Matkapuhelinverkon akkuvarmennus

DNA:n blogissa kerrottiin akkuvarmennuksesta aika suurpiirteisesti. Traficomin säädöksissä kerrotaan aika tarkasti asiasta, uusimmissa annettiin mahdollisuus siirtää 2G tai 3G verkon akkukapasiteetti 4G verkon puolelle. Onko DNA jo tehnyt siirtoa, vai tuleeko 4G:lle yli 15minuutin akkuvarmestus vasta kun tukiaseman laitteistoja uusitaan? (yhteisverkon myötä varmaan akustotkin menee uusiksi) 

Olen lyhyiden sähkökatkojen aikana huomannut että 3G:n kuuluvuus nykyään heti laskee ja nopeasti verkko myös sammuu. Aivan niinkuin 4G:llä tapahtui ennen sen akkuvarmistusta. 4G:n ja 2G:n tilanteen testaan seuraavalla katkolla, jos vain kerkiän verkkoasetuksiin. 

https://www.dna.fi/blogi/-/blogs/nain-dna-n-verkot-toimivat-energiatehokkaasti-ja-kriisitilanteissa
Sami

Kommentit

 • 3G-verkothan suljetaan jokatapauksessa tänä vuonna joten mitähän merkitystä sillä on että ne sammuu nopeimmin sähkökatkon aikana?
  Jari
 • Tarkoitan siis sitä että 3G-verkkoihin ei enää panosteta koska ne suljetaan jokatapauksessa.
  Jari
 • "3G-verkothan suljetaan jokatapauksessa tänä vuonna joten mitähän merkitystä sillä on että ne sammuu nopeimmin sähkökatkon aikana? "

  Sellainen merkitys, että jos 4G verkolle ei ole akkukapasiteettia vieläkään laitettu (tai siirretty 3G-verkon puolelta), niin yli 15minuutin katkon jälkeen ollaan pelkässä 2G verkossa.

  Toinen ongelma on sitten, se että alueelle on jo päätetty yhteisverkon laajentumisesta (noin pari vuotta sitten), mutta rakennusaikataulu on vieläkin auki. Yhteisverkko kuitenkin jo ilmoitti, ettei 3G verkkoa suljeta, ennenkuin on vastava 4G ja 5G verkon peitto (Sulku alkaa osittain vasta 2024). Eli käytännössä vasta sitten yhteisverkko sulkee 3G:n kun saavat uudet tukiasemat rakennettua. https://yle.fi/a/74-20016020
  Tuskin ainakaan tänne yhteisverkko kerkiää edes suunnitella yhteisverkon tekoa tänävuonna niin nyt sitten DNA:n kin pitäisi tulla vastaan ja siirtää 3G:n sulkemista niillä alueilla, joissa ei ole tehty tarvittavia verkon modernisointeja. Täällä saa 3G:llä noin 10Mbit/s ja 4G:llä 4Mbit/s, että aika paljon huononee palvelunlaatu. Iltaisin toki 4G hidastuu ja nopeudet jopa 0,5Mbit/s ja 3G kuitenkin toimii vielä aivan OK nopeudella 4-8Mbit/s.


  https://www.sttinfo.fi/tiedote/dnan-3g-suljetaan-ensimmaisena-hyvinkaalla-toukokuussa-vanhasta-tekniikasta-luopuminen-vapauttaa-taajuudet-4g--ja-5g-kayttoon?publisherId=1881&releaseId=69968495

  Kysymys DNA:lle: alueille jonne ei ole tuotu 5G:tä, eikä tehty 4G:hen parannuksia useisiin vuosiin, onko tarkoitus pitää 3G verkkokäytössä siihen asti, kunnes verkolle on tehty tarvittavat modernisoinnit? Tälläisiä paikkoja on runsaasti alueella, jonne yhteisverkon olisi pitänyt jo tulla, mutta vieläkin Telia ja DNA menee samoilla vanhoilla tukiasemilla, eikä kartoissa näy vielä mitään suunnitelmia uudistamisesta. Mielestäni olisi asiakkaan näkökulmasta kohtuullista pitää 3G käytössä siihen asti, että 4G tai 5G verkossa saisi vähintään saman nopeuden vuorokauden ympäri.
  Sami
 • Hei Sami,

  2G-/4G-/5G-verkkojen kehittäminen jatkuu siten, että kaikki nykyiset 3G-verkossa käytetyt palvelut voidaan toteuttaa jäljelle jäävien verkkoteknologioiden päällä valtakunnallisesti. DNA:n 5G-verkon väestöpeitto oli jo vuoden 2023 alussa yli 80 %. 3G-verkon sulkeminen vapauttaa myös taajuuksia muiden verkkojen käyttöön, mikä nopeuttaa niitä.
  DNA Hanna-Mari palveluasiantuntija

Kommentoi tai kirjoita uusi viesti

Nimesi ja viestisi näytetään julkisesti. Sähköpostiosoitettasi ei koskaan näytetä julkisesti.