Kaapeli TV kanavat pätkivät liian huonon signaalivoimakkuuden takia
Taloyhtiön antenniverkon ketjutuksesta johtuen, signaali heikkenee sitä mukaan mitä useamman asunnon takana oma pistokkeesi on.
Minulla on ollut myös maavirta ongelmia antennipistokkeen kanssa, jossa vikavirtaa on ollut jopa 130mA. Suuresta vikavirrasta johtuen laitteet välillä sekoavat, jonka takia jouduin hankkimaan vaipppavirta erottimen.
Erottimen hankkimisen jälkeen ongelmat poistuivat, mutta siitä aiheutuu sen verran vaimennusta signaaliin, että kaikki HD kanavat, sekä osa SD kanavista jää kokonaan näkymättä, ja osa SD kanavista pätkii.
Mitä antennivahvistinta suosittelette kaapeli-TV:n signaalin vahvistamiseen? Onko olemassa sellaista vahvistinta, joka toimii kaksisuuntaisesti, eli päästää myös kaapeli modeemin signaalin läpi?
Minulla on ollut myös maavirta ongelmia antennipistokkeen kanssa, jossa vikavirtaa on ollut jopa 130mA. Suuresta vikavirrasta johtuen laitteet välillä sekoavat, jonka takia jouduin hankkimaan vaipppavirta erottimen.
Erottimen hankkimisen jälkeen ongelmat poistuivat, mutta siitä aiheutuu sen verran vaimennusta signaaliin, että kaikki HD kanavat, sekä osa SD kanavista jää kokonaan näkymättä, ja osa SD kanavista pätkii.
Mitä antennivahvistinta suosittelette kaapeli-TV:n signaalin vahvistamiseen? Onko olemassa sellaista vahvistinta, joka toimii kaksisuuntaisesti, eli päästää myös kaapeli modeemin signaalin läpi?
Seuraa viestiä
1
seuraajaa
Tuo kuulostaa enemmänkin sen luokan ongelmalta että taloyhtiöön tarvitsee tilata huoltokäynnillä asentaja paikalle katsomaan taloyhtiön laitteiston asetuksia, palveluiden kun pitäisi toimia normaalisti ilman lisälaitteita.
Huoltokäynnin tilaaminen onnistuu asiakaspalvelun p.044 144 044 kautta, samalla myös tuota signaalia voidaan tutkia tarkemmin
Täällä ei tietääkseni ole mitään sen suurempaa järjestelmää, ei jakamoa tai mitään muutakaan.
Kaapeli tulee taloon, välissä on yksi laatikko (vaimenninta/vahvistin?) josta lähtee yksi kaapeli ulos ja se on ketjutettu rasiasta toiseen.
Ensimmäinen mitä tulee mieleen on tuon vahvistimen lisääminen väliin, jos tämä ei auta niin tämän jälkeen voi olla vähän tehtävissä, ilman suurempaa systeemin uusimista.
kuulostaa siltä että antennijärjestelmänne on viallinen tai sitten joku tee se itse Rane on sorkkinut linjaa.
Onko kyseessä vanha kerrostalo vai millainen rakennus?
Kysymykseesii antennivahvistimesta vastaan että sellanen jossa on ns. paluukanava tarvitaan jos kyse on modeemiliitännästä
Toiseksi oma antennivahvistin on täysin turha norrmaalioloissa jos antenniverkko on kunnossa etkä itse ole viritellyt mitään haaroituksia ja pitkiä jatkoja antenniverkkoon,
Käytännössä on se että talossa on antennivahvistin jakamossa josta säädetään teho niin että se on kaikille riittävä ja rasioita on erilaisilla vaimennuksilla jonka ammattimie osaa laskea niin että on oikea vaimennus kutakin rasiaa kohden ja viimeisenä on ns. pääterasia, Jos joku nyt käy ostamassa jotain rasioita ties mitä eika tajua noista mitään ja ruuvaa sen omaan seinään se voi se sekoittaa kaikki ketjussa olevat antenniliitännät joten suosittelen samaa kuin Iiro että ammattimies paikalle eikä omatoimiosia viritelmiä tai turhia vahvistimia
Mainitsemasi maavirtakin voi johtua vaikka siitä että joku on jo tunkenut kehnon tai viallisen vahvistimen linjaan joka sitten syöttää verkkoon mitä sattuu tai sitten talon vahvistin on viallinen
Samoin kannattaa itse käyttää laadukkaita splittereitä tai jakajia jos on pakko eikä mitään halpahallien tai "bilteman" käsiin hajoavia värkkejä.
Tarkemmasta kytkennästä ei ole mitään hajua, mutta varmuudella yhden talon sisällä yksi kaapeli on ketjutettu asunnosta toiseen. Todennäköisimmin olen koko linjan kolmantena, eli perässäni on vielä muutama muu asunto.
Mitä omaan kaapelointiin tulee, niin seinässä on kaksireikäinen pistoke, josta:
1) menee kaapeli radiolle, välissä kaupallinen erotin katkaisemaan vuotovirran
2) TV reiässä on kiinni modeemin mukana tullut jaotin, josta
a. DATA on kytketty modeemiin noin 3,5m pitkän kaapelin läpi
b. TV on kytketty 1 IN - 2 OUT jakajaan noin 3,5m pitkällä kapelilla, josta lähtee erilliset kaapelit (1m) digiboxille. Kummassakin digiboxin virittimen edessä on identtinen erotin kuin radionkin edessä.
Erotin: https://www.verkkokauppa.com/fi/product/21861/qmfk
Asunnon sisäisessä kaapeloinnissa on käytetty 90dB antennikaapelia, sekä König merkkistä jakajaa. Kallein jakaja jonka löysin, olen myös yrittänyt katsoa että sen aiheuttama signaalin vaimeneminen olisi mahdollisimman pieni. Se on luokkaa 7dB, joka on tietysti aika paljon, etenkin jos tulosignaali itsessään on heikko.
Pitänee huomenna soittaa asentaja paikalle.
Ethän sinä tyhjästä joudu maksamaan jos viat tulee kuntoon.
Kuvauksista päätellen taloyhtiössä taitaa olla sen sortin tee se itse asennuksia että ne on hyvä tarkistaa ja 55 on siitä todella halpa maksu.
Huomaa sekin että jos koko antenni systeemi on samassa ketjussa niin viat voi olla missä asunnossa tahansa ketjun varrella.
Oliko teillä siis harava katolla vai DNA kaapeli?
"Kaksisuuntaisen vahvistimen" kyselystä päättelisin että on kaapeli.
Et sinä joudu maksamaan mitään jos vika on DNA kaapelissa mutta se ei ainakaan noita maavirtoja kyllä oikein selitä.
Tarkoitus ei ole mitenkään loukata mutta ilmeisesti et kuitenkaan ole antenni asentaja koska täällä kyselet.
Jos on oma harava antenni ja siihen varaan rakennettu keskusanteeni systeemi talossa niin eihän se sitten enää olekaan DNA:n "takuu" murhe vaan antenniverkon rakentajan ja niiden ketä siinä on omiaan väsäillyt ja sitä suuremmalla syyllä olisi homma hyvä tarkistaa ammattilaisten toimesta..
Sekin va ikuttaa vikaherkuuteen jos osa on sitä vanhempaa ja "kehnompaa" kaapelia
Kaapelikin kannatta ostaa antennialan liikkeistä e ikä mistään monialamyymälästä Yli 1aa db moninkaretaisella suojauksessa varustetut kaapelitkaan ei hirveitä maksa kun ostaa oikeasta paikasta
esim. https://www.satshop.fi/liittaminen/tv-antennikaapelit.html
DNA kaapeli tässä on.
Maavirrat on mielestäni hyvin todennäköisesti joko talon sähköverkon toteutuksesta, tai sitten jonkin oman laitteeni viallisuudesta johtuvaa. Siksi pitää mittailla hieman lisää, jotta saan tuon oman puolen varmistettua.
Radioamatööri ja automaatio-/sähkösuunnittelija ja koodari olen. Ja montaa muutakin asiaa, mutta en antenniasentaja.
Talon omat lienevät jotain alkuperäistä paukkua. Omat on vedetty juurikin tuolta satshopin kautta ostettuja liittimiä, jakajia ja kaapeleita käyttäen. Vain kallein ja paras kelpaa, vaan ei ole auttanut tässä asiassa.
PS. Ennemmin ostan vaikka oman 300e hintaisen antennianalysaattorin kuin otan asentajan paikalla. Sitten kun kaikki oman pään ongelmat on varmuudella selvitetty pois, niin sitten vasta asentaja paikalle 😃
Alla käyty asiaa läpi
http://vahamartti.fi/blog/?p=3508
Ja jos kolaa enemmän läpi, niin löytyy myös kuvan pätkimis juttu sieltä.
Ei ole aikaakaan kun yksi vanha rouva kertoi isännän asentaneen heille makuuhuoneeseen tv- antenni jatkojohdon.
Kuva on muuten kuulemma oikein hyvä mutta kun isäntä astuu johonkin kynnykselle saattaa kuva pätkiä 😀
Lienee sitten piuha vedetty kynnyksen alta niin että se jostain syystä voi mennä vaikka oikosulkuun tai joku naula painaa sopivasti johtoon.
Näitä omatoimisia "asentajia" aina riittää ainakin yksi per taloyhtiö vaikka itse ei sellainen olisikaan 😀
Suosittelen silti että otatte DNA asentajan mittaamaa ja tutkimaan sillä näillä on tarvittavat "johtotutkat" ja mittarit joista on suuri apu näiden ongelmien selvittämisessä.
Ei olisi sekään ensimmäinen kerta kun huono tai katkeileva signaali johtuisi heidän kaapeleista. ja niihin ette itse käsiksi pääse.
Mitä muuten sinun vastaanottimen tai dixiboxin omat laatu ja signaalipalkit näyttävät ensin suoraan kytkettynä ja sitten haaroitusten jälkeen mitattuna.
Laitteiden herkkydessä on isojakin eroja.
Siinä missä hyvä televisio voi näyttää tasot tapissa voi digiboksi antaa omaan mittariinsa vain 60% signaalia vaikka laatu palkki olisi jokseenkin täysi
Puhuit 55 euron kuluista joa on niin vaatimaton että ei sillä kannata omaakaan aikaa kauheasti haaskata saati hakata päätä seinään sen vuoksi että vika onkin muiden asennuksissa matkan varrella.
Joillakin vielä toistakymmentä metria sitten hdmi kaapelia huoneesta toiseen tai tykkiin.
Sitten vielä sekin että miten on itse laitteiden maadoitusten kanssa eli onko edes pistorasiassa maadoitus vai jokun takavuosien nollaus joka sekin voi aiheuttaa jos jonkinlaista kivaa.
Varsinkin jos maadoitettu laite kytketaan moiseen voi tulla juuri näitä vuotoja.
Onko sinulla laitteet maadoitetussa rasioissa oikeaoppisilla jatkojohdoilla?
Eikös sentään yksi riitä eli se että linja on galvaanisesti erotettu tv-antennin syötöstä?
Periaatehan on juuri se että laitteisto erotetaan antennista sen sisääntulon seinärasiasta.
Ehkä moinen viekin jo liikaa signaalitasoa linjasta
Kokeile..
Jahka polkaisee systeemin päälle niin pitääpä katsoa se boxin signalsivpimakkuudet.
Pistorasiat on periaatteessa nollatut. Jokaisella rasialle tulee toki N, L ja PE, mutta kun katsoo sitten katossa olevan kytkentärasian sisälle, niin N ja PE on jompattu täällä yhteen... ja keskukselle meneekin sitten vain L ja PEN. Eli luin kuorma vaihtelee, niin vastaavasti PE:n potentiaali muuttuu. Ja tämän jälkeen ei sitten kovin kummoista vaaditakaan, kun virrat kiertävät vääriin paikkoihin, koska rasian PE potentiaali ei olekaan sama kuin antennitasian...
Nollaus voi olla se syy vikoihin ainakin vuotovirtolen suhteen

Yhdessä kohteessakin oli nollaus ja jos mittasi taulun 0 potentiaalin ja pistorasian liuskan välistä niin se näyttikin vapaana oikein eli vajaa ohmi mutta odotas kun tuon tuplarasian toiseen koloon pisti televisin niin johan pomppais vastusarvot 25-34ohmin väliin rasian sijainnista riippuen
Telkkari oli taatusti ehjä ja ongelmaan ei ollut muuta ratkaisua kuin vaihtaa laitteet sellaisiin joissa oli kaikissa europistoke koska virtapuolelle ei saa taloissa mennä tekemään muutoksia.
Vika ilmeisesti johtuu siitä että oikeasti maadoitusta vaativissa laitteissa saattaa olla jotain suoto tai muita virtoja kytketty pienen kondensaattorin kautta siihen rehelliseen maadoitukseen eli napaan joka on rasian reunoissa ja sitä kautta sitten "balanssit" sekoilee.
Nollaus on muutenkin ihan hanurista ja aiheuttaa vain suurempaa harmia kuin iloa.
Mitään hyötyä ei siitä varsinaisesti ole koska esim ylivirtasuojat ja häiriönpoistajat vaativa sen rehdin maadoituksen jonne sitten se ylijännite purkaantuu
Juuri 0 ja vaiheen välillehän se ylijännite muodostuu ja jos 0 menee poikki talosta niin sitten alkaakin olla vaarallisempi juttu koska sillon virta karkaa suoraan siihen nollattuun valemaadoitukseen joka sitten taas tekee oikeaoppisesti maadoitetut laitteet kuoristaan jännitteelliseksi
televisiouutisissa oli juuri tästä esimerkki kun jenkeissä ukkonen oli iskenyt jostain 0 poikki ja pukka sai iskuka kaikenlaisista kojeista ja jopa tiskiöydistä.
Vuotovirralle on tasan yksi reitti, ja se on videotykki. Videotykin pistokkeen suunnalla ei ollut väliä, maavuoto oli antennijohtoon (64mA) samansuuruinen molemmin päin (tämänkertaisella mittaushetkellä, joskus olen mitannut 130mA virtojakin). Videotykki ottaa sähkönsä samasta pistokkeesta kuin räkin muutkin laitteet. Liekkö ominaisuus, vai vika tykissä, tiedä häntä; 2v vanha laite kuitenkin kyseessä. Ilman tykkiä maavuoto oli koko muulle räkille vain 3mA.
HDMI kaapelille ei galvaanisia erottimia pikaisen etsinnän tuloksena ole olemassa ilmeisesti ollenkaan. Joten seuraavaksi helpoin keino oli tehdä galvaaninen erotus videotykin sähkönsyötölle. Hyllyn pohjilta löytyi ylimääräinen 350VA suojaerotusmuuntaja, jonka pitäisi tehonsa puolesta juuri riittää tykille.
En sen suuremmin ehtinyt tätä vielä testailemaan mutta pari pikasta testiä ja mittaukset kuitenkin tein; vuotovirtaa antenniverkkoon oli nyt vain 3mA (joka oli ilman tykkiäkin). Kuivausrummun päälle laittaminen ei myöskään saanut enää kuvaa pätkimään. Ja niin, ne antennijohtojen konkka erottimet saivat lähteä, sillä nyt vaikuttaisi toimivan ilman niitäkin.
Todennäköisesti ongelma ei olisi ratkennut tilaamalla huoltomiestä paikalle, joten säästyipä rahat ja systeemi nyt oletettavasti toimii. Kirjoittelen tänne jatkoa, mikäli uusia ongelmia tämän tiimoilta vielä tulee. Ja eiköhän tuonne mun blogiin tästäkin episodista jokin juttu aikaan saada.
Eikös sulla ollut jonkinlainen nollaus talossa?
ti
Jossakin laitteissa on vähän kuvaan viittava kondensaattorikytkentä jonka tarkoitus on toimia jonkinmoisena häiriösuotimena mutta joissakin tapauksissa tuota kautta vuotaa juuri sitä vuotovirtaa sitten nollalinjaan.
Koeta piruuttasi kääntää tykin piuha toisin päin pistorasiaan sillä ilmeisesti siinä on maadoitettu johto?
Tappelin kerran vastaavaan liittyvän vian kanssa kun ydessä laitteessa alkoi aina hurina kun kytki sen pistorasiaan mutta jos irrotlaitteesta maadoituksen ei ollut miään vaivaa eli siinä taas häiriö tuli maadoituksen eli nollauksen kauttaa audiolle
Mutta kuten jo edellisessä viestissä totesin, pistokkeen suunnalla ei ollut vaikutusta noihin vuotovirtoihin millään tavalla. Oletettavasti siellä onkin Y-konkka, joka on siis symmetrinen verkkojohdon kannalta ja täten johdon kytkentäsuunnalla ei ole mitää vaikutusta. Toki laitteen muu sisäinen rakenne voi tähän vaikuttaa, mutta tässä tapauksessa siis ei.
Audiopuolella olen pyrkinyt siirtymään - jos vain on ollut mahdollista - balansoituihin syöttöihin. Esim subbari lopetti paukahtelun aktiivikaiuttimien sammumisen yhteydessä, kun balansoimattoman RCA syötön muutti balansoituun XLR:ään.
Viheliäsiä vikoja tällaiset.
Kuten aiemmin oli juttua ei toimi ylijännitesuojat ym eikä ns. mimo periaatteen datasähköliikennekään kun puuttuu se kolmas piuha.
Jossain tapauksessa voisi häiriöitä saada pois juuri mainitsemallasi suojamuuntajalla tai jos on sellainen UPS mikä todella antaa virtaa koko ajan upsin oman elektroniikan kautta eikä suoraan verkosta.
Sitten taas tuo peevelin nollaus joka teki minulla aikoinaan sen että kun naapurikorttelin ison tavaratalon muuntaja kärähti tuli verkkoon melkoinen piikki ja koska upsilla ei ollut sitä maalinjaa jonne se olisi piikin ohjannut paukahti melko arvokas iso 2,5 kilovatin ups, Ei siis toimi UPS:inkaan suojaukset ilman tuota oikeaa maadoitusta.
Onko sinulla mahdoton ajatus että kaivat mökin viereen ojan jonne pistäisit oikean maakaapeilin joka kytketään sitten talon sähköverkkoon ihan oikeaoppiseen maadoituksen tyyliin tai eikä sähköyhtiökin ole toimittan piuhojensa joukossa myös maadoitusta ?
Jos nollaukset on nyt jo tehty pidemmillä vedoilla kuin pelkällä hyppylangalla rasiassa kuten joskus oli tapa niin sitä piuhan vetoa talossakaan ei sitten pitäisi enää olla hirveän paljon.
Kalliiksi tuokin tulee kun pitää kärvistellä monenlaisten vippaskonstien ja laitteiden kanssa ja lopputulos on kuitenkin ettei maadoituksen mukanaan tuomaa suojaa nollaukisilla saa.
Etkös jossain kertonut että sinulla on HDMI kaapelissa optinen linja??
Ei siinä kuidussa sitten sähkön pitäisi kulkea.
Sama jippo mm näihin saunbareihinkin pätee että jos on optinen liitin niin kannattaa käyttää sitä jo häiriödenkin ehkäisemiseksi
Ja mitä taas talon sähköihin tulee, niin taloyhtiö tuskin haluaa johdotusta korjata, koska on ”toimiva”, vaikkakin alkuperäinen. Lisäksi koko sähkökeskus pitäisi uusia.
Itse valokuituhan ei sellaista toimiakseen tarvitse mutta jos siinä on jokin suojasukka sitten muista syistä.
Pitkiä kaapeleita en ole nähnyt mutta en näissä lyhyemmissä ole maadoituksia havainnut vaikka liittimessä voi olla metallikuoret niin ei ainakaan minun kaapeleissä ole kaapelin päissä kuorien välillä kontaktia.
En voi varmaksi väittää koska en kaikkia ole nähnyt tai tutkinut mutta mittaamallahan tuo sinulle selviää onko yhteyttä päiden välissä.
Aika erikoinen juttu se maadoitus olisi optisessa kuitukaapelissa koska kuitu ei normaalioloissa reagoi mitenkään "sähköhäiriöihin" ja hurinoihin.
Eli optisen kaapelin kohdalla pitäisi olla kyllä se galvaaninen erotus mutta laitteethan on varmaan muualta sitten yhteydessä sähköisesti.
Ei meilläkään vuokrataloyhtiö korvaansa lotkauta vikoihin vaikka oman juttuni lisäksi kerroin että yläpuolen asunnossa on mennyt 2 uutta tekkkaria vuoden sisällä pimeäksi ja lamppuja kuulemma kuluu aika runsaasti.
Ihmiset ei ymmärrä näitä juttuja eikä osaa vaatia korjauksia kun iso vastapeluri väittää kaiken olevan kunnossa.
Omat televisiohäiriöt jotka johtuivat nollauksesta ja sähköpiikeistä sain estettyä uhraamalla ison tukun rahaa uuteen oled televisioon jossa ei enää ole maadoitettua virtapiuhaa vaan euroliitin ja se lopetti telkkarin pätkimisen eikä vanhassa telkkarissakaan ollut mitään vikaa koska se toimi muualla
Mittasin ihan tavallisen HDMI kaapelin liittimet, ja niiden välillä oli pari ohmia. Ja koska virta alkaa kulkea tuossa tykin tapauksessa, niin on täysin selvää, että tuossa optisessa kuidussa on myös runkomaadoitus.
Mitä taas tuohon kuituun tulee, niin luulen että maadoitus liittyy osana sen toimintaa. Ei kuitenkaan häiriönäkökulmasta katsottuna. Eli, lähetin ja vastaanotin päät tarvitsevat molemmat sähköä. HDMI out antaa käyttöjännitettä, HDMI in ilmeisesti ei, koska noiden kuitujen rinnalla menee + ja - kupari (samaan muovikuoriin paketoituna), joka siis syöttää vastaanottimelle käyttösähköt lähettimen päästä. Tällä tavalla kuidusta on saatu tehtyä virtalähteetön versio. Sellaisia kuitujakin on myynnissä, missä molemmissa päissä on ulkoinen poweri. Käytännön syistä minulla ei kuitenkaan ollut mahdollisuutta hankkia tällaista versiota. Vaatimuksena siis oli, että korkeintaan lähetin päässä saa olla ulkoinen virtalähde.
No, muuntajat nyt sattuu käymään kuumana, sille ei oikein voi mitään. Ja toisaalta kun käydään muuntajan tehorajojen yläpäässä, niin toki silloin lämmöntuottokin on maksimaalista, joskin pitäisi olla vielä turvallisella tasolla käyttää nimellisellä teholla. Tykki ottaa 1,3A, suojaerotusmuuntajan sulake on vuorostaan 2A.
Mistä tiedät, ettei vika ole antennikaapelissa? Ensimmäiseksi irroita se molemmista päistään ja kytke uudestaan.
Onko sinulla käytössä DNA:n kahtiajako antennirasiassa - se voi olla viallinen.
Tuleeko antennisignaali suoraan TV:n, vai jonkin boxin kautta?
Kannattaa testata vielä, että kaapeli on varmasti molemmista päistä kiinni kunnolla. Mikäli tästä ei ole apua, niin tuota voisi vielä kokeilla olohuoneen antennikaapelin kanssa miltä tilanne sitten vaikuttaa.
Asuntoyhtiössämme on ollut ajoittaisia häiriöitä kaapelitelevisionsignaalin laadussa ja on jouduttu kutsumaan huoltomies paikalle.
Ilmeisesti on jälleen aika turvautua huoltomieheen, joka tarkistaisi signaalitasot kaikilla kanavilla.
Vai
Onko tuo uusittu kaapeli joku taloyhtiön vetämä oikea rasia vai joku pitkä sisäjohto, joka on vaan haaroitettu oh:sta tai jostain. Sellaisessa tapauksessa pitkä kaapeli jo yksistään hukkaa paljon signaalia.
Asialle tuskin on muuta tehtävissä, kuin hankkia parempi kaapeli keittiön TV:tä varten (Ø 6 mm).
Ihmettelen vain sitä, miten keittiön TV näytti ennen kaikki kanavat, YLE:n kanavat erittäin laadukkaasti ja muut kanavat pätkivät. Nyt kun uuden kaapelin vaihdon yhteydessä oli tarpeen suorittaa automaattinen kanavien uudelleenviritys, YLE:n kanavat ovat poissa, mutta muut 10 kanavaa näkyvät hienosti. Ja sama tulos aina, oli antennirasia mikä tahansa ja kaapeli mikä tahansa. Onko mahdollista, että keittiön TV ei jostakin omasta syystään löydä YLE:n kanavia?
Tosiaankin on niin, että olohuoneen uusi, iso TV näyttää kaikki mahdolliset kanavat, mutta keittiön vanhempi LG TV ei enää näytä YLE:n kanavia, joita juuri tarvitsisin.Olen tutkinut TV:n manuaalin tarkkaan ja katsonut diagnostiikkanäytöstä tasot, mutta mikään ei ole auttanut.
Asenna TV:n kaapeliverkon kanavat.
Kaapeliverkon DVB-T kanvat:
Kanavanimi Kanava Taajuus MHz
YLE TV1 CH62 802
YLE TV2 CH62 802
YLE Teema Fem CH62 802
AVA CH62 802
MTV3 CH63 810
Nelonen CH63 810
Sub CH63 810
Liv CH63 810
FOX CH64 818
Hero CH64 818
Jim CH65 826
TV5 CH65 826
Kuutonen CH65 826
En enää muista, miten TV-vastaanottimien liittäminen vuosia sitten tapahtui eikä DNA:n sivuilta löydy ilmaisten kanavien käyttöönottoon mitään neuvoja. Sen sijaan tarjotaan kovasti tukea maksullisten kanavien käyttöönottoon 😉
DNA:n asiakaspalvelupuhelin on niin kuormitettu, että sinne on turha enää yrittää päästä. Tästä tilanteesta he ilmoittavatkin suorasanaisesti.
Olen nyt yrittänyt manuaalisella kanavahaulla saada ilmaiset kanavat näkymään, mutta vielä en ole siinä onnistunut.
Peruskanavat saa näkyviin television kanavahaun kautta. Tukeehan TV tai mahdollinen digiboksi kaapelitekniikkaa? Kannattaa myös varmistaa, että antennijohto on kunnolla kiinni eli irrottaa tämä kertaalleen molemmista päistä ja varmistaa, että johto tulee kytkettyä kunnolla oikeisiin pistokkeisiin. Jos mahdollista, kannattaa vielä kokeilla toista antennijohtoa.
Mikäli homma ei näillä konstein lähde toimimaan, vikapäivystyksemme numerossa 0800 300 500 auttaa kellon ympäri. Palvelu voi ajoittain olla ruuhkautunut, mutta apua saa kyllä, mikäli jaksaa hetken jonottaa.
Kiitos kaikille, jotka tähdensivät antennikaapelin merkitystä systeemin toiminnassa!
DNA:n kahtiajaon vaimennus on 4 dB, joka vastaa 10 m hyvälaatuista kaapelia.
Kokonaan oma lukunsa on uusien kiinteistöjen tähtiverkko. Usein verkko on mitoitettu vain huoneiston sähkökaappiin asti ja huoneiston osuus on unohdettu.
Sähkökaapissa oleva jakaja vainentaa n. 15 dB.
Myts pitkä antennikaapeli rasialta käyttöpaikalle muodostaa ongelman ääritapauksissa.
Kaapeliverkon kanavat lähetetään 148-394 MHz taajuudella, paitsi muutama UHD testikanava 858 MHz taajuudella.
Antennikaapelissa vaimennus nousee jyrkästi, kun taajuus kasvaa. Harva talo on UHF kelpoinen, vaikka sen taajuusalueen yläpää onkin otettu muuhun käyttöön.