LTE ja 700 MHz taajuuskaista

Antenni-TV:n kanavien siirto 700 MHz kaistalta on saatu päätökseen ja Viestintäministeriö on myöntänyt verkkotoimiluvat kolmelle operaattorille (DNA , Elisa ja Sonera) ko. kaistalle LTE-verkkoja varten. Toimiluvat ovat voimassa 17 vuotta ja liiketoiminta voidaan aloittaa 1.2.2017.

https://www.lvm.fi/-/700-alueen-taajuudet-kolme...

Mitä DNA aikoo ko. kaistan kanssa tehdä? Täydentääkö se 800MHz kaistaa maaseudulla vai hyödynnetäänkö sitä LTE-A:n kanssa ja millä nopeuksilla?

Kommentit

• Mitenkä on laitetuen laita 700MHz kaistalle?

Elisa myy ZTE MF286 -modeemia , joka speksien mukaan tukee myös 700 MHz kaistaa. DNA:lla on sama laite myynnissä , mutta sen spekseissä ei ole mainintaa 700 MHz kaistasta. Tukeeko kuitenkin?

• DNA vahvistaa mobiililaajakaistatoimintaansa 700 MHz:n taajuusalueella. Uusi 700 MHz:n taajuus mahdollistaa 4G-kapasiteetin laajentamisen erityisesti harvaan asutuilla seuduilla.

Vielä tässä vaiheessa tämän osalta ei ole enempää kerrottavaa. Ajankohtaisista aiheista ilmoitamme mm. asiakastiedotteissa osoitteessa https://corporate.dna.fi/asiakastiedotteet

DNA Ida T palveluneuvoja
  • Niinpä.

Kuinka tuon ZTE MF 286:n kanssa on eli tukeeko 700 MHz kaistaa?

• Hei,

DNA Kotimokkula 4G+ WLAN MF286 ja DNA Mokkula 4G WLAN MF920V tukevat 700mhz kaistaa. Tuki on lähinnä tulevaisuutta varten.

Olli Kehityspäällikkö
  • Niinpä.

Voisitteko laittaa sen 700MHz myös em. laitteiden teknisiin tietoihin sivuillanne , jos laitteet sitä tukevat kuten edellä kerrotaan. Eipä tarvitse sitten asiakkaiden arpoa asian kanssa.

• Hohhoijaa.

Eipä ole mitään tapahtunut. Ainakin MF 286:n teknistä tiedoista puuttuu edelleen se 700 MHz tuki.

Siis täällä

https://kauppa4.dna.fi/DNA-Open/Nettiyhteydet-j...

Hopi hopi!!!

• Palautetta ZTE MF 286.

Laite suoriutuu selvästi heikommin kuin Huawei E5186, käyttö-ympäristö on identtinen, ulkoiset antennit täysin samalla tavalla kytketty.

ZTE DL/UL: 60/20

Huawei E5186 DL/UL: 80-100/25 Mbps

ZTE:ssä on jokin laitteisto/ohjelmistopuolen rajoite, joka heikentää suorituskykyä noin reilusti. Mittaustapa on ollut vakioitu, joten mainittavia muuttujia ei ole.

• Hmmm.....

Mittasitko Purnipsi ethernetillä vai WLAN:lla??

• @Veikko Ethernetillä. Samaan tulokseen pääsi tuttavani, jotka tekivät mittauksia Siuntion Degerbyssä, samoilla kohdin kuin DNA:n markkinointivideo jopa 600Mbps vauhdeista on kuvattu.

Erityisesti näiden kahden laitteen suorituskyvyn erot korostuvat, kun vastaanotettava signaali on heikohko, mutta laadukas. Asun 1800MHz kuuluvuusalueen rajalla, signaalin voimakkuus noin -100 dBm RSRP lisäantennein (kaksi n. 11dBm vahvistavaa log.per antennia, tarkoitus vielä kokeilla ammattikäyttöön tarkoitettua antennia jollain aikataululla), RSRQ kuitenkin -3 dB ja SINR 20dB.

Huawei suoriutuu kuvatussa ympäristössä paremmin.

Tilanne on sama riippumatta kellonajasta.

Laite on B4 päivitetty.

Tunnen mm. foorumeilta useamman käyttäjän, jotka ovat huomanneet saman ilmiön ZTE:ssä.

Eroa noissa on ainakin radiopiiri, ZTE käyttää Qualcommin, mutta Huawei omaa Hisiliconia.

• Hei Purnipsi,

Olemme verranneet ZTE MF286:sta Huawei E5186 ja B525:een. MF286 on erinomainen niin hyvässä kuin huonossa kentässä. Oletko kokeillut molempaa laitetta ilman ulkoisia antenneja? Minkälainen nopeus on täysin samanaikaisesti ja vierekkäin testattaessa?

Olli Kehityspäällikkö
  • @Mokkulamies!

Hei!

Olen testannut kummankin laitteen toimintaa lisäantennein, ilman en ole testannut, sillä käyttöpaikassani ei ole saatavilla vakaata yhteyttä ilman niitä. Käytän Soneran verkkoa, en ole yhteisverkon alueella.

Lisäantennit ovat http://www.satshop.fi/antennas/3g-4g-gsm-antenn... joita 2 kpl, ristipolarisaatiossa, kuten olla pitää.

Omat kokemukset ovat olleet, että nimeomaan lisäantenneilla, ja heikossa kentässä ZTE jää Huaweille.

Olen vielä saamassa testiin järeän ammattitason LTE-antennin.

Ajan vielä joitain testejä.

• ZTE MF 286 suoriutuu Huawei E5186 verrattuna huonommin ulkoisia antenneja käyttäessä mahdollisesti siitä syystä, että MF286 toinen antenni on matalille taajuuksille ja toinen korkeille taajuuksille. Järkevästi toimivaa MIMOa ei siis saa tällä käyttöön.
    MF286 ulkoantenneista  (suunnat takaapäin)

The left side support freqency range: 2300 - 2700MHz the only band you use is Band7 2600Mhz

The right side support range: 698 - 960MHz,1710 - 2170MHz; You use B1/B3/B20/B28 here
    Testasin itsekkin laittamalla 800+1800 taajuusalueen antennin vasemmanpuoleiseen liittimeen oikeasta. Nopeudet tippuvat 800@10Mhz+1800@20Mhz, CA päällä,  ~40/20 -> 15/2 Mbps, sekä signaalin voimakkuus -95 dBmstä -105 dBmään.

• tämäpä mielenkiintoista, onko tosiaan niin että zte mf286 purkilla ei saa ulkoantenneilla MIMOa esim. 800@10Mhz verkossa ? Myynnissä on kuitenkin 4G LTE 800 Mimo
    antenni ja nytkö laite ei kuitenkaan käytä kuin toista antenniliitäntää. Tällä tiedolla turha hankinta siis koko laite ja antenni...
  • ZTE:n Ruotsin ja Suomen konttori vastasi laitteesta seuraavaa.

Hi xxx,

You are correct about the MF286, it has three internal antennas, one High-band, one Low-Mid Band and one Diversity antenna. You are also correct about the external antennas the left is for high-bands and the right is for low/mid-bands.

We have a different design then our competitor who only use 2 internal antennas. We have an advantage with 3 antennas since the bands are separated which gives less interference and normally better performance with carrier aggregation. The design can however only use 1 external antenna at the time together with the internal Diversity antenna, this is design and there is nothing we can do about it. There are often advantages and disadvantages with every design, I hope you understand.

Med vänliga hälsningar / Best regards
    XXX
    ZTE Support, Ljungby