Siirry uusimpaan kommenttiin

Mihin viranomaismääräykseen Taloyhtiölaajakaistan huoneistokohtainen rekisteröityminen perustuu?

Taloyhtiömme osakkaille on tänään tullut postissa tiedotteet jossa kerrotaan että
"Laajakaistayhteyden perusnopeuden käyttö edellyttää rekisteröintiä".
"Laajakaistapalvelun rekisteröinti on välttämätöntä viranomaismääräysten vuoksi."

Kommentit

 • Todennäköisesti kyse on (mutta tuskin yksinään) pakkokeinolaista. Tutustu tähän https://researchportal.helsinki.fi/en/publications/tunnistamistietojen-luovuttamism%C3%A4%C3%A4r%C3%A4ykset-ja-telepakkokeinot  ja https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2011/20110806 varsinkin kohtaan "10 luku
  Salaiset pakkokeinot"

  Tietoyhteiskuntakaaren mukaan operaattorin pitää tunnistaa linjan käyttäjä erinäisistä syistä. Jos ei kelpaa, käy osta prepaid ja mokkula käteisellä huppu päässä ettei sinua tunnisteta kameroista.

 • Tuo kirje vaikuttaa kyseenalaiselta markkinoinnilta ja markkinointirekisterin keräämiseltä, jossa keinona käytetään vetoamista viranomaismääräyksiin. Samassa kirjeessä nimittäin yritetään myydä jos jonkinlaisia lisäpalveluita, modeemeja, TV hubeja jne.

  Huoneistokohtaista internetiä pääsee käyttämään vain, jos on pääsy kyseiseen huoneistoon. Taloyhtiöllä on osakas- ja asukasrekisterit, joista liittymien käyttäjät selviävät. Hieman erikoiselta ja kyseenalaiselta tuntuu, että samat tiedot pitäisi kertoa myös yksityiselle operaattorille.
 • Pohdin samaa kuin Arttu H. Olisi mukavaa, jos DNA vastaisi asiaan: mikä on se viranomaismääräys, johon DNA rekisteröintivaatimuksessaan viittaa?
 • Yksinkertaistettuna laajakaistatilaukset tulee rekisteröidä DNA:lle, jotta laajakaistayhteys voidaan yksilöidä Viestintäviraston vaatimusten mukaisesti ja DNA tarvitsee käyttäjien henkilötunnuksen käyttäjähenkilöiden yksilöimiseen sekä erottelemiseen toisistaan. Viranomaismääräyksillä tarkoitetaan tässä yhteydessä teleyrityksille asetettua, nimenomaan käyttäjiin kohdistuvaa tiedottamisvelvollisuutta sekä tähän liittyvää yksilöintiä. Rekisteröintivelvoite nojaa seuraaviin pykäliin ja määräyksiin:
  • Laki sähköisen viestinnän palveluista, 274. §: Teleyrityksen on ilmoitettava viipymättä tilaajalle ja käyttäjälle, jos sen palveluun kohdistuu tai sitä uhkaa merkittävä tietoturvaloukkaus taikka muu tapahtuma, joka estää viestintäpalvelun toimivuuden tai häiritsee sitä olennaisesti.
  • Traficomin määräys M66, 13. §: Teleyrityksen on tiedotettava tämän määräyksen 11 §:n 2 momentin (Toimivuuden häiriötilanteista tiedottamisen kynnys) tarkoittamista häiriötilanteista käyttäjille mahdollisuuksien mukaan suoralla asiakasyhteydenotolla.
  • Henkilötietolaki, 13. §: Henkilötunnusta saa käsitellä, jos rekisteröidyn yksiselitteinen yksilöiminen on tärkeää laissa säädetyn tehtävän suorittamiseksi ja rekisteröidyn tai rekisterinpitäjän oikeuksien ja velvollisuuksien toteuttamiseksi

  Markkinointiviestinnän voi puolestaan jokainen asiakas kieltää henkilökohtaisesti, mikäli ei halua vastaanottaa tietoa palveluista ja tarjouksista.
  DNA Ida S palveluasiantuntija
 • Kiitos DNA:lle vastauksesta!
  90-vuotias äitini on saanut samanlaisen rekisteröintivelvoiteilmoituksen DNA:lta. Hän asuu talossa, jossa käyttämätön taloyhtiön laajakaista sisältyy yhtiön perimään hoitovastikkeeseen. Hänellä ei ole verkkopankkitunnuksia eikä hän ymmärrä käyttämättömästä laajakaistaliittymästään tuon taivaallista. Tuleeko hänenkin rekisteröityä? Voinko minä ("asiakkaan" poika) hoitaa rekisteröitymisen omilla verkkopankkitunnuksilla hänen puolestaan?
 • Hei Jorma!

  Mikäli yhteyttä ei käytä, niin siinä tapauksessa sitä ei tarvitse rekisteröidä. 😊
  DNA Ilkka palveluasiantuntija
 • Mitenkä prosessi toimii siinä tapauksessa että muutan pois asunnosta? Tuleeko asukkaan ilmoittaa tästä DNA:lle ja uusi asukas tekee sitten uuden rekisteröinnin DNA:lle?
 • Hei Jouko!

  Juuri näin. Pois muuttaessasi voit ilmoittaa meille ja lopettaa asiakkuutesi. Uuden asukkaan tulee puolestaan rekisteröidä yhteys uudelleen käyttöön itselleen.
  DNA Ida S palveluasiantuntija
 • Traficomin vastaus: "Tarficomin määräys tai LSVP:n säännös eivät kuitenkaan velvoita keräämään asiakkaan yhteystietoja, eikä niillä voi perustella DNA:n edellyttämää asiakkaan rekisteröintiä."

  Eli vaatimus rekisteröinnistä ei perustu viranomaismääräyksiin, kuten tiedotteessa sanotaan.

  Tämä rekisteröitymisvaatimus on ilmeisesti kirjattu jonnekin DNAn sopimusehtoihin. Monella taloyhtiöllä Pirkanmaalla sopimus on kuitenkin tehty jo Tampereen puhelimen tai Elmon aikoihin, ja silloin tällaista ehtoa ei liene ollut. En tiedä, voiko sopimusehdot muuttua yksipuolisesti yrityskaupan myötä. Epäilen.

 • Vanha (84v) tätini asuu Tampereella taloyhtiössä, jossa netti on asennettu jo Tampereen Puhelimen aikoihin ja sittemmin siirtynyt DNA:lle. Nyt nettiin ei pääse, vaan tietokoneen /puhelimen ruudun täyttää DNA mainoksillaan.  Miten näin voi toimia?   Kysyin isännöitsijältä ja hän sanoi, että pitää rekisteröityä. Miksi nyt ? ja miten varmistetaan asiakkaiden yhteydet - talossa asuu pääasiassa vanhuksia joille tietokoneen käyttö on muutoinkin hankalaa.

  - anne
 • Moi.
  Markkinointi kikka DNA lta ja monelta muultakin operaattorilta.
  Rekistöröitymättäkin netti kyllä toimii.

  Marko
 • Yritän saada ohjelmakanavat antennin kautta mutta
  signaalia ei löydy.
  Ymmärsin että taloyhtiössä DNA liittymä.
  Mikä on edullisin ratkaisu pelkkien perus TV kanavien näkyvyydelle? Tarvitaanko siihen jotain rumia lisälaitteita ?

Kommentoi tai kirjoita uusi viesti

Nimesi ja viestisi näytetään julkisesti. Sähköpostiosoitettasi ei koskaan näytetä julkisesti.