Siirry uusimpaan kommenttiin
Tämä viesti on vanha ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa.

Hidas nopeus hyvästä signaalista huolimatta (DNA Kotinetti 4G)

Vastikään hankittu DNA Kotinetti 4G (laitteena ZTE MF286, ohjelmiston versio B02 eli ilmeisesti viimeisin ennen kuin DNA:n jo julkaisema B04 on lopullisesti jakelussa) ei anna täysistä signaalipalkeista huolimatta kuin noin max. 15 megan nopeuden (mitattu Speedtestillä useaan kertaan iltapäivän-illan aikana), vaikka sijainti, maaseudusta huolimatta, on DNA:n kuuluvuuskartan mukaan keskellä 4G LTE 1800 -aluetta. Verkko on lukittu suositusten mukaisesti "Vain 4G" -asetukseen (Automaattinen -asetuksen valinta vaikuttaa korkeintaan nopeutta laskevasti). Onko tämä normaalia sillä toki sitä luulisi, että signaalin voimakkuuden ollessa erinomainen myös nopeus olisi lähellä maksimia? Pitäisikö minun kokeilla jotain muuta asetusta kuten esimerkiksi taajuuden lukitsemista 1800MHz:iin (en kokeillut tätä hallintasivuston varoitusten takia)? Voiko Wi-Fi -taajuuden valinnalla (olen suosinut 2,4GHz:n verkkoa, koska omakotitalossa se läpäisee usein paremmin seinät kuin 5GHz:n taajuus, jota ohjekirjassa suositellaan) olla tähän vaikutusta?

Asiasta tekee harmittavan myös se, että hankintatilanteessa DNA Kaupan myyjä kaupitteli kahdella lisäeurolla 50 megan maksimin sijaan 150 megan maksimin 4G-yhteyttä, ja päädyin viimeksi mainittuun ajatellen, että kuuluvuuskartan perusteella ongelmaa ei pitäisi olla. Nyt yhteysnopeus on siis vain n. 10%:ia tuosta maksimista.

Kommentit

 • Hei Tigerman!

  Liikkuvanlaajakaistan nopeus riippuu monista tekijöistä kuuluvuuden lisäksi. Esimerkiksi etäisyys tukiasemaan ja muiden käyttäjien määrä verkossa vaikuttavat nopeuteen, kuten myös omassa kotiverkossa olevien laitteiden määrä. Mokkulan asetukset on myös hyvä tarkistaa. Esimerkiksi mainitsemaasi WLAN-verkon lähetyskanavan taajuutta kannattaa kokeilla vaihtaa.

  Jos haluat selvittää asiaa tarkemmin niin suosittelen olemaan yhteydessä suoraan asiakaspalveluumme niin voimme katsoa tilannetta asiakastietojen kanssa, kiitos.

  DNA Hanna palveluneuvoja
 • Ne hallintasivun varoitukset taajuuslukitukseen liittyen ovat täyttä puppua. Jos valitulla taajuudella ei löydy riittävää signaalia eikä yhteyttä mobiiliverkkoon synny, niin aina voi asetukset palauttaa ennalleen tai kokeilla toista taajuutta.

  Mitähän tarkoittaa "erinomainen" signaalivoimakkuus? Löytyykö tuosta ZTE:stä tarkempia signaaliarvoja, joita seuraamalla voisi faktaan perustuen sijoittaa sen laitteen juuri optimikohtaan? Vaikka kuinka käyttöpaikka olisi kuuluvuuskartan mukaan "keskellä parasta aluetta", niin lopulta kuitenkin se optimaalisin laitteen sijoituspaikka tai jopa asento asunnossa voi olla hyvinkin tarkalla (siis senteistä kiinni!).

 • DNA Hanna: Kiitos vastauksesta. Kokeilin Wi-Fin puolelta 5GHz:n taajuutta, mikä ei auttanut. Olen myös kahlannut aika lailla muutkin asetukset läpi (kokemusta kuitenkin löytyy näiden reitittimien säätämisestä aika paljon), eikä jäljellä ole oikein muuta, kuin kokeilla joko taajuuslukkoa tai sitten vaihtoehtoista sijaintia siitäkin huolimatta, että nykyisessä sijainnissa kaikki signaalipalkkien LED:t palavat. Onneksi tässä on kuitenkin menossa parin viikon kokeilujakso, joten ehtii vielä miettiä, mitä teen.

  mobilisti: En tosiaan ihan mittarimittauksiin perustanut kommenttiani erinomaisesta signaalivoimakkuudesta, vaan ihan raavaasti siihen, kuinka monta signaalipalkkia laite näyttää. Ymmärrän toki maallikkonakin, että signaaliin "optimaalisuuteen" vaikuttaa moni tekijä, mutta luonnollisesti oletan, että jos saan täydet 5/5 signaalipalkkia, niin nopeuden pitäisi olla hieman parempi kuin n. 10% maksimista. Ehkä tämä on 4G-laitteiden/-verkkojen ominaisuus (aiemmin en ole nimittäin käyttänyt) ja toisaalta voihan siitäkin jotain päätellä kun 4G-yhteyksien kohdalla ei anneta mitään vakionopeutta vaan minimi ja maksimi (esim. 5-50 megaa). Jospa kokeilen sitten vielä vaihtoehtoista sijoituspaikkaa täysistä palkeista huolimatta.

 • Palkit yrittävät kertoa jotain signaalin voimakkuudesta, mutta laadusta ne eivät kerro yhtään mitään.

  Vain ja ainoastaan ne dB-arvot RSSI, RSRP, RSRQ ja SINR todella osoittavat, millainen signaali on voimakkuudeltaan ja laadultaan.

 • Mobiililaajakaista 4G/3G on jaettua yhteyttä ja sen toimivuus riippuu muista laitteista kotiseutusi tukiasemassa. Vertaa siihen, että hommaat kiinteän laajakaistan 250M nopeudella ja kytket siihen 10 laitetta käyttäen niitä samaan aikaan. 4G-verkossa kannattaa olla 50M-nopeus, koska se täyttyy helpommin ja sitten et maksa turhasta - koska nopeudet ovat teoreettisia. Kuten DNA Hanna sanoi, niin liittymän miniminopeus on 5 Mpbs joka varmaankin kohdallasi ylittyy reippaasti ?

  Kannattaa myös kokeilla 3G verkon toimivuutta.

 • Kokeile tosiaan sitä 1800 Mhz lukitusta. On hyvin mahdollista, että modeemi lukittuu 800 Mhz taajuuteen, jota on kuitenkin lähes varmasti käyttöpaikassasi tarjolla. 800 Mhz alueella taajuuskaista on vain 10 Mhz, jolloin nopeuskin on puolet 1800 Mhz 20 Mhz taajuuskaistaan verrattuna.
  Ja tosiaan, ne signaalipalkit ovat useimmissa laitteissa vain vitsi. Kertovat jotakin signaalin voimakkuudesta, jolla taas ei ole paljonkaan tekemistä saavutettavan siirtonopeuden kanssa. Eli täydellä signaalin voimakkuudella (RSRP) ei missään nimessä taata sitä, että nopeus on teoreettista maksimia lähellä. Se kun ei muutu, vaikka käyttäjiä olisi tukiaseman alueella paljonkin aiheuttamassa häiriötä signaaliin ja kuluttamassa kapasiteettia.

 • Kiitos asiantuntevista vastauksista. Kävin nyt sitten vaihtamassa taajuuslukon arvoksi sen 1800MHz ja nopeus parani huomattavasti, joskin edelleen jäätiin alle 20 megan. Sain tosiaan käyttöönoton yhteydessä himpun verran alle 40 megaa ja tuolloin tietenkin vain yksi iPad oli yhdistettynä laitteeseen. Nyt yhdistettyjä laitteita on vajaa kymmenen, joskin niistä yli puolet ovat virran poissa ja jäljellä olevat tätä iPadia lukuun ottamatta ovat virransäästötilassa. Tapaan myös kaikista laitteista ottaa automaattiset päivitykset yms pois päältä, jotteivat ne itsekseen seikkailisi netissä. En sitten tietenkään siihen ole perehtynyt, että kuinka paljon tuo määrä yhdistettyjä laitteita vaikuttaa nopeuteen riippumatta siitä, kuinka ko laitteet nettiä käyttävät.

  Testasin myös pitää laitetta eri puolilla taloa ikkunoiden välittömässä läheisyydessä, mutta aiempaa testauskohdetta parempaa tulosta en saanut mistään.

  Jätän nyt laitteen asetuksiin "Vain 2,4GHz", "Vain 4G" ja 1800MHz.

  Tokihan asian niinkin voi nähdä, että onhan tämä tähän sijaintiin heittämällä paljon halvempi kuin kiinteä netti (esim. 24 megainen netti, josta tuli ulos max. 15 megaa huoltokäynninkin jälkeen, maksoi 30 euroa kuussa ja on ilmeisesti nyt kalliimpi). Tietenkin tässä nyt voisi vielä säästää viemällä laitteen takaisin DNA Kauppaan kokeilujakson ollessa voimassa ja kinuamalla sen kaksi euroa halvemman ja 100 megaa maksimissa (josta en pääse tässä sijainnissa näköjään ainakaan tällä hetkellä lähellekään nauttimaan) häviävän 4G-netin. Toisaalta ainahan tämän voi pitää siinä toivossa, että kuuluvuudet paranevat ja joka tapauksessa parin vuoden päästä voi kokemuksen syvällä rintaäänellä tehdä paremman päätöksen.

 • Mitäs @Tigerman laite kertoo SINR -arvoksi, näkyy kun painaa siinä etusivulla "lisätiedot" siitä signaaliarvon alapuolelta. Se kertoisi jo jotain, onko verkossa liikaa häiriötä.

 • @Purnipsi Olin itse asiassa juuri tätä tutkailemassa ja vertailemassa, mitä tapahtuu, kun lukitsee taajuuden 800:aan ja 1800:aan ko arvojen suhteen. 800:lla SIRN on n. -10dB:ssä (sig.voimak. -93dBm). 1800:lla SIRN on n. -2dB:sssä (sig.voimak. -108dBm). Tein Speedtestillä testejä ja PING:in suhteen 1800 jää n. 35:een ja 800 menee yli 40:n. Nopeuksien suhteen downloadit ovat suht samat (jäivät näin myöhäisellä ajankohdalla alle 10 megan) mutta uploadissa tuli selkeää eroa 800:n hyväks: 1800:lla jäi muutamaan megaan, 800:lla tuli runsaat 15 megaa.

  Jätin asetuksen 1800:aan paremman SIRN:n takia.

 • Vai on erinomainen signaalivoimakkuus!

  Kannattanee ensin keskittyä etsimään edes hyvä RSRP (-75 - -85 dBm), jos vaan suinkin jostakin suunnasta sellaisen signaalin saa "kuuluville". Kun signaalivoimakkuus paranee, on myös paremmat edellytykset saada RSRQ- ja SINR-arvot paremmiksi.

  SINR-arvon lisäksi on vähintään yhtä tärkeää tarkkailla myös RSRQ:ta, koska sen ilmaisemat häiriöt ovat päätelaitteen kannalta huomattavasti vaikeampia käsiteltäviä.

 • Zte ei kerro RSRQ:ta. Tuon Sinr se ilmoittaa negatiivisena lukuna, eli tuo -10 on oikeasti parempi kuin -2.

 • Eikä tää LTE niin riippuvainen signaalin voimakkuudesta, häiriöttömyys on tärkeämpi parametri. Maaseudulla, jossa saattaa olla vain yksi 1800MHz solu voi saada jopa 150Mbps vauhteja RSRP ollessa -100 dBm luokkaa, mutta RSRQ -3 dB ja SINR 20 dB.

 • Tänä aamuna nopeudet olivat kummallakin taajuudella jo lähellä 20 megaa ja jopa ylikin (LTE 800 oli nopeampi himpun verran). Tulkitsin ilmeisesti tuota SINR-arvoa väärin ja kyllä tuo LTE 800 -puoli on kaikin puoli parempi vaihtoehto, vaikkei LTE 1800 nyt kamalasti sille häviäkään. Kun asettaa taajuudeen käyttämään kaikkia vaihtoehtoja, niin ZTE asettuu kiltisti käyttämään viidellä palkilla LTE 800 -taajuutta, eikä mene LTE 1800:aan, jolle ZTE antaa vain kolme palkkia (toki tässä on käynyt selväksi, ettei noita palkkeja kannata tuijotella). Jätin asetuksen lopulta siihen (kaikkiin taajuuksiin), enkä esim. LTE 800:aan, jos nyt joskus sattuisikin LTE 1800 -puoli pelittämään paremmin.

  Eipä tuo signaali nyt sitten ollutkaan lähellekään erinomaista (pahoittelen maallikon tulkintaani palkkeihin perustuen). Sijainti on Pohjois-Suomessa 30km:iä Oulusta.

  Mennään nyt sitten 6-20 megalla 150 megakaton omaavalla 4G-netillä seuraavat pari vuotta ja lasketaan sitten uusi sopimus siihen 50 megakattoon.

  Kiitos kaikille vastauksista!

 • Aina poikkeuksiakin löytyy ja heikkokin signaali tulee riittävällä laadulla, mutta mitä heikompi signaali sitä pienemmät häiriöt riittää tekemään signaalista käyttökelvottoman.

 • Cellmapperista tuli bongattua, että lähin LTE-masto on sijainnissani vajaan 800 metrin päässä. Juuri sen ilmansuunnan ikkunaan ei tullut koitettua sijoittaa laitetta, joten otetaanpa se seuraavaksi projektiksi.

 • Saisiko apua kun Laitettiin netistä toi vain 4G modi päälle ni unohdettii tarkistaa sen SSID, joten kun yritämme kirjautua siihen emme pääse siihen. Emmekö voi muuttaa asiaa sillä tarvitsemme tuon kyseisen Dna-netin (Jota emme saa toimimaan) jotta pääsemme sinne DNAmokkulasivustolle, mistä voisimme muuttaa sen takaisin 2Ghn (Vaikka haluaisimme sen 4G:n)

 • @Ärsyyntynyt Mokkulaan kirjautumiseen ei vaadita "nettiä", vaan pelkästään WLAN-yhteys eli langaton yhteys (jota voi kontrolloida myös mokkulan fyysisestä painikkeesta, mikäli olisi sen mokkulasivustolla kytkenyt pois päältä) mokkulan ja ohjauslaitteen (tietokone, mobiililaite jne.) välillä. SSID löytynee mokkulan pohjasta ja vaikkei löytyisikään, niin sen erottanee hyvin WLAN-yhteyslistasta (mistä yleensäkin luodaan langattomia yhteyksiä) esim. parhaimman signaalin tai nimen perusteella.

 • Jep ja jos piuhan laittaa kiinni laitteeseen, niin ei pitäisi olla ongelmia laitteeseen yhdistettäessä. Onhan wifi myös päällä?

 • DNA:n 'Verkossa häiriötä' kartalla (https://www.dna.fi/vikatilanteet) ei näyttäisi olevan mitään ongelma-aluetta, vaikka Kempeleen Paiturissa on ollut alentunut datansiirtonopeus jo pian kuukauden? Katso kategoria 'tiedonsiirto heikentynyt 4LTE'.

  Keskinopeus on alueellani enää 3.5-6Mbit/s (ollut vielä vuosi sitten +20), lähetysnopeus 20Mbit/s, eli sigaaleissa ei ole vikaa (maston näkee), kaikki kaista on vain myyty moneen kertaan loppuun.

  Toivottavasti ne uudet tukiasemat saadaan pian pystyyn.

  PS. Voisitte antaa myyntihenkilökunnalle bonukset, asiakkaita jostain syystä vielä riittää.

 • Hei Jani!

  Nopealla diagnoosilla vaikuttaa siltä että alueen käyttäjämäärät verkossa ovat kasvaneet ja sitä myöten laitteesi yhteys heikentynyt. Olethan yhteyssä suoraan asiakaspalveluumme, niin pääsemme katsomaan mikä tuossa oikeasti mättää ja mitä tilanteen parantamiseksi olisi tehtävissä.

  DNA Ida S palveluneuvoja
 • Moi!

  4G kotimokkulani nopeus on usein päivisin ja iltaisin nykyään todella rajoitetun oloinen. Latausnopeus voi hyvinkin jäädä alle 10 Mb/s ja on nyt muutaman tunnin ollut noin 5-7 Mb/s luokkaa, päivisin 15-25 Mb/s. Tätä on jatkunut muistaakseni jo kaksi viikkoa. Maksan 150 Mb/s yhteydestä, yhteydestä jonka täyttä teoreettista nopeutta en tietenkään oleta täyttyvän, mutta tämänhetkinen nopeus tuntuu jo kovin turhauttavankin heikolta suoritukselta, kun kännykkäni Saunalahti 4G 50 Mb/s kuitenkin pystyy tästä samasta paikasta saavuttamaan samaan aikaan yli 35 Mb/s latausnopeuden. Ostaessani liittymän latausnopeus oli 110-130 Mb/s luokkaa ja silloin etsinkin modeemilleni parhaan paikan huoneesta tornia kohti, mutta nyt uuden paikan etsintä tuottaa parhaimmillaan vain marginaalisen parannuksen.

  Kokeiltuna ovat LTE 800 ja 1800, molemmat hyvinkin samantasoisia nykyään vaikka joskus vuosi sitten 1800 olikin johdossa.
 • Tarkennus: Sinä maksat 5 Mbit/s nopeudesta. Tämä alin sopimusehdot täyttävä nopeus kerrotaan kyllä sopimusehdoissa, jotka olet alllekirjoituksellasi hyväksynyt. Ylittävä on sitten vain plussaa ja kaupan päällistä.
 • Hei Toni!

  Kannattaa olla yhteydessä asiakaspalveluumme jonka kautta tuota voidaan selvittää tarkemmin ja katsoa saataisiinko yhteyden nopeutta paremmaksi.

  Asiakaspalvelu 044 144 044
  ma-pe 8-18
  la 9-16.30

  Palvelemme myös Facebookissa ja Twitterissä
  DNA Ilkka palveluneuvoja
 • Samaa haastetta. 4G verkon nopeus on meillä romahtanut 50 megasta 1 ja välillä 2. Toisinaan saattaa nousta 10 megaan mutta nykyisellään kynnetään hitaammin kuin 3G. Tänään tosin hävisi koko 4G, joten ei tarvitse enää huolehtia nopeudesta... Problem solved :-D
 • Turun keskustassa nopeudet kans heikentyneet. Noin vuosi sitten kun ostin 4G liittymän tuolla tutulla mf286:lla sai varmasti 40-60MB yleensä yli 60. Viime kuukausina nopeus on laskenut. Nyt puhutaan n. 2 Mt nopeuksista. Lasku ei vielä hyvinvointiani tuhoa mutta suunta on huolestuttava. Kipuraja on siinä 1Mt/s, sitten vaihtuu. Käytän vain kolmos bandia eli 1800mhz jonka olen huomannut toimivan parhaiten. Liekö puhelimet kaapannet 800mhz aika tehokkaasti vai miten. Kennon näen ikkunasta kun se on tuossa viereisen talon katolla ja asun yläkerroksissa. Varmaan täälläkin sama ongelma kuin mitä Jari Männistö sanoi; kaikki kaista on vain myyty moneen kertaan loppuun. Harmi kun tähän asuntoon ei saa kelvollista kiintää yhteyttä. Mobiilit mobiileille, kyllä kuitu pitäisi olla
 • 1 Mt/s = n.10 Mbit/s, ellet sitten tarkoittanut 1 Mbit/s. Se alittaisi luvatun 5 Mbit/s jatkuvan nopeuden.
 • Mitä siellä DNA:lla oikein säädetään? Mulla Hämeenlinnassa 50Mbit/s simmi reitittimessä, alussa nopeus oli noin 12Mbit/s putosi kesän lopulla 1Mbit/s ja pysyy siinä tasasen tappavasti, tuntuu että nopeutta rajoitetaan, koska niin tasan 1Mbit/s vauhdilla junnaa. Lähetysnopeus kuitenkin huitelee tuolla 15Mbit/s vauhdilla.

  Olin yhteydessä tekniseen tukeen, no vastuksen saataa jo jokainen arvata.
  "Ei olla tehty mitään, eikä aiota tehdä asialle mitään"
  KIITOS DNA:n tuki.
  Jos homma ei korjaannu tän kuun loppuun mennessä lähtee liittymät vaihtoon ja julistan teidän loistavan paskaa palvelua joka paikassa, missä palvelusta tulee puhe.
 • Hei Markus! Kertomasi mukaan kyse vaikuttaisi enemmänkin vain tukiaseman ruuhkautumiselta, tähän viittaa se että saamasi liittymän lähetysnopeus on normaalia ja latausnopeudet ovat hitaammat.

  Jos yhteysnopeudet eivät yllä luvattuun 5 Mbit/s miniminopeuteen niin näistä vain ilmoitus meidän vikapalveluun p.0800 300 500 verkon jatkosuunnittelua varten
  DNA Iiro palveluneuvoja
 • Jos myytte liittymää, ja lupaatte sille jonkun nopeuden, teidän tehtävä on hoitaa asia, en aio olla enää yhteydessä yhtään mihinkään, tästä on niin monta sähköpostia, vikailmoitusta ja soittoa jo tehty. homman stoppasi tuon teidän teknisen tuen henkilön puheluun syyskuun alussa, "mitään ei olla tehty" no voitteko korjata asiaa? "ei aiota tehdä sielläpäin mitään"

  Kiitos paskasta verkosta, valehtelevasta ja asioista mitään tietämättömistä torimyyjistänne.
 • "Jos yhteysnopeudet eivät yllä luvattuun 5 Mbit/s miniminopeuteen niin näistä vain ilmoitus meidän vikapalveluun p.0800 300 500 verkon jatkosuunnittelua varten"

  Eikö se viesti välity tätä kautta, vai onko teillä neuvostoliiton byrogratia siellä DNA:lla?

  Oletteko korjanneet kenenkään tänne tekemien ilmoitusten perusteella yhtään mitään? Minulle riitti se syyskuinen puhelu, pitäkää tunkkinne.
 • Siilinjärven keskusta (matkaa tukiasemaan n. 2km), taajuus lukittu 1800MHZ, jossa toimii parjaiten ja tulos on tässä ;
  Download 0.1 Mbps
  Upload 0.7 Mbps
  Koitappa siinä sitten katsoa DNA TV ...... juuei .....
  ZTE286_04
 • Aikooko DNA tehdä näille ongelmille mitään?
 • Jos yhteysnopeudet eivät yllä luvattuun 5 Mbit/s miniminopeuteen niin näistä vain ilmoitus meidän vikapalveluun p.0800 300 500 jotta voimme selvitää kyseisen liittymän toimintaa.

  Yleisellä tasolla emme voi tutkia tukiaseman tai liittymän toimintaa.
  DNA Iiro palveluneuvoja
 • Ihan turhaa sinne on soitella. DNA:ta ei kiinnosta. Yrityksen ideana on lupailla vaikka kuu taivaalta ja sitten tehdä toteutus mahdollisimman halvalla. Sama pätee kyllä muihinkin operaattoreihin.

  DNA Iiro puhuu ihan mitä sattuu sanoessaan, ettei yleisellä tasolla voi tutkia tukiaseman toimintaa. Kyllä voi ja DNA:n verkonvalvonta tekee sitä jatkuvasti. Ruuhkaiset tukiasemat ovat kyllä tiedossa, mutta asialle ei haluta tehdä mitään, koska se maksaa. Käyttäjän on mahdotonta näyttää toteen tukiaseman vajaa kapasiteetti Viestintävirastolle, joten operaattorit ovat turvassa vakavammilta valitusyrityksiltä.

  Itse tyytymättömänä DNA:n asiakkaana olen soitellut useita kertoa myös tuohon DNA Iiron yllä mainitsemaan numeroon ja myös asiaa käynyt DNA:n liikkeessä narisemassa. Vastaus on aina sama, joka yllä jo mainitaankin. Aina on tarjolla tuota "jatkosuunnittelua", joka on kokemusten perusteella synonyymi sille, että mitään ei oikeasti edes aiota tehdä.

  Omassa kohteessani kärsin hyvin yksinkertaisesta ongelmasta: suuntaani ei ole yhtään solua osoitettu vaan antennien keilat suuntautuvat ohi niin etten ole kunnolla edes sivukeilassa. Tämän minulle vahvisti eräs DNA:n tekninen asiakaspalvelija, vaikka sitä hän todennäköisesti olisi saanut suoraan edes sanoa, siis antennien suuntauksia.

  Tähän naurettavuuteenhan liittyy myös se, että DNA:n mielestä sen tukiasemien sijainnit ovat suuria salaisuuksia ja siksi asiakaspalvelu ei voi tarkkoja tietoja antaa. Naurettavaksi tämän tekee se tosiasia, että antennimastot ovat kauas näkyviä monta kymmentä metriä korkeita tolppia, jotka on myös lisäksi merkitty julkisiin karttoihin. Tuntuu hieman naurettavalta seisoa keskellä pihaa katselemassa kilometrin päässä näkyvää tolppaa ja samalla kuunnella, kuinka DNA asiakaspalvelu selittää tolpan sijainnin olevan suuri salaisuus.

  Lisäksi eri tolpissa sijaitsevien eri operaattorien kaikki antennit ja niiden taajuudet on varsin helppo selvittää kohtuu yksinkertaisella signaalinvoimakkuusmittarilla tai jopa matkapuhelimella.
 • eipä ole paljon eroa vaikka kytkee mokulan langanlliseen verkkoon yli 30 megan ei pääse yle areenaa pystyy katsomaan 2 minuuttia sitten yhteys katkeaa eipä taida30 megaa riittä yle areenan katsomiseen telian asikkaana luvattiin 100 megaa nopeus testi näytti 90 megaa eli aika lähelle luvattua nopeutta pääsi mittasin nopeuden aamulla ja illalla olen käyttänyt nopeuden mittaamiseen kiinteää verkkoa dna verkossa maksimi nopeuden pitäisi olla 150 megaa kauaksi jäädään siitä
 • Vanhemmilla on dna:n ns. 4G-yhteys ja  yhteydellä ei tule kuin max 2,5 megaa, signaalit pomppii edestakaisin. Dna aspan kanssa turinoinnista ei ollut mitään konkreettista hyötyä. Ruuhkainen  verkko mikä ruuhkainen, 5G kuulemma tulee ja poistaa ruuhkat, Hah. Ei taida 5G ensimmäisenä pikkutaajamiin tulla. Kilpailijalle ei hyödytä siirtyä, koska sama homma niiden verkossa. Laskutus kyllä toimii.
 • Ketjun aloittajana voisin laittaa tilannepäivitystä... Lähtötilanne on siis se, että laite on Limingassa (kasvava maalaiskunta), lähimpään 4G-mastoon on n. 600-800 metriä ja välissä on pieni metsikkö. Laitteessa on uusin firmis, se on lukittu 4G:hen ja akun avulla etsitty paikka sen ikkunan luota, josta tulee paras signaali (testailin DNA:n omalla "speedtestillä"). Nopeus tuppaa olemaan useimmiten n. 23 megan luokkaa. Öiseen aikaan olen joskus saanut jopa 45-50 megaan väliin osuvan tuloksen ja vastaavasti ruuhkaisina iltapäivinä ja iltoina nopeus on pahimmillaan 2-8 megaan. Löysin sivuston, josta näkyi 4G-keskivertonopeuksia eri operaattorien välillä ko. asuinalueella, ja DNA:n asiakkaat ovat tuntuneet saaneet muita operaattoreita nopeimmat keskiarvot. Netti ei ole pätkinyt ja ainoastaan 4G-boksin (MF286:n) firmis (nythän DNA-tarjoaa ns. A-versiota ko. laitteesta samalla kun selvittää alkuperäisen purkin firmisongelmia) on joissakin tilanteissa ollut ongelmallinen (hukkasi joitakin kuukausia sitten asetukset, jos virta katkesi, uusin firmis saattoi korjata tätä). 

  Omaan tilanteeseen olen ihan tyytyväinen, sillä tunnetusti 4G-sopparin maksiminopeus ei ole yhtä kuin keskivertonopeus tai se nopeus, jonka asiakas tulee saamaan. Netin nopeus on riittänyt omiin käyttötarkoituksiin loistavasti ja hintansa puolesta 4G-netti on huomattavasti halvempi kuin osoitteeseen ainoana vaihtoehtona oleva ADSL-yhteys. Näin jälkikäteen en missään nimessä sitten kuitenkaan ottaisi asiakaspalvelijan ympäripuhumaa 150 megan nettiä parilla lisäeurolla, sillä edes siihen perussopparin 50 megaan ei ole omassa osoitteessa koskaan päästy.
 • Todennäköisesti olet 800 Mhz verkon piirissä, joten teoreettinen max. nopeus on tämän verkon 5 Mhz taajuuskaistalla 75 Mbit/s. 45-50 Mbit/s tarkoittaa käytännössä, että olet verkossa ainut käyttäjä. Sinänsä operaattorin myynti ei tee mitään väärin, vaikka tarjoaa sinulle 150 Mbit/s maksiminopeuksia mahdollistavaa liittymää. Onhan tuo nopeus jossakin päin operaattorin verkkoa saavutettavissa, kun kyseessä on liikkuvaan käyttöön tarkoitettun palvelu.
 • Mulla Asuksen 4G AC55U modeemi/reititin..mistä tuon asetuksissa lukitaan tajuudelle 1800mhz ? Yritin etsiä asetusta, mutta en löytänyt ja amatöörinä en uskaltanut koskea asetuksiin juurikaan.
 • Tuo Asus 4G-AC55U voi vaatia firmware päivityksen. Taajuuslukitus löytyy vasta firmware versiosta 3.0.0.4.378.8150 alkaen ja vaatii myös LTE modulin firmware päivityksen versioon WWLC040.00.12.M12 tai siitä myöhempään.

  Tästä linkistä saat ladattua uusimman firmware:
  https://www.asus.com/fi/Networking/4G-AC55U/HelpDesk_Download/

  Sen verran todettakoon tuosta päivityksestä, että kannattaa tutustua hommaan huolella tai pyytää joku homman osaava kaveri apuun. Ei se päivitys mikään mahdoton ole, mutta sillä pystyy tekemään laitteesta käyttökelvottoman, jos pahasti mokaa.
 • Hitsaa nämä teidän yhteydet kyllä kohta oikeesti kiinni, linkkiin matkaa muutamia kilometrejä mutta kuuluvuus ihan syvältä. Asiakaspalvelun vastaus hienosti että käyttäjämäärät noussut alueella ja sitä myöten nooeudet heikentynyt no prkl asiakkaidenko vika se on että ei paukut riitä ja silti maksetaan samaa hintaa. Vaihto on enemmän kuin lähellä. Myyjät tulkaa tänne kehumaan miten hyvä on kuuluvuus!!!
 • Lähtee "kotimokkula" (MF286) palautukseen ja huomenna alkaa selvittely siitä onnistuuko sopimuksen purkaminen määräaikaisuudesta huolimatta. Sen verran oli luottoa ja kokemusta DNA:n palveluista että menin hölmöyksissäni tekemään kahden vuoden määräaikaisen sopimuksen DNA Supernetti 4G -liittymästä.

  Ennen liittymän vaihtamista (ennen oli DNA Tehonetti 4G eli 50 Mbit liittymä), eli noin viikko sitten, kaikki toimi kuten pitikin, ja nopeudet olivat suurimman osan ajasta lähellä maksimia. Nyt uudella liittymällä, päivällä nopeus käy jopa niinkin alhaalla kuin alle 10 Mbit mutta yöllä/aamuyöstä saatetaan päästä 90 Mbit. Asetuksien kanssa pelleilty tässä viikonlopun ajan ja mokkulaa siirretty paikasta toiseen mutta mikään ei auta. Itse en siis pysty tekemään mitään muuta asian hyväksi kuin muuttamaan unirytmiä niin, että valvon yöt ja nukun päivät, mikäli haluan jollain tavalla hyötyä liittymästä.

  Oudointa tässä asiassa on se, että puhelimessa oleva DNA Rajaton 4G Teho -liittymä toimii tätä viestiä kirjoittaessa todella paljon paremmin (suurimman osan ajasta noin 50 Mbit eli lähellä maksimia) kuin DNA Supernetti 4G, jossa kuitenkin teoreettinen maksiminopeus on 150 Mbit. Uskonkin, että DNA rajoittaa kyseistä liittymää jollain tavalla, asiakkaan tietämättä asiasta. Huomenna alkaa tosiaan asian selvittely ja mahdollisesti määräaikaisen sopimuksen riitauttaminen, mikäli asiaan ei tule selvyyttä. Asiakkaan harhaanjohtamista mm. puhelinmyynnin ja asiakaspalvelun osalta.
 • Jos olet lukenut sopimusehdot, niin 5 Mbit/s on alin jatkuva nopeus mikä on luvattu. 10 megaakin on siis tuplat siihen mistä maksat.
 • Sopimusehdot luettu ja olen tietoinen siitä erittäin pienellä tekstillä kirjoitetusta kohdasta jossa miniminopeudeksi luvataan vain 5 Mbit/s, mutta on puhelinmyyjän osalta harhaanjohdatusta sanoa että tarvitsen uuden laitteen uutta liittymää varten, koska entinen laitteeni ei tue "parempaa" taajuutta (2100Mhz), ja että kyseinen uusi liittymä on edellistä nopeampi, kun todellisuudessa uuden liittymän nopeutta rajoitetaan asiakkaan tietämättä ja sitä mainitsematta myyntitilanteessa. Tuosta taajuudesta ei todellisuudessa ole minulle edes mitään hyötyä koska signaali on suhteellisen heikko, mutta myyjä unohti tämän kertoa. Tässä ei edelleenkään olisi mitään ongelmaa, jos uusi liittymä toimisi yhtä hyvin kuin vanha hitaampi liittymä, mutta minulle kaupiteltiin tätä liittymää nopeampana ja kaikin puolin parempana.

  Kysyin vielä varta vasten että rajoittaako DNA nopeutta esim. tietyn datamäärän ylittyessä tai muussa vastaavanlaisessa tilanteessa ja vastattiin että ei, mutta lukuisten testien ja muiden asiakkaiden palautteen perusteella voidaan jo todeta että jotain mätää tässä on.
  Häiriökartta ei näytä heikentyntyttä tiedonsiirtoa alueellani, mutta onhan tuo nyt aika lailla heikentynyt kun nopeudet ovat tippuneet sieltä ~50Mbit/s tienoilta alle 10Mbit/s. Ja siis testeissä nopeudet kävivät myös alle tuon luvatun viiden megabitin, vaikka lopputulos pomppasi kuitenkin aina vähän sen yli (saattaa olla Speedtest.netin "ominaisuus")

  Varmaan tässä käy taas niin että asiakas on jälleen väärässä ja kustaan silmään kuten aina ennenkin, mutta pakkohan tähän on jotain selvyyttä yritettävä saada.
 • En usko, että DNA rajoittaa uutta liittymääsi. Vanhaa hitaampi se toki voi olla, mutta ihan muista syistä. Operaattorit jättävät markkinoinnissaan kertomatta paljon nopeuteen vaikuttavia asioita.

  Ehkä tiedätkin, että nuo ilmoitetut huippunopeudet ovat LTE-solun maksiminopeuksia, jotka jaetaan kysyiseen soluun kytkeytyvien asiakkaiden kesken. Ne eivät suinkaan siis ole millään tasolla yksittäiselle käyttäjälle varattuja kaistoja.

  Kirjoituksestasi ymmärsin, että sinulle on myyty 2100MHz taajuudella toimiva nopeampi liittymä. Tuo 2100MHz solu ja ilmeisesti toisella taajuudella oleva vanhan liittymäsi solu ovat toisistaan erillisiä solun kuormitusmielessä. Voi siis hyvin olla, että tuo 2100MHz solu palvelee suurempaa määrää käyttäjiä kuin vanha solusi ja sen takia nopeutesi ovat alhaisempia.

  Lisäksi operaattorit eivät kerro myöskään sitä, että korkeammalla taajuudella olevat signaalit ovat herkempiä mahdollisille esteille maston ja käyttöpaikan välillä. Näetkö LTE-reitittimestäsi RSRP, RSRQ ja SINR arvoja? Ne kertovat sinulle signaalisi voimakkuudesta ja laadusta. Erityisesti SINR arvo on ratkaiseva.

  https://www.taisto.org/Mobiiliverkkotekniikka 

  Tuolta sivulta löydät lisää tietoa noista arvoista ja millaisia niiden pitäisi olla.
 • Siis ovatko nämä LTE-solut liittymäkohtaisia, eli DNA Rajaton 4G teho ja DNA Supernetti 4G eivät käytä samoja soluja?

  Siitä vielä havainnollistava kuva: https://imgur.com/EMbAV1U


  Tilanne on ollut koko viikonlopun sama, eli halvempi ja hitaampana markkinoitu puhelimen DNA Rajaton 4G Teho suoriutuu poikkeuksetta aina testeissä paremmin lähetysnopeutta lukuunottamatta. Puhelimena Samsung Galaxy S8+, joka tukee kaikkia nykyisiä LTE-taajuuksia mutta en tiedä mikä tällä hetkellä käytössä. Reitittimen asetuksista kokeiltu lukita kumpaakin taajuutta, ja 2100MHz odotetusti suoriutuu hieman huonommin heikommasta signaalista johtuen.

  Onko tässä nyt sitten mitään tehtävissä vai olenko jumissa tämän liittymän kanssa seuraavat kaksi vuotta? Alle kaksi viikkoa tässä on kyllä mennyt mutta pätevätkö etämyynnin ehdot liittymiin? En yksinkertaisesti tee tällä uudella liittymällä mitään jos saan nopeamman yhteyden koneeseen jakamalla kännykän netin.

 • SNR suurimman osan ajasta alle 10 dB. Milläs tuota voi lähteä kerrostaloasunnossa parantamaan? Jotkut antennit DNA on aikoinaan saanut minulle myytyä mutta eipä noista näytä apua olevan lainkaan.
 • Solut eivät ole liittymäkohtaisia, mutta on mahdollista, että nuo kaksi liittymää ovat eri solua käyttäneet.

  SINR on varsin alhainen. Sillä on huippulukuja turha odottaa. Löydätkö reitittimen tiedoista Cell id nimistä lukua? Se kertoo sen solun id numeron, johon olet kiinnittynyt. Löytyy todennäköisesti samasta paikasta kuin SINR jne, jos on löytyäkseen.

  Kartasta https://www.cellmapper.net/ saitilla valitsemalla ensin maan, operaattorin ja verkon(4G) pääset tutkimaan, mistä niitä mastoja löytyy ja mitä soluja niistä on tunnistettu. Jos löydät reitittimen tiedoista tuon cell id:n niin pystyt tällä saitilla tunnistamaan sen maston ja solun, johon yhteydessä olet.

  Kerrostalo on hieman ongelmallinen paikka antenneja laittaa, mutta ei kuitenkaan aivan toivoton. Esimerkiksi jos sinulta löytyy parveke tai vaihtoehtoisesti voit laittaa ikkunan ulkopuolelle paneeliantennin, niin siitä voisi apua olla. Ikkunat, varsinkin uudemmat selektiivilasilla varustetut, heikentävät osaltaan signaalia.

  Lisäksi kannattaa tarkistaa löytyykö reitittimestäsi mahdollisuus lukita se määrättyyn taajuuteen. Taajuuslukolla voit ongelmatilanteessa valita millä taajuudella liikennöivään soluun reititin ottaa yhteyden. Varsinaisesti masto/solua et kuitenkaan pääse valikoimaan silläkään, mutta jos tuo 2100MHz taajuuden solut ovat ruuhkassa, niin voit estää niihin yhteyden muodostumisen tuolla tempulla.

  Jos DNA on myynyt sinulle joskus sellaiset pienet "tikut" lisäantenneiksi, niin niistä voit askarrella vaikka jotain. Muuta hyötyä niistä ei ole...
 • Jännä muuten, että DNA palveluneuvojat tai palveluasiantuntija eivät ole tähän ketjuun kommentoineet mitään pitkään aikaan. Onko kenties niin, että tässä puhutaan operaattorin kannalta liian kiusallisista asioista?

  Itse vaihtaisin heti sellaiselle operaattorille, joka rehellisesti kertoisi asioista niinkuin ne ovat ja tunnustaisi myös rehellisesti, että yrityksen ensisijainen tarkoitus on tehdä rahaa ja palvelujen tuottaminen on vain keino siihen. Toisin sanoen, parannuksia verkkoihin tehdään vain, jos niistä kuvitellaan tulevan enemmän tuottoa. Asiakas on vain välttämätön paha siinä yhtälössä.

 • Juu ei oo paljoo Dna väki kommentoinu ketjuun. Antaa hyvää kuvaa palvelusta
 • Otin kesällä kaksi nettiliittymää DNAlta. nopeus 50mbit/s
  toinen täällä Kanta Hämeessä nopeus oli aluksi n12-13Mbit/s Mutta putosi sitten 1 Mbit/s ja oli siinä pari kuukautta tasaisen tappavasti, aivan kun olisi nopeutta rajoitettu.. Tein vikailmoituksen, sieltä soitettiin että "ei olla tehty mitään, eikä tulla lähiaikoina tekemään mitään sinne suunalle" Aha ja kiitos haistakaa paska koko lafka. Sitten nopeus nousi taas alkuperäiseen nopeuteen, mutta putosi yllättäen tonne 3 Mbit/s vauhtiin. Nyt on elisan kortti reitittimessä.
  Aikoinaan kun tämä lafka käytti Velho nimeä, olin erehtynyt ottamaan sieltä langallisen netin, joka ei myöskään toiminnut kun silloin tällöin. Opin että vikapäivystykseen on turha soitella ja sama jatkuu edelleen.
  Silloin mm yksi keskustelu meni näin.
  Minä,Netti ei toimi,
  Velhon tyyppi, jaa en saa yhteyttä yhteenkään teidän talossa olevaan modeemiin, niitä on siellä 12 kpl. Kyllä tää vika on nyt sun koneessa.
  Tältä paskapuljulta ei pidä mennä ostamaan yhtään mitään.
  Ja oikeuteen vois haastaa vaikka ryhmäkanteella.
 • Jari Lehto: Osakeyhtiölaki määrittelee, että osakeyhtiön ainut tavoite on tuottaa voittoa, ellei muuta sovita. Eli asiakas on se kitisevä ja hankala osapuoli, jota kyllä saa potkia päähän miten kovaa vain haluaa. Dna ei pysty toimittamaan edes miniminopeutta 4G-liittymään, mutta myyntimiehet ovat kyllä myymässä 150 megan liittymiä suu vaahdolla.
 • Ei wörki, ei: Juu, tiedän kyllä tuon ja ole kanssasi samaa mieltä.

  Yrityksen toiminta etiikka onkin sitten toinen juttu. Tehdäänkö voitto rehellisellä avoimella kaupankäynnillä ja kerrotaan asiakkaille reilusti tuotteiden ominaisuuksista ja myös siitä mitä ne eivät ole. Vai myydäänkö tuotteita suu vaahdolla, kuten sanoit, välittämättä siitä onko kuluttajalla edes järkevää mahdollisuutta saada luvattuja nopeuksia.

  Tämähän ei suinkaan ole yksin DNA:n ongelma vaan kaikkien suomalaisten operaattorien yhteinen linja. Kaikki solun teoreettisella maksinopeudella eivätkä jollain todenmukaisemmalla nopeusarvolla. Esimerkiksi  liittymien toteutuneiden nopeuksien moodi voisi olla paljon parempi luku kuvaamaan, mitä oikeasti ollaan myymässä.
 • Kaupankäynti perustuu aina kusetukseen ja etiikka on etenkin suomalaisten teleoperaattorien toiminnassa tuntematon käsite. Dna myy kahden vuoden määräaikaisia sopimuksia ja kehottavat ostamaan nopeimman vaihtoehdon, joka matelee etana vauhtia. Lisäksi pelottelevat hinnan korotuksilla, jos liittymää ei uusita.
 • Irtisanoin sitten tänään kaikki muut DNA:n palvelut paitsi puhelinliittymän, joka on toiminut koko tämän episodin ajan vallan mainiosti. Tunti tuli juteltua asiakaspalvelun kanssa eikä minkäänlaista selvyyttä tullut. En tietysti oleta että hekään mitään taikureita ovat.

  Kännykän netillä mennään varmaan vuosi eteenpäin, näyttäisi tällä hetkellä toimivan paremmin kuin yksikään mokkula.
 • Myös 91410 suunnassa nopeudet putosi latauksessa alle 5mb/s ja ulos menee hädintuskin 500kt/s. Aika kaukana ollaan siitä 50 megasta. Aikaisemmin oltiin lähes luvattua. Tänne kirjoittelu ei tuskin mitään auta, mutta ompahan asiasta mainittu. Pieni vaiva se nykypäivänä on vaihtaa kerralla kaikki liittymät toiselle operaattorille
 • Hei Ville!

  Asiasta kannattaa olla suoraan meidän maksuttomaan vikapalveluun p.0800 300 500 niin tarkan osoitteen kuuluvuus voidaan tarkistaa ja tehdä samalla katveilmoitus. Jos nopeudet ovat yhtäkkiä pudonneet niin tuo kertoisi enemmänkin viasta ja asiasta tulisi ehdottomasti olla meihin suoraan yhteydessä, tätä kautta emme asiakastietojasi voi käsitellä
  DNA Iiro palveluneuvoja
 • 99,9 % todennäköiysyydellä vikapalvelusta kerrotaan, että alue on ruuhkainen ja no can do. Myyntimiehet ovat olleet alueella sen verran ahkerana ja myyneet uusia liittymiä. Omien kokemusten pohjalta ruotsalaistaustaiselta operaattorilta on täytynyt lähteä asiakkaita muualle, koska heidän 4G verkko pelaa nykyään testaamissani paikoissa hyvin. Näin ei ole ollut aiemmin. Ilmiötä ei selitä uusien tukiasemien rakentaminen.
 • Hei Iiro, älä viitsi jakaa numeroa johon soittamisesta ei ole apua muuhun kun matalaan verenpaineeseen. Mulle sanottu näin sielä:
  "Mitään ei olla tehty alueella ja ei tulla myöskään tekemään."
   Miksi jutella tollasten puhemiesten kanssa. Korjatkaa verkko ja älkää rajoittako nopeuksia, sillä saatte tyytyväisiä asiakkaita, minä läksin jo muulle.
 • Jos kyse on alueen ruuhkautumisesta niin silloin asiasta tehdään katveilmoitus jotka otetaan huomioon verkon jatkosuunnittelussa. Vaikka verkon toimintaa seurataankin meillä myös automaattisesti, auttavat katveilmoitukset meitä löytämään juuri tietyt ongelmapaikat.
  DNA Iiro palveluneuvoja
 • No nyt tuli kyllä paksua. Meidän tapauksessa ihan suoraan sanottin, että alue on ruuhkainen mutta parannusta ei ole tulossa. Jotain 5G:stä siinä haihateltiin, mutta kuolevaan maaseututaajamaan ei varmasti ensimmäisenä olla tuomassa ko. tekniikkaa. Te hyvin tiedätte ruuhkaiset aluuet, niin poistakaa ne kuuluvuuskartasta. Vähentyy ihmisten mielipaha.
 • onks tää ihan 4G nopeus?!
 • DNA:n 4G: http://dna.speedtestcustom.com/result/00e77350-d6c1-11e7-b66e-f157d9cc80e7

  Älkää sortuko määräaikaisiin sopimuksiin! Minulla on vielä vuosi sopparia jäljellä.
  Mielenkiintoisesti, kun sopimus tehtiin niin sitä seuraavan kuukauden aikana latausnopeus tippui kolmasosaan....
 • Älä huoli, dna antaa yllättävä helposti periksi ja purkaa sopimuksen. Varaa noin tunti aikaa ja ota yhteyttä asiakaspalveluun päivällä, vaikka lauantainakin (sellaisena aika, että tekninen aspakin on auki). Valita heikosta nopeudesta (mainitse alle 5 Mbps nopeus), sinut ohjataan tekniselle puolelle. He näkevät ja kylää myös tuntevat alueen tukiasemien kuormat. He pystyvät näkemään yllättävän paljon liittymän nopeuksista. Ja pystyvät toeamaan huonot nopeudet. Sen jälkeen sinut taas heitetään aspan puolelle ja määräaiakisen sopaprin päättäminen onnistuu.
   Itse ten vastaavan tempun vanhempien hitaalle 4G-liittymälle. Olisivat heti sanoneet irti liittymän, mutta pyysin laittamaan tietoihin että otamme yhteyttä kun korvaava ratkaisu on löytynyt.
 • Noista aloittajan ongelmista pääsee helpolla eroon laittamalla kaksoisantennin ulos ja suuntaamalla sen nopeimpaan tolppaan, kokeiltu juttu kahdellakin yhteydellä.Lukitus 1800 Mzh taajuudelle ja antenni, niin ollaan jossain 70-90 nopeuksissa, itsellä tulee yli 90 antennin kanssa ja tasaisesti.
 • Jokin jarru tuolla DNA:n mobiileissa on selvästi päällä. Vaihdoin vastikään Telialta pois, kun uskoin molempien yhteisverkossa toimivan yhtä hyvin ja halusin tv hubin käyttöön (senkin vain sen takia, että dna on karsinut alueen antennilähetyksiä hubin myyntiä edistääkseen).
  Paskat toimii!
  Dna antaa ulkoisilla tupla-antenneilla sisään 20-25 ja ulos tuplat tuosta, vuorokaudenajasta riippumatta ja reitittimen mukaan signaalit on täydet ja antennit suunnattu oikein. Telialla nopeudet oli käytännössä toisinpäin, josku upload tosin reilusti huonompi. Useimmiten voi katsoa esim 4k videoita häiriöttä YouTubelta. Tällä uudella liittymällä ei onnistu. Eikä hubin kautta pääse edes hd tason kuvaan, kuin harvoin.
  Kaikki on tarkistettu ja kokeiltu moneen kertaan ja ovat oikein, eli "vika" on selvästi tarkoituksellinen jarru operaattorin päässä. Miksi noita huippunopeuksisia kusetusliittymiä myydään tietäen, ettei päästä lähellekkään luvattuja nopeuksia? Villi arvaukseni on, että syy on raha.
 • Ei siellä mitään erityistä jarrua päällä ole. Noissa mobiililiittymissä nuo ilmoitetut nopeudet esim 150Mb/s ovat jaettua kaistaa. Kuten tuossa aikaisemminkin olen kirjoitellut, tuo 150Mb/s solun teoreettinen maksiminopeus, joka jaetaan kyseiseen soluun yhteyden ottaneiden asiakkaisen kesken. 20-25 megaa ei ole edes erityisen huono tulos. Jatkuvaa huippunopeuteen pääseminen vaatii hyvän signaalin lisäksi todellakin sen, että on solun lähes ainoa käyttäjä.

  Operaattorien markkinointi on todella harhaanjohtavaa ja tuskin kaikki myyjätkään eivät itsekään tiedä mitä myyvät. Ja härski rahastushan tuossa totta kai takana on.
 • Outoa että antenneilla ei tule parempaa, omalla antennilla, joka suunnattu tuonne valtatie 2:sen lähella olevaan mastoon, saan yleensä aina yli 90 ja sen tiedän, että en ole solun ainoa käyttäjä :). Onko celmapperilla katsottu se masto, mihin vaikka puhelin yhdistyy, se on yleensä paras ja taajuus 1800 Mzh:lle, jos on mahdollista.
 • Meillä sekä DNA:n että Telian tukiasemat ovat yhtä lähellä (LTE) , n 400m päässä.
  Telia antaa noin 10Mbits suuremmat latausnopudet, mutta senkin nopeudet jäivät Huawei-pupunkorvilla 15-30 haarukkaan maksimin ollessa noin 30 mbs, nopeus vaihtelee vuorokauden ajankohdan mukaisesti.
  Ulkoisella Königin (Motonet) MIMO-suunta-antennilla huiput nousivat primetime aikaan jopa 60 mbs mitä pupukorivlla ei koskaan saavutettu, keskivauhti nyt noin 30mbs kun suunta on karkeasti kohti 2km päässä olevaa LTE-A tukiasemaa (en tiedä vielä mitä tukiasemaa tuo oikeasti käyttää), antenni on adhoc'na nakattu tv-seinäkiinikkeeseen, paremmalla ajalla pitäisi kokeilla tarkempia vertikaali/horisontaalisuuntauksia sekä ulosvientiä (talossa on pelikatto millä voi olla merkitystä).
  Ulkoisesta antennista voi siis olla apua, ainakin lume-vaikutusta, jos ei muuta... 😀

 • Nyt on antennit suunnattuna noin 10km päässä olevalle mastolle, pääosin järven yli. Lisäksi lukittu kiinteä taajuus boxiin. Nyt antaa sisään 50-95 ja riittää hyvin. Ulospäin vaihtelee 5-30 ja pingi 26-30.
  Näillä pärjään jo hyvin.
 • Itellä on pulpettikaton takareunassa antenni ja suunnattu katon toiselle puolelle, katto on siis peltiä, ei näytä olevan mitään vaikutusta asiaan. Kyllä ulkoisella antennilla on aika lailla vaikutusta, pari laittanut ja vaikutus +50 megaa nopeuksiin.
 • Hiukan on meilläkin muuttunut. Nyt päästään illalla 1mb sisään ja 17mb ulos. Masto näkyy ikkunasta. Vajaa vuosi sitten oli sentään 80mb sisään ja 40mb ulos. Aika kelvottomia arvoja antaa.

 • Pakko ottaa osaa keskusteluun (En ole DNA:n asiakas tällä hetkellä)

  Paikkakunta: Riihimäki, Suomi 😀

  Itse irtisanoin Elisa Viihde sopimuksen (viihde+100M kaapelinetti) viikko sitten. Kyllästyin yhteyden pätkimiseen, sekä häiriöihin HD kuvassa. Pari soittoa tuli aikoinaan tehtyä asiakastukeen jossa neuvottiin modeemin tehdasasetusten palautukseen ja uudelleen käynnistyksen jälkeen aina hetken toimikin, kunnes ongelmat aina palautuivat. Tulin toimeen ajoittain pätkivällä netillä ja ajoittan pätkivällä HD kuvalla. (Olen liian vähään tyytyvä!).

  Pari viikkoa olen nyt tullut toimeen puhelimeni 4G liittymällä (Telia 50M). Olen käyttänyt sitä kaikkeen mihin Elisaa käytin. Netissä surffailuun ja Netflixin katseluu. Kotiini tuo liittymä tuo max 20M latausnopeuden, välillä 10M on kiven takana, mutta esim ei ole mitenkään päivittäistä käyttöä haitannut. Olen pystynyt katsomaan hyvin Netflixiä, HD kuvalla, Youtubea HD kuvalla, (ja television HD kuva näkyy ilman pätkimistä). Eli kaikki on hyvin?

  No ei oikeastaan 😀 Hairahdin hankkimaan kyseisen operaattorin sikahyvän diilin! 300M suoraan ilmojen halki, Supenopea liikkuva laajakaista. Voisi kuvitella, että kun liikkuessa luvataan 300M Niin paikallaan se olisi vielä enemmän. No ei ole. Ei ole yhtään enempää kuin 10-20M.

  Kaveini kävi viikonloppuna kylässä ja hänellä on Elisan liittymä (50M) puhelimessa. Testaili sen nopeutta ja kevyesti meni 30M rikki...  Operaattorin vaihtoa suunnittelen tässä... Pitää myös DNA:n nopeus kotona testata. 1kk varmasti paljastaa asioiden laidan.

  Mutta siis opetuksena tässä on se, että pitää testa omassa käytössä miten laitteet/yhteydet toimivat. Mikä on riittävä nopeus itselle. Minulle myös riittäisi tuo nykyinen nopeus, mutta jos muilta operaattoreilta saa samalla rahalla enemmän, niin miksi en ottaisi.

  Jatkossa en tule sitoutumaan mihinkään määräaikaisiin sopumuksiin. Tulen aina vaihtamaan liittymää sen mukaisesti kun palvelujaan kehittävät.

  Tajusin myös tässä kaikessa liittymien vaihtodumban yhteydessä, että säästän vuodessa 500€, kun pärjään ilman Elisa Viihdettä+kiinteää nettiä. (Tuo puhelimen liittymä pitää joka tapauksessa olla, kun eihän sitä elämää voi vain kotona elää:)

  Eli jos DNA ei jollain toimi, niin äänestäkää jaloilla ja kukkaroilla. Etsikää omaan käyttöönne paras vastine rahoille. Ja ottakaa niitä max 100M langattomia, ja 50M Riittäisi myös.

  Vielä pitää sen verran lörpötellä. Myyjällä pitäisi olla suurempi vastuu myös näiden nettien kaupittelussa. Operaattoreilla on varsin kattavat tiedot omien mastojen kuormituksesta ja kapasiteetista. Vaikka myydään liikkuvaa laajakaistaa, niin kyllä suurin osa ajasta ollaan kotona. Ja varsinkin kun sitä 4G nettiä myydään kotiboxien kera kotiin. Tulisi myyjän selvittää tarkemmin tarjotut/alueen mahdolliset yhteysnopeudet.

  Valveutunut kuluttaja voi turvautua ilmaiseen tietoon valintaa tehdessään, niin ei mene niin pahasti pieleen:

  Nettitutka tarjoaa tarkkaa paikkatason tietoa yhteyksien nopeuksista. Perustuu käyttäjien tekmiin mittuksiin: https://www.netradar.org/fi

  Paikkakuntasi verkkomastot ja kivaa nippelitietoa niihin liittyen löydät: https://www.cellmapper.net/map

  Parempien yhteyksien puolesta!

  -Tommi-
 • Ps4 nat1 houkuttelemana otin DNA superin (150mb). mokkulamodeemilla yhteys n.20mb ja 100e ulkoantennilla terästettynä max.40-50mb yölläki. antennin ja maston väli n.500m ja välis ei oo MITÄÄN. läppärillä testattu joka oli ainoo yhdistetty laite, eli paskan möivät. ei jatkoon sopparin loppues. samsung s6 elisan liittymällä antaa samas paikas 70-80mb päivälläki
 • Tuleeko siitä antennista millaisia taajuuksia, onko se kaksoisantenni ja pystyykö mokkulassa lukitsemaan niitä taajuuksia, ne nyt kannattaa katsoa ensin nopeutta hakiessa. Noin lähellä olevaan mastoon voi kokeilla suunnata antennia hiukan yläviistoon, sekin voi auttaa,
 • kaksoisantenni ja taajuus lukittuna 1800:seen sai lopulta 75mb yöllä. 50% saa siitä mistä maksaa. avun säätöhön sai muilta asiakkailta, kiitos siitä teille 😀
 • Maksat 5 Mbit/s nopeudesta. Tuon ylimenevä on kaupan päällistä ja/tai markkinointipuheita.
 • Arpapeliähän se näissä on, että kenen liittymä toimii parhaalla nopeudella missäkin. Tuohon 150 megaan tuskin pääsee missään, vaikka mahdollisuus laitteiden puolesta olisikin, sata on ihan realistinen nopeus vielä hyvässä paikassa.
 • Eipä tunnu yhtään kivalta nykyään madella tällä DNA:n 150 Mb/s yhteydellä josta maksan 19,90€/kk, joka päivällä tarjoaa vain 800KB/s - 1,5 MB/s latausnopeutta esim. ladatessani uusia pelejä Steamista. Naisystävän vanhempien kotona löytyy Telian 100Mb/s yhteys josta maksavat 16€ vielä jonkun aikaa ja hyvin saan siellä aina 14~ MB/s ladattua kun kyläilen.

  Jos eivät DNA:lla meinaa jotain asialle vihdoin tehdä niin jää tämä liittymä mahdollisimman nopeasti historiaan. On ihme porukkaa kun antavat vieläkin asiakkaidensa ärsyyntyä tällä tavoin palveluihinsa.
 • 1 MB/s on n. 10 Mbit/s. Eli saat kuitenkin reilusti enemmän kuin alarajan 5 Mbit/s mistä sopimuksesi mukaan maksat.
 • Voitko jo painua trollailemasta, Kimppikoo? Toistat vain yhtä ja samaa asiaa jonka me kaikki jo tiedämme.
 • Olisiko muukin hommannut mokkulan dna:lta?

  Ei sitä kapasiteettia kaikille riitä. Vain hän, joka ei tiedä mobiilitekniikasta tuon taivaallista, haukkuu muita neuvojia trolleiksi.

  Koska oikeasti, saat mistä maksat, liikkuva laajakaista LIIKKUVALLA nopeudella.

  Kerroit että Telia toimii, vaihda sinne, vuoden päästä voi olla että sekin antaa enää 2 Mbps. Hommaa KUITU, jos haluat kunnon nopeutta aina.
 • Täällä ei voi valittaa Dna:aan mokkula yhteyksien nopeuksia, uudella mokkulalla nopeus nousi noin 30 megaa entisestä. 

 • No joo, noin 2,5 vuotta sitten otettiin DNA:n kotimokkula. Silloin  rajoitettu 50/50 ja sitä nopeudet tosiaan olikin. Nyt tällä hetkellä, vuosi sitten tarjottiin rajatonta ja sen otin, koska vaimon kännykällä saatu nopeudet 120/80. Noh, meni pari kuukautta ja enää ei riitä kaista kolmelle koneelle jossa pyörii esim youtube ja netflix. Aivan täyttä puuroa kuva. Mutta mahtuu DNA:N HEVONVITUN VAIHTELUVÄLIIN!!! 5MB!!!! Ei oikeutta irtisanoa... Täytyypähän vaan todeta että haistakoon... sit lähtee 4 kännyliittymää ja tuplakaista ainakin pois, plus sukulaiset... 😀
 • Jani, jos toisen operaattorin verkko ruuhkautuu samalla tavalla, lähdetkö uudestaan ja sukulaiset ?

  Kaista on jaettu jokaisella operaattorilla.
 • Myitte tällaisen minulle: "DNA Rajaton 4G Teho Extra". Liittymän nopeus on pääkaupungin ytimen (missä 10-18Mbs yleensä) sen verran hidas että edes oma dna:n nopeustestisivunne ei pääsääntöisesti avaudu - jos jollain kertaa avautuu, tulee error heti 'aloita'-painikkeen painamisen jälkeen. Paikkana Uusikaupunki: Netti ei toimi, signaalia ei ollenkaan yli hehtaarin tontilla, asutusta n. 100m välein. Puhelimena toimiva n. vuoden vanha tunnettu malli. - Miten ajattelitte selvittää ongelmanne?
 • Kysehän ei ole ruuhkautumisesta vaan silkasta valehtelemisesta. Linkki myyty Elisalle, minkä kautta meille tuli aiemmin se paras yhteys. Asiasta valittaessa siitä ei mitään mulle kerrottu vaan sain siitä tietää muuta kautta. Mitään muutoksia ei muka ole tapahtunut.
 • Oon saanu nyt 2 kuukautta pärjätä tämmösel netillä. Dna:lla sanotaan että kaikki on kunnossa. Puolvuotta sitten oli 15-20mb lataus ja 3-5 lähetys.
 • Oon saanu nyt 2 kuukautta pärjätä tämmösel netillä. Dna:lla sanotaan että kaikki on kunnossa. Puolvuotta sitten oli 15-20mb lataus ja 3-5 lähetys.
 • Hei Dome,

  Nettiyhteyksiä koskevia ongelmia emme voi täällä tukisivustolla käsitellä, sillä ne vaativat asiakastietoja.
  Olisithan viasta siis ystävällisesti yhteydessä asiakaspalveluumme tai maksuttomaan vikapalveluumme 0800 300 500 niin tutkitaan tilannetta tarkemmin, kiitos.
  DNA Hanna-Mari palveluneuvoja
 • DNA Hanna-Mari, on tietenkin selvää, että ette voi asiakastietoja täällä käsitellä, mutta mitäpä, jos osallistuisitte keskusteluun ihan yleisellä tasolla. Valtaosassa näistä ns. ongelmista on kyse siitä, että te myytte koko ajan lisää liittymiä, mutta että lisää riittävästi kapasiteettia verkkoonne.
  Tukiasema 150M soluilla menee nykyisin varsin helposti tukkoon, kun videoiden katselu netin kautta on lisääntynyt ja operaattorien pitäisi se kapasiteetin lisäämisessä huomioida. Tavallinen netissä surffaus aiheuttaa liikennettä vain purskeissa, mikä lomittuu suhteellisen hyvin toisten käyttäjien liikenteeseen tarjoten kaikille kohtuullisen kaistan. Video sen sijaan vaatiin kaistaa jatkuvasti. Solun 150M yhteiskapasiteettiin ei kovin montaa HD-videota mahdu, 4K:sta puhumattakaan.
  DNA Hanna-Mari, mitäpä jos kerrankin olisitte rehellisiä ja vastaisitte tänne, että ei teitä oikeastaan kiinnosta sitä kapasiteettia lisätä, koska se maksaa. Langattomat verkot ovat tarjonneet operaattoreille loistavan mahdollisuuden rahastaa katteettomilla lupauksilla ja nyt kun 4G:n osalta alkaa kaistanleveys ja vapaat taajuudet loppumaan kesken, niin olisi sekin hyvä tunnustaa.
  Samalla voisitte, vaikka alkaa rehellisesti kertomaan, mitä se 5G tarkoittaa ja ettei se tule tarjoamaan supernopeita yhteyksiä kuin hyvin pienellä alueella.

  Terveisin
  Jari Lehto
 • Dna hypernetti kangasalalla
 • Hypernetti Kangasala
 • Hei Viljar,

  Näppärin tapa lähteä selvittämään ongelmaa on olla puhelimitse yhteydessä joko maksuttomaan vikapalveluumme 0800 300 500 tai ota yhteyttä asiakaspalveluumme.
  DNA Hanna-Mari palveluneuvoja
 • Jari Lehto

  Oletko tullut ajatelleeksi, ettei sitä radiokapasiteettia ole loputtomiin? Loputtomasti ei yhtä tajuutta voi lisätä, vaikka tarvetta olisikin. Ei kannata kiireellä sanoa kiinteitä laajakaistoja muutaman euron säästön toivossa - niissä kun kapasiteettia voi olla jopa 10 Gbps. Ei edes tuleva 5G tule ratkaisemaan kapasiteettiongelmaa ilmassa.
 • Asiakas 1M 

  Taisit kyllä ymmärtää viestini aivan väärin päin. Viestissäni juurikin pyydän DNA:ta rehellisesti kertomaan, mikä todellinen tilanne on ja että 5G on jotain aivan muuta kuin mitä operaattorit antavan ymmärtää. Operaattorien markkinointiviestintä pyrkii peittämään mahdollisimman tehokkaasti tekniikan asettamatta rajoitukset.

  Ikävä kyllä viestisi on sen verran huonoa suomenkieltä, että en ymmärrä mitä kiinteistä verkoista haluat sanoa tarkalleen. Se toki ymmärrän, että mainitset niissä olevan kapasiteettia. Se on totta ja mainitsemasi 10Gbps ei ole edes lähelläkään ylärajaa. Paljon vielä paljon nopeampiakin yhteyksiä on mahdollista toteuttaa yhdelläkin kuituparilla. Tuo muutaman euron säästö kommentti jää epäselväksi. Omassa viestissänihän en mainitse lainkaan kiinteitä yhteyksiä.
 • Ei tarvi soittaa dna-vikapalveluun, jos/kun hidas yhteys. Myynti kertoo suoraan luurissa totuuden katsomalla heidän omia kuuluvuuskarttoja (erilaiset mitä asiakkaille näytetään). DNA:n verkkosivuilla peittoalue on esitetty Valheellisesti: Täysi väritys esim. 4G-kuuluvuudelle, mutta puhelimessa palveluneuvoja näkee suoraan että erittäin heikko kenttä alueella. Omalla kohdallani kenttä niin heikko ettei edes nopeustestisivu jaksa latautua eli käytännössä 0 Mb/s suurimman osan vuorokaudesta. 50 tai 100 mb/s myyvät nämä HUIJARIT. Varokaa astumasta DNA-tehomyyjien ansaan. Itse astuin. Parin euron kk-säästöillä min. satakertaiset tappiot.
 • Tästä opimme taas kerran, että mikä ei ole rikki, sitä ei kannata korjata. Mikä ihme siinä on, että muutaman euron kk-maksun säästön vuoksi porukka oikein hakemalla hakee vaikeuksia?
 • Kyllähän operaattori itse rajoittaa tuota nopeutta


 • kivajuttuDNA.jpg

  Kokeilin tässä samalla tuon kotimokkulan vierestä älypuhelimellani Saunalahden 50 Mb/s nettiä, tarjosi sentää 7 mb/s. Torni löytyy n. 200 metrin päästä.

  Olisikohan teidän pikku hiljaa aika tehdä jotain tälle kun ei edes perus 5mb/s nopeuslupaus enää kykene täyttymään? Olihan tuo melkein se luvattu 150 Mb/s kun ostin tämän teiltä n. 2½ vuotta sitten.
 • Mulla DNA hypernetti. Täysin kusettusta!! Olen vaihtanut liitymän ja sim kortin ja ei mitään hyötyä! 4 km päässä tulokset paljon paremmat vaikka olen ihan 4g kartalla
 • Kaikki operaattorit kusettaa,rajoittavat 10-15 prosenttiin luvatusta,saavat samalle kaistalle 8-9 asiakasta sopimaan,bisnes on bisnes

 • Sama hypernetti 4 km päässä. Mistä sellainen ero???
 • @Viljar Todennäköisesti tuossa jälkimmäisessä on eri tukiasema käytössä. Ekassa kuvassa olet todennäköisesti peittoalueen rajalla, eli siis tukiaseman lähete ei kuulu laitteellesi kunnolla = nopeus on hidas.

  Matkapuhelinverkon tukiasemat ovat käytännössä kuin isoja wifitukareita. Samalla lailla etäisyys ja esteet, kuten metsä ja mäet heikentävät signaalia ja sen laatua ja siten myös nopeutta. Myös ruuhkaa voi olla, eli samalla tukiasemalla ei riitä tiedonsiirtokapasiteetti niin suurelle asiakasmäärälle, kuin sen alueella on.

  Operaattorit eivät suinkaan rajoita yhteysnopeuksia, kuten Petri tuossa kirjoitti. Suurin rajoittava tekijä on vain käyttäjämäärä. Jos olet yksin jonkin tukiaseman, jossa kapasiteettia riittävästi on ja laitteesi on kyllin kehittynyt, niin saat kyllä Hypernetillä sen lupaaman maksimin, eli n. 300Mbps. Jos samaan tukiasemaan yhdistää toinen käyttäjä, niin sitten se on 300/2=150, jos samanaikaisesti testataan, ja edelleen jakaantuu kahdella jos tuleekin 4 käyttäjää, jotka samanaikaisesti maksimaalisesti verkkoa kuormittaa.
 • No miten se hypernetti mulla kotona sitten noin huono voi olla? Saman verran joudun kuitenkin maksamaan. Olis reilu jos sais vaikka puolet tästä lupatusta nopeudesta. Tosi huono nettiyhteys ja katke aika usein. Olen muutaman kerran soitanut Dna asiakaspalvelun. Kaikki kuulema kunnossa, hyvin pitäis toimii. Olisko nut kuitenkin mahdollista vahvista signalia että pystyis olemaan enemmän käyttäjäitä saman aika netissa?
 • Asusin wnnen heösinkissä itäkeskuksen läjellä ja olin tosi tyytyväinen nettiyhteyden vaikka siellä on käyttäjäitä huomattavasti enemmään kun täällä kangasalalla. Netti toimis niinkun pitäis ja ei valittanut kertakaan minnekään. Nyt olen ollut dna asiakaspalvelun kanssa yhteydessä muutaman kerran kun hermpt ei miena enää kestää tommosta todella huonoa nettiyhteyttä. Ei ole mitään hyötyä ollut vaikka asiakaspalvelun takia vaihtoin ensin sim kortin ja sitten liitymän. Pitäiskö mun nyt muuta osoite että sais sen netin toimimaan???
 • Näkee bisneksen hyvin,esim kokkolan suurteollisuus alueella nopeudet eri luokkaa,se on hyvä rahasampo,yksityiset maksaa tyhjästä...
  Yksityiset saa 10-15% nopeudesta

 • Niin siellä tulee jopa yli luvatun...

 • Olen todella pettynyt DNA,mutta vaihtamalla ei parane,samanlaista bisnestä muillakin

 • No miten se hypernetti mulla kotona sitten noin huono voi olla?
  ---
  Kyllä se hyvinkin voi olla.
  Mobiiliverkossa jopa muutama metri voi vaikuttaa ratkaisevasti yhteyden toimintaan, puhumattakaan kilometreistä. On erityisen ratkaisevaa, ettei sinun ja tukiaseman välissä olisi mitään suurempia esteitä, kuten metsää, mäkiä, rakennuksia taikka lumi- tai vesisadetta.

  Minulla esim. olohuoneessa DNA:n 4G antaa vain 10/5Mbps nopeutta, mutta kun siirryn noin 5m eteisen ikkunalle, niin nopeus onkin jopa 250/40Mbps. Ratkaisevaa on se, että tuossa 5m matkalla on esteitä (rakennus, kantava seinä), mutta kun 5m siirryn, niin esteet eivät enää varjosta signaalia.

  DNA:n kuuluvuuskartta on hyvin karkeasti suuntaa antava. Missä sen mukaa peittoa on, niin tosiaan saa jonkinlaisen yhteyden.
 • Paska puhetta!!! Joku paikka jo pitäis olla jokaises kämpäs missä netti toimii, Muuten turha mainosta mitä hypernettiä jos se toimii vain pellolla missä on tukiasema 100m päässä. Koetakaa nyt saada ne tukiasemat kuntoon että sais myydä sitä mitä ostetaan
 • Minä siirryin Telian Hybridiin, keskimääräiset nopeudet olivat 5-25mb (sekä Dna että Telia 4G, purkin sijainnista, korkeudesta, hinnasta, nopeusluokasta tai suunta-antenneista riippumatta heikko nopeus) keskimääräiseen 45-80mbs. Nopeus riippuu etäisyydestä lähimpään dslamiin. Suosittelen taajamissa.
 • Viljar, usko pois, voi olla hyvinkin niin, ettei yhteys toimi ollenkaan asunnossasi, jos se on kovin syrjässä tukiasemasta. DNA taikka kukaan muukaan operaattori ei voi taata sitä, että ihmisten asunnoissa mobiilinetti välttämättä toimii.  Mobiilin luonne vaan on se, että jossain se toimii ja jossain ei. Koska nopeutta ei ole fyysisesti sidottu mihinkään (kuten ethernetillä, ADSL:llä taikka valokuidulla toteutetuissa yhteyksissä), se tosiaankin voi toimia nopeasti jossain mutta taas jossain hädin tuskin. Tämä on käyty läpi myös liittymän palvelukuvauksessa, jonka toivottavasti olet lukenut ja sisäistänyt.

  Tukiasemat yleensä ampuvat viuhkamaisesti kolmeen tai neljään eri suuntaan, sektoriin. Jos olet sektoreiden rajalla taikka kuuluvuusalueen rajamailla, niin toiminta voi olla juurikin kuvailemaasi. Joskus ulkoiset antennit voivat auttaa, jos ongelma on erityisesti talon rakenteista johtuvaa. Paksuseinäiset kivitalot ja myös energiatehokkaasti rakennetut talot ovat myrkkyä mobiiliverkon signaalien kululle.

  En edusta DNA:ta, mutta
 • Satanen antaa nyt 17.95..joku vika kun antaa noinkin paljon...heh
 • Ostakaa kiinteä senkin köyhät ja lakatakaa valittamasta kun ei 4G anna.
 • Turha haukkua ketään köyhäksi. Moni ostaisi kiinteän, jos nopea sellainen olisi tarjolla. Toki jonkin 1-24 M ADSL:n saa, mutta sitä en nopeaksi laske. Uplink-nopeudet ovat ADSL:ssä aivan naurettavia.

  Kuitua operaattorit puolestaan myyvät vain niille, jotka sopivassa paikassa sattuvat asumaan. Muille sitä ei myydä edes isommalla rahalla. Ja vaikka tarjoutuisi itse kaivattamaan valokaapelin operaattorin haluamaan paikkaan, niin sekään ei kelpaa operaattorille kelpaa.
 • Kuitu seinässä,sairaan kallis

 • Onko 1m rikas,miten määritellään


 • Taidan olla yhä ainoa tyytyväinen täällä :), tässä ilta yhdeksän arvo. Viljarille ja muile senverran neuvoja, että jos saapi sen netin toimimaan 1800 MHz taajuudella, niin onhan se huomattavasti nopeampi mitä 900:sella toimiminen. 4km päässä se taajuus voi olla tuo 1800 ja nopeus nopeampi, tosin harvoin ilman antennia ja hyvää sekä oikeaa suuntausta päästään noihin ylläoleviin lukuihin, se oikea suuntaus tarkoittaa sitä nopeinta ja vahvinta tukiasemaa.
 • Ei auta suuntaus, ei taajuuslukot eikä rukoilu, ei antennin korkeus tai suunta-antennin malli - jos lähimmät tukiasemat ovat kaikki ruuhkaisia eikä kaista riitä.
  Jos aamulla pääsee sataan megaan, mutta loppupäivä menee 20llä niin vika on kyllä muualla.
 • Onneksi täällä ei vielä ole isompia ruuhkia, tukkosuutta tuntuu olevan myös kilpailevilla yhtiöillä, tulee vielä varmaan pahenemaan kun joka kodissa pyörii 4K kuva netin kautta.
 • En suosittele kellekkään DNA 4G 50-300Mbps nettipakettia, 4kk nyt ollu käytössä mutta en ole koskaan saanut 10mbps parempaa latausnopeutta. Yks helvetin kusetus koko paketti, kaupittelivat hyvänä ja erittäin nopeana nettinä ja todellisuus on tällästä paskaa. Asiakaspalvelusta vastataan vaan ”juujuu pitäs signaalin olla sinne teille ihan hyvä” ja taajuudet lukittu yms yms mikään ei oo auttanut. Ois vaan pitäny samantien purkaa tällänen roskasopimus.
 • Nopeuksissa on kyse vain siitä, kuka kusettaa kuluttajaa eniten. Dna lienee markkinajohtaja tällä saralla.

  https://www.tekniikkatalous.fi/talous_uutiset/nain-operaattorit-puijaavat-kuluttajaa-tokeroin-jymaytys-on-liittymanopeus-6539295
 • Kiitos tiedoista. MOI mobiilihan toimii DNA verkossa ja sieltä saa 100Mbs mokkulaliittymän €18/kk. Hinnan kanssa tarkenee, mutta nopeuksien kanssa voi alkaa viluttamaan.... /t/.... Pitää tsekata Elisa, kännykällä saa kevyesti yli 30Mbs vaikka ruuhkasuomessa ollaankin.
 • Viikon sisällä nopeudet putosi 0.3 ja 0.4 tienoolle Turussa postinumeroalueella 20320. Onko jotakin tapahtunut yhtäkkiä? Pornoakaan ei voi enää katsoa normaalisti - pian on julistettava kansallinen hätä- ja puutostila.

  Nyt Dnan pojat netti kuntoon ennenkuin alkaa barrikadeja nousta kaduille!
 • Olen 6 vuotta seurannut Espoon Saunalahden alueella kuinka DNA:n nopeudet vain putoavat. Tällä hetkellä arki-iltana download 2Mbit/s ja liittymä on DNA Welhokaista 4G 100M.

  Ei hyvä... suorastaan linssiin viilaamista. Kilpailijan liittymällä tulee samaan aikaan 45Mbit/s tavaraa sisään. • Turussa netti alkoi pelittää normaaliin tapaan muutaman päivän hidasteluvaiheen jälkeen, kiitos DNAlle mitä sitten teittekin.

  Turussa nopean liikenteen datatarve on tunnetusti suurinta ja tärkeintä koko Suomessa joten tämän alueen viat on korjattava aina prioriteettiluokaltaan ensimmäisinä kuntoon. Kiitän ymmärryksestä muualla maassa :).
 • No nyt alkoi netti toimii! Ei auttanut mikä muu kun muutto Helsinkiin.
 • Tyypillistä operaraattoreille,minulla tulee 10%,bisnes,tuohon kaistalle mahtuu 10,kaikilta rahat pois........
 • Kun lukee pikkutekstin,se on täysin laillista........heh
 • Bisneksen näkee muunmuassa kokkolan suurteollisuus alueella,hyvä rahasampo..tulee 100+

 • Kymmenen vuotta sitten latasin ADSL-laajakaistalla nopeammin kuin mihin tämä säälittävä DNA:n 150 meganen nykyään enää pystyy päiväsaikaan. Aluksi tuli päälle 10 megatavua/s, nyt hyvä jos 5-10 megabittiä/s eli alkaa olla alle kymmenesosa siitä oli. Välillä laskeudutaan muutamaksi tunniksi jopa alle sen luvatun 5Mb/s

Kommentoi tai kirjoita uusi viesti

Nimesi ja viestisi näytetään julkisesti.Sähköpostiosoitettasi ei koskaan näytetä julkisesti.