Kiinteän nettiyhteyden varmentaminen langattomalla sähkökatkon varalle haja-asutusalueella

Millaisia virityksiä ihmisillä on jos käytössä on DNAn kaapeli-tv modeemi? Sähkökatkoon voisi varautua UPS-laitteella josta modeemi saisi virtansa. Mutta oletettavasti myös alueen verkko on pimeänä. Tarvittaisiin siis langaton yhteys varalle. Tällaista modeemi jossa kaapeli-tv yhteys + SIM-paikka ei taida olla?

Olisiko yksinkertaisin olla vanha kännykkä jakamassa Wifi-verkkoa ja josko kaapeli-modeemi menee pimeäksi, menisi Wifi-liikenne sitten kännykän kautta. Noh tietenkin pitäisi osata kännykkä käynnistää/ wifi-jako silloin jos virrat katoavat. Tai sitten olla toisella nimellä verkko kännykästä koko ajan jaossa ja laitteet kytkeytyisivät siihen kun kiinteän verkon wifi katoaisi. Tosin tässäkin voi olla että kaikki laitteet eivät osaa priorisoida joten olisivat välillä kenties tässä kännykän jakamassa wifissä kiinni vaikka kaapeli-modeemin wifi olisi toiminnassa myös.

Kommentit

• Minulle on ainakin tarjottu kiinteän KTV-yhteyden lisäksi ilmaista Wifi-yhteyttä. Ole yhteydessä DNA:n asiakaspalveluun. En ole sitä pääkaupunkiseudulla kokenut itselleni tarpeelliseksi.
    PW
  • Telewell TW-EAV510AC-ADSL2+/VDSL2/LTE CAT6 WiFi -modeemi – Langattomat ADSL modeemit – ADSL verkkoon – Modeemit – Verkko – Verkkokauppa.com

Tämä toimii myös verkkoreitittimenä

On kuitenkin otettäva huomioon ettei ne mastotkaan kauaa toimi kun virta katkeaa
    Tuomas Raatikainen
  • Ei ne UPS:n akutkaan kauaa kestä ilman sähköä. Todennäköisesti UPS:lle on sähkökatkon aikaan parempaakin käyttötarvetta, kuin nettiyhteys esim. pakastimet ja jääkaapit.
    PW
  • Tarkoitus olisi että valvontakameroihin ym. saa yhteyden vaikka alueella olisi sähkökatkos. Mitään ydinsodan kestävää ei tarvitsisi olla mutta joku "köyhän miehen" ratkaisu olisi riittävä. Lähinnä kysymys kuuluu että miten Wifi verkon rakentaa/ configuroi kodissa että josko kaapeli-modeemin jakama Wifi tipahtaa niin sitten joku toinen Wifi jatkaa siitä (eli sellainen jonka liikenne kulkee gsm-verkossa, kenties jopa toisen operaattorin kautta).
    MJ
  • Tuomaksen ehdottama laite voisi toimi josko kytkisi:
    kaapeli-modeemi <--ethernet-> Telewell --> Wifi

Telewell Upsin taakse.

Ja jos kaapeli-modeemi sammuu, liikenne alkaa kulkemaan Telewellistä cellu-verkkoon. Hmm?
    MJ
  • Eetteriosuus on WiFi:ssä varsin lyhyt, joten tuskinpa tuo toimisi varmistuksena, jos sähkökatkos tulisi.
    PW
  • Tämä laite https://telewell.fi/fi/tuote/tietoliikenne/internet-kotona/5g/TW-EAV510AC-USB3/tw-eav510ac-b-br-uusi-1000mhz-prosessori-malli-langaton-tukiasema-reititin-palomuuri-vdsl2-adsl2-5g-1gb-kuitu

Kaapelimodeemi siltaavaksi ja wan portista sisään. 4G tai 3G mokkula Telewelliin kiinni (lähes kaikki toimii, vaikkei tuettujen listalla). Sitten määrittää 1. Yhteydeksi EWAN ja 2. Yhteydeksi 3G/4G
    Kaikki laitteet kytkee sitten tähän telewelliin ja tekee siinä myös muut tarvittavat asetukset esim. Dy.fi ja portinohjaukset. En ole itse testannut, mutta kuorman ohjaus toimi hyvin, niin pitäisi tuokin toimia kun siihen siinä asetuksetkin on.

Yleensä kiinteä verkko toimii pitempään kuin langaton sähkökatkotilanteissa. Kertaakaan ei ole ollut lankapuhelin mykkä 24h sähkökatkolla ja yleensä ADSL on toiminut myös (testasin oikein akulla). Mobiiliverkossa varmistus on 2G ja 3G verkossa 3-12h, yleensä vain 6h ja sen jälkeen jää ehkä 2G tai heikko 3G. 4G varmistus on 15min vuoteen 2023 asti ja 5G:llä ei ole varmistusta ollenkaan vuoteen 2023 asti. Kiinteässä verkossa taloyhtiöissä ei ole yleensä upseja, eikä joissain katukeskuksissa, muualla lähtökohtaisesti on.

Sami