Kauanko DNA säilyttää IP osoite tietoja liittymistä?

Hei!

Olen harkitsemassa DNA Internet liittymän hommaamista, monta muutakin vaihtoehtoa on.

Yksi asia mikä minua kiinnostaa kysyä operaattoreilta, mitä kysyn teiltäkin nyt:

Kauanko DNA säilyttää saman Internet liittymän vaihtuneista IP-osoitteista listaa järjestelmissänne? Muistaakseni laki sanoo että 12kk pitää operaattorin niitä säilyttää. Säilytättekö juuri tämän 12kk ja sitten poistatte sitä vanhemmat vai miten toimitte?

Kommentit

• Mikähän laki tuollaista edellyttäisi dynaamisessa kuluttajaliittymässä?
    Dynaaminen kuluttajaliittymä on juuri sen takia luotu, että operaattori voisi mahdollisimman tehokkaasti käyttää sille varattua IP-osoiteavaruutta (rajallinen luonnonvara).
    PW
  • Tämä laki tunnetaan yleisesti tietoyhteiskuntakaarena. 7.11.2014/917 157 § Edellyttää teletoimintaa harjoittavan yrityksen säilyttämään joitain tietoja jopa 12 kuukautta viranomaiskäyttöä varten.

DNA:n omassa tietosuojaselosteessa avattiinkin tätä IP-osoitteiden säilytystä, kohdassa Mikä on henkilötietojen säilytysaika tai sailyttämisajan määrittämiskriteerit? kerrotaan: Meidän on myös säilytettävä tiettyjä viestintään liittyviä tietoja viranomaisia varten rikosten tutkinnassa käytettäväksi. Tässä tarkoituksessa esimerkiksi matkaviestinverkon puhelu- ja tekstiviestien välitystietoja on säilytettävä 12 kuukautta ja IP-osoitteita 9 kuukautta viestintätapahtumasta.

Tietosuojaselosteessaan DNA ei kuitenkaan lupaa poistavansa näitä tietoja. Sinulla on kuitenkin oikeus tarkastaa nämä tiedot tai pyytää niiden poistamista GDPR:n mukaisesti.
    AP
  • kuitumies
  • Hei! Asia on kuten AP on tuossa linkannutkin meidän tietosuojaselosteeseen, säilytämme tietoja lain edellyttämän ajan.
    DNA Iiro palveluneuvoja
  • Kiitos vastauksesta!

Kaipaisin vielä kuitenkin tarkennusta, että poistaako järjestelmänne automaattisesti 9kk vanhemmat IP-aika-käyttäjä logit/merkinnät vai teettekö sen manuaalisesti jonkin ajan päästä?

Ja onko asiakkaalla mahdollista saada teiltä pyydettyä omia IP-aika-käyttäjä logeja pyynnöstä itselleen?

Ja jos asiakas huomaa että hänestä on tallennettu vanhempia kuin 9kk vanhoja ip-aika-asiakas logeja/mernkintöjä niin voiko asiakas pyytää teitä poistamaan 9kk vanhemmat IP-aika-asiakas merkinnät?

Kiitos paljon vastauksesta jo etukäteen ja mukavaa kesää!
    Jenni
  • Tietoja ei säilytetä kuin lain vaatiman ajan, jonka jälkeen tiedot poistetaan. Tarkastusoikeuden osalta sinulla on oikeus tarkistaa, minkälaisia henkilötietoja sinusta käsittelemme: https://corporate.dna.fi/tietosuoja#tietosuojaseloste
    DNA Iiro palveluneuvoja
  • Anteeksi nyt Jenni mutta ihmetyttää mitä sinä noilla tiedolla teet??
    Mikään operaattori ei saa sinulle kertoa niiden IP osoitteita jonne olet ollut yhteydessä eikä sinun IP osoitetta muille.

Vain viranomaiset saa nuo tiedot jos epäillään vakavampaa rikosta.

Jos esim. jollain palstalla joku nimimerkki haukkuu sinua ei se riitä syyksi selvittää mitään IP osoitteita tai sen omistajaa ja tuokin on sinällään vielä turha tieto koska jonkun osoitteesta voi moni muukin kuin liittymän haltia lähetellä roskapostia jos on hakkeroinut pääsyn sinne tai käyttää saman purkin WIfi liittymää.

Jos olet noin arka näiden suhteen niin suosittelen jättämään kioko netin ja käyttämään vain kirjattuja postilähetyksiä 😀

Ne ketkä yleensä tällaiasia pelkäävät ovat joista huumebsnes tai nettipiratismin harrastajia jotka siten käyttävät näitä  TOR  ym jäljittämättömiä verkkojaan jotka on ihan luku sinällään.

Tämä  oli takavuosien vanha jekku jolla porukka sai hepulin kun käski katsoa että mitä tämä linkki kertoo sinusta 😀

Ihmiset luuli että kaikki näkevät  nuo tiedot vaikka todellisuudessa ne näkee vain se kuka tuon linkin siitä koneesta laittaa nettiselaimeen.
    Eli tuolla näkee sen hetkiset yhteystiedot.
    Näitä s ivustoja on monia.
    https://www.iplocation.net/find-ip-address

https://www.privateinternetaccess.com/pages/whats-my-ip/

https://www.iplocation.net/find-ip-address

kuitumies
  • Jos on jotain salattavaa ja uskoo, etteivät viranomaiset ehdi kiinnostumaan asiasta lain määrämässä ajassa, niin silloin pääsisi kuin koira veräjästä.
    PW
  • Kiitokset jälleen kerran DNA:lle vastauksesta!

Kuitumiehelle ja PW:lle molemmille vastaus samassa viestissä.

Olen käynyt GDPR:ää läpi ja se on mielestäni parhaita asioita mitä EU on säätänyt olin aikanaan, se ajaa kansalaisten etua tänä digitaalisena päivänä kun yrityksillä on niin paljon tietoa meistä ja ennen GDPR:ää ei ollut niin paljon selviä pelisääntöjä, jotka olisivat suojelleen EU:n kansalaisia.

Tämän innoittamana minulle tuli myös suuri halu saada tietää kauanko erilaisia tietoja operaattorit säilyttävät asiakkaista, yksi näistä tiedoista on IP-tiedot. Muihin tiedon säilytyksiin olen googlettamalla löytänyt vastaukset, mutta melkein jokaisella operaattorilla oli IP-tiedon osalta säilytys asia vähän epäselvä omasta mielestäni, joten tämän vuoksi halusin kysyä täsmennystä, että ymmärsin varmasti oikein.

Jos joku välttämättä rikoksia tekee niin nämä ihmiset varmasti ymmärtävät piilottaa IP:nsä TOR:lla tai VPN:llä, joten tuo argumentti että asia vain rikollisia (tai rikoksia tehneitä) kiinnostaisi on tosi invalid, koska he ovat viimeisempia ihmisiä tekemään asioita omalla IP:llä eikä heitä näin kiinnosta ollenkaan kauanko operaattori omaa IP:tä säilyttää, kun teot on tehty muilla IP:eillä joita ei voi jäljittää. Tällä en tarkoita että kaikki TOR:n tai VPN:n käyttäjät olisivat rikollisia, suurin osa käyttävät näitä palveluita varmiistaaksen yksityisyyden, mikä on ihan ymmärrettävää, kun eri palvelut yrittävät ihmisistä niin paljon tietoa kerätä tänä päivänä verkossa. Tästä syystä itsekkin välillä käytän näitä palveluita, tietääpähän varmasti että saa yksityisesti selata Internettiä, vaikka ei mitään väärää tee.

Itsekkään en siis ole mikään rikollinen tai rikoksia tekevä, vaikka asiasta kysyn. Ja tulevaisuuteen kehoitan teitäkin ettette ensimmäisenä ajattele, jos joku haluaa tietojen säilytyksestä kysyä, että kyseessä olisi rikollinen tai rikoksia tehnyt, koska asiassa ei ole mitään korrelaatio yhteyttä.

Kysymyksieni syyt koskivat operaattorin valinnan lisäksi kansalaisten oikeuksia, joita DNA selvästi kunnioittaa erinomaisesti näiden lukemieni ja vastauksissa saamieni tietojen pohjalta! DNA on tällä hetkellä vahvimmillaan vaihtoehtoidoista operaattorikseni, kun muutan takaisin Suomeen.
    Jenni
  • Oletko Jenni sitten lähettänyt saman kysymyksen joka operaattorille?

Toiseksi tällainen palsta on aivan väärä paikka jos  haluat muuta kuin toisten mutu tietoa ja asian voi kysellä suoraan operaattorin nettivastaavilta.

Hauska että tällaisiin joku kiinnittää huomionsa mutta  silti saatta käyttää montaa bonus tai kanta-asiakas korttia jne. joiden tietoja yhdistelemällä voidaan koostaa paljon kattavampia tietokantoja kuin IP osoitteista.

Esim .mitä lääkkeitä ostaa. mitä syö. onko ostanut kuukautis suojia vai onko ehkä perheenlisäystä tulossa jolloin taas voi kohdistaa mainontaa siihen suuntaan jne.

Paljon enemmän ihmiset kertovat itsestää ihan omaa hölmöyttään kuin mitä joku normi ihminen voisi saada IP osoitteen tietämällä.

Sehän on vakaa toisia asia että varsinkin jossain FB:ssä naiset ja miehetkin klikkaavat  kaikkia kyssäreitä tai mikä nyt yleensä liikkuu tai välkkyy.
    Edes siihen ei monen harkinta innostuksessa riitä että joku tarjous tai muu voi olla aivan liian hyvä ollakseen totta tai että luvattu lahjakortti tai tiedustelu ei taatusi ole sen firman mikä tekstissä mainitaan.
    Esim. Fasessa liikkuu jatkuvasti mm. näitä 500 euron prisman tai muun lahjakorttihuijauksia.

Ei yksikään operattori kunnioita sen enemppää kenenkään oikeuksia vaan laki määrittelee operaattoreiden vastuun ja toimivatavat ja kyllä operaattoritkin koostavat omia tietokantoja joita käyttävät ainakin omissa markinointihommissaan.

kuitumies