Linux ja GPT ?

Sopivatko nykyisin yhteen?
Vuosia sitten yritin GPT-koneeseen linuxia asentaa, siinä onnistumatta.

Kommentit

• Linux kyllä tukee GPT-partitiointia:

https://www.linux.fi/wiki/GUID_Partition_Table

Jari
  • Onko tämä kovinkin uusi asia Linuxissa?
    Koneessa oli tuolloin (v. 2014-2015) Windows 8 asennettuna ja vain yksi osio (paitsi se Windowsin asentamisen piilo-osio). Tein koneeseen toisen osion Linuxia varten, jonne yritin Linuxia asentaa. Ei onnistunut eikä tullut sitä valikkoa, josta valitaan kumpaan mennään.
    Windows 11 edellyttää ETI-konetta ja GPT-partitiota. Näinköhän Linuxin asennus sen rinnalle onnistuu?
    PW
  • En tiedä mitä linuxjakelua olet kokeillut mutta luulisinpa että vähänkin uudemmat ja yleisimmät jakelut tukee kyllä GPT:täkin.

Itse aion pysyä kokonaan erossa Windows 11:stä mm. sen huimien laitevaatimusten sekä pakollisen Microsoft-tilin takia. Eli mulle Windows 10 jää takuuvarmasti viimeiseksi Windowsiksi. En mä sitä nytkään netissä pidä, vaan Xubuntulla surffaan ja se onkin pääkäyttöjärjestelmäni.
    Jari
  • Niin ja tarkoitat varmasti valikolla sitä Grubin valikkoa josta käyttiksen valinta tehdään, eli se ei ole asentunut oikein tai jotain meni asennuksessa sitten pieleen.
    Jari
  • Minä aikoinaan yritin totutella Linuxiin - huonolla menestyksellä. Taidan olla Linux yhteensopimaton henkilö.
    Kokeilin muistaakseni Mint:ä ja sen Windowstyyppistä käyttistä.
    Minunkin tekisi mieli luopua Windows 10:stä, mutta en tiedä mistä Linuxiin saisi neuvoja, kun DNA ei enää tarjoa nyyssejä, joista sai paljon hyviä neuvoja.
    Nyt eläkkeellä ollessani tarpeet ovat vähäisiä ja Windowsissa on kaikkea turhaa härpäkettä.
    Kumpikaan kone ei sisällä TPM:ää. Pöytäkoneen käyttiskin pitäisi asentaa puhtaalta pöydältä uusiksi, jotta saisi EFI:n käyttöön ja osiot GPT muotoon.
    Läppärissä on EFI-osio ja osiot GPT-muodossa,

PW
  • Mulla on toiminut tuo GPT-levy Xubuntussa (Ubuntun rinnakkaisversio erilaisemmalla työpöydällä) joten rohkeasti vaan kokeilemaan vaikka juuri Xubuntua. Xubuntun työpöytä muistuttaa hieman Mac OS:ää mutta ainakin itselleni se on erittäin mieluinen.
    Voin toki antaa neuvoja myös täällä kunhan varaudut siihen etten vastaa samalla minuutilla vaan hieman viiveellä, myös Suomi24:n Ubuntu-osasto on hyvä paikka kysellä neuvoja, joskin siellä on myös windows-trolleja jotka huvikseen levittää valheita linuxeista ja sotkee palstoja. Joten tämä Dnan palsta on siinä mielessä asiallisempi.
    Jari
  • Kiitos Jari viestistäsi. Täytyy palata asiaan, kun se on ajankohtainen.
    PW
  • Jos linuxin asennus ei oletuksena osioi levyä GPT:ksi niin kokeile ensin jollain live-linuxilla osioida se GParted-ohjelmalla niin että poistat ensin kaikki osiot, sitten teet uuden osiotaulun kohdasta Laite->Luo osiotaulu (tarjoaa oletuksena MSDOS eli MBR mutta sen voi muuttaa GPT:ksi alasvetovalikosta). Sen jälkeen voit luoda varsinaisia levyosioita. Sitten vielä hyväksyt sen muutoksen klikkaamalla kuvaketta/symbolia √ ja kun se on valmis, voit alkaa asentamaan linuxia koneeseen.

PAITSI: jos koneessasi on jo jokin muu käyttis niin tuota levyn osiotaulua ei voi luoda, koska sen luonti tuhoaa kaikki tiedot koneelta. Osioita sinänsä voi luoda ja niiden kokoa muuttaa vaikka koneessasi olisi jo jokin, esim. windows, mutta osiotaulun luonti ei siis onnistu.
    Jari