Tämä viesti on vanha ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa.

LTE verkon nopeudesta

Hei olen huawei b315 kotimokkulalla kiinni lähettimessä 1412126, joka on kaistalla 20 ja onko kyseisessä lähettimessä tarpeeksi kaistaa siirtämään liittymien 100Mbps? Laitteelle tulee vain alle 50Mbps tällä hetkellä.
Tukeeko lähetin 4x4mimoa?

Kommentit

 • Hei! 4G -verkossa nopeuden vaihtelu on normaalia, ja normaali vaihteluväli on 5 Mbit/s ylöspäin. Saavutettuun nopeuteen vaikuttaa pitkälti alueen verkon samanaikaisten käyttäjien määrä.
  DNA Ida T palveluasiantuntija
 • Mikä idea on sitten ostaa 100Mbps liittymä, jos ei tämä kykene kuin alle puoleen luvatusta optimitilanteessakaan? Onko 300Mbps liittymälläkin sama tilanne vaikka olen tolpan vieressä? Voitko vastata tukeeko lähetin 4x4 mimoa, joka nostaa kaistan tuplanopeudelle, jos vaihdan nykyisen 2x2 mimon kyseiseen malliin. Nykyinen nettiyhteys ei tue 4k suoratoistoa, jota olen tavoitellut. 5Mbps ei kyllä täytä kuin minimivaatimuksen. En ole niin kaukana mastosta, että voisin hyväksyä kyseiset nopeudet etenkin kun maksan teille jo useammasta liittymästä, joiden maksiminopeus voi olla 100Mbps. Mikäli lähetin tukee 4x4 mimoa, niin voit suositella sellaista laitetta teiltä, joka oikeasti pystyy siirtämään liittymän 100Mbps tolpasta. Epäilen, että lähettimen kaista on vain 10MHz, eikä 20 MHz, jolloin vain päätelaitteen täytyy tukea 4x4 antennia saavuttaakseen teoreettisen 100Mbps nopeuden!
 • Et sinä osta 100mbps liittymää vaan ostat liittymän millä voi maksimissaan saavuttaa 100mbps. Todellinen nopeus määräytyy monesta tekijästä eikä operaattorikaan (eikä kukaan muukaan) lupaa että nopeus on jatkuvasti juuri tuo. Maksa ja vedätä valokuitu jos tästä pitää rutkuttaa.

  Toisekseen, asut LTE800 alueella ja omistat niin kämäsen mokkulan, että n 50mbps saavutettu nopeus on oikeastaan loistava tulos. Itse asiassa jos taajuudet on rajotettu LTE800 eikä muuta, niin todnäk. mokkulan vaihto ei paranna muutakuin lähiverkon reititysnopeutta, jos sitäkään.

  Nopeuden parantamista voisi koittaa ulkoisella paneeliantennilla, mutta todennäköisesti nuilla nopeuksilla mastossa ei juuri ole käyttäjiä ja signaali on lähtökohtaisesti -80db paremmalla puolella jo valmiiksi. Toki jos ymmärtäisit asiasta jotain, olisit nämä tiedot liittänyt jo eka viestiin.
 • Kaista 20, Band 20, eli 800MHz ei käytännössä mahdollista 4x4 MIMO:a, vaan käytössä on kaikkialla 2x2. Toki jossain ulkomailla on olemassa konfiguraatioita, joissa 4x2 on käytössä, eli tukarissa lähetetäänkin 4 streamia, mutta koska päätelaitteiden rajoitteet vaikuttavat siihen, että matalilla taajuuksilla ei 4 streamia nykytekniikalla voida oikein vastaanottaa, onkin käytössä vain 2 vastaanottoantennia. Kuitenkin voidaan ohjata osa käyttäjistä toisen stream-parin piiriin, jolloin voitaneen saada hieman kapalisää pelkkään 2x2 verrattuna. Kuitenkin 4x4 on siinä määrin kallis feature, että jos nyt pärjätään uudella sitella yhden Ericsson Radio 2217 -yksikön kanssa (2Tx2Rx -radio), niin niitä tarvitaan kaksi, jotta saadaan 4x4. Enkä ole varma, että onko tukea 4x2 800MHz;llä tolla radiolla. Lisäksi sitten voidaan jopa tarvita lisää baseband-kapaa, eli tukarin keskusyksikköön tehoa. Lisäksi voidaan tarvita vahvempaa virransyöttöä yms... eli monisyinen asia.
 • 4G liittymän nopeuden nostaminen vaikuttaa vain liittymän saamaan maksiminopeuteen, eli nopeamman liittymän hankinta on ajankohtaista jos nopeus hakkaa jatkuvasti rajoitinta vasten.

  Nopeudet riippuvat lukuisista eri asioista jonka vuoksi lupaamme miniminopeuden 5 Mbit/s ja tästä vaihteluvälin aina liittymän maksiminopeuteen asti. Käyttöosoite, käytetty päätelaite, etäisyys tukiasemaan, tukiaseman tekniikka ja taajuudet sekä samanaikaisten muiden käyttäjien määrä vaikuttavat kukin yhteysnopeuteen.
  DNA Iiro palveluasiantuntija
 • Iiro, ainakin pari hetkeä sitten DNA:lla oli käytössä kapasiteetinhallinta siten, että nopeamman luokan liittymä sai enemmän nopeutta ruuhkassa kuin hitaammat. Onko tämä poistettu käytöstä vai oliko tieto väärää? Asiasta oli mainita mm. palvelukuvauksessa ja lisäksi sitä aktiivisesti markkinoinnissa hyödynnettiin.
 • Sellaista priorisointia ei enää voi olla Viestintäviraston linjauksen mukaan. Teliakin joutui sen tietyistä liittymätyypeistään poistamaan.
 • @Kimppikoo Saa olla, kannattaa perehtyä aiheeseen: https://www.traficom.fi/sites/default/files/media/regulation/Verkkoneutraliteettikannanotto-mobiililaajakaistaliitymista.pdf

  "Viestintävirastolta on pyydetty tulkintaa mahdollisuudesta kohdella maksiminopeudeltaan toisistaan poikkeavia liittymiä eri tavalla taajuusresurssien jaossa. Käytännössä kysymys on koskenut tilannetta, jossa eri nopeusluokille määritellään toisistaan poikkeavat laatuluokat (QCI-luokat), jolloin ne saavat toisistaan poikkeavat painokertoimet tukiasemassa tapahtuvassa radioresurssien jaossa. Viestintävirasto esittää tässä kannanotossa perusteet, joilla virasto arvioi menettelyn verkkoneutraliteettiasetuksen1 mukaisuutta. "

  "Teleyritys ei voi tarjota priorisoituja internetliittymiä kuten yritysasiakkaille aiemmin tarjottuja priorisoituja mobiililaajakaistaliittymiä ilman asetuksen mukaista perustetta.

  Liittymän maksiminopeuden rajoittaminen sovitun nopeusluokan mukaisesti on kuitenkin sallittua samoin kuin matkaviestinverkkoihin liittyvä radioresurssien jako, jolloin eri nopeusluokan liittymät voivat saada eri määrän radioresursseja verkolta."

  "Tämä tarkoittaa sitä, että teleyritys voi asettaa eri nopeusluokan liittymiä eri laatuluokkiin (QCI-luokat), jolloin eri nopeusluokkien erot näkyvät myös tavanomaisessa ruuhkatilanteessa. Teleyritys voi sijoittaa kaikki liittymät QCI-luokaan 9, jolloin kaikkia liittymiä kohdellaan samalla tavalla. Teleyritys voi myös käyttää mobiililaajakaistaliittymille muita non-GBRluokkia (QCI 6-9) niin, että eri nopeusluokille taajuusresurssien jaossa määriteltyjen painokertoimien ero on enintään eri nopeusluokkien maksiminopeuksien eron suuruinen. Esimerkiksi jos 50 Mbit/s -liittymän saama painokerroin on x, niin 100 Mbit/s -liittymän painokerroin voi olla enintään 2x ja 300 Mbit/s -liittymän painokerroin enintään 6x. Painokertoimien ero voi olla myös nopeuksien suhdetta pienempi. Esimerkiksi kaikki liittymät, joiden maksiminopeus on ≤50 Mbit/s tai ≤100 Mbit/s on mahdollista asettaa samaan laatuluokkaan samalla painokertoimella. Näin voidaan varmistaa myös maksiminopeudeltaan hitaampien liittymien toiminta ruuhkatilanteissa.

  Eri nopeusluokkien toisistaan poikkeava kohtelu on sallittua vain radioresurssien jaossa käytettävien painokertointen määrittelyssä, eikä liittymiä saa priorisoida toisiinsa nähden muualla verkossa, kuten runkoverkossa.

  Kaikkia samaan nopeusluokkaan kuuluvia liittymiä tulee kohdella samalla tavalla, eli tässä kannanotossa kuvattua mallia ei voi käyttää paremman laadun tarjoamiseen esimerkiksi yritysliittymille. Tämä yhdenvertaisen kohtelun vaatimus sisältää myös sen, että verkkoyrityksen on kohdeltava saman nopeusluokan liittymiä samoin myös eri palveluoperaattorien välillä".

  Esimerkiksi DNA:lla +300 Mbps -liittymät ovat luokassa 7, joten ne on priorisoitu hitaampien liittymien ohi. Tämä käy myös ilmi liittymien palvelukuvauksesta.

  https://www.dna.fi/documents/753910/853465/DNA_Puhepalveluiden_erityisehdot.pdf/54a6c7ae-c02a-b415-744d-979714a5777c

  "Nopeusluokkiin perustuvassa kapasiteetinjaossa erot eri asiakkaille tarjotussa kapasiteetissa ovat korkeintaan yhtä suuria kuin nopeusluokkien suhteelliset erot. Esimerkiksi liittymä, jonka maksiminopeus on 300 Mbit/s, voi saada korkeintaan kuusinkertaisen kapasiteetin 50 Mbit/s liittymään nähden. Mikäli yhden tukiaseman alueelle tulee niin paljon asiakkaita, että 50 Mbit/s liittymäasiakkaat saavat kukin ainoastaan 10 Mbit/s nopeuden, voi 300 Mbit/s maksiminopeuden liittymällä silti saada samanaikaisesti saman tukiaseman alueella 60 Mbit/s tiedonsiirtonopeuden. Tätä suuremmat erot toteutuvissa tiedonsiirtonopeuksissa kuormitetussa verkossa johtuvat muun muassa asiakkaiden erilaisista radio-olosuhteista ja päätelaitteiden ominaisuuksista. "
 • Telia sen sijaan poisti tuon ennen Viestintäviraston kannanoton valmistumista. Lisäksi julkinen paine oli melko kovaa. Teliahan on aina paha, niin Telian saa lynkata mediassa.
 • "4G liittymän nopeuden nostaminen vaikuttaa vain liittymän saamaan maksiminopeuteen, eli nopeamman liittymän hankinta on ajankohtaista jos nopeus hakkaa jatkuvasti rajoitinta vasten."

  Eli DNA tuntee ongelman, mutta ei juuri tarjoa ratkaisua asiaan.

  Mokkulaliittymissä ei paraskaan etsijä löydä myynnistä 50 megan liittymää ja sama tulos myös puheliittymissä, ota 1M tai ota tuo 100M. Missä on kohtuuhintainen liittymä välistä? Vai onko tarkoitus että kaikki maksaa sadasta ja saa 10?

  Huijauksen makua!
 • ""4G liittymän nopeuden nostaminen vaikuttaa vain liittymän saamaan maksiminopeuteen, eli nopeamman liittymän hankinta on ajankohtaista jos nopeus hakkaa jatkuvasti rajoitinta vasten."

  Eli DNA tuntee ongelman, mutta ei juuri tarjoa ratkaisua asiaan."

  Väärin. 300m liittymällä saat paremmat nopeudet ruuhkassa kuin 50m liittymällä. Lue aiempi viestini, niin ehkä hoksaat mistä on kyse. Elisakin tekee samaa, mutta Telialla kaikki ovat samassa QCI -luokassa, luokassa 9. Luokkien välillä on eroa mm. packet loss ja latenssinkin välillä.
 • Miksi pitäisi maksaa 300 megasta, jos tarvitsee 50 megaa? Ei se ratkaise sitä, että DNA:lla ei ole 1M ja 300M välillä mitään. Saako sitten sillä MAXX vain nopein kelpaa liittymällä jossa ei edes maximia määritelty sitten 12 kertaisen nopeuden?

  Kyllä alkaa kypsyttää tämä operaattoreiden touhu.

  Maksaa pitää, eikä siltikään saa, mistä maksaa 😃

  Noh, onneksi on taloon tullut kiinteä laajakaista, ei tarvitse enää kalleista mokkuloista maksaa... Oli 150M, tuli 15M. Aina oli päätelaitteessa vika.
 • Max-liittymä on samassa kategoriassa kuin 300-liittymä. Maxin toki sai yhteen aikaan samalla hinnalla kuin 300-liittymän, tosin 24kk määräajalla. Kuitenkin kunkin pitää tahoillaan miettiä, onko määräaika ok vai ei.
 • Operaattorit lupaavat vain miniminopeuden. Kaikki sen yli on vain plussaa. Meillä täällä pöndellä on lähin masto 5km päässä ja lähes näköyhteys (metsää välissä). Siirtonopeuteen vaikuttaa pienetkin seikat, esim. Vesi- tai lumi sade. Suunta-antenneilla saa vain vakaamman signaalin. Kaista menee tukkoon iltapäivästä, kun enemmän porukkaa linjoilla. Tämä on langattoman verkon ominaisuus ja tekniikkaa. Ainoa vaihtoehto olisi valokuitu, joka on suoraan kiinni nodessa. Toistaiseksi tällä on mentävä haja asutusalueilla.
 • Jep, ja nyt Hyvinkäällä taitaa lte800 olla jo otettu 5g:n testikäyttöön (lue esim. Digitoday). Toimi hyvin vielä elokuun alussa muttei enää viikkoihin. Onneksi lte1800 jotenkin toimii ja Elisan lte800.
 • Hyvinkäällä lähes jokainen tukiasema ampuu 700+800+1800+2100, osa lisäksi vielä 2600MHz. Kannattaa kokeilla rohkeasti eri taajuuslukituksia ja jos laite on esim. B715, niin jättää taajuusvalinnan automaattiselle.
 • "Hyvinkäällä taitaa lte800 olla jo otettu 5g:n testikäyttöön" 

  Mikä on 800MHz 5G verkko?
 • Tuommoista ei kyllä ole, tuolla Hyvinkäällä 5G on 3,5GHz taajuudella. Ainakin 7 tukiasemaa on: Paavola, Martti, 10-Talo, Kansankatu 4, VR Konepaja, Pihkala, Mustamännistö.
 • B593s tukee 800+1800+2600, kaikki on testattu. Eipä siinä paljon rohkeutta ole vaatinut kun joku piti saada kuulumaan. 3g piti pitkään käyttää.
  800 testasin varmuudeksi modeemi ikkunasta ulkona niin ei ikkuna vaimenna. Aiemmin se toimi hyvin keskellä kämppää.
  Nyt 1800, rsrp -92dbm
 • B593 kyllä tosiaan tukee noita taajuuksia, mutta ei 3CA:ssa, eli siis että laite käyttäisi kaikkia kolmea samanaikaisesti. Siksi suosittelisinkin päivittämään uudempaan päätelaitteeseen, koska Hyvinkäällä tuota kapaa nyt on.

Kommentoi tai kirjoita uusi viesti

Nimesi ja viestisi näytetään julkisesti. Sähköpostiosoitettasi ei koskaan näytetä julkisesti.