Tämä viesti on vanha ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa.

Lähetysnopeus 10->100 megaan

Hei,

milloin DNA nostaa 100 megan kodin nettiliittymien lähetysnopeutensa 10:stä 100 megaan kuten teidän T-alkuisella kilpailijallanne on jo samaan 10e/kk hintaan?

Kyseessä DNA:n taloyhtiölaajakaista, ja huoneistoon asti tulee Ethernet. 10e/kk saa DNA:lta 100 megan liittymän, mutta jossa on vain 10 megan lähetysnopeus. Mitään järkevää syytähän tälle rajoitukselle ei tekniikan puolesta ole.

Tällä hetkellä jos haluaa 100 megan lähetysnopeuden, joutuu ostamaan 1G-liittymän, joka on 40e/kk.

Voisitteko myydä edes lisäpalveluna 100 megan lähetysnopeutta muutaman euron lisähintaan, kiitos!

Lähetysnopeutta tarvitaan esim. kun varmuuskopioit valokuvasi pilvipalvelimelle, ja 10-kertainen ero tässä nopeudessa on huomattava.

Kommentit

 • Vanhalla sopimuksella oleviin taloyhtiölaajakaistoihin ei saa 1 Gbit/s liittymiä. Omana erillisliittymäällä sen saa n. 55 €/kk hintaan.
 • +1 tälle toiveelle. On kummallista että symmetristä liittymää tai edes 100 megan lähetysnopeutta ei saa järkihintaan edes lisärahalla.
 • Yritin katsoa Telian 100 Mbit/s liittymää. Lähetysnopeudesta ei mitään puhuttu, mutta kun tarpeeksi kauan etsi, niin selvisi sen lähetysnopeuden olevan vain 10 Mbit/s.
  Joku väitti, että Telialla olisi tarjolla symmetrinen 100 Mbit/s liittymä kuluttaja-asiakkaille - mitähän tuo väite on peräisin.
  Eipä taida muillakaan yhteydentarjoajilla olla symmetristä 100 Mbit/s kuluttajaliittymää tarjolla.
 • @PW Katso kohta "L-paketti" Telian palvelukuvauksesta
  https://www.telia.fi/dam/jcr:b6c8c557-3b46-4516-9d30-327f55aa3695/telia-yhteys-kotiin-palvelukuvaus-05-2018-fi.pdf (https://www.telia.fi/toimitusehdot-ja-palvelukuvaukset#aihe-8)

  Kun yhteystekniikkana on "Valokuitu-Ethernet" niin "Lähetvän liikenteen normaalinopeus on 90 Mbit/s ja vaihteluväli 70-100Mbps.

  Ja hintakin on tosiaan taloyhtiöasiakkaille sama 10€/kk.

 • Linkki ei aukea - edes tuo pdf.
  L-pakettia olen katsonut aiemmin - mainitsemillani tuloksilla.
 • Tuo taitaa olla yritysasiakkaille.
 • Ihan kotiosoitteeseen saatavuutta hakemalla tuon löysi ja "yhteys kotiin" kyllä viittaa kuluttaja-asiakkaaseen. Tässä vielä screenshot tuosta pdfstä L-paketin kohdalta.

 • Osoitteen perusteella hain ja Valokuitu L-paketti on meille maksimi. Kuitua ei meillä tule huoneistoon ja puhelinverkko on rakennettu v. 1984 (ei ethernet). Ilmeisesti yhteys toteuteettaisiin meille VDSL2:lla.
  Haku:
  Telia Yhteys kotiin L  100 Mbit/s  Valokuitu  27,90 € kk

  Tehokas laajakaistaliittymä moneen laitteeseen.

  Jos käytät nettiä monella laitteella, pelaat enemmän tai haluat vaikka striimata huipputeräviä leffoja, valitse nopea laajakaista. Tämä tarjoaa myötätuulta useammallekin surffaajalle!

  Nopeuden vaihteluväli 70-100 Mbit/s.
  Uusille asiakkaille Telia Yhteys kotiin M ADSL 11-16M, M Valokuitu 14-20M, M VDSL 35-50M, L Valokuitu 70-100M, L VDSL 70-100M tai L Kaapeli 70-100M hintaan 27,90 e/kk 24 kk ajan sekä liittymän avaus veloituksetta (norm. 129,00 €)
  Sopimuskauden (24 kk) kokonaishinta 669,60 €
  Määräaikaisen sopimusjakson jälkeen tilaus jatkuu toistaiseksi voimassa olevana hinnaston mukaisin hinnoin.
 • @pw kuten screenshotistani näkyy, on tuo isompi lähetysnopeus saatavilla vain kuidun/ethernetin päähän. Tähän liittynee myös laitteiden rajoitukset mutta ethernetin/kuidun kanssa niitä ei ole.
 • Asiapuhetta alkuperäiseltä kirjoittajalta. Minäkin haluan lisänopeutta symmetrisellä yhteydellä. Epäsymmetrisyys on keinotekoinen rajoite eikä nykypäivää internetissä, jossa data voi sijaita missä vaan "pilvessä", jonne tiedo pitää saada ladattuakin.
 • Täällä myös samaa mieltä. Sain edellisessä taloyhtiössä asuntooni 100/100 liittymän ja se toimi kuin unelma ja siihen olin todella tyytyväinen. Aivan naurettavaa vaatia ostamaan ylinopea 1 Gbps liittymä vain, että saisi lähetysnopeuden nousemaan 100 Mbps asti. 100 riittää minulle aivan mainiosti arkikäyttöön latausnopeutena, mutta 10 ei riitä lähetysnopeutena. Törkeää rahastusta! Mutta minkäs me kuluttajat voimme, kun jokainen operaattori tekee tätä täysin samaa samoilla hinnoilla? Aivan, emme mitään. DNA, Telia ja Elisa, en ole yhtään tyytyväinen palvelunne tasoon. Kukaan teistä ei tarjoa symmetrisiä nopeuksia. Vaikuttaa siltä, että on helpompaa virittää oma verkko ympäri suomea, kuin löytää suomesta operaattori, joka kuuntelisi kuluttajaa. Pyh pah! Mitään teknistä rajoitetta teillä ei tähän toimintaan ole. Olette vain ahneita ja se on ainoa syy.
 • Nosta asia taloyhtiön kokouksessa esille ja pyytäkää DNA:lta taloyhtiölaajakaistaan lähetysnopeuden korotusta symmetriseksi. Tässä miinuspuolena saattaa olla että 1) pitää tehdä jotain muutakin kuin itkeä nettifoorumeilla ja huutaa oikeuksiaan 2) voi huomata että ei ne ihmiset sitä symmetristä niin halua että siitä jotain maksaisivat.
 • Korkeammalle lähetysnopeudelle täältäkin kannatusta. Ei ole tätä päivää rajata lähetysnopeus 7-10 mbps:aan. Tarve nopeammalle lähetysnopeudelle on kasvanut vuosien mittaan kun eri älypuhelimien ja muiden laitteiden tuottaman sisällön laatu ja tiedostokoko on kasvanut. 100 megasella jo kaikki tieto latautuu verkosta koneelle hujauksessa, mutta sitten jos lähdet vaikkapa videota lisäämään johonkin someen niin saa odotella hyvän aikaa vaikka videon olisi pakannut miten tahansa.
 • Meillä on taloyhtiössä aiemmin ollut Tampereen Puhelimen eli ICT Elmon kuitu. Nyt DNA on hankkinut Elmon bisneksen itselleen ja myös me olemme DNA:n asiakkaita, vielä kuitenkin aikaisemman sopimuksen mukaisesti.

  Olisin itse valmis ja halukas hankkimaan meille nopeamman yhteyden, mutta se tarkoittaisi luopumista paremmasta yhteysnopeudesta. Tällä hetkellä meillä on yhteysnopeutena 40/20, joka tuodaan VDSL2:n kautta huoneistoon. Kuitu tulee taloyhtiön puhelinjakamoon.

  Mikäli ostaisin DNA:lta nopeamman sisääntulonopeuden, tarkoittaisi se että lähtevä nopeus laskisi kymmenen megabittiä sekunnissa. Tarvitsen itse lähtevää nopeutta, sillä perheen tiedostoja varmuuskopioidaan myös off-site palvelimelle. Lisäksi käytän VPN-yhteyttä kotiin.

  DNA, me elämme nyt 2020-lukua. Vähintään lähtevä 20 Mbit nopeus pitäisi saada satasen kanssa, mieluummin symmetrinen yhteys.
 • Onhan tuo kaapelissa saatavissa. Sen kun tilaa 1 Gbit/s yhteyden.
 • PW, kukaan ei halua maksaa turhaan latausnopeudesta vain siksi, että lähetysnopeutta halutaan nostaa. 1 gigabitin latausnopeus on vielä toistaiseksi järjetön. Mieluummin maksan enemmän symmetrisestä yhteydestä, kuin ylilyödystä epäsymmetrisestä yhteydestä.
 • Kukin voi valita haluamansa tyyppisen liittymän tarpeidensa mukaan. Jos ei halua maksaa, niin se on oma valinta.
 • Pitänee ottaa taloyhtiön hallituksessa harkintaan Suomicom. Sieltä taloyhtiöt  näyttävät ainakin saavat aidosti symmetrisiä yhteyksiä, jos DNA ei niitä halua asiakkailleen tarjota.
 • Kukin voi valita haluamansa tyyppisen liittymän tarpeidensa mukaan. Jos ei halua maksaa, niin se on oma valinta. 
  Ongelma onkin se, että DNA ei tarjoa liittymänopeuksia joille on kysyntää. Tässä tapauksessa 100M / 100M.
 • Oletko Jamppa kysynyt yritysliittymää?
 • DNA Yrityslaajakaistasta todetaan näin: (https://www.dna.fi/yrityksille/verkot-ja-yhteydet/internet#yritysinternet)

  Ominaisuudet:
  • Siltaava päätelaite
  • Viisi dynaamista osoitetta
  • Lisäpalveluna kiinteä julkinen IP-osoite
  • DSL-liittymänopeudet 8/1–100/10 Mbit/s
  • Ethernet- ja kaapeliliittymänopeudet 50/5–1000/100 Mbit/s
  • Peruspalvelutason mukainen viankorjauksen vasteaika
  Näyttää aika samalta siis.
 • Ei täs mitään yritystä olla perustamassa lmao
 • Ei täs mitään yritystä olla perustamassa lmao
  Taloyhtiö on yritys ja sillä on oikeus yritysliittymään, jonka voi sitten jakaa kaikille verkkoon liittyneille. Jotkut taloyhtiöt tekevät näin. Reititin valvoo käyttäjien määrää ja jakaa maksimikaistan kaikille sille hetkellä verkkoa käyttäville tasan. Parhaimmillaan siis verkon nopeus voi olla sama, kuin yritysliittymän maksiminopeus, eli esimerkiksi 1/1 Gbps ja jokainen asukas maksaa silti ihan perusosan verran liittymästä taloyhtiölle vastikkeessa. Olisi paljon järkevämpi järjestely taloudellisesti.
 • Katsoin yhteen taloyhtiöön saatavuutta, jossa joskus asuin, niin nykyään siellä näkyy olevan taloyhtiösopimus DNA:n kanssa ja saatavilla:
  10M: Ilmainen (asukkaalle)
  100M: 9,90 €/kk (Ei määräaikaa)
  400M 19,90 €/kk (24kk sopimus)
  1000M 39,90 €/kk

  Tiedonsiirtonopeuden normaalit vaihteluvälit kaapeli- ja ethernet -tekniikoissa (lataus-, lähetysnopeus):
  DNA Netti (Valokuitu Plus) 100; lataus 70-100 Mbit/s, lähetys 4-10 Mbit/s. 
  DNA Netti (Valokuitu Plus) 200; lataus 80–200 Mbit/s, lähetys 8–20 Mbit/s.
  DNA Netti (Valokuitu Plus) 400; lataus 280-400 Mbit/s, lähetys 17,5-25 Mbit/s.
  DNA Netti (Valokuitu Plus) 1G; lataus 400–1000 Mbit/s, lähetys 40–100 Mbit/s.

  https://www.dna.fi/documents/753910/853456/DNA_TLK__Valokuitu_Plus_Lisanopeus_Hinnasto.pdf/b67f93c5-1fbd-cadc-79d1-204bbeed963d
 • Kaikki lisänopeudet saa ilman määräaikaa
 • Varmaan saa, mutta esim tuossa kertomassani tapauksessa 400M hinta olisi silloin 24,90e/kk, siksi siinä luki että 24kk määräaika.
 • Nykyään käsittääkseni saa pyynnöstä 400/100 ethernetillä.

  Itse käytän symmetristä 10/10 niin pitkään että saa rahalle vastinetta lähetysnopeudessa. 100/10 dna tarjosi, sanoin että hyödyn siitä niin vähän, kun lähetysnipeus ei kasva. Ehdotin että jos olisi 100/20 tilaisin mielelläni ja vielä mielluummin jos jopa 100/100.

  1000/100 vs 1000/1000 ei nyt niin näkyvästi näy 90% kyseisen yhteyden käyttäjille.

  Mutta jos dna haluaa erottua muista kilpailijoista, niin lähetys nopeutta lisää joka liittymätyyppiin. Alkaa taloyhtiöitä entistä enemmän dna kiinnostamaan ja asukkaat ottavat mielluummin lisänopeuksia. Nyt symmetristen nopeuksien uupuessa vie markkinoita pienet operaattorit. Dna laita palautetta suunnittelijoille.

  Ps. Taloyhtiö kysyi joskus perusnopeutena 100/100 niin ei ollut valikoimissa
  Sami

Kommentoi tai kirjoita uusi viesti

Nimesi ja viestisi näytetään julkisesti. Sähköpostiosoitettasi ei koskaan näytetä julkisesti.