus on tehty, voit vielä kokeilla avata Eurosport 2 kanavan avoimeksi n. 30minuutin ajaksi. Jos kyse on ns. valtuutusviiveestä, pitäisi kanavan näin alkaa näkyä. Jos tästäkään ei ole apua, suosittelen olemaan asiakaspalveluun yhteydessä www.dna.fi/yhetystiedot, niin tarkistamme, että tilauksesi on kaikin puolin kunnossa.

 • Lainaus Veikolta:
  Ylipäätään siirtymisen DVB-T:stä DVB-T2:een taustalla on tarve käyttää olemassa olevaa ja itse asiassa kaventuvaa taajuuskaistaa tehokkaammin. T2:n ansiosta on mahdollista tarjota lisää kanavia ja varsinkin HD-kanavia , koska T2:n kehittyneemmän modulaatiot säästävät kaistaa noin 30%.
  Mitäpä nyt yrität kertoa? Taisin tuolla ylempänä kertoa omien laitteiteni T2 viririttimien määrästä. Luuletko, etten tajua T2 tekniikan rakennetta?
  Minä nyt vaan yrtin kertoa jotain T2 tekniikan ja CI+ salauksen eroista. Nillä vai ei ole mitään tekemistä keskenään.

 • Tapparille:

  Enpä yritä kertoa sinulle erityisesti yhtään mitään enkä epäile tietämystäsi.

  Totesinpa vain tuon tekniikan vaihdon tarpeen ihan yleisellä tasolla ja vaikka se meille molemmille lienee selvää , niin täällä on paljon muita lukijoita , joille se ei ole.

 • Ilmeisesti DNA on myös tajunnut tuon CI+ pakoitteen vahingollisuuden asiakassuhteilleen.
  Päätellen siitä,että voin tänään katsella noita MTV Fakta ja MTV Sport2 kanavia kortillani ilman linkitystä.

 • MTV Fakta ja MTV Sport2 käsittääkseni eivät tarvitse itse korttilinkitystä, koska ovat SD laatuisia. Vain maksulliset HD kanavat tarvitsevat linkityksen.

 • VHF verkossa kaikki maksulliset kanavat, HD:t ja SD:t, tarvitsevat korttilinkityksen. MTV3 HD ei linkitystä tarvitse, mutta TV kortin kuitenkin ja Yle TV 1 ja 2 HD:t näkyvät kokonaan ilman korttia ja linkitystä.

 • Okke, taas sitä oppi uutta, että tarviikin linkityksen. Onneksi sanoin käsittääkseni, enkä sanonut, että varmasti on näin 😃

 • Antenniverkon DVB-T2 systeemi toimii maksuttomilla FTA kanavilla ilman salauksia ja kortteja. Samoin siinä toimii tekniikan puolesta kaikki maailman digiteeveen salaussysteemit (Conax, Nagra, Videogard, Viaccess, Powervu jne jne jne).

  Se on ihan DNA:n tekemä päätös että DNA haluaa käyttää DVB-T2-verkossaan Conax salausta ja siinä vielä korttilinkitystä.

  Korttilinkitys on kuluttajan kannalta yhtä "mukava" kuin saada kuppa tuliaiseksi matkoiltaan.

 • VHF-maksukanavat kiinnoistavat minua ja ajattelin ensimmäiseksi tarkistaa, näkyykö taloyhtiössäämme VHF-kanavia. Minulla on antenniverkon HD-viritin televisiossani (tv löytyy testatut laitteet -listalta), mutta ei CI+ kortinlukijaa ja maksukorttia, ainakaan vielä. Näen kanavat 21 ja 22 sekä tv löytää kanavan 23 (ei näy, koska ei ole kortinlukijaa ja korttia), mutta mitään muuta VHF-verkon kanavaa ei löydy. Jos taloyhtiön antennipuoli on kunnossa, niin pitäisikö television löytää kaikki VHF-verkon kanavat, vaikka minulla ei olekaan CI+ kortinlukijaa ja maksukorttia? Olen myös palauttanut tehdasasetukset ja virittänyt kanavat uudelleen. DNA:n sivuilla olevan kanavakartan mukaan nuo 21, 22 ja 23 kanavat kuuluvat VHF-A kanavanippuun. Ko. kanavakartan mukaan samassa A-nipussa olisi myös 4Pro3 ja 4Pro4. Luulisi, että televisio löytäisi ainakin nuo loput A-nipun kanavatkin, koska 21, 22 ja 23 löytyy, mutta eipä löydy, miksi ei? B- ja C-kanavanipuista televisio ei löydä yhtään kanavaa. Lähin lähetin on Oulunkylä ja on hyvin lähellä. Mitä pitäisi tehdä, jotta saisi kanavat näkyviin?

 • Vain nuo YLE HD:t (21 ja 22) ovat ilmaisia, joissa ei tarvitse katselukorttia. Kyllä digi laitteen pitäsis kanavalistaan tulla myös nekin kanavat, joissa ei ole katseluoikeutta, mutta laite osaa ottaa vastaan niitä. Jos vaikka antennikaapeli ei ole laadultaan hyvä, voi se haitata kanavien hakua ja näkymistä. Kokeile tosiella kaapelilla, tai jos on välissä antennihaaroitin, niin ilman sitä. Kokeile myös manuaalista hakua, eli vain puuttuvat kanavaniput käsin, jos mahdollista.

 • DNA jakaa täällä taas vääristynyttä tietoa. DVB-T2 ei todellakaan vaadi korttilinkitystä. Se on yksinkertaisesti vain tehokkaampi menetelmä käyttää taajuuksia.

  Korttilinkityksen "pakollisuus" tulee lienee siitä, että samalla kun DNA siirtyy omiin kanavanippuihinsa, se siirtyy uudempaan Conax-versioon, jonka käyttäminen ilman korttilinkitystä taitaa olla mahdotonta.

  Sisällöntuottajat lienee vaativat sopimuksissaan korttilinkityksen käyttöä kaikilla maksullisilla HD-kanavilla, jolloin toki DNA:lla ei paljon vaihtoehtoja ole. Kahden Conax-version käyttö ei sekään taida olla kovin järkevää - siitä tuo "pakko".

 • Osku: Voi olla, että taloyhtiösi antennivahvistin ei päästä VHF-nippuja B ja C läpi antenniverkkoonne. Yleensä taloyhtiön antennivahvistimet ovat kanavakohtaisesti ohjelmoitavia ja voi vain olla, ettei noita nippuja ole vahvistimelle ohjelmoitu.

  Jos antennifirman pitää tehdä muutoksia, kannattaa varmistaa myös, että UHF-verkon niput D ja H ovat ohjelmoitu.

 • Kiitos "Wbox2 user" vastauksestasi. Näin itsekin ajattelin, että asia voi olla. Se minua kuitenkin ihmetyttää, että jos Nelonen Pro3 ja Nelonen Pro4 ovat samassa VHF-A kanavanipussa, niin eikö niidenkin kanavien pitäisi löytyä kanavalistalle, kun Yle 1 HD, Yle 2 HD ja MTV3 HD kuitenkin löytyy? Saisinko DNA:lta vahvistuksen siitä, mitkä kanavat kuuluvat VHF-A kanavanippuun?

 • Oskulle:

  VHF-A kanavanippuun kuuluu:

  YLE TV1 HD, YLE TV2 HD, MTV3 HD. Nelonen Pro3 ja Nelonen Pro4

  Täältä löytyy tiedot noista kanavanipuista

  https://www.dna.fi/tuki-miten-otan-teravapiirro...

 • Minulla boksi kyllä löytää Nelonen Pro3;n ja Pro4:jän , mutta ei sen sijaan YLe TV1 HD:ta, TV2 HD:ta ja MTV3 HD:ta. Siis VHF-A kanavanipusta puuttuu osa. Antenni on suunnattu Espoon Järvikylän lähettimelle eikä kanavat löydy sen paremmin automaattihaulla kuin manuaalisellakaan..

  Mikä sitä Järvikylän lähetintä oikein vaivaa , kun vain osa kanavanipun kanavista toimii?

 • Lisätäänpä tähän VHF-A asiaan Järvikylän lähettimeltä , että boksi näyttää Nelonen Pro3.n ja Pro4:jän osalta signaalin voimakkuudeksi täydet ja myös laatu on paras mahdollinen.

  Siitä huolimatta boksi ei löydä YLE TV1 HD:ta , YLE TV2 HD:ta ja MTV3 HD:ta , vaikka ne ovat samassa kanavanipussa eli lähetetään samalla kantoaallolla.

  Jotakin täytyy lähettimellä olla perusteellisesti poskellaan

 • Onko antennisuuntaus tarkistettu niin, ettei ole mahdollisuutta, että antenni ottaisi heijasteita jostakin toisesta lähettimestä? Voisiko vaikka Oulunkylä tai Nukari (riippuen missä päin asustat) olla maastonmuotojen kannalta parempi, vaikka olisi ehkä kauempana?

  Järvikylän lähettimessa oli keväällä ongelmia ja B-nipussa kesällä koko antenniverkossa, mutta ne saatii korjattua täällä keskustelupalstalla teiltä asiakkailta tulleiden huomioiden perusteella.

 • Antennin suuntaus on ok ja signaalin voimakkuus mitattuna Nelonen Pro3:sta on ihan täysi. Järvikylän lähetin on muutaman kilometrin päässä ja Oulunkylä tai Nukari eivät näy ollenkaan , koska asustelen Järvikylästä länteen päin.

  Kerropas Jemina miksi Nelonen Pro3 ja Nelonen Pro4 näkyvät (tai haku löytää ne) ja signaalin voimakkuus ja laatu on erinomainen , mutta saman kanavanipun loput kanavat eivät haulla löydy ollenkaan.

  Ei kai tässä ole kahta sanaa , että lähettimellä on jotakin perin outoa vikaa. Siis samalla kantoaallollahan ne kaikki kanavanipun kanavat lähetetään.

 • Antenniverkon DVB-T2 systeemi toimii maksuttomilla FTA kanavilla ilman salauksia ja kortteja. Samoin siinä toimii tekniikan puolesta kaikki maailman digiteeveen salaussysteemit (Conax, Nagra, Videogard, Viaccess, Powervu jne jne jne).

  Se on ihan DNA:n tekemä päätös että DNA haluaa käyttää DVB-T2-verkossaan Conax salausta ja siinä vielä korttilinkitystä.

  Korttilinkitys on kuluttajan kannalta yhtä "mukava" kuin saada kuppa tuliaiseksi matkoiltaan.

  Inska

  2 päivää sitten Ilmoita asiaton sisältö

  Koko homma yhdessä kommentissa hyvin tiivistettynä.
  Repikää DNA siitä. Asiakkaidenne mielipide .

 • Palataanpa noihin pääkaupunkiseudun VHF-kanavanippuihin vielä hiukan. Tarkastelin kuuluvuuskarttaanne ja minua alkoi ihmetyttää sellainen seikka , että seuraavat lähettimet toimivat kaikki samoilla taajuuksilla:

  Järvikylä, Espoo

  VHF A = 184,500 MHz
  VHF B = 198,500 MHz
  VHF C = 177,500 MHz

  Samat taajuudet myös seuraavilla:

  Virkkala, Lohja
  Lallinkulma , Karkkila
  Nukari, Nurmijärvi
  Kulloo, Porvoo

  https://www.dna.fi/tuki-miten-otan-teravapiirro...

  Käyttöpaikastani katsoen Virkkalan , Oulunkylän ja Nukarin lähettimien kuuluvuus saattaa yltää meille saakka. Minulle on koulussa opetettu , että jos käyttöpaikassa on kuuluvuutta useasta lähettimestä , niin niiden tulisi olla eri taajuuksilla , ettei ne häiritsisi toisiansa. Nyt DNA:lla näytetään luotettavan vain siihen , että antennin suuntaus tiettyyn lähettimeen riittää vaimentamaan muita riittävästi. Näin ei kuitenkaan aina ole , sillä voihan käyttöpaikka olla samalla linjalla kahteen lähettimeen ja taatusti siitä aiheutuu ongelmia.

  Saisiko DNA:lta selvityksen , miksi em lähettimien taajuudet on valittu noin typerästi ja mitä aiotte asialle tehdä? Siis meillä esim. VHF A kanavanipun kanavista näkyy vain osa , vaikka niiden nipun näkyvien kanavien signaalinvoimakkuus ja laatu on erinomainen.

 • Niin siis unohtui edelliseen viestiin sanoa , että lähin lähetin ja jonne antenni on suunnattu , on Espoon Järvikylässä

 • Unohtuipa tuosta aiemmasta lähetinlistasta vielä Oulunkylä , Helsinki , joka sekin on siis samoilla taajuuksilla.

  Saisi täällä palstalla olla edes yksinkertainen mahdollisuus editoida viestejä , ettei tarvitsisi näitä "korjaussarjoja" käyttää.

 • Otetaanpa ihan uusiksi. Siis seuraavat lähettimet ovat kaikki samoilla taajuuksilla:

  VHF A = 184,500 MHz
  VHF B = 198,500 MHz
  VHF C = 177,500 MHz

  Järvikylä, Espoo
  Oulunkylä, Helsinki
  Nukari, Nurmijärvi
  Virkkala, Lohja
  Lallinkulma, Karkkila
  Kulloo, Porvoo

  Miksi?????

 • Kun on samalla taajuudela kanavaniput, niin se parantaa digiboxien vikakorjausta, kun bittejä puuttuu. Analogi aikana samalla taajuudella tuli haamukivia, mutta tälläistä ei digissä voi tulla, vaan käytetään juuri tuohon virheenkorjantaan.

 • haamukivia = haamukuvia

 • Juu näinhän sen pitäisi mennä , että tuo monitie-eteneminen saattaa olla eduksi virheenkorjauksessa. Yleensä se toimii tarkoitetulla tavalla vain samasta lähettimestä suoraan tulevan signaalin ja siitä heijastuneiden välillä. Sen sijaan kahden tai useamman lähettimen välillä ei asiasta ole mitään verifioitua tutkimustietoa, tietääkseni.

  Meillä siis on tilanne , että VHF A kanavanipusta näkyy vain osa kanavista ja osa ei. Ne ,jotka näkyvät , näyttävät signaalinvoimakkuudeksi ja laaduksi parasta mahdollista. Minulle heräsi epäilys , että häiritsevätkö nuo muut samalla taajuudella olevat lähettimet jotenkin kun ovat sen verran lähellä , että mahdollisesti ovat kuuluvuusalueella.

  No tiedä hänestä , mutta monet muutkin ovat täällä palstalla valittaneet , että kanavanipuista puuttuu kanavia. Ei kuitenkaan kaikilla ne samat , vaan vaikuttaa vähän randomilta asialta.

  Tähän olisi kyllä syytä saada DNA:lta virallinen selvitys , miksi kanavaniput näkyvät vain osittain , vaikka kantoaalto on ihan jees. Meillä on lisäksi VHF-alueen antennivahvistin ns. laajakaista mallia eli kattaa koko VHF-alueen. Siis kun ei ole kanavanippukohtaisia vahvistimia , niin nekään eivät voi sotkea vastaanottoa. No digiboksista en tiedä , josko siinä olisi vikaa , mutta kyllä se muilla kanavanipuilla toimii ihan ok.

 • Argh.. Siis mitä v....a. Nyt tullaan siis pakottamaan myös SD kanavat (DVB-T2) korttilinkityksen taakse ? Ei hitto. Viimeinen kuolinisku HTPC käyttäjille.Taidan ryhtyä lestadiolaiseksi. Ja piratoida kaikki paska netistä.Vuosia jo käyttänyt pc rautaa television katselussa ja nykydigipoksit on täyttä kuraa siihen verrattuna. Vielä jotenkin nielin sen, että HD maksukanavat linkitetään. Se on sitten paluu kivikaudelle.

  Esimerkkinä mainittakoon: Nykyisessä laitteistossani on 3 DVB-T + 1 DVB-T2 viritintä Näillä olen teorisssa pystynyt tallentamaan yhtäaikaisesti 4 kanavanipun kaikki mahdolliset ohjelmat. (toki kovalevyn nopeus saattaa rajoittaa tilannetta). Eihän tälläistä tilannetta toki koskaan ole tullut eteen, mutta joustavuus on vain ollut huippua,

  En ole koskaan ymmärtänyt kaupallisten digipoksien rajoitteita. Esim. 2 virttimen boxilla joo voi tallentaa 2 kanavaa yhtä aikaa, kun tosiasiassi sillä pitäisi voida tallentaa kaikki mahdolliset kanavat 2 nipusta yhtä-aikaa. Nyt nämä linkitysjutu vielä rajoittavat tätä lisää. Jos ymmärisin oikein, niin todellakin voi tallentaa vain yhtä CI+ salauksella olevaa kanavaa kerrallaan, oli sitten virittimiä vaikka sata.

 • Kun samasta kanavanipusta ja näin ollen samalla taajuudella lähettettävistä kanavista puuttuu vain osa, vianselvitys aina mutkistuu.

  Tarkastin tekniikan puolelta vielä uudelleen, että lähettimessä ei näyttäisi olevan vikaa. Siihen, miksi eri asemat toimivat samalla taajuudella, ei ole antaa virallista vastausta, ratkaisuihin ei varmasti vaikuta yksi tai kaksikaan asiaa, vaan suunnitteluvaiheessa täytyy nähdä kokonaisuus. Välitin joka tapauksessa, Veikko, huomiosi palautteena eteenpäin verkonrakennukseen.

  Joka tapauksessa, kun kanavia puuttuu digiboksista, kyse on signaali ongelmasta. Kun kotikeinot (antennijohdon uusiminen, tehdasasetusten palautus, antennisuuntauksen tarkistus ja tarvittaessa digiboksin tarkistus) ongelman ratkaisuksi on tehty, pyydän tekemään virallisen vikailmoituksen asiakaspalveluun www.dna.fi/yhteystiedot, niin lähdemme selvittelemään vikaa tarkempien tietojesi kautta yksityiskohtaisemmin. Kun vikailmoitus menee asiakaspalveluun, saamme kerättyä myös tietoa, jos myös muilta käyttäjiltä on tullut samalta alueelta vastaavia ilmoituksia.

 • Jemina:

  Tuo linkki taitaa olla https://www.dna.fi/yhteystiedot

  Toimii vähän paremmin. :-).

  PS. Pitänee tutkia vähän perusteellisemmin noita kanavanippuja ja tehdä sitten tarvittaessa vikailmoitus.

 • Kiitos Veikko, olet oikeassa. Korjasin nyt kirjoitusvirheen osoitteesta omassa viestissäni. Kirjallisen viestinnän perussääntöihin kuuluu tarkistaa linkkien toimivuus ja nyt jätin sen kuitenkin tekemättä.

 • Pitääkö plustv kortti uusia vai toimiiko kuin ostin antenna ready hd digiboksin conax lukijalla?
  Kortti toimi televisiossa kortinlukijalla

 • PlusTV:n korttia ei automaattisesti tarvitse uusia, vaan riittää, että linkität kortinlukijan Minun palveluissani tai asiakaspalvelun kautta www.dna.fi/yhteystiedot.

  Jos kortti on kuitenkin ollut käytössä jo useampia vuosia ja jos kanavat eivät ala näkyä vuorokaudessa linkityksen jälkeen, on mahdollista että Tv kortti on tullut tiensä päähän ja täytyy vaihtaa. TV kortin vaihto tarvittaessa onnistuu DNA Kaupassa tai jos DNA kauppaan ei ole lähettyvillä, vaihdosta voi sopia asiakaspalvelun kanssa.

Kommentoi tai kirjoita uusi viesti

Nimesi ja viestisi näytetään julkisesti.Sähköpostiosoitettasi ei koskaan näytetä julkisesti.