Kaapelin radiotaajuudet pääkaupunkiseutu
Saisiko kaapeliverkon radiotaajuudet pääkaupunkiseudulle kiitos ja en halua mitään monta vuotta vanhaa linkkiä. Olisi kuitenkin suotavaa, että ne löytyisi helposti myös teidän omilta sivuilta.
Seuraa viestiä
3
seuraajaa
Listauksessa on virheitä myös kuuluvuuden osalta, koska osa kanavista vaihtoi eetterissä taajuuksia vuodenvaihteessa. Esimerkiksi listattu Metro FM taajuus kuuluu Sanomien HitMixille, mutta nyt sieltä kuuluu Aito Iskelmä. Radio Aallon paikalla 98,0 kuuluu Kasari, LOOP taajuudella 94,6 kuuluu Aalto jne,..
24 kanavasta oli 5 nimet ovat muuttuneet. Nyt 98.0 MHz kertoi olevansa Rock
94,6 on ollut pitkään Radio Aalto joten se kannattaa muuttaa siihen LOOPin sijaan
98,0 on ollut pitkään Radio Rock joten se kannattaa muuttaa siihen Radio Aallon sijaan
105,9 on ollut pitkään LOOP joten se kannattaa jättää siihen
99,7 on ollut pitkään Bassoradio joten se kannattaa jättää siihen
webbisivuilla siis väärin:
91,3 Metro FM -> Aito Iskelmä
98,7 Radio Sputnik -> I LUV 2K
99,7 Radio Rock -> Bassoradio
105,9 Bassoradio -> Loop
Hitmix ei kuulu enää lainkaan, aiemmin kuului taajuudella 91,3.
Uudet kanavat Kasari ja Ysäri eivät kuulu vielä lainkaan.
Voihan se olla liikaa pyydetty - DNA:n tietotaidon tietäen.
https://www.dna.fi/tuki-dnatv#kanavalistat :n esitystapa on hankala, mutta mitäpä DNA ei olisi valmis tekemään asiakkaita ärsyttääkseen!
Eikun etsimään uutta taajuutta.....
HitMIX ei taida enää olla tarjonnassa.
DNA:n sivuun muutokset eivät ole vaikuttaneet.
Kuinkahan pysyvä tämä muutos on?
Minulla on pääkaupunkiseudun nykyisistä kanavista exel-pohjainen tiedosto.
Helsingin kaapelivekon radiotaajuudet
88,40 MHz YLE Radio Suomi
89,40 MHz Iskelmäradio
89,90 MHz YLE Radio Vega
91,30 MHz Aito Iskelmä
92,30 MHz YLE Radio 1
93,20 MHz NRJ
93,60 MHz Radio Nova
94,60 MHz Radio Aalto
95,60 MHz YLE X
97,00 MHz Radio Extrem
98,00 MHz Radio Rock
98,70 MHz I luv 2k
99,70 MHz Bassoradio
100,50 MHz Jouluradio
101,00 MHz Radio Nostalgia
101,50 MHz Kiss
101,90 MHz Radio Dei
102,30 MHz YLE Radio Puhe
103,00 MHz Radio City
103,50 MHz Radio Suomipop
104,00 MHz Radio Helsinki
105,50 MHz Helmi Radio
105,90 MHz Loop
106,70 MHz Classic FM
107,30 MHz YLE Mondo
https://tuki.dna.fi/org/dna-fi/d/radiokanavat-loppuu-dnan-kaapeliverkossa/
Eli ei niin väliä enää onko kanavalistaukset ajantasalla.
No mene ja tiedä mutta ainakin Harjavallassa tehdään
https://corporate.dna.fi/huoltotiedotteet?type=resttukari2&id=87318&scrollTo=n6pSAFvjas79&returnUrl=https%3A%2F%2Fcorporate.dna.fi%2Fuutishuone%3FscrollTo%3Dn6pSAFvjas79
isoa remonttia kaapeliyhteyksiin, ei tiedotteessa sen kummemin selitetä mitä tehdään mutta kumminkin se että varaudutaan tulevaisuuden palveluihin ja se remppa muuten kestää 22.6. alkaa ja loppuu 31.7. Joten voisi olettaa että siellä ensimmäiseksi poistetaan FM-taajuudet.
88,40 MHz YLE Radio Suomi
89,40 MHz Iskelmäradio
89,90 MHz YLE Radio Vega
91,30 MHz Aito Iskelmä
92,30 MHz YLE Radio 1
93,20 MHz NRJ
93,60 MHz Radio Nova
94,60 MHz Radio Aalto
95,60 MHz YLE X
97,00 MHz Radio Extrem
98,00 MHz Radio Rock
98,70 MHz I luv 2k
99,70 MHz Bassoradio
100,50 MHz Jouluradio
101,00 MHz Radio Nostalgia
101,50 MHz Kiss
101,90 MHz Radio Dei
102,30 MHz YLE Radio Puhe
103,00 MHz Radio City
103,50 MHz Radio Suomipop
104,00 MHz Radio Helsinki
105,50 MHz Helmi Radio
105,90 MHz Loop
106,70 MHz Classic FM
107,30 MHz YLE Mondo
Voihan kiinteistön antennivekkokin toki olla viallinen.
Samaten Classic FM-nimistä kanavaa ei ole vaan sen nimi on Radio Classic.
Eivät taida Dnalla paljon panostaa noiden radiokanavalistausten kanssa?
Kaapelitv listassa ei edes ole enää DNA:ta, vain Telia ja Elisa.
Kaapeliverkossa ei ole muuta vaihtoehtoa kuunnella radiota antennin kautta, esimerkiksi viritinvahvistimissa ei ole muita antennimahdollisuuksia FM-taajuuksien kuunteluun. Nettiradiota meidän laitteessamme ei myöskään ole.
Uusissa taloissa on ongelma FM-taajuuden kanssa ikkunamateriaalista johtuen.
Nettiradiokanavat eivät kuulu viritinvahvistimessamme eikä radion kuuntelu televisiosta areenan kautta ole tarkoituksen mukaista.
Todellakin monilla etenkin vanhemmilla ihmisillä on radiolaitteisto, jonka kautta ei voi kuunnella nettiä. Lisäksi rakenteiden ja sijoittelun takia kaapelin kautta tulee radiokanavat hyvin kuuluviin, mutta FM-kautta ei saa kuuluviin kunnolla. Nytkö pitää sitten vaihtaa laitteistoja ja opetella/opettaa iäkkäille vielä eri järjestelmät, nettiradio, siihen laitteet ja sen käyttö? Voiko tosiaan palveluntarjoaja toimia näin? Ei hyvä.
Sanovat, ettei Docsis 3.1 tarvitsisi ULA-aluetta eikä yli 800 MHz:n aluetta (nykyisin siellä on antenniverkon standardin kanavat). Voi olla, että näin on, mutta en tiedä edellyttävätkö Docsis 3.1 laitteet niiden käyttömahdollisuutta.
Voi taloyhtiö laittaa kaapeliyhteyden tilalle vaikka UHF ja FM-antennitkin ja jakaa niitä asukkaille. Yksittäinen osakkeenomistaja on tietysti vähän hankalassa tilanteessa, mutta hallitukselle kannattaa esittää asiaa, jos haluaa muutosta.
Siis antennirasiassa on kaksi pistoketta, toinen radiolle ja toinen tv:lle joten kyllä antennitaloudessa tulee yhtä lailla se FM-puoli siitä radio-pistokkeesta!!
Sitä ihmettelen että miten Elisa ja Telia sitten saa järjestettyä nopean kaapelilaajakaistan luopumatta radiokanavista kaapeliverkossa kun ei Dna saa moista tehtyä??
Ja miksi meidän jotka olemme Dnan Ethernet-tekniikalla toteutetussa verkossa, joudumme kärsimään myös niinikään tuosta radiokanavien lopetuksesta kaapeliverkossa?
Niin on kaksi pistoketta, eli ei tule siitä TV-pistokkeesta radio (kuten kirjoitin), vaan sen voi siihen radio liittimeen kyllä ilman kaapeliTV:täkin kytkeä taloyhtiö FM-taajuudet. Vastaus oli kysymykseen:
Kaapeliverkossa ei ole muuta vaihtoehtoa kuunnella radiota antennin kautta, esimerkiksi viritinvahvistimissa ei ole muita antennimahdollisuuksia FM-taajuuksien kuunteluun.
jota en oikein ymmärtänyt. Kun ei sitä kaapeliTV:tä kytketä viritinvahvistimeen vaan se FM-signaali... Ja eikös se ole taloyhtiönasia hoitaa se signaali sinne rasiaan...
Taloyhtiö toki voi vaihtaa kaapelioperaattoria, jos jokin muukin operaattori sitä kiinteistöön pystyy tarjoamaan.
Onkohan Elisalla ja Telialla Docsis 3.1 järjestelmää tarjolla. Taitaa olla vain Docsis 3.0.
Suomi on pieni maa, joten kaikki laitevalmistajat eivät tee Suomen kaapeliverkkoon sopivia laitteita. Suomessa olisi Eestin ULA-verkon taajuudet käytettävissä Docsis 3.1:n, jos niitä haluttaisiin käyttää.
Taitaa olla kuitenkin Jouluradion kuuluminen pienempi murhe (ei siinä, kuuntelen sitä itsekin kyllä näin joulun alla autoradiosta) kuin se, että koko FM-radiosignaalin välittäminen on loppumassa DNA:n kaapeliverkoissa.
https://tuki.dna.fi/org/dna-fi/d/radiokanavat-loppuu-dnan-kaapeliverkossa/
"FM-radiokanavat ja DVB-T-signaali poistetaan kaapeliverkosta vaiheittain ja alueittain. Poistamalla FM-radiokanavat ja DVB-T-signaali saadaan näiden käyttämät taajuudet myöhemmin laajakaistan käyttöön ja mahdollistetaan tätä kautta nopeammat laajakaistayhteydet."
Aiheesta löytyy tietoa dna.fi/FM-radio
Miten tämän jälkeen tarjotaan radiokanavat kaapeliverkon asukkaille?
Viritinvahvistimien radiossa ei ole lankaantennia eikä nettiradiota ole ainakaan meidän laitteessamme. Lanka-antenni tuskin kuuluisi muutenkaan uudehkossa lämpö laseilla varustetussa elementtitalossa, koska kännykäverkkokaan ei toimi.
Mielenkiintoista nähdä miten taloyhtiöt jatkossa tarjoavat tuota FM-signaalia, suuriosa ei varmaan jatkossa ollenkaan. Olisi helppo laittaa FM-antenni, mutta noita rasioita ei yleensä ole tuplajohdotettu uusissakaan. (Kuten CAT-puoli tehdään aina 2 johdolla.) FM-signaania ei tosiaan varmaan millään laitteella voi sinne kaapeli-TV:n kanssa samaan kaapeliin tunkea.
Operaattorit tekee mitä haluaa, kun monissa paikoissa monopoli asemassa. Tai voihan siitä verkosta irtautua ja laittaa UHF-ja FM-antennit katolle, silloin tulee samaa koksua pitkin lähetykset (Sitten vaan netti voi tulla ongelmaksi, jonka takia ei niin käyttökelpoinen useissa tapauksissa tämäkään.)...
Veikkaisin, että tosiasiallinen syy DNA:n luopumiselle ULA-jakelusta on kuitenkin se, että Norjassa on käytössä DAB-digiradio ja DNA:han on nykyisin norskien omistuksessa... Sieltä on määrätty, ettei tällaiseen analogiteknologiaan enää investoida. Varsinkin, mikäli DOCSIS 3.1 ei ULA-alueeseen todellisuudessa (PW:n selvitysten mukaan) vaikuta ja Elisa sekä Telia jatkavat kuitenkin palvelua.
Se signaali tulee asuntoihinne ja antennirasioihinne YHTÄ koaksiaalikaapelia pitkin! Antennirasioissa suodatetaan TV- ja ULA-taajuudet "erikseen", ei sen kummallisempaa! Periaatteessa olisi varmaankin mahdollista laittaa taloyhtiöön oma ULA-antenni ja suodattaa ennen kiinteistön yhteisantenniverkon päävahvistinta pois tuo kaapelioperaattorin ULA ja ottaa alue tuolta omalta antennilta. En tiedä, miten hyvin tai huonosti käytännössä toimisi ja onko niin missään tehty. Kaapelimodeemin toimivuudella kiinteistöissä, joissa taloyhtiölaajakaista kuitenkin on toteutettu ethernetin tai VDSL:n kautta, tuskin on merkitystä.
Koska harva taloyhtiö tuskin tulee edes tutkimaan tuota oman ULA-antennin mahdollisuutta (vaatisi teknistä osaamista ja sen vakuuttamista hallitukselle ja isännöitsijälle), ei muuta kuin omaa antennia virittämään! Paras paikka sille on ikkunalla, ikkunan välissä tai erityisesti parvekkeella. Paikasta riippuen ei tälläkään välttämättä yhtä hyvään signaalin laatuun päästä, mutta on tietysti tyhjää parempi. Osaa kanavista voi joutua jatkossa kuuntelemaan monona (jos sillä kaiuttimien kautta kuunneltaessa suurta merkitystäkään) ja monitie-etenemisen ongelma (äänen säröytyminen) voi ilmetä, ainakin jos ikkuna tai parveke on eri suuntaan kuin, jossa lähetin sijaitsee.
Toinen vaihtoehto on päättää ensi kevään yhtiökokouksessa, jos asialle riittävää innostusta löytyy, operaattorin vaihdosta. Telia lienee tässä mielessä paras, sillä se jakelee koko ULA-alueen sellaisenaan verkossaan, jolloin kaikki tilapäisilläkin luvilla (kuten tämä Jouluradio) olevat kanavat sen kautta automaattisesti kuuluvat.
https://www.traficom.fi/fi/viestinta/tv-ja-radio/radioasemat-suomessa
DNA:n verkoosa latausnopudet on 1 Gbit/s asti.
Menee vähän off-topiciksi, kannattanee jatkaa Telian omalla palstalla tästä aiheesta.
DOCSIS 3.1 käytettävissä olevista taajuuksista:
https://www.rfwireless-world.com/Terminology/DOCSIS-RF-Frequency-Range-and-Bandwidth.html
https://cdn.rohde-schwarz.com/pws/dl_downloads/dl_application/application_notes/7mh89/7MH89_0E.pdf
Ei koko ULA-aluetta käyttäisi, vain alapäästä 96 MHz asti?
DOCSIS frequency Range and Bandwidth for Upstream
DOCSIS 3.1 Upto 204 MHz (Maximum)
Kyllä tuohon menee sekä Eestin että Meidän ULA:t ja vähän ylikin.
Virossa on käytössä ihan sama ULA-alue kuin meilläkin: https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:et-tn4dw-2kJ:https://ttja.ee/en/media/584/download
https://fi.wikipedia.org/wiki/OIRT_FM luovuttiin Baltiassa ja muualla Itä-Euroopassa 2000-l alussa.
Paresta on sinunkin Pirkko soitta vikapäivystykseen ja kertoa viasta.
Voimakas lähete taajuudelta 94,0 MHz kuuluu kuitenkin.
nyt toimii. 11:38 pimeni kaikki kanavat hetkeksi eli ilmeisesti jotkin korjaustoimet alkoivat. 12:55 kokeiltiin seuraavan kerrran, ja jo kuului Radio Suomikin!
Kiitoksia!
Kuuluu Espoon Vallikalliossa kuin jo. Hyvää vuoden vaihdetta kaikille keskusteluun osallistuneille.
Meillä ainakin radionkuuntelu on lisääntynyt, kun mainosrahotteiset TV-kanavat lähettävät pelkkiä uusintoja ja mainoksia sekä kanavaryppn ohjelmien mainokset vievät tunnin katseluajasta n. 20 min.
Näinköhän DNA on huomannut, että uuden standardin käyttöönotto nykyisissä jakoverkoissa ei onnistu, kun antennirasian TV-pistokkeesta on suodatettu radiokanavat pois ja uusi standardi vaatisi tuon alueen käyttöä. Ehkä tuosta on luovutta, siitä asiakkaille kertomatta.
Ei huoltotiedotteissa ole senkoommin mainittu radiokanavien poistosta.
Voisivat palauttaa paikallisradiokanavatkin, kun ovat näköjään luopuneet docsis 3.1:n käyttöönotosta.
Kokeile saatko 24 kanvaa vai vaan YLE:n kanavat. LÖaite näyttää nimet.