Hidas nopeus hyvästä signaalista huolimatta (DNA Kotinetti 4G)

Vastikään hankittu DNA Kotinetti 4G (laitteena ZTE MF286, ohjelmiston versio B02 eli ilmeisesti viimeisin ennen kuin DNA:n jo julkaisema B04 on lopullisesti jakelussa) ei anna täysistä signaalipalkeista huolimatta kuin noin max. 15 megan nopeuden (mitattu Speedtestillä useaan kertaan iltapäivän-illan aikana), vaikka sijainti, maaseudusta huolimatta, on DNA:n kuuluvuuskartan mukaan keskellä 4G LTE 1800 -aluetta. Verkko on lukittu suositusten mukaisesti "Vain 4G" -asetukseen (Automaattinen -asetuksen valinta vaikuttaa korkeintaan nopeutta laskevasti). Onko tämä normaalia sillä toki sitä luulisi, että signaalin voimakkuuden ollessa erinomainen myös nopeus olisi lähellä maksimia? Pitäisikö minun kokeilla jotain muuta asetusta kuten esimerkiksi taajuuden lukitsemista 1800MHz:iin (en kokeillut tätä hallintasivuston varoitusten takia)? Voiko Wi-Fi -taajuuden valinnalla (olen suosinut 2,4GHz:n verkkoa, koska omakotitalossa se läpäisee usein paremmin seinät kuin 5GHz:n taajuus, jota ohjekirjassa suositellaan) olla tähän vaikutusta?

Asiasta tekee harmittavan myös se, että hankintatilanteessa DNA Kaupan myyjä kaupitteli kahdella lisäeurolla 50 megan maksimin sijaan 150 megan maksimin 4G-yhteyttä, ja päädyin viimeksi mainittuun ajatellen, että kuuluvuuskartan perusteella ongelmaa ei pitäisi olla. Nyt yhteysnopeus on siis vain n. 10%:ia tuosta maksimista.

Tigerman Ilmoita asiaton sisältö

Kommentit

• Hei Tigerman!

Liikkuvanlaajakaistan nopeus riippuu monista tekijöistä kuuluvuuden lisäksi. Esimerkiksi etäisyys tukiasemaan ja muiden käyttäjien määrä verkossa vaikuttavat nopeuteen, kuten myös omassa kotiverkossa olevien laitteiden määrä. Mokkulan asetukset on myös hyvä tarkistaa. Esimerkiksi mainitsemaasi WLAN-verkon lähetyskanavan taajuutta kannattaa kokeilla vaihtaa.

Jos haluat selvittää asiaa tarkemmin niin suosittelen olemaan yhteydessä suoraan asiakaspalveluumme niin voimme katsoa tilannetta asiakastietojen kanssa, kiitos.

DNA Hanna palveluneuvoja
  • Ne hallintasivun varoitukset taajuuslukitukseen liittyen ovat täyttä puppua. Jos valitulla taajuudella ei löydy riittävää signaalia eikä yhteyttä mobiiliverkkoon synny, niin aina voi asetukset palauttaa ennalleen tai kokeilla toista taajuutta.

Mitähän tarkoittaa "erinomainen" signaalivoimakkuus? Löytyykö tuosta ZTE:stä tarkempia signaaliarvoja, joita seuraamalla voisi faktaan perustuen sijoittaa sen laitteen juuri optimikohtaan? Vaikka kuinka käyttöpaikka olisi kuuluvuuskartan mukaan "keskellä parasta aluetta", niin lopulta kuitenkin se optimaalisin laitteen sijoituspaikka tai jopa asento asunnossa voi olla hyvinkin tarkalla (siis senteistä kiinni!).

mobilisti
  • DNA Hanna: Kiitos vastauksesta. Kokeilin Wi-Fin puolelta 5GHz:n taajuutta, mikä ei auttanut. Olen myös kahlannut aika lailla muutkin asetukset läpi (kokemusta kuitenkin löytyy näiden reitittimien säätämisestä aika paljon), eikä jäljellä ole oikein muuta, kuin kokeilla joko taajuuslukkoa tai sitten vaihtoehtoista sijaintia siitäkin huolimatta, että nykyisessä sijainnissa kaikki signaalipalkkien LED:t palavat. Onneksi tässä on kuitenkin menossa parin viikon kokeilujakso, joten ehtii vielä miettiä, mitä teen.

mobilisti: En tosiaan ihan mittarimittauksiin perustanut kommenttiani erinomaisesta signaalivoimakkuudesta, vaan ihan raavaasti siihen, kuinka monta signaalipalkkia laite näyttää. Ymmärrän toki maallikkonakin, että signaaliin "optimaalisuuteen" vaikuttaa moni tekijä, mutta luonnollisesti oletan, että jos saan täydet 5/5 signaalipalkkia, niin nopeuden pitäisi olla hieman parempi kuin n. 10% maksimista. Ehkä tämä on 4G-laitteiden/-verkkojen ominaisuus (aiemmin en ole nimittäin käyttänyt) ja toisaalta voihan siitäkin jotain päätellä kun 4G-yhteyksien kohdalla ei anneta mitään vakionopeutta vaan minimi ja maksimi (esim. 5-50 megaa). Jospa kokeilen sitten vielä vaihtoehtoista sijoituspaikkaa täysistä palkeista huolimatta.

Tigerman
  • Palkit yrittävät kertoa jotain signaalin voimakkuudesta, mutta laadusta ne eivät kerro yhtään mitään.

Vain ja ainoastaan ne dB-arvot RSSI, RSRP, RSRQ ja SINR todella osoittavat, millainen signaali on voimakkuudeltaan ja laadultaan.

mobilisti
  • Mobiililaajakaista 4G/3G on jaettua yhteyttä ja sen toimivuus riippuu muista laitteista kotiseutusi tukiasemassa. Vertaa siihen, että hommaat kiinteän laajakaistan 250M nopeudella ja kytket siihen 10 laitetta käyttäen niitä samaan aikaan. 4G-verkossa kannattaa olla 50M-nopeus, koska se täyttyy helpommin ja sitten et maksa turhasta - koska nopeudet ovat teoreettisia. Kuten DNA Hanna sanoi, niin liittymän miniminopeus on 5 Mpbs joka varmaankin kohdallasi ylittyy reippaasti ?

Kannattaa myös kokeilla 3G verkon toimivuutta.

Asiakas 50M
  • Kokeile tosiaan sitä 1800 Mhz lukitusta. On hyvin mahdollista, että modeemi lukittuu 800 Mhz taajuuteen, jota on kuitenkin lähes varmasti käyttöpaikassasi tarjolla. 800 Mhz alueella taajuuskaista on vain 10 Mhz, jolloin nopeuskin on puolet 1800 Mhz 20 Mhz taajuuskaistaan verrattuna.
    Ja tosiaan, ne signaalipalkit ovat useimmissa laitteissa vain vitsi. Kertovat jotakin signaalin voimakkuudesta, jolla taas ei ole paljonkaan tekemistä saavutettavan siirtonopeuden kanssa. Eli täydellä signaalin voimakkuudella (RSRP) ei missään nimessä taata sitä, että nopeus on teoreettista maksimia lähellä. Se kun ei muutu, vaikka käyttäjiä olisi tukiaseman alueella paljonkin aiheuttamassa häiriötä signaaliin ja kuluttamassa kapasiteettia.

kimppikoo
  • Kiitos asiantuntevista vastauksista. Kävin nyt sitten vaihtamassa taajuuslukon arvoksi sen 1800MHz ja nopeus parani huomattavasti, joskin edelleen jäätiin alle 20 megan. Sain tosiaan käyttöönoton yhteydessä himpun verran alle 40 megaa ja tuolloin tietenkin vain yksi iPad oli yhdistettynä laitteeseen. Nyt yhdistettyjä laitteita on vajaa kymmenen, joskin niistä yli puolet ovat virran poissa ja jäljellä olevat tätä iPadia lukuun ottamatta ovat virransäästötilassa. Tapaan myös kaikista laitteista ottaa automaattiset päivitykset yms pois päältä, jotteivat ne itsekseen seikkailisi netissä. En sitten tietenkään siihen ole perehtynyt, että kuinka paljon tuo määrä yhdistettyjä laitteita vaikuttaa nopeuteen riippumatta siitä, kuinka ko laitteet nettiä käyttävät.

Testasin myös pitää laitetta eri puolilla taloa ikkunoiden välittömässä läheisyydessä, mutta aiempaa testauskohdetta parempaa tulosta en saanut mistään.

Jätän nyt laitteen asetuksiin "Vain 2,4GHz", "Vain 4G" ja 1800MHz.

Tokihan asian niinkin voi nähdä, että onhan tämä tähän sijaintiin heittämällä paljon halvempi kuin kiinteä netti (esim. 24 megainen netti, josta tuli ulos max. 15 megaa huoltokäynninkin jälkeen, maksoi 30 euroa kuussa ja on ilmeisesti nyt kalliimpi). Tietenkin tässä nyt voisi vielä säästää viemällä laitteen takaisin DNA Kauppaan kokeilujakson ollessa voimassa ja kinuamalla sen kaksi euroa halvemman ja 100 megaa maksimissa (josta en pääse tässä sijainnissa näköjään ainakaan tällä hetkellä lähellekään nauttimaan) häviävän 4G-netin. Toisaalta ainahan tämän voi pitää siinä toivossa, että kuuluvuudet paranevat ja joka tapauksessa parin vuoden päästä voi kokemuksen syvällä rintaäänellä tehdä paremman päätöksen.

Tigerman
  • Mitäs @Tigerman laite kertoo SINR -arvoksi, näkyy kun painaa siinä etusivulla "lisätiedot" siitä signaaliarvon alapuolelta. Se kertoisi jo jotain, onko verkossa liikaa häiriötä.

Purnipsi
  • @Purnipsi Olin itse asiassa juuri tätä tutkailemassa ja vertailemassa, mitä tapahtuu, kun lukitsee taajuuden 800:aan ja 1800:aan ko arvojen suhteen. 800:lla SIRN on n. -10dB:ssä (sig.voimak. -93dBm). 1800:lla SIRN on n. -2dB:sssä (sig.voimak. -108dBm). Tein Speedtestillä testejä ja PING:in suhteen 1800 jää n. 35:een ja 800 menee yli 40:n. Nopeuksien suhteen downloadit ovat suht samat (jäivät näin myöhäisellä ajankohdalla alle 10 megan) mutta uploadissa tuli selkeää eroa 800:n hyväks: 1800:lla jäi muutamaan megaan, 800:lla tuli runsaat 15 megaa.

Jätin asetuksen 1800:aan paremman SIRN:n takia.

Tigerman
  • Vai on erinomainen signaalivoimakkuus!

Kannattanee ensin keskittyä etsimään edes hyvä RSRP (-75 - -85 dBm), jos vaan suinkin jostakin suunnasta sellaisen signaalin saa "kuuluville". Kun signaalivoimakkuus paranee, on myös paremmat edellytykset saada RSRQ- ja SINR-arvot paremmiksi.

SINR-arvon lisäksi on vähintään yhtä tärkeää tarkkailla myös RSRQ:ta, koska sen ilmaisemat häiriöt ovat päätelaitteen kannalta huomattavasti vaikeampia käsiteltäviä.

mobilisti
  • Zte ei kerro RSRQ:ta. Tuon Sinr se ilmoittaa negatiivisena lukuna, eli tuo -10 on oikeasti parempi kuin -2.

Purnipsi
  • Eikä tää LTE niin riippuvainen signaalin voimakkuudesta, häiriöttömyys on tärkeämpi parametri. Maaseudulla, jossa saattaa olla vain yksi 1800MHz solu voi saada jopa 150Mbps vauhteja RSRP ollessa -100 dBm luokkaa, mutta RSRQ -3 dB ja SINR 20 dB.

Purnipsi
  • Tänä aamuna nopeudet olivat kummallakin taajuudella jo lähellä 20 megaa ja jopa ylikin (LTE 800 oli nopeampi himpun verran). Tulkitsin ilmeisesti tuota SINR-arvoa väärin ja kyllä tuo LTE 800 -puoli on kaikin puoli parempi vaihtoehto, vaikkei LTE 1800 nyt kamalasti sille häviäkään. Kun asettaa taajuudeen käyttämään kaikkia vaihtoehtoja, niin ZTE asettuu kiltisti käyttämään viidellä palkilla LTE 800 -taajuutta, eikä mene LTE 1800:aan, jolle ZTE antaa vain kolme palkkia (toki tässä on käynyt selväksi, ettei noita palkkeja kannata tuijotella). Jätin asetuksen lopulta siihen (kaikkiin taajuuksiin), enkä esim. LTE 800:aan, jos nyt joskus sattuisikin LTE 1800 -puoli pelittämään paremmin.

Eipä tuo signaali nyt sitten ollutkaan lähellekään erinomaista (pahoittelen maallikon tulkintaani palkkeihin perustuen). Sijainti on Pohjois-Suomessa 30km:iä Oulusta.

Mennään nyt sitten 6-20 megalla 150 megakaton omaavalla 4G-netillä seuraavat pari vuotta ja lasketaan sitten uusi sopimus siihen 50 megakattoon.

Kiitos kaikille vastauksista!

Tigerman
  • Aina poikkeuksiakin löytyy ja heikkokin signaali tulee riittävällä laadulla, mutta mitä heikompi signaali sitä pienemmät häiriöt riittää tekemään signaalista käyttökelvottoman.

mobilisti
  • Cellmapperista tuli bongattua, että lähin LTE-masto on sijainnissani vajaan 800 metrin päässä. Juuri sen ilmansuunnan ikkunaan ei tullut koitettua sijoittaa laitetta, joten otetaanpa se seuraavaksi projektiksi.

Tigerman
  • Saisiko apua kun Laitettiin netistä toi vain 4G modi päälle ni unohdettii tarkistaa sen SSID, joten kun yritämme kirjautua siihen emme pääse siihen. Emmekö voi muuttaa asiaa sillä tarvitsemme tuon kyseisen Dna-netin (Jota emme saa toimimaan) jotta pääsemme sinne DNAmokkulasivustolle, mistä voisimme muuttaa sen takaisin 2Ghn (Vaikka haluaisimme sen 4G:n)

Ärsyyntynyt
  • @Ärsyyntynyt Mokkulaan kirjautumiseen ei vaadita "nettiä", vaan pelkästään WLAN-yhteys eli langaton yhteys (jota voi kontrolloida myös mokkulan fyysisestä painikkeesta, mikäli olisi sen mokkulasivustolla kytkenyt pois päältä) mokkulan ja ohjauslaitteen (tietokone, mobiililaite jne.) välillä. SSID löytynee mokkulan pohjasta ja vaikkei löytyisikään, niin sen erottanee hyvin WLAN-yhteyslistasta (mistä yleensäkin luodaan langattomia yhteyksiä) esim. parhaimman signaalin tai nimen perusteella.

Tigerman
  • Jep ja jos piuhan laittaa kiinni laitteeseen, niin ei pitäisi olla ongelmia laitteeseen yhdistettäessä. Onhan wifi myös päällä?

Purnipsi
  • DNA:n 'Verkossa häiriötä' kartalla (https://www.dna.fi/vikatilanteet) ei näyttäisi olevan mitään ongelma-aluetta, vaikka Kempeleen Paiturissa on ollut alentunut datansiirtonopeus jo pian kuukauden? Katso kategoria 'tiedonsiirto heikentynyt 4LTE'.

Keskinopeus on alueellani enää 3.5-6Mbit/s (ollut vielä vuosi sitten +20), lähetysnopeus 20Mbit/s, eli sigaaleissa ei ole vikaa (maston näkee), kaikki kaista on vain myyty moneen kertaan loppuun.

Toivottavasti ne uudet tukiasemat saadaan pian pystyyn.

PS. Voisitte antaa myyntihenkilökunnalle bonukset, asiakkaita jostain syystä vielä riittää.

Jani Männistö
  • Hei Jani!

Nopealla diagnoosilla vaikuttaa siltä että alueen käyttäjämäärät verkossa ovat kasvaneet ja sitä myöten laitteesi yhteys heikentynyt. Olethan yhteyssä suoraan asiakaspalveluumme, niin pääsemme katsomaan mikä tuossa oikeasti mättää ja mitä tilanteen parantamiseksi olisi tehtävissä.

DNA Ida S palveluneuvoja
  • Moi!

4G kotimokkulani nopeus on usein päivisin ja iltaisin nykyään todella rajoitetun oloinen. Latausnopeus voi hyvinkin jäädä alle 10 Mb/s ja on nyt muutaman tunnin ollut noin 5-7 Mb/s luokkaa, päivisin 15-25 Mb/s. Tätä on jatkunut muistaakseni jo kaksi viikkoa. Maksan 150 Mb/s yhteydestä, yhteydestä jonka täyttä teoreettista nopeutta en tietenkään oleta täyttyvän, mutta tämänhetkinen nopeus tuntuu jo kovin turhauttavankin heikolta suoritukselta, kun kännykkäni Saunalahti 4G 50 Mb/s kuitenkin pystyy tästä samasta paikasta saavuttamaan samaan aikaan yli 35 Mb/s latausnopeuden. Ostaessani liittymän latausnopeus oli 110-130 Mb/s luokkaa ja silloin etsinkin modeemilleni parhaan paikan huoneesta tornia kohti, mutta nyt uuden paikan etsintä tuottaa parhaimmillaan vain marginaalisen parannuksen.

Kokeiltuna ovat LTE 800 ja 1800, molemmat hyvinkin samantasoisia nykyään vaikka joskus vuosi sitten 1800 olikin johdossa.
    Toni
  • Tarkennus: Sinä maksat 5 Mbit/s nopeudesta. Tämä alin sopimusehdot täyttävä nopeus kerrotaan kyllä sopimusehdoissa, jotka olet alllekirjoituksellasi hyväksynyt. Ylittävä on sitten vain plussaa ja kaupan päällistä.
    kimppikoo
  • Hei Toni!

Kannattaa olla yhteydessä asiakaspalveluumme jonka kautta tuota voidaan selvittää tarkemmin ja katsoa saataisiinko yhteyden nopeutta paremmaksi.

Asiakaspalvelu 044 144 044
    ma-pe 8-18
    la 9-16.30

Palvelemme myös Facebookissa ja Twitterissä
    DNA Ilkka palveluneuvoja
  • Samaa haastetta. 4G verkon nopeus on meillä romahtanut 50 megasta 1 ja välillä 2. Toisinaan saattaa nousta 10 megaan mutta nykyisellään kynnetään hitaammin kuin 3G. Tänään tosin hävisi koko 4G, joten ei tarvitse enää huolehtia nopeudesta... Problem solved :-D
    Jarmo Ainasoja
  • Turun keskustassa nopeudet kans heikentyneet. Noin vuosi sitten kun ostin 4G liittymän tuolla tutulla mf286:lla sai varmasti 40-60MB yleensä yli 60. Viime kuukausina nopeus on laskenut. Nyt puhutaan n. 2 Mt nopeuksista. Lasku ei vielä hyvinvointiani tuhoa mutta suunta on huolestuttava. Kipuraja on siinä 1Mt/s, sitten vaihtuu. Käytän vain kolmos bandia eli 1800mhz jonka olen huomannut toimivan parhaiten. Liekö puhelimet kaapannet 800mhz aika tehokkaasti vai miten. Kennon näen ikkunasta kun se on tuossa viereisen talon katolla ja asun yläkerroksissa. Varmaan täälläkin sama ongelma kuin mitä Jari Männistö sanoi; kaikki kaista on vain myyty moneen kertaan loppuun. Harmi kun tähän asuntoon ei saa kelvollista kiintää yhteyttä. Mobiilit mobiileille, kyllä kuitu pitäisi olla
    Lauri Jussinmäki
  • 1 Mt/s = n.10 Mbit/s, ellet sitten tarkoittanut 1 Mbit/s. Se alittaisi luvatun 5 Mbit/s jatkuvan nopeuden.
    kimppikoo

Kommentoi tai kirjoita uusi viesti

Nimesi ja kirjoittamasi viesti saattaa näkyä kaikille.
Sähköpostiosoitettasi ei koskaan näytetä julkisesti. Lue ehtomme