Hidas nopeus hyvästä signaalista huolimatta (DNA Kotinetti 4G)
Vastikään hankittu DNA Kotinetti 4G (laitteena ZTE MF286, ohjelmiston versio B02 eli ilmeisesti viimeisin ennen kuin DNA:n jo julkaisema B04 on lopullisesti jakelussa) ei anna täysistä signaalipalkeista huolimatta kuin noin max. 15 megan nopeuden (mitattu Speedtestillä useaan kertaan iltapäivän-illan aikana), vaikka sijainti, maaseudusta huolimatta, on DNA:n kuuluvuuskartan mukaan keskellä 4G LTE 1800 -aluetta. Verkko on lukittu suositusten mukaisesti "Vain 4G" -asetukseen (Automaattinen -asetuksen valinta vaikuttaa korkeintaan nopeutta laskevasti). Onko tämä normaalia sillä toki sitä luulisi, että signaalin voimakkuuden ollessa erinomainen myös nopeus olisi lähellä maksimia? Pitäisikö minun kokeilla jotain muuta asetusta kuten esimerkiksi taajuuden lukitsemista 1800MHz:iin (en kokeillut tätä hallintasivuston varoitusten takia)? Voiko Wi-Fi -taajuuden valinnalla (olen suosinut 2,4GHz:n verkkoa, koska omakotitalossa se läpäisee usein paremmin seinät kuin 5GHz:n taajuus, jota ohjekirjassa suositellaan) olla tähän vaikutusta?
Asiasta tekee harmittavan myös se, että hankintatilanteessa DNA Kaupan myyjä kaupitteli kahdella lisäeurolla 50 megan maksimin sijaan 150 megan maksimin 4G-yhteyttä, ja päädyin viimeksi mainittuun ajatellen, että kuuluvuuskartan perusteella ongelmaa ei pitäisi olla. Nyt yhteysnopeus on siis vain n. 10%:ia tuosta maksimista.
Hei Tigerman!
Liikkuvanlaajakaistan nopeus riippuu monista tekijöistä kuuluvuuden lisäksi. Esimerkiksi etäisyys tukiasemaan ja muiden käyttäjien määrä verkossa vaikuttavat nopeuteen, kuten myös omassa kotiverkossa olevien laitteiden määrä. Mokkulan asetukset on myös hyvä tarkistaa. Esimerkiksi mainitsemaasi WLAN-verkon lähetyskanavan taajuutta kannattaa kokeilla vaihtaa.
Jos haluat selvittää asiaa tarkemmin niin suosittelen olemaan yhteydessä suoraan asiakaspalveluumme niin voimme katsoa tilannetta asiakastietojen kanssa, kiitos.
Ne hallintasivun varoitukset taajuuslukitukseen liittyen ovat täyttä puppua. Jos valitulla taajuudella ei löydy riittävää signaalia eikä yhteyttä mobiiliverkkoon synny, niin aina voi asetukset palauttaa ennalleen tai kokeilla toista taajuutta.
Mitähän tarkoittaa "erinomainen" signaalivoimakkuus? Löytyykö tuosta ZTE:stä tarkempia signaaliarvoja, joita seuraamalla voisi faktaan perustuen sijoittaa sen laitteen juuri optimikohtaan? Vaikka kuinka käyttöpaikka olisi kuuluvuuskartan mukaan "keskellä parasta aluetta", niin lopulta kuitenkin se optimaalisin laitteen sijoituspaikka tai jopa asento asunnossa voi olla hyvinkin tarkalla (siis senteistä kiinni!).
DNA Hanna: Kiitos vastauksesta. Kokeilin Wi-Fin puolelta 5GHz:n taajuutta, mikä ei auttanut. Olen myös kahlannut aika lailla muutkin asetukset läpi (kokemusta kuitenkin löytyy näiden reitittimien säätämisestä aika paljon), eikä jäljellä ole oikein muuta, kuin kokeilla joko taajuuslukkoa tai sitten vaihtoehtoista sijaintia siitäkin huolimatta, että nykyisessä sijainnissa kaikki signaalipalkkien LED:t palavat. Onneksi tässä on kuitenkin menossa parin viikon kokeilujakso, joten ehtii vielä miettiä, mitä teen.
mobilisti: En tosiaan ihan mittarimittauksiin perustanut kommenttiani erinomaisesta signaalivoimakkuudesta, vaan ihan raavaasti siihen, kuinka monta signaalipalkkia laite näyttää. Ymmärrän toki maallikkonakin, että signaaliin "optimaalisuuteen" vaikuttaa moni tekijä, mutta luonnollisesti oletan, että jos saan täydet 5/5 signaalipalkkia, niin nopeuden pitäisi olla hieman parempi kuin n. 10% maksimista. Ehkä tämä on 4G-laitteiden/-verkkojen ominaisuus (aiemmin en ole nimittäin käyttänyt) ja toisaalta voihan siitäkin jotain päätellä kun 4G-yhteyksien kohdalla ei anneta mitään vakionopeutta vaan minimi ja maksimi (esim. 5-50 megaa). Jospa kokeilen sitten vielä vaihtoehtoista sijoituspaikkaa täysistä palkeista huolimatta.
Palkit yrittävät kertoa jotain signaalin voimakkuudesta, mutta laadusta ne eivät kerro yhtään mitään.
Vain ja ainoastaan ne dB-arvot RSSI, RSRP, RSRQ ja SINR todella osoittavat, millainen signaali on voimakkuudeltaan ja laadultaan.
Mobiililaajakaista 4G/3G on jaettua yhteyttä ja sen toimivuus riippuu muista laitteista kotiseutusi tukiasemassa. Vertaa siihen, että hommaat kiinteän laajakaistan 250M nopeudella ja kytket siihen 10 laitetta käyttäen niitä samaan aikaan. 4G-verkossa kannattaa olla 50M-nopeus, koska se täyttyy helpommin ja sitten et maksa turhasta - koska nopeudet ovat teoreettisia. Kuten DNA Hanna sanoi, niin liittymän miniminopeus on 5 Mpbs joka varmaankin kohdallasi ylittyy reippaasti ?
Kannattaa myös kokeilla 3G verkon toimivuutta.
Kokeile tosiaan sitä 1800 Mhz lukitusta. On hyvin mahdollista, että modeemi lukittuu 800 Mhz taajuuteen, jota on kuitenkin lähes varmasti käyttöpaikassasi tarjolla. 800 Mhz alueella taajuuskaista on vain 10 Mhz, jolloin nopeuskin on puolet 1800 Mhz 20 Mhz taajuuskaistaan verrattuna.
Ja tosiaan, ne signaalipalkit ovat useimmissa laitteissa vain vitsi. Kertovat jotakin signaalin voimakkuudesta, jolla taas ei ole paljonkaan tekemistä saavutettavan siirtonopeuden kanssa. Eli täydellä signaalin voimakkuudella (RSRP) ei missään nimessä taata sitä, että nopeus on teoreettista maksimia lähellä. Se kun ei muutu, vaikka käyttäjiä olisi tukiaseman alueella paljonkin aiheuttamassa häiriötä signaaliin ja kuluttamassa kapasiteettia.
Kiitos asiantuntevista vastauksista. Kävin nyt sitten vaihtamassa taajuuslukon arvoksi sen 1800MHz ja nopeus parani huomattavasti, joskin edelleen jäätiin alle 20 megan. Sain tosiaan käyttöönoton yhteydessä himpun verran alle 40 megaa ja tuolloin tietenkin vain yksi iPad oli yhdistettynä laitteeseen. Nyt yhdistettyjä laitteita on vajaa kymmenen, joskin niistä yli puolet ovat virran poissa ja jäljellä olevat tätä iPadia lukuun ottamatta ovat virransäästötilassa. Tapaan myös kaikista laitteista ottaa automaattiset päivitykset yms pois päältä, jotteivat ne itsekseen seikkailisi netissä. En sitten tietenkään siihen ole perehtynyt, että kuinka paljon tuo määrä yhdistettyjä laitteita vaikuttaa nopeuteen riippumatta siitä, kuinka ko laitteet nettiä käyttävät.
Testasin myös pitää laitetta eri puolilla taloa ikkunoiden välittömässä läheisyydessä, mutta aiempaa testauskohdetta parempaa tulosta en saanut mistään.
Jätän nyt laitteen asetuksiin "Vain 2,4GHz", "Vain 4G" ja 1800MHz.
Tokihan asian niinkin voi nähdä, että onhan tämä tähän sijaintiin heittämällä paljon halvempi kuin kiinteä netti (esim. 24 megainen netti, josta tuli ulos max. 15 megaa huoltokäynninkin jälkeen, maksoi 30 euroa kuussa ja on ilmeisesti nyt kalliimpi). Tietenkin tässä nyt voisi vielä säästää viemällä laitteen takaisin DNA Kauppaan kokeilujakson ollessa voimassa ja kinuamalla sen kaksi euroa halvemman ja 100 megaa maksimissa (josta en pääse tässä sijainnissa näköjään ainakaan tällä hetkellä lähellekään nauttimaan) häviävän 4G-netin. Toisaalta ainahan tämän voi pitää siinä toivossa, että kuuluvuudet paranevat ja joka tapauksessa parin vuoden päästä voi kokemuksen syvällä rintaäänellä tehdä paremman päätöksen.
Mitäs @Tigerman laite kertoo SINR -arvoksi, näkyy kun painaa siinä etusivulla "lisätiedot" siitä signaaliarvon alapuolelta. Se kertoisi jo jotain, onko verkossa liikaa häiriötä.
@Purnipsi Olin itse asiassa juuri tätä tutkailemassa ja vertailemassa, mitä tapahtuu, kun lukitsee taajuuden 800:aan ja 1800:aan ko arvojen suhteen. 800:lla SIRN on n. -10dB:ssä (sig.voimak. -93dBm). 1800:lla SIRN on n. -2dB:sssä (sig.voimak. -108dBm). Tein Speedtestillä testejä ja PING:in suhteen 1800 jää n. 35:een ja 800 menee yli 40:n. Nopeuksien suhteen downloadit ovat suht samat (jäivät näin myöhäisellä ajankohdalla alle 10 megan) mutta uploadissa tuli selkeää eroa 800:n hyväks: 1800:lla jäi muutamaan megaan, 800:lla tuli runsaat 15 megaa.
Jätin asetuksen 1800:aan paremman SIRN:n takia.
Vai on erinomainen signaalivoimakkuus!
Kannattanee ensin keskittyä etsimään edes hyvä RSRP (-75 - -85 dBm), jos vaan suinkin jostakin suunnasta sellaisen signaalin saa "kuuluville". Kun signaalivoimakkuus paranee, on myös paremmat edellytykset saada RSRQ- ja SINR-arvot paremmiksi.
SINR-arvon lisäksi on vähintään yhtä tärkeää tarkkailla myös RSRQ:ta, koska sen ilmaisemat häiriöt ovat päätelaitteen kannalta huomattavasti vaikeampia käsiteltäviä.
Zte ei kerro RSRQ:ta. Tuon Sinr se ilmoittaa negatiivisena lukuna, eli tuo -10 on oikeasti parempi kuin -2.
Eikä tää LTE niin riippuvainen signaalin voimakkuudesta, häiriöttömyys on tärkeämpi parametri. Maaseudulla, jossa saattaa olla vain yksi 1800MHz solu voi saada jopa 150Mbps vauhteja RSRP ollessa -100 dBm luokkaa, mutta RSRQ -3 dB ja SINR 20 dB.
Tänä aamuna nopeudet olivat kummallakin taajuudella jo lähellä 20 megaa ja jopa ylikin (LTE 800 oli nopeampi himpun verran). Tulkitsin ilmeisesti tuota SINR-arvoa väärin ja kyllä tuo LTE 800 -puoli on kaikin puoli parempi vaihtoehto, vaikkei LTE 1800 nyt kamalasti sille häviäkään. Kun asettaa taajuudeen käyttämään kaikkia vaihtoehtoja, niin ZTE asettuu kiltisti käyttämään viidellä palkilla LTE 800 -taajuutta, eikä mene LTE 1800:aan, jolle ZTE antaa vain kolme palkkia (toki tässä on käynyt selväksi, ettei noita palkkeja kannata tuijotella). Jätin asetuksen lopulta siihen (kaikkiin taajuuksiin), enkä esim. LTE 800:aan, jos nyt joskus sattuisikin LTE 1800 -puoli pelittämään paremmin.
Eipä tuo signaali nyt sitten ollutkaan lähellekään erinomaista (pahoittelen maallikon tulkintaani palkkeihin perustuen). Sijainti on Pohjois-Suomessa 30km:iä Oulusta.
Mennään nyt sitten 6-20 megalla 150 megakaton omaavalla 4G-netillä seuraavat pari vuotta ja lasketaan sitten uusi sopimus siihen 50 megakattoon.
Kiitos kaikille vastauksista!
Aina poikkeuksiakin löytyy ja heikkokin signaali tulee riittävällä laadulla, mutta mitä heikompi signaali sitä pienemmät häiriöt riittää tekemään signaalista käyttökelvottoman.
Cellmapperista tuli bongattua, että lähin LTE-masto on sijainnissani vajaan 800 metrin päässä. Juuri sen ilmansuunnan ikkunaan ei tullut koitettua sijoittaa laitetta, joten otetaanpa se seuraavaksi projektiksi.
Saisiko apua kun Laitettiin netistä toi vain 4G modi päälle ni unohdettii tarkistaa sen SSID, joten kun yritämme kirjautua siihen emme pääse siihen. Emmekö voi muuttaa asiaa sillä tarvitsemme tuon kyseisen Dna-netin (Jota emme saa toimimaan) jotta pääsemme sinne DNAmokkulasivustolle, mistä voisimme muuttaa sen takaisin 2Ghn (Vaikka haluaisimme sen 4G:n)
@Ärsyyntynyt Mokkulaan kirjautumiseen ei vaadita "nettiä", vaan pelkästään WLAN-yhteys eli langaton yhteys (jota voi kontrolloida myös mokkulan fyysisestä painikkeesta, mikäli olisi sen mokkulasivustolla kytkenyt pois päältä) mokkulan ja ohjauslaitteen (tietokone, mobiililaite jne.) välillä. SSID löytynee mokkulan pohjasta ja vaikkei löytyisikään, niin sen erottanee hyvin WLAN-yhteyslistasta (mistä yleensäkin luodaan langattomia yhteyksiä) esim. parhaimman signaalin tai nimen perusteella.
Jep ja jos piuhan laittaa kiinni laitteeseen, niin ei pitäisi olla ongelmia laitteeseen yhdistettäessä. Onhan wifi myös päällä?
DNA:n 'Verkossa häiriötä' kartalla (https://www.dna.fi/vikatilanteet) ei näyttäisi olevan mitään ongelma-aluetta, vaikka Kempeleen Paiturissa on ollut alentunut datansiirtonopeus jo pian kuukauden? Katso kategoria 'tiedonsiirto heikentynyt 4LTE'.
Keskinopeus on alueellani enää 3.5-6Mbit/s (ollut vielä vuosi sitten +20), lähetysnopeus 20Mbit/s, eli sigaaleissa ei ole vikaa (maston näkee), kaikki kaista on vain myyty moneen kertaan loppuun.
Toivottavasti ne uudet tukiasemat saadaan pian pystyyn.
PS. Voisitte antaa myyntihenkilökunnalle bonukset, asiakkaita jostain syystä vielä riittää.
Hei Jani!
Nopealla diagnoosilla vaikuttaa siltä että alueen käyttäjämäärät verkossa ovat kasvaneet ja sitä myöten laitteesi yhteys heikentynyt. Olethan yhteyssä suoraan asiakaspalveluumme, niin pääsemme katsomaan mikä tuossa oikeasti mättää ja mitä tilanteen parantamiseksi olisi tehtävissä.
4G kotimokkulani nopeus on usein päivisin ja iltaisin nykyään todella rajoitetun oloinen. Latausnopeus voi hyvinkin jäädä alle 10 Mb/s ja on nyt muutaman tunnin ollut noin 5-7 Mb/s luokkaa, päivisin 15-25 Mb/s. Tätä on jatkunut muistaakseni jo kaksi viikkoa. Maksan 150 Mb/s yhteydestä, yhteydestä jonka täyttä teoreettista nopeutta en tietenkään oleta täyttyvän, mutta tämänhetkinen nopeus tuntuu jo kovin turhauttavankin heikolta suoritukselta, kun kännykkäni Saunalahti 4G 50 Mb/s kuitenkin pystyy tästä samasta paikasta saavuttamaan samaan aikaan yli 35 Mb/s latausnopeuden. Ostaessani liittymän latausnopeus oli 110-130 Mb/s luokkaa ja silloin etsinkin modeemilleni parhaan paikan huoneesta tornia kohti, mutta nyt uuden paikan etsintä tuottaa parhaimmillaan vain marginaalisen parannuksen.
Kokeiltuna ovat LTE 800 ja 1800, molemmat hyvinkin samantasoisia nykyään vaikka joskus vuosi sitten 1800 olikin johdossa.
Kannattaa olla yhteydessä asiakaspalveluumme jonka kautta tuota voidaan selvittää tarkemmin ja katsoa saataisiinko yhteyden nopeutta paremmaksi.
Asiakaspalvelu 044 144 044
ma-pe 8-18
la 9-16.30
Palvelemme myös Facebookissa ja Twitterissä
Olin yhteydessä tekniseen tukeen, no vastuksen saataa jo jokainen arvata.
"Ei olla tehty mitään, eikä aiota tehdä asialle mitään"
KIITOS DNA:n tuki.
Jos homma ei korjaannu tän kuun loppuun mennessä lähtee liittymät vaihtoon ja julistan teidän loistavan paskaa palvelua joka paikassa, missä palvelusta tulee puhe.
Jos yhteysnopeudet eivät yllä luvattuun 5 Mbit/s miniminopeuteen niin näistä vain ilmoitus meidän vikapalveluun p.0800 300 500 verkon jatkosuunnittelua varten
Kiitos paskasta verkosta, valehtelevasta ja asioista mitään tietämättömistä torimyyjistänne.
Eikö se viesti välity tätä kautta, vai onko teillä neuvostoliiton byrogratia siellä DNA:lla?
Oletteko korjanneet kenenkään tänne tekemien ilmoitusten perusteella yhtään mitään? Minulle riitti se syyskuinen puhelu, pitäkää tunkkinne.
Download 0.1 Mbps
Upload 0.7 Mbps
Koitappa siinä sitten katsoa DNA TV ...... juuei .....
ZTE286_04
Yleisellä tasolla emme voi tutkia tukiaseman tai liittymän toimintaa.
DNA Iiro puhuu ihan mitä sattuu sanoessaan, ettei yleisellä tasolla voi tutkia tukiaseman toimintaa. Kyllä voi ja DNA:n verkonvalvonta tekee sitä jatkuvasti. Ruuhkaiset tukiasemat ovat kyllä tiedossa, mutta asialle ei haluta tehdä mitään, koska se maksaa. Käyttäjän on mahdotonta näyttää toteen tukiaseman vajaa kapasiteetti Viestintävirastolle, joten operaattorit ovat turvassa vakavammilta valitusyrityksiltä.
Itse tyytymättömänä DNA:n asiakkaana olen soitellut useita kertoa myös tuohon DNA Iiron yllä mainitsemaan numeroon ja myös asiaa käynyt DNA:n liikkeessä narisemassa. Vastaus on aina sama, joka yllä jo mainitaankin. Aina on tarjolla tuota "jatkosuunnittelua", joka on kokemusten perusteella synonyymi sille, että mitään ei oikeasti edes aiota tehdä.
Omassa kohteessani kärsin hyvin yksinkertaisesta ongelmasta: suuntaani ei ole yhtään solua osoitettu vaan antennien keilat suuntautuvat ohi niin etten ole kunnolla edes sivukeilassa. Tämän minulle vahvisti eräs DNA:n tekninen asiakaspalvelija, vaikka sitä hän todennäköisesti olisi saanut suoraan edes sanoa, siis antennien suuntauksia.
Tähän naurettavuuteenhan liittyy myös se, että DNA:n mielestä sen tukiasemien sijainnit ovat suuria salaisuuksia ja siksi asiakaspalvelu ei voi tarkkoja tietoja antaa. Naurettavaksi tämän tekee se tosiasia, että antennimastot ovat kauas näkyviä monta kymmentä metriä korkeita tolppia, jotka on myös lisäksi merkitty julkisiin karttoihin. Tuntuu hieman naurettavalta seisoa keskellä pihaa katselemassa kilometrin päässä näkyvää tolppaa ja samalla kuunnella, kuinka DNA asiakaspalvelu selittää tolpan sijainnin olevan suuri salaisuus.
Lisäksi eri tolpissa sijaitsevien eri operaattorien kaikki antennit ja niiden taajuudet on varsin helppo selvittää kohtuu yksinkertaisella signaalinvoimakkuusmittarilla tai jopa matkapuhelimella.
Omaan tilanteeseen olen ihan tyytyväinen, sillä tunnetusti 4G-sopparin maksiminopeus ei ole yhtä kuin keskivertonopeus tai se nopeus, jonka asiakas tulee saamaan. Netin nopeus on riittänyt omiin käyttötarkoituksiin loistavasti ja hintansa puolesta 4G-netti on huomattavasti halvempi kuin osoitteeseen ainoana vaihtoehtona oleva ADSL-yhteys. Näin jälkikäteen en missään nimessä sitten kuitenkaan ottaisi asiakaspalvelijan ympäripuhumaa 150 megan nettiä parilla lisäeurolla, sillä edes siihen perussopparin 50 megaan ei ole omassa osoitteessa koskaan päästy.
Tästä linkistä saat ladattua uusimman firmware:
https://www.asus.com/fi/Networking/4G-AC55U/HelpDesk_Download/
Sen verran todettakoon tuosta päivityksestä, että kannattaa tutustua hommaan huolella tai pyytää joku homman osaava kaveri apuun. Ei se päivitys mikään mahdoton ole, mutta sillä pystyy tekemään laitteesta käyttökelvottoman, jos pahasti mokaa.
Ennen liittymän vaihtamista (ennen oli DNA Tehonetti 4G eli 50 Mbit liittymä), eli noin viikko sitten, kaikki toimi kuten pitikin, ja nopeudet olivat suurimman osan ajasta lähellä maksimia. Nyt uudella liittymällä, päivällä nopeus käy jopa niinkin alhaalla kuin alle 10 Mbit mutta yöllä/aamuyöstä saatetaan päästä 90 Mbit. Asetuksien kanssa pelleilty tässä viikonlopun ajan ja mokkulaa siirretty paikasta toiseen mutta mikään ei auta. Itse en siis pysty tekemään mitään muuta asian hyväksi kuin muuttamaan unirytmiä niin, että valvon yöt ja nukun päivät, mikäli haluan jollain tavalla hyötyä liittymästä.
Oudointa tässä asiassa on se, että puhelimessa oleva DNA Rajaton 4G Teho -liittymä toimii tätä viestiä kirjoittaessa todella paljon paremmin (suurimman osan ajasta noin 50 Mbit eli lähellä maksimia) kuin DNA Supernetti 4G, jossa kuitenkin teoreettinen maksiminopeus on 150 Mbit. Uskonkin, että DNA rajoittaa kyseistä liittymää jollain tavalla, asiakkaan tietämättä asiasta. Huomenna alkaa tosiaan asian selvittely ja mahdollisesti määräaikaisen sopimuksen riitauttaminen, mikäli asiaan ei tule selvyyttä. Asiakkaan harhaanjohtamista mm. puhelinmyynnin ja asiakaspalvelun osalta.
Kysyin vielä varta vasten että rajoittaako DNA nopeutta esim. tietyn datamäärän ylittyessä tai muussa vastaavanlaisessa tilanteessa ja vastattiin että ei, mutta lukuisten testien ja muiden asiakkaiden palautteen perusteella voidaan jo todeta että jotain mätää tässä on.
Häiriökartta ei näytä heikentyntyttä tiedonsiirtoa alueellani, mutta onhan tuo nyt aika lailla heikentynyt kun nopeudet ovat tippuneet sieltä ~50Mbit/s tienoilta alle 10Mbit/s. Ja siis testeissä nopeudet kävivät myös alle tuon luvatun viiden megabitin, vaikka lopputulos pomppasi kuitenkin aina vähän sen yli (saattaa olla Speedtest.netin "ominaisuus")
Varmaan tässä käy taas niin että asiakas on jälleen väärässä ja kustaan silmään kuten aina ennenkin, mutta pakkohan tähän on jotain selvyyttä yritettävä saada.
Ehkä tiedätkin, että nuo ilmoitetut huippunopeudet ovat LTE-solun maksiminopeuksia, jotka jaetaan kysyiseen soluun kytkeytyvien asiakkaiden kesken. Ne eivät suinkaan siis ole millään tasolla yksittäiselle käyttäjälle varattuja kaistoja.
Kirjoituksestasi ymmärsin, että sinulle on myyty 2100MHz taajuudella toimiva nopeampi liittymä. Tuo 2100MHz solu ja ilmeisesti toisella taajuudella oleva vanhan liittymäsi solu ovat toisistaan erillisiä solun kuormitusmielessä. Voi siis hyvin olla, että tuo 2100MHz solu palvelee suurempaa määrää käyttäjiä kuin vanha solusi ja sen takia nopeutesi ovat alhaisempia.
Lisäksi operaattorit eivät kerro myöskään sitä, että korkeammalla taajuudella olevat signaalit ovat herkempiä mahdollisille esteille maston ja käyttöpaikan välillä. Näetkö LTE-reitittimestäsi RSRP, RSRQ ja SINR arvoja? Ne kertovat sinulle signaalisi voimakkuudesta ja laadusta. Erityisesti SINR arvo on ratkaiseva.
https://www.taisto.org/Mobiiliverkkotekniikka
Tuolta sivulta löydät lisää tietoa noista arvoista ja millaisia niiden pitäisi olla.
Siis ovatko nämä LTE-solut liittymäkohtaisia, eli DNA Rajaton 4G teho ja DNA Supernetti 4G eivät käytä samoja soluja?

Siitä vielä havainnollistava kuva: https://imgur.com/EMbAV1U
Tilanne on ollut koko viikonlopun sama, eli halvempi ja hitaampana markkinoitu puhelimen DNA Rajaton 4G Teho suoriutuu poikkeuksetta aina testeissä paremmin lähetysnopeutta lukuunottamatta. Puhelimena Samsung Galaxy S8+, joka tukee kaikkia nykyisiä LTE-taajuuksia mutta en tiedä mikä tällä hetkellä käytössä. Reitittimen asetuksista kokeiltu lukita kumpaakin taajuutta, ja 2100MHz odotetusti suoriutuu hieman huonommin heikommasta signaalista johtuen.
Onko tässä nyt sitten mitään tehtävissä vai olenko jumissa tämän liittymän kanssa seuraavat kaksi vuotta? Alle kaksi viikkoa tässä on kyllä mennyt mutta pätevätkö etämyynnin ehdot liittymiin? En yksinkertaisesti tee tällä uudella liittymällä mitään jos saan nopeamman yhteyden koneeseen jakamalla kännykän netin.
SINR on varsin alhainen. Sillä on huippulukuja turha odottaa. Löydätkö reitittimen tiedoista Cell id nimistä lukua? Se kertoo sen solun id numeron, johon olet kiinnittynyt. Löytyy todennäköisesti samasta paikasta kuin SINR jne, jos on löytyäkseen.
Kartasta https://www.cellmapper.net/ saitilla valitsemalla ensin maan, operaattorin ja verkon(4G) pääset tutkimaan, mistä niitä mastoja löytyy ja mitä soluja niistä on tunnistettu. Jos löydät reitittimen tiedoista tuon cell id:n niin pystyt tällä saitilla tunnistamaan sen maston ja solun, johon yhteydessä olet.
Kerrostalo on hieman ongelmallinen paikka antenneja laittaa, mutta ei kuitenkaan aivan toivoton. Esimerkiksi jos sinulta löytyy parveke tai vaihtoehtoisesti voit laittaa ikkunan ulkopuolelle paneeliantennin, niin siitä voisi apua olla. Ikkunat, varsinkin uudemmat selektiivilasilla varustetut, heikentävät osaltaan signaalia.
Lisäksi kannattaa tarkistaa löytyykö reitittimestäsi mahdollisuus lukita se määrättyyn taajuuteen. Taajuuslukolla voit ongelmatilanteessa valita millä taajuudella liikennöivään soluun reititin ottaa yhteyden. Varsinaisesti masto/solua et kuitenkaan pääse valikoimaan silläkään, mutta jos tuo 2100MHz taajuuden solut ovat ruuhkassa, niin voit estää niihin yhteyden muodostumisen tuolla tempulla.
Jos DNA on myynyt sinulle joskus sellaiset pienet "tikut" lisäantenneiksi, niin niistä voit askarrella vaikka jotain. Muuta hyötyä niistä ei ole...
Itse vaihtaisin heti sellaiselle operaattorille, joka rehellisesti kertoisi asioista niinkuin ne ovat ja tunnustaisi myös rehellisesti, että yrityksen ensisijainen tarkoitus on tehdä rahaa ja palvelujen tuottaminen on vain keino siihen. Toisin sanoen, parannuksia verkkoihin tehdään vain, jos niistä kuvitellaan tulevan enemmän tuottoa. Asiakas on vain välttämätön paha siinä yhtälössä.
toinen täällä Kanta Hämeessä nopeus oli aluksi n12-13Mbit/s Mutta putosi sitten 1 Mbit/s ja oli siinä pari kuukautta tasaisen tappavasti, aivan kun olisi nopeutta rajoitettu.. Tein vikailmoituksen, sieltä soitettiin että "ei olla tehty mitään, eikä tulla lähiaikoina tekemään mitään sinne suunalle" Aha ja kiitos haistakaa paska koko lafka. Sitten nopeus nousi taas alkuperäiseen nopeuteen, mutta putosi yllättäen tonne 3 Mbit/s vauhtiin. Nyt on elisan kortti reitittimessä.
Aikoinaan kun tämä lafka käytti Velho nimeä, olin erehtynyt ottamaan sieltä langallisen netin, joka ei myöskään toiminnut kun silloin tällöin. Opin että vikapäivystykseen on turha soitella ja sama jatkuu edelleen.
Silloin mm yksi keskustelu meni näin.
Minä,Netti ei toimi,
Velhon tyyppi, jaa en saa yhteyttä yhteenkään teidän talossa olevaan modeemiin, niitä on siellä 12 kpl. Kyllä tää vika on nyt sun koneessa.
Tältä paskapuljulta ei pidä mennä ostamaan yhtään mitään.
Ja oikeuteen vois haastaa vaikka ryhmäkanteella.
Yrityksen toiminta etiikka onkin sitten toinen juttu. Tehdäänkö voitto rehellisellä avoimella kaupankäynnillä ja kerrotaan asiakkaille reilusti tuotteiden ominaisuuksista ja myös siitä mitä ne eivät ole. Vai myydäänkö tuotteita suu vaahdolla, kuten sanoit, välittämättä siitä onko kuluttajalla edes järkevää mahdollisuutta saada luvattuja nopeuksia.
Tämähän ei suinkaan ole yksin DNA:n ongelma vaan kaikkien suomalaisten operaattorien yhteinen linja. Kaikki solun teoreettisella maksinopeudella eivätkä jollain todenmukaisemmalla nopeusarvolla. Esimerkiksi liittymien toteutuneiden nopeuksien moodi voisi olla paljon parempi luku kuvaamaan, mitä oikeasti ollaan myymässä.
Kännykän netillä mennään varmaan vuosi eteenpäin, näyttäisi tällä hetkellä toimivan paremmin kuin yksikään mokkula.
Asiasta kannattaa olla suoraan meidän maksuttomaan vikapalveluun p.0800 300 500 niin tarkan osoitteen kuuluvuus voidaan tarkistaa ja tehdä samalla katveilmoitus. Jos nopeudet ovat yhtäkkiä pudonneet niin tuo kertoisi enemmänkin viasta ja asiasta tulisi ehdottomasti olla meihin suoraan yhteydessä, tätä kautta emme asiakastietojasi voi käsitellä
"Mitään ei olla tehty alueella ja ei tulla myöskään tekemään."
Miksi jutella tollasten puhemiesten kanssa. Korjatkaa verkko ja älkää rajoittako nopeuksia, sillä saatte tyytyväisiä asiakkaita, minä läksin jo muulle.
Älkää sortuko määräaikaisiin sopimuksiin! Minulla on vielä vuosi sopparia jäljellä.
Mielenkiintoisesti, kun sopimus tehtiin niin sitä seuraavan kuukauden aikana latausnopeus tippui kolmasosaan....
Itse ten vastaavan tempun vanhempien hitaalle 4G-liittymälle. Olisivat heti sanoneet irti liittymän, mutta pyysin laittamaan tietoihin että otamme yhteyttä kun korvaava ratkaisu on löytynyt.
Paskat toimii!
Dna antaa ulkoisilla tupla-antenneilla sisään 20-25 ja ulos tuplat tuosta, vuorokaudenajasta riippumatta ja reitittimen mukaan signaalit on täydet ja antennit suunnattu oikein. Telialla nopeudet oli käytännössä toisinpäin, josku upload tosin reilusti huonompi. Useimmiten voi katsoa esim 4k videoita häiriöttä YouTubelta. Tällä uudella liittymällä ei onnistu. Eikä hubin kautta pääse edes hd tason kuvaan, kuin harvoin.
Kaikki on tarkistettu ja kokeiltu moneen kertaan ja ovat oikein, eli "vika" on selvästi tarkoituksellinen jarru operaattorin päässä. Miksi noita huippunopeuksisia kusetusliittymiä myydään tietäen, ettei päästä lähellekkään luvattuja nopeuksia? Villi arvaukseni on, että syy on raha.
Operaattorien markkinointi on todella harhaanjohtavaa ja tuskin kaikki myyjätkään eivät itsekään tiedä mitä myyvät. Ja härski rahastushan tuossa totta kai takana on.
Telia antaa noin 10Mbits suuremmat latausnopudet, mutta senkin nopeudet jäivät Huawei-pupunkorvilla 15-30 haarukkaan maksimin ollessa noin 30 mbs, nopeus vaihtelee vuorokauden ajankohdan mukaisesti.
Ulkoisella Königin (Motonet) MIMO-suunta-antennilla huiput nousivat primetime aikaan jopa 60 mbs mitä pupukorivlla ei koskaan saavutettu, keskivauhti nyt noin 30mbs kun suunta on karkeasti kohti 2km päässä olevaa LTE-A tukiasemaa (en tiedä vielä mitä tukiasemaa tuo oikeasti käyttää), antenni on adhoc'na nakattu tv-seinäkiinikkeeseen, paremmalla ajalla pitäisi kokeilla tarkempia vertikaali/horisontaalisuuntauksia sekä ulosvientiä (talossa on pelikatto millä voi olla merkitystä).
Ulkoisesta antennista voi siis olla apua, ainakin lume-vaikutusta, jos ei muuta... 😀
Näillä pärjään jo hyvin.
Hiukan on meilläkin muuttunut. Nyt päästään illalla 1mb sisään ja 17mb ulos. Masto näkyy ikkunasta. Vajaa vuosi sitten oli sentään 80mb sisään ja 40mb ulos. Aika kelvottomia arvoja antaa.
Paikkakunta: Riihimäki, Suomi 😀
Itse irtisanoin Elisa Viihde sopimuksen (viihde+100M kaapelinetti) viikko sitten. Kyllästyin yhteyden pätkimiseen, sekä häiriöihin HD kuvassa. Pari soittoa tuli aikoinaan tehtyä asiakastukeen jossa neuvottiin modeemin tehdasasetusten palautukseen ja uudelleen käynnistyksen jälkeen aina hetken toimikin, kunnes ongelmat aina palautuivat. Tulin toimeen ajoittain pätkivällä netillä ja ajoittan pätkivällä HD kuvalla. (Olen liian vähään tyytyvä!).
Pari viikkoa olen nyt tullut toimeen puhelimeni 4G liittymällä (Telia 50M). Olen käyttänyt sitä kaikkeen mihin Elisaa käytin. Netissä surffailuun ja Netflixin katseluu. Kotiini tuo liittymä tuo max 20M latausnopeuden, välillä 10M on kiven takana, mutta esim ei ole mitenkään päivittäistä käyttöä haitannut. Olen pystynyt katsomaan hyvin Netflixiä, HD kuvalla, Youtubea HD kuvalla, (ja television HD kuva näkyy ilman pätkimistä). Eli kaikki on hyvin?
No ei oikeastaan 😀 Hairahdin hankkimaan kyseisen operaattorin sikahyvän diilin! 300M suoraan ilmojen halki, Supenopea liikkuva laajakaista. Voisi kuvitella, että kun liikkuessa luvataan 300M Niin paikallaan se olisi vielä enemmän. No ei ole. Ei ole yhtään enempää kuin 10-20M.
Kaveini kävi viikonloppuna kylässä ja hänellä on Elisan liittymä (50M) puhelimessa. Testaili sen nopeutta ja kevyesti meni 30M rikki... Operaattorin vaihtoa suunnittelen tässä... Pitää myös DNA:n nopeus kotona testata. 1kk varmasti paljastaa asioiden laidan.
Mutta siis opetuksena tässä on se, että pitää testa omassa käytössä miten laitteet/yhteydet toimivat. Mikä on riittävä nopeus itselle. Minulle myös riittäisi tuo nykyinen nopeus, mutta jos muilta operaattoreilta saa samalla rahalla enemmän, niin miksi en ottaisi.
Jatkossa en tule sitoutumaan mihinkään määräaikaisiin sopumuksiin. Tulen aina vaihtamaan liittymää sen mukaisesti kun palvelujaan kehittävät.
Tajusin myös tässä kaikessa liittymien vaihtodumban yhteydessä, että säästän vuodessa 500€, kun pärjään ilman Elisa Viihdettä+kiinteää nettiä. (Tuo puhelimen liittymä pitää joka tapauksessa olla, kun eihän sitä elämää voi vain kotona elää:)
Eli jos DNA ei jollain toimi, niin äänestäkää jaloilla ja kukkaroilla. Etsikää omaan käyttöönne paras vastine rahoille. Ja ottakaa niitä max 100M langattomia, ja 50M Riittäisi myös.
Vielä pitää sen verran lörpötellä. Myyjällä pitäisi olla suurempi vastuu myös näiden nettien kaupittelussa. Operaattoreilla on varsin kattavat tiedot omien mastojen kuormituksesta ja kapasiteetista. Vaikka myydään liikkuvaa laajakaistaa, niin kyllä suurin osa ajasta ollaan kotona. Ja varsinkin kun sitä 4G nettiä myydään kotiboxien kera kotiin. Tulisi myyjän selvittää tarkemmin tarjotut/alueen mahdolliset yhteysnopeudet.
Valveutunut kuluttaja voi turvautua ilmaiseen tietoon valintaa tehdessään, niin ei mene niin pahasti pieleen:
Nettitutka tarjoaa tarkkaa paikkatason tietoa yhteyksien nopeuksista. Perustuu käyttäjien tekmiin mittuksiin: https://www.netradar.org/fi
Paikkakuntasi verkkomastot ja kivaa nippelitietoa niihin liittyen löydät: https://www.cellmapper.net/map
Parempien yhteyksien puolesta!
-Tommi-
Jos eivät DNA:lla meinaa jotain asialle vihdoin tehdä niin jää tämä liittymä mahdollisimman nopeasti historiaan. On ihme porukkaa kun antavat vieläkin asiakkaidensa ärsyyntyä tällä tavoin palveluihinsa.
Ei sitä kapasiteettia kaikille riitä. Vain hän, joka ei tiedä mobiilitekniikasta tuon taivaallista, haukkuu muita neuvojia trolleiksi.
Koska oikeasti, saat mistä maksat, liikkuva laajakaista LIIKKUVALLA nopeudella.
Kerroit että Telia toimii, vaihda sinne, vuoden päästä voi olla että sekin antaa enää 2 Mbps. Hommaa KUITU, jos haluat kunnon nopeutta aina.
Täällä ei voi valittaa Dna:aan mokkula yhteyksien nopeuksia, uudella mokkulalla nopeus nousi noin 30 megaa entisestä.
Kaista on jaettu jokaisella operaattorilla.
Nettiyhteyksiä koskevia ongelmia emme voi täällä tukisivustolla käsitellä, sillä ne vaativat asiakastietoja.
Olisithan viasta siis ystävällisesti yhteydessä asiakaspalveluumme tai maksuttomaan vikapalveluumme 0800 300 500 niin tutkitaan tilannetta tarkemmin, kiitos.
Tukiasema 150M soluilla menee nykyisin varsin helposti tukkoon, kun videoiden katselu netin kautta on lisääntynyt ja operaattorien pitäisi se kapasiteetin lisäämisessä huomioida. Tavallinen netissä surffaus aiheuttaa liikennettä vain purskeissa, mikä lomittuu suhteellisen hyvin toisten käyttäjien liikenteeseen tarjoten kaikille kohtuullisen kaistan. Video sen sijaan vaatiin kaistaa jatkuvasti. Solun 150M yhteiskapasiteettiin ei kovin montaa HD-videota mahdu, 4K:sta puhumattakaan.
DNA Hanna-Mari, mitäpä jos kerrankin olisitte rehellisiä ja vastaisitte tänne, että ei teitä oikeastaan kiinnosta sitä kapasiteettia lisätä, koska se maksaa. Langattomat verkot ovat tarjonneet operaattoreille loistavan mahdollisuuden rahastaa katteettomilla lupauksilla ja nyt kun 4G:n osalta alkaa kaistanleveys ja vapaat taajuudet loppumaan kesken, niin olisi sekin hyvä tunnustaa.
Samalla voisitte, vaikka alkaa rehellisesti kertomaan, mitä se 5G tarkoittaa ja ettei se tule tarjoamaan supernopeita yhteyksiä kuin hyvin pienellä alueella.
Terveisin
Jari Lehto
Näppärin tapa lähteä selvittämään ongelmaa on olla puhelimitse yhteydessä joko maksuttomaan vikapalveluumme 0800 300 500 tai ota yhteyttä asiakaspalveluumme.
Oletko tullut ajatelleeksi, ettei sitä radiokapasiteettia ole loputtomiin? Loputtomasti ei yhtä tajuutta voi lisätä, vaikka tarvetta olisikin. Ei kannata kiireellä sanoa kiinteitä laajakaistoja muutaman euron säästön toivossa - niissä kun kapasiteettia voi olla jopa 10 Gbps. Ei edes tuleva 5G tule ratkaisemaan kapasiteettiongelmaa ilmassa.
Taisit kyllä ymmärtää viestini aivan väärin päin. Viestissäni juurikin pyydän DNA:ta rehellisesti kertomaan, mikä todellinen tilanne on ja että 5G on jotain aivan muuta kuin mitä operaattorit antavan ymmärtää. Operaattorien markkinointiviestintä pyrkii peittämään mahdollisimman tehokkaasti tekniikan asettamatta rajoitukset.
Ikävä kyllä viestisi on sen verran huonoa suomenkieltä, että en ymmärrä mitä kiinteistä verkoista haluat sanoa tarkalleen. Se toki ymmärrän, että mainitset niissä olevan kapasiteettia. Se on totta ja mainitsemasi 10Gbps ei ole edes lähelläkään ylärajaa. Paljon vielä paljon nopeampiakin yhteyksiä on mahdollista toteuttaa yhdelläkin kuituparilla. Tuo muutaman euron säästö kommentti jää epäselväksi. Omassa viestissänihän en mainitse lainkaan kiinteitä yhteyksiä.
kivajuttuDNA.jpg
Kokeilin tässä samalla tuon kotimokkulan vierestä älypuhelimellani Saunalahden 50 Mb/s nettiä, tarjosi sentää 7 mb/s. Torni löytyy n. 200 metrin päästä.
Olisikohan teidän pikku hiljaa aika tehdä jotain tälle kun ei edes perus 5mb/s nopeuslupaus enää kykene täyttymään? Olihan tuo melkein se luvattu 150 Mb/s kun ostin tämän teiltä n. 2½ vuotta sitten.
Matkapuhelinverkon tukiasemat ovat käytännössä kuin isoja wifitukareita. Samalla lailla etäisyys ja esteet, kuten metsä ja mäet heikentävät signaalia ja sen laatua ja siten myös nopeutta. Myös ruuhkaa voi olla, eli samalla tukiasemalla ei riitä tiedonsiirtokapasiteetti niin suurelle asiakasmäärälle, kuin sen alueella on.
Operaattorit eivät suinkaan rajoita yhteysnopeuksia, kuten Petri tuossa kirjoitti. Suurin rajoittava tekijä on vain käyttäjämäärä. Jos olet yksin jonkin tukiaseman, jossa kapasiteettia riittävästi on ja laitteesi on kyllin kehittynyt, niin saat kyllä Hypernetillä sen lupaaman maksimin, eli n. 300Mbps. Jos samaan tukiasemaan yhdistää toinen käyttäjä, niin sitten se on 300/2=150, jos samanaikaisesti testataan, ja edelleen jakaantuu kahdella jos tuleekin 4 käyttäjää, jotka samanaikaisesti maksimaalisesti verkkoa kuormittaa.
Yksityiset saa 10-15% nopeudesta
---
Kyllä se hyvinkin voi olla.
Mobiiliverkossa jopa muutama metri voi vaikuttaa ratkaisevasti yhteyden toimintaan, puhumattakaan kilometreistä. On erityisen ratkaisevaa, ettei sinun ja tukiaseman välissä olisi mitään suurempia esteitä, kuten metsää, mäkiä, rakennuksia taikka lumi- tai vesisadetta.
Minulla esim. olohuoneessa DNA:n 4G antaa vain 10/5Mbps nopeutta, mutta kun siirryn noin 5m eteisen ikkunalle, niin nopeus onkin jopa 250/40Mbps. Ratkaisevaa on se, että tuossa 5m matkalla on esteitä (rakennus, kantava seinä), mutta kun 5m siirryn, niin esteet eivät enää varjosta signaalia.
DNA:n kuuluvuuskartta on hyvin karkeasti suuntaa antava. Missä sen mukaa peittoa on, niin tosiaan saa jonkinlaisen yhteyden.
Tukiasemat yleensä ampuvat viuhkamaisesti kolmeen tai neljään eri suuntaan, sektoriin. Jos olet sektoreiden rajalla taikka kuuluvuusalueen rajamailla, niin toiminta voi olla juurikin kuvailemaasi. Joskus ulkoiset antennit voivat auttaa, jos ongelma on erityisesti talon rakenteista johtuvaa. Paksuseinäiset kivitalot ja myös energiatehokkaasti rakennetut talot ovat myrkkyä mobiiliverkon signaalien kululle.
En edusta DNA:ta, mutta
Kuitua operaattorit puolestaan myyvät vain niille, jotka sopivassa paikassa sattuvat asumaan. Muille sitä ei myydä edes isommalla rahalla. Ja vaikka tarjoutuisi itse kaivattamaan valokaapelin operaattorin haluamaan paikkaan, niin sekään ei kelpaa operaattorille kelpaa.