Matkamokkulan E5787S ongelma

Ostin jokin aika sitten ko. matkamokkulan Tampereen Ratinan DNA-toimitoimipisteessä. Mokkula on kotona koko ajan virtapiuhan päässä. Käyttäjinä vain minä. Jossain vaiheessa mokkulan akun varaustila putosi 100%:sta n. 76% ja pysyi siinä riippumatta siitä, onlinko siihen  yhteydessä millään laitteella vai en. Kun sitten irroitin latauspiuhan mokkulasta hetkeksi ja kytkin sen takaisin, latautui mokkula pian taas 100%:iin. Näin se alkoi tehdä joka päivä. Nyt en tiedä, tekikö se näin alusta alkaen vai vasta kun olin ladannut siihen uusimmän päivityksen (21.317.62.00.182).
Takuun puitteissa kävin vaihtamassa laitteen uuteen E5787S-mokkulaan. Se alkoi tehdä heti alusta alkaen aivan samaa eli varaustila putosi 100%:sta n. 76%:iin. En sitä kauaa katsellut vaan kävin vaihtamassa ko. laitteen nyt siis jo kolmanteen samanlaiseen mokkulaan edelleen siis Tampereen Ratinan DNA-toimitoimipisteessä. Antoivat nyt ko. laitteen eri valmistussarjasta kuin nuo kaksi edellistä.

Arvatkaas, mitä tällä kolmannella mokkulalla tapahtui. No prikulleen samoin kuin niillä kahdella edellisellä laitteella. Tein vielä seuraavan testin: kytkin tietokoneeni kahdeksi päiväksi kokonaan pois ko. mokkulasta, kun sen varaustila oli 100%. Toisin sanoen laite oli koko ajan virtapiuhan päässä täysin "hylättynä" eli yhtään laitetta en yhdistänyt siihen. Alle vuorokaudessa varaustila tippui n. 76%:iin, jossa se pysyi koko kaksi vuorokautta.
Huomioitavaa tässä on vielä se, että jokaisessa kolmessa mokkulassa käytin aina ko. laitteen mukana tullutta uutta laturia ja latausjohtoa.

Käynkö taas vaihtamassa laitteen uuteen eli neljänteen vai osaako DNA-tuki sanoa tähän jotain ratkaisevaa? Vai käynkö taas hakemassa uuden eli neljännen laitteen kaupasta?
Nyt minulle tuli mieleen, että olisiko vika tuossa viimeisimmässä ohjelmapäivityksessä 21.317.62.00.182?
Eero Ilmoita asiaton sisältö

Kommentit

• Hei Eero!

Tässä on kyse mokkulan turvaominaisuudesta jonka takia laite lopettaa lataamisen mikäli sitä pidetään jatkuvasti ladattavana ilman, että johtoa irrotetaan.

Matkamokkuloita ei ole lähtökohtaisesti tarkoitettu pidettäväksi jatkuvasti verkkovirrassa vaan ne ovat suunniteltu matkakäyttöön akun kanssa, toisin kuin kiinteää asennusta varten tarkoitetut Kotimokkulat.

Suuret pahoittelut, että liikkeessä et ole tätä tietoa laitteen ominaisuudesta saanut vaan mokkula on aina vaihdettu uuteen!
    DNA Ilkka palveluneuvoja
  • Kiitos vastauksesta. Hiukan minua silti hämmästyttää, miksi lataus pitää sen kuitenkin siinä n. 76%:ssa? Eritoten kun laite on käytössä, pysyy varaustila koko ajan edelleen tuossa 76%:ssa. Jos tämä tosiaan on turvallisuuskysymys niin herää kysymys, onko laite 76%:n varaustilassa turvallisempi kuin 100%:ssa?

Onkohan tämä varauksen pudotus vain tämän/valmistajan mokkuloiden ikävä ominaisuus? Aiemmin minulla oli Elisalta MF93D, jossa tällaista "ominaisuutta ei ollut". Varaus pysyi 100%:ssa päivästä toiseen, vaikka laite oli koko ajan latauksessa.

Tämä turvaominaisuus saattaa aiheutta monelle harmia, kun esim. aamulla pitää lähteä mokkulan kanssa vaikkapa nyt työmatkalle, mutta akku ei enää ole läheskään täydessä varauksessa!
    Eero
  • Laitteessa ei ole turvaominaisuutta, vaan kyse on ohjelmisto virheestä. Eli kun akku tulee täyteen pitäisi sen ottaa virtaa vain verkosta, mutta se purkaakin akkua. eikä verkosta
    Tuomas Raatikainen
  • Hei,

kuten Ilkka kirjoitti, kyseessä on yksi akkuturvallisuuteen liittyvä ominaisuus joka on tehty kaikkiin uudempiin akullisiin mokkuloihin tai niiden uudempin versioihin. Verkkovirrassakin mokkula käyttää osittain akkua, jotta se ei sammuisi virtajohtoa irrottaessa. Maksimivaraustilan laskeminen jatkuvan latauksen tilanteessa pitää akun "terveenä".

100% varaustilan saavuttaa kun laitteen antaa jäähtyä ja lataa vain tarvitun ajan.

Kaikilla litium-ion akuilla on vaara jatkuvassa latauksessa turvota tai menettää suorituskykyään. Mokkuloissa tilanne on erityisen korostunut, koska käyttö on ollut yleisesti jatkuvaa latausta suosivaa. Suosittelemme tosiaan pysyvään käyttöön Kotimokkulaa. www.dna.fi/mokkulat

Meillä(kin) on mahdollisuus ilmoittaa, että 76% on uusi 100%, mutta tähän emme ole ryhtyneet, vaan kertoneet avoimesti tilanteen mokkulassa. 76% ei siis ole varsinaisesti turvallisempi varaustila kaikissa tilanteissa, mutta pitkässä lataustilanteessa se on varokeino.
    Olli Kehityspäällikkö
  • Laitteeni on ollut edelleen koko ajan verkkovirran päässä ja käytössä. Mutta nyt sitten viimeisen viikon aikana akun lataus onkin pysynyt koko ajan 100%:ssa! Onko laite nyt siis viallinen ja pitääkö minun taas mennä vaihtamaan se uuteen nyt jo neljänteen laitteeseen??? Vai mistä tässä todellisuudessa on nyt kysymys?

Onko kellään muulla matkamokkulan E5787S käyttäjällä ollut samanlaisia ongelmia?
    Eero
  • Ei ole hätää, 76% tulee latauksessa vain siinä vaiheessa kun lämpötila nousee raja-arvon yli. Tämä ei tullut edellisestä viestistäni tarpeeksi hyvin ilmi, pahoittelut.

Päivitykset toki kannattaa tarkistaa, jotta laitteessa on uusin versio ja uusimmat suojaukset.
    Olli Kehityspäällikkö