Mikä on DNA Valokuitu Plus?

DNA Valokuitu Plus on uuden sukupolven valokuituverkko, joka mahdollistaa jopa gigan laajakaistanopeudet sadoille tuhansille kotitalouksille. Toimintavarma ja tehokas netti on saatavana kevään aikana 600 000 kotitaloudelle ilman muutostöitä taloyhtiön sisäverkossa.

Verkkoa laajennetaan vähitellen ja tarkistettuasi saatavuuden näet, mitkä nopeudet ovat saatavana osoitteeseesi tällä hetkellä. Saatavuuden tarkistaminen onnistuu täällä.

Valokuitu Plus on kokonaisuus, joka sisältää DNA Valokuitu Plus -verkon, DNA Valokuitu Plus -laajakaistaliittymät gigan nopeuteen asti sekä huippunopeuden mahdollistavat ja entistä toimintavarmemmat Valokuitu Plus -modeemit.

https://www.youtube.com/watch?v=gZwTQHyaWEk

Onko kyseessä uusi verkko?

Mitä uutta DNA Valokuitu Plussassa on aikaisempaan kiinteään verkkoon verrattuna?

Mitä teknisiä uudistuksia verkkoon on tehty?

Mistä tietää, onko oma koti mahdollista liittää DNA Valokuitu Plus -verkkoon?

Mihin tarvitaan gigan nettiyhteyttä?

Miten saan DNA Valokuitu Plus -verkon käyttööni ja mitä tämä maksaa?

Antaako DNA jonkin takuun yhden gigan nopeudesta?

Näytä paras vastaus

Kommentit

 • Onko teillä esittää esim.peittoaluekartta missä valokuituplus tällä hetkellä saatavilla ja rakenteilla?
  Asia vaikuttaa mahdolliseen muuttopäätökseen mistä alueelta asuntoa etsii.

 • Hei HD54!

  Voit tarkistaa DNA:n laajakaistan saatavuuden osoitteen perusteella täältä: https://kauppa4.dna.fi/laajakaista

  DNA Iiro palveluasiantuntija
 • Kuinka tämä Valokuitu+ soveltuu tapaukseen että esim. matkoilla ollessa voi seurata kotona olevan IP-kameran kuvaa? Onko liittymässä julkinen kiinteä/vaihtuva IP-osoite ja onko sisäverkossa mahdollista antaa laitteille kiinteä IP-osoite ja portti käytettäessä Sagemcom F-3686AC "modeemia"?

 • Miksi DNA pakottaa uutta modeemia Valokuitu Plus -nimellä myytäviin liittymiin, vaikka tekniikka talon sisällä on täysin sama kuin vanhoissa liittymissä? Puhun siis tavallisesta kaapeli-tv-taloudesta ilman taloyhtiönettiä.
  Vanha Cisco EPC3828 ei tietty pysty 1 Gbps-nopeuteen, mutta uutta modeemia pakkomyydään myös hitaammille 200- ja 50-megaisille liittymille. Kerrostalossa voi olla samaan aikaan käytössä vanhoja "perinteisiä" kaapeliliittymiä ja uusia Valokuitu Plus -liittymiä. Eivätkö uudet liittymät toimi ihan samassa verkossa?
 • Vanhat yhteydet toimivat vanhoilla modeemeilla edelleen normaalisti, jos haluat ottaa uuden DNA Valokuitu Plus -liittymän käyttöön, tarvitset uuden DNA Valokuitu Plus modeemin. DNA Valokuitu Plus -liittymän 1G nopeus on saavutettavissa vain DNA Valokuitu Plus modeemilla.
  DNA Iiro palveluasiantuntija
 • Eli mitään teknistä estettä vanhan modeemin käytölle uusissa 200 ja 50 megan Valokuitu Plus -liittymissä ei ole?
 • On tekninen este. Uusissa liittymissä käytetään suurempaa määrää kanavia ja niitä vanhat modeemit eivät pysty vastaanottamaan. Vanhat 8/4 kanavaa ja uudet nyt 20/5 kanavaa (mahdollisuus 24/8 kanavaan).
 • Joo, ne 20 kanavaa on tälläkin hetkellä tuolla kaapelissa, mutta 100-megan "vanhan mallin" yhteys toimii edelleen Ciscollakin.
 • Ei ole teknistä estettä. Verkossa on samat kanavat tarjolla oli sitten 8/4 tai 24/8 modeemi käytössä. 50M ja 200M valokuitu+ -liittymiä voisi huoletta käyttää 8/4 modeemilla, mutta DNA on päättänyt Valokuitu+ liittymiin myydä tuon uuden modeemin.
 • Olen ottanut yhteyttä asiasta jo kuluttajansuojeluun ja jos DNA:lla on jotain muita perusteita modeemien pakkomyynnille kuin 1 Gbps -maksiminopeuden saavuttaminen tai vanhan modeemimallin "wlan-pullonkaula", haluaisin ne kuulla.
 • Jos olet jo ottanut yhteyttä kuluttajaneuvontaan, niin saat heidän kautta vastauksen
  DNA Iiro palveluasiantuntija
 • Kiitos avoimesta viestinnästä ja hyvää päivänjatkoa.
 • Kyllä ne kanavat siellä kaapelissa ovat, mutta cisco ei pysty käyttämää kuin 8/4 kanavaa eikä toimi Valokaapeli Plus liittymässä. DNA on valinnut uusien liittymien toimintatavan sellaiseksi, että se mahdollistaa myös 1 Bbit/s liittymät Valokaapeli Plus modeemeilla.
 • Eli PW:n mielestä pelkkä liittymän nimi tekee teknisesti toimivasta laitteesta toimimattoman?
 • Kokemuksesta voin kertoa että nou sensuroivat muita parempiakin "valokuitumodemeja" gigan linjasta mac osoitteen perustella eli jos ei ole heidän tuntemaa osoitetta ei saa linjaan vaikka purkki olisi aivan vastaava tai parempi
  Sitä paitsi on edelleen harhaanjohtavaa puhua eurodocsis modemista valokuitudemina 😀
  Oikeat termit ja rehti peli olisi  reilumpaa
 • Olipas vähän tyly kommentti DNA:n edustajalta. Olisin toivonut lukevani vastauksen Karrin kysymykseen tältä sivulta, mutta pitänee laittaa oma, sama asia, samaa reittiä vireille jos haluaa vastauksen saada jostakin.
 • Sauli
  elämä on täällä tuolliasta ja tavat tulteet tutuksi
  tietotaito sen sijaan auíka outo käsite heidän vastauksissa.
  Kaikkea ei kai uskalleta kertoa avoimesti varsinkaan  jos ei itsekään oikein tiedä
  onko edes laillista pakkomyydä oma modemi jos euroopassa saman standardin modemit on käytössä .
  Kaupallisestikin typerää jos liittymä jää sen takia myymättä kun siitä saa sentään 24 x 49 euroa ja modeemit on halpoja.
  Vähän sama kuin joku Netflix alkaisi sanoa että meidän filmejä saa katsoa vain meidän telkuilla:)

 • Enpä muuten ole tutkinut myykä nuo valekuituliittymiä myös puhelinpiuhoja pitkin adsl tai vdsl tekniikalla tai rj-45 pihoalla talojakamosta vai pelkästään tv- kaapelinkautta välitettynä??
  Meillä tulee juuri tv.kaapelista

 • Ei juuri vakuuta tuo DNA:n "tuki" kun mitään vastausta ei ole tullut 10 kk sitten tehtyyn tiedusteluun. Onneksi on muitakin vaihtoehtoja.
 • M0nk3y:n mielestä kaapeliverkon nettiyhteydet on toteutettu kaikki samalla tekniikalla, olipa niiden nimi mikä hyvänsä. Jotta suurempiin nopeuksiin päästään, niin käytettäviä taajuuksia on lisättävä ja sitä käyttävien laitteiden on pystyttävä vastaanottamaan nuo kaikki taajuudet.
  Mikään ei pakota luopumaan nykyisestä yhteydestä ja se riittää 350 Mbit/s asti.
 • Toki DNA haluaa päästä eroon vanhoista liittymistä, jotta voitaisiin ottaa käyttöön standardin mukaiset laittet 24/8 kanavamäärillä. Nyt Valokuitu Plus modeemille on DNA:lle räätälöity ohjelmistoversio. Hinnoittelu on yksi tapa vaikuttaa asiakkaiden toimintaan.
  Olen samaa mieltä Valokuitu Plus liittymän harhaanjohtavasta nimestä.
 • Sanoitkin tuossa PW taikasanat. "Jotta suurempiin nopeuksiin päästään". Ne 50 ja 200M liittymät voisi myös hyvin myydä 8/4 modeemeille. DNA vain on tehnyt periaatepäätöksen laitekannan uudistamisesta ja samalla saada vähän euroja pankkitilille. Operaattorilla kait on tällaiseen kaikki oikeudet, mutta reiluudesta/moraalista voi löytyä eriäviä mielipteitä.
 • PW
  Se onkin kysymyksen arvoinen asia miten operaattori voi rajoittaa kalustoa jotka saa kytkeä linjaan
  Kikka on tietysti sekin että muuttaa tekniikkaa niin ettei vanhat sovi mutta siitä olen erimieltä että poeraattori rajaa  mac osoitteiden perusteellaa vain omat modeminsa gigan liittymiin sopiviksi.
  Asiaa pitää vartmaan tiedustella jostain liikenne   ja viestintäministeriöstä sillä harvoin  esim. aspassa joku tajuaa näiden päälle yhtään miään
  Sekin oli jo liikaa että olisi kerran ymmärtäneet mitä eroa on mac ja katuosoitteella 😀
 • En muuten tiedä onko silläkään suurta merkitystä mutta monia nopeuksia kokeilleenä olen sitä mieltä että tavalliselle peruskäyttäjälle 100 megan liittymä on jo "superliittymä" jos kyseessä ei ole joku tällainen joka tykkää kokeilla ja leikkiä asioilla
  Eri asia on sitten pelaajat ym.
  Harvoista servereistä saa tuotakaan kun lataa jotain ja samoin nuo operaattorienkin omatkin serverit ei taida todellisuudessa yksityisille tosikäytössä mitään gigaa antaa kuin nopeusmittarissa
  Oletteko muuten huomanneet että  kun DNA mitttari vaihtui siinä sai hetken valita serverin mutta minusta se ominaisuus sitten katosi?
  Jos minäkin mittaan näiden omalla tai tosten operattoreiden samoikka ooklapohjaisilla niin nopeus vaihtelee. Hupaisinta että vaikka linja on DNA 350m niin joskus ruotsin mittari antaa yli tuonkin.
  Jiossakin dna sivuillakin oli pikkutekstillä jotain siitä miten yksityisten nopeuksia rajataan
  Toimivat nopeat linjat olisi kyllä sikäli poikaa ettei ne olisi niin kauan varattuna tai tukossa kun joku laitailee hitaista servereistä sivuja tai kuvia mutta tuo edellyttäisi juuri nopeutta molemmissa päissä linjaa.

 • PW.
  Mitenkähän kävisi autokauppiaalle joka myisi autonsa hybrideinä?
  Minunkin vanhassa autossa on monta moottoria jotka toimii säköllä 😀

 • Nyt taisi Aapolla taas karata mopo käsistä. 😀
 • MOnk3y
  Ei lainkaan Sehän on jo "huijausta"  jos myy valokuitumodeemina eurodocsis 3 modemia joka kytketään antennin koaxiaalikaapeliin tai puhelinpiuhoihin.
  Nuo modemit kun ei  missään vaiheessa ole suorassa yhteydessä valokuituun.
  vaan talojakamon laitteisiin jossa signaali muutetaan esim meidän kaapelijutussa telkkariantennin sekaan.
  Oikeita valokuituliittymiäkin on saatavilla joskin aika harvaan paikkaan koska kysymys on kustannuksista.
  Jos on liike jossa on ammattimyyjä joka tuntee modeemit niin ei takuulla lähetä valokuitumodemin tilaajalle tuollaista vaan oikean valokuitumodemin jossa signaali tulee kuituna modeemiin asti kuten kuuluukin.
  Rehti tapa ilmoittaa "valokuituliittymä" on esim. tällainen.
  Valokuitu/ADSL  /  Valokuitu/VDSL2 Tuosta näkee että kuitu ei tule asuntoon

  Eli ideani on ettei kansalle saa opettaa vääriä termejä joissa sitten sekoitetaan oikeita asioita koska sitten ne esim. ostavat väärillä termeillä ja kun myyjä an taa termin mukaisen laitteen se ei sovikaan tarkoitukseensa.
  Valokuituliitäntäisiä verkkokorttejakin on ollut jo vuosikymmen sitten mutta nopeudet netissä oli toista
  Samankaltaista tyyliähän on esim.nuo optiset liitännät mm. kotiteattereissa joissa se on siitä hyvä että kun signaalit kulkee "valona" ne ei ole herkkiä ulkoisille sähkö ja magneettikenttien häiriöille.
   Siis tarkennettuna kotiin voi tulla oikea valokuitu ja sen jälkeen se voidaan kyllä jakaa asuntoon muulla tekniikalla modeemeilla tai reitittimillä jotka ei siis ole kytketty suoraan kuituun
  Toivottavasti meni nyt asiaa tuntemattomillekin jakoon mistä on kyse.


  Tällainen on oikea valokuitukaapeli ja sen liitin

 • DNA myy Valokuitu Plus -liittymiin Valokuitu Plus -modeemeja, ei kai DNA ole väittänyt Sagemcomin Valokuitu Plus -modeemia Valokuitumodeemiksi?
  Ja se on koaksiaalikaapeli, ei koaxiaalikaapeli.
 • Väännetään nyt sitten edelleen. Joku voisi olettaa että Valokuitu+ palvelussa asiakaslaitteena olisi valokuitumodeemi. Joskus vaan oletukset eivät ole oikein. Insinööri varmaan tietää että jos valokuitu ei tule taloon niin sitten ei tarvita valokuitumodeemiakaan.
 • valokiutomidemi tosiaan on valokutumodemi jota käytetään valokuituliittymässä

  Dna modemi sen paremmin kuin liittymäkään ei ole valokuiuhoomma
  Sama asia kun joku kärähti kun myi juuri hiljattain synteettisenä moottoriöljynä yljyä jossa osa oli mineraaliyljyä.
  Se ettei moisiin DNA hommiin kukaan puutu on että ostajat ja viranomaiset on yhtä tyhmiä eikä uskalleta vaatia edes oikeuksia peruuttaa kauppa kun saa romua
   Sama homma tämän keskeneräisen vajaatoimisen hubin kanssa
  Itse olen DNA bluffit jo vuosien takaa saanut huomata kun myivät kaverille 3 G liittymän ja  puhelimen vaikka  turussa ei ollut edes verkkoa
  Suunnilleen raastuvan eteisessä vasta suotuivat perumaan hommat
  Katso pdf  liite 😀


 • Lisää valon nopeudesta
  Paljonkohan se on muutettuna megahertzeiksi 😀
  Valon nopeaudella 4 G modemilla ?

 • Väärien nimikkeiden käyttö on varasin yleistä kailla aloilla. Sillä pyritään antamaan väärä ja harhaanjohtava kuva asiasta kuulijalle tai siitä lukevalle. Rumaa sanaa ei enää saa sanoa niin kun se on.
  350 Mbit/s yhteydelläni nopeusmittaukset antoivat tasaiseen saman suuruusluokan tulokisa. 1 Gbit/s yhteydellä nopeusmittauksen tulokset vaihtelevat 450-930 Mbit/s välillä.
  Valon nopeus on avaruudessa 300 km/s. Valokaapelissa se on huomattavan paljon pienempi.
  MHz ei ole nopeus, vaan taajuus.
 • PW
  Itse asiassa tajusn taajuss homman  mutta tarkiotin juuri sitä mitä en osannut hahmottaa että miten nuo on laskennallisesti verattavissa toisiinsa?

  Siitä syystä palstoillakin on monenlaista suupalttia aukomassa kun ei itsekään tiedetä oikeista nimikkeistä ja termeistä j amuistellaan vain mainosmiesten juttuja.

  Vanhana ukkona ja kauppiaana pidän  juuri suuressa vastuussa mainostajia ja myyjiä jotta ei viljellä väärää infoa ja onhan esim.  nämä modemit jo suoranaista petosta myydä "valokuitumodemeina"  samoin kuin nettilinjakin:)

  Näitä on muuallakin. Soitinalan suuri kömmähdys mm. että Herra Fender lanseerasi kitaraan "tremolovivun" vaikka kyseessä on vibrato.
  Luulisi että insinööri olisi tajunnut mitä eroa on äänessa tremolo ja vibrato ominaisuudella mutta termi istuu edelleen kuin paska junnttilan tuvan seinässä niissä kitaristeissa jotka ei asioita ole sisäitänyt 😀
   Ei pitäisi antaa mainosten tekoa firmoille jotka eivät tajua mistä on kyse tai mitä ollaan myymässä saati palkata asiakaspalveluun 😀

 • Ihme vinkumista. Ei edelleenkään dna:n nettejä ole pakko ottaa jos noin tuntuu pahalta. Lisäksi dna taitaa hyvin selvästi sivuilla ilmoittaa että viimeiset metrit ratkaisee, se myös ratkaisee sen millä tekniikalla asuntoon tullaan. Jos kellariin tulee kuitu ja asuntoon ei, ja mahis on kaapelia pitkin niin silloin se gigan nopeus saadaan sagemcomilla. Eikä dna ole oikeasti ainut joka ilmoittaa liittymän perunoille harhaanjohtavasti. Minulla väittää telia eli entinen sonera aika hauskasti kun katsoo saatavuutta.
  24 Mbit/s

   Valokuitu
  Tuosta nyt näkee selvästi että ei nyt taas mene ihan nappiin. Kyllä kellariin tulee kuitu ja telian tekniikka olisi tuosta asuntoon ilmeisesti vdsl, se vain ei sitä kerro. Mitä?! Joku muukin kertoo liittymät hassusti kuin vain dna! Paniikki! Nyt taas äkkiä yhteyttä kuluttaja-asiamieheen!
  Ottakaa jonku toisen operaattorin netti, jos kerran noin paljon menee tunteisiin. Ei dna ketään pakota mihinkään.
 • Nii: Tässä lienee kyse siitä, että DNA tarjoaa vastaavia Valokuitu Plus liittymiä halvemmalla kun vanhalla tekniikalla toteutettuja liittymiä. Halvempi liittymä oltaisiin valmiita ottamaan, mutta ei oltaisi valmiita ostamaan siihen soveltuvaa modeemia! 🙁
 • Suomalainen keksii syyn valittaa aina, oli tilanne mikä tahansa. Uutta, parempaa, nopeampaa ja paremmalla tuella olevia liittymiä halutaan yhdistää vanhoihin modeemeihin jolloin dna ei pysty vastaamaan siihen palvelutasoon jonka antavat uuden modeemin kanssa. Sit on näitä hermanneja jotka valittaa että minä olen jo vanha mies ja kauppiaana tiedän sitä tätä ja tota, eikä olla yhtään laittamassa tikkuakaan ristiin sen asian hyväksi että operaattori koittaa tehdä kaikkensa että ihmisillä olisi hyvä bitti kotona. Kyllä tässä nyt maailma kaatuu, kun kaapelimodeemin nimessä on kuitu. Ei tule illalla uni, ei aurinko paista ja elämältä lähti pohja. Uhkaillaan operaattoria ties millä asioilla, ja kun ei se ole operaattorin ongelma mistä nämä hermannit nettinsä ottaa. En ainakaan missään ole nähnyt mustaa valkoisella, että dna pakottaa minun ottamaan heidän liittymän.
 • Taita saas sankari olla muuttanuít nimikerkkiä:)
  laissa ja säädöksissä on luotu tiettyjä normena ja  jos nyt nämä puolustajat menee vaikka kaupaan ja ostaa 6 munna paketiu jossa on vain yksi muna taitaa pojillakin alkaa valitus
  Suomessa on käsitykset virhevasttustaa takuusta ym.
  PW
  Ei DNA ole edes halvempi
  Itse maksan toisesta linasta 19.90kk  joka on  100 megan vdsl linja ja  samaan hintaan kuuluu linjan lisäks modemi "viihdeboxi" jossa kaikki tulee IPTV  kanavina eli antennilaatu ei häiritsä ja 54 euron lisähintaan sain  kovalevyn jolle voi tallentaa kaikkia kanavia, siis myös maksukanavia joten sekin tuli todistettua että väite siitä ettei niitä saa tai voi taltioida. Kyse on vaan operaattorista  ja sen halusta s ijoittaa ominaisuuksia ja kustannuksia palvelun laatuun
 • Paivän parhaat naurut tuli kyllä tästä."että operaattori koittaa tehdä kaikkensa että ihmisillä olisi hyvä bitti kotona."

  Koittaminen kun ei riitä vaan "tarttis tehrä jottain" kuteN  Manu va inaa aikoinaa totesi
   Meilläkin operaattori on vuosia kokeillut ja jotkut operaattorit jopa onnistunet.
 • Juurikin tuo koittaminen. Kun hermannit haluaa pitää vika-alttiit purkit verkossa sen sijaan että ottaisi operaattorin kunnolla tukeman laitteen, niin tosiaan koittamiseksi tuo taitaa jäädä. Kummallista, eikö?
 • Tosiaan joo. Ihanko vakavissaisi väitä että dna kiina ym. purkit on parempia kuin merkkituoteette jotka on tehty euroopassa tai muualla ja ovat sertifioitu kyseisille standardeille :)))))
  Näkyyhän se laatu jo tässä tunisiassa tehdyssä hubissakin.
  Kuluttaja ei ole  testiympäristö varsinaan silloin kun tuotteesta nyhdetään täysi hinta.
  Kysehän oli mm tässä yhdessä toisen kirjoittamassa veistissä siitä että vanhat vusia toimineet purkit halutaan poistaa käytöstä ja ottaa tilalle heidän uusia mallleja josta tosiaankaan ei ole mittavaa kokemista niiden toiminnasta tai luotettavuudensta
  Itsellä on ollut aika monta juuri heiltä ostettua purkkia ja en edes jaksa lskea montako niistä on vaihdettu vikaantumisen takia. On muuten näitä "super- sagemeitakin" jo vaihdossa muutamia ollut enkä minä tiedä kuin promillen osia niistä mitä todella on takuuna vaihdettu
  Ihaltavaa tuo asiakasuskollisuus vai oletko firmassa hommissa vai palkattu puolustaja 😀

 • Kerrohan toki mieluusti linkin kera, että mitkä nämä merkkituotteet on! Olen myös kiinnostunut modeemeistä joissa on 24x8 kanavatuki, joita saa euroopasta.
 • Niin ja tosiaan vielä se eurodocsis 24x8 tuki. Se ei paljon täällä euroopassa mieltä lämmitä, jos isket tänne jotain modeemeita joissa on docsis 24x8 tuki. Ne kun eivät täällä toimi.
 • Täällä kun on vielä niin monta asinatuntijaa ja tietäjää niin en ala uutta riitaa lietsomaan ja kun joskus muista juttelin niin veistit poistettiin kun ei saa palstalla mainostaa
  Jos luit muuten ajatuksella edes osan niin tämä juttuhan pohjautui juuri siihen että miksi pakkomyydään uutta kalustoa niille jitka eivät tarvitse gigan liittymää eikä talossa edes ole tuota tv-kaapelia pitkin tulevaa nettilinjaa
  Joten saat itse hankkia tietosi moisista modemeista.
  Voin sanoa että niitä on ja hyvin toimiikin ja ominaisuuksia on paljon yli tuon "valekuitumodemin 😀
  Se siitä en viitsi aikaa haaskata enää kaltaistenne  kanssa jankuttamiseen koska sinunkin asia pohjautui täysin asialliseen viestiini jossa informoin kuluttajan oikeuksista ja myyjän vastuusta jollion aloin taas inkuttaa omiasi.
  Taidat kärsia jonkin sortin allergiaa minua ja  asiallista informaatiota kohtaan joka nolaa muiden toimintamalleja.


 • Noita ei ihan liiemmin ole valmistettu, saati suomessa tai euroopassa myynnissä. Jimss myy Fritz 6490 modeemia, joka myös oli hiukan Sagemcomin tapainen jossa kaikki maailman ominaisuudet lyöty samoihin kuoriin. Elisa käyttää Arris TG2492s ja tiedän että ainakin Technicolorilla on pari mallia myös, mutta niitä en ole löytänyt edes tukkureitten sivuilta. Näissä siis eurodocsis 3.0 24x8. Jota tässä dna:n myymässä kaapelin kautta tulevassa kuituplus (50m/200m/1gbit) liittymissä käytetään. Mitä olen hiukan aikaani kuluttanut ja koittanut metsästää näitä nopeita eurodocsis 3.0 modeemeita, niin niitä ei oikeesti hirveesti edes valmistajat tee. Cisco ei taida tehdä yhtäkään, ja keskittyy tulevaan docsis 3.1 tekniikkaan, ja samoin moni muukin valmistaja. Mielelläni syön hattuni, jos löytyy niitä muka parempia laitteita, kuten tuossa väitetään. Olen käyttäjä, ja vaikka kuinka haluisin syytellä Sagemcomin modeemia vaikka ja mistä kun on kaikki maailman ominaisuudet laitettu samaankuoriin, niin juuri en voi syytellä. Laite toimii oikeasti hyvin. Tosin sillattuna, mutta niin käyttäisin jotain toistakin modeemia. Se miksi dna ei halua ottaa vaikkapa tuota Fritziä linjoille on toinen tarina, siihen en osaa vastata mutta oletan että kyseessä on juuri se yhdenmukaisuus ja helppous ylläpitää verkkoa ja sen laitteita kun ei ole miljoonaa merkkiä siellä joille pitäisi firmiksiä tehdä. Koskee niin vanhoja laitteita joissa on 8x4 kanavaa, ja toimii käytännössä ainakin vanhoilla 350mbit linjoilla. Dna on tällä tukisivustolla kertonut, että haluaa vanhat laitteet pois jotta pystyvät antamaan parempaa tukea. Miksi ihmeessä operaattori haluaa niitä vanhoja laitteita tuonne verkkoon sotkeen ja aiheuttaan vikaa? Tämä toivottavasti nyt avasi sen entisen kauppiaan näkemystä ja tietämystä.
 • Taisitkin ola talon mies kun aspa soitti etten saa käyttää tuota modemiani muka tietorurvariskin puolesta
  Soittivat aspasta minulle.
  Seuraava toimenpoide onkin sitten että lakimiehet tai jopa EU säätäjät alkaa tutkia voiko operaattori evätä muoden mode,mien käytön mielivaltaisesti
  Eivät suostuneen lähettämään ainuttakaan dokumenttia siitä mitkä ominaisuudet tai normit dna purkissa erottaavat minun purkkini heidän laitteesta
   alkaa mennä mielenkiinoiteksi tuo DNA toimintamalli
  Täytynene sitteerata Lipposta että " nahkurin orsilla tavataan"

 • Saa siten lakimehet muuten tulkita onko kyse  määräävän markkina aseman väärinkäytöstä kun myydään vain omia modemeja ja onko soveltamine edes lain puitteissa luvallista
  Ihmeen paljon imiset vaan kestää noiden mielivaltaa 😀

 • Mitä teknisiä uudistuksia verkkoon on tehty?
  Verkkoa on pilkottu pienempiin osiin, sen aktiivilaitteita on vaihdettu gigaluokan nopeuksia tukevaksi, verkon käytössä olevaa kapasiteettia on parannettu merkittävästi ja valokuitua on rakennettu aktiivisesti uusille alueille.

  Mitä uutta DNA Valokuitu Plussassa on aikaisempaan kiinteään verkkoon verrattuna? 
  DNA Valokuitu Plus -verkossa yhdistyvät eri teknologiat. Kuluttajat saavat parhaat mahdolliset nopeudet käyttöönsä ilman, että taloyhtiön sisäverkko rajoittaa kotiin tulevia nopeuksia. DNA Valokuitu Plus -verkossa hyödynnetään runkoverkon valokuidun lisäksi kiinteistön sisäverkosta sitä tekniikkaa, joka mahdollistaa gigaluokan nopeudet aina huoneistoon asti.

  Mikäli taloyhtiössä on Ethernet-kaapelointi, DNA:n verkko käyttää sitä. Mikäli Ethernet-kaapelointia ei ole, huippunopeuksien tuomisessa hyödynnetään HD-TV-verkkoa. Tällä saavutetaan merkittävä ero kilpaileviin ratkaisuihin, joissa loppuasiakkaan nopeus saattaa jäädä huomattavasti alle maksiminopeuksien, sisäverkon toimiessa ns. pullonkaulana. DNA puhuu Valokuitu verkosta vain kun myös sisäverkkotekniikkaa pystyy vähintään 1Gbit/s nopeuksiin.

  Miksi en voi käyttää vanhaa kaapelimodeemia?
  On hyvä huomata, että kaapelitekniikka (Coax) eroaa muista tekniikoista kuten vaikkapa Ethernetistä siinä että vääränlaisella päätelaitteella on vaikutusta verkon koko hygieenisyyteen ja toimivuuteen. Väärin toimiva, haavoittuva, vanhentunut, viallinen tai väärin asennettu modeemi voi näin ollen vaikuttaa koko CMTS:n alueella olevaan asiakasryhmään ja heidän Internet ja TV palveluihin.

  Yllä olevasta johtuen kaapelimodeemivalmistajat eivät ole mahdollistaneet asiakkaiden itsepäivitystä, vaan modeemien päivittäminen on operaattorin vastuulla. Samaisesta syystä kaapelioperaattorin pitää myös testata, hyväksyä ja varmistua jokaisen verkkoon liitetyn modeemin toimivuudesta ja päivitettävyydestä.

  Vanhoissa kaapelimodeemiliittymissä voidaan käyttää myös muualta hankittuja tiettyjä modeemimalleja. Näiden modeemien on kuitenkin oltava DNA:n hyväksymiä malleja. Modeemit rekisteröidään MAC osoitteen avulla verkkoon. DNA Valokuitu Plus tuotteistuksessa hyväksyttäviä modeemeja on tällä hetkellä vähemmän. Tämä johtuu kohtuullisen uudesta tekniikasta, mikä on johtanut siihen ettei markkinoilla ole paljoa Valokuitu Plus speksit täyttäviä malleja. Lisäksi, jotta verkon suorituskyky, tietoturva ja yhteensopivuus voidaan varmistaa myös tulevaisuudessa, pitää potentiaalisten mallien käydä rankat testit läpi. Knoppitietona myös, että isompaa määrää kanavia voidaan käyttää hyödyksi verkossa. Kanavien määrä ei siis vaikuta vain suoraan nopeuteen.

  Ostamalla DNA Valokuitu Plus- modeemin tai muun DNA:n kustomoiman päätelaitteen voi luottaa saavansa varmasti tulevaisuudessakin toimivan, suorituskyvyltään (WAN, LAN, WLAN) erinomaisen ja helppokäyttöisen modeemin, minkä asetukset ovat laajasti vaihdettavissa, asetukset ovat valmiiksi optimoituja DNA:n verkkoon ja sisältävät DNA:n kehittämät uudet ominaisuudet ensimmäisenä. Valokuitu Plus modeemien yleistyessä kaapelitalouksissa voidaan tulevaisuudessa myös hyödyntää entistä enemmän kanavia – mahdollistaen paremmat nopeudet ja yleisesti ottaen paremman asiakastyytyväisyyden.
  Olli Kehityspäällikkö
 • Eli vanhoissa kaapeliliittymissä vanhat modeemit eivät aiheuta ongelmia, vaikka ne toimivat samassa verkossa ja samoilla standardeilla kuin uudet Valokuitu Plus -liittymät?
 • Ei DNA voi jäädä tulessa makamaan kun tekniikka kehitty, vaan tekniikan kehitystä on seurattava. Ei DNA pakota liittymän vaihtamiseen.
  Ei kukaan ole väittänyt perinteisten modeemien käyttävän samoja taajuuksia, kun valokaapelimodeemit.
  Anviaan on turha verrata, kun se käyttää 8/4 tekniikkaa, johon myös valokaapeli plus modeemi soveltuu.
 • Et tainnut PW sisäistää Anvia asiaa joka oli vastaus siiihen kun DNA tyyppi väitti ettei kukaan anna käyttää Fritz modemia suomessa 😀 Eikä se muuten ole  yhtään sen vanhanaiakisempi kuin dna "valokuitumodemi" vaan monin verroin kehittyneepi ja varmatoimisempi ja vapaat kanavatkin näkyy virheettä toisin kuin paikallisessa hubissa
  Nyt vaan odotamme meilenkiinnolla mitä viestintävirasto vastaa DNA:lle ja minulle tuosta "laittomasta" modemibannista.

 • Kuinka voisi saada Lahden alueella valokuituliittymän omakotitaloon, jossa sitä ei vielä ole?
 • Moikka Mauri!

  Asiasta tarvitsee tehdä meillä saatavuuskysely, voit ottaa yhteyttä ja pyytää tarjousta sivulla https://www.dna.fi/pientaloasukkaat 

  Sivulta löytyy myös kattava tietopaketti ja pientalorakentajan tietoliikenneopas
  DNA Iiro palveluasiantuntija
 • tavalliselle peruskäyttäjälle 100 megan liittymä on jo "superliittymä"

  ville 15v tarvii nopeen liittymän et voi koulun pihalla toisille kehuu meidän iskä osti mulle 10GB super ubur tuuper liitymän

  ite oon jo 2008 saakka ollut welho 110m kaapeli modeemi käyttäjä nimi vaihdellut matkan varella mut nopeus tuolla 100mb/s luokaa hyvin netflix ja yuotube 4k videot toistunut olen myös aktiivi pelaaja esim wow (World of Warcraft) monet luulee et tarvii super nopean 1GB netin mut kun pelaa jotain peliä oli se sitten wow  cs go tai GTA V  niin katsokaan sitä windows tehtävien hallinasta kuin paljon tieto sirtyy koko ajan kun pelaatte esim wow pelin aikana siirtyy n:1.5mb/s joten tosta 1gb netistä jäisi käyttämättä 99%  

  mukana on kuvan kaapaus netin käytöstä kun katson 4k videoo yuotubessa 100mb liitymästä on 17% käytössä video ja korkein piikki käynyt 32% eli mun netin käyttö on 32% 100mb/s liittymästä

  minusta tuo DNA Valokuitu Plus liittymä tai DNA Valokuitu Plus modeemi on kuluttajan harhaanjohtamista ei se kaapeli modeemi tai kaapeli johto (koaksiaalijohto ) siellä seinän sisällä siitä miksikään muutu vaikka operaatori (#DNA) nimeä sen vaihtaa

  nyt hän ei enään kaapeli tv ole dna mielestä olemassa vaan se = HD TV verkkoa ?

  KYSYMYS DNA FIRMALLE kun katson katson 4k video youtubesta on mun netti sitten yuotube 4k tv ? tai kun katson netflix onko mun liittymä silllon netflix liittymä ?

  sama asia kuin s-marketti myisi 1L vaniljajäätelö mut ostaessa saisit 1L mansikka jäätelö kummatkin 1L jäätelö mut eri tuote
 • Nopeushyöty tulee esille vasta, kun on kovin monta laitetta samanaikaisesti käytössä.
 • Niinpä on ymmärrettävää että jos käyttäjät eivät ymmärrä ja näe valokuituliittymän hyötyjä niin mitäpä sitä sitten operaattoritkaan tarjoamaan. Tästä kai tässä on kyse. Ollaan tyytyväisiä epävarmoihin nopeutta heitteleviin yhteyksiin.
 • DNA Valokuitu Plus liittymä toimii sekä koaksiaali- että kuitukaapeliverkossa - se on vain nimi. Koaksiaaliverkossa toiminta on luotettavampaa.
 • Onko PW:llä jotain käytännön faktaa sen väitteen tueksi, että koaksiaalikaapelissa toiminta olisi valokuitua luotettavampaa?
 • Totta kai. Valokuitu on lasia ja sen asennus vaatii erityistä huolellisuutta. Valkuitu ei kestä vetoa ei suuria taivutuksi, vaan siihen tulee helposti hiushalkeamia. Kaapeli on pakostakin löysä, joten jos kaivinkone sen katkaisee, vauroita voi olla jopa 200 m:n päässä vauriokohdasta ja vesi menee pitkälle. Nuo hiushalkeamat saattavat jäädä korjaamatta ja niiden aiheuttamia vikoja on vaikea selvittää.
  Samoja ongelmia ei ole koaksiaalikaapelissa. Koaksiaalikaapelin nopeus riittää hyvin nykyisessä kaapeliverkossa.
 • Hiukan ontuvaa tuo vertailu valokuitu / koaxiaalin suhteen
  Ensinnä se että valokuitu ei kestä suuria taivutuksia.
  Kyllä kuidun saa vaikka rullalle mutta jyrkkä taivutus on se joka murtaa kuidun.
  Mikään ei toimi jos sen asentaa väärin tai katkoo kaivinkoneella.
  Lisäksi valokuituverkko asennetaan ainakin kaupungeissa n. 100mm halkaisijan  muoviputkistoon sisään  jossa se ei herkästi joudu rasituksille tai äkkimutkille.

  Valokuitu ei olekaan mikään joka Ranen tee se itse asennuksiin tarkoitettu.
  Kuvassa esimerkki valokuidun säikeistä niille jotka koskaan eivät ole kuitua käsitelleet  ja nuokin säikeet on napattu maakaapeli kuidusta joka on  sellaista sormen paksuista     ja  jossa  on tuhoton määrä säikeitä joten ei se särkymisalttiudessa ole mikään mummon kristallivaasi vaan vaatii tosiaan tökeröä osaamattomuutta tai kaivuuhommia.

   Ketju on juuri niin vahva kuin sen heikoin lenkki pitää vieläkin  paikkaansa.
   
  Koaxiaali sen sijaan taas nykyisin on se suuri vaaratekijä koska "valokuituliittymiä" markkinoidaan aktiivisesti juuri vanhoihin rakennuksiin ja kukaan ei sitten välitä miltä vuosikymmenentä se talon antenniverkko on ja mitä hiluja sinne kukin asukas on itse viritellyt
  Operaattorin on helppo myydä näitä liittymiä  taloyhtiöille koska harvassa on ne isännöitsijät ja päättäjän jotka ymmärtävät koko hommasta mitään vaan laskevat vaan sen varaan ettei omalle verkolle tarvitse tehdä mitään kun myyjä sanoo vanhan antenniverkon kelpaavan.

  Lukekaapa DNA sivulta nykyisin vaadittavat speksit koaxiaalin suhteen
  Harvassa talossa tuollaista on ja jos se viimeinen metri on vaikka kuina hyvä ei se pelasta rakennuksessa olevaa kaapelointia ja ei taida yksikään taloverkko alkaa uusia antenniverkkoaan tällaisille kaapelille.
  https://www.dna.fi/tuki-netti#kiintea
  "Koaksiaalikaapelin tulee täyttää seuraavat vaatimukset:

      1st & 3rd Shield Aluminium/Polymer/ Aluminium Foil
      Frequency range 5 - 1300 MHz o Class A screening effectiveness
      Nominal impedance 75 Ohm
      Vähintään ED3.0, mieluiten D3.1 vaatimukset täyttävät vaimennukset sekä vaatimukset
      Kaapelin pidentyessä vaatimukset vaimennuksesta ja materiaalista kasvavat"


  Täältä taas voi lukea mitkä ovat esim. koaxiaali maakaapelin speksit:
  https://www.satshop.fi/liittaminen/tv-antennikaapelit/rg11pe-cu-1m.html

   Ei tuollaiset kovin montaa sataa "gigan" liittymää kivutta kestä.
  Siksi valokuituun on juuri kaikki satsanneet ja lisäksi se on myös kustannuskysymys koska kuitu on halpaa.

 • Puhuin runkoverkon yhteyksistä.
  Uusasennus ei ole ongelma, vaan yhteiskunnassa tapahtuvat muutokset, jotka aiheuttavat maankaivuutöitä.
  100 mm.n muoviputki ei juuri estä vaurion syntymistä.
  Operaattorit ostavat itse verkossaan käyttämänsä kaapelit, joten he valvovat, että saavat haluamansa laista kaapelia. DNA:n toimintatavasta en tiedä.
 • Niin minäkin ja juuri runkoverkossa koksi on aikansa elänyttä
 • Toimiiko esim. Tori.fi:stä ostettu DNA:n Sagemcom F-3686ACv2 suoraan uudessa DNA:n Valokuitu plus-liittymissä? Pitääkö varautua isompaan säätöön, jos ostaa DNA:n modeemin käytettynä vs. uutena?

 • Hei Antti, käytetty modeemi toimii aivan normaalisti kaapelilaajakaistan kanssa, modeemin CM MAC tarvitsee vain ilmoittaa asiakaspalveluun niin tämä saadaan liittymällesi.
  DNA Iiro palveluasiantuntija
 • Täytyykö edellisen omistajan poistaa modeemi omalta asiakkuudeltaan, ennen kun se voidaan liittää uuden omistajan asiakkuudelle?
 • Ainakaan minun Sagemcom F-3686AC ei ole CM MAC  nimellä numeroa, vaan sitä vastaa Modem nimen alla oleva numero.
 • Vanhan modeemin poistaminen toki hieman helpottaa asiaa, mutta näemme myös onko vanhalle modeemille tilattu voimassaolevaa nettiyhteyttä ennen kytkemistä toiselle yhteydelle.
  DNA Iiro palveluasiantuntija
 • PW. 

  Mistä modeemisi hankint ja kuka sen liitti verkkoon kun tuo mac yleensä siinä vaiheesssa tarvitaan?
  Kyllä minun modeemin pakkauksessa se on tarraan merkittynä

 • Modeemin ostin DNA:lta ja vaihdoin sen DNA-kaupassa toiseen. Otin vaihdetun modeemin käytöön, eikä se heti toiminut, joten soitin asiakaspalveluun ja jouduin kertomaan sen Modem numeron, jonka katsoin modeemin arvokilvestä. Pakkauksesta en sitä tuolloin katsonut.
  Käytetyn ostaneella ei liene pakkausta.
 • Modeemin vaihdostakin on jo yli 2 vuotta, joten silloin ei ehkä edes pakkauksessa ollut tuota tarraa. Arvokilpi on luotettavampi tarkistuspaikka, koska tarrassakin saattaa olla virhe.
 • Hei

  Sain DNA:lta sähköpostin, jossa kerrottiin, että "Nettiliittymäsi vaihtuu DNA Valokuitu Plus 200M -liittymäksi 1.11.2019 alkaen ".

  Toimiiko liittymä sagemcom st3284 -modeemillani? Kun tällä palstalla sanotaan, että tarvitaan valokuitu plus -modeemi.
 • Oletko itse muuttanut liittymäsi ja onko nykyinen nopeutesi 200 Mbit/s?
  Jos kyseessä on taloyhtiölaajakaista, niin sen toteutus voi olla myös ethernet, jolloin modeemia ei tarvita.
  Jos kyseessä on modeemitoteutus, niin tuolla modeemilla saat sen ilmisen 10 Mbit/s nopeuden ja suurempaan nopeuteen tarvitset Valokaapeli Plus modeemin, joka voi liittyä taloyhtiösopimukseenkin.
  Vastaa saamaasi sähköpostiin ja kysy asiaa DNA:lta.

  Tämä on yleinen keskusteluryhmä, joten täältä et henkilökohtaiseen asiaan saa vastausta.

 • PW: en ole tehnyt mitään muutoksia liittymääni.

  En usko, että olen ainoa, joka on DNA:lta tuon viestin saanut, joten asia koskettanee tuhansia muitakin. Siitä syystä yleinen tukipalsta on parempi.

  DNA:n sähköposti käskee soittaa asiakaspalveluun ja asiakaspalvelun nauhoite ohjeistaa selvittämään asiaa täällä.
 • Onko nykyinen liittymäsi taloyhtiölaajakaista?
  Jos on, niin taloyhtiö on uusinut sopimuiksensa uudelle tekniikalle.
  Kyllä täällä asikaspalvelijatkin vastailevat - joskus. Yleinen keskusteluryhmä kun on, asiakaskohtaisia asioita ei voida käsitellä. Nauhoite lienee yleisluontoinen.
  Soita asiakaspalvelun auki ollessa vikapalvelunumeroon 0800300500, joka kytkeytyy tuolloin asiakaspalveluun.
  Jos taloyhtiö on sopimukseen tehnyt muutoksen, luulisi asiasta olevan tietoa kiinteistön ilmoitustaululla tai isännöitsijä osaisi asiaan vastata.

  Kuulostaisi kovin oudolta, että DNA muuttaisi yksittäisasikkaan yhteysmuotoa oma-aloitteisesti.
 • PW: ei ole taloyhtiölaajakaista vaan ihan minun (yksityishenkilö) DNA:lta hommaama nettiyhteys. 50 Meganen sopimuksen mukaan.

  Ja tiedotteen mukaan hinta nousee 17% ja nopeus muuttuu.

  Mutta minua nyt eniten mietityttää, että toimiiko tuo uusi yhteys vanhalla modeemilla kun täälläkin sanotaan, että ValokuituPlus yhteys vaatii valokuituPlus modeemin.

  Yritin soitella tänään useita kertoja aspaan, ei päässyt läpi.

 • Ei uusi yhteys toimi tuolla modeemilla.
 • Sain DNA:lta vastuauksen, että yhteys toimii myös vanhalla modeemillani.

  Syy yhteyden muutokseen on, että lopettavat koko liittymätyypin.
 • Vesa: Liittymätyyppisi on sitten ollut todella vanha, koska DNA ei yleensä lopeta edellisiä liittymätyyppejä.
  Outoa, että Valokuitu Plus liittymä toimisi 200 Mbit/s nopeudella modeemillasi.
  https://www.dna.fi/sagemcom-f3284dc modeemin kanavamäärät ovat DL 8 kpl ja UL 4 kpl, kun Valokaapeli Plus liittymässä käytetään 24/8 kanavamäärää, joista käytössä 22/5 kanavaa.
  Valokaapeli Plus liittymää edeltävällä liittymällä (Welholaajakaista) 200 M onnistui kyllä tuolla modeemilla.
  Toivottavasti sinulla on vastauksen antajan nimi tallessa, että voit häntä moittia, jos et saa modeemillasi yhteyttä palveluun 1.11.2019, kun liittymätyyppi muuttuu.
  Jos toimii, niin DNA on markkinoinnut uusia Valokaapeli Plus modeemeita väärin perustein.
 • Sen jälkeen kun DNA kertoi yhteyden toimivan vanhalla modeemillani he ottivat uudestaan yhteyttä ja tekivät pätevän tarjouksen jonka hyväksyin. Tarjouksen myötä sain uuden Valokuitu plus modeemin F-3686AC.

  Huvikseen odottelin vanhan modeemin kanssa yhteyden päivittymistä. Sain vanhalla modeemilla (st3284) yhteyden päivittymisen jälkeen noin 100M tulokset nopesutestissä.

  Sain tänään uuden modeemin toimimaan ja nopeustestit (DNA ja Speedest) näyttävät noin 100M nopeutta edelleen. No täytyy seurata tilanteen kehittymistä ja nopeutta myös muina aikoina.
 • Vesa: Olethan nyt mitannut nopeuden langalla ja koneella jossa on giganen verkkokortti? Toi 100 megan rajoitus voi siis riippua myös laitteesta jolla mitataan.
 • Vanhat verkkokortit ovat 100 Mbit/s kortteja, joten niillä ei suurempaa nopeutta saa.
  Langattomalla nopeudet riippuvat lqangattoman verkkokortin ominaisuuksista.
 • Vesa: Kerroit saaneesi sähköpostin: "Nettiliittymäsi vaihtuu DNA Valokuitu Plus 200M -liittymäksi 1.11.2019 alkaen "
  Onko yhteytesi jo päivittynyt? Senhän piti tapahtua ensi kuun alusta.
 • JJJ: Hyvä pointti. Kuvittelin ottaneeni tämän huomioon. Tein nopeustestit 1,5 vuotta vanhalla HP:n läppärillä, jossa valmistajan mukaan on giganen verkkokortti ja läppäri oli CAT6 verkkokaapelilla (50cm pituinen) kiinni suoraan modeemissa.

  MUTTA kun tässä testailin vielä pöytäkoneella (9v vanha, emolevyllä giganen verkkokortti) asiaa, niin päätin tarkastaa varmuuden vuoksi välikaapeloinnit. Löytyi yksi CAT5e kaapeli, joka näytti rajoittavan nopeutta. Vaihdoin sen toiseen, niin nyt pöytäkoneella saan 190 M nopeuden testillä.

  Eli nyt jostain syystä joko läppärin verkkokortti on huijausta tai tuossa on joku muu ongelma.

  Tämä on nyt sikäli harmillinen juttu, että nyt ei tullutkaan selvitettyä mihin nopeuteen vanha modeemi olisi pystynyt. Mutta positiivista tietysti, että luvattu nopeus saavutetaan.

  PW: Juu päivittyi 7.10. Kun DNA tosiaan lähestyi tarjouksella, niin laitettiin tuo liittymän muutos heti voimaan.
 • Kyllä Cat5e pitäisi kytkeytyä 1Gt nopeuteen, näissä on kyllä kaapelikohtaisia eroja. Itselläni on yksi kone pitkällä 25m CAT5e kaapelilla ja antaa lähiverkosta 650-750 megan nopeutta.

  HP:n ajureissa voi olla vika (tai sitten se kortti on vaan 100 meganen), mutta katso verkkokortin "tila", että onko se kytkeytynyt 100megan vai gigan nopeuteen:


  Tohon n.100 megaan rajoittuu itsellä 5Ghz Wlan verkossa siirtonopeus (yksi "linja" käytössä), vaikka linkkinopeus onkin 433megaa. Paljon HP antaa Wlanin kautta nopeutta?

 • JJJ:

  Kyllä tuo giganen väittää olevansa. Täytyy selvitellä.

 • Voisit vaihtaa läpprin LAN-kaapelinkin, ehkä sitten saat paremman nopeuden sillä.

  Minulla läppäri kertoo myös 5Ghz Wlan verkossa linkkinopeudeksi 433megaa. Käytännössä saan n. 300 Mbit/s nopeuksia n. 3 m:n päässä tukiasemasta. Eli läppärin WLAN-ominaisuuksista on kyse.
 • DNA:lle myös tiedoksi, että EU:ssa on kiellettyä rajoittaa käytettäviä päätelaitteita: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/HTML/?uri=CELEX:32015R2120&from=EN

  "Internetyhteyspalvelujen tarjoajille ei tulisi määrätä verkkoon liittämiseen käytettävien päätelaitteiden käytölle muita rajoituksia kuin ne, joita päätelaitteiden valmistajat tai jakelijat määräävät unionin oikeuden mukaisesti."

  Toisin sanottuna esimerkiksi erilliset listat hyväksytyistä modeemeista jne. ovat kiellettyjä, jos laite teknisesti voi verkkoon liittyä.
 • Hei Jukka!

  Oman modeemin käyttö on täysin sallittua, mutta tällöin tulee hyväksyä seuraavat käyttörajoitukset: https://www.dna.fi/omamodeemi

  Sivulta löytyy myös modeemin vähimmäisvaatimukset.
  DNA Iiro palveluasiantuntija
 • Ihan tässä mielenkiinnolla kysäisen, että onnistuisiko Valokuitu Plus modeemin rekisteröinti MAC osoitteella Asiakaspalveluun soiton lisäksi Oma DNA sovelluksella chatin kautta? Vai onko niin, että vain soittamalla asiakaspalveluun?
 • Hei Mikko!

  Onnistuu toki muitakin asiakaspalvelun kanavia pitkin, esim. Oma DNA -sovelluksen chatissä.
  DNA Hanna palveluasiantuntija
 • Milloin DNA:n valokuitu plussan lähetysnopeudet saadaan samalle tasolle kuin latausnopeudet? Etätöiden tekeminen on todella vaikeaa näin hitailla yhteyksillä.
  Vai onko syynä edelleen se, käytetään perinteisiä kuparikaapeliyhteyksiä, joita markkinoidaan harhaanjohtavasti valokuituna.

  Käsittämättömintä on se, että nopeita yhteyksiä ei edes saa Helsingin keskustan välittömään läheisyyteen metroaseman viereen.
 • Valokuitu plus 1G liittymä on todella surkea. 1000 / Mbps  liittymän nopeus on viikonloppuisin ja arki-iltoina alle 100/Mbps.
  Toni Salo
 • Hei Toni!

  Hidasteleeko yhteys myös piuhalla kytkettynä vai koskeeko tämä vain langatonta yhteyttä? Tässä kohtaa kannattaa käydä läpi dna.fi/tuki-netti sivun alalaidasta löytyvät vinkit nettiongelmien varalla ja mikäli näistä ei ole apua, asiakaspalvelun vikapäivystys auttaa numerossa 0800 300 500.
  DNA Ida S palveluasiantuntija

Kommentoi tai kirjoita uusi viesti

Nimesi ja viestisi näytetään julkisesti. Sähköpostiosoitettasi ei koskaan näytetä julkisesti.