Kaapeliverkkolaiset unohdettu - miksi?

Antenniverkon uudistuksen yhteydessä väitetään, että sillä ei olisi vaikutusta kaapeliverkkoon.
DNA tietääkseni välittää eetterin vapaat kanavat verkkoonsa sellaisenaan, jolloin ne ovat muutoksen jälkeen MPEG4 pakattuja.
Monella on kaapeliverkossa vielä SD-vastaanottimia, jotka eivät pysty purkamaan MPEG4 pakattua ohjelmaa.
DNA:lta toivoisi asiaan yksiselitteistä vastausta.

Kommentit

• Oikeusjuttujen takia siirtymässä hamaan tulevaisuuteen joten noin vanhojen töllöjen omistajilla on aikaa kyllä ostaa uusi televisio tai digiboksi :). Ja varmaan juuri oikeusjutun takia ei mitään tarkkaa vastaustakaan ole luvassa.
    Janne
  • Toki aikaa laitteiden hankintaan on, mutta jostain syystä on puhuttu vain antenniverkon muutoksesta ja sen vaikutuksista.
    Monelle varmaan riittää nytkin MPEG2 pakatut ilmaiskanavat, etenkin jos ne ovat kodin kakkos- tai kolmosvastaanottimia.
    Tuo on kyllä sen verran periaatteellinen kysymys, että ei siihen vastaamiseen pitäisi olla mitään estettä nytkään.
    Voi tulla joillekin aikanaan ikävänä yllätyksenä.
    PW
  • Kaapeliverkkohan voi lähettää muutoksen jälkeenkin (jos niin haluaa) perus suomikanavat vanhassa mpeg-2 muodossa (transkoodaus operaattorin päässä mpeg-4 -> mpeg-2). Lähettäähän DNA nytkin DVB-T moduloituna peruskanavat kaapeliverkossaan DVB-C lähetysten lisäksi ihan sen vuoksi, kun porukoilla on vielä antiikkisia telkkuja ja bokseja, joissa ei ole kaapeliverkon digiviritintä. Kaapelissa ei lähetyskaistat ihan heti lopu vrt haravaverkko.
    H
  • DNA ei kuitenkaan muuta antenniverkon lähetteitä millään tavalla välittäessään niitä DVB-T tekniikalla.
    En usko, että kaapelioperaattorit tulevaisuudessakaan muutoksia tekisivät pakkaustapaan.
    Miksi kaapeliverkossa ei vaadittaisi laitekannan uudistumista, kun niin voidaan tehdä antenniverkossakin!
    PW
  • Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner on sanonut, että 2020 muutos ei koske kaapelitelevisiota.
    irritus
  • Dna:n kaapeliverkon DVB-T rinnakkaislähetys on ei ole tälläkään hetkellä antenniverkon lähete muuntamattomana, vaan kanavat on ryhmitelty uudelleen kanavanippuihin eri tavalla kuin alkuperäisessä lähetyksessä.

Dna:n rinnakkaislähetyksessä voi havaita muitakin pieniä nyansseja. Pari vuotta sitten Dna:n kaapelitelevision DVB-T signaalista puuttui MTV3 tekstitys, vaikka se oli Dna:n DVB-C lähetyksessä ja Digitan maanpäällisessä DVB-T lähetyksessä.
    irritus
  • Anne Berner lienee puhunut vastoin parempaa tietoaan.

Ryhmittely on eri asia, kun kanavien sisällön muuttaminen.

DVB-T lähete ei ole nykyisellä TV-alueella, joten se ei näy kaikille kaapeliverkossa.
    PW
  • "DVB-T lähete ei ole nykyisellä TV-alueella, joten se ei näy kaikille kaapeliverkossa. "

Mikähän on perustelu tälle lausunnolle. Mielestäni se on täysin perätön väite.
    Ei telkkareiden virittimille ole mitään tapahtunut, kyllä ne edelleen löytää yli 700 Mhz alueella olevat kanavat.
    robert manki
  • Robert, tuo PW varmaan tarkoitti sitä että DVB-T signaali on siirretty kaapeliverkoissa ylemmille taajuuksille jotka ei vanhoissa kunnostamattomissa kaapelitalouksissa näy. Eli telkka varmasti ottaisi signaalin vastaan jos sitä olisi saatavilla. Mutta tosiaan vanhojen talojen kaapeleissa ei tuo ylimpien taajuuksien signaali kulje, tai jos kulkeekin niin antennirasia tulee vastaan.
    Jari
  • "Anne Berner lienee puhunut vastoin parempaa tietoaan."

Ei olisi ensimmäinen kerta kun ministerit ei tiedä asioiden todellisesta perästä mitään. Mut no joo, se on politiikkaa eikä kuulu tänne.
    Jari
  • Robert: Tarkoitin sitä, että DVB-T signaalit on siirretty (802-826) MHz taajuuksille. UHF alueesta (700-869) MHz taajuudet on siirretty mobiilitaajuuksille, joten ne eivät enää ole TV-tajuuksia.
    Tulevat uudet telkkarit tuskin enää virittyvät noille taajuuksille. Vanhemmat telkkarit niihin virittyvät, jos jakoverkon taajuusalue riittää.
    PW
  • Sillä, että 700 – 869 MHz ei enää ole maanpäällisessä verkossa televisiokäytössä, ei ole merkitystä kaapeli-tv:ssä. Kaapeli-televisioverkko on suljettu systeemi, jossa valtaosa liikenteestä on nimenomaisesti ei-televisiokäytössä olevilla taajuuskaistoilla, kuten 108 – 170 ja 230 – 470 MHz.

Toki kaapeli-tv-operaattorin kannattaa ottaa huomioon paikalliset suuritehoiset maanpäälliset lähetteet ja välttää niiden käyttöä omissa verkoissaan, koska voimakkaat maanpäälliset signaalit vuotavat kaapeli-tv-verkkoon sisään.
    irritus
  • Nykyiset kaapeliTV lä'hetteet ovat S-alueella. Läheskään kaikkien KTV-kiinteistöjen jakoverkko ei ole UHF-kelpoinen. Siksi DNA ei ole siirtänyt KTV-lähetteitä 400 MHz suuremmille taajuuksille.
    Mobiiliverkon voimakkuudet ovat paljon voimakkaammat kuin S-alueella olevassa eetteriliikenteessä.
    PW
  • Ja "HD-siirtymä" antenniverkossa siirtyy hamaan tulevaisuuteen.
    https://www.viestintavirasto.fi/viestintavirasto/ajankohtaista/2018/suomenantennitelevisionteknologiasiirtymaviivastyy.html
    Muutenkin Suomi käyttää jälleen vanhentunutta standardia, joka kykenee lähettämään vain HD-kuvaa 🙁
    https://www.boxcast.com/blog/hevc-h.265-vs.-h.264-avc-whats-the-difference
    Saksassa sentään valittiin tuo H265 eli nyt euroopan markkinoilla olevat T2-laitteet lähes poikkeuksetta tulevat tukemaan HEVC:ä.
    Viestintäviraston ohjeesta lainattua:
    "Antenniverkon ja -järjestelmän on mahdollistettava maanpäällisissä joukkoviestintäverkoissa sekä kaapelitelevisioverkoissa jaettavien palvelujen
    jakelun antennirasioihin tai muihin liitäntärasioihin vähintään taajuusalueella
    5 - 1000 MHz. Uuden ja uudistetun antenniverkon aiheuttama vaimennus 1000 MHz:llä saa olla enintään 45 dB ja vaimennuksen aiheuttama signaalin tasoero taajuusalueella 47 – 1000 MHz saa olla enintään 15 dB. Kunnostetun antenniverkon vaimennuksen aiheuttama signaalin tasoero taajuusalueella 47 –
    1000 MHz saa olla enintään 18 dB."
    jpuh
  • Suomi ei käytä vanhentunutta vaan järkevää tekniikkaa.
    DNA:n kaapeliverkossa on taajuusalueella (146-394) MHz 149 kanavaa 30 nipussa. 1 noista kanavista on 4K kanava ja se yksistään vie yhden nipun.
    Eli tuohon taajuusalueeseen mahtuisi vain 30 kpl 4K kanavaa.
    Antenniverkon käytettävissä oleva taajuusalue on (521-700) MHz, joten siihen noita 4K kanavia mahtuisi vielä vähemmän.
    Suoratoistossa saattaisi olla mahdollista vastaanottaa 4K videostremia, mutta esim. cmore.fi lähettää nykyisiä palveluitaan vain 2,5 MHz:n bitratella. Resoluutio ei kerro kaikkea.
    Full HD suurempaa resoluutiota kaipaavia on Suomen asukasluvusta kovin pieni määrä, joten sen takia ei kannata suuria investointeja tehdä.
    Toki TV-valmistajat toivovat uusien tuotteiden menevän kaupaksi ja valmistavat entistä suurempia kuvaruutuja.
    PW.
  • Minähän puhuin siis antenniverkon pakkauksesta, jossa siis tilantarvetta on. Kaapeliin mahtuu kaikenlaista ilman C2 pakkaustakin. 4K tv:t tukevat HEVC:ä jo 2016 malleista eteenpäin. Itsellä on Sony ja 4Kt täytyy katsella satelliitista, koska DNA ei niitä tarjoa. Tervetuloa 8K.
    jpuh
  • Eli jos käytettäisiin H.265:tä 264 sijaan tarvittaisiin puolet pienempi bittivirta lähettämään samat HD-kanavat T2ssa.
    jpuh
  • Antenniverkossa on jo nyt ongelmia, johtuen käytettävistä taajuuksista. Liian lähekkäin olevilla asemilla joudutaan käyttämään samaa taajuutta, jotka häiritsevät toisiaan (mm. Porvoo).
    Ainakin pääkaupunkiseudulla kaapeliverkkoa alettiin rakentamaan jo HTV:n aikoina, joten verkossa on hyvin monenlaisilla jakoverkoilla varustettuja kiinteistöjä. Taajuusaluiden nostaminen pudottaisi monia kiinteistöjä pois pelistä.
    Ehkäpä jatkossa keskitytää nopeisiin kaapeliverkon nettiyhteyksiin ja TV-ohjelmia katsotaan vain netin kautta, kuten nyt DNA TV:n pilvipalvelusta on mahdollista katsoa.
    PW.
  • Ei varsinaisesti liity aiheeseen mutta ihmettelen tuota vouhottamista 4K:n ja 8K:n puolesta, tuskinpa monen silmät edes erottaa noin tarkkoja kuvia. Vai onko tarkoitus vain elvistellä laitteilla? Minulle riittää tavallinen Full-HD, SD-kuvakin riittäisi jos kuvaa ei pakata liiaksi pilalle. 4K:n ja 8K:n puolesta taitavat puhua vain laitevalmistajat, myyjät sekä viimesen päälle teknofriikit.
    Jari
  • jpuh, ei tarjoa muutkaan kaapelioperaattorit 4K:ta. Tai no on Dnalla joku Viasatin urheilukanava 4K-versiona, en muista mikä koska itseäni se ei kiinnosta.
    Jari
  • DNA TV Hubi on jo eräänlaista siirtymää uuteen käytäntöön IPTV:n muodossa. Se vaan ei vielä toimi kunnolla ja mikäli olen oikein ymmärtänyt, sen HD on huonolaatuista. Se ei kuluta antenni- eikä kaapeliverkon kanavakapasiteettiä.

Minulla on 37" telkkari ja tuntuu, että sekin on liian suuri joihinkin videostremeihin.
    PW.
  • PW, tarkoitatko että kaapeliverkot tultaisiin sulkemaan? Tarkoitan siis kaapeliverkon tv-palveluita? Itse en kyllä Dnan Hubia hanki, syiksi mm. se että siinä ei voi ip-kanavia tallentaa laitteen omalle kovolle, musiikkikanavat puuttuu kokonaan ja käsittääkseni lisäksi Disney Channel on ip-puolella osapäiväkanava kun se kaikissa kaapeliverkoissa, Elisa Viihteessä ja Telia TV:ssä on kokopäiväkanava.
    Jari
  • Tulevaisuutta en pysty ennustamaan, mutta UHD:t eivät nyisiin taajuuksiin mahdu, joten muita ratkaisuja DNA joutuu miettimään.
    PW.
  • Kyllä UHD:n ja teeveestä tulevan hd:n (720p) ero on valtava ja huomaa kyllä heikkonäköisempikin. Tämä on helppo todeta vertailemalla livejalkapalloa mitä viasat näyttää. Sen sijaan full hd:n (1080p) ja UHD:n ero on jo hankalampi nähdä mutta töllöstä ei full hd:ta tule. Laittaisivat UHD-lähetykset nettiin niin ei tarvitse miettiä laiteratkaisuja, riittävästi vain kaistaa :D. Se on huono homma ettei uhd/hdr-kuvaa tarjota kotimaisissa leffavuokraamoissa vaan pitää turvautua ulkomaisiin palveluihin.
    Janne
  • Mikö kanava kaapeliverkossa näyttää 720p:tä? Tietääkseni kaikki HD kanavat ovat 1080i kanavia.
    Kuvaruudun koosta riippuu paljon. Itselläni 37":ssa 2,5 m:n katseluetäisyydellä ei juuri eroa huomaa SD:n ja Full HD:n välillä.
    Tietenkin, jos itse ohjelma ei kiinnosta, vaan keskittyy katselussa pieniin yksityiskohtiin...
    Onko Viasatilla katsottavissa jalkapalloa ilman selostusta - asiallisella äänenvoimakkuudella?
    PW.
  • Osa urheilulähetyksistä (liiga, formulat ja viasatin jalkapallo) tulee 720p.
    65 tuuman töllössä sd:n ja hd:n ero on todella iso. Myös 1080i:n ja full HD:n ero on iso mutta nää on näitä. Kuitenkin operaattorit myyvät nopeita nettejään ja digiboxejaan jotta asiakkaat pystyvät tarvittaessa katsomaan vaikka 4k:ta mutta ovat haluttomia tarjoamaan itse kyseisiä palveluita.
    Viasatin selostuksista en tiedä, ilmaisviikonlopun aikana vain oli helppoa pyytää kaverit kylään kattomaan mikä ero 4k:lla ja hd:lla on ku vertailu oli helppoa vain vaihtamalla kanavaa 😀
    Janne
  • Kanavalta toiselle vaihtaminen antaa hieman värittyneen kuvan teräväpiirron ja 4k:n välillä, sillä tällöin ei vertailla pelkästään HD ja 4k järjestelmiä toisiinsa, vaan myös sitä, kuinka paljon televisioyhtiö raaskii ostaa kaistaa kuvan lähettämiseen.

Kannattaa joskus kokeilla kytkeä HD-digiboksi SD-televisioon. Vaikka katsot koko ajan SD-kuvaa, silti HD-kanavalta välitetty kuva on paljon parempi kuin SD-kanavalta välitetty kuva.

Suomessa SD-lähetykset on pakattu täysin pilalle. SD-kuva voisi olla paljon parempaa, kuin mitä se nyt on.
    irritus
  • Viasatin kaapelikanavista en tiedä, mutta MTV3 lähettää HD-kanavansa 1080i:nä ei enää 720p:nä.
    PW.
  • C more:n asiakaspalvelun mukaan urheilulähetysten reso on 720p. Mtv:n ilmaiskanavat ovat kyllä 1080i. Toki näistäkin olisi hyvä luopua ja siirtyä 1080p lähetyksiin ainaki netissä.
    Janne
  • irritus on täysin oikeassa!

"Kannattaa joskus kokeilla kytkeä HD-digiboksi SD-televisioon. Vaikka katsot koko ajan SD-kuvaa, silti HD-kanavalta välitetty kuva on paljon parempi kuin SD-kanavalta välitetty kuva."

Tuo on totta, olen huomannut saman.

"Suomessa SD-lähetykset on pakattu täysin pilalle. SD-kuva voisi olla paljon parempaa, kuin mitä se nyt on."

Tuokin on totta. Liekö tarkoituksella noin että saadaan myytyä HD-laitteita?
    Jari
  • Kaikki kaistaa vievät hd:t ja uhd:t on operaattoreille myrkkyä eli eiköhän tuossa kovassa pakkauksessa ole ollut syynä vain saada mahdollisimman paljon kanavia saataville (kanavapaketteihin).
    Janne