Kotiserverin asetukset

Hei, muutama kysymys.

1. Minulla on MF286A routeri ja Raspberry Pi:ssä pieni serveri pyörimässä testaamista varten. Miten tulee laittaa MF286A:n asetukset, että pääsen sen WAN osoitteen kautta maailmalta tälle kotiserverilleni? (Minulla on kaikissa kotiverkon laitteissa staattiset ip-osoitteet).

2. Olin lukevinani, että siltaavassa tilassa laitteiden ip-osoitteet tulevat DNA:lta ja niitä on max 5 kpl? Mistä näen nämä käytössä olevat osoitteet ja missä tilanteessa/miten usein ne vaihtuvat? Saako ne sidottua MAC osoitteisiin ja miten vai miten homma hoituu?

3. Ystävälläni on valvontakamera kotiverkossaan ja kun android känny laitettiin kytkeytymään kameran streamiin, niin yllättäen kännyllä pääsee jopa kotiverkon ulottumattomista maailmalta katsomaan kameraa (ONVIF mukainen). Julkista IP osoitetta ei ole asetettu Huawei routeriin. Millä ihmeen konseptilla känny pääsee kotiverkoon sisään maailmalta striimaamaan kuvaa kameralta?

Kiitos!

Ripa

Kommentit

• PS. MF286:ssa näyttää olevan firmware version # 10.
  • PPS: Minulla on DNA Tehonetti 4G, ei kai siinä ole rajoituksia jotka haittaavat kotiserveriä? Sen kohdalla nimittän huomaan, että mainoksessa ei ole ikonia "pelaamista" varten, mikä yleensä tarkoittaa samoja tarpeita kuin kotiserveri:

https://kauppa4.dna.fi/nettimukaan
  • Moikka Ripa!

Meidän puolesta mokkulaan tarvitsee vain asettaa APN asetukseksi julkinen.dna.fi jos kyseessä on uusi liittymä niin saat julkisen vaihtuvan IP-osoitteen. Kiinteitä IP-osoitteita ei kuluttajaliittymiin ole saatavilla.

Liikkuvilla laajakaistoilla on vain yksi IPv4 osoite, jolloin siltaavassa tilassa mokkulan takana voi käyttää vain yhtä laitetta. Kiinteällä laajakaistalla on modeemin lisäksi 5 IP osoitetta käytössä siltaavassa tilassa. Reitittävässä (NAT) tilassa näitä rajoitteita ei ole.

Ystävälläsi on luultavasti valvontakameralla yhteys valmistajan pilvipalveluun jonka kautta hallinta tapahtuu ilman julkista IP-osoitetta itse kameralla. Näiden toteutus riippuu täysin kamerasta ja valmistajasta, joten asiasta kannattaa ottaa selvää valmistajalta.
    DNA Iiro palveluneuvoja
  • Kiitti vastauksesta, mutta voisitko täsmentää alla olevaa.

Lainaus: "Liikkuvilla laajakaistoilla on vain yksi IPv4 osoite, jolloin siltaavassa tilassa mokkulan takana voi käyttää vain yhtä laitetta. Kiinteällä laajakaistalla on modeemin lisäksi 5 IP osoitetta käytössä siltaavassa tilassa. Reitittävässä (NAT) tilassa näitä rajoitteita ei ole."

Eli mitä tarkalleen tarkoittaa minun tapauksessani:  "Liikkuvilla laajakaistoilla on vain yksi IPv4 osoite, jolloin siltaavassa tilassa mokkulan takana voi käyttää vain yhtä laitetta".

- Noin ensimmäiseksi, en ymmärrä mitä nimenomaan minun tapauksessani tuo tarkoittaa ja mistä saisi tuon ainoan osoitteen ja mitä se tarkoittaa MF286 muun käytön kannalta?

- Olen asettanut Piin serverisoftan kuuntelemaan porttia 9999. Eli sisäverkossa serverille menneään IP:llä/portilla 192.168.1.60:9999.  Voinko käyttää MF286:aa NAT tilassa ja  ulkoa päästä WAN osoitteella/portilla (x.x.x.x:9999)  ulkoa päin Piille?

- Voitko siis tarkalleen neuvoa mitä minun pitää asettaa minnekin ja mitä se vaikuttaa boksin muuhun käyttöön, eli vieläkö netti toimii kaikilla muilla koneilla yms..

Kiitti,

Ripa
  • Hieman on ilmeisestiheikkoa  DNA tuen asiantuntemus kun mennään vähän syvemmälle näissä asioissa.

Ongelman ydin minulla oli, että miltään saman sisäverkon koneelta ei pääse MF286A:n ulkoisen WAN osoitteen kautta takaisin sisäverkon koneella olevalle serverille. Rupesin lopulta epäilemään tätä syyksi ja sitten Soneran prepaid dataliittymällä pääsin toisella konellani ongelmitta Pi-serverilleni. M.O.T.

Minulla oli joskus kauan aikaa sitten kotiserveri Soneran openGatella järjestettynä ja kaikki toimi heillä helposti. Tosin en nyt muista, että oliko siinä samaa ongelmaa, koska minulla oli silloin myös lisäksi taloyhtiön liittymä ja saatoin vierailla sillä kotiserverilläni.

DNA voisi laatia *yksityiskohtaiset* ohjeet kotiserverien pitäjille, aikaa ja vaivaa palaa turhaan pähkäilyyn.
  • Uppista,
    sama ongelma itsellä, portteja ei saa auki modeemin palomuurista. Jos joku tämän modeemin portteja saanut auki niin olisin ohjeista kiitollinen.