Siirry uusimpaan kommenttiin

Kuparisen ktv-verkon päivitys kuituverkkoon?

Onko Dnalla aikomus lähivuosina päivittää/vaihtaa kupariin perustuva kaapeli-tv-verkko kuituverkkoon kuten teki jo aikoinaan Karjaan puhelin ja Loviisan puhelin? Tiedän Dnan aikomuksista vain sen että se purkaa koko kuparisen puhelinverkkonsa mutta entä kaapeli-tv verkko? Tästä asiasta kiinnostuin kun eräs nimimerkki Elisan yhteisössä mainitsi että kupariset ktv-verkotkin puretaan jossain aikajaksossa, tosin ei mainittu siinä jutussa Dnata.
Jari

Kommentit

 • Haloo Dna, voitteko kommentoida näitä kysymyksiäni? Tämä ei siis ole haukku vaan pelkkä kysymys uteliaisuusmielessä.
  Jari
 • Hei, olemme tiedottaneet vain vanhan kupariverkon korvaamisesta. Kaapeli-tv verkon kautta ja DOCSIS 3.1 tekniikan myötä laajakaistan nopeudet vain nousevat ennestään.
  DNA Iiro palveluasiantuntija
 • Kaapelitelevisioyhteyksiä rakennetaan sekä kuparisella koaksalikaapelilla että lasisella valokuidulla.

  Kupariverkkoon kuuluu myös kuparinen kaapelitelevisio. Iiron vastaus on epäselvä.
  irritus
 • Joo, olen samaa mieltä että tuo Dnan vastaus on jotenkin ympäripyöreä eikä anna tyhjentävää vastausta. Kuuluuhan se koaksiaalikaapeliverkkokin kupariverkkoihin. Miksi poistettaisiin pelkkä kuparinen puhelinverkko jos kerran kuparinen koaksiaaliverkko saa jäädä käyttöön? Eihän siinä ole mitään mieltä.
  Jari
 • Koaksiaali verkko mahdollistaa 300M - 10G nopeudet helposti pitkälläkin matkalla. Se on tavallaan lähimpänä valokuitua, nykyiseen operaattorin puhelinkupareihin verrattuna ja verrattuna 5G tukiasemaan. Toki yhteyden kapasiteetti on jaettu niinkuin langattomissa eli "ruuhkaisilla" alueilla puhelinkupari voi senkin päihittää. 

  Koaksiaali kaapelissa kulkee isompi määrä eritaajuuksia paremmin kuin perinteisessä puhelinverkossa, jossa hyvällä tuurilla on harva parikierre ja metallinen ulkovaippa. Toki hyvällä puhelinkuparillakin saa nopeita nopeuksia, mutta tällä hetkellä juurikaan yli gigan nopeutta tarjoavaa tekniikkaa ei ole. Useita satoja megoja kyllä saa kilometrin päähän, testatusti 90-luvun ilmakaapeleilla. Koaksiaali mahdollistaakin saman nopeuden usean kilometrin päähän.

  Itse olen huolissani siitä, että korvataan puhelinkuitu huonommalla langattomalla tekniikalla. Ainakin Elisa ADSL yhteydet korvasi yhdessä kuukaudessa koko suomessa 4G:llä, tekemättä 4G verkolle mitään eli nopeudet laski murto osaan hyvn monella. Onneksi valittajat saivat adsl:än takas. Myöskään teknillisesti kiinteä yhteys on monesti perusteltu ja parempi kuin langaton, mutta joissain harvoissa tilanteissa langatonkin on hyvä tai jopa parempi.
  Sami
 • Tämä kiinnostaa myös minua. Valokuitunen tekee nyt aktiivista markkinointia Ojamon alueella ja kieltämättä kiinnostaa. Dna ei ole tehnyt heidän kanssaan sopimusta ainakaan vielä ja tämä  tarkottaisi sitä että netti ja tv menee muualle, todennäköisesti Elisalle. Aikooko Dna olla kilpailussa mukana??
  Jari Kuparinen

Kommentoi tai kirjoita uusi viesti

Nimesi ja viestisi näytetään julkisesti. Sähköpostiosoitettasi ei koskaan näytetä julkisesti.