Tämä viesti on vanha ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa.

IPv6

http://www.ipv6.willab.fi/presentations/IPv6-es...

PDF:n etusivulla on päiväys vuodelta 2008 ja sivulla 21 kerrotaan, että DNA:lla on ollut ipv6-osoitteet varattuna jo tuolloin.

Koska ajattelitte ehtiä jakamaan osoitteita asiakkaille saakka? Tässä on nyt 5 vuotta odoteltu. IPv6:sta ei ole hyötyä, jos vain yhteyden toinen pää tukee sitä.

Kommentit

 • IPv6-tukea ei tosiaan valitettavasti ole vielä tarjolla kuluttajaliittymissä eikä ole myöskään tarkempaa tietoa, koska niitä alettaisiin tarjoamaan. Kysyntää ei vielä ole niin paljoa, että operaattorin kannattaisi satsata tähän muutokseen.

 • Ja mistähän sitä kysyntää tulisi, kun tavallinen netinkäyttäjä tuskin edes tietää, että IP-osoitteita on ylipäätään olemassa? Internetin kehitys ei voi olla suurelta yleisöltä tulevan kysynnän varassa.

 • Olisihan sitä kysyntää, kunhan teillä olisi tarjontaa...
  Toimiihan ipv6-tunneli (SixXS tai Henet) jo nytkin, mutta tunneli on melko turhan tuntuista. Olisi kiva, jos ipv6 toimisi natiivisti DNA/Welholla.

 • Toistaiseksi DNA Welhon kuluttajaliittymissä ei kuitenkaan ole IPv6-tukea ja tarkempaa aikataulua tämän kehittämiselle ei ole tiedossa.

 • Yllätäen Suomen isoimmat operaattorit viivyttelee ipv6 siirtymän kanssa.
  Eisim Saksksassa ja Hollannissa ollaan pitkällä ipv6 siirtymässä johtuen ipv4 osoitteiden loppumisesta, ko maissa on jo paljon sivustoja jotka toimii vain ja ainoastaan ipv6 protokollalla.
  Nämä sivustot on käytännössä ipv4 käyttäjiltä sensuroitu ja selaimeen tulee vain esimerkiksi ilmoitus Palvelinta osoitteessa loopsofzen.co.uk ei löytynyt....
  Jos ei halua elää ipv4 aiheuttamassa "pimennossa" on muita operaattoreita joilta saa ipv6 osoitteet liittymiinsä http://ape3000.com/ipv6/
  Toivottavasti myös DNA:la ryhdistäydytään ja otetaan pikimmiten käyttöön ipv6, varsinkin kun DNA:n mobiililaajakaistaan ei ole enään tarjota ipv4 osoitteita kuin nattauksen takaa (joka rikkoo palveluita).

 • Suomessa on kohtuu vähän populaatiota, joten IPv4 osoitteiden loppuminen ei ole niin nopeaa kuin monissa muissa maissa. Mutta kyllä se IPv6 sieltä tulee kun tarve lisääntyy päivä päivältä pikkuhiljaa.

 • Tällä hetkellä ei ole tiedossa, että laajakaistoihin oltaisiin lisäämässä IPv6-tukea lähitulevaisuudessa. Mahdollisista muutoksista tiedoitetaan kuitenkin aina asiakkaita, joten aikataulun tarkentuessa ja asian ollessa enemmän ajankohtainen, tullaan tästä kertomaan tarkemmin myös asiakkaille.

 • Vastaan nimimerkille LVN..
  Kyse ei olekaan siitä loppuvatko meiltä ipv4 osoitteet vaan siitä että pelkällä ipv4 protokollalla on pelkkää ipv6 protokollaa tukevat sivustot tavoittamattomissa.
  Järkevintä operaattoreiden olisi ensisijaiseti antaa kuluttajille käyttöön ipv6 protokollan osoitteet, tällöin "kalliit" ipv4 osoitteet säästyisi niitä tarvitseville asiakkaille.
  Tätä asiaa ei vain tunnuta operaatoreiden puolelta vain ymmärtävän...

 • Hei puhumme DNA mitään ei tapahdu ennen kuin joku hajoaa :S
  itsekkin tarvitsisin ipv6 että sais toimimaan sivustoja joita käytän
  mutta ei se DNA siitä välitä niin kauan kuin niille maksaa nykyisestä

 • Teknologian vieminen eteenpäin on operaattorin, ei kuluttajan tehtävä. Operaattori on asiantuntija.
  Minäkin olen kysellyt säännöllisesti IPv6:n perään jo vuosia ja aina on tarjottu eioota.

 • Mirko, tässähän ei enään ole teknologian eteenpäin viemisestä edes kyse vaan enneminkin nykyteknologian käyttöönoton tahallisesta jarruttamisesta.
  Niin kuin itsekin totesit että olet jo vuosia kysellyt ipv6 perään joten mistään uudesta teknologiasta ei ole kyse.
  Toivottavasti DNA:lla vihdoin herättäisiin tästä taantuman aikakaudesta ja annettaisiin kuluttajille sitä mitä he tervitsevat.
  Esim tuo NAT aiheuttaa ongelmia mobiili liittymissä, eilen viimeksi äitini soitti että mitä tarkoittaa että verkossa on ip ristiriita eikä pääse nettiin?
  No hän oli saanut saman IP osoitteen jonkin muun mobiililaajakaista käyttäjä kanssa.

 • Huoh, saisi ilmaiseksi virtuaali palvelimia testattavaksi, ainoastaan tosin IPv6:lla, koska IPv4 on kortilla (maksaville asiakkaille) ja sitten huomaa että vaikka sisäverkossa kaikki tukee IPv6:sta niin ei operaattolilla ole pienintäkään aikomusta lisätä tätä.

  Taitaa mennä talöyhtiön netti vaihtoon, kunhan löytyy tarjoaja joka pystyy tarjoamaan IPv6:sta

 • Margus
  Nebula on tarjonnut IPv6 liittymiä jo vuodesta 2007 ja SuomiCom 2011.
  Kummaltakin operaattorilta voi kysyä mahdollisuutta liittymiin koko Suomessa.

 • Viestintävirasto on julkaissut suosituksen ipv6:n käyttöönottamista varten:

  https://www.viestintavirasto.fi/attachments/suo...

  Onko siellä DNA:lla tehty mitään ipv6:n käyttöönottamiseksi, vai aiotteko vain odotella että Sonera tai Elisa ehtii ensin?

 • Hienoa että asia vihdoin etenee viestintäviraston puolesta eteenpäin, isot operaattorit kun ovat olleet enemänkin jarruna tässä IPv6 käyttöönotossa.
  Huolestuttavaa sinänsä että DNA:lla ei näytä olevan edes IPv6 DNS palvelimia vielä? http://ipduh.com/dns/trace/?pegasos.dna.fi.

 • Tässä sitä vielä odotellaan Viestintäviraston suosituksen mukaisten 6rd asetuksien tietoja.

 • Ymmärtääkseni modeemin pitäisi tukea IPv6:tta. Sitä eivät taida DNA:n markkinoimat modeemit tehdä. Tässä jouduttaneen ymmärtääkseni laitevaihtoon - oletan, että pelkkä ohjelmistopäivitys ei riitä. Olenko oikeassa?

  Olen myös kuvitellut, että jos IPv6:n ottaa käyttöön, niin sitten ei voisi käyttää IPv4:ää - onko kuvitelmani oikea?
  Vai pitääkö modeemista manuaalisesti vaihtaa, kumpaa käyttää?
  Kaikilla sivustoilla ei välttämättä ole sekä IPv4 että IPv6 osoitteita.

 • PW, DNA:n jakelamat Intenon reitittimet ymmärtää hyvinkin IPv6:n, TeleWell modeemeissa on ollut myös pitkään IPv6 tuki.
  IPv6 on alaspäin yhteensopiva, vaikka reitittimessäsi olisi vain IPv6 tuli toimii sillä IPv4 osoitteet normaalisti, IPv4 reitittimien kautta ei pääse sivustoille joilla on vain IPv6 osoite.
  Siksi tällä IPv6 käytöönotolla on jo kiire, tosin ne jotka käyttävät IPv4 laitteita eivät edes välttämättä tiedä mistään että he eivät pääse kaikille sivustoille (heillähän kun ei ole IPv6 DNS palvelukakaan).
  Näyttää olevan tuo viestintäviraston IPv6 suositus ohitettu DNA;n puolesta ns olankohautuksella....

 • Harri: Kiitos vastauksestasi. Eli jos DNA:lla olisi IPv6 tuki, niin pääsisin automaattisesti sekä IPv4 että IPv6 sivuille.
  Reitittimessäni on IPv6 tuki otettavissa käyttöön. Cisco EPC3825 kaapelimodeemini on reitittävässä tilassa, mutta siinä ei IPv6 tukea liene (ainkin sen osoite on IPv4:n mukainen).

 • PW, Kyllä, IPv6 on ns alaspäin yhteensopiva, tosin pelkkä oma julkinen IPv6 osoite ei vielä mahdollista sinällään mihinkään pääsyä vaan operaattorilta täytyy saada myös IPv6 nimipalvelin (DNS) joka ohjaa sivupyynnön oikeaan IP osoitteeseen.
  Tuo Cisco EPC3825 malli on jo kohta viisi vuotta vanha, siinä ei ole IPv6 tukea.
  En ole tosin itse testannut kuinka pelkästään IPv4 tuellinen modeemi käyttäytyy siltaavassa tilassa IPv6 verkossa, mutta enpä usko että toimii...

 • Aikataulu IPv6 tueelle on vielä avoinna, joten kannattaa vielä odotella että tästä tulee tarkempaa infoa. Laitoin tästä vielä varmuuden vuoksi kyselyä eteenpäin ja ilmoitan jos tästä on tullut jotain uutta tietoa.

 • DNA:lla on uudempi Cisco EPC3828D kaapelimodeemi (on tullut markkinoille aivan hiljakkoin - ymmätääksenI). Saamani tiedon mukaan modeemissa ei olisi muuta eroa EPC3825:n nähden kuin että siinä on myös 5.0 GHz:n WLAN.
  Jos tuo ei tue IPv6:tta, niin se olisi outoa.

 • Kertokaapa viisaammat, miksi nimipalvelu tuntuu olevan jonkinlainen ongelma ipv6:n kanssa. Olen nimittäin kuullut tuota muiltakin tahoilta, enkä oikein tajua miksi.

  $ host irc.cc.tut.fi
  irc.cc.tut.fi has address 192.98.101.230
  irc.cc.tut.fi has address 192.98.101.229
  irc.cc.tut.fi has IPv6 address 2001:708:310:4952:4320:5365:7276:6572
  irc.cc.tut.fi has IPv6 address 2001:708:310:4952:4320:436c:6965:6e74

  DNA:n, Elisan ja Soneran verkoissa ihan tavallinen ipv4:llä toimiva nimipalvelu osaa kertoa myös koneiden ipv6-osoitteet. Ja jopa reverse-dns toimii:

  $ host 2a00:1450:400f:802::1018
  8.1.0.1.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.2.0.8.0.f.0.0.4.0.5.4.1.0.0.a.2.ip6.arpa domain name pointer arn02s05-in-x18.1e100.net

  Jos operaattori ei halua päivittää nimipalvelimiaan ipv6:n käyttöönoton takia, niin eikö muka voi vaan olla päivittämättä ja silti ottaa ipv6 käyttöön? Miksi nimipalvelukyselyt eivät voisi edelleen mennä (vaikka natatulla) ipv4:llä toistaiseksi? Asiakkaan päätelaite voi sitten vastata sisäverkossa nimipalvelukyselyihin myös ipv6:lla.

  Pari mahdollista syytä keksin itsekin:

  Jos operaattorin nimipalvelimeen ei voi syöttää nimiä omille ipv6-osoitteille, niin reverse dns jää toimimatta asiakkaiden osoitteilta.

  Operaattorin verkossa olevat palvelimet eivät hyötyisi ipv6:n käyttöönotosta, koska nimipalvelimet eivät kertoisi niiden 6-osoitteita.

  Onko parempiakin syitä viivästyttää ipv6:n käyttöönottoa nimipalvelimien vanhanaikaisuuden takia?

 • Perisen kuukautta sitten on näköjään testattu DNA:n matkaviestin verkossa IPv6 protokollaa. Lainaus artikkelista Tehtyjen testien perusteella voidaan kuitenkin sanoa, että IPv6:n käyttöönotto mobiililaajakaistaliittymille on mahdollista ilman merkittäviä ongelmia.
  Koko dokumentin voi lukea ja ladata täältä http://www.theseus.fi/handle/10024/78954
  Koska testit oli käytännössä onnistuneet ilman isompia ongelmia, kysymys kuuluukin nyt että milloinkas tuo IPv6 saadaan kuluttajaliittymiin?

 • Hei Harri!

  Kuluttajaliittymissä ei ole tällä hetkellä IPv6-tukea, mutta viimeisimpien tietojen mukaan IPv6 käyttöönottoa valmistellaan.

  Aikataulu IPv6 tuelle on kuitenkin toistaiseksi vielä avoin, valitettavasti asiasta ei ole enempää tiedotettavaa tällä hetkellä.

  DNA Iiro palveluasiantuntija
 • DNA voisi aloitella kuluttajille käyttöönottoa vaikkapa näistä kuituliittymistä, joissa yhteys tulee suoraan rj45-liittimellä seinästä ilman aktiivilaitteita.

  Vaihdoin tuossa juuri tänään kotiyhteyden Mikrotikin laitteelta Ubin EdgeRouteriin ja laitoin hurricanen IPv6-tunnelin käyttöön (oli reissun ajan pois päältä l. vuoden verran). Samalla tuli huomattua että tunneloitu IPv6 alkaa olla "eilispäivää", OS X valitsee v4 vs. v6 sen mukaan kumpi on parempi reitti ja toki suora v4 voittaa epäsuoran v6-tunnelin, samoin esimerkiksi Google epäili heti väärinkäyttöä kun sähköpostia on aiemmin tullut suomalaisesta v4-osoitteesta ja nyt ruotsalaisesta v6-osoitteesta.

  Isot pojat pitävät v6:sta jo täysin normaalina ja tuettuna. Nyt olisi hienoa jos DNA olisi ensimmäinen "pieni poika" Suomessa, joka antaa v6:sta tarjolle. (Nebulan ja Suomicomin v6-tuki on toki hieno asia mutta aletaan olla naimisissa näiden kuitubittien kanssa nykyään..)

 • Petri: " kuituliittymistä, joissa yhteys tulee suoraan rj45-liittimellä seinästä ilman aktiivilaitteita" - kuinka tuo on mahdollista?
  Kuitu on kuitua ja RJ45 kuparia. Miten homma muka onnistuisi ilman aktiivilaitteita?

 • Eipäs nyt pilkkuun takerruta, kuitu tulee tietysti taloyhtiön kellariin, jossa on operaattorin aktiivilaite ethernet-kytkimen muodossa ja sieltä eteenpäin cat5e/6-kaapelilla huoneistoon. Kuituliittymät nyt ovat vain yleisnimi näille liittymille. Eroaa näistä ADSL-, VDSL-, ja kaapelimodeemi-liittymistä sillä että asiakkaalla ei ole kotonaan enää mitään operaattorin rautaa, pelkkä RJ45 kaapissa. Ja tämä taas on IPv6:sen käyttöönoton suhteen pieni etu -- vaikkei poistakaan sitä riskiä että kuluttajilla on kaikenlaista muovilaatikkoa, joiden todellinen IPv6-tuki voi olla mitä sattuu.

 • http://www.worldipv6launch.org/measurements/

  Löysin tältä listalta Suomesta vain FuNET:in. Se on aika lähellä Pohjois-Korean sijoitusta. Meillä taitaa olla aika sama tilanne uudella teknologialla kilpailussa.

 • http://www.google.com/intl/en/ipv6/statistics.html on erinomainen "real life" tieto IPv6:sen käytöstä. Per-Country kartassa Suomi tulee siellä junan jälkipäässä. Merkittävässä asemassa tässä ovat it-palveluyritykset, jotka ylläpitävät isojen yritysten verkkoja, sekä kotitalouksille yhteyksiä tarjoavat isoimmat operaattorit. Näistä jokainen vaikuttaa näkyvästi IPv6:sen käyttöön ja mitä maailmalta on kuulunut, tänä vuonna neula alkaa hiukan heilahtaa eri puolilla.

  Suomessa suosituimmista verkkopalveluista vain Almamedian palvelut (MTV3, Iltalehti, yms) ovat myös IPv6:sen saavutettavissa.

  Facebookilta tuli alkuvuodesta ulos hyvä esitys siitä kun siirtyivät omissa konesaleissaan IPv6:sen. https://www.facebook.com/download/5158336318597...
  Tuo myös antaa hyvin kuvaa siitä että maailma on kotiverkossa aika paljon yksinkertaisempi -- ja myös kertoo sen, että kuluttajaoperaattoreilla on iso rooli tässä muutoksessa, ne IPv6 bugit kun sieltä palvelutuottajilta eivät poistu ilman käyttäjiä. Ja tuo FB:n juttu on tietty hyvä muistutus jokaiselle koodarille out there eli mitä tahansa teetkin, tee siitä IPv6-yhteensopivaa jo nyt.

 • Vaihdoin tuohon EPC3008 modeemiin, kun vanha petti. Nykyään ipconfig näyttää oman gatewayn ja dhcp:n ipv6:lle ja myös (local) osoitteen. Windowsin sharing centerissä näkyy myös multiple networks. Toinen network on aina ollut siinä ja nykyään siihen vierelle käynnistyy myös unidentified network pari minuuttia ensimmäisen jälkeen. Jos teen ipconfig/all ja route print ennen kuin tämä toinen verkko ilmestyy niin ipv6 gatewaytä/osoitetta/dhcp:ta ei ole. IPv6 routeihin tulee default routeen oma ipv6 gateway, kun ennen toista yhteyttä se on vain "On-Link".

  Olen kytkenyt kaikki tunneloinnit ja 6to4 adapterit pois käytöstä ja silti näin tapahtuu. Joko minulla on joku hienostunut rootkit ja olen osana jotain uuden sukupolven ipv6 botnettiä (scary) tai sitten tämä modeemi kyllä luo (ainakin localilla tasolla) ipv6-verkon. Ipv6-yhteyttä windows tosiaan kutsuu localiksi, vaikka molemmat windowsin networkit ovat local+internet -yhdistetty. Tämä on hämännyt minua vähän aikaa. Oma arvaukseni on vain, että uusi modeemi on täysin ipv6-yhteensopiva, jos palveluntarjoaja osoitteen antaisi.

 • Juu disabloin verkkokortista IPv6 kokonaan ja toinen yhteys sekä nuo gatewayt/ip:t/dhcp hävisivät. Onko tästä jotain haittaa internetin käytössä, kun 6to4 adapterikin pois käytöstä?

 • Tero, mijutu &muut

  Syy IPv6:n käyttöönoton viivästymisessä on, että se on uutta tekniikkaa, sille ei ole ollut (vielä) kaupallista tarvetta, ja IPv6:n käyttöönotto lisää operaattorien kustannuksia, minkä takia homma ei etene. Siinä vaiheessa, kun IPv4:n kanssa tulee niin isoja ongelmia, tai esim. google tai facebook siirtävät palvelunsa pelkästään IPv6:n taakse, niin muutos lähtee liikkeelle.
  IPv6:n saa tavallaan DNA:n kautta jo nyt, suhteellisen pienillä kustannuksilla, mutta homma on vapaaehtoispohjalta pyörivän sixxs.net:n pyörittämä. DNA on ainoa operaattori Suomessa, joka sponssaa ko. palvelua. Siitä vilpitön kiitos DNA:lle.
  Sitten muutamia irtokommentteja yllä oleviin.
  Olettaisin, että kaikki BINDiä käyttävät nimipalvelimet on jo aikaa sitten päivitetty tietoturvasyistä versioon, joka tulee sekä IPv6:n DNS-kyselyjä että IPv4:n. Syy, miksi saat IPv6-osoitteita, vaikkei käytössä ole IPv6-liittymää johtuu siitä, että kysyttäessä osoitetta www.mtv3.fi, se löytyy sekä IPv6 että IPv4-osoitteen takaa.
  Kun työasemassa on aktiivisena sekä IPv4 että IPv6-pino, niin käyttis valitsee sitten kumpaa protokollaa käytetään. Firefoxiin saa hauskan lisäosan, joka näyttää, kumpaa protokollaa sivusto käyttää ja tarjoaa.
  Käyttöjärjestelmistä Windows 7 tarjoaa ns. dual stackin, joka tarkoittaa, että koneessa on käytettävissä sekä IPv4 että IPv6-protokollatuki. Riippuu sitten omasta lähiverkosta, mitä on käytettävissä. Valitettavasti Microsoftilla on oletuksena työasemassa päällä kaikenlaista kummallista siirtymätekniikan ratkaisuja, minkä takia algoiritmit väärin toimiessaan aiheuttavat ongelmia, joiden syy näyttäisi olevan IPv6.
  IPv6:n muna-kana-ongelma on ollut, että ei ole ollut nettisivustoja, jotka tarjoaisivat IPv6:lla palveluita, mutta tämä on muuttunut parempaan suuntaan. google, facebook, ja suomalaisista sivustoista mtv3.fi tarjoavat sivustonsa IPv6:n kautta. Verovaroin palvelua pyörittävä yle.fi ei tarjoa IPv6-yhteydellä mitään. Tilanne on vähän yhtä nurinkurinen kuin Tampereella, jossa Tampereen yliopiston sivut (www.uta.fi) ovat käytettävissä IPv6:n kautta, mutta Tampereen teknillisen yliopiston sivut (www.tut.fi) eivät.
  Operaattorin kannalta nykyinen IPv4-yhteyden tarjoaminen on tehty helpoksi. Annetaan asiakkaalle laite, jossa on NAT päällä. Laite hakee yhden IPv4-osoitteen dynaamisesti verkosta ja sen jälkeen laitteen oma konfiguraatio tarjoaa jostakin privaattiverkosta 200 IP-osoitetta lähiverkkoon. Ulospäin suuntautuva liikenne NATataan tuohon yhteen operaattorilta saatuu osoitteeseen.
  IPv6:n kannalta, erityisesti, jos tuota Viestintäviraston suositusta noudatetaan, niin kuluttajalle pitäisi tarjota reitittyviä IPv6-aliverkkoja. Tämä tarkoittaa, että päätelaitteeseen on konfiguroitava operaattorin asetuksia ja sen jälkeen käyttäjä- tai liittymäkohtaisia asetuksia. Palvelumielessä pitää valita monesta vaihtoehdosta tapa, miten sisäverkon osoitteet jaetaan (DHCPv6 vai Radvd). Nykyistä tilannetta, jossa kaikki osoitteet ovat nimipalvelussa, IPv6:ssa ei tätä voi käyttää, koska osoitteita on niin paljon.
  Ennenkaikkea IPv4-verkossa NAT on tehokkaasti estänyt internetistä yhteydenotot NATin takana oleviin työasemiin. IPv6:ssa työasemaan tulee julkinen IPv6-osoite, joka ilman palomuureja reitittyy sekä internettiin että sieltä takaisin. Kun nyt omassa IPv4-reitittimessä näkyy porttien kolkutusta muutaman kerran sekunnissa, niin IPv6:n käyttöönoton jälkeen kolkuttelu on mahdollista suoraan työasemaan.
  IPv6 on täällä. Sitä voi käyttää, ja ennen kaikkea IPv6:tta voi käyttää IPv4:n kanssa rinnalla kummankaan sotkematta toisiaan. Oikea toteutus vaan vaatii työtä, selvittelyä ja harrastuneisuutta. Yksinkertaistettuna IPv6:tta voisi verrata yrityksillä tarjottaviin Internet-liittymiin, joissa on kiinteitä IP-osoitteita ja pieniä säätömahdollisuuksia. Moniko olisi valmis vaihtamaan halvan IPv4-kuluttajaliittymän "IPv6-yritysliittymään"?
  Terveisin: IPv6-verkon palvelut kotiverkosta käytettävissä 2013-12-26 16:48:24 UTC alkaen.

 • DNA voisi tehdä oman tunnelipalvelun ja näin päästää aktiivisimmat käyttäjät pahasta. Oman palvelun toteuttaminen DNA:n asiakkaille onnistuu ihan perus-kesäduunariltakin, ei tuossa ole enää 2014 mitään rakettitiedettä. SiXXS-osallistuminen on tietty hyvä asia mutta mielestäni se on IPv6-tunnelipalveluna hiukan ns. ikävä näine ISK-creditteineen. Itse ajoin tunnelia sinne (nimenomaan DNA:n suuntaan) 2010-2011 mutta 2011:stä eteenpäin olen ollut tyytyväisempi Hurricanen IPv6-tunnelin käyttäjänä, kyllästyin tuohon credit-touhuun.

  Virallista IPv6:sta kuluttajille saadaan kyllä näin YT-luiska-aikana odotella pitkään. Kun katsoo omaa IPv6-liikennekäyrää niin kyllähän sinne kiitettävästi liikennettä syntyy kun valtaosa ns. isoista palveluista sitä jo tukee.

  DHCPv6, SLAC (radvd on vain yksi toteutus), ja nimenomaan käyttöjärjestelmien IPv6 toteutusten "piirteet" ovat toki omat lukunsa. Windowsissa tulee huonolla tuurilla ongelmia windows-juttujen kanssa, OS X:ssä on omia "mielenkiintoisuuksiaan", jne.

  Olet Sami oikeassa että NAT on ollut IPv4-tietoturvan suhteen pelastus (privaattiverkossahan tosin voi olla huomattavasti enemmän osoitteita kuin 200, siellähän on mm. 10/8 käytettävissä). Toisaalta tuo on myös tietyntyyppistä väärän tietoturvan tuntua, olisi järkevämpää saada käyttäjät ymmärtämään palomuurin perusajatukset ja saada oletusarvoisesti kotiverkon ja internet-bitin välissä oleva laite sulkemaan kaikki liikenne sisäänpäin. Tuolloin IPv6 ei muodosta samanlaista tietoturva-ongelmaa NAT:in puutteen takia. Kyllähän ihmiset ymmärtävät että ovi kannattaa olla lukossa, ei pelkästään lukko ovessa..

 • Syy IPv6:n käyttöönoton viivästymisessä on, että se on uutta tekniikkaa,

  Uutta? Eihän tuo julkaistu kuin noin 16 vuotta sitten (12/1998). Vertauksen vuoksi internetin runkoa pyörittävä BGP:n versio on 8 vuotta vanha (01/2006), aikaiempia versiota ei käytännössä tueta. Ensimmäinen DOCSIS (eli internet kaapeli TV verkon kautta) standardi julkaistiin hieman 1,5 vuotta ennen IPv6:sta (03/1997), DOCSIS3 joka mahdollistaa nämä 350Mbps yhteydet julkaistiin 08/2006.

  Tai ehkä sinusta 56k on uutta tekniikkaa,sehän standarisoitiin noin puoli vuotta ennen IPv6:sta.

 • Vaikka mielestäni DNA:lla tulisi IPv6 olla kuluttajillekin jo tarjolla, vähintään asiakkaan niin halutessaan, niin ei nykytilanne aivan yksipuolinen kuitenkaan ole.

  Maailmalta löytyy varsin paljon esimerkkejä joissa IPv6 deployment on mennyt pieleen, tai myöhemmin tullut ennalta aavistamattomia ongelmia, varsinkin isommissa L2-verkoissa. IPv6:ssa kuitenkin muuttuu myös moni muu asia IP-osoitteiden lisäksi. Esimerkiksi NDP:n toteutusta ei kaikki pidä mitenkään erityisen onnistuneena. Osa ongelmista ei välttämättä edes näy loppukäyttäjän koneella vaan tulee näkyviin vasta rungon puolella kun reitittimessä ei olekaan tcamissa tilaa kaikille näkyville v6-osoitteille jne.

  Worst case tilanteessa v6:n käyttöönotto voi hyvin rikkoa myös v4:sen, tai käyttöönotto voi alkaa hienosti mutta joku kaunis päivä jonkun laitteen resurssit loppuvat ja vikaa saa ihmetellä tovin.

  Mutta kuten moni on sanonut, ongelmat on tehty löydettäviksi ja näitä verkkoja on pyöritelty useampi kymmen vuotta ja jokainen ongelma ratkaistu.

 • Putkitin sit-tunnelin kautta monta vuotta ipv6:sta, suurimmaksi ongelmaksi muodostui nimenomaan se, että kun teet sen oikein, eli reitittimellä, niin tietokone saa "natiivin" julkisen ipv6-osoitteen (stateless autoconfig) ja luulee siis olevansa ihan aidossa ipv6-verkossa. Nyt kun tietokone luulee olevansa aidossa ipv6-verkossa, niin tapahtuu seuraavia asioita (jonka vuoksi myös operaattorit odottavat v6:n laajenemista):

  • saitti joka resolvaa v6 osoitteen, mutta joko httpd tai DNS ei oo konffattu oikein ei aukea ollenkaan. Tämä johtuu siitä, että v6 priorisoituu v4:n ohi, kun se on oikein puuhattu. Lopputuloksena itsellä lakkasi n. joka kymmenes saitti toimimasta. Kuulostaa vähältä, mutta kokeilkaapa käytössä, rupee kiukuttamaan.
  • v6 putkitus hidastaa netinkäyttöä melko paljon ku käyttää jotain he:n tai sixxin tunnelia. Sixxin DNA popissa lienee kyllä jerkkua, en oo perehtyny. Ite putkitin toisen ispin linjaan, joka oli 100M letkussa.
  • operaattorin näkökulmasta v6:sta ei vain "nips naps" oteta käyttöön. Osoiteavaruus pitää suunnitella ja laitevaihtoja tulee melko paljon kaikkialle muualle paitsi runkoon. Käytännössä jokaisen talon kytkin joudutaan vaihtamaan, päivittämään tai vähintäänkin konffaamaan v6:lle. DSLAMeja menisi vaihtoon urakalla. Työmääränä kyse on valtavasta projektista, jota täällä nyt on maalailtu maailman helpoimmaksi "rasti ruutuun enable v6" duuniksi. DSL puolella tuet puuttuu laajasti CPE-päästä edelleen, KTV puolella tuki lienee olemassa runkolaitteissa ja käsittääkseni ciscot saa päivityksellä tukemaan v6:ta. Thomson tcw770 tukeekin jo v6:ta.

  Joka tapauksessa v6:n käyttöönotto tulee varmasti tapahtumaan, mutta millä laajuudella ja milloin, niin ei kyllä osaa arvata. En nyt kuitenkaan suu vaahdossa vielä meuhkaisi sen perään, vaan käyttäisin sit, gre, jotain vastaavaa v6-in-v4 putkea, kunnes operaattorit ovat valmiita vaihtoon. Iipparit loppuu Suomestakin kesken, joten kyllä asiasta kokoajan tulee ajankohtaisempi.

 • Viestintävirasto on päivttänyt pari päivää sitten sivustojaan IPv6 käyttöönoton osalta..
  Kansallinen IPv6-käyttöönottopäivä on 9.6.2015 https://www.viestintavirasto.fi/ipv6nyt/index.html

 • Alla vielä lainaus vistintäviraston sivustolla olleesta PDF dokumentista.
  Myös IPv6- liikenteen määrä kasvaa vauhdilla ja syyskuussa 2014 tehtyjen mittausten perusteella esimerkiksi 56 % Verizon Wirelessin, 40% T-Mobile USAn, 39 % Free.fr:n ja 30 % Comcastin asiakkaista käytti IPv6:tta ottaessaan yhteyttä sisältöpalveluihin.
  IPv6-liikenne kasvaa koko ajan.

  Maailmanlaajuisesti Googlen palveluihin tulevista yhteydenotoista jo 4,5 % tapahtuu IPv6:lla.

  Maittain erot ovat kuitenkin suuria. Syyskuussa 2014 Saksan lukema oli 11,6 % ja Belgian jopa 28,6 % Suomen ollessa edelleen peränpitäjien joukossa 0,43 prosentin osuudella. http://www.worldipv6launch.org/measurements/

 • https://www.viestintavirasto.fi/ipv6nyt/index.html

  Kansallinen IPv6-käyttöönottopäivä on 9.6.2015

  Viestintävirasto ilmoittaa DNAn osallistuvan Kansalliseen IPv6-käyttöönottopäivään.

 • https://www.viestintavirasto.fi/viestintavirast...

  "IPv6:n käytön edistämiseksi Viestintävirasto järjestää 9.6.2015 IPv6:n kansallinen käyttöönottopäivä järjestetään. Käyttöönottopäivään osallistumisen edellytyksenä on, että osallistuja ottaa IPv6:n käyttöön pysyvästi. Viestintävirasto kutsuu kaikkia laajakaistapalvelujen ja sisältö- ja verkkopalvelujen tarjoajia osallistumaan käyttöönottoon. Mukaan ovat jo ilmoittautuneet DNA, SuomiCom, Iltalehti ja MTV."

 • Sonera ehti kaikessa hiljaisuudessa ensimmäisena suurista Suomalaisista operaattoreista ottaa IPv6 kuluttajaliittymissa käyttöön, tosin 6rd tekniikalla http://www5.sonera.fi/keskustele/viewtopic.php?...

 • Täälläkin odotellaan ipv6:sta.

 • Niin kauan, kun ei ole pakko (eli ei tule taloudellisia sanktioita) ja toimenpiteestä tulee kuluja, en usko DNA:n juurikaan kiirehtivän asiaa. Lisätään aliverkkosoluja ja NAT-reitityksiä, niin ulospäin näkyvien IP-osoitteiden määrä voidaan pitää vakiona. Ei siis kuluja, ja pienet narinat asiakkaiden suunnalta hidastuneiden yhteyksien takia voidaan hyväksyä. MOT.

 • https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/7...

  "Viestintäviraston tavoitteena on, että IPv6:n julkistamispäivä Suomessa on kesäkuussa 2015. Viestintävirasto on tiedustellut operaattoreiden halukkuutta osallistua lanseeraukseen. DNA on mukana IPv6:n käynnistämispäivässä."

  Kimmo Liikosen DNA:lle tekemän opinnäytetyön mukaan DNA osallistuu Viestintäviraston IPv6:n käyttöönottopäivään, joka on 9. kesäkuuta. Saa nähdä, tapahtuuko mitään aikuisten oikeasti.

 • Enpä usko että DNA uskaltaisi jättäytyä pois ainoana isona operaattorina.
  Olisihan se aikamoinen imagotappiokin ja palvelun laadun heikkeneminen kilpailijoihin verrattuna.

 • Niin, olettaen että ne muut operaattorit ottavat sen oikeasti käyttöön.

 • Just tänään tunkkasin Soneran liittymällä IPv6:n käyttöön. Hyvin toimii.

 • Pitänee kai vaihtaa toi kaapelimodeemi uudempaan ennen tota 9.6.2015.Vanhat boxit kun eivät välttämättä toimi kuten pitää ipv6:llä.

 • Ainakaan tcw 770 ei tuntunut toimivan kunnolla(boxi lopetti toimintansa jossain vaiheessa ja piti ottaa virrat pois) kun pisti switch moden -> Ipv4+Ipv6 päälle.Firmaware oli tosin vanhempi kuin nyt kun kokeilin.

 • vanha asiakas Siis saitko IPv6 osoitteen jo DNA:n verkosta kun kokeilit?
  Omissa kokeiluissani nimittäin niin TeleWell kuin ZyXEL modeemit jumahti jonkin ajan kuluttua kun oli WAN puolelle IPv6 päällä ja operaattorilla ei....

 • Uptime 21h ipv4+ipv6 modessa eli vielä toimii.Dns serverin ip:tä ei saa.Ensi yönä tulee joku päivitys helsingissä kaapelimodeemeihin.

 • DNA:n kaapeliverkossa ei ole vielä ipv6 päällä, eli tuo asetus ei tee yhtään mitään. TCW770 tukee kyllä v6.

 • Vieläkin odotellaan...

 • Hieno homma mobiilidatan käyttäjille.

  Itse olen Welhon kaapelin perässä, joten vielä ei pysty "soittamaan kotiin" maailmalta.

 • Venailkaa rauhassa sitä 9.6., on paljon testattavaa ennen kuin voi mennä liveen. Jo nyt esim. tiettyjen palomuurisoftien kanssa on ollut haasteita. Ymmärrettävästi ongelmat näiden kanssa mielletään nopeasti operaattorin syyksi, vaikka vika ei yhteydessä olisikaan.

 • Itse en ole tilannut mitään palomuuripalvelua joten ihan raakaputki IPv6:sta maailmalle riittäisi.

 • Omassa liittymässä alkoi viikonlopun aikana näkymään router advisementtejä samalta Ciscon purkilta miltä IPv4:kin tulee. Ei se vielä toki toimi (DNA:n sixxs-POP toki toimii edelleen loistavasti), mutta selvästi homma on työn alla!

 • Nyt täytyy antaa täydet pointsit IPv6 käyttööntotosta DNA:n nopealle toiminnalle!

 • Juu hieno homma, ipv6 saatiin mobiiliin käyttöön selvästi ennen tavoitepäivää. Toivottavasti vain homma ei lässähdä siihen, että muilla operaattoreilla homma jäisi puolitiehen.

 • Kuinkas tuo ipv6 olisi tarkoitus konfiguroida "Wan to Lan", kun ei tarjota dhcpv6-pd?

 • Olisi kiva varmaan saada ennakkoon nyt tietoa, millasesti se IPv6 on toteutettu teknisesti, jos se kerta ensi kuun alussa tulee käyttöön.

  Ei ainakaan vielä tosiaan DNA (Welho):n verkossa tule mitään IPv6:sta.

 • DNA tuplakaista 350 (kaapelilaajakaista) liittymiin on jaettu IPv6:sta reilun viikon ajan. Kyseinen tieto löytyy esim. https://www.dna.fi/ipv6 sivulta.

  Teknisesti DNA jakaa yksittäisiä osotteita dhcpv6:lla, joka on ikävä asia. Itselläni on osote muotoa 2001:14ba:2000:0:xxxx:xxxx:xxxx:xxxx/128 (loppu osa on sensuroitu).

  Hankaloittaa huomattavasti kun ei pysty aliverkottaa kotiverkkoa.

 • Mikäs järki tuossa /128:issa nyt sitten on? Joku unohtanut miksi IPv6 on erilainen kuin IPv4? Joku unohtanut että on eri asia jakaa IPv6:sta luureille mobiiliverkossa kuin kiinteässä verkossa?

  Tuo tekee IPv6:sesta täysin mahdottoman käyttää. Itse en tee tuolla yhtään mitään koska olisi täysin idioottimaista lähteä tekemään IPv6 NAT:ia omasta /64:sta "julkiseen" /128:iin.

  Best Current Operational Practises ohjeetkin suosittelevat IPv6:selle minimiksi /64 aliverkotukseen.

 • Moikka,

  Ah, kiitti tuosta urlista, mutta tosiaan jos sieltä saa /128:n niin tuohan on aika yhtä tyhjän kanssa. Olettaako ne, että sitten IPv6:sta pitää alkaa myös NATtaamaan?!

  Ja pitäisi kyllä olla juuri kyseinen DNA Tuplakaista 350 kun äsken Windowsilla kokeilin siltaavassa tilassa olevan Cisco EPC3825:n läpi, mutta en mä nähnyt, että Windows olisi saanut IPv6 puolelle mitään. Ihmettelin nyt vähän lisää ipconfig/netsh ulostetta ja kokeilin vielä käsin:

  ipconfig /renew6 "Wireless Network Connection"
  Windows IP Configuration
  An error occurred while renewing interface Wireless Network Connection : The semaphore timeout period has expired.

  Voi kyllä olla, että tämä on vain paperilla tuo DNA Tuplakaista 350 ja muuten vaan joku lisänopeus, kun vastikkeeseen kuuluu 2M. Ei siis ainakaan minulla näytä tarjoavan mitään, vai olenko nyt missannut jotain (nää windowsit on aina vähän hämäriä:)

 • Täh, siis nattaava IPv6!
  Mitäköhän siellä DNA:lla on oikein ajateltu kun noin on ryssitty koko homma.
  Eivätkö he tosiaan tiedä että IPv6 osoitteita kyllä rittäää vaikka jokaisella maapallon neliölle...

 • Alkavat antaa noit ip:tä 9.6 lähtien kaapelimodeemeillekkin.

 • Itselläni on taloyhtiölaajakaista ja 350M lisänopeutena

 • Moikka,

  Noh en tiedä mitä Windows ei sitten osannut. Edgerouteriin kävi sanoo set address dhcpv6, niin ilmestyi tosiaan: 2001:14ba:900:0:xxxx:xxxx:xxxx:xxxx, mutta mitäs tuolla sit tekee. Ei taida purkki edes tukea nattia ipv6:lle, joten sanoin pois. Kai se pitää tunneli tuohon siirtää. Jotenkin kuitenkin toivoin pääseväni natiivi IPv6 aikaan nyt kun Elisa haluaa ajaa vanhan liittymäni alas ja on tehtävä migraatio toiseen bittiin.

 • ipv6:lle ei taida olla NAT-toteutuksia ollenkaan olemassa.

 • Nyt alkoi omassa ei-tuplakaista 350Mbps liittymässä (sillattu, eihän nuo kaapelipurkit jaksa tuota vauhtia reitittää ja NAT:aus on muutenkin hanurista) homma toimimaan ihan natiivisti Macille, samassa verkossa oleva Linux-pönttöni ei globaalia osoitetta syystä tai toisesta saa, perinteinen autoconf ja dhcpv6 koitettu. Vaan onhan tässä vielä pari viikkoa aikaa.

  Ilmeisesti homman pitäisi mennä näin: "Lisäksi modeemi saa IPv6-osoitelohkoja (prefixejä) sisäverkkoon LAN-puolella oleville laitteille jaettavaksi. Prefixin koko on /56, josta modeemi muodostaa /64 prefixin kokoisia aliverkkoja WLAN- ja Ethernet-verkkoliittymiin.

  Asiakkaan laitteet saavat IPv6-osoitteet kunkin aliverkon sisällä SLAAC-menetelmällä. Jos modeemi on asetettu siltaavaksi, niin IPv4- ja IPv6-liikenne kulkevat molempiin suuntiin modeemin läpi esteettä."

  Jospa tuohon joku konfiguraatio löytyisi, että ton /56:n saa kaapelipurkin "yli" semmoiselle laitteelle, joka jaksaa täydellä vauhdilla reitittää...

 • Hei,

  Huomasin seuraavaa: https://www.dna.fi/ipv6-laitteet
  "Lisäksi modeemi saa IPv6-osoitelohkoja (prefixejä) sisäverkkoon LAN-puolella oleville laitteille jaettavaksi. Prefixin koko on /56, josta modeemi muodostaa /64 prefixin kokoisia aliverkkoja WLAN- ja Ethernet-verkkoliittymiin.
  Asiakkaan laitteet saavat IPv6-osoitteet kunkin aliverkon sisällä SLAAC-menetelmällä. Jos modeemi on asetettu siltaavaksi, niin IPv4- ja IPv6-liikenne kulkevat molempiin suuntiin modeemin läpi esteettä."

  Hmm! Että oliskohan tuo nyt, että jos ei ole prefix delegationia sonffattu niin sieltä tulee tuo, mutta jos olisi, niin sitten saisi blockin jolla tekeekin jotain.

  Eli kun säädin vähän tämän ohjeen mukaan niin:
  http://michael.stapelberg.de/Artikel/fiber7_ubn...

  Saa tilanteen, että:
  eth0 89.27.x.x/21 u/u
  2001:14ba:900:0:xxxx:xxxx:xxxx:xxxx/128
  eth1 10.0.254.1/24 u/u
  2001:14ba:9ff:xxxx:xxxx:xxxx:xxxx:xxxx/64

  Mutta ei kyllä mikään rokkaa. Hämää kyllä myös, että nuo on eri prefixistä ja tuo eth0 on /128. Ja outoa on se, että edes edgerouterista pingaamalla ei tuo ipv6 toimi. Mutta onko tämä nyt jostain minun sonffauksesta johtuvaa vai eikö tämä oikeasti toimi vai öö..

  Enkä myöskään toimivasta IPv6 verkosta saa eth0:n ip:tä pingaamalla mitään vastausta, ja tracessa vika hop on:
  9 esp3-cmts1.dnaip.fi (2001:14b8:1040:104::68:1) 35.404 ms 38.615 ms 39.078 ms

  Sonffi jota tuo generoitu näyttää tältä: http://pastebin.com/ubnDMyni

  Ideoita?

 • Hei Jani

  Kattele edgerouterilla sudo dhclient -6 -P -d -v niin löydät iaprefix kentästä alueesi.

  Laitan omat conffit joilla sain bitin jo kulkee. (radvd vielä vaiheessa), laitoin käsin ipv6-osoitteen desktopille.

  eth0 = lan
  eth1 = wan
  eth2 = lan (en käytä eth2, joten en oo sitä conffannu)

  Conffit: http://pastebin.com/n0xmuGcC

 • Unohdin mainita että tuohon perään tulee tosiaan wan sudo dhclient -6 -P -d -v wan_interface

 • Hei,

  Tuo käsky tosiaan antaa tuon juuri minkä dhcpv6-pd:llä sain tuonne:
  2001:14ba:9ff:ff00::/56

  Mutta jotenkin tuntuu kyllä vähän öh.. siis että jos lisään ihan vaan tuon address dhcpv6, niin edgerouterista tehtynä, ei toimi mikään ipv6 silti. Luulisi, että siinä vaiheessa kun sillä on ip, niin sen pitäisi toimia itse purkista ja sen jakelu eteenpäin olisi sitten oma ongelmansa.

  Siis, että en tee mitään muuta ipv6 juttuja kun annan vaan wan:lle tuon address dhcpv6, niin:
  icmp_seq=1 Destination unreachable: Address unreachable

  Mutta tuo pd tuntuisi paremmalta lähestymiskulmalta, mutta nyt vaan ihmetyttää miksi tuo ihan perus ipv6 ei vaan tunnu toimivan.

 • Hei,

  Taidan nyt olla vähän sitä mieltä, että ongelmani johtuvat siitä, että tuo IPv6 ei oikeasti toimi. DHCP tarjoaa sitä, mutta reitti ei oikeasti lennä. Säädin nyt Hurricane Electricin tarjoaman IPv6 tunnelin rinnalle tun0 interfaceen:

  Säädän reitittimestäni:
  delete protocols static interface-route6 ::/0 next-hop-interface tun0
  set protocols static interface-route6 ::/0 next-hop-interface eth0

  $ ping6 2a00:1450:4010:c08::69
  PING 2a00:1450:4010:c08::69(2a00:1450:4010:c08::69) 56 data bytes
  From 2001:14ba:900:0:c4e0:6803:8740:bfa4 icmp_seq=1 Destination unreachable: Address unreachable

  Säädän reittimestäni:
  delete protocols static interface-route6 ::/0 next-hop-interface eth0
  set protocols static interface-route6 ::/0 next-hop-interface tun0

  $ ping6 2a00:1450:4010:c08::69
  PING 2a00:1450:4010:c08::69(2a00:1450:4010:c08::69) 56 data bytes
  64 bytes from 2a00:1450:4010:c08::69: icmp_seq=1 ttl=54 time=49.4 ms

  Vai mitä ihmettä muka missaan?

 • Oma conffi näyttää nyt tältä joka toimii.

  http://pastebin.com/a3AKqBdm

 • Moikka,

  Noh jospa lähdetään ihan tästä perusteesta. Toimiiko sulla ulkoa pingaus siihen 2001:14ba:900:0:xxxx:xxxx:xxxx:xxxx?

  Mulla ei toimi, vaikka HE.netin tunnelin ipv6:t vastaa hyvin. Ja jos sulla se vastaa pingiin, niin sitten taitaapi olla DNA:n verkossa vielä joku väli, jossa tuo ipv6 ei lennä ja mun on turha yrittää ihmetellä näitä säätöjä kunnes se alkaa vastaa pingiin.

 • Pitääkin vielä selvitellä ettei expiree viiden tunnin jälkeen.

 • Ainakin kun sitä dhclienttiä käsin ajelin niin aina sieltä tuli eri prefixiä, joten siksi minusta tuntuu vähän oudolta säätää sonffiin käsin kiinteästi noita osotteita. Josta syystä itse mieluummin lähtisin tuohon dhcpv6-pd kelkkaan.

  Mutta mitens se ping? Jos et omaa pääsyä koneelle, ulkoa jossa on IPv6:sta niin esim: http://lg.he.net/, tuolta voit ajaa pingiä.

 • DNA:n dhcp:ltä tulee itelle 2001:14ba:2000:0:xxxx:xxxx:xxxx:xxxx

  pingaus onnistuu molempiin suuntiin.

  reitit ovat:
  1 7 ms 10 ms 6 ms dfyyyyyyyyyyyyyyyyyyt-3.rev.dnainternet.fi [2001:14ba:2000::1]
  2 7 ms 5 ms 8 ms van3-sr1.dnaip.fi [2001:14b8:1040:104::62:0]
  3 7 ms 7 ms 7 ms hel5-tr3.ip6.dnaip.fi [2001:14b8::18]
  4 17 ms 19 ms 19 ms rai1-tr1.ip6.dnaip.fi [2001:14b8::82]
  5 22 ms 21 ms 16 ms tuk2-sr1.ip6.dnaip.fi [2001:14b8::22]
  6 52 ms 15 ms 15 ms 2001:4860:1:1:0:3ed6::
  7 19 ms 18 ms 21 ms 2001:4860::1:0:26ec
  8 16 ms 15 ms 15 ms 2001:4860:0:1::e5
  9 20 ms 15 ms 15 ms arn09s05-in-x0e.1e100.net [2a00:1450:400f:804::200e]

 • Jooh. Mulla ei. Hmm.

  Saan 2001:14ba:900:0:xxxx:xxxx:xxxx:xxxx, joten niiden gw on varmaan:

  $ ping6 2001:14ba:900::1
  PING 2001:14ba:900::1(2001:14ba:900::1) 56 data bytes
  64 bytes from 2001:14ba:900::1: icmp_seq=1 ttl=64 time=26.7 ms

  Ja tuo vastaa kyllä myös muualta internetistä. Joten tältä pohjalta tulee ajatus, että ok. Homma pitäisi pelittää, jos mä saan yhteyden tuohon ja siihen saa yhteyttä myös ulkoverkosta.

  Mutta miksi sitten mun ipv6 ei toimi?

  Tuohon 2001:14ba:900::1 trace on:
  7: hel5-tr3.ip6.dnaip.fi 36.394ms asymm 9
  8: esp3-sr1.ip6.dnaip.fi 36.260ms asymm 7
  9: dbfyyyyyyyyyyyyyyyyyt-3.rev.dnainternet.fi 36.131ms reached
  Resume: pmtu 1280 hops 9 back 57

  Trace tuohon ip:hen mitä dhcpv6-pd antaa eth0:lle:
  8: esp3-sr1.ip6.dnaip.fi 35.124ms asymm 7
  9: esp3-cmts1.dnaip.fi 36.825ms asymm 8
  10: no reply

  Tuo esp3-sr1.ip6.dnaip.fi on 2001:14b8::41 ja se vastaa maailmalta, mutta ei minun edgerouterista ja esp3-cmts1.dnaip.fi on 2001:14b8:1040:104::68:1 ja sama homma, maailmalta vastaa, mutta ei edgerouteristani.

  Vahvistaisko tämä nyt sitten, että ongelma on DNA:n verkossa, vai mitäs fiksummat sanoo?

 • Nyt taisin saada IPv6:n toimimaan dhcpv6-pd:llä, vielä testissä mutta vaikuttaa lupaavilta.

  Laitoin tälläset conffit (http://pastebin.com/40F7dgR4
  ), tallensin ja boottasin edgerouterin.

  traceroutet: http://pastebin.com/GEv2zPiu

 • ei näköjää pysynykkään 5h kauemmin toiminnassa

 • Itse huomasin, että nyt näytti Windows saavan suoraan myös IPv6 osoitetta ja se toimikin. Joten kai se IPv6 sitten toimii nyt, mutta en kyllä saanut silti EdgeRouteria pelittämään. Mikähän tuossa on nyt niin vaikeeta. Jonkun tunnelin säätäminen pari käskyä ja heti toimii ja nyt tämä malli ei niin millään 😃

  Ehkä se on odotettava, että fiksummat tekee toimivat konfiguraatiot. Ei vaan kykene ymmärtämään, miksi en saa edes EdgeRouteria itsessään pelittämään edes dhclient vaihtoehdolla.

 • Koititko käynnistää uusiksi edgerouterin dhcpv6-pd:n conffien tallennuksen jälkeen?

 • Juu, sen jälkeen se oli keksinyt eth1:lle (mun lan) myös sopivan ipv6 osoitteen, mutta eipä siinä silti bitit oikein mihinkään liikkunut. En saa siis bittiä kulkemaan edes edgerouterista. Mitä asiaa olen ihmetellyt niin monien ongelma on just noiden osotteiden delegointi, mutta sillä nyt ei tunnu olevan erityistä merkitystä, kun ei edes reitittimestä itsestään toimi.

 • Jee, täällä lähti IPv6 pelittämään juuri. Ei mitään ongelmaa. Reititin saa delegoidun IPv6-prefixin ja jakelee siitä sisäverkon koneille osoitteita edelleen.

 • WLAN tukari/reititin Asus sai kyllä DHCP-PD:llä prefixin, mutta vielä ei IPv6 testi toiminut. Vielä en ole tutkinut mistä tuo toimimattomuus sitten oikeasti johtuisi.

 • Edellisen viestin kohdalla IPv6 asetukset olivat tukari/reittimestä hävinneet. Annoin omalle tukari/reitittimelle uudelleen käynnistystä ja IPv6 prefix löytyi .. kakki pelittää. Hienoa kiitokset DNA!

 • Täällä ei Linux-purkki jostain syystä saanut dhcpv6:lla osoitetta eikä prefixiä (macosiin tuli osoite), käytin kaapelipurkkia reitittävässä tilassa ja laitoin takaisin siltaavaan ja nyt toimii täsmälleen samalla komentorivillä. Omituista, mutta pääasia, että toimii. Pelkkä virtojen poiskäyttäminen ei riittänyt...

 • Ei vaan homma lähde rokkaamaan mitenkään. Minulla on Ciscon 3008 siltaava kaapelimodeemi, jonka perässä on Asuksen RT-AC87U reititin. Kun boottaan modeemin, IPv6 yhteydet pelaavat hetken aikaa, mutta kohta yhteydet katkeavat tyystin. Reitittimen IPv6 pingaus herkeää toimimasta ipv6.google.com osoitteeseen, valittain vain "ping: sendto: Network is unreachable" ja ipv6 testit selaimella alkavat feilaamaan. Hetken aikaa modeemin bootin/resetin jälkeen kaikki toimivat, mutta kohta kaikki menee mykäksi. Reitittimessä on asetettu connection type "native" asetukseen ja DHCP-PD on käytössä. LAN IPv6 address näyttää validilta ja prefix length on 56. Auto configuration on "stateless" ja lease time 86400 sekuntia. DNS on auto asetuksella, Router advertisement on enabled ja DHCPv6 Server on enabled. Näitä asetuksia ränkkäämällä ei saa mitään vaikututsta mihinkään. Ainoastaan modeemin bootilla homma lähtee hetkeksi aina toimimaan. Mikähän avuksi? Kellään ideoita?

 • itselläni on EPC3010 kaapelimodeemi siltaavana ja Asus RT-AC66U. Yhdistelmä toimii Asuksen bootin jälkeen jonkin aikaa ja valmiiksi avatut TCP yhteydet tuntuvat pysyvän päällä kunnes ne suljetaan. Eli ongelma on aika vaikeasti selvitettävissä.

  Ensimmäiseksi tuntuisi siltä kuin, jokin vaan alkaisi tiputella vanhan dhcp-pd leasen ei-established tilaisia paketteja.

 • @SlOrbA : Reunahuomautuksena oma havaintoni Asus RT-AC56U:sta IPv6-käytössä Media Bridge -moodissa: http://www.snbforums.com/threads/rt-ac56u-media...

  Pitäisi olla jokin toinen reititin referenssiksi, ellei Asus RT-AC66U :n IPv6-kelpoisuutta ole todistettu.

 • @fiasko : Onko tulos sama jos boottaat modeemin sijasta reitittimen?

 • Mikahe: reitittimen boottaus ei ole auttanut. Ainoastaan modeemin boottaus on.

 • Mutu tuntumalla ongelma vaikuttaa hyvin vastaavalta kuin SlOrbA:lla

 • Tuossa SNB-foorumin postauksessa on liite (download vaatii rekisteröitymisen), jossa ping6:aan omaa edgerouteria 88803 s = 24.67 h. IPv6 on 76% ajasta poikki, ja syynä on Asus RT-AC56U. Sen ja edgerouterin (Zyxel USG 20) välissä on vielä TP-Link Archer C7 wifi-reititin.

  Asus RT-AC56U tuntuu joskus toipuvan joksikin aikaa, kun sitä pommittaa IPv6-paketeilla. Mutta ennen uutta firmistä sitä ei voi käyttää kuin IPv4:lla ja sillä se toimiikin nopeasti ja luotettavasti.

 • Eikö tuossa Asuksen tukiasemassa (sen verran wanha että ei pysty kutsumaan noita reitittimiksi vaikka osaavatkin hiukan paketteja siirtää) saa logeja päälle sen verran että näkisi mitä siellä tapahtuu?

  Asetusten ymmärtämiseen kannattaa lukaista joku FAQ aiheesta IPv6 stateless ja stateful configuration eli mikä on NDP-viestien ja DCHPv6:n rooli missäkin tilanteessa. IPv6 on näiltä osin aika erilainen kuin IPv4. Ja jos haluaa harjoitella lisää, niin miettiä miten IPv6:n privacy extension vaikuttaa käyttöön ja miten se suhtautuu IPv4-maailmaan osoitteiden ja nimipalvelun osalta. IPv6 ei ole vain IPv4 laajemmalla osoiteavaruudella vaan takana on myös ideologisia muutoksia.

  Kuluttajalaitteiden IPv6-tuen suhteen kannattaa muistaa että IPv6 on ollut varsin vähän käytössä ja kun puhutaan laitteista, joiden elinikä on laitevalmistajan mielestä lyhyempi kuin aika, jonka asiakas pitää laitetta töpselissä kiinni niin puhutaan helposti melko bugisesta tuotteesta. DHCPv6 oli myös melko raakile vielä muutama vuosi sitten.

  Itse suosittelen esimerkiksi Mikrotikin tai Ubqt/Edgerouterin laittamista verkkohommia varten, ja WiFi tukiasema on vain siltaava tukiasema eikä tee yhtään sen enempää tai vähempää.

 • Pätemiset voi nyt jättää sikseen. Asuksen vanhempiakin reitittimiä päivitetään hyvin aktiivisesti vielä tänä päivänä ja niiden IPv6 tukea on paranneltu viime vuosina useaan otteeseen. Tässä kumminkin lopulta kiinnostaisi saada selvitettyä mistä ongelma oikeasti johtuvat. Se että lähetään täysin perättömästi arvailemaan syylliseksi jotain yksittäistä laitetta ilman ongelman todellista tutkimista ja selvittämistä on minusta hyvin lapsellista.

 • Olen Petrin kanssa ihan samaa mieltä siitä, että reititin ja wifi-access point kannattaa olla kaksi erillistä laitetta. Jos haluaa kummankin kohtuu hyvätasoisen ja monipuolisen, niin yhdellä ei selviä.

  Esim. USG 20 on vanha laite (silti vielä myynnissä). Siinä on kuitenkin jonkinlainen IPv6-tuki+palomuuri ja bonuksena L2TP/IPSec VPN. Iän huomaa siitä, että IPv6:tta ei näy Web UI:lla juuri lainkaan. Esim. statistiikat, statukset ja mailit ovat puhtaasti IPv4:sta.

 • fiasko, ehdotin (kysyin) alussa saisiko noissa Asuksissa logeja päälle, jotta näkisi mitä siellä tapahtuu. Nuo mainitut asetukset sellaisenaan (stateless, RA on, DHCPv6 server on) lukee siten että DHCPv6 on käytössä DNS-asetuksiin ja IPv6-osoite jaetaan NDP:llä (RA) LAN:in puolelle.

  Jos logia ei saa riittävästi suoraan reittimestä niin Wiresharkin ajaminen modeemin ja reittimen välillä kertoisi myös aika nopeasti mitä siellä liikkuu ja miksi bitti lakaa kulkemasta.

  Kommentti kuluttajalaitteista oli enemmänkin yleisluontoinen, Asus on toki merkkinä sieltä paremmasta päästä.

 • Tosiaan itelläki on edgerouter suoraan kaapelimodeemissa ja conffittu dhcpv6-pd:llä josta slaac:lla jaetaan lähiverkkoon...

  Bitti pätkäsee säännöllisesti ja n. tunnin päästä toimii taas itsestään. Sen saa kyllä kulkemaan sitäkin ennen jos kirjoittaa renew dhcpv6-pd interfaces <wan interface>

 • Itellä Cisco EPC3825 siltaavassa tilassa ja IPv6-osoitteet tulee koneille DHCP:lla. Ongelmana on, että liikenne lakkaa toimimasta puolen tunnin välein.

  DNA:n reititin antaa oletusreitin aina bootin jälkeen, kun kone sitä fiksusti kysyy ICMPv6 Router Solicitation -paketilla. DNA:n reititin ei kuitenkaan jostain syystä mainosta itseään oikeaoppisesti ja säännöllisesti lähettämällä ICMPv6 Router Advertisement -paketteja, joka aiheuttaa sen, että Router Lifetime -ajastin (1800 s) menee nollille ja oletusreitti tipahtaa pois käytöstä eikä bitti enää kulje.

  Oletusreitti pysyy hengissä lähettämällä "käsin" tuo ICMPv6 Router Solicitation -paketti säännöllisin väliajoin. Tällöin reititin vastaa fiksusti ja Router Lifetime -ajastin nollataan ja bitti jatkaa kulkuaan.

 • Minulla oli sama tilanne aluksi, eli heti reitittimen käynnistyksen jälkeen IPv6-bitti (DHCPv6-PD:n kanssa) pelitti hyvin, mutta jonkin ajan kuluttua (suuruusluokka 10-30 minuuttia) IPv6 lakkasi aina toimimasta IPv4:n jatkaessa toimintaa edelleen. Testasin tätä TP-Link Archer C5:n alkuperäisellä firmwarella ja OpenWRT:llä ja molemmilla kävi sama homma.

  Viime yönä puoliltaöin meni yhteyteni kokonaan poikki ja aamulla herätessä IPv6 toimi. Nyt työpäivän jälkeen toimii edelleen. Eli minun tapauksessani oli viime yönä ilmeisesti jokin huoltokatko, jonka aikana jokin DNA:n IPv6-konffis muuttui sen verran, ettei enää ole ongelmaa. Toivottavasti pysyy näin.

  Oma arvaukseni tilanteesta on, että DNA:lla on jäänyt QA-vaihe vähän turhan suppeaksi, eikä interop-testausta eri valmistajien purnukoilla ole ehditty tehdä kunnolla. Tai testaus on tehty tyyliin, että kytketään reititin, IPv6 todetaan toimivaksi, mutta ei ole odoteltu pidempää aikaa sen varmistamiseksi, että yhteys pysyisi pidemmän ajan pystyssä.

  Mutta eipä tuo mitään, eiköhän asia tule vähitellen kuntoon. Uuden tekniikan kanssa on aina pientä säätämistä. Pisteet DNA:lle joka tapauksessa siitä, että on edelläkävijänä Suomessa tässä asiassa!

 • Testasin tätä TP-Link Archer C5:n alkuperäisellä firmwarella ja OpenWRT:llä ja molemmilla kävi sama homma.

  Millä Openwrt-versiolla testasit?

  Backfire 11.03 ja Attitude Adjustment 12.09 ovat ipv6-tueltaan tosi alkeellisia. Barrier Breaker 14.07 on eka, jossa natiivin ipv6:n tuki on pääosin paikallaan. Mutta siinäkin tuki on kehittynyt vuoden takaisen julkaisun jälkeen, eli itse käännetyssä tuoreessa versiossa on parempi ipv6-tuki kuin julkaisuversiossa. Parhaillaan testivaiheessa oleva CC15.05 rc1 on kuitenkin selkeästi parempi.

  Tosi monen kotireittimen OEM-softa pohjautuu itse asiassa ikivanhaan Openwrt-versioon (Kamikaze 8.09 tms.), jolloin ei kyllä ole mikään ihme, jos ipv6 ei oikein toimi. (Archer C5:n OEM-firmis taitaa olla juuri tuollainen: ikivanha Linux version 2.6.31 jne.)

  Itse odottelen vielä, että omaan DNA kuitu-ethernet-liittymään alkaisi tulla jotakin ipv6-eloa, jota näkisin miten hyvin CC15.05 toimii DNA:n kanssa...

 • Mulla on käytössä tuo OpenWRT:n testiversio 15.05-rc1 Chaos Calmer. Ei ole ollut mitään ongelmia sen jälkeen kun IPv6:kin lähti toimimaan viime yönä stabiilisti. Vanhemmissa versioissa ei taida olla mahdollista konfiguroida IPv6:tta käyttöön web-liittymän kautta vaan edellyttää konfiguraatiotiedostojen käsin säätämistä, joten otin heti tuon uusimman käyttöön.

  Tuo TP-Link Archer C5 oli halvin löytämäni 802.11ac:llä varustettu reititin, johon saa vapaan firmiksen (OpenWRT ja ilmeisesti myös DD-WRT) ilman suurempaa tappelua. Jos sellaisen hankkii OpenWRT-käyttöön, niin pitää varmistaa, että kyseessä on laitteen versio 1.0 tai 1.2, eikä uudempi 2.0, koska tuossa uusimmassa versiossa on rauta muuttunut niin ettei nuo vapaat firmikset toimi. Jimms-verkkokaupassa oli ainakin 1.2-version purkkia saatavilla. Archer C7 on hiukan kalliimpi, mutta sen kanssa pitäisi myös OpenWRT:n toimia (kaikilla rautaversioilla).

 • Vaihdoin Asus RT-AC66U tilalle vanhan Linksys EA4500 ja sen kanssa IPv6 käyttäytyy samoin kuten tuoreempi Asus aiemmassa viestissäni.

  Asus RT-AC66U on firmattu viimeisimmällä beta merkityllä fw versiolla.

 • luultavasti dna:lla jotai vikaa

 • Hei kaikki!

  IPv6 vaatii kaapelissa EuroDOCSIS 3.0 modeemin. Suosittelen kokeilemaan kaapelimodeemin muuttamista väliaikaisesti reitittävään tilaan ja kytkemään laitteet suoraan siihen kiinni Ethernet-piuhan kautta. Jatkuvatko ongelmat tämän jälkeen? DNA:n kaapelimodeemit voi muuttaa siltaavasta reitittäväksi modeemin asetusten kautta tai resetoimalla modeemin tehdasasetuksille. Tiedossamme on, että osassa Ciscon kaapelimodeemeista esiintyy ohjelmistovirhe, jos kaapelimodeemin vaihtaa siltaavasta reitittäväksi ja laite vaatii tehdasasetusten palautuksen, jotta IPv6-liikenne alkaa toimia.

  Tarvitsemme esimerkkitapauksia, jotta pystymme selvittämään asiaa tarkemmin. Ottakaa siis asiakaspalveluumme yhteyttä, jotta voimme selvittää IPv6 ongelman syytä.

  Voisitteko toimittaa seuraaviin kysymyksiin vastaukset meille joko Facebookin tai Twitterin yksityisviestin kautta?

  • Kaapelimodeemin MAC-osoite
  • Onko kaapelimodeemi reitittävässä vai siltaavassa tilassa
  • Laitteet jotka on kytketty kaapelimodeemiin kiinni, ja niiden ohjelmistoversiot (mahdollinen reititin)
  • Mikäli kaapelimodeemiin on kytketty reitittävä laite, niin onko siinä IPv6-palomuuri päällä?

  Asiakaspalvelumme löydätte sosiaalisesta mediasta:
  https://www.facebook.com/dna.fi
  https://twitter.com/dna_palvelu

 • Kiitos, lähti heti toimimaan kun resetoi EPC3825:n <3

 • Hei Lotta,

  kiitos viestistä. Yritin olla yhteydessä asiakaspalveluun, jotta saisitte tarvittavia esimerkkitapauksia (yhteys katkeaa 30 min jälkee, osa sivuista kuyen tämä tukisivu kuitenkin toimii). Aiakaspalvelu otti välipuheluita tekniseen tukeen, muttei kummallakaan puolella oikein riittänyt kiinnostusta kerätä mitään sen tarkempia tietoja. Lähinnä ohjattiin maksulliseen tekniseen asiakastukeen. Mitäs kautta tätä infoa nyt siis saisi eteenpäin, että asia saataisiin selvitykseen?

  Joonas

 • Otetaanpas takaisin, ei toimi enää. IP-osoite näyttäisi pysyvän, mutta "IPv6 default gateway" on taas tyhjänä windowsissa.

 • Lotta,

  Lähetin kuvauksen vioista traceroutien kanssa osoitteeseen palvelu@dna.fi. Kuittaatko, että asia etenee sitä kautta.

  Kokeilin myös poistaa välissä olevan reitittimen käytöstä ja vaihdoin modeemin siltaavasta reitittäväksi. Aikaisempi pätkiminen 30 min välein muuttui pahemmaksi, n. 10 min välein tapahtuvaksi, joten ainakaan minun tapauksessani asia ei korjaantunut silläkään.

 • Hei kaikki!

  Tarvitsemme esimerkkitapauksia, jotta pystymme selvittämään asiaa tarkemmin. Ottaisitteko siis asiakaspalveluumme yhteyttä sosiaalisen median kautta, jotta voimme välittää tiedot eteenpäin asiaa tutkivalle taholle?

  Voisitteko toimittaa seuraaviin kysymyksiin vastaukset meille joko Facebookin tai Twitterin yksityisviestin kautta?

  • Kaapelimodeemin MAC-osoite
  • Onko kaapelimodeemi reitittävässä vai siltaavassa tilassa
  • Laitteet jotka on kytketty kaapelimodeemiin kiinni, ja niiden ohjelmistoversiot (mahdollinen reititin)
  • Mikäli kaapelimodeemiin on kytketty reitittävä laite, niin onko siinä IPv6-palomuuri päällä?

  Asiakaspalvelumme löydätte sosiaalisesta mediasta:
  https://www.facebook.com/dna.fi
  https://twitter.com/dna_palvelu

 • Hei kaikki,

  Kiitos asiakaspalvelulle lähetetyistä tiedoista. Teimme osaan kaapeliverkon CMTS:iä muutoksia ja haluaisimme tietää että toimiiko nyt IPv6 paremmin?

  Kaapelimodeemi kannattaa käynnistää uudestaan, jotta muutokset varmasti tulevat heti voimaan.

  DNA Kimmo L Osastopäällikkö
 • Ei kovin merkittävää parannusta. Vajaan tunnin kaikki toimi hienosti, mutta noin puolen tunnin päästä modeemin resetoinnista, laitteet alkoivat menettää IPv6 yhteyksiä yksi kerrallaan. Asuksen reititin saa vielä pingit läpi ipv6.google.com osoitteeseen, mutta mikään muu laite ei enää saa. Samoten http://test-ipv6.com/ näyttää 0/10 valmiudeksi, joka noin tunti sitten toimi ongelmitta.

 • Nyt täytynee ottaa hieman takaisin edelliseen viestiini viitaten. Reititin on säilyttänyt IPv6 osoitteen ja yhteyden koko tämän ajan, eli useamman tunnin. Ja viimeisen reitittimen boottaamisen jälkeen yhteys säilyi yhä (Kaapelimodeemi ollut koskemattomana tällä välin). Reitittimen boottauksen jälkeen myös lähiverkkoon kytkettyihin koneisiin on IPv6 yhteydet heränneet henkiin. Joten jatketaan tilanteen seuraamista.

 • Hei!

  Nyt nettiyhteys pysyy pystyssä, mutta jossain vaiheessa iltaa delegoidut IPv6 osoitteet ovat tippuneet pois laitteilta ja IPv4:n kautta mennään. Käynnistän vielä kaikki laitteet kerran uudelleen, josko auttaisi.

 • Vuorokausi vaihtunut ja nyt kaikki vaikuttavat pelaavan hyvin. Joten uskaltaisin jo väittää, että korjaustoimenpiteet auttoivat. Kiitos tästä!

 • Siltaavan kaapelimodeemin uudelleenkäynnistämisen jälkeen kaikki näyttäisi toimivan OK. Reititin mainostaa itseään säännöllisesti (joskin kovin tiheään, ~18s välein) ja oletusreitti pysyy käytössä.

  Kiitos DNA.

 • 5h kuluttua reitittimen käynnistyksestä pätkäsi vielä ipv6 lyhkäsesti:

  Reply from 2a03:xxxx:x::14: time=15ms
  Request timed out.
  Request timed out.
  Request timed out.
  Request timed out.
  Request timed out.
  Request timed out.
  Request timed out.
  Request timed out.
  Reply from 2a03:xxxx:x::14: time=18ms

 • ... ja nyt katkes pidemmäks ajaks

 • Olen tässä päivän aikana askarrellut kotiverkkoani uudelleen näiden DNA:n IPv6-osoitteiden takia (kaapelimodeemi). Vielä pari tuntia sitten sain palomuuripurkilleni DNA:n IPv6-osoitteen automaattisesti, mutta nyt sitä ei enää näy. Minulla on vielä toistaiseksi Nebulan ADSL:kin, ja sen vastaavalla tavalla antama IPv6-osoite näkyy hienosti. Aiemmin päivällä noita IPv6-osoitteita näkyi kaksi, eli DNA:n ja Nebulan, nyt vain Nebulan. Jos otan Nebulan piuhan irti, Nebulan antama IPv6-osoite katoaa, mutta tämä toimenpide ei tuo DNA:n IPv6-osoitetta takaisin. DNA:n IPv4-osoite tulee DHCP:llä, se toimii OK. Modeemi ja palomuuripurkki on bootattu, ei vaikutusta asiaan. Asetuksissa ei ole mitään operaattoreihin sidottuja asetuksia tai osoitteita, vaan kaikki haistellaan automaattisesti.

  Jos joku on DNA:lla lähituntien aikoina säätänyt Kallion alueen kaapelimodeemien asetuksia, niin jotain taisi mennä pieleen.

 • Itselläki tosiaan kaapeliliittymässä dhcp6c.log näyttää

  Jun/16/2015 12:42:48: client6_recvadvert: unexpected advertise
  Jun/16/2015 12:42:49: update_ia: T1(5625) and/or T2(9000) is locally determined
  Jun/16/2015 13:57:47: update_ia: T1(5625) and/or T2(9000) is locally determined
  Jun/16/2015 14:16:34: update_ia: failed to update an address 2001:14ba:2000:0:xxxx:xxxx:xxx:xxxx
  Jun/16/2015 14:16:34: update_ia: T1(5625) and/or T2(9000) is locally determined

 • Nyt taas vaihteeksi toimii. Palomuuripurkki sai itselleen DNA:lta /128:n, ja jakelee iloisesti dhcpv6-pd:n avulla /64:sia.

 • Nyt on muutaman päivän tuntunut IPv6 stabillitisti toimivan Oulunkylässä.

  Modeemi siiltavana:
  Cisco EPC3828D EuroDocsis 3.0
  e3828-c3100r5593-140829c
  Sep 1 11:43:31 2014

  WLAN/Reititin:
  RT-AC66U
  3.0.0.4.378_6117-ge96e3eb

 • Asus RT-AC68U Versiolla 3.0.0.4.378.4585 ainakin IP6-testi meni läpi, kun IP asetuksesta valitsi Tunnel 6to4 vaihtoehdon. Uudemmat Asus:n versiot näyttävät olevan betoja.

  Modeemina siltaavassa tilassa oleva Cisco EPC 3828D e3828-c3100r5593-140829c
  Sep 1 11:43:31 2014

 • PW, jos käytät 6to4 -tunnelointia niin et käytä DNA:n natiivia IPv6-yhteyttä lainkaan. Ks. https://en.wikipedia.org/wiki/6to4

 • hammurabbi: Reitittimen muut vaihtoehdot antoivat virheilmoituksen DNA:n IP-testillä. Pitänee odottaa uudempaa virallista reitittimen ohjelmistoa tai asentaa Beetaversio 3.0.0.4.378.6152 .
  Vai olisiko vihjeitä millä IP6 asetuksella natiivi IP-64 toimisi?

 • Nativa asento ilmoittaa IP-testissä: IPv6-osoitetta ei havaittu

 • Täälläkin dhcp6c.log ilmoittaa tälläisestä virheestä. Pingi kyllä toimii, mutta ilmeisesti tämä "failed dto update an address" rikkoo yhteyden välillä.

  Jun/18/2015 04:29:16: ifaddrconf: failed to add an address on eth0: File exists
  Jun/18/2015 04:29:16: update_ia: failed to update an address 2001:14ba:300:0:a19e:3f49:173f:eb0e
  Jun/18/2015 04:29:16: update_ia: T1(5625) and/or T2(9000) is locally determined
  Jun/18/2015 04:48:01: client6_recvadvert: unexpected advertise

 • Koska IPv6 on saatavilla Ethernet liittymiin?

 • Eiköhän se jo ole ethernet-liittymiisä, jos laiitteet sitä tukevat. DNA:n kaapelimodeemit tukevat, mutta reitittimet eivät vielä.

 • Kokeilin pelkällä Cisco EPC3828D modeemilla - toimi.
  Asus reitittimellä RT-AC68U ei toiminut Beetaversiolla 3.0.0.4.378.6152 .
  Osaisiko joku kertoa, millaisilla asetuksille se toimisi?

 • saako joku tota ipv6 testiä läpi asuksen reitittimen kanssa? vai mikä täs mättää? asus ac66u viimeisin merlinin tai vakio firmis kokeiltu ja tc7200 kaapelimotu. ei mene testi läpi ei sitten mitenkää päin.. pelkällä kaapelimotulla kyllä!!

 • @PW, DNA:n lehdistötiedotteessa lukee näin:

  "DNA:n Ethernet-laajakaistaliittymiin IPv6-tuki tuodaan kesän aikana."
  Linkki: https://www.dna.fi/dna-oy/lehdistotiedotteet?re...

  Ei siis ole mitenkään varmaa, että IPv6-tuki olisi myös Ethernet-liittymissä jo nyt.

 • Linkissä lukee:"kesäkuun alusta lähtien IPv6-tuki on ollut tarjolla myös DNA:n kaapelilaajakaistan kaikissa nopeusluokissa."
  Kun tietokone on kytketty suoraan modeemiin, testi menee läpi, mutta ei kun tietokone on kytketty Asus RT AC68U reitittimeen.
  Ethernet-liittymässä tuki on, mutta ei reitittimessä.

 • @PW, jep, kaapelilaajakaistoissa. Mutta jos on Taloyhtiölaajakaista ja Ethernet-tekniikalla yhteys (ei kaapelimodeemia, suora kuitu) niin ei vielä ole IPv6 tuki varmaa.

  Asus vaatinee vähän lisätietoja jotta IPv6 toimii oikein, tässä linkissä lisää:

  http://www.asus.com/us/support/FAQ/113990

  Onko tiedossa DNA:n puolelta noita tietoja, eli:
  IPv6 Prefix
  Prefix Length
  IPv6 Gateway

  IPv6 DNS Server

 • Ei noita edellisessä viestissä mainittuja asetuksia ole tarkoitus asettaa käsin (kuten ei tehdä perinteisissä IPv4-kuluttajaliittymissäkään), vaan on tarkoitus että ne tulisivat automaattisesti DNA:n DHCPv6-serveriltä.

  Eli tuo edellisen viestin kuvalinkissä näkyvä "Native with DHCP" olisi oikea asetus (mutta ei sitten ilmeisesti toimi kommenteistanne päätellen, joku yhteensopivuusongelma lienee).

 • Asusissa on Nativessa oletuksena DHCP-PD, mutta se ei toimi. Ei auttane muu kuin odotella seuraavaa virallista päivitystä.

 • Taloyhtiö laajakaistassa saa ipv6 ositteen ja jakaa koneelle
  mutta PÄTKII ja haittaa ipv4 liikennettä
  linux koneeni ei pääse edes nettiin kunhan noin 1-12h kuluu
  modeemi resetti ja reboot auttaa mutta aika huonosti toimii toi ipv6 dna:lla
  latency google.com on jotain 12s ipv4 ja noin 30 - packet lost ipv6

 • Moro,mul on toi technocolor kaapelimodeemi ja jos laitan iPV6-protokollan päälle nii NAT ei toimi. Mikähäb mahtaa olla ongelma?

 • huono kaapelimodeemi? 😀

 • Sain ton just viikko sit. 350 megaselle netille

 • @Anton

  "Moro,mul on toi technocolor kaapelimodeemi ja jos laitan iPV6-protokollan päälle nii NAT ei toimi. Mikähäb mahtaa olla ongelma?"

  Oletuksena IPv6:ssa ei ole NAT käytössä eikä sitä tarvitakaan , koska osoitteita muutenkin riittävästi.

 • Mites sitku pleikka 4:lla ei toimi toi ryhmäkeskustelu?

 • poista se ipv6 pois käytöstä siihen asti kunnes sony korjaa ton vian?.Oikeasti mikään ei vielä tarvitse ipv6:sta(paitsi puhelimet).

 • NAT:n tarve poistuu vasta, kun operaattorit muuttavat palvelunsa dynaamista 5 kpl IP-osoitteesta joksikin muuksi.

 • Taitaa se 5 kpl osoitteen sääntö koskea vain IPv4:ää. Käsittääkseni IPv6:ssa jaellaan vähän isompia blokkeja. No voin olla väärässäkin , joten korjatkaa siinä tapauksessa.

 • Aiemmin on mainittu että DNA jakaa /56 kokoista prefixiä, eli asiakas saa 4,722,366,482,869,645,213,696 IPv6-osoitetta käyttöönsä. Normaalisti tosin lähiverkossa käytetään /64:sta eli vain 18,446,744,073,709,551,616 osoitetta.

  Jokatapauksessa tuo on yli viisi osoitetta, Itseasiassa IPv4 osoitteita on ylipäätään vain 4,294,967,296 kpl.

 • Ymmärtääkseni DNA ei ole muuttanut tarjoamansa nettiyhteyden toteutustapaa. Modeemit vain tukevat IPV6:tta.
  Helppohan tuo on todeta, kun modeemin laittaa siltaavaan tilaan ja kokeilee, onko 5:n yhteyden maksimimäärä vielä voimassa.

 • Niin helppoa ja helppoa. Pitäisi olla vähintään viisi ja mieluiten enemmän IPv6:tta tukevaa laitetta , jos kokeilemalla yrittää selvittää missä raja ip-osoitteille menee.

  Helpoiten asia selviäisi , jos DNA vaivautuisi vastaamaan tähän ketjuun , kuinka heidän verkkonsa on konfattu.

 • kantsii lukea http://dna.fi/ipv6

 • Kytkin PC:n suoraan modeemiin ja ajoin testin. Se meni läpi ja kertoi:
  "IPv6-palvelusi näyttäisi olevan: 6to4"

  Suoraan modeemiin kytkettynä se valitti uusimmassa virallisessa Firefoxissa:
  "Selaimesi estää testiosoitteet. Yritetään toisia testaustapoja mutta ne eivät välttämättä näytä IP-osoitettasi ja saattavat vaikuttaa annettuihin neuvoihin. [lisätietoja]

  Todennäköisin syy on NoScript ja AdBlock +. NoScript voidaan kertoa sallimaan kaikki skriptit tällä sivulla (voit joutua tekemään tämän useita kertoja). Salli vähintäänkin alla mainitut osoitteet. [lisätietoja]

  Selaimesi estää http://[2001:470:1:18::119]:80/ip/?callback=?&testdomain=test-ipv6.com&testname=test_ipv6".

  Enpä tiedä miten tuon sallisin - AdBlock:sta en kuitenkaan halaua luopua.
  ASUS RT-AC68U:hun kytkettynä tuota ilmoitusta ei tule Tunnel 6to4 asetuksella.

  IE11:lla se meni läpi puhtaasti.
  Chromella tuli virheilmoituksia niin paljon, etten niitä edes viitsinyt tallentaa.

 • Olen sivulla http://www.asus.com/fi/Networking/RTAC68U/HelpD... silloin tällöin käynyt katsomassa, olisiko ASUS:lla tarjolla uusi fimis.
  Eilen sivulla kävin ja totesin siellä olen uuden virallisen version. Latasin ja asensin sen.
  En havainnut oleellisia muutoksia IPv6:n toiminnassa, vaikka siinä muuten kerrottiinkin monia asioita korjatun.
  Vähän myöhemmin tulla sivulla ei enää ollut tarjolla päivityksiä tai mitään muutakaan.
  Yritin etsiä sivustoa, josta voisi päivityksiä aika-ajoin etsiä. En löytänyt.

  Mitähän Asusilla on tapahtunut ja mistä päivityksiä jatkossa löytää.

 • @PW, käytä vaikka tätä linkkiä, toimii itsellä hyvin:

  http://support.asus.com/download.aspx?SLanguage...

 • Kiitos - toimii minullakin!

 • Tänään aamulla oli reitittimeltä tippunut IPv6 osoite pois, joten IPv6 liikenne ei kulje taas vaihteeksi. Tuntuu kuin DNAn DHCPv6 palvelin ei vastaisi.

 • Laitoin TW-EAV510 modeemistani juuri IPV6 päälle ja hyvin näyttäisi toimivan ADSL-laajakaistayhteydelläni 😀

 • Ainakaan tänään 25/7 ei näytä Lahdessa kone saavan tuota IPv6 osoitetta. Kaapeli kaista.

 • Ei toimi IPv6 Espoossakaan taloyhtiön ethernet-liittymässä. Viikon se jo ehtikin toimia.

  Näköjään TP-Link Archer C2 ei huomaa DHCP6-leasen vanhentumista, vaan tarjosi edelleen kotiverkkoon SLAAC-osoitteita.

 • Moi, Pari pientä kysymystä:

  1) Kun Cisco EPC3825 modeemi on määritelty reitittävään tilaan, niin tulisiko modeemin itselleen DNA:lta saama Global ipv6 osoite (näkyy 'Status -> Gateway' sivulla 'Internet IPv6 Connection' otsakkeen kohdalla) vastata pingiin maailmalta käsin? Ainakaan oman LANin sisäpuolelta se ei vastaa vaikka kone itse on saanut toimivan ipv6 osoitteen (toimiva = test-ipv6.com menee läpi ja sivulla näkyvä ipv6 osoite on sama, kuin minkä kone on saanut EPC3825:n jakamasta "/64" segmentistä). Vai onko tuon EPC3825:n 'ipv6 palomuuuri' säädetty taustalta jo niin tiukalle, ettei se vastaa sen takia mihinkään? Muurin sääntöjä itsessään ei pysty säätämään mitenkään (muuri päälle/pois ei ole sääntöjen määrittelyä)! (Sivuhuomio: modeemin omat 'help' sivut eivät ole ajantasalla modeemissa olevan ipv6 tuen suhteen, puuttuu maininnat koko ipv6 asiasta siis kokonaan.)

  2) Onko tuo edellä mainittu modeemin itsensä saama ipv6 osoite muuten staattinen vai dynaaminen, eli onko se "lukittu" modeemin MAC osoitteeseen DNA:n puolelta (tms), vai vaihtuuko se jossain vaiheessa?

  3) Tarkoitus olisi rakentaa site-to-site vpn tunneli etäpalvelimen takana olevan verkon ja oman LANnin välille. EPC3825:n saama ipv4 osoite toimii tässä moitteitta, mutta sitä on ikävä käyttää, kun ei koskaan tiedä milloin modeemin saama ipv4 osoite vaihtuu, niin onko tätä mahdollista rakentaa EPC3825:lla käyttäen ipv6 osoiteitta? Jos on, niin onko tämän pään 'Local Identity' modeemin saama ipv6 osoite, kun ei tuonne voi sitä mitenkään itse käsinkään määritellä, että missä ipv6 osoitteessa EPC3825:n vpn-serveri kuuntelee?

  Kiitos! 😀

 • IPv4 ja IPv6 ovat dynaamisia (lähde: http://ape3000.com/ipv6/). Eli samat ongelmat tulee jos yhteys katkeaa. Onko etäpalvelimellasi kiinteä IP?

  DDNS on hyödyllinen palvelu ainakin. Woimalla saa DDNS IPv4 + IPv6 osoitteille että sitten vaan joku softa palvelimella päivittämään... https://woima.fi/dyndns

  ICMPv6 kyselyt tulee sallia palomuurista jos haluat että vastaa pingiin.

  On mahdollista käyttää VPN toki IPv6 osoitteilla jos etäpalvelinkin tukee tätä. Eli molemmissa toki tulee olla IPv6 käytössä. Se kuuntelee varmaan kaikkia... Tai sitten ei ollenkaan IPv6.

 • @olkitu: Kiitos vinkistä tuon Woima Hostingin tarjoman ilmaisen DDNS:n suhteen.

  IPv6 osotteet DNA:lla ovat dynaamisia ipv6-osoiteita juu, mutta meinasinkin dynaamisudella sitä, että kun ipv6 osoitteiden loppuminen ei todellakaan tule ihan helposti vastaan (pelkäskään tuossa /56 prefixin blokissa on 256 kappaletta /64 maskista verkkoa ja jokaisessa niistäkin miljoonia yksittäisiä ipv6 osoitteita), niin luulisi DNA:lla olevan mahdollisuus tarjota myös kuluttajille modeemin MAC-osoitteeseen sidottuna dedikoitu /56 blokki IP-osoitteita (en tiedä onko DNA:n yritysasiakas puolella tarjolla kiinteitä ipv6 avaruuksia asiakkaille), milloin asiakas itse voisi määritellä, että miten (ja miten) sitä itse haluaa sitten jakaa oman lähiverkkonsa sisällä, koska nyt jos tuo on puhtaasti DHCPv6 toteutuksella ilman mitään sidontaa, niin homma on kuin venäläistä rulettia, kun ei koskaan tiedä milloin verkko yhtäkiä vaihtuukin "jalkojen alla".

  Huomasinkin juu, että kun ottaa täpän pois kohdasta 'Block Anonymous Internet Requests', niin alkaa modeemin itsensä saamat ipv4/ipv6 osoitteet vastata pingiin.

  VPN remote päässä juttelee raccoon Linuxin päällä ja siellä on staattinen ipv6 blokki käytössä, eli siellä päässä ei ole ongelmaa ipv6:n kanssa. Ainut joka nyt jää jokeriksi on, että tajuaako EPC3825:n VPN-viritys jutella myös ipv6 osoitteiden kanssa, vai onko se ipv4 rajoittunut. En olisi kamalan yllättynyt, jos ei tajuaisi ipv6 osoitteiden päälle, kun tämä koko ipv6 tuki DNA:n tarjoamassa EPC3825:ssa tuntuu olevan mystinen viritys muutenkin, kun Ciscon omat dokumentit eivät kerro ipv6:sta mitään kyseisen laitteen suhteen, eikä tosiaan (kuten jo aikaisemmassa viestissä sivuhuomautuksena tuli todettua) laitteen omat 'help' sivut ole ipv6:n suhteen todellakaan ajantasalla. Jos tämä ei ota nyt toimiakseen, niin pitää sitten vissiinkin vaihtaa tuo EPC3825 siltaavaan tilaan ja kytkeä 'oikea' Cisco sen perään hoitamaan homma kotiin (WLAN juttuja hoitaa nyt jo ihan muu laite).

 • Mulla ei ole muuttunut DNA:n DHCP:llä tarjoilema /56 -IPv6-prefixi vielä kertaakaan. En pitäisi mahdottomana, että se pysyy yleensä samana, mutta palveluntarjoaja ei halua erityisesti taata sitä, koska sen vuoksi tulisi turhaa ylimääräistä konfiguraatiota, hallinnoitavaa ja ylläpidettävää ominaisuudesta, jolla suurin osa asiakkaista ei tee mitään.

 • Minulla se on tainnut muuttua lähes joka kerta, kun laitteen boottaa tai laitteesta käy virrat pois. Itsekseen se ei ole tainnut muuttua, mutta pidemmän aikavälin kokemuksia ei vielä ole. (VDSL / Kiinteistöliittymä / Inteno VG50)

 • @netrock Kyllä tuo Woiman on hyvä, itselläni käytössä ja on saatavilla myös omille domaineille, lisämaksusta toki.

  Dynaaminen IPv6 rajoittaa palvelimien ylläpitoa kotiympäristössä mutta esim DDNS palveluiden avulla se helpottuu todella paljon. Toinen juttu on se että IPv6 konfiguroidaan hiukan eri tavalla kuin IPv4. Onhan ainakin asiakkaan kannalta helpompi määrittää DHCPv6 kautta kuin antaa aina tiettyjä prefixejä asiakkaalle käsin. Kukaan ei ala muistamaan IPv6 osoitteita ulkoa ja DDNS on paljon helpompi. No itselläni omat kiinteät blokit melkein muistaa mutta varmistan ne aina.

  Itselläni on Soneraa pääasiassa, palvelintilassani on kiinteä IPv4 /27 ja IPv6 /64 verkko omassa käytössäni. Eli yrityspuolella totta kai saa mutta kuluttajapuolelle ei.

  Tästä tuli mieleen että laittakaa ääniä miten IPv6 on teillä käytössänne: https://plus.google.com/+SamiLehtinen/posts/ipe...

  Monet valitsee varmaan DHCPv6 kun tulee DNA:lta suoraan.

  Epäilen että Cisco ei vastaa IPv6 verkossa pyyntöihin mutta testaamalla sen tiedät. Kokeile laittaa IPv6 osoitteella pyyntö niin sitten näet.

  Suosittelen siirtymään Murobbs sillä Sami Lehtinen ketä tossa paljon on postaillut tietää paljon myös IPv6:sta: http://murobbs.muropaketti.com/threads/ipv6-sii...

 • Lisään tähän samantien vielä että IPv6 lease time saisi olla korkea ettei toki vaihtuisi joka modeemin buuttauksen jälkeen. Senhän näkee koneelta kuinka pitkä se on.

 • Milloinkahan ethernet-liittymiin tulee ipv6? Kesä päättyy kohta, eikä vieläkään näy mitään elonmerkkejä...

 • Tällä hetkellä meillä ei ole tiedossa, koska IPv6 saadaan Ethernet-liittymiin. Tiedotamme asiasta, kun se on ajankohtainen.

 • Jos ethernet-liittymien ipv6 on hamassa tulevaisuudessa, voisitte hieman editoida tekstiä kotisivullanne (Sivun https://www.dna.fi/ipv6 / kohta "Mitkä DNA:n liittymistä ovat tällä hetkellä IPv6-yhteensopivia?" ) :
  "... Lisäksi kesän aikana IPv6 tuodaan ... valtaosaan Ethernet-liittymiä."

 • Milloin IPv6 saadaan käyttöön muihin liittymiin?
  Käyttämässäni taloyhtiölaajakaistassa se ei ainakaan vielä toimi.

 • Joissakin taloyhtiöliittymissä (esim. omassani) se toimii kyllä jo ja IPv6 tuli oletuksena käyttöön mm. Inteno VG50 -modeemille (VDSL2) uusimman softapäivityksen jälkeen.

  Sitä en toki osaa sanoa, että toimiiko se kaikissa taloyhtiöliittymissä ja kaikilla tekniikoilla jo, mutta näköjään jo ainakin osassa.

 • Lieneekö minun tapauksessani sitten kompastuskivenä tuo tsaarinaikainen VDSL2-purkki (Inteno X5671A) jota edes valmistaja ei (enää) tunnusta, saati että löytyisi mainintaa IPv6 tuesta.

  Tosin käytän sitä pelkästään siltaavassa tilassa, en tiedä tarvitseeko modeemin silloin ymmärtää IPv6:sta? Modeemin jatkeena oleva reitittimestä tuki löytyy mutta IPv6 osoitetta se ei saa.

 • Itselläni on siltaavassa tilassa Inteno DG201A, jossa ei ole IPv6-tukea. Laite on Tampereen Puhelimelle (hyvin) kevyesti kustomoidulla firmiksellä saman ISP:n verkossa. IPv6 toimii (toistaiseksi) 6to4 periaatteella sitä tukevilla laitteilla/käyttiksillä. Itsellä Zyxel USG20.

 • Tällä hetkellä meillä ei ole tiedossa, koska IPv6 saadaan Ethernet-liittymiin.

  Parin viikon takaisen vastauksen jälkeen oli iloinen yllätys, kun natiivi ipv6 alkoi toimia ethernet-liittymässä tämän viikon aikana.

 • Juu, mutta ainakin täällä sai kone vain suoraan kytkettynä ipv6 osoitteen. Kun liittymässä on AirPort Extreme 802.11ac -purkki, ei näy ipv6 toimivan, vaikka asetuksissa se on päällä.

 • Ethernet-liittymän osalta: Ainakin minulla Openwrt-pohjainen reititin hakee kiltisti itselleen osoitteen sekä löytää /56-prefixin avaruuden jaettavaksi alaspäin lähiverkkoon.

  Voi olla, että AirPort Extreme kaipa softapäivitystä.

 • Kiitos, mutta on uusin sisässä.

 • Kuulostaa siltä että ethernet-liittymissä on myös DHCPv6-PD käytössä, jota Airport Extreme ei tue. En välttämättä laittaisi rahojani siihen että tuki on ihan heti myöskään tulossa.

  Airportit ovat kivoja tukiasemia mutta muut ominaisuudet ovat vähän so-so, kannattaa harkita OpenWrt/Mikrotik/Edgerouter-tyyppistä laitetta väliin niin ei ole ominaisuuksista pulaa.

 • ilmeisesti asuksen routeritkaan ei tue DHCPv6-PD tai sitten en vaan osaa. asetukset on defaultit. Firmikset on käyty läpi orkkista, merliniä ja sitä "fork" versiota merlinistä myöten missä pitäs olla parempi ipv6 tuki, mut data ei vaan lennä ipv6:lla...
  harmittaa jonkin verran kun en oikein ole saanut selvää onko tämä kaikissa asus routereissa vai mistä johtuu?
  suoraaan kaapelimodeemiin yhdistämällä saa ipv6 osotteen hienosti mutta kun routerin perää ei toimi sitten millää enää...
  laitteistona on tc-7200 motu ja asus ac66u router
  asiaa kysyin dna:lta facebookin kautta jo jonkin aikaa sitten ja muistaakseni vastaus oli että, siirtää asian tekniikan puolelle mutta ei muuta vastausta...

  ps: voiko joku vahvistaa että toimii ipv6 asus reitittimellä kaapeliyhteyksillä, tai millään yhteyksillä?

 • ja siis lisäyksenä että motussa on ip passthrough mikälie asetus laitettuna kun sitä ei suoraan saa bridgeksi.
  Voiko tässä olla se ongelma?
  Nettiyhteyden vaihdoin aikaisemmin nopeampaan ja samalla vaihtu kaapelimodeemi (vanha oli perus epc 3002 tjsp missä ei ollut wlaneja eikä reitityksiä. Uudessa huomasin lagia esim nettisivujen avauksissa ja ssh yhteys katkoo huomattavan nopeasti jos on käyttämättä hetken... nopeudet on kuitenkin ihan ok 350m yhteyksil noin 320 alas ja 15 ylös....

 • Onkohan Turun alueen taloyhtiölaajakaistoihin tulossa kohta IPv6? Minulla on Asus DSL-N66U modeemi/reititin minkä pitäisi sitä tukea. Testin mukaan ei ole vielä käytössä, mutta sit taas en ole varma onko kyseisen vehkeen asetukset defaulttina oikein.

 • IPv6 asetus ei ole Asusin reitittimissä oletuksena. Laita asetukseksi Tunnel6to4 niin saat rinnakkaisen IPv6 osoitteen, joka ei ole kuitenkaa aito IPv6 liittymä. Niitä tuskin on vähään aikaan tulossa tajollekaan.

Kommentoi tai kirjoita uusi viesti

Nimesi ja viestisi näytetään julkisesti. Sähköpostiosoitettasi ei koskaan näytetä julkisesti.