Siirry uusimpaan kommenttiin
Tämä viesti on vanha ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa.

Kytkeytyminen taloyhtiölaajakaistaan

Taloyhtiömme liittyy DNA:n laajakaistaan. DNA toimitti ohjeet siitä, miten kaistan saa käyttöön - pitäisi kytkeä tietokone verkkokaapelilla seinän DATA/ATK-pistorasiaan. Hieno juttu, mutta kun vanhassa talossa sellaista ei ole.  Pitäisikö sellainen asennuttaa, vai onko muita vaihtoehtoja?  Ilmeisesti voisi hankkia wifi-yhteyden huoneistoon kytkemällä modeemin/reitittimen tuonne kaappiin, minne valokuitu on vedetty. En kylläkään ymmärrä, miten ja mihin se kytketään, pitäisi varmaan siihenkin hankkia apua. Kaappi on sitä paitsi aivan huoneiston toisessa päässä, joten tarvitaan varmaan aika tehokas laite jotta se takaa yhteyden koko huoneistoon eikä vain naapureille.

Kommentit

 • Hei!

  Onko asuntoosi siis asennettu ethernet laajakaista sähkökaapille, mutta tähän ei ole kuitenkaan samassa yhteydessä itse asuntoon haluttu asentaa datarasiaa?

  Yhteys tulee siinä tapauksessa vain sähkökaapille ja jos tämä on toisella puolella asuntoa niin sinun tulee joka tapauksessa vetää ethernet johdolla reititin lähemmäs käyttöpaikkaa. Ethernet johto voi olla kymmeniä metrejä pitkä joten tuo voi toki vetää listoja pitkin, WLAN reititin/modeemi olisi syytä asentaa keskeiselle paikalle asunnossa.
  DNA Iiro palveluneuvoja
 • Olisi kai haluttu asentaa datarasia, jos olisi kerrottu sen olevan tarpeellinen. Nettiyhteys on toiminut oikein mukavasti modeemilla.
  Tässähän tulee miettineeksi, kannattaako yhteyttä edes ottaa käyttöön.
 • Suosittelen kyllä asentamaan taloon datarasia tai datarasioita huoneisiin, sillä nämä ovat tavanomaisia nykyasunnoissa. Mikäli näitä on asennettu muihin asuntoihin niin taloyhtiön edustajalta saa varmasti tarkempaa tietoa asiasta ja jos tilaus vielä onnistuu.

  Itse laajakaistan kuukausimaksu tulee olemaan reippaasti edullisempi mitä maksat nykyisestä laajakaistasta joten tähän vaihtamnen joka tapauksessa on kannattavaa
  DNA Iiro palveluneuvoja
 • Iiro: Mitenkä tällaisessa tilanteessa käy - eli kun kiinteistöön tulee ethernet-tekniikalla toteutettu taloyhtiölaajakaista yksittäisen modeemitekniikan jälkeen, niin poistuuko mahdollisuus käyttää kaapeliverkon modeemia nettiyhteytenä (televisio- ja laajakaistapalvelut erotetaan toisistaan eri verkkoihin)?

  Ethernet-rasian asennutarve on mahdoton ennakoida, jos remontin yhteydessä ei päätetä myös taloyhtiölaajakaistan tilaamisesta ethernet-tekniikalla.

 • Monissa osoitteissa on sekä kaapeli- että ethernet laajakaista, eli vanhan kaapeliyhteyden pitäisi myös jatkaa toimintaa normaalisti tässäkin tapauksessa, suositus tietenkin olisi vaihtaa tähän edullisempaan taloyhtiösopimukseen.
  DNA Iiro palveluneuvoja
 • Iiro: Mistä tavallinen osakas voisi saada sellaista hintatietoa taloyhtiölaajakaistasta, että sitä voisi esittää yhtiökokouksessa päätettäväksi asiaksi?
  Mikä on nykyisin asukkaalle ilmainen hitain Valokaapeli Plus taloyhtiölaajakaista?
  Kuinka suuri on sen hinta kiinteistölle huoneistoa kohti (esim. 115 antennipistettä kiinteistössä)?
  Sivultanne kyllä löytyvät asukkaan hinnat lisänopeuksille.
  Jos kyseessä modeemitoteutus, niin sisältyykö sopimukseen modeemi - millainen?
 • Näitä asioita ei meillä käsitellä lainkaan kuluttaja-asiakaspalvelussa joten sopimusasioista ei meilläkään ole tietoa. Isännöitsijä, rakennuttaja tai taloyhtiön edustaja voi olla kuitenkin meihin yhteydessä DNA Taloyhtiöpalveluun: https://www.dna.fi/isannoitsijat-ja-rakennuttajat
  DNA Iiro palveluneuvoja
 • Ilmeisesti olisi kohdallamme yksinkertaisin ratkaisu ottaa käyttöön reititin. Isonpuoleisessa asunnossa paras paikka (johdon vetämisen ym:n kannalta) modeemille olisi sellainen, joista on yhteen työpisteeseen 14 metrin matka, muut käyttöpaikat ovat lähempänä.  Kai DNA:n kauppaamat modeemit pystyvät tältä etäisyydeltä luomaan hyvän yhteyden? Markkinoillahan on sitten vielä parempiakin laitteita.
 • Pelkästään etäisyyden perusteella ei pystytä kovinkaan paljoa modeemin tai reitittimen WLAN-verkon toiminnasta kertomaan, langattoman yhteyden toimintaan kun vaikuttavat monet muutkin tekijät. Pääsääntöisesti yhteys kyllä kantaa tuon matkan, mutta muilla tekijöillä voi olla heikentävää vaikutusta toimivuuteen (asunnon rakenteet kuten seinät, muut laitteet asunnossa yms.), parhaiten toimivuus siis selviää testaamalla ja laitteen asetuksia muuttamalla. DNA:lla myynnissä olevat laitteet löydät täältä.
  DNA Hanna palveluneuvoja
 • Modeemia ei tarvita ethernet-liitännässä. Pelkkä reititin riittää.
  Reititin kannattaa valita siten, että sen nopeudessa on kasvunvaraa (mieluiten gidabitin reititin). Reitittimen tuki tulee maahantuojalta ei DNA:lta.
  Reitittimien kantavuus ei ole kovin suuri. 10 m voi olla liian pitkä matka langattomana. Kannattaa asettaa kanava kiinteäksi ja käyttä kanavia 100, koska niiden kantavuus on parempi.
  DNA:n Valokaapeli Plus modeemi ei toimi reitittimenä.
 • Muutin taloon, jossa on DNA:n taloyhtiölaajakaista. Kytkin rasiakaapissa piuhan ATK:n ja rasiaan (n:o 4) menevän liittimen välille.  Sitten seinärasiasta n:o 4 piuha pöytäkoneelle. Selain menee suoraan "kirjautumissivulle", jossa pyydetään ensin postinumero. Kun kirjoitan 00700 ja painan enter, niin aina tulee teksti: "yhteysvirhe, yritä hetken kuluttua uudelleen". Yritin koko eilisen päivän. Täytyy yrittää taas illalla, kun olen kotona. Kai tuon pitäisi noin suoraan toimia, ilman että laittaa mitään reititintä kaappiin?
 • Oletko rekisteröinyt taloyhtiölaajakaistan käyttöösi? Onnistuu osoitteessa https://kauppa4.dna.fi/taloyhtiolaajakaista
  Vai ohjaudutko nimenomaan tuolle sivulle, ja postinumeron syöttämisen ja enterin painamisen jälkeen tulee samantien virheilmoitus? Entä jos et painakaan enteriä, vaan siirryt hiirellä näpäyttämällä syöttämään katuosoitteen?
  DNA Ida T palveluneuvoja
 • Juuri tuohon osoitteeseen selain menee automaattisesti. Postinumeron voi syöttää. Mutta jos siirtää hiirellä kursorin seuraavaan kenttään, niin siinä on punainen pieni ympyrä ('mouse over' -toiminto) ja osoitekenttä on harmaa, eli ei voi kirjoittaa mitään. Painaa enteriä tai ei, kohta on teksti punaisella: "Yhteysvirhe. Yritä hetken kuluttua uudelleen."

 • Rekisteröinti onnistuu myös asiakaspalvelumme kautta joten otathan yhteyttä sitä kautta, niin yhteys saadaan toimimaan.

  Asiakaspalvelu 044 144 044
  ma-pe 8-18
  la 9-16.30
  DNA Ilkka palveluneuvoja
 • Huonekohtaiset ethernet-pistokkeet on kuvitellut aina "kuuluvan kauppaan" kun talon yhteyksiä päivitetään, mutta minullekin paljastui juuri että ilmeisesti jokainen osakas on saanut valita teettääkö ne vai ei...sillä talossamme monella tuntuu ne olevan, mutta vuokra asunnossani ei.
  Vaihtaakseni entisen antenniliitäntäisen nettini halvempaan juuri avattuun taloyhtiökaistaan on siis vedettävä irtokaapelia eteisen datakaapista huoneistoon ja tietenkin myös otettava palvelu käyttöön. ( Jossei tarvitse muuta nettiä kuin tietokoneelle, pelkkä kaapeli siihen liitettynä riittää - jos tarvetta useampaan nettiin sitten se reititin myös.)

  MUTTA kun datakaapin pistokkeet ovat kaikki vierekkäin yhdessä rivissä, eikä niitä ole kuvaavasti merkitty - on epävarmaa mitä eroa niillä on keskenään...siis mikä on se SISÄÄNTULEVA pistoke mistä netin ottaa ?
  ( en voi kokeilla sitä ennenkuin se on päällä, enkä haluaisi sulkea entistä ja avata uutta ennenkuin olen varma, että datakaapin liitännät on pätevät )
  Luulisi, että sisääntuloja tarvitaan / tehdään vaan yksi ja loput olisivat jakoja huoneisiin...vaan tuollapa on nimetty neljästä pistokkeesta aina kaksi samalla kirjaimella R, R, H ja H. Ja kirjaimiin on liitetty erotukseksi numerot, eli R1, R2, H1 ja H2. Leikkaako jollain mitä tuolla on ajateltu?

  Kuinka suojattuja piuhoja on syytä käytttää, kun datakaappi ja sähkökaappi ovat ihan vierekkäin? ( foliosuojattu? punossuojattu? molemmat? )

 • Eikähän taloytiö selvitä noiden merkintöjen tarkoituksen urakoitsijalta, kun sitä vaatii.
  Olisikohan toiset puheliverkon RJ11 liitäntöjä ja toiset Ethernet-liitäntöjä.
  Kun liittymä kytketään talojakamossa, vasta sitten selviää, mihin liitäntään se on kytketty.

  On täysin selvä, ettei vuokranantaja ole halunnut investoida huoneiston sisäiseen ethernet-verkkoon (ehkä pinta-asennus), koska se olisi aiheuttanut lisäkustannuksia ja ehkä myös muita ongelmia. Tällöin jää asukkaan asiaksi, miten hän ilmaisliittymän ottaa käyttöön.
 • Kyllä urakoitsijan on tehtävä suunnitelmat tehtävää työtä varten ja korjattava ne sen mukaisiksi, miten työ on tehty ja luovutettava nämä dokumentit taloyhtiölle.
  Tosin nykyisin voi olla, että taloyhtiöt eivät näitä asioita osaa vaatia, mutta ne pitäisi ilman muuta sisältyä työhön.
  Isännöitsijällä nuo dokumentit pitää olla.
 • Juu, toki olen isännöinnistä kysynyt, muttei ole vielä osannut minulle vastata...kuvitteli huoneistossa olevan "asukkaan oppaan" sisältävän tiedot, muttei siellä mainita mitään mistään netti-asioista.
  Data-kaappi on asennettu jo ennen muuttoani, mutta kysellessäni asunnon teknisistä valmiuksista - ei isännöinti, eikä osakas kumpikaan - tienneet että e-pistokkeet /datakaappi olivat jo muuttaessani asunnossa olemassa !
  Joten kovin asiantuntevaa / terminologian ymmärtävää tietoa ei heiltä ehkä edes saa.

  Tuolla on kaikki pistokkeet samassa rivissä, täysin samannäköisiä, värisiä ja kokoisia...eikö puhelinpistokkeet olisi vähän pienempiä? ( laitetaanko niitä enää edes asuntoihin?)
 • Ne ovat samankokoisia, koska RJ11-kaapelin voi siihenkin laittaa.
  Voi myös olla, että R:t ovat tulevia ja H:t huoneistoon lähteviä - ehkä nyt tyhjiä, kun ethernetkaapelointia ei huoneistoon ole tehty.
  Jos taloyhtiö ei asista mitään tiedä, kysy Isännöitsijältä ethernetverkon rakentaneen urakoitsijan nimi ja kysy heiltä.
  Ihmetele myös Isännöitsijälle, että eikö taloyhtiö ole saanut tehdystä työstä dokumenttejä urakoitsijalta.
  Asukkaan opas voi olla ajalta ennen remonttia.
 • Hei,

  Saako aiemmin käytössä olleen kaapelimodeemin otettua uudelleen käyttöön ja rekisteröityä internetin kautta vai pitääkö soittaa asiakaspalvelunumeroon?
 • Soita asiakaspalveluun - netin kautta homma ei onnistu.
  Jos olet ollut välillä toisen operaattorin asiakas, voi olla ettet nykyisiin liittymiin voi kytkeä vanhaa modeemiasi.
 • MIksi kanava 11 TLC ei kuvaa vaikka kanava on ilmainen. Antenni tv;ssä  toimiii, laajakaista/kaapeli ei toimi. TV asetukset nollattu/tehdasasetukset ja uudelleen automaatti viritys suoritettu. Ei kuvaa, kanavapaikka on .
 • Onko sulla HD (tai HD Ready) telkkari, koska 11 TLC on pakattu kuten HD-lähetykset vaikka ei ole varsinainen HD-tasoinen, vaan perus- eli SD-tasoinen, kuten useimmat muutkin kanavat.

  Näkyykö sulla televisiossa myös Ylen ja MTV:n HD-lähetykset eli kanavat 21 YLE1 HD, 22 YLE2 HD ja 23 MTV3 HD? Jos näkyvät, niin TLC:nkin pitäisi näkyä. Jos eivät näy, niin tuskin TLC:kään näkyy.
 • HD Ready ei riitä 🙁
 • Asian ydin onkin näköjään seuraava; Pitääkö laajakaista yhtiöiden VÄLITTÄÄ digitan verkossa näkyvät ilmaiskanavat. Täällä näkyy TLC kanava antenniverkossa ja 30 km päässä mökillä näkyy TLC kanava "vanhan" antennin ja vanhemmalla televisiolla

 • Kaapelyhtiöllä ei ole mitään velvollisuutta digitan antenniverkossa välittää mitään kanavaa. Kanavayhtiö hakee antenniverkkoon toimiluvan kanavalleen.
 • Jos sulla näkyvät seuraavat kanavat: Yle TV1 kanava 21, Yle TV2 kanava 22, MTV3 kanava 23, Yle Teema & Fem HD kanava 25, Sub HD kanava 26, AVA HD kanava 33, France 24 HD kanava 93, SuomiAreena HD kanava 265, TV5 HD kanava 27, Kutonen HD kanava 30 ja Frii HD kanava 36 niin TLC:nkin pitäisi näkyä.
 • Aapeli: Jos olet kaapeliverkossa ja sinulla on HD-vastaanotin, niin vika voi myös olla antennirasiassa (146 MHz). Silloin kannattaa tilata huoltokäynti.
  Antenniverkossa käytetään MPEG2 pakkausta, joten se ei edellytä HD-vastaanotinta.
 • Millä laskuopilla Taloyhtiölaajakaista on edullinen? Hoitovastikkeessa maksetaan 7.90 euroa "mopotasoisesta" 10Mbit/s yhteydestä. Edes harkitsemisen arvoinen lisänopeus tuohon päälle olisi 19.90 euroa/kk lisää. Lisäksi kaiken päälle pitäisi ostaa vielä modeemi 129 eurolla ja reititin (X euroa).

 • Hanna, kaikki riippuu toki aina siitä mihin vertaa. Eri taloissa voi olla erilaiset systeemit ja saatavilla eri menetelmät.
  Jos nettiyhteys on halvempi ILMAN taloyhtiölaajakaistaa, voi pitää sen. ( tosin jos yhtiö ottaa tylk:n, sen maksu on kaikilla vastikkeessa - olkoon se käytössä tai ei )
  Monella on kuitenkin mennyt niinkin päin, että ennen taloyhtiökaistaa on ollut yli 20€/kk ja taloyhtiölaajakaistana enää alle 10€. Voi myös olla, että nimenomaan ennen taloyhtiölaajakaistaa tarvitsi sen kalliin modeemin ja vaihdon jälkeen ei enää tarvitsekkaan.

 • Ei se taloyhtiölaajakaista osakkaalle ole sen edullisempi. Suuremman huoneiston "omistaja" maksaa enemmä kun pienen.
  Vuokralainen ei edullisuudesta tiedä, kun hän sen maksaa könttänä vuokrassa.
  Suomalaiset on ilmaisen perään ja ilmaiselta se tuntuu, jos sitä ei vuokrassa eritellä.
  Modeemitoteutus edellyttää vain modeemia. Reititinkään ei ethernet-toteutuksessa ole välttämätön, jos yksi samanaikainen yhteys riittää.
  Vanhemman sopimuksen taloyhtiölaajakaistaan voi ostaa halvemman modeemin, jos modeemitoteutuksesta on kyse.
 • käykö  asus dsl-n14u modeemi samoilijantielle kuopioon?

  vai Asus RT-AC51U

 • Hei jjp,

  Minkä tekniikan saatavuus osoitteeseen on?
  Jos kyseessä on ethernet, suosittelemme tätä modeemia.
  DNA Hanna-Mari palveluneuvoja
 • Ethernet
  mutta kun on olemassa nämä asus laitteet
 • voitteko nyt kertoa toimiiko asus DSL- n14u tai RT-AC51U malli samoilijantiellä
 • Molemmissa laitteissa on WAN-portit.
  Asus dsl-n14u:ssa se on vain RJ-11 portti, joten ei käy ethernetliitäntään.
  Asus RT-AC51U:ssa se on RJ-45, ten se käy periaatteessa, mutta sen WAN-portti ei pysty 100 Mbit/s suurempaan nopeuteen, joten jos se riittää, niin OK.
 • In addition to the different type of Broadband connection, DNA also provides one of the best and secured connections with  CRM Software Development Broadband to go with the fastest network for the home purpose to use.
 • Hei ,
  Meillä on talossa kiinteä laajakaista käytössä.
  Miten voi seurata, paljonko kaistasta käytetään muiden asuntojen osalta
  (eli taloyhtiön verkon käyttöä),
  koska joskus tuntuu, että verkko on aika hidas tiettynä vuorojaudenaikana.
  Oman asunnon nopeuden seuranta antaa vain omat nopeudet.
  Jossain yhtiössä pystyi verkon käyttöä / kuormitusta seuraamaan reaaliajassa.
  Oli jokin sovellutus jonka pystyi ottamaan käyttöön.
  T. Kai
 • Tuo mahdollisuus lienee ollut käytössä kimppaliittymissä puuhamieheellä, joissa taloyhtiö hankki laitteet ja yhteydet ja myi siitä liittymiä kiinteistön asukkaille.
 • Eihän se varmastikkaan voi olla niin, että en saa aktivoitua taloyhtiölaajakaistaa vanhalle Welhon Netgerille (CG834WG), vaan pitää ostaa uusi DNA Valokuitu Plus -modeemi F-3686ACv2, eihän? Ei päästä tilausta läpi, kun ei "löydä asiakastiedoistani" kyseistä purkkia.

 • Hei Anders!

  Kyseessä on niin vanha modeemi etten suosittele tätä lainkaan, modeemin WLAN verkko kykenee vain 15-20 Mbit/s nopeuksiin ja normaalinopeus on 10 Mbit/s. Samoin myös laitteen WLAN verkon suojaus on vanhentunut.

  Laitteiden tekniikka on kehittynyt niin paljon 10 vuodessa, että suosittelen hankkimaan uuden modeemin.
  DNA Iiro palveluneuvoja
 • LAN ports type:     10/100 Base-TX (RJ-45)
  DOCSIS compliance:     DOCSIS 2.0

  Modeemin LAN portit pystyvät vain 100 Mbit/s ja ja modeemi on vain DOCSIS compliance:     DOCSIS 2.0 yhteensopiva.

  Valokaapeli Plus liittymä edellyttää DOCSIS 3.0 yhteensopivuutta.
 • Kiitos, Iiro pikaisesta vastauksesta! Otan neuvon huomioon vastaisuudessa, mutta tällä hetkellä tilanne on se, ettei nopeampi netti väliaikaisen asumisen vuoksi kiinnosta.

  Eli ikävä kyllä en oikein näe, että olisit vastannut varsinaiseen kysymykseen: saanko kytkettyä netin vanhaan purkkiin vai en? Jos kyllä, niin miten.

  Asuntoa vuokraava yhtiö saa meinaa ostaa sen uuden laitteen, kerta mainostaa "ilmaista" talohtiöverkkoa.
 • Taloyhtiölaajakaistan käyttöönotto onnistuu puhelimitse 044 144 044 aukioloaikojen puitteissa, ark. 8 - 18 ja la 9 - 16.30. :-)
  DNA Ida T palveluneuvoja
 • Anders: Jos sinulla on liittymä, jolla tuota modeemia voit käyttää, niin mikään ei pakota liittymää vaihtamaan. Uusmyynnissä sellaista liittymää ei ole, joka toimisi tuolla modeemilla.

  Taloyhtiölaajakaista on liittymänä ilmainen - tosin vain perusnopeus. Vanhemmissa talyhtiölaajakaistoissa saattaa modeemi kuulua mukaan. Valokaapeli Plus liittymissä modeemi on ostettava, jos sitä tarvitaan (ethernet-toteutuksessa sitä ei tarvita).
  Jos modeemi ei kuulu liittymään, toki voit sitä vuokranantajalta vaatia, mutta lopputulos ei ehkä sinua miellytä.
 • Kaiken tämän lukemani jälkeen olen aivan "äimän käkenä"..netti on nykyään paikka,missä joudut hoitamaan kaikki asiasi. Lähes kaikki. Se suunniteltiin mm. helpottamaan asiointeja virastoissa,vähentämään ylipäätään työtaakkaa jne. Mutta miksi ihmeessä siitä tulikin suurin stressin aiheuttaja?
  Itselle pelkkä uuden tv:n käyttöönotto oli ihan farssi ja pöytäkonetta en hanki enään ikinä,vaikka omat taidot riittääkin asennuksiin.
  Hyvä tabletti on paras valinta! Hujahtaa nettiin kuin tyhjää vaan.....helpottaa kummasti sitä tietsikka rumbaa.......
 • Tämähän onkin hyvä ketju esittää kysymykseni. Olen hieman epävarma näissä nettiyhteysasioissa, joten koetan kuvailla mahdollisimman tarkkaan tilanteen.

  Meillä on taloyhtiöön asennettu valokuituverkko, ja minulla on tällä hetkellä ethernet käytössä tilaamalleni Telian laajakaistalle.

  - taloyhtiöömme on nyt tullut DNA:n taloyhtiölaajakaista
  - aktivoin sen puhelimitse, ja sain tekstiviestin sen aktivoitumisesta
  - minulla on siis tällä hetkellä myös Telian laajakaista, jonka tosin irtisanoin saatuani viestin DNA:lta taloyhtiölaajakaistan aktivoistumisesta.
  - Telian irtisanomisaika on 2 viikkoa, joten se toimii vielä.

  Kysymys: miten vaihtaa lennossa DNA:n palvelu päälle? Tai miten ylipäänsä vaihto tapahtuu?

  Resetoin reitittimen (klemmarin päällä n. 10s Zyxelin pohjassa oleva reikä, kunnes laitteen valot sammuvat ja alkavat hiljalleen taas syttyä eloon) mutta se ei ainakaan vaikuttanut asiaan, sillä speedtest.netin mukaan palvelin on yhä Telia ja nopeus sitä luokkaa jota kyseinen liittymä edustaa. Taloyhtiöpaketissa otin 100Mb liittymän, joten siksi vaihtaisin mieluusti sen jo samantien päälle.

  Meillä on eteisessä sähkökaapin vieressä jonkinlainen datakaappi, siellä en ole tehnyt mitään.

  Kiitoksia etukäteen (toivottavasti selkeistä) vastauksista! :-)

 • Moikka!

  Asia riippuu täysin siitä millä tekniikalla taloyhtiön laajakaista on toteutettu. Jos talossa on jo ethernet laajakaista niin taloyhtiön laajakaistan pitäisi myös käyttää tätä kaapeliverkon sijaan.

  Silloin sähkökaapissa on luultavasti myös useampia nousuja joihin eri operaattoreiden ethernet laajakaistat tulevat. Yhteys on jatkettu noususta lyhyellä ristikytkentäkaapelilla haluttuun huoneiston seinärasiaan. Tämä lyhyt johto tarvitsee vain vaihtaa sähkökaapissa toiseen nousuun, josta DNA:n laajakaista tulee.
  DNA Iiro palveluneuvoja
 • Kiitos, mutta minusta tuntuu että sain samat ohjeet puhelimitse, enkä oikein saa niistä kiinni. Ymmärrän luullakseni, että ottamassani kuvassa on mainitsemasi ristikytkentäkaapelit. Mutta mikä vaihdetaan mihin? Huoneistossa yhteys tulee kuvanmukaiseen merkintään.
 • R1 ja R2 ovat tässä tapauksessa Runko 1 ja 2 (sama kuin nousu) ja kuvan mukaisesti R1 menee H1-2 rasiaan ja R2 menee H3-4 rasiaan.

  Jos Telian yhteys toimii tällä hetkellä R1 pistokkeesta, on DNA:n yhteys uskottavasti R2.

  Vaihda siis vain näiden kahden alimman ethernet liittimien paikkaa sähkökaapissa, käytännössä toista ethernet johtoa ei kuitenkaan tarvitse olla edes kytkettynä.
  DNA Iiro palveluneuvoja
 • mistä saan internetpalveluntarjoajan antamat käyttäjänimi? salasana?  ei tullu kun ilmoutettiin että yhteys on kytkertty..😪
 • Ei kai ethernet-yhteydellä ole käyttäjätunnista ja salasanaa. Kytket vain ethernet kaapelin tietokoneeseen.
 • Joo, vika on näköjään siinä että huoneiston liittymään ei tuu Ethernet yhteyttä vaikka pitäisi.. onkohan tää taloyhtiön vai DNAn asia hoitaa kuntoon ?
 • Huoneistossa on ilmeisesti sähkökaappi, johon tulle 2 ethernet-nousua ja josta lähtee ethernet-kaapelit huoniston eri liittimiin.
  Asiakkaan asia on kytkeä sopivalla hyppykaapelilla tuleva ethernet siihen pisteeseen, missä sitä haluaa käyttää.
  Jos yhteyttä ei muodostu, ensin kannattaa kokeilla toista nousupistettä ja tarkistaa ethenet-kaapeleiden kunto.
  Verkko on kiinteistön, joten jos tästä ei ole apua, on syytä kääntyä isännöitijän tai huoltoyhtiön puoleen.
 • Niin vanhaa asuntoa jossa ei ethernet kaapelointia olisi tai saisi Suomessa ei kukaan suostu vuokraamaan, se olisi vitun tyhmää sillä silloin puhuttaisiin asunnosta jossa homeitiöt ja romahtamisvaara olisivat pienin päänsärky.

  Se voi olla, että asunnossasi ei ole kaapelointia tehty muun kuin DATA portin kohdalla (Siihen DATA porttiin kun kaapeli voidaan kirjaimellisesti kellarista käsin ujuttaa seiniä pitkin liittimeen astumatta kertaakaan itse asuntoon.)

  Samalla tavalla kuin sähköpistokkeiden johdot on kaapeloitu kulkemaan seinää pitkin sulakekaappiin on myöskin verkkokaapelointi tehty.
 • Pystynkö käyttämään alunperin Elisan liittymässä ollutta Arris TG2492s kaapelimodeemia DNA:n taloyhtiölaajakaistassa vai onko väkisin hankittava tuo teidän myymä modeemi?


 • Moi Esa,

  Jos modeemi on Euro Docsis 3.0 ja sopii kaapelitalouteen, voit käyttää modeemia myös meidän tilauksen kanssa.
  DNA Hanna-Mari palveluneuvoja
 • Hei, kiitos!
  Kyllä on Euro Docsis 3.0 ja kaapelimodeemi! Eli lienee asiakaspalveluun soittamalla saa liittymän kytkettyä kun netin kautta ei onnistu.
 • Esa, modeemin liittäminen tilaukseen onnistuu juurikin asiakaspalvelumme kautta.
  DNA Hanna-Mari palveluneuvoja
 • Voi olla, että ei onnistu!
  Jos taloyhtiölaajakaista on vanhalla tekniikalla, niin onnistuu ilmoittamalla DNA:lle modeemin MAC-C tunnuksen.
  Jos se on Valokuitu Plus tekniikalla, niin modeemissa pitäisi olla vastaanotto/lähetys kanavia 24-32/8 kpl.
  Jos modeemi ei tue 24-32/8 kanavaa, sillä saa vain ilmaisen perusnopeuden.
 • Terve,

  Taloyhtiöömme tuli vuoden alusta DNA:n taloyhtiölaajakaista. Kun olen aktivoimassa sitä osoitteessa dna.fi/tlk ja valitsen, että minulla on jo modeemi (Cisco 3828D) niin sivu antaa ilmoituksen, jossa sanotaan että "Huomioithan, että kaapelitaloudessa modeemin tulee olla DNA Valokuitu Plus -modeemin malli F-3686AC, jotta laajakaistayhteys pystytään kytkemään onnistuneesti."

  Tuo viesti ei ilmeisesti pidä paikkaansa, vaan mikä tahansa DNA:n vaatimukset täyttävä modeemi riittää (docsis 3.0 jne.) etenkin, kun minulle riittää 10Mbit perusnopeus?

  Kysymys on siis, että toimiiko tuo minulla jo oleva Cisco 3828D vai tarvitsenko oikeasti tuon F-3886AC mallin?


 • Hei Mikko!

  Perusnopeuden saa käyttöön kyllä millä tahansa ED3.0-modeemilla. Perusnopeuden rekisteröinti onnistuu tässä tapauksessa asiakaspalvelun kautta, otathan ylös modeemin CM MAC -koodin ennen soittoa, kiitos.

  Asiakaspalvelu 044 144 044
  ma-pe klo 8-18
  la klo 9-16.30

  DNA Hanna palveluneuvoja
 • Mitä? Tarvitaanko joku laite, jotta saa taloyhtiön netin käyttöön?
  Tänään tulleessa kirjeessä pyydettiin vain aktivoitumaan käyttäjäksi
 • Riitta: Riippuu siitä, millä tekniikalla taloyhtiölaajakaista on toteutettu ja mitä siitä haluaa.
  Jos se on toteutettu ethernet-tekniikalla, mitään laitetta ei tarvita, ellei huoneistossa joudu kytkemään hyppykaapelilla tulevaa linjaa käyttöpisteeseen.
  Silloin riittä käyttöpisteessä ethernet-kaapelin kytkeminen tietokoneeseen. Jos useampia laitteita haluaa käyttää, tarvitaan erillinen reititin.
  Kyllä meille kirjeessä kerrottiin modeemin tarpeesta, joten eikökän kirjeen mukaan toimien homma onnistu.
 • Ei harmainta hajua onko täällä ethernet vai mikä 🤔
  Lähetin jo "virallisen" viestin, vastaus luvattiin 2-3 päivän sisällä.
  Kiitos PW
 • Riitta, tarvittaessa saat apua pikaisesti myös puhelimitse asiakaspalvelustamme numerosta 044 144 044. Tältä iltaa olemme jo ikävä kyllä sulkeneet palvelun, mutta asiakaspalvelu auttaa taas huomenna klo 8 - 18.
  DNA Ida S palveluneuvoja
 • Kirjeen tekstistä liitäntätekniikka selviää. Jos siinä ei modeemia mainita, sitä ei myöskään tarvita, jollon on kyse ethernetliitännästä.
  Vikapalvelu 0800300500 auttaa 24/7.
 • Luen tullutta edestakaisin, eikä siitä selviä mitään.
  Odotellaan mitä vastataan.
 • Kyllä meillä DNA:lta tullut paperi oli hyvin selkeä ja sen kanssa toimien homma onnistui.
  Soita tuohon vikapäivystysnumeroon, se yhdistyy asiakaspalvelun aukiollessa sinne ja on soittajalle ilmainen. Sähköinen asiointi on hidasta, jos kaipaavat lisätietoja.
 • Moi,
  Miten saan taloyhtiön netin käyttöön
  On modeemi, mutta läppärissä ei ole paikkaa verkkokaapelille
  Miten saan sen toimimaan langattomasti?
 • Onko modeemissa WLAN ja onko läppärissä WLAN mahdollisuus?
  Yhdistyykö netti modeemiin?
 • Hei,

  Taloyhtiöömme aktivoitiin eilen kuituliittymä ja harkitsen sen ottamista.

  Kiinnostaisi kuitenkin tietää, että pystyykö F-3686ACv2 tai F-3686AC modeemilla jakamaan yhtettä ympäri asuntoa oleviin neljään RJ-45 pistokkeeseen.

  F-3686ACv2 modeemin käyttöohjeissa sanotaan, että modeemi pitää kytkeä antennijohdolla, joten tässä tapauksessa sen sijoituspaikka olisi TV-tasolla television vieressä. Jos lisään 4 porttisen kytkimen noiden neljän RJ-45 pistokkeen toiseen päähän ja kytken modeemista (esim portti 1) RJ-45 kaapelin TV-tason takana olevaan RJ-45 pistokkeeseen niin jakautuuko näin ollen verkkoyhteys noihin muihin RJ-45 pistokkeisiin lisätyn kytkimen kautta vai vaatiiko enemmän säätämistä?
 • Hei JukkaM!

  En usko että haluamasi tapa kytkeä modeemi asunnon sisällä olevaan sähkörasiaan onnistuu jakamaan yhteyden vaan tuo tarvitsisi tehdä suoraan sähkökaapista käsin, mutta ei tämän kokeilu ainakaan haittaa. Seinän sisällä kuitenkin kulkee tavallinen ethernet johto joten sinänsä tuon toiminnalle ei pitäisi olla estettä.
  DNA Iiro palveluneuvoja
 • Hei Iiro,

  Olisiko sitten tässä tapauksessa tämä modeemi parempi minulle: https://kauppa4.dna.fi/Nettiyhteydet-ja-laitteet/Modeemit-ja-mokkulat/DNA-Valokuitu-Plus--modeemi-DG200AC-Ethernet--ja-DSL-talouksiin/p/VMODD00002

  Tällä hetkellä sillä paikalla johon suunnittelin kytkintä on Ethernet ADSL modeemi ja kaikkien neljän RJ-45 pistokkeen kaapelit menevät modeemin RJ-45 portteihin. Saisinko tuolla toisella modeemilla laitettua kaikki RJ-45 pistokkeet toimimaan TV-tason takana sekä toisessa huoneessa, jossa sijaitsee lisää RJ-45 pistokkeita kytkemällä vain piuhat Ethernet ADSL modeemista tuohon DNA:n modeemiin?
 • Hei Iiro,

  Taisinkin ymmärtää tuon DG200AC modeemin kohdalla väärin. Joka tapauksessa tarvitsisin siltikin sen F-3686ACv2 modeemin toiselle puolelle kämppää.

  Pitää kyllä koittaa saada joku selko tähän, että miten tuosta F-3686ACv2 modeemista saa tuota yhtä RJ-45 porttia hyväksi käyttäen jaettua nettiyhteyttä noihin kaikkiin muihinkin RJ-45 portteihin ennen kuin yhteyttä tilaan.

Kommentoi tai kirjoita uusi viesti

Nimesi ja viestisi näytetään julkisesti.Sähköpostiosoitettasi ei koskaan näytetä julkisesti.