Hubi ja taajuuskanavat

Miten hubi hakee (antenniverkko) kanavaniput / taajuudet? Lähimmästä mastosta joka on alilähetin ja tuossa aivan lähellä vai mastosta johon antenni on suunnattu?
Telkkariin tulee 100 prosenttinen (laatu ja voimakkuus) signaali molemmista lähettimistä. Ja käytössä on vain tuo yksi suunnattu antenni.
Hubin kautta ei näy signaalin voimakkuuksia ja taajuuksia vai kuinka?
Eikä sitä pystyne muutoinkaan virittämään manuaalisesti.
Pertti Ilmoita asiaton sisältö

Kommentit

 • DNA liittää taajuudet hubiin, jolloin hubi löytää kanavat. Lähettimestä pitää löytyä ne Digitan niput, joilla kanavat ovat.
  PW
 • DNA varmaan vastaa tekniseen toteutukseen tarkemmin, mutuilen tässä itseksesi asiaa.

  Eli, Hakee varmaan siitä mastosta, jossa on voimakkaampi signaali, se 100% telkan näyttämä vaan kertoo että signaali on sille laitteelle tarpeeksi hyvä, joten oikeasti voi signaalinvoimakkuudessa/laadussa olla eroa paljonkin.

  Nämä on todella hankalia vehkeitä jossa ei voi taajuuden mukaan hakea ja periaatteessa tuossa hubissa ei taida näkyä kanavat kahtenakaan, eli molemmista tolpista haettuna. Ja ongelmanhan muodostaa maksukanavat jotka ei näy alilähettimistä.

  Antennin suuntauksella voi signaaliin vaikuttaa ja jos laittaa vaikka talon seinään niin että talo on esteenä toiseen tolppaan, se voi auttaa (LTE-antenneissa ole tätä käyttänyt apuna, tolppaa valitessa), UHF-antenni ei vaan toimi välttämättä ainakaan 1.kerroksisen talon seinässä ollenkaan.

  Katolta taas, jos lähettimet on samassa suunnassa on vissiin mahdoton tehtävä valita tolppaa. Tai jos on täysin vastakkaisissa suunnissa, silloin on antennin etu takasuhde oltava hyvä, ettei hae "perspuolta" kanavia. Kikkailuahan tuo on muutenkin, joten olisi parempi voida hakea sieltä mistä itse haluaa.

  Sitten jos/kun boxi hakee kanavat vielä automaattisesti uusiksi, se voi pahimmillaan hakea ne eri tolpista eripäivinä.
  JJJ
 • @ JJJ

  Sitten jos/kun boxi hakee kanavat vielä automaattisesti uusiksi, se voi pahimmillaan hakea ne eri tolpista eripäivinä

  Siksipä juuri tässä ihmettelenkin, mistä digitan mastosta nuo lähetykset hubille tulevaisuudessa tulee, kun sen viritystaajuuksista ei ole tietoa.
  Eikä taida alilähettimet lähettää tulevaisuudessa HD:tä, maksukanavista puhumattakaan.
  Taitaa olla antenniasentajille töitä tulossa kuitenkin, vaikka toisin on ”infottu”.

  Nuo 100% signaalit tulevat näkyviin kolmella eri laitteella (2 telkkua ja yks vanha SD boksi) alilähettimen taajuksilta.
  Nykyiset HD taajuuksien VHF signaalit kyllä vaihtelee jonkun verran, ehkä kelistä riippuen.

  Pertti
 • Ville Partanen paljasti jossakin viestissään, että Hubi pitää toiminnastaan lokia. Loki on ilmeisesti niin salainen, ettei sen sijaintiin ja sisältöön voi tavallista käyttäjää päästää käsiksi. Onko joku nähnyt? Sisältääkö loki tiedon viritetyistä kanavista tai taajuuksista?
  Kalevi Rantala
 • Pertti: Kun et ole kiinnostunut maksukanavista, niin mikään ei muutu 1.1.20 sinun osaltasi.
  PW
 • @PW

  Saako näistä minun höpinöistä jotenkin käsityksen, että en ole kiinnostunut ”maksukanavista”. Päin vastoin. Jo useamman vuoden minulla on ollut totalin lisäksi käytössä mix12 paketti, sekä silloin tällöin viasattia ja ruutu plussaa.
  Nyt koetan vaan selvitellä mistä nuo palvelut on tulevaisuudessa parhaiten ja ilman häiriöitä saatavilla, ja ehdottomasti HD:nä.
  Ehkä muualta kuin DNA:lta. Varsinkin jos nää hubin kehitys/päivitys jutut jatkuu DNA:n osalta kuten nykyisin (mitään ei ole aikoihin taphtunut).
  Taitaa tulevaisuus olla IPTV palveluissa.
  Pertti
 • Pertti: Sain käsityksen, että et olisi kiinnostunut maksukanavista, koska muuten varmasti huomaisit eron päälähettimen ja alilähettimen kanavatarjonnassa.
  Saattaa olla, että hubilla vastaanotettaeesa asiaa ei huomaa, koska DNA laittaa kanavat hubiin. Muilla laitteilla vastaanotettaessa ero pitäisi näkyä.
  Tietäääkseni DVB-T2 niput lähetetään vain päälähettimiltä. Nelonen HD taitaa olla nyt F-nipussa.
  PW
 • Kanavanippuihin 1.1.20 muutos ei vaikuta - ainoastaan niiden sisältöön.
  Tuolta näet lähetysasemittain, mitä nippuja ne lähettävät: https://www.digita.fi/kuluttajille/tv/tv_ohjeet_ja_tietopankki/kanavanumerot_ja_taajuudet .
  HD-kanavat edellyttäbät DVB-T2 nippua.
  PW
 • Kyllä se vaikuttaa nippuihinkin, kun tulee jakoon d-nippu jota ei nyt vielä löydy ollenkaan.

  Sinänsä asialla ei ole väliä, kunhan kanavat näkyy, mutta itselläni wbox haki edellisessä kämpässä joskus peruskanavat alilähettimestä, sen huomasi kun kanava rupee pätkimään ja katsoo taajuuden, että perkele taas on väärästä haettu. Ja antenni on suunnattu päälähettimeen, että maksukanavat näkyy. Voi siis hakea molemmista samaan aikaan ja hubissa kun ei näe mistä ne on haettu.
  JJJ
 • PW

Kommentoi tai kirjoita uusi viesti

Nimesi ja viestisi näytetään julkisesti.Sähköpostiosoitettasi ei koskaan näytetä julkisesti.