Kaapelimodeemi F-3890v3 ja ongelma sisäverkon DHCP:n kanssa
Hei,
Onkohan kyseiseen F-3890v3 kaapelimodeemiin tullut jokin ohjelmistopäivitys, jonka seurauksen DHCP lakkaa toimimasta ajottain? Muutamana päivänä esiintynyt, että sisäverkossa olevat laitteet eivät saa uutta ip-osoitetta ja yhteydet katoavat siihen.
Onkohan kyseiseen F-3890v3 kaapelimodeemiin tullut jokin ohjelmistopäivitys, jonka seurauksen DHCP lakkaa toimimasta ajottain? Muutamana päivänä esiintynyt, että sisäverkossa olevat laitteet eivät saa uutta ip-osoitetta ja yhteydet katoavat siihen.
Seuraa viestiä
5
seuraajaa
Uudelleenkäynnistys auttaa tuohon, mutta muutaman päivän päästä tuo ilmaantuu uudestaan.
Kyllä tuo reitittävässä tilassa on, kun tosiaan laitteita on enemmän kuin tuo 5.
Tämä ongelma alkoi tuossa viikonloppuna, sitä ennen tuon kanssa ei ollut mitään ongelmia.
Jos modeemi on päivittynyt, niin se olisi hyvä resetoida sen jälkeen.
tämän saman vian vuoksi jouduin ottamaan käyttöön ulkoisen WLAN-tukiaseman ja muuttamaan F-3890v3:n siltaavaksi.
Ongelma alkoi heti kun vaihdoin entisen kaapelimodeemini tähän uuteen pari kuukautta sitten, eikä F-3890v3 siis päivääkään toiminut tämän osalta oikein. Tein kaikki asetukset huolellisesti ja tein myös uudelleenkäynnistämisiä ja täydellisempiä resetointeja useita. Lopulta loppui kärsivällisyyteni ja totesin, että helpommalla pääsee kun ottaa toisen laitteen hoitamaan muun kuin varsinaiset modeemitoiminnot.
Omalla kohdallani kävi siis niin, että laitteet putosivat pois verkosta aina kun DHCP lease -aika päättyi ja suurin osa laitteista ei pystynyt enää sen jälkeen yhdistämään F-3890v3:een uudelleen ellei kyseisiä verkosta pudonneita laitteita yhdistänyt manuaalisesti WiFiin uudelleen. Eikä edes kiinteän IP-osoitteen asettaminen laitteiden MAC-osoitteiden perusteella F-3890v3:n hallintapaneelin kautta helpottanut ongelmaa lainkaan.
Älykotilaitteiden kanssa alkoi turhauttaa todella paljon, koska WiFi-ohjatut lamput eivät syttyneet/sammuneet kun olisi pitänyt, jne.
Eli tämä vika todellakin on olemassa juuri tässä mallissa, mutta en ollut vielä itse ehtinyt reklamoida siitä.
3686V2 dns-palvelimen asettaminen ei toimi vaan ulkoisen dynaamisen IPn leasen loppuessa vaihtaa sujuvasti asetetun dns-palvelimen dnan vakionimipalvelimeen.
3890V3 dhcp-palvelin vetää kupit ympäri ja lopettaa sisäverkon staattisten ip-osoitteiden antamisen leasen loputtua. Eri hieno tilanne kotiautomaation kannalta.
Jos asiaansa ajaa asiakaspalveluun niin sormi menee heti suuhun ja ohjeesta tulkataan, että "oletko kokeillut uudelleenkäynnistää.. tai resetoida?" Perus ykköstason intiatukea. Level 2 tukea varten ohjataankin sitten jo HSWorksille jossa raaputetaan ihan sama tyhjä arpa parin euron minuuttihinnalla. Josta sitten käännetään dna-asiakaspalveluun, jossa sormi suuhun ja käännetään uudestaan HSWorksille.
Asiakkaan pitää olla täysin tyhmänsitkeä katsoakseen loppuun tämän rukous- ja resetmyllyn.
Ideana dnalle, että mitä jos pyytäisitte kauniisti Sagemcomia lisäämään firmistasolle mahdollisuuden tehdä hallitun uudelleenkäynnistyksen yöaikaan, niin voisi hoitaa virtakaapelin nykimisellä tapahtuvat mitä eriskummallisten vikojen "kuittaamisen" automatisoidusti. Sitten voisitte vaan kysyä, että oletko ajastanut uudelleenkäynnistyksen? 😀
Kyllähän se niin on että nämä Sagemcomit on dnalle halpoja romuja ja tarkoitettu vain plug-n-pray-asiakkaille, jotka ovat ällistyneitä jo siitä että kotiin tulee ihan intternetti.. valkoisesta taikalaatikosta.
Mutta joo, elämä on.. valintoja.